Jelenleg 528 vendég és 10 tag online

2015. máj. 19. 08:40

M103 - Elemzés

Írta:
Értékelés:
(23 szavazat)
72 hozzászólás

Bevezetés

Az M103 hasonló játékstílust képvisel, mint a Conqueror. Többen testvértankoknak is hívják őket, mivel szakaszban játszva kiegészítik egymást. A továbbiakban ezért is szeretném a két tankot egymáshoz hasonlítani.

Paraméterek

Ágyú

Tierjében a második legjobban használható ágyú. 258/340/60 mm az átütése 400/400/515 sebzés mellet. A prémium lőszere HEAT, ami egy hátrány a Conqueror-hoz képest (neki APCR).

Tűzgyorsasága BIA-Venti-Töltésgyorsítóval levihető 9,25 másodpercre, ami egy korrekt 2595-ös DPM-et ad a tanknak. Ez néhány medium tank értékeinél is jobb, bár a tesója ebben is veri a maga 2768-as DPM-ével. Pontossága 0,33-as, amivel lehet akár snipeolni is, célzása 2,1 másodperc, ami még mindig benne van a korrekt tartományban (Conquerornak 0,3-as a pontossága, 1,7-es a célzása).

Pontosabb összefoglalás az ágyúról:

 

Ajánlott lőszerelosztás (ahogy én használtam): 20 AP/10 HEAT/3 HE (20 AP/12 HEAT/1 HE)

Torony

A tank legfájóbb pontja. Látótávja alapon 390 méter, ami elmarad az IS-8 és Conqueror 400 méterétől. Két torony közül választhatunk. Páncélvastagságuk 254/86/53 és 254/99/53. Azonban mivel HD a tank, elég réteges a páncélja, tehát a fent látható értékeket csak néhány helyen kapjuk meg.

Az alap toronyra rámegy a gyengébb statokkal rendelkező 120 mm-es ágyú, míg a fejlesztettre értelemszerűen a fejlesztett 120 mm-es. Utóbbi tornyot és ágyút még elbírja az alap lánc. A fejlesztett toronnyal csökken a második ágyú töltés ideje is.

Forgási sebessége 34,9 fok/másodperc, ami nem áll messze egy közepes tank torony forgásától (néhánynál még jobb is 1-2 fokkal).

Felépítmény

A tank legerősebb, s egyben leggyengébb része. 203/44/44, nem túl acélos... Viszont szerencsénk vagy inkább hátrányunk az, hogy néha olyan pattanókat tud létrehozni a felső frontlemez, hogy már-már azt hiszi az ember, hogy van páncélja. 

Azonban nem csak a páncélhiány lesz hátrány ennél a tanknál, hanem a dupla lőszerrekeszek. 1-2 görgő között elszáll, torony oldalán elszáll, szemből a front jobb oldalán elszáll. Igazából ezt nem értem miért csak a jobb oldalon, hiszen mindkét oldalon ugyanakkora a lőszerrekesz, de legalább tudjuk, hogy a jobb oldalát jobban kell rejteni. 

A tank sziluettje - köszönhetően a toronynak - oldalról hatalmas. Tehát csak az nem találja el aki nem akarja. Az alábbi gif mutatja a vele egy szinten lévők méreti különbségét. Csak a Conqueror közel egy magas vele, míg az E 75 kisebb, az IS-8 pedig ELC-t játszik mellette (a mozgókép elindításához klikkelj a képre):

Felfüggesztés

Forgási sebessége nem túl jó, csupán 28 fok/másodperc. Leforogni ellenben nem fognak, ha a toronnyal is utánuk fordulunk. A talajellenállása szintén jobb a nagy többségnél, így egyáltalán nem érződik lomhának, addig, míg nem nézünk az állapotjelzőre.

Motor

Egy 860LE-s motor hajtja ezt az 57,5 tonnás tankot. Ez (nehéz tankokhoz képest) egy elég baráti 15,17 LE/t-ás arányt képez. Ez elég arra, hogy a viszonylag jó tempóban a maximum sebességre gyorsítsa a tankot, ami jelen esetben 35 km/h. 20% esélye van a gyulladásra és ezt erősen be is tartja, ugyanis minden 3-5. csatában gyullad.

Ajánlott játékstílus

Van egy nagy, közepesen lomha, erős ágyúval megáldott tankunk. Leginkább úgy kell kezelni, mint egy nagyra nőtt közepes tankot.

Csata elején, ha van rá lehetőségünk maradjunk hátul, avagy a második sorban és snipeoljunk. Mivel pattanni rólunk csak nagy szerencsével fognak, ezért a csata végéig (végjátékáig) spóroljunk a HP-nkal.

Ha top tier vagyunk, akkor próbáljuk meg azt a játékstílust alkalmazni, amit Dodge az AMX 50 120-as elemzésében leírt. Tehát tankoljuk a DMG-et egy másik tank HP-jával. 

Ha már látunk rá lehetőséget, hogy mi is 1v1 csatákba bocsátkozzunk - ez lehetőleg a csata vége felé jöjjön elő belőlünk -, akkor nyugodtan menjünk rájuk, hiszen nagy a DPM-ünk és HP-nk is van bőven (1850).

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

 • Töltésgyorsító
 • Vertikális stabilizátor
 • Ventilátor

Ajánlott fogyóeszközök

 • Kis elsősegélycsomag
 • Kis javítókészlet
 • Kis/Automata tűzoltókészülék

Ajánlott legénységi képzettségek

 • Parancsnok: 6. érzék, BiA, Helyzetfelismerés
 • Lövész: BiA, Javítás, Pillanatkép
 • Vezető: BiA, Javítás, Megelőző karbantartás
 • Töltől (2 fő): BiA, Javítás/Biztonságos elhelyezés, bármi

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • Jó DPM
 • Korrekt mobilitás
 • Jó ágyú
 • Jó lövegsüllyedés
 • Vastag lánc

Hátrányai

 • Állandó modulsebzés
 • Vezető és töltő szeret Chuck Norrist játszani
 • Gyenge páncélzat
 • Hatalmas sziluett
 • Lassú (35 km/h sok mindenre nem elég)
 • Elsődleges arty célpont a nagy teste miatt

Kiknek ajánlott

Azoknak, akik egy heavy tankot vártak, semmiképp. Ellenben azoknak, akik egy heavy/medium hibrydet várnak, tökéletes lesz. Stock állapotában gyorsan megutálja az ember, de teljesen kifejlesztve nem győzzük hova rakni a sok Nagy kaliber medált. Ennek ellenére kezdőknek semmiképp nem ajánlom.

Videó


Az elemzést írta: silean2

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:40
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Grande__Reagel · 2 éve
  Ma megvettem ezt a tankot, és mentem vele pár kört... Eddig elég szar vagyok vele...
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Vivalahelvig · 2 éve
  [quote name="Tyrannus9"]Nekem nincs, meg de enemy-ként látva, abszolút nem olyan rossz gép.
  A páncélja troll, t-10-em több lövését megette, nem is értettem..
  Azóta ha meglátom már töltök is át HEAT-re. :izmena:[/quote]

  Felesleges HEAT-t lőnöd rá. A tornya gyakorlatilag használhatatlan. A toronyfront oké mindent pattint de a teteje a hullámos kiképzés miatt mindent benyel de szó szerint minden amivel találkozhat AP-val belövi nem kell hozzá a parancsnoki kupolát eltalálni. Ebből adódóan Side-olni se lehet vele rendesen mert még nekem a te T 10-edet rendesen be kell céloznom különben nem biztos hogy belövöm addig neked elég csak a méretes parancsnoki kupolára céloznod és tuti a sebző (be se kell rendesen céloznod).
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Tyrannus9 · 2 éve
  Nekem nincs, meg de enemy-ként látva, abszolút nem olyan rossz gép.
  A páncélja troll, t-10-em több lövését megette, nem is értettem..
  Azóta ha meglátom már töltök is át HEAT-re. :izmena:
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  replika · 3 éve
  Kis helyreigazítás:
  kell a lánc, mert csak a rádió, meg a motor megy fel nélküle!
  Tehát még a[u] tier 9-es ágyú sem[/u], nem hogy a torony vagy a nagyágyú!
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  uBootVII · 3 éve
  Nekem nagy kedvencem lett ez a jármű. Az elején nem volt sok öröm benne de free xp-ből gyorsan felraktam a tornyot és a top löveget, innentől megváltozott minden. Iszonyat jó gép. Kellemes a sebessége, gyorsan forog a feje, pontos, és szuper az átütése. Most már 400 csatán vagyok túl vele, 1690+ átlag dmg és 1700 körüli wn8 (jó ez valakinek nem magas, nekem ennyire telik ). Páncélra nincs panasz, ha eldugod a hasát. Mivel kevesen ismerik jól randomban, kevésbé számít fenyegetésnek így nem egyből a goldot pumpálják bele ezért lepattanókat is tud produkálni szépen. Nekem jobban bejön mint az e5, egy kövér med.-ként használom nem közvetlen a frontvonalból. Lőszerből 10 gold, 2 HE a többi alap, gold főként E100 tornya ellen kell, más esetben AP viszi mint kés a vajat. Csak ajánlani tudom.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  DarkRaven73 · 3 éve
  silean2, először is köszi az elemzést :)

  Én hamarosan elérek ehhez a tankhoz. Gondolom a 2015-ös tapasztalataidat ezzel a tankkal , továbbra is fenntartod.
  Másod sorban elégséges lehet akkor az alaplánc, fejlesztett torony kiságyú kombó, h túllegyek rajta?
  (Mert akkor a fejlesztett toronyra gyűjtöm a freeXP-t)

  Válaszod előre is köszönöm!

  Természetesen jöhet mások friss véleménye is
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Tengri · 3 éve
  [quote name="Mustan"]Nem tudom ti hogy vagytok vele,de én bármit csinálok,bárhogy lövök,1001% hogy belőnek és (én vagy) az ellent körül lövöm (Szó szerint)!Azt írja hogy 0.40-es pontosság a 2-ik gunnak,na ez valahol inkább 0.47 környékén van (3skilles legénység a T34-ből átemelve)
  Állni meg azt bárhogy állhatok,ha bármi beüt (M41 WB szemből,simán?Na nemá'!)
  Szóval eddig egy katasztrófa!
  Ja,és a 243mm átütés,inkább érezni 225-230-nak)
  Rettenet![/quote]
  Tekintsd ezt a tankot az FCM 50t tier 9-es példányának. Szemből minden beüt (comet, t37, amx12t) szóval csak óvatosan azért mert heavy (elvileg).
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  silean2 · 3 éve
  Lol én írtam ilyet is? :D

  Az igaz hogy a szar kupac (de ilyet elemzésben nem írok), viszont a hátulról snipeolos feladatot a top lovegel már el tudja látni.

KERES
© 2019 eSports Pro Ltd. Minden jog fenntartva.