Jelenleg

23
látogatónk van

2015. április 14. 10:30

Panther - Elemzés

Írta:
(68 szavazat)
147 hozzászólás

Bevezetés

A PzKpfw V Panther a szovjetunióbeli nagy német páncélos veszteségeket volt hivatott csökkenteni. 1941. november 18-án egy különleges bizottság érkezett a Szovjetunióban harcoló 2. Páncélos hadtesthez, hogy felmérjék a helyzetet és felállítsák azokat a követelményeket, amelyek szerint fejlesztik ki az új harckocsit, melynek eredményeként került kifejlesztésre a Panther.

A németek közepes harckocsinak nevezték, a tömege alapján azonban (44 000 kg) a nyugati szövetségesek és a szovjetek értelmezése szerint is a nehéz harckocsik közé tartozott. A harckocsit tűzerejének, páncélzatának valamint mozgékonyságának az aránya magasan az átlag fölé emelte és a II. Világháború egyik leghatékonyabb harckocsijává tette. Az amerikai hadsereg statisztikája szerint egy "Párduc" kilövése 5 db Sherman, vagy 9 db T–34 elvesztésébe került. A harckocsi kiválóságát bizonyítja, hogy a francia hadsereg még az 1950-es évek végén is alkalmazta.

Paraméterek

Ágyú

Az egyedüli löveg, amivel működőképes a tank, az a 7,5 cm KwK. L/100 kódnevű ágyú. Ránézésre egy baromi hosszú vékony cső, emiatt is szokták ezt a tankot kolibrinek csúfolni (az ágyút pedig szívószálnak).

Átütése 198/244/38, sebzése pedig 135/135/175. Igen, mindenki jól látta, kemény 135-öt tud beleverni az ellenfélbe tier 7-ben! Emiatt sokan nem veszik komolyan. De nézzük meg az ágyú egyéb tulajdonságait is.

Alapból 4,22 sec alatt tölt újra, így 1.920 DPM-et kapunk alapban olyan átütéssel, ami közel minden alkalommal sebez. Ez az érték javítható töltésgyorsítóval, BiA-val és ventivel, így a töltési ideje 3,63 mp (csokival 3,48), ennek köszönhetően kapunk egy egészen barátságos 2.230 DPM-et (csokival 2.327). Ez a DPM a 7-es medek között átlagosnak minősül, négynek jobb, négynek rosszabb.

Pontossága alapból 0,31, ami ventivel és BIA-val egészen 0,29-ig (!) (édesszájúak 0,28-ig) javítható. Ezt az értéket bármely td megirigyelhetné (7-es TD-k közül egyedül az AT 7 pontosabb, neki 0,3 az alappontossága). Célzási ideje pedig alapjáraton 2,21 mp, amit a szellőzéssel és elit legénységgel 2,11 mp-ig (csokival 2,02-ig) tornázhatunk le. Ez így pont arra jó, hogy éppen beszűkülünk, mielőtt a következő skulót betöltjük.

Kapunk tehát egy olyan ágyút, ami kicsit sebez ugyan, de azt nagyon gyorsan teszi (szinte már majdnem tár nélküli tárasnak érezhetjük) és emellett rendkívül pontos. A pontossága miatt a sima lőszer átütése szinte mindenre elég, nem okoz gondot a weak belövése nagyobb távolságról sem (ha meg az rng nem akarja beadni, semmi gond, mindjárt megy a következő :), csak nagyon extrém esetekben (ST-I és társai) kell az aranyhoz nyúlni.

Fentiekből kitűnik, hogy a HE-t nem sűrűn fogjuk durrogtatni, legfeljebb foglalás lelövésére, de én olyankor is inkább az AP-t szoktam használni. A lőszerből összesen 80 db-ot vihetünk magunkkal, én a következő felállás szerint használom: 55 AP/ 20 APCR/ 5 HE. Ésszel használva kizártnak tartom, hogy elfogyna még a csata vége előtt. A lőszerek 109/2.800/98 kreditbe kerülnek.

Torony

120/60/60 mm 'páncélzattal' rendelkezik. Nem tűnik túl hatásosnak és nem is az. Elölről kis részben kör alakú lövegpajzs védi, ami tulajdonképpen csak egy megerősítés, ami a nagy súlyával egyensúlyban tartja a hosszú ágyúcsövet (mint a kardoknál a kardgomb). Szemből a tényleges védelem 120-300 mm között van, de a hulldown helyzeteket célszerűbb elkerülni, lévén igazi lövegpajzzsal nem rendelkezik és hatalmas szerencse kell, hogy a 300-as részt lőjék.

Van a tetején egy szép kupola, gond nélkül átmegy rajta minden. Látótávja alapból 380 m, ami kielégítő a saját szintjén.

A Panthernek a legrosszabb az alapcamoja a 7-es medek versenyében (lévén hatalmas, bokrot is körültekintően kell választani, ami mögött elférünk), a gyakorlatban az adatok ellenére azonban nagyon sokszor nem villan fel a paralámpa többszöri lövés után sem (köszönhetően a kicsi kalibernek).

A csőkitérés mértéke -8/+20 fok, a kisebb buckák nem jelentenek problémát (már csak a test medhez képest hatalmas mérete miatt sem).

Forogni nem nagyon szeret a torony, csupán 32 fok, ezért szűk körben emiatt sem nagyon lehet vele flankelni.

Felépítmény

85/50/40 mm páncélzattal van ellátva. Soványnak tűnik, de 50 fokban be van döntve, így szemből a tényleges védelme 120 mm beforgatás nélkül. Saját szintjén simán belövik a 120-at is, azonban 6-osok közül sokat tud pattintani minimális beforgatással.

Egy jó módszer azonban van a nagyobb átütésű lövedékek kivédésére is, mégpedig a risza. Köszönhető ez annak, hogy az eleje szinte teljesen sima, nincsenek rajta kitüremkedések vagy döntések. Mikor tudod, hogy éppen lőni fog az ellenfél, széles intenzív riszába kell vinni a tankot, akkor nagyon jó eséllyel pattintja a lövést. Nem egyszer megjátszottam nagyobb heavyk ellen, akik utána vártak az újratöltésre, míg én gond nélkül lődöztem őket. 

Felfüggesztés

A test 34 fokban képes fordulni. Ez a másik ok, hogy miért nem fogunk senkit szűk körben leflankelni. Tehát a test és a torony mozgása is teljesen heavys, hiába na, mégiscsak Krupp-acélból készült. :)

Motor

Egy 700 LE-s Maybach HL 230 TRM hajtja, melyet az előző tankon már kifejleszthettünk. Papíron 55 km/h megy, de azt lassan, komótosan éri csak el, ugyanis egy tonnára csak 15,47 paci jut. Tolatni 20 km/h-val képes (jól jöhet). A hegymenet eléggé megfogja. Viszont ha egyszer felgyorsult, akkor mindenki álljon félre az útjából, ugyanis ez a tank (és az egész fejlesztési fa képviselői) imádják a rammolást. Félelmetes, mikor egy 45 tonnás szörnyeteg gurul le egy dombról és éppen oldalba kap. Persze ezt a taktikát csak ésszel kell alkalmazni (francia heavykbe és a KV család tagjaiba nem szerencsés belerohanni) és célszerű a sofőrt erre kiképezni. Egy azonos szintű meddel azonban gond nélkül összekoccolhatunk, nem mi fogjuk a rövidebbet húzni. Ha oldalról kapjuk el az ellenséget, akkor az áldozat lánca sok esetben leesik, onnantól könnyű préda a töltésidőnek köszönhetően. 

Ajánlott játékstílus

Eléggé vegyes a felhasználási területe. Én úgy szoktam általában használni, hogy a csata elején megyek egy jó td pozícióba, kihasználva a pontosságot. Mikor kialakultak a frontvonalak, akkor próbálok bekeríteni, illetve oldalba támadni, bár a gyorsulása miatt nem kis időbe telik ezt végrehajtani. Végjátékban pedig egy kivégzőgép tud lenni, bár szinte senkit nem fog egy lövéssel garázsba zavarni.

Érdemes figyelni, hogy csak harcban álló tankra ugorjunk rá, aki épp mással van elfoglalva, mert ha visszakézből kapunk egy igazi sebzést, az sok esetben fájni fog, lévén ami talál, esetek 90%-ban sebez is. Ha ügyesen gazdálkodtunk a hp-val, akkor viszont a végjátékban nyugodtan beszedhetünk néhány találatot, van miből beáldozni (1.300 hp-ja van, több mint a szintjén bármely mednek, vagy néhány heavynek, mint pl. AMX M4-nek 1.200, IS-2-nek 1.280, IS-nek 1.230, T29-nek 1.250).

A kicsi sebzést a nagy többség hatalmas hátránynak tartja, pedig sok esetben nem feltétlenül az. Nem egyszer megesett velem, hogy lőttem az ellenfelet, aki nem fordult rám, hanem továbbra is mást célzott, pedig sokkal közelebb voltam hozzá. Miért? Mert ha odaverek 135-öt, azért a játékosok többsége nem fordul oda, hanem azt akarja elintézni, aki 300-akat sebez, pedig a ROF miatt jó eséllyel a Panther a veszélyesebb (már csak azért is, mert nem gond, ha egy lövés nem sebez). Viszont ha ez nem jön be és fókuszt kap, akkor még vagy 5-10 másodperce van hogy éljen egy kicsit, ezért mindig kell gyors visszavonulási lehetőségről (pl. hatalmas szikla) gondoskodni, ami pótolja a páncél hiányát. 

Tehát adott egy tank, ami kicsit sebez, de gyorsan lő (így átlagos a DPM-je), nagyon jó pontossággal. Lassan gyorsul, de jó a rammolásban, viszont a flankelést a legnagyobb böszme heavyk ellen lehet csak alkalmazni, minden más gond nélkül lekövet. A páncél hiányát felerősíti, hogy camoja nem nagyon létezik a hatalmas mérete miatt, viszont ha sikeresen elbújtunk, akkor lövés után nehezebben kezd el világítani a kicsi kaliber miatt. Ezekből mi következik? Tartani a távolságot, amíg csak lehet. Ha közel értek és észrevettek, akkor full hp esetén 1v1-ben még lehet esélyed, de ha már ketten lőnek, akkor hamar a garázsban leszel, csak elvétve számíthatsz random pattanókra.

További probléma, hogy spottolás esetén kicsit nehézkes vele gyorsan láthatatlanná válni. Ha pedig van arty, még jobban lapíts, mert előszeretettel lőnek a méreted (még ők is el tudnak találni), a 'páncélod' és a hp-d miatt. Magyarán jó eséllyel eltalálnak és a maximumot belédverik.

Ez a tank addig életképes, amíg láthatatlan, addig viszont nagyon fain tud lenni. Képzeljétek el, jön egy KV-3, megvárod, míg két fedezék között lesz kb. félúton. Belelősz egyet, megáll és gondolkodik. Már megy is a következő. Mire fedezékbe ér, 4-5 lövéssel simán megajándékoztad.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

 • Töltésgyorsító
 • Ventilátor
 • Álcaháló (td-üzemmódban kincset érhet) / periszkóp

Ajánlott fogyóeszközök

 • Kis javítókészlet
 • Kis elsősegélycsomag
 • Kézi tűzoltókészülék

Gyulladni ritkán szokott, modulokra viszont rendkívül sérülékeny, tehát egyéni döntés, hogy tűzoltó helyett nagy javítót teszünk-e bele. Gyakori sajnos a lőszer sárgítása (ritkán szokott robbanni, engem 2x robbantottak fel), illetve a lánc és a motor is hajlamos pirosra/sárgára színeződni. Legénység közül a legtöbbször a töltő, illetve a sofőr az első kiszálló játékos, viszont ritka, hogy egy lövéssel kettő tagot kiszednének (akkora a tank, hogy nem egymás nyakán ülnek a legények, hanem külön bársonyfotelben).

Ajánlott legénységi képzettségek

 1. 6. érzék + Álcázás + Irányított ütközés
 2. Elit alakulat
 3. Álcázás + Javítás
 4. Javítás + Egyéb

Bevétel

Mivel nem igényel goldot, ezért szinte lehetetlen mínuszba menni vele. Az adatbázis szerint az átlag játékos átlag játékkal bruttó átlag 12K kreditet termel az átlagos Pantherrel, 724 hp sebzéssel. Szerintem ez jóval több, jó kör esetében 30k sem ritka prém nélkül (persze az átlag játékos lövéseinek 46%-a talál csak, aminek 60%-a sebez, szóval fogalmam sincs, hogyan használják ezt a harckocsit, de biztosan nem úgy, ahogy kell).

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • ROF
 • Nagyon jó alap pen
 • A tény, hogy a nagy többség lenézi és arra sem méltatja, hogy odafordítsa rá a tornyát
 • Nagyon jól lehet farmolni vele a wn8-at, mivel a többség a statisztikai adatok szerint nem tudja jól használni a járművet. 1.400-s sebzés (11 lövés) már unicumnak minősül
 • Rengeteg hp

Hátrányai

 • Gyakori a többszörös modulsérülés
 • Alacsony alfa
 • Papír test, hozzá alacsony gyorsulás
 • Hatalmas test, szinte nem létező alapcamo

Kiknek ajánlott

Kezdőnek semmiképp. A tank adottságai miatt sokszor kell messziről operálni, ezért tudni kell a weak pontok helyzetét. Aki viszont akar egy mindenben átlagosnak mondható harckocsit, az megtalálta, amit keresett. Ha valaki kedveli a sok aprót lövök taktikát, az imádni fogja, aki viszont inkább egy nagyot lő, az kerülje el jó messzire. 

Videó


Az elemzést írta: singes_hun

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:29

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Memnon · 7 éve
  Jó elemzés, és eléggé korrekt módon mutatja be a Párducot. Annyit tennék hozzá, hogy álcaháló helyett egyértelműen periszkóp vagy távcső. Nekem elöbbi jött be jobban. Lehet, hogy az álcahálóval könyebben maradunk rejtve, de az csak rajtunk segít, a spot viszont az egész csapatnak lehetőség amivel aztán vagy élnek, vagy nem. Full camo skill, álcafestés, periszkóp kombinációval nagyon szépen lehet spotolgatni a csapatnak.

  Egy szintén angol nyelvű párduc videó:
  https://www.youtube.com/watch?v=iy-s9O2NLOE
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  singes · 7 éve
  Otthon kevés időm van gépezni (alá család végre alszik), és olyankor wotozok.
  Cégnél meg le van tiltva a youtube (de a wotinfo nincs, muhahaha!), szóval innen sem tudok linkelni. Sry
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  hadtjuk · 7 éve
  [quote name="singes"]Amúgy pár hete greivous tett fel egy vidot a párducról, asszem az örömködőbe. Ászos csata volt, és a végén látszik, miért kivégzőgép.

  Tőle kérhetitek a replayt, vagy megkereshetitek ti is.[/quote]
  Singers!
  Köszönjük az írást. Nekem személy szerint azért hiányzik egy videó, még ha nem is a sajátod. Tudom, tudom: "Youtube a barátod. " Da azért, nem lett volna egyszerűbb belinkelni egyet, mint magyarázkodni…
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  singes · 7 éve
  Amúgy pár hete greivous tett fel egy vidot a párducról, asszem az örömködőbe. Ászos csata volt, és a végén látszik, miért kivégzőgép.

  Tőle kérhetitek a replayt, vagy megkereshetitek ti is.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  IonGun · 7 éve
  Nekem is volt már Párducom. Szerintem az egész ág leggagyibb tankja, olyan 'ágyra kicsi, bölcsőre nagy". Gyorsan tovább is mentem a - Pantherrel ellentétben - kiváló Panther2-re.
  Tipikus "celeb" tank a WG boszorkánykonyhájából. Részemről ez az egész "support med" koncepció annyit tesz, hogy igen, ott lehetsz a pályán Te is. Puffogtathatsz ameddig akarsz, aztán elfogy a csapat és szemtől szemben szinte esélytelen vagy bármivel, ami Tier7-ben szembe jön. Oroszul ezt balansznak vagy történelmi hűségnek szokták nevezni. Erre hivatkozva szorul szinte minden német tank a második (néha harmadik) vonalba, ahol aztán hallgathatod az ellenfelektől, hogy camper, covard stb.
  A Panther/M10 viszont sokkal jobb, az egyik kedvenc tankom. Nem sokkal gyorsabb, a lövege is gagyibb, de sokkal gyorsabban fordul és ez FLANkELÉSNÉL rengeteget számít! Aki nem vette meg anno, bánhatja...

  [quote name="Tettigonia"]Tehetnétek fel pár videót a Pantherről is. Ha nincs a cikkírónak, akkor akinek van mondjuk tankászos replay-e.[/quote]

  Parancsolj (nem én játszottam)

  https://www.youtube.com/watch?v=iy-s9O2NLOE
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  singes · 7 éve
  Youtube a barátod.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Tettigonia · 7 éve
  Tehetnétek fel pár videót a Pantherről is. Ha nincs a cikkírónak, akkor akinek van mondjuk tankászos replay-e.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  CrawlingChaos · 7 éve
  Szerintem nincs ezzel semmi baj singes, a vita nem amiatt van, mert "rosszat szóltál" volna. A probléma gyökere eleve a WG német tankokhoz való hozzáállásából fakad. Az "epikus" történelmi német tankokat jellemzően a "nagy kiegyensúlyozási" igyekezetükben megmogyorózták a fejlesztő srácok, hogy aztán magasabb szinten adjanak érte kárpótlást (lásd Tigris>> E75/E100, Panther>>>E50/E50M) . Így aztán ezeknél a történelmi tankoknál a játékosokban is küzd a tankok epikus "értékének" megítélése a játékban megvalósított játékerővel/értékkel. Szerintem ezért mindig is nagy ellentétek fognak kialakulni ezen tankok elemzésénél...
  Legalább is amíg egy tisztességes újraegyensúlyozásra nem kerül sor. Lehetne kezdeni mondjuk mindjárt egy 240-es alfával és 7,4-es ROF-val (felszerelés, bia nélkül), csak úgy próba kedvéért...
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Jackal_hun · 7 éve
  [quote name="Leopardusz"][quote name="Jackal_hun"]Azok a medek kenterbe verik ezt a tankot. A T-34-1 röhögve agyonveri, tudod miért? Mert:
  + van alfája
  + tud tornyozni (170mm szopott gombóc, néha még a T8 TD-k is pattannak róla)
  + jó a camoja
  + jó az átütése
  - elég pontatlan
  - ninccs gundep
  Az oroszok tényleg szarabbak ezen a szinten, de pl. az amik meg sokkal jobbak, lásd T20 (gyakorlatilag a pontosságot leszámítva mindenben)
  A Chi-ri nem is közepes tank (mondjuk az lehet szarabb)
  Franciáknak nincsen T7 közepes tankjuk
  Comet az egyik legjobb T7 tank.
  Szóval a skálán is elhelyezve maximum közepes a tank.[/quote]
  a tankok értéke nem az 1v1kben derül ki ;-)

  nekem pl a T34-1 nagyon nem jött be, távolról a lassu célzás miatt semmi esélye, közelről meg ugyancsak a pontatlansága miatt, meg a hiányzó depresszió miatt. Rengeteget kell vele helyezkedni, fészklődni, h lövéshez kerülj, ami jó eséllyel mellémegy.
  ezzel ellentétben a Panther támogató tank, elsőrangú ágyúval, az ő lövései bemennek, még a kapáslövések is. Ez nagyban ellensulyozza az alacsonyabb dpmet.
  egyéni hozzáállás, de én sokkalta többre becsülöm a jó ágyút, a pontos célzást, mint pl a nagyobb sebzést. S a depr. hiánya is az idegeimre megy, uh a kinaiak a lista alján vannak.
  a listádból a cometet nem ismerem, a T20 bejött nekem is, a japán, kinai nagyon gyengék, az oroszok meg gyengék. ha a kettőből kéne válasszak, lehet nem tudnék, mozgékony, jó depressziós az amcsi, kicsit lassan céloz, a német meg szuper ágyú, cserébe kevésbé mozgékony s bevállalós.[/quote]

  A hangsúly a flexibilitás hiányán van, nem azon hogy egyébként randomban jó-e, mert minden tank tud jó lenni. De abban te sem gondolsz mást, hogy nem ez a top tank, vagyis sokkal inkább középszerű, mint jó.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Leopardusz · 7 éve
  [quote name="Jackal_hun"]Azok a medek kenterbe verik ezt a tankot. A T-34-1 röhögve agyonveri, tudod miért? Mert:
  + van alfája
  + tud tornyozni (170mm szopott gombóc, néha még a T8 TD-k is pattannak róla)
  + jó a camoja
  + jó az átütése
  - elég pontatlan
  - ninccs gundep
  Az oroszok tényleg szarabbak ezen a szinten, de pl. az amik meg sokkal jobbak, lásd T20 (gyakorlatilag a pontosságot leszámítva mindenben)
  A Chi-ri nem is közepes tank (mondjuk az lehet szarabb)
  Franciáknak nincsen T7 közepes tankjuk
  Comet az egyik legjobb T7 tank.
  Szóval a skálán is elhelyezve maximum közepes a tank.[/quote]
  a tankok értéke nem az 1v1kben derül ki ;-)

  nekem pl a T34-1 nagyon nem jött be, távolról a lassu célzás miatt semmi esélye, közelről meg ugyancsak a pontatlansága miatt, meg a hiányzó depresszió miatt. Rengeteget kell vele helyezkedni, fészklődni, h lövéshez kerülj, ami jó eséllyel mellémegy.
  ezzel ellentétben a Panther támogató tank, elsőrangú ágyúval, az ő lövései bemennek, még a kapáslövések is. Ez nagyban ellensulyozza az alacsonyabb dpmet.
  egyéni hozzáállás, de én sokkalta többre becsülöm a jó ágyút, a pontos célzást, mint pl a nagyobb sebzést. S a depr. hiánya is az idegeimre megy, uh a kinaiak a lista alján vannak.
  a listádból a cometet nem ismerem, a T20 bejött nekem is, a japán, kinai nagyon gyengék, az oroszok meg gyengék. ha a kettőből kéne válasszak, lehet nem tudnék, mozgékony, jó depressziós az amcsi, kicsit lassan céloz, a német meg szuper ágyú, cserébe kevésbé mozgékony s bevállalós.
© 2022 WOTINFO. Minden jog fenntartva.