Jelenleg

30
látogatónk van

2015. április 21. 09:29

STA-2 - Elemzés

Írta:
(27 szavazat)
42 hozzászólás

Paraméterek

Ágyú

Egy 90mm-es ágyút kapott a tank, ami tulajdonképpen az STA-1 második ágyúja, némileg feljavítva. Ami a legtöbb játékost elrettenti, az a 185 mm átütés, ami valljuk be, nem valami combos. De ha megnézzük a 8-as közepes tankokat, láthatjuk hogy ez az érték bőven nem a legrosszabb, a Pershing, T-44, T-34-2 trió ennél is rosszabb átütéssel rendelkezik, mégis el lehet velük karistolni T10-ben is, persze nyilván nem bont ki minden nehéz tankot szemből, de nem is ez a dolga. Jól jönne, ha tier limites lenne, de ezt sajnos nem kapjuk meg.

Az ágyú többi paramétere viszont mind-mind egészen kiváló: 8,45-ös RoF-fal dolgozhatunk, ami nekem töltésgyorsító és BiA segítségével 5,99-es töltésidőt eredményez, vagyis a legtöbb tankra kettőt lőhetünk, míg az csak egyet fog viszonozni. Ehhez jön a 8-as közepeseknél átlagos 240-es alfasebzés, ami így az említett felszerelésekkel 2400-as DPM-et eredményez. Fontos megemlíteni még az ágyú menet közbeni szórását, ami fantasztikus, stabilizátorral már-már pershing-i élményben lehet részünk, ha menetből lövünk. Az ágyúnk 0,37-es pontossággal rendelkezik, ami abszolút rendben van, nagy távolságra is lehet lövöldözni vele, amihez partner lesz a baráti 2,2-es célzásidő.

Meg kell említeni a prémium lőszerét a tanknak, ami azonban sajnos HEAT és mivel magas szinten már rengeteg tank rétegelt páncélzattal rendelkezik, ezért ennek használatát csak tapasztaltabbaknak ajánlom. Az átütése viszont extrém magas 275 mm, ami elég kell hogy legyen, ha nem rétegelt páncélra lövünk. Én személy szerint nagyon ritkán nyúlok érte, egyrészt mert prémium tankban ritkán lő goldot az ember, másrészt totál megbízhatatlan a HEAT, inkább keresek olyan pozíciót, ahonnan be tudom lőni az adott tankot AP-val.

Torony

Ahogy a tank más részén, itt sincsen páncél. Papíron 70/60/35 mm-es páncéllal van ellátva és nagyon ritkán a lövegpajzs, valamint a felette lévő kis rész tud pattintani 8-as vagy kisebb közepeseket, light-okat, másokat viszont egyáltalán nem hat meg ez az aprócska páncél, könnyedén lövik be, ahol csak akarják. A torony forgási sebessége 44°/mp, ami kiváló, gyorsan tudjuk kapkodni a fejünket az éppen feltűnő célokra. Látótávja ezen a szinten teljesen átlagos 380 méter, érdemes egy optikát rárakni, így máris 418 m-re látunk. 

Amit meg kell még említeni, az a japánoktól megszokott kiváló csőlehajlás, ami itt -10°, ez elképesztően kényelmessé teszi az STA-2-vel való játékot, nem kell sokat mocorogni, hogy egy domb mögül hirtelen kinézve is rá tudjunk lőni a célra.

Felépítmény

Páncélról itt sem beszélhetünk, papíron 45/35/25 mm, elöl egy kicsit megdöntve, ami arra  elég, hogy ne HE-vel lövöldözzenek ránk. Nyilvánvalóan itt minden taktika, ami egy picit is a páncélra épít felejtős (pl. sidescrape), nagyon fontos, hogy ne keveredjünk közelharcba ha nem muszáj, mert a porcelán testünket ramolással nagyon könnyen összetörik. Mondanom sem kell, ha egy arty eltalálja akkor nekünk harangoztak, simán belénk veri a maximum sebzését, érdemes tehát mozgásban maradni, vagy arty safe-be húzódni.

Álca tekintetében a játékban lévő 15 db 8-as szintű medium közül a hetedik helyen áll, átlagosnak mondható tehát az álcája, de azért egy álcaszett jó ha van a legényeken (ez majdnem minden közepesre tankra igaz egyébként).

Felfüggesztés

44°/mp-es fordulási sebesség, ami kiváló, egész ügyesen mozog vele a tank, talajellenállása átlagos. A láncot nem meglepő módon könnyen elszakíthatják a lövések, de menet közben jól bírja a buckákat és a kisebb ugratókat.

Motor

Egy 500 LE-s Mitsubishi motor hajtja, ami az STA-1 alap motorja és kicsit gyengécske ehhez a tankhoz. 14,71 LE/t aránnyal van megáldva, ami azért egy mediumtól elég kevés, ez főleg hegymenetben érezteti majd a hatását, néha nagyon frusztráló tud lenni, hogy pl. Himmelsdorf hegyre előbb érnek fel az ellenség tankjai, ezzel veszélynek leszünk kitéve. Amit tehát nyerünk a forgási sebességen, azt itt el is veszítjük...

Egyenesben azonban szépen gyorsul és hamar eléri a 45 km/h-s végsebességét, ami szintén nem sok, de sík terepen örülni fogunk ennyinek. Egy érdekesség még, ami elég idegesítő, hogy ha valaki szemből eltalálja a tank hasát, akkor megsérül a motor (?!), így pedig - ha már nincs javítókészletünk – csak szenvedés lesz a játék.

Ajánlott játékstílus

Ez a tank a support tankok mintapéldánya. Páncélja nincs, közelharcra nem alkalmas, viszont baromi jó DPM-mel rendelkezik és távolról is lehet eredményesen lövöldözni. Kicsit nekem olyan érzésem van, mintha egy Pershing-ben ülnék, ami elcserélte a toronypáncélt és a látótávot DPM-re. Mivel az átütésünk szemből nem sok mindenkit fog meghatni, keressünk olyan pozíciókat már csata elején, ahol oldalba lőhetjük az ellent. Ilyen például Mines-on délről indulva H2, vagy északról indulva C3-ban megállva lőni a hegyre felfutókat (ha láncolod még jobb) és tovább állni, mondjuk a szigetre. Vagy például Murovankán mindkét oldalról kezdésnél E7-8, kinézel, spotolod az erdőbe vonuló ellent és egy két lövést simán leadhatsz. Ha kezdésnél jó pozícióba értél és le tudtál adni egy-két lövést, már kezdenek is kialakulni a frontok és lehet menni gerilla-módra csipegetni az ellent, amiben jó partner lesz a -10°-os csőlehajlás.

Ha flankelésre adjuk a fejünket, akkor egy dolgot kell nagyon észben tartani: a sebességünk korlátolt, így csak akkor kerítsük az ellenséget, ha van menekülő útvonalunk, mert ha hirtelen nagy túlerővel találjuk szembe magunkat (mondjuk egy utcasarkon vagy domb mögött), akkor az STA-2-vel nem fogunk tudni orosz medek módjára egy pillanat alatt eltűnni.

Fontos, hogy a tipikus medium-helyekre sokszor nem fogunk odaérni, így pl. Mines-nál maradva a hegy esélytelen, de például Karelia-n is csak akkor érdemes megpróbálni a hillt, ha jó helyre rakott a játék kezdésnél. Ezeket igazából mindenki tudja, aki játszott már Pershing-gel vagy Cenurion I-gyel, ennél a tanknál is ki kell tapasztalni, hogy mi érhető el számunkra :)

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

 • Töltésgyorsító
 • Vertikális stabilizátor
 • Optika

Ajánlott fogyóeszközök

 • Kis javítókészlet
 • Kis elsősegély csomag
 • Kézi tűzoltó készülék

Ajánlott legénységi képzettségek

Első körben ajánlott Hatodik érzék+kapáslövés+sima utazás+biztonságos elhelyezés. Második kör Álca mindenkinek. Harmadik kör BiA.

Bevétel

Átlagos bevétel

Olcsó húsnak híg a leve és ez ennek a tanknak az esetében itt mutatkozik meg. Mivel jóval olcsóbb a legtöbb (régi) nyolcas prémiumnál, ezért a kredithozama sem ér fel a övékével, azért aggódni nem kell. Nekem emellett FCM-em van még, így azzal tudom összehasonlítani: a tiszta profit ugyanannyi sebzésre néhány ezerrel mindig elmarad majd az STA esetében. Lehet vele pénzt farmolni, de más tankok erre sokkal alkalmasabbak.

Hogy konkrétumokat is mondjak: 3000 körüli sebzésre gold nélkül 50000-53000 kredit lesz a tiszta profit, 4000+ sebzésre már 65000 körül kereshetünk. Ez némileg elmarad a drágább nyolcasoktól és ebbe a lőszerköltség is belejátszik, amit eddig nem említettem: itt 380 kredit egy AP skuló, az FCM-en például 255, a CDC-n szintén 255, Panther 8,8-on pedig 252, ugyanannyi sebzésre. De a kreditszorzója is vissza van fogva egy kicsit, átlag profit a Vbaddict szerint 8117 kredit, míg ugyan ez a CDC-nél 18000 (nem értem ezt a különbséget, valószínűleg a játékosállomány minőségbeli különbség lehet az oka, annál is inkább, mivel jó játékost magamon kívül nem nagyon láttam még STA-2-ben :D)

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • Jó DPM
 • Kiváló csőlehajlás
 • Távolra is pontos (legtöbbször a célkör közepébe lő)

Hátrányai

 • Papír, minden átlövi
 • 8-asoktól kicsit elmaradó kredithozam
 • Közepeshez képest kevésbé mozgékony
 • Viszonylag alacsony átütés

Kiknek ajánlott

Elsősorban olyanoknak, akik szeretnék az STB-1 legénységét húzni pénzfarmolás közepette. Másodsorban olyanoknak, akik szeretik a támogató stílust, és nem hullik ki a hajuk attól, ha egy közepes tankkal nem tudnak száguldozni. Aki szerette a Pershing-et, az jó eséllyel ezt is szeretni fogja, bár nem olyan jó mint jenki társa, pénzt jól lehet vele keresni, és nem utolsó sorban sokkal-sokkal olcsóbb, mint a legtöbb 8-as szintű prémium tank.


Az elemzést írta: Claymaker52

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 11:01

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  kbd73 · 7 éve
  Hy!

  Na már játszottam az STA-2 -vel 200 csatát, nem semmi. Ha jó játékos lennék, még azt mondanám király. De sajnos mivel nem vagyok az, még mindig próbálok alkalmazkodni hozzá, és nem igazán megy. Ha közel megyek, gyorsan meghalok (egyébként sem vagyok jó közelharcban), ha a második vonalban harcolok, nincs mire lőni és vagy áttör a mi támadóékünk, és akkor tudok csipegetni kissé, vagy kinyiffanak. Na akkor nekem is annyi. Nincs mobilitás a gyors elpucoláshoz, a páncél meg papír. - Ja egyébként egy arty mágnes a tank, az artyk imádják, és nem is csoda. Lassu, páncél nélkül. Szinte minden csatánál érzékelem az artyk megkülönböztetett figyelmét. Ezért erre nagyon oda kell figyelni.
  Ha meg hátul maradok, a kis pen miatt rengeteg a pattogás, kb. 30-40% csak az átütések száma. És ráadásul a lövedék piszok lassú, mozgó ellenséget nehéz vele eltalálni. De legalább gyorsan tölt, és viszonylag pontos így lövöldözhetek minden fel. Egy szó mint száz, csak tapasztalt jó játékosoknak ajánlott, akik kenik vágják a pályákat. Nekem még az is a gondom, hogy volt úgy 1 év mikor csak hébe hóba néztem be, és az újabb pályákon nem tudok vele mit kezdeni. Szóval ezzel a tankkal lehet sokat tanulni-tanulni-tanulni. Ha van valakinek ötlete, szívesen veszem a jó tanácsot.

  Ja még eszembe jutott, próbálkozom a széleken lévő magaslatokkal, meg egyébként is a jó csőlehajlás miatt, de olyan gyenge a motor, hogy sokszor nem tud felcaplatni..
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Christofia · 7 éve
  [quote name="vonkurz"]
  nem feltetlenul.
  ha raszanod az 500 goldot, akkor a radiosbol elobb utobb lehet egy jo parancsnokot csinalni, ha jon egyszer a japan neheztank, nem mindegy hogy a parancsnok esetleg hatodik erzek+mentor komboval varja-e a 75%-s legenyeket [/quote]

  De az eredetileg kitűzött célt, miszerint az STB-be akarsz legénységet húzni, akkor is csak hellyel-közzel éred el, hiába lesz majd egyszer (a következő évezredben) hasznos az a csóri rádiós...
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  bodzy
  • VIP
  • Kiképző
  · 7 éve
  [quote name="CrawlingChaos"]Persze a youtube-on mindenki annyit talál, hogy győzze nézni, de nekem egy-egy ilyen elemzés, pláne az ajánlott játékstílus rész azzal van kerekké téve, ha az aki írja, bemutatja, hogy is megy ez. Szerintem vannak többen, akik szívesen digitalizálják bárki visszajátszását (ugye Bodzy? ) [/quote]
  Igaz ;-)
  Az FV4202 elemzéshez is úgy készítettem a videót hogy az elemzésből letöltöttem replay fájlt megcsináltam és átküldtem Jacktornak aki egy percen belül fel is tette :P
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  bearx · 7 éve
  [quote]).de érdekes,hogy meg akartam nézni az álca értékét és nem találtam.(wothungary).[/quote]

  http://www.wotinfo.net/en/camouflage?country=jp&vehicletype=mt&tier=8&showLines=30&_showPremium=on&sort=
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  vonkurz · 7 éve
  [quote name="Christofia"][quote name="pgergo77"]
  Igazad van és mégsem. Valóban elveszted a legalacsonyabb skillel rendelkező tagnak járó dupla xpt (feltételezem ez a rádiós, és be van kapcsolva a gyorsított képzés), viszont a maradék 4 tag (parancsnok, töltő, vezető, lövész) így is másfélszeres xp-t kap, mert a Chi-Nu Kai prémtank.[/quote]
  Egy szóval sem mondtam, hogy az alap xp-t, amit egyébként is kapnál elveszítenéd.
  Természetesen a legénység többi tagja az alap xp-t így is megkapja, de pont a gyorsított képzés nyújtotta jelentős előnyt veszted el az által, hogy a rádiós fejlődik, prémium tank nyújtotta többlet xp ide vagy oda.[/quote]

  nem feltetlenul.
  ha raszanod az 500 goldot, akkor a radiosbol elobb utobb lehet egy jo parancsnokot csinalni, ha jon egyszer a japan neheztank, nem mindegy hogy a parancsnok esetleg hatodik erzek+mentor komboval varja-e a 75%-s legenyeket
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  kbd73 · 7 éve
  Jaja, a lassú ívesen repülő lövedék probléma tud lenni, főleg mesze, mozgó célpontnál.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  INFARKTUS · 7 éve
  Sziasztok
  Én is megvettem őt.Kicsit fura tank igaz és ritka is de a csőlehajlás az szuper.Én inkább a célzókör szűkűlését tartom lassúnak,igen rossz az álcája skill nélkül.Tegnap néztem meg azt,hogy pl 10 csatából 6x voltam 8-as tierbe 3x 9-es és 1x 10-be.A cikkbe leirt 3000 sebzés jelenleg nekem elég elérhetetlen,mert 1000 fölötti sebzést már sikernek könyvelem el.És a keresetről prémiummal:800dmg+1 kill=43000,900dmg+1kill 52000 (ezek netto értékek).de érdekes,hogy meg akartam nézni az álca értékét és nem találtam.(wothungary).ja és még egy dolog meszire ivesen lő és szinte mindig sebez(igaz a lövedék elég lassú.(nekem is az ajánlott dolgok vannak fölrakva)
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  kbd73 · 7 éve
  Hy!

  Nekem van STA-2 a garázsban, lehet vele szép csatákat játszani, de nem való kezdő kezébe. Én nem vagyok OP. játékos, ezért nagyon változó a csaták kimenetele, de jó játékos kezébe szépen teljesít. Egyébként csak elvétve találkozni vele a játékban, ha jól emlékszem az eddig vele játszott 100 valamennyi csatában 2* láttam (magamon kívül).
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  CrawlingChaos · 7 éve
  Persze a youtube-on mindenki annyit talál, hogy győzze nézni, de nekem egy-egy ilyen elemzés, pláne az ajánlott játékstílus rész azzal van kerekké téve, ha az aki írja, bemutatja, hogy is megy ez. Sakálnak annak idején külön piros pont járt, mert nem csak a saját tier-jében pusztító videót rakott fel, hanem a tápláléklánc aljáról is bemutatta, hogy megy ez a bot másik végéről. Szerintem vannak többen, akik szívesen digitalizálják bárki visszajátszását (ugye Bodzy? ) én javasolnám minden cikk írónak, hogy éljenek a lehetőséggel. Ha tudod, hogy írsz egy cikket, gondolom már csak azért is hajtod közben a gépet kicsit aktívabban, pár napra bekapcsolod a visszajátszás mentést, vagy akár csak az utolsó csata mentést, ha jól sikerült kört mész, 2 perc alatt fel tudod rakni a wotreplays-re, hogy még csak ne is a te gépeden tárold, aztán utóbb lehet belőle válogatni, és visszaélni a videókészítésben járatosak felajánlásaival.

  Most ahogy azt mondjátok, hogy youtube-n lehet videót találni sokat, ilyen alapon elemzést is lehet: szerintem szánjátok rá az időt, egyénibb lesz tőle a végeredmény, és: még inkább hitelesebb.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Christofia · 7 éve
  [quote name="pgergo77"]
  Igazad van és mégsem. Valóban elveszted a legalacsonyabb skillel rendelkező tagnak járó dupla xpt (feltételezem ez a rádiós, és be van kapcsolva a gyorsított képzés), viszont a maradék 4 tag (parancsnok, töltő, vezető, lövész) így is másfélszeres xp-t kap, mert a Chi-Nu Kai prémtank.[/quote]
  Egy szóval sem mondtam, hogy az alap xp-t, amit egyébként is kapnál elveszítenéd.
  Természetesen a legénység többi tagja az alap xp-t így is megkapja, de pont a gyorsított képzés nyújtotta jelentős előnyt veszted el az által, hogy a rádiós fejlődik, prémium tank nyújtotta többlet xp ide vagy oda.
© 2022 WOTINFO. Minden jog fenntartva.