Jelenleg

23
látogatónk van

2015. máj. 18. 10:32

Panther mit 8,8 cm L/71 - Elemzés

Írta:
(41 szavazat)
119 hozzászólás

Paraméterek

Ágyú

A történelmi Királytigris ágyújával, a 8,8cm KwK 43 L/71 nevű ágyúval van felszerelve. Ez már most jól hangzik, de nézzük a részleteket.

Sebzése AP-val és APCR-rel is 240, repeszrombolóval 295. Az alaplőszer átütése 203 mm, ami ezen a szinten egyáltalán nem rossz érték. 8-as tankokat simán átviszi, a 9-esek ellen is elég, sok tízest azonban csak megkarcol. Tier 10 nehezeket nem fogjuk tudni átütni, bár általában nem találkozunk velük. Sajnos az arany lőszere is csak 237 mm átütéssel rendelkezik. Kárpótlásként ez APCR és nem HEAT. Én aranylőszert ritkán lövök vele, először is mert 203 mm átütés a legtöbb esetben elég, másodszor prémium tankként a pénz farmolása a cél, így a folyamatos gold lövéssel alig lesz hasznunk vagy mínuszba is mehetünk. Ennek ellenére vannak esetek, amikor szükség van rá. E 75 alsó lemeze távolról 222 mm effektíven és mivel E 75-tel sok rossz játékos játszik, azok nem forgatják, úgy meg az arany átviszi. A repeszromboló lövedék átütése 44 mm, sebzése 295. Érdemes vinni párat, például egy CDC-t vagy egy Waffenträgert nagyon meg lehet vele szívatni. Viszont fontos a jó célzás velük, mert ha rétegelt páncélt lövünk, akkor alig sebez. Csak akkor ajánlott a lövése, ha biztosak vagyunk, hogy átüti a páncélt.

A tank tűzgyorsaság terén kiemelkedően jó, töltésgyorsítóval az újratöltése 5,95 mp, ezt fokozott szellőzéssel 5,82-re is levihetjük, ha van mellé Elit Alakulat képessége a személyzetnek, akkor 5,7 mp az újratöltés. Ebből látszik, hogy a DPM-je elég magas, csupaszon 2176. Viszonyításképpen a nyolcas közepes tankok DPM-jének átlaga 1864. A Panther 88 testvérének, a Panther II-nek a DPM-je csak 2057.

Az ágyú pontossága 0,32m, egy igazi mesterlövész. De tényleg az. Távolra is megbízhatóan lehet lőni vele, ebben segít a lövedékek nagy sebessége, mindegyik fajta skúló gyorsan száll. A páncéltörő és a repesz 1000 m/s-mal, míg a prémium lőszer 1250 m/s-mal. A célkör szórása a Tank Inspector szerint nagyon jónak számít a szintjén, de az én tapasztalatom az, hogy ha nincs beszűkülve, akkor néha érdekes dolgokat csinál az ágyú. Kihúztam a Pillanatkép nevű skillt is, de Oberfeldwebel Volker Croneiß néha össze-vissza lő ha nem vagyok beszűkülve. Bár ha beszűkült akkor tényleg mindent eltalál. Sajnos a célzásideje 2,5mp, de stabilizátorral azért tűrhető.

Testvérével összehasonlítva látható, hogy ennek a tanknak az ágyúja nem sokkal, de jobb:

Torony

120/60/60 mm (elöl, oldalt, hátul). Páncélzatról nincs értelme beszélni, egyetlen valamire való pontja a torony oldalának az a része, ami szemből is látszik, az automata lepattanó. Nem valami nagy, de néha eltalálják.

A lövegpajzs elég érdekesen lett kialakítva. Van, ahol bármi belövi, mellette pár centivel meg 250 mm effektív vastagság van. Összességében elmondható, hogy a páncélzata hulladék.

Alap látótáv 390 méter, ez távcsővel és helyzetfelismeréssel máris 443 méterre növelhető, így kevésbé vagyunk ráutalva a csapatra, ami mostanában szerintem igencsak fontos, mert még 8-as szinten is elég ritka az együttműködés a csapattársak között.

A toronyforgási sebesség 31 fok másodpercenként, ez bőven átlag alatti, de mivel ez a tank nem közelharcos, így nem zavaró annyira.  

Csőlehajlása -5 fok, oldalra viszont -7. Ha tudjuk hogy nem fogunk spotolódni ha lövünk, simán be lehet forgatni a tankot oldalra és máris nyertünk egy kis csőlehajlást. Ez dombharcnál is használható taktika, persze csak akkor, ha tudjuk, hogy a tank oldalán lévő lőszerrekesz nem látható. Ehhez a taktikához készítettem is egy kis ábrát a Paint nevű varázsprogram segítségével (nem kiröhögni). A tank csőemelkedése 13 fok, ez elég gyenge, dombról lefele okozhat meglepetéseket, de egy kis odafigyeléssel nem lesz gond vele (Panther II pontosság: 0,34m, célzásidő 2,7mp).

Felépítmény

Szemből 80, oldalról 50 mm, hátul pedig 40 mm lesz az, ami semmit se fog érni. Nagyon ritkán pattint, az ötös Leopardot még tudja pattintani a front, de mást nem igazán. Az upper plate (felső lemez) nagyjából 110-120 mm effektív páncélvastagsággal rendelkezik, az alsó lemez pedig 65-70 mm-rel. Amire érdemes figyelni, hogy a lőszerrekesz igencsak sérülékeny, bár a biztonságos elhelyezés skill nagyon sokat segít a helyzeten.

A testben ülő személyzet, azaz a sofőr és rádiós közül az egyik tag általában meghal a csatában, de mindkettő soha. Gonosz dolog, de sokszor reménykedek, hogy haljon meg a rádiós, mert akkor a sofőr nem fog (R.I.P. Feldwebel Mirow).

A tank egyébként nagyon nehéz, így ütközésre tökéletes. Papír tankok meccsét simán tönkretehetjük, ha leütközzük őket. HP-ja 1500, mint egy nehéz tanknak.

Az álcázási értékei elég gyérek, mivel elég nagy darab: 9,03/6,78/2,15. Összehasonlítva nemzet és tier társaival:

Az összes nemzet t8-as tankjának sokkal jobbak az álca értékei.

Itt egy kép a Panther II oldaláról, ami megmutatja a lőszerrekesz sérülékenységét. Sajnos Panther 88-ról ilyen képet nem találtam, de végül is a két tank a Másolás-Beillesztés kategória.

Felfüggesztés

A tank forgási sebessége 38 fok másodpercenként, ami bőven elég. Talajellenállása jóval az átlag felett van és a P88 testvérénél, a Panther II-nél sokkal jobb a talajellenállás.

Motor

Egy 600 LE leadására képes Maybach HL 230 P30 2500 rpm nevű motorral van megáldva a tank, de mivel a tank egy kicsit dagi (46,5 tonnát nyom), így csak 12,9 az LE/t arány. Szerencsére a fentebb említett talajellenállási értékek sokat segítenek. A végsebessége 46 km/h, ami nem valami sok egy közepestől, de mivel nem flankelésre kell használni, így szerintem a kielégítő kategóriába esik.

A motor gyakran sérül, mert a váltó az alsó lemeznél van, mint a legtöbb német tanknál, és mindenki oda céloz. Gyulladási esély 20%, automata tűzoltó ajánlott.

Ajánlott játékstílus

Mesterlövészkedés minél messzebbről. Nagyon jól érzi magát az ellenségtől távol, hiszen a pontossága kiváló, az álcázása viszont pocsék. Távcsővel a látótáv jelentősen megnő, ekkor válik igazán veszélyessé.

Érdemes keresni a jó pozíciókat, ki kell tapasztalni, hogy mit tudunk lőni egy bizonyos helyen a -5 fokos csőlehajlással. Jó ötlet oldalra fordítani a tankot, hogy + csőlehajlást nyerjünk, de vigyázzunk, mert akkor sérülhet a lőszerrekesz is ha betalálnak.

Közelharcban viszont ez a tank rosszul teljesít, egyszerűen azért, mert nagy és bárhol átlőhető és e mellé sok modul is igencsak sérülékeny (pl. lőszerrekesz, motor). Érdemes a tank mellé az E 50M ágat húzni, mert nemcsak pont beleillik a legénység, hanem azokkal ugyanezt a játékstílust kell alkalmazni. Ütközni sok esetben megéri vele, 46,5t német acél nagyot üt ha 45 km/h-val jön neked.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

 • Töltésgyorsító (egyértelmű)
 • Stabilizátor: Sniper tanknál nem lenne létszükséglet, de nem beszűkült állapotban a szép számadatok ellenére sokat lő mellé, így szerintem érdemes rárakni.
 • Távcső: A sok használhatatlan spotter miatt akik vagy gyorsan meghalnak, vagy campelnek az arty mellett (ahogy én látom tényleg így van), így sokszor csak magunkra számíthatunk. Továbbá végjátékban amikor kevés tank maradt a pályán a látótáv nagyon fontos tényező.

Ajánlott fogyóeszközök

 • Tűzoltóból én kicsit viszek, mert szeretnék minél többet keresni, de a nagy tűzoltó passzívan is ad 10% esélyt gyulladás ellen, ezt mindenki döntse el maga hogy bevállalja-e azt, hogy ha gyullad, akkor a kereset erősen megcsappan, mert 20 000 kredit az automata tűzoltó. Nekem elég a kicsi, mert én már ösztönösen azonnal nyomom is az oltást, nagyon kevés ideig égek = kevés javítási költség olcsó tűzoltóval = profit.
 • Javítóból nem szükséges a nagy, egyszerre nem sérül meg több modul, főleg ha nyerünk, mert akkor megesik, hogy alig kapunk egy-két lövést.
 • Elsősegély készletből érdemes inkább a nagyobbat vinni, mert a sofőr és a lövész is szeret meghalni.

Ajánlott legénységi képzettségek

  1. képzettség 2. képzettség 3. képzettség
Parancsnok 6. érzék Álcázás Javítás
Lövész Pillanatkép Álcázás Javítás
Töltő Biztonságos elhelyezés Álcázás Javítás
Sofőr Sima utazás Álcázás Javítás
Rádiós Helyzetfelismerés Álcázás Javítás

Elit alakulat esetleg mehet a javítás helyett ha kész a 3. skill. Én az álcát ajánlom, mert sokszor nem lesz lehetőségünk 445m+ távolságból lövöldözni, hanem 350-400m-ről, ott pedig fontos az álca.

Bevétel

A prémium tankok egyik legfontosabb része. A párduc a 8. helyen áll, megelőzve az IS-6-ot, a Löwe-t, a T-34-3-at, amik lényegesen többe kerülnek.

Átlagosan 17.110 kreditet szereznek vele a játékosok tiszta profitként, de a tank ennél sokkal többre is képes. A videóban is látszik, hogy prémium account nélkül is gyorsan termeli az ezüstöt.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • Jó átütés
 • Fantasztikus pontosság
 • Jó pénzkeresésre
 • Sok HP, lehet vele ütközni kisebb tankokat
 • Olcsó
 • E 50M ágba kompatibilis legénység

Hátrányai

 • Nincs speciális MM-je (megy Tier X-be)
 • Vékony páncél
 • Sebessége nem az igazi
 • Modulok sérülékenyek
 • Csőlehajlás kevés: -5 fok

Ára

7300 arany, ennél csak a Super Pershing olcsóbb, de az egy romhalmaz és senki sem vesz olyat, így kijelenthető, hogy ez a tank a legolcsóbb használható 8-as prémium tank. A hetes prémium tankok éppen hogy csak olcsóbbak nála. Én leárazva vettem, úgy 6205 aranyba került. 7445 forint a 7500 gold, de ha van 705 aranyunk, akkor elég egy 5500-as csomagot venni és megvenni a tankot akciósan. Úgy már csak 6140 forintért kapunk egy nyolcas prémium tankot, ami elég jó ár.

Kiknek ajánlott

Először is azoknak akik német közepes tankba szeretnének legénységet húzni. A legénység pontosan beleillik az E 50M ág tankjaiba Tier III-tól felfelé.

Másodszor azoknak, akik egyszerűen a sniper tankokat szeretik. Aki szereti a támogató játékstílust, az jó helyen kopogtat, hiszen ez a tank arra készült, hogy távolról szétszedjen bárkit.

Harmadszor pedig azért, mert jól keres és e mellé viszonylag olcsó is. Szerencsére a WG bevezeti az ún. új generációs prémium 8-asokat, amik nem tier limitesek, de olcsók (Super Pershing-et fog még valaki venni?).

Videó

46k tiszta haszon prém nélkül, prémmel 81k.

A videóért külön köszönet Bodzy-nak, aki megszerkesztette nekem a videót. A szájkarate miatt elnézést, 5x szorzó volt prémium nappal egy event miatt (Húsvét?), és ilyenkor kicsit feszült vagyok.


Az elemzést írta: Kovacs5

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:17

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Szmertyij · 6 éve
  [quote name="Black_Sheep_01"]
  Mi a bajod vele?[/quote]
  Indulatból, telefikáztam már az egész elemzést (nem vagyok rá büszke), de nagyjából a korábbi hozzászólásaimból kirajzolódik, hogy mi a problémám vele.
  A legnagyobb mégis talán az, hogy pénzt adtam érte. Ha egy normál nyolcas tankot utálnék ennyire, amit a játékban ezüstért vettem, akkor nem mérgelődnék miatta hanem eladnám (vagy túllépnék rajta) és kész.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  szekkernyak · 6 éve
  [quote name="Szmertyij"]Nehogy valaki pénzt adjon ezért a borzalomért!
  Messze az eddigi legrosszabb nyolcas tank amivel játszottam ebben a szájbatekert játékban.
  Ott áll a garázsomban és nem visz rá a lélek, hogy menjek vele, mert egy kör után agyrákot kapok tőle.
  A legrosszabb döntésem volt a játékban, hogy ezért a fosért valós pénzt adtam.
  Tehát még egyszer NE VEGYÉTEK MEG!
  Vegyetek STA-2-őt FV40,02-t vagy T-54 mod.1-et vagy mit tudom én, de ezt ne![/quote]
  annyira nem rossz szerintem,csak rá kell vele állni a sunnyogós kempelős td üzemódra mert mint med nem túl acélos.mondjuk ha top tier vagy akkor lehet vele kicsit medesebben tolni mert a dpm-e szuper.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Black_Sheep_01
  • Moderátor
  · 6 éve
  [quote name="Szmertyij"]Nehogy valaki pénzt adjon ezért a borzalomért!
  Messze az eddigi legrosszabb nyolcas tank amivel játszottam ebben a szájbatekert játékban.
  Ott áll a garázsomban és nem visz rá a lélek, hogy menjek vele, mert egy kör után agyrákot kapok tőle.
  A legrosszabb döntésem volt a játékban, hogy ezért a fosért valós pénzt adtam.
  Tehát még egyszer NE VEGYÉTEK MEG!
  Vegyetek STA-2-őt FV40,02-t vagy T-54 mod.1-et vagy mit tudom én, de ezt ne![/quote]

  Mi a bajod vele?
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Nortonor
  • VIP
  • Kiképző
  · 6 éve
  Hogy ezt az elemzést én miért nem olvastam eddig?
  Az a Tigrises ábra zseniális, lehet nekem is kellene rajzolnom ilyeneket az elemzésekhez.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Szmertyij · 6 éve
  Nehogy valaki pénzt adjon ezért a borzalomért!
  Messze az eddigi legrosszabb nyolcas tank amivel játszottam ebben a szájbatekert játékban.
  Ott áll a garázsomban és nem visz rá a lélek, hogy menjek vele, mert egy kör után agyrákot kapok tőle.
  A legrosszabb döntésem volt a játékban, hogy ezért a fosért valós pénzt adtam.
  Tehát még egyszer NE VEGYÉTEK MEG!
  Vegyetek STA-2-őt FV40,02-t vagy T-54 mod.1-et vagy mit tudom én, de ezt ne!
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  GumiGuppi · 6 éve
  Néztem, de az nem elérhető jelenleg. 1-2 nap és meglesz a Panther 8.8! Már nagyon várom! :banana:
  Ha meglesz, teszek egy helyzetjelentést, hogy mennyire váltotta be a reményeim!
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Tetrament · 6 éve
  Én is meg akartam venni... nagyon szemeztem vele.. majd pont berakták a Mutz-ot... és a csőlehajlás sokat számít... és jobban is fekszik nekem... így azt választottam
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  GumiGuppi · 6 éve
  Nagyon jó a videó! :banana:
  A végén én rámentem volna még egy resetre, még ha kapok is egyet.
  Én most akarom megvenni ezt a tankot, nagyon tetszik!
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Hecienda · 6 éve
  Megvettem és azt kell mondjam hogy fossa a pénzt, még a béna körök ellenére is amit megyek vele.

  Az ágyú viszont kicsit csalódás.
  Lehet hogy a másfél skilles legények, vagy a stabi hiánya(megvárom akciót), de körönként legalább 2-3 lövést missel aminek biztos találatnak kéne lennie.

  Pénzkeresésre végülis alkalmas, hogy megszeretjük-e egymást meg majd az idő eldönti, még nem nagyon sikerült ráérezni a stílusára.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Szmertyij · 6 éve
  .
© 2022 WOTINFO. Minden jog fenntartva.