Jelenleg

38
látogatónk van

2015. máj. 18. 10:32

Panther mit 8,8 cm L/71 - Elemzés

Írta:
(41 szavazat)
119 hozzászólás

Paraméterek

Ágyú

A történelmi Királytigris ágyújával, a 8,8cm KwK 43 L/71 nevű ágyúval van felszerelve. Ez már most jól hangzik, de nézzük a részleteket.

Sebzése AP-val és APCR-rel is 240, repeszrombolóval 295. Az alaplőszer átütése 203 mm, ami ezen a szinten egyáltalán nem rossz érték. 8-as tankokat simán átviszi, a 9-esek ellen is elég, sok tízest azonban csak megkarcol. Tier 10 nehezeket nem fogjuk tudni átütni, bár általában nem találkozunk velük. Sajnos az arany lőszere is csak 237 mm átütéssel rendelkezik. Kárpótlásként ez APCR és nem HEAT. Én aranylőszert ritkán lövök vele, először is mert 203 mm átütés a legtöbb esetben elég, másodszor prémium tankként a pénz farmolása a cél, így a folyamatos gold lövéssel alig lesz hasznunk vagy mínuszba is mehetünk. Ennek ellenére vannak esetek, amikor szükség van rá. E 75 alsó lemeze távolról 222 mm effektíven és mivel E 75-tel sok rossz játékos játszik, azok nem forgatják, úgy meg az arany átviszi. A repeszromboló lövedék átütése 44 mm, sebzése 295. Érdemes vinni párat, például egy CDC-t vagy egy Waffenträgert nagyon meg lehet vele szívatni. Viszont fontos a jó célzás velük, mert ha rétegelt páncélt lövünk, akkor alig sebez. Csak akkor ajánlott a lövése, ha biztosak vagyunk, hogy átüti a páncélt.

A tank tűzgyorsaság terén kiemelkedően jó, töltésgyorsítóval az újratöltése 5,95 mp, ezt fokozott szellőzéssel 5,82-re is levihetjük, ha van mellé Elit Alakulat képessége a személyzetnek, akkor 5,7 mp az újratöltés. Ebből látszik, hogy a DPM-je elég magas, csupaszon 2176. Viszonyításképpen a nyolcas közepes tankok DPM-jének átlaga 1864. A Panther 88 testvérének, a Panther II-nek a DPM-je csak 2057.

Az ágyú pontossága 0,32m, egy igazi mesterlövész. De tényleg az. Távolra is megbízhatóan lehet lőni vele, ebben segít a lövedékek nagy sebessége, mindegyik fajta skúló gyorsan száll. A páncéltörő és a repesz 1000 m/s-mal, míg a prémium lőszer 1250 m/s-mal. A célkör szórása a Tank Inspector szerint nagyon jónak számít a szintjén, de az én tapasztalatom az, hogy ha nincs beszűkülve, akkor néha érdekes dolgokat csinál az ágyú. Kihúztam a Pillanatkép nevű skillt is, de Oberfeldwebel Volker Croneiß néha össze-vissza lő ha nem vagyok beszűkülve. Bár ha beszűkült akkor tényleg mindent eltalál. Sajnos a célzásideje 2,5mp, de stabilizátorral azért tűrhető.

Testvérével összehasonlítva látható, hogy ennek a tanknak az ágyúja nem sokkal, de jobb:

Torony

120/60/60 mm (elöl, oldalt, hátul). Páncélzatról nincs értelme beszélni, egyetlen valamire való pontja a torony oldalának az a része, ami szemből is látszik, az automata lepattanó. Nem valami nagy, de néha eltalálják.

A lövegpajzs elég érdekesen lett kialakítva. Van, ahol bármi belövi, mellette pár centivel meg 250 mm effektív vastagság van. Összességében elmondható, hogy a páncélzata hulladék.

Alap látótáv 390 méter, ez távcsővel és helyzetfelismeréssel máris 443 méterre növelhető, így kevésbé vagyunk ráutalva a csapatra, ami mostanában szerintem igencsak fontos, mert még 8-as szinten is elég ritka az együttműködés a csapattársak között.

A toronyforgási sebesség 31 fok másodpercenként, ez bőven átlag alatti, de mivel ez a tank nem közelharcos, így nem zavaró annyira.  

Csőlehajlása -5 fok, oldalra viszont -7. Ha tudjuk hogy nem fogunk spotolódni ha lövünk, simán be lehet forgatni a tankot oldalra és máris nyertünk egy kis csőlehajlást. Ez dombharcnál is használható taktika, persze csak akkor, ha tudjuk, hogy a tank oldalán lévő lőszerrekesz nem látható. Ehhez a taktikához készítettem is egy kis ábrát a Paint nevű varázsprogram segítségével (nem kiröhögni). A tank csőemelkedése 13 fok, ez elég gyenge, dombról lefele okozhat meglepetéseket, de egy kis odafigyeléssel nem lesz gond vele (Panther II pontosság: 0,34m, célzásidő 2,7mp).

Felépítmény

Szemből 80, oldalról 50 mm, hátul pedig 40 mm lesz az, ami semmit se fog érni. Nagyon ritkán pattint, az ötös Leopardot még tudja pattintani a front, de mást nem igazán. Az upper plate (felső lemez) nagyjából 110-120 mm effektív páncélvastagsággal rendelkezik, az alsó lemez pedig 65-70 mm-rel. Amire érdemes figyelni, hogy a lőszerrekesz igencsak sérülékeny, bár a biztonságos elhelyezés skill nagyon sokat segít a helyzeten.

A testben ülő személyzet, azaz a sofőr és rádiós közül az egyik tag általában meghal a csatában, de mindkettő soha. Gonosz dolog, de sokszor reménykedek, hogy haljon meg a rádiós, mert akkor a sofőr nem fog (R.I.P. Feldwebel Mirow).

A tank egyébként nagyon nehéz, így ütközésre tökéletes. Papír tankok meccsét simán tönkretehetjük, ha leütközzük őket. HP-ja 1500, mint egy nehéz tanknak.

Az álcázási értékei elég gyérek, mivel elég nagy darab: 9,03/6,78/2,15. Összehasonlítva nemzet és tier társaival:

Az összes nemzet t8-as tankjának sokkal jobbak az álca értékei.

Itt egy kép a Panther II oldaláról, ami megmutatja a lőszerrekesz sérülékenységét. Sajnos Panther 88-ról ilyen képet nem találtam, de végül is a két tank a Másolás-Beillesztés kategória.

Felfüggesztés

A tank forgási sebessége 38 fok másodpercenként, ami bőven elég. Talajellenállása jóval az átlag felett van és a P88 testvérénél, a Panther II-nél sokkal jobb a talajellenállás.

Motor

Egy 600 LE leadására képes Maybach HL 230 P30 2500 rpm nevű motorral van megáldva a tank, de mivel a tank egy kicsit dagi (46,5 tonnát nyom), így csak 12,9 az LE/t arány. Szerencsére a fentebb említett talajellenállási értékek sokat segítenek. A végsebessége 46 km/h, ami nem valami sok egy közepestől, de mivel nem flankelésre kell használni, így szerintem a kielégítő kategóriába esik.

A motor gyakran sérül, mert a váltó az alsó lemeznél van, mint a legtöbb német tanknál, és mindenki oda céloz. Gyulladási esély 20%, automata tűzoltó ajánlott.

Ajánlott játékstílus

Mesterlövészkedés minél messzebbről. Nagyon jól érzi magát az ellenségtől távol, hiszen a pontossága kiváló, az álcázása viszont pocsék. Távcsővel a látótáv jelentősen megnő, ekkor válik igazán veszélyessé.

Érdemes keresni a jó pozíciókat, ki kell tapasztalni, hogy mit tudunk lőni egy bizonyos helyen a -5 fokos csőlehajlással. Jó ötlet oldalra fordítani a tankot, hogy + csőlehajlást nyerjünk, de vigyázzunk, mert akkor sérülhet a lőszerrekesz is ha betalálnak.

Közelharcban viszont ez a tank rosszul teljesít, egyszerűen azért, mert nagy és bárhol átlőhető és e mellé sok modul is igencsak sérülékeny (pl. lőszerrekesz, motor). Érdemes a tank mellé az E 50M ágat húzni, mert nemcsak pont beleillik a legénység, hanem azokkal ugyanezt a játékstílust kell alkalmazni. Ütközni sok esetben megéri vele, 46,5t német acél nagyot üt ha 45 km/h-val jön neked.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

 • Töltésgyorsító (egyértelmű)
 • Stabilizátor: Sniper tanknál nem lenne létszükséglet, de nem beszűkült állapotban a szép számadatok ellenére sokat lő mellé, így szerintem érdemes rárakni.
 • Távcső: A sok használhatatlan spotter miatt akik vagy gyorsan meghalnak, vagy campelnek az arty mellett (ahogy én látom tényleg így van), így sokszor csak magunkra számíthatunk. Továbbá végjátékban amikor kevés tank maradt a pályán a látótáv nagyon fontos tényező.

Ajánlott fogyóeszközök

 • Tűzoltóból én kicsit viszek, mert szeretnék minél többet keresni, de a nagy tűzoltó passzívan is ad 10% esélyt gyulladás ellen, ezt mindenki döntse el maga hogy bevállalja-e azt, hogy ha gyullad, akkor a kereset erősen megcsappan, mert 20 000 kredit az automata tűzoltó. Nekem elég a kicsi, mert én már ösztönösen azonnal nyomom is az oltást, nagyon kevés ideig égek = kevés javítási költség olcsó tűzoltóval = profit.
 • Javítóból nem szükséges a nagy, egyszerre nem sérül meg több modul, főleg ha nyerünk, mert akkor megesik, hogy alig kapunk egy-két lövést.
 • Elsősegély készletből érdemes inkább a nagyobbat vinni, mert a sofőr és a lövész is szeret meghalni.

Ajánlott legénységi képzettségek

  1. képzettség 2. képzettség 3. képzettség
Parancsnok 6. érzék Álcázás Javítás
Lövész Pillanatkép Álcázás Javítás
Töltő Biztonságos elhelyezés Álcázás Javítás
Sofőr Sima utazás Álcázás Javítás
Rádiós Helyzetfelismerés Álcázás Javítás

Elit alakulat esetleg mehet a javítás helyett ha kész a 3. skill. Én az álcát ajánlom, mert sokszor nem lesz lehetőségünk 445m+ távolságból lövöldözni, hanem 350-400m-ről, ott pedig fontos az álca.

Bevétel

A prémium tankok egyik legfontosabb része. A párduc a 8. helyen áll, megelőzve az IS-6-ot, a Löwe-t, a T-34-3-at, amik lényegesen többe kerülnek.

Átlagosan 17.110 kreditet szereznek vele a játékosok tiszta profitként, de a tank ennél sokkal többre is képes. A videóban is látszik, hogy prémium account nélkül is gyorsan termeli az ezüstöt.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • Jó átütés
 • Fantasztikus pontosság
 • Jó pénzkeresésre
 • Sok HP, lehet vele ütközni kisebb tankokat
 • Olcsó
 • E 50M ágba kompatibilis legénység

Hátrányai

 • Nincs speciális MM-je (megy Tier X-be)
 • Vékony páncél
 • Sebessége nem az igazi
 • Modulok sérülékenyek
 • Csőlehajlás kevés: -5 fok

Ára

7300 arany, ennél csak a Super Pershing olcsóbb, de az egy romhalmaz és senki sem vesz olyat, így kijelenthető, hogy ez a tank a legolcsóbb használható 8-as prémium tank. A hetes prémium tankok éppen hogy csak olcsóbbak nála. Én leárazva vettem, úgy 6205 aranyba került. 7445 forint a 7500 gold, de ha van 705 aranyunk, akkor elég egy 5500-as csomagot venni és megvenni a tankot akciósan. Úgy már csak 6140 forintért kapunk egy nyolcas prémium tankot, ami elég jó ár.

Kiknek ajánlott

Először is azoknak akik német közepes tankba szeretnének legénységet húzni. A legénység pontosan beleillik az E 50M ág tankjaiba Tier III-tól felfelé.

Másodszor azoknak, akik egyszerűen a sniper tankokat szeretik. Aki szereti a támogató játékstílust, az jó helyen kopogtat, hiszen ez a tank arra készült, hogy távolról szétszedjen bárkit.

Harmadszor pedig azért, mert jól keres és e mellé viszonylag olcsó is. Szerencsére a WG bevezeti az ún. új generációs prémium 8-asokat, amik nem tier limitesek, de olcsók (Super Pershing-et fog még valaki venni?).

Videó

46k tiszta haszon prém nélkül, prémmel 81k.

A videóért külön köszönet Bodzy-nak, aki megszerkesztette nekem a videót. A szájkarate miatt elnézést, 5x szorzó volt prémium nappal egy event miatt (Húsvét?), és ilyenkor kicsit feszült vagyok.


Az elemzést írta: Kovacs5

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:17

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Serious_Threat
  • Tankos
  · 5 éve
  [quote name="szekkernyak"]srácok akinek meg van,ti éreztek ebből a lóerő buffból valamit?mert én bevallom őszintén az ég világon semmit.......pedig 4 skilles fiúk ülnek a talicskán[/quote]

  Persze! Nem sokkal, de fürgébb lett a drága. A gundep buffnak örülök a legjobban.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  szekkernyak
  • Tankos
  · 5 éve
  srácok akinek meg van,ti éreztek ebből a lóerő buffból valamit?mert én bevallom őszintén az ég világon semmit.......pedig 4 skilles fiúk ülnek a talicskán
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Szmertyij
  • Tankos
  · 5 éve
  A 9.17-es frissítés után, az eddig ismert P88 eltűnik a süllyesztőben és végre kapunk egy használható tankot.
  Az tankkal szembeni ellenérzéseim 90%-ban megszűnnek, amit leginkább a mobilitás és a megfelelő ágyúsüllyedés hiánya okozott.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Mr_Rossi
  • Tankos
  · 5 éve
  [quote name="Szmertyij"]"Az ágyú pontossága 0,32m, egy igazi mesterlövész."
  Ez egy hazugság!
  Illetve ha teljes beszűkülés után még rászámolsz két másodpercet azután lősz, akkor talán még igaz is.
  Akkor viszont ha nem várod meg ezt, hanem a teljes beszűkülés előtt akár csak egy tized másodperccel is ellövöd magad, akkor a pontosság olyan 0,55-0,65 körül van. (A teljesen beszűkült Pz. IV H troll ágyúval pontosabb)[/quote]

  Nem 75%-os legénységgel kell használni :trollol: :trollol:
  Nekem 3 skilles legények vannak benne és nagyon pontos még menet közben is.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Szmertyij
  • Tankos
  · 5 éve
  "Az ágyú pontossága 0,32m, egy igazi mesterlövész."
  Ez egy hazugság!
  Illetve ha teljes beszűkülés után még rászámolsz két másodpercet azután lősz, akkor talán még igaz is.
  Akkor viszont ha nem várod meg ezt, hanem a teljes beszűkülés előtt akár csak egy tized másodperccel is ellövöd magad, akkor a pontosság olyan 0,55-0,65 körül van. (A teljesen beszűkült Pz. IV H troll ágyúval pontosabb)
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  aranyipeti@freemail.hu
  • Tankos
  · 6 éve
  Én most gondolkozok rajta hogy vajon P88at vagy CDC-t vegyek. De az eddigi kommentek/ tapasztalatok alapján eszemben sincs ilyen Panthert venni. Csak az ágyúja tűzgyorsasága miatt gondoltam hogy megveszem. De tuti nem fogom hiába vagyok nagy td-s. A p88 amennyivel lő gyorsabban a cdc-nél annyival osszabb az átütése.+ CDC nek van gyorsasága ágyúsüllyedése, és egy brutál ágyú. Szegény Panthernek max az ágyúja veheti fel a versenyt a CDC vel másban biztos nem. És ezt most nem úgy értettem hogy 1v1 be leállítanánk a 2 tankot harcolni. Jut eszembe, ezenkívül a CDC különlegesebb t8 ban. A P88 egy P 2 csak az 1gyúja jobb. És itt jöhet az hogy honnan veszed mikor szolgálatidban nem is játszottál vele. Pont ezért próbáltam ki mind a 2-t a teszt szerón. Egetrengető különbségek nincsenek a két tank között csak annyi hogy az egyiket goldért tudod venni.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Szmertyij
  • Tankos
  · 6 éve
  [quote name="Black_Sheep_01"]
  A WN8 értéke érdekes; nálad minimálisan sebzek többet, mégis több, mint 100 pont a különbség.[/quote]

  Ez azért van, mert a WR-ed magasabb vele.
  Annyit még hozzá, hogy az FV 42,02 lényegesen jobb farm tank a maga 226-os átütésével, és a 10 fokos ágyú süllyedésével. (ez utóbbi hiánya pl. rohadtul idegesítő a P88-ban)
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Morphelo
  • Kiképző
  • Tankos
  · 6 éve
  Szerintem ezen fölösleges vitatkoznik, kinek mi tetszik. Ehhez a P8.8 és PII-höz egy sajátos stílus kell, vagy ráérzel vagy nem. Szmertyij láthatóan a hulldown-os tankokat szereti, és jobban élvezi velük a játékot. T54mod1 pedig egy troll a szintjén.
  Játékstílus kérdése az egész.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  phurges00
  • VIP
  • Tankos
  · 6 éve
  Az ár/érték alapján szerintem a legtutibb vétel.

  Én azóta gondolkodok egy másikon melléje , de nem találok olyat a cdc-n kívül ami szintén ennyire passzolna hozzám.

  Alig van olyan t10 amit sima ammoval be nem ütne a megfelelő helyeken, épp elég mozgékony, nem ér oda hamar meghalni se későn lemaradva a csatákról. Pontos, VAN ÉRTELMES átütése. Van HP-ja., a kitéríthetőség sok helyzetben megoldható avval h kissé srégen állok és úgy tüzelek.

  A kredithozam átlagos, fixen hozható vele u. az a teljesítmény, és sem kiemelkedő sem szar csatákat nem lehet vele játszani. Pont jó farmer gép.

  Az, aki evvel nem tud lőni és eredményesen játszani/ farmolni, az semmivel sem tud.... ez az a TANK ami tud lőni. És az hozza a kreditet. Talán annyi h olcsó a lőszer, de a javítási költésgeit magasnak tartom mellé..
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Black_Sheep_01
  • Tankos
  · 6 éve
  [quote name="Szmertyij"]Indulatból, telefikáztam már az egész elemzést (nem vagyok rá büszke), de nagyjából a korábbi hozzászólásaimból kirajzolódik, hogy mi a problémám vele.
  A legnagyobb mégis talán az, hogy pénzt adtam érte. Ha egy normál nyolcas tankot utálnék ennyire, amit a játékban ezüstért vettem, akkor nem mérgelődnék miatta hanem eladnám (vagy túllépnék rajta) és kész.[/quote]

  Én is csalódtam benne, de még mindig használható gépnek tartom. T8-ban teljesen jó, T9-ben még használható, T10-ben viszont hamar elpusztul. Mivel prémtank, ezért szinte nem is lövök goldot vele, csak ha nagyon muszáj.
  Igazából csak a mobilitásával és az ammo rack érzékenységével van problémám; úgy gyorsul, mint egy lovaskocsi, az első találat után (ami általában ammo rack) pedig már nincs komoly DPM.

  A WN8 értéke érdekes; nálad minimálisan sebzek többet, mégis több, mint 100 pont a különbség. Haver átlagosan 1,5 sebző lövéssel többet ad le, 3100 feletti a WN8 értéke. Nagy általánosságban kijelenthető, hogy ezzel a tankkal kevesen tudnak jól játszani (mi nem tartozunk közéjük).
© 2022 WOTINFO. Minden jog fenntartva.