Jelenleg 367 vendég és 6 tag online

2015. április 27. 08:14

Centurion Mk. I - Elemzés

Írta:
Értékelés:
(33 szavazat)
111 hozzászólás

Előszó - "Te tetted ezt király!"

Gondolkodtam rajta, hogy nem írom meg ezt az elemzést, mert nekem nem igazán ment ezzel a tankkal a játék, de aztán úgy döntöttem mégis, hogy tudja más is mire (nem) számíthat ezzel a tankkal kapcsolatban. 

Hozzá kell tennem, nem vagyok az angol tankok nagy barátja, de ez a tank minden várakozásomat alulmúlta. Igyekeztem objektíven megírni a cikket, kidomborítva a tank előnyeit, de aztán rájöttem, hogy gyakorlatilag minden szerepre vannak jobb tankok, mint ez.

Az alapágyúnk a Cometről örökölt ágyú, ami a saját szintjén használhatatlan, itt két út áll előttünk, vagy felrakjuk a Black Prince csúcságyúját, vagy átverekedjük magunkat a lánctalp (16.000 XP), a fejlesztett torony (16.000 XP) és a csúcságyú (16.400 XP) kifejlesztésén vagy szabad tapasztalatból kihúzzuk azokat. Mondanom sem kell, hogy ez elég gyötrelmes folyamat, én az utóbbit választottam, az idegrendszerem épségének megőrzése érdekében. A motor viszont az alap lánctalpra is felrakható (lenne), de akkor meg nem megy fel mellé a felszerelés, szóval bárhonnan is megyünk neki a dolgoknak, mindig ugyan abba a csapdába esünk, valamit nem tudunk felrakni az alap lánctalp miatt.

Paraméterek

Ágyú

Ha a csúcságyút akarnám egy szóval jellemezni: utáltam. Már papíron sem igaziak az értékei, a pontosság még elfogadható 0,33m/100m, de a szűkülési ideje szörnyű: 2,3 mp. "De hát ez nem is szörnyű!" - kiállt fel a kórus. Attól függ, mihez hasonlítjuk. Mi a baj ezzel a szűküléssel? Az, hogy nem támogatja meg sem magas DPM (1840, ami felvergődhető 2050-re BIA+rammer+ventivel), sem pedig magas sebzés (230/230/280 és hajlamos lefele dobálni). A HE-t nyugodtan elfelejthetjük, értelmetlen magunkkal vinni. Hogy érzékeltessem, miért nem működik ez az ágyú igazán, csináltam egy táblázatot véletlenszerűen választott tankokkal, hogy ki mekkora szűkülési idő/alfasebzéssel rendelkezik, illetve milyen távolságból kell operálnia harc közben:

  Comet (T7) Centurion Mk. I. (T8) Borsig Waffent. (T8) WZ-111-1-4 (T9) T110E4 (T10)
Alfasebzés 140 230 490 490 750
Szűlülési idő 2,3 2,3 2,3 2,9 2,9
Alfa/szűkülés 61 100 213 169 268
Távolság rövid-közép messziről messziről közelről messziről

A fenti táblázatból látható, hogy azok a tankok, amelyek messzebbről operálnak, nagyobb alfasebzéssel rendelkeznek, akik pedig kisebbel, azok vagy közelharcolnak vagy flankelnek, ahol a szűkülési idő csak ritkán számít.

A Centurion teljesen alkalmatlan közelharcra, amelyet majd látni fogunk a felépítmény és torony fejezetben, ezért kénytelenek vagyunk távolról mesterlövészkedni, ám az ágyú ezt nem igazán támogatja. Csak és kizárólag teljesen beszűkült állapotban hajlandó eltalálni valamit, kapáslövésnél „franciásan” szór. Ez azért problémás, mert így az alacsony DPM-et még egy, az alfasebzéshez viszonyítva igen hosszú szűkülési idővel is megtoldja (ne felejtsük el, hogy a referencia értékként megadott szűkülési idő a teljes szűkülés 1/3-mad része, vagyis a tényleges szűkülésünk 6,9 másodperc). Ez összességében azt eredményezi, hogy még a jónak érzett körök esetében is keveset fogunk sebezni, egy olyan játékban ahol ez az egyik fő cél. Erre a legérzékletesebb példa az, amikor a csapattársam megkérdezte miért robbanóval lövök (181-et sebeztem), mondom ez nem robbanó, hanem a normál AP lőszer sebzése...

Az ágyúnak az átütése jó a közepes tankok között, 226/258/42 (AP/APCR/HE), ezt még sem tudjuk majd érvényesíteni. Mi ennek az oka? A tank lassúsága miatt nem tud flankelni, ezt kompenzálná az átütés, ami valóban magas a közepes tankok között, ám azok nagy része a mozgékonyságuk miatt képes ezt oldalba támadással kompenzálni. Ha mégsem, akkor pedig töltik az arany lőszert, aminek az átütése annyi vagy nagyobb, mint a mienk. Ez számokban kifejezve:

 • Pershing: 180/45/268
 • Obj. 416: 201/50/330
 • T69: 173/45/250
 • STA-1: 218/45/275

A sort lehetne folytatni, de látható, hogy a többiek aranylőszerének átütése magasabb vagy kb. egyenlő, mint a Centurion Mk I-nek, az eltérés a lőszerfajtában nyilvánul meg (APCR vs. HEAT). Ez összességében semmilyen előnyt nem biztosít a Centurionnak, viszont számos egyéb hátránnyal jár, amelyet sajnos el kell viselnünk.

A dolog azért nagyon szomorú, mert a OQF 20-pdr Type A csőnek létezik egy B változata is, amelyet volt szerencsém a Charioteeren kipróbálni és egy nagyságrenddel jobb ágyú, ezzel a Centurion is sokkal jobb tank lehetne (egyébként a Caernarvon is azt az ágyút kapja).

65 lőszert vihetünk magunkkal, én 50/15/0 leosztásra voksoltam (a HE-t elfelejthetjük). Az AP 1020 m/másodperccel míg az APCR 1275 m/másodperccel repül, ami egyáltalán nem rossz érték.

Torony

A fejlesztett torony védettsége papíron egész jó 165/112/112, de vannak bizonyos részei, ahol szeretnek a lövések beakadni, emiatt borzalmasan megbízhatatlan. Az AMX 50 100 rendszerint simán átlövi, tehát ne egy Pershing/T32 tornyot képzeljünk el. Mindenképpen jól áll neki a távolság, illetve a jó csőlehajlásból származó döntöttség, ekkor azért képes pattintani, de sajnos ez sok pályán kivitelezhetetlen (pl. Himmelsdorf, Kharkov, Stalingrad).

A csőlehajlás remek, -10/+20 fok, amire szükségünk is lesz, mert a tanktest a szemmel veréstől is képes átlyukadni, illetve a torony 36 fokot képes fordulni, ez amolyan elmegy kategória.

A látótávunk remek, 400 méter a fejlesztett toronnyal, de a rejtőzködési értékünk pocsék, 10,99/8,29/2,72% és ezt nem is nagyon érdemes feljavítani skillekkel (persze ha nincs jobb, hajrá). Ez nagyjából azt jelenti, hogy egy nem mozgó páncélvadász (pl. a Borsig) mindig előbb észre fog minket venni, mint mi őt. Ennél már csak a Panther II rejtőzködési értékei rosszabbak, de nem sokkal.

Felépítmény

A tank páncélzata 76/51/38 mm, ami nagyjából az overmatch szabály és a HE lövedékek ellen véd minket SZEMBŐL, máshol mint ha nem is lenne. Esetenként a front lemez a döntöttsége miatt képes egyet-egyet pattintani, pl. mikor leesünk egy szikláról és megfelelő szögben áll a lövés pillanatában, de nagyjából az ellenfelek ellen az ima és az erőteljes hulldown az egyetlen fegyverünk (néha az sem).

Egy ideig próbálkoztam sidescrappel, hátha el lehet nyeletni a lánccal a sebzéseket, de ezt igen gyorsan feladtam, aminek az oka az alábbi:

Jól látható, hogy az első görgő környékén található az ammo rack (végül is, ha már páncél nem jutott, dugjunk oda lőszert, az is fém), míg a hátsó görgő környékén a motor, ami akkor különösen kellemetlen, ha pl. egy Tier 6-os táras könnyű tank (pl. AMX 12t) aláz minket halálra. Volt olyan meccs ahol egy tárból 3 ammo racket is kaptam. A tank persze hátulról is képes kigyulladni, illetve szeret beragadni az ágyúja is, tehát bús percek várnak ránk, ha találatot kapunk.  

A tank 1450 HP-val rendelkezik, de ez nem fog minket megvédeni attól, hogy közelharcban nevetve kivégezzenek minket.

Felfüggesztés

Ahogy már említettem, az alap felfüggesztésre nem sok minden megy fel, ezért gyorsan lépjünk is a másodikra, amely 36 fokos forgást biztosít, ami nem különösebben sok (T-44: 44 fok, Pershing: 38 fok, Panther II: 36 fok). A felfüggesztés nem szakad le az átlagosnál sűrűbben, de sajnos annyi más egyéb fog minket sújtani, hogy ezzel egyébként sem fogunk törődni.

Érzésre a talajellenállása nem rossz, na de számít az értéke, ha csak 40km/h-val tudunk haladni?

Motor

750 lőerő, 20% tűzveszély, ég, mint a Reichstag, akarom mondani a Westminsteri Palota. A baj az, hogy a 750 lőerő a remek gyorsuláson túl nem nagyon ad mást, ugyanis a tank végsebességét 40 km/h-ban korlátozták. Ez azért nagy baj, mert más különben lenne elég lőerőnk eljutni a fontos helyekre, ám mire odaérünk ott már könnyű és más közepes tankok fognak ülni, helyettünk. 

Egy ideig kínomban kísérleteztem azzal, hogy kivettem az automatikus tűzoltó készüléket és nagy javítóra cseréltem a lőszerrekesz sérülékenység miatt, de akkor folyamatosan kigyulladt, tehát ez sem megoldás. 

Azt hittétek vége? Van még itt más is: az ágyú is szeret a toronyra érkező lövésektől beragadni, sőt ha az arty jól talál el minket, akkor ezeket egyszerre fogjuk megismerni, a legénység halála mellett.

Legjobban az alábbi videó jellemzi a tankot: https://www.youtube.com/watch?v=m9ia1xMhqQ4 "leégett, összedűlt, aztán süllyedt el".

Ajánlott játékstílus

A csúnya lányok ismérve, hogy jól áll nekik a távolság. Kerüljük a közelharcot, mint boszorkány a máglyahalált, próbáljunk meg távolról mesterlövészkedni, minél kisebb felületet mutatva magunkból és reménykedve, hátha pattint a tornyunk.

Mindig időben vonuljunk vissza, mert lassúak vagyunk, még a megfelelő pillanatban vegyük fel a nyúlcipőt, mert nem tudjuk közelharcban megvédeni magunkat. 

Keressünk mindig dimbes-dombos terepet és próbáljunk tornyozni, kihasználva a viszonylagosan jó páncélvédettségünket.

A tüzérséget igyekezzünk elkerülni, mert könnyedén megnyomoríthatja a tankunkat.

43 tonnát nyomunk, tehát megpróbálhatunk ütközni, ha már nincs más lehetőségünk (álló célpontokra, akinek a figyelmét elvonják).

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

Ide azt kéne írni, hogy nagyjából 8 helyet kellene felhasználnunk ahhoz, hogy a tank jó legyen:

 • töltésgyorsító, hogy legyen DPM-ünk
 • vertikális stabilizátor, hogy ne szórjon az ágyú
 • célzásgyorsító, hogy gyorsabban szűküljünk
 • vizes lőszerrekesz, hogy ne legyen állandóan ammo rack
 • ciklonszűrő, hogy ne sérüljön a motor stb. (eddig azt sem tudtam, hogy ilyen létezik :D)
 • álcaháló hogy legyen rejtőzködési értékünk
 • optika/periszkóp, hogy messzebbre lássunk

Összességében, ha egy felállást kellene választani, akkor preferáljuk a gyors szűkülést és a gyorsabb lövést: vertikális stabilizátor+célzásgyorsító+töltésgyorsító, esetleg a bátrabbak lecserélhetik a célzásgyorsítót egy optika/periszkóp kombóra, hogy dominálják a látóteret.

Ajánlott fogyóeszközök

A helyzet hasonló, mint a felszerelések rovatban, minél nagyobbat viszünk bármiből, annál több esélyünk van túlélni. Aki nem fél a tűztől, vigyen két javítót, aki fél, az nagy tűzoltó készüléket.

 • Automatikus tűzoltó készülék  / Nagy javítókészlet
 • Kis javítókészlet / Nagy javítókészlet
 • Kis elsősegélycsomag

Ajánlott legénységi képzettségek

Két út áll előttünk, rámehetünk az ágyú képességeit javító képzettségekre, plusz Elit alakulatra vagy megpróbálunk látótáv+camo és tűz elleni képzettségeket felvenni. Sajnos csak 4 fő a legénység, pedig jól jönnének még a helyek.

  1. képzettség 2. képzettség 3. képzettség 4. képzettség
Parancsnok 6. érzék BiA Helyzetfelismerés Álcázás
Lövész Biztos kéz BiA Álcázás Javítás
Vezető Sima futás BiA Megelőző karbantartás Álcázás
Töltő Biztonságos elhelyezés BiA Álcázás Javítás

A rádiós képességeit ebben a leosztásban a Parancsnok birtokolja.

Bevétel

Átlagosan keres, a 15 db T8-as közepes tank közül 9. helyet szerzi meg, -2,834 kredittel. A probléma az, hogy az alacsony alfasebzés nem jár együtt nagyon alacsony lőszerköltséggel, ezért az ilyen típusú tankok jellemzően nem hoznak sokat a konyhára. 

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • nagy átütés
 • jó látótáv
 • jó csőlehajlás

Hátrányai

 • átlagos forgás
 • nincs páncélja
 • alacsony alfa, azt is lefele dobálja
 • közepes HP
 • szerintem a legrosszabb T8 közepes tank
 • hektikus torony
 • borzalmas tényleges szórás
 • rossz rejtőzködési értékek
 • lassú, mint a dög
 • sokkal jobb mesterlövész tankok vannak nála a szintjén
 • lassan szűkül
 • érzékeny a modulsebzésre
 • gagyi alapágyú és lánc

Kiknek ajánlott

Nagyjából senkinek. A T8 közepes harckocsik meglehetősen kiegyensúlyozottak a játékban, szinte minden feladatra van sokkal jobb tank, ezért nem igazán marad szerep, amit betölthetne. Jól rejtőzködő nagy alfás járművet keresel? Ott az Object 416. Gyors flankert keresel? T-44. Tornyozni akarsz? Pershing. Le akarod darálni az ellenfeleket? T69. All-round közepes tankot keresel? Ott az STA-1.

A Centurion 1 a mesterlövészek halmazába tartozik, ám ez a szegmens tele van komoly vetélytársakkal, a Panther „testvérekkel”, nagy sebzésű vagy gyors tüzelő páncélvadászokkal, akik mind sokkal jobban rejtőznek. Szerintem ez a tank egyszerűen semmiben sem tud kiemelkedni, miközben olyan, a játékélményt negatívan befolyásoló hibákkal rendelkezik (sérülékeny lőszerrekesz, kigyullad, lassan lő), ami miatt nem érdemes őt választani.

Videó

{youtube}53Csb-1SYoo|690|420{/youtube}


Az elemzést írta: Jackal_hun

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:48
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  stefanitsr · 5 éve
  [quote name="Hunyadi_Loveszdandar"]

  A legnagyobb hiányossága számomra a sebesség hiánya. Ha +8-10 km/h-val gyorsabb lenne, akkor még jó tank is lehetne a szememben. Ez van... :-?[/quote]

  A cometet imádtam. Nem gyűjtött ammo racket, 51 volt a vége.

  És most a recept azoknak akik szembe kerülnek egy kenturha1-essel: Ha a kenturha nem elég okos ahhoz, hogy hull down legyen vagy meg tudod kerülni amire van némi sansz mert nem igazán gyors, kicsit oldalról szemből kapd le neki az első láncfeszítő görgőt. Ha jól nyomod, és márpedig azért ez össze szokott jönni, mert nem aprócska a szentem akkor nyert egy lelánc+sebzés+ammorack combót és itt jön a képbe minden centurion rajongó álmainak abszolút netovábbja, a leláncoltak+sebeztek+ammorack kombó. No ilyenkor a remek DPM megy a levesbe, és vakarhatja fejét hogy mit javítson ha nincs prém repair kit. Ha újra töltöttél már ismételheted is, újra ammorack, újra lánc újra sebzés és esélyesen ott már nincs semmilyen repair kit. Nincs más dolgod mint ismételni. Ha ügyesen tudsz snap shotolni, akkor ráadásul az ordas nagy szűkülési idő miatt sanszosan még el sem tud találni !

  De a centurion remek tank, vegye mindenki.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Ergil · 5 éve
  Igen, a T69 kakukktojás, de az sem a páncéljára hagyatkozik
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Jackal_hun · 5 éve
  Ezekhez azonos játékstílus dukál? Az egyik autoloaderes, én totál másnak látom őket.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Scheff · 5 éve
  Azonos játékstílus dukál a Pershing, T69 és STA-1 (prémiumokat hagyjuk) harckocsikhoz. Ha ezekhez hasonlítjuk, akkor egy harmadik helyet megérdemel a Pershing és a T69 mögött egy hajszálnyival lemaradva, de az STA-1-hez képest sokkal effektívebb. Magasabb AP átütés, jobb prémium lövedék, jobb páncélzat és végül, de nem utolsó sorban valljuk be, hogy kurva jól néz ki. Persze lehet, hogy nekem csak azért működött, mert belepakoltam pár oldalbordát. Ez örök rejtély marad. :P
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Jackal_hun · 5 éve
  Ergil: az a baj, ha minden kritikát beleírnál mindegyik cikkbe, 50 oldal lenne, amit szintén senki nem olvasna el, szerintem jó helyen van itt, akit érdekel, úgy is elolvassa.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Ergil · 5 éve
  [quote name="Jackal_hun"]Ergil: de ez nem tükrözi a véleményemet és ez egy általános megállapítás, minden tankra elmondható lenne. Nem zavar a kritika, azért van a fórum hogy az emberek kritizáljanak, szívük joga, nem pátoszra vágyom. Ha leírják az ellenérveiket meg az ellenvéleményüket, az is építő.[/quote]
  Egyet értek veled, a kritika építő és itt is értelmes eszmecsere volt (Ha személyeskedés ment volna abba is hagyom). A végén azonban ez a kritika magában az elemzésben nem fog megjelenni (nem várom, hogy átírd). Szerinted 10-ből hány ember fogja elolvasni a hozzászólásokat 2-3 hónap múlva? Én kb 2-re tippelek.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Jackal_hun · 5 éve
  Ergil: de ez nem tükrözi a véleményemet és ez egy általános megállapítás, minden tankra elmondható lenne. Nem zavar a kritika, azért van a fórum hogy az emberek kritizáljanak, szívük joga, nem pátoszra vágyom. Ha leírják az ellenérveiket meg az ellenvéleményüket, az is építő.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Ergil · 5 éve
  [quote name="Jackal_hun"]
  Visszaolvasva a reakciókat, az a vicces, hogy igazából a tapasztalat értékelésében tér el az emberek véleménye, nem abban, milyen a tank. Érdekesség képen megnéztem az átlagsebzéseket és a winrateket és elég hasonlóak azok között, akik szeretik és akik nem szeretik ezt a tankot, tehát a szubjektív ítélet dönti el elsősorban, hogy szereted-e vagy nem szereted-e ezt a harckocsit.[/quote]
  Ha ezzel zártad volna az elemzésedet lehet, nem kaptál volna ennyi más véleményt. Ne felejtsd el különböző szinten játszanak az emberek a tankkokkal. Nekem élmény volt a tank, pedig a te statisztikáidat el sem értem vele. FV pletyka nélkül neki sem kezdtem volna az ágnak, de számomra kellemes meglepetés volt hibái ellenére is. Mondjuk eltartott egy ideig míg ráéreztem az ízére, kellettek a modulok.

Kapcsolódó elemek

Tovább a kategóriában: « FV4202 - Elemzés Cromwell - Elemzés »

KERES
© 2020 WOTINFO. Minden jog fenntartva.