Jelenleg

26
látogatónk van

2015. április 14. 10:30

Panther - Elemzés

Írta:
(69 szavazat)
147 hozzászólás

Bevezetés

A PzKpfw V Panther a szovjetunióbeli nagy német páncélos veszteségeket volt hivatott csökkenteni. 1941. november 18-án egy különleges bizottság érkezett a Szovjetunióban harcoló 2. Páncélos hadtesthez, hogy felmérjék a helyzetet és felállítsák azokat a követelményeket, amelyek szerint fejlesztik ki az új harckocsit, melynek eredményeként került kifejlesztésre a Panther.

A németek közepes harckocsinak nevezték, a tömege alapján azonban (44 000 kg) a nyugati szövetségesek és a szovjetek értelmezése szerint is a nehéz harckocsik közé tartozott. A harckocsit tűzerejének, páncélzatának valamint mozgékonyságának az aránya magasan az átlag fölé emelte és a II. Világháború egyik leghatékonyabb harckocsijává tette. Az amerikai hadsereg statisztikája szerint egy "Párduc" kilövése 5 db Sherman, vagy 9 db T–34 elvesztésébe került. A harckocsi kiválóságát bizonyítja, hogy a francia hadsereg még az 1950-es évek végén is alkalmazta.

Paraméterek

Ágyú

Az egyedüli löveg, amivel működőképes a tank, az a 7,5 cm KwK. L/100 kódnevű ágyú. Ránézésre egy baromi hosszú vékony cső, emiatt is szokták ezt a tankot kolibrinek csúfolni (az ágyút pedig szívószálnak).

Átütése 198/244/38, sebzése pedig 135/135/175. Igen, mindenki jól látta, kemény 135-öt tud beleverni az ellenfélbe tier 7-ben! Emiatt sokan nem veszik komolyan. De nézzük meg az ágyú egyéb tulajdonságait is.

Alapból 4,22 sec alatt tölt újra, így 1.920 DPM-et kapunk alapban olyan átütéssel, ami közel minden alkalommal sebez. Ez az érték javítható töltésgyorsítóval, BiA-val és ventivel, így a töltési ideje 3,63 mp (csokival 3,48), ennek köszönhetően kapunk egy egészen barátságos 2.230 DPM-et (csokival 2.327). Ez a DPM a 7-es medek között átlagosnak minősül, négynek jobb, négynek rosszabb.

Pontossága alapból 0,31, ami ventivel és BIA-val egészen 0,29-ig (!) (édesszájúak 0,28-ig) javítható. Ezt az értéket bármely td megirigyelhetné (7-es TD-k közül egyedül az AT 7 pontosabb, neki 0,3 az alappontossága). Célzási ideje pedig alapjáraton 2,21 mp, amit a szellőzéssel és elit legénységgel 2,11 mp-ig (csokival 2,02-ig) tornázhatunk le. Ez így pont arra jó, hogy éppen beszűkülünk, mielőtt a következő skulót betöltjük.

Kapunk tehát egy olyan ágyút, ami kicsit sebez ugyan, de azt nagyon gyorsan teszi (szinte már majdnem tár nélküli tárasnak érezhetjük) és emellett rendkívül pontos. A pontossága miatt a sima lőszer átütése szinte mindenre elég, nem okoz gondot a weak belövése nagyobb távolságról sem (ha meg az rng nem akarja beadni, semmi gond, mindjárt megy a következő :), csak nagyon extrém esetekben (ST-I és társai) kell az aranyhoz nyúlni.

Fentiekből kitűnik, hogy a HE-t nem sűrűn fogjuk durrogtatni, legfeljebb foglalás lelövésére, de én olyankor is inkább az AP-t szoktam használni. A lőszerből összesen 80 db-ot vihetünk magunkkal, én a következő felállás szerint használom: 55 AP/ 20 APCR/ 5 HE. Ésszel használva kizártnak tartom, hogy elfogyna még a csata vége előtt. A lőszerek 109/2.800/98 kreditbe kerülnek.

Torony

120/60/60 mm 'páncélzattal' rendelkezik. Nem tűnik túl hatásosnak és nem is az. Elölről kis részben kör alakú lövegpajzs védi, ami tulajdonképpen csak egy megerősítés, ami a nagy súlyával egyensúlyban tartja a hosszú ágyúcsövet (mint a kardoknál a kardgomb). Szemből a tényleges védelem 120-300 mm között van, de a hulldown helyzeteket célszerűbb elkerülni, lévén igazi lövegpajzzsal nem rendelkezik és hatalmas szerencse kell, hogy a 300-as részt lőjék.

Van a tetején egy szép kupola, gond nélkül átmegy rajta minden. Látótávja alapból 380 m, ami kielégítő a saját szintjén.

A Panthernek a legrosszabb az alapcamoja a 7-es medek versenyében (lévén hatalmas, bokrot is körültekintően kell választani, ami mögött elférünk), a gyakorlatban az adatok ellenére azonban nagyon sokszor nem villan fel a paralámpa többszöri lövés után sem (köszönhetően a kicsi kalibernek).

A csőkitérés mértéke -8/+20 fok, a kisebb buckák nem jelentenek problémát (már csak a test medhez képest hatalmas mérete miatt sem).

Forogni nem nagyon szeret a torony, csupán 32 fok, ezért szűk körben emiatt sem nagyon lehet vele flankelni.

Felépítmény

85/50/40 mm páncélzattal van ellátva. Soványnak tűnik, de 50 fokban be van döntve, így szemből a tényleges védelme 120 mm beforgatás nélkül. Saját szintjén simán belövik a 120-at is, azonban 6-osok közül sokat tud pattintani minimális beforgatással.

Egy jó módszer azonban van a nagyobb átütésű lövedékek kivédésére is, mégpedig a risza. Köszönhető ez annak, hogy az eleje szinte teljesen sima, nincsenek rajta kitüremkedések vagy döntések. Mikor tudod, hogy éppen lőni fog az ellenfél, széles intenzív riszába kell vinni a tankot, akkor nagyon jó eséllyel pattintja a lövést. Nem egyszer megjátszottam nagyobb heavyk ellen, akik utána vártak az újratöltésre, míg én gond nélkül lődöztem őket. 

Felfüggesztés

A test 34 fokban képes fordulni. Ez a másik ok, hogy miért nem fogunk senkit szűk körben leflankelni. Tehát a test és a torony mozgása is teljesen heavys, hiába na, mégiscsak Krupp-acélból készült. :)

Motor

Egy 700 LE-s Maybach HL 230 TRM hajtja, melyet az előző tankon már kifejleszthettünk. Papíron 55 km/h megy, de azt lassan, komótosan éri csak el, ugyanis egy tonnára csak 15,47 paci jut. Tolatni 20 km/h-val képes (jól jöhet). A hegymenet eléggé megfogja. Viszont ha egyszer felgyorsult, akkor mindenki álljon félre az útjából, ugyanis ez a tank (és az egész fejlesztési fa képviselői) imádják a rammolást. Félelmetes, mikor egy 45 tonnás szörnyeteg gurul le egy dombról és éppen oldalba kap. Persze ezt a taktikát csak ésszel kell alkalmazni (francia heavykbe és a KV család tagjaiba nem szerencsés belerohanni) és célszerű a sofőrt erre kiképezni. Egy azonos szintű meddel azonban gond nélkül összekoccolhatunk, nem mi fogjuk a rövidebbet húzni. Ha oldalról kapjuk el az ellenséget, akkor az áldozat lánca sok esetben leesik, onnantól könnyű préda a töltésidőnek köszönhetően. 

Ajánlott játékstílus

Eléggé vegyes a felhasználási területe. Én úgy szoktam általában használni, hogy a csata elején megyek egy jó td pozícióba, kihasználva a pontosságot. Mikor kialakultak a frontvonalak, akkor próbálok bekeríteni, illetve oldalba támadni, bár a gyorsulása miatt nem kis időbe telik ezt végrehajtani. Végjátékban pedig egy kivégzőgép tud lenni, bár szinte senkit nem fog egy lövéssel garázsba zavarni.

Érdemes figyelni, hogy csak harcban álló tankra ugorjunk rá, aki épp mással van elfoglalva, mert ha visszakézből kapunk egy igazi sebzést, az sok esetben fájni fog, lévén ami talál, esetek 90%-ban sebez is. Ha ügyesen gazdálkodtunk a hp-val, akkor viszont a végjátékban nyugodtan beszedhetünk néhány találatot, van miből beáldozni (1.300 hp-ja van, több mint a szintjén bármely mednek, vagy néhány heavynek, mint pl. AMX M4-nek 1.200, IS-2-nek 1.280, IS-nek 1.230, T29-nek 1.250).

A kicsi sebzést a nagy többség hatalmas hátránynak tartja, pedig sok esetben nem feltétlenül az. Nem egyszer megesett velem, hogy lőttem az ellenfelet, aki nem fordult rám, hanem továbbra is mást célzott, pedig sokkal közelebb voltam hozzá. Miért? Mert ha odaverek 135-öt, azért a játékosok többsége nem fordul oda, hanem azt akarja elintézni, aki 300-akat sebez, pedig a ROF miatt jó eséllyel a Panther a veszélyesebb (már csak azért is, mert nem gond, ha egy lövés nem sebez). Viszont ha ez nem jön be és fókuszt kap, akkor még vagy 5-10 másodperce van hogy éljen egy kicsit, ezért mindig kell gyors visszavonulási lehetőségről (pl. hatalmas szikla) gondoskodni, ami pótolja a páncél hiányát. 

Tehát adott egy tank, ami kicsit sebez, de gyorsan lő (így átlagos a DPM-je), nagyon jó pontossággal. Lassan gyorsul, de jó a rammolásban, viszont a flankelést a legnagyobb böszme heavyk ellen lehet csak alkalmazni, minden más gond nélkül lekövet. A páncél hiányát felerősíti, hogy camoja nem nagyon létezik a hatalmas mérete miatt, viszont ha sikeresen elbújtunk, akkor lövés után nehezebben kezd el világítani a kicsi kaliber miatt. Ezekből mi következik? Tartani a távolságot, amíg csak lehet. Ha közel értek és észrevettek, akkor full hp esetén 1v1-ben még lehet esélyed, de ha már ketten lőnek, akkor hamar a garázsban leszel, csak elvétve számíthatsz random pattanókra.

További probléma, hogy spottolás esetén kicsit nehézkes vele gyorsan láthatatlanná válni. Ha pedig van arty, még jobban lapíts, mert előszeretettel lőnek a méreted (még ők is el tudnak találni), a 'páncélod' és a hp-d miatt. Magyarán jó eséllyel eltalálnak és a maximumot belédverik.

Ez a tank addig életképes, amíg láthatatlan, addig viszont nagyon fain tud lenni. Képzeljétek el, jön egy KV-3, megvárod, míg két fedezék között lesz kb. félúton. Belelősz egyet, megáll és gondolkodik. Már megy is a következő. Mire fedezékbe ér, 4-5 lövéssel simán megajándékoztad.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

 • Töltésgyorsító
 • Ventilátor
 • Álcaháló (td-üzemmódban kincset érhet) / periszkóp

Ajánlott fogyóeszközök

 • Kis javítókészlet
 • Kis elsősegélycsomag
 • Kézi tűzoltókészülék

Gyulladni ritkán szokott, modulokra viszont rendkívül sérülékeny, tehát egyéni döntés, hogy tűzoltó helyett nagy javítót teszünk-e bele. Gyakori sajnos a lőszer sárgítása (ritkán szokott robbanni, engem 2x robbantottak fel), illetve a lánc és a motor is hajlamos pirosra/sárgára színeződni. Legénység közül a legtöbbször a töltő, illetve a sofőr az első kiszálló játékos, viszont ritka, hogy egy lövéssel kettő tagot kiszednének (akkora a tank, hogy nem egymás nyakán ülnek a legények, hanem külön bársonyfotelben).

Ajánlott legénységi képzettségek

 1. 6. érzék + Álcázás + Irányított ütközés
 2. Elit alakulat
 3. Álcázás + Javítás
 4. Javítás + Egyéb

Bevétel

Mivel nem igényel goldot, ezért szinte lehetetlen mínuszba menni vele. Az adatbázis szerint az átlag játékos átlag játékkal bruttó átlag 12K kreditet termel az átlagos Pantherrel, 724 hp sebzéssel. Szerintem ez jóval több, jó kör esetében 30k sem ritka prém nélkül (persze az átlag játékos lövéseinek 46%-a talál csak, aminek 60%-a sebez, szóval fogalmam sincs, hogyan használják ezt a harckocsit, de biztosan nem úgy, ahogy kell).

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • ROF
 • Nagyon jó alap pen
 • A tény, hogy a nagy többség lenézi és arra sem méltatja, hogy odafordítsa rá a tornyát
 • Nagyon jól lehet farmolni vele a wn8-at, mivel a többség a statisztikai adatok szerint nem tudja jól használni a járművet. 1.400-s sebzés (11 lövés) már unicumnak minősül
 • Rengeteg hp

Hátrányai

 • Gyakori a többszörös modulsérülés
 • Alacsony alfa
 • Papír test, hozzá alacsony gyorsulás
 • Hatalmas test, szinte nem létező alapcamo

Kiknek ajánlott

Kezdőnek semmiképp. A tank adottságai miatt sokszor kell messziről operálni, ezért tudni kell a weak pontok helyzetét. Aki viszont akar egy mindenben átlagosnak mondható harckocsit, az megtalálta, amit keresett. Ha valaki kedveli a sok aprót lövök taktikát, az imádni fogja, aki viszont inkább egy nagyot lő, az kerülje el jó messzire. 

Videó


Az elemzést írta: singes_hun

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:29

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  oregkoko
  • Tankos
  · 7 éve
  [quote name="IonGun"][quote name="pap32"]Jah azt még lefelejtettem, hogy az eddigi 2 éves, 16k csatás (nem túl pro stat-os) wot-os pályafutásom alatt ezen a vonalon (konkrétan a 2 panthernél) gondolkodtam el a legtöbbször, hogy dobom a kukába és kezdek valami mást...pontosan nem tudnám megmondani, de biztos volt vagy 50 pár alkalom... :sad:
  Viszont annyira mondják, hogy mennyire jó a két e50, hogy azokra gondolva eddig mindig sikerült erőt vennem magamon, és folytattam...

  @BigBadWolf
  Igen...szívből utálom...de nézd meg az összes többi kommentet...80% sz@rozza...tehát mind idióta? :-?[/quote]
  Az E50-re azért készülj rá szabad tp-vel, mert különben szenvedős lesz, amíg nem lesz meg a top löveg. Én olyan 90-95k szabad tp-t szedtem össze. Ebből húztam ki a tornyot és a talpat. A lövegre még kb. 10k sima tp kellett, de azt már a tankkal farmoltam össze. Ha megvan a 105-ös löveg, utána - természetesen, ha az RNG is akarja - nagyon élvezetes vele a játék.[/quote]

  Bizony, 6-os ágyúval indul, 150 pen, 135 dam.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  IonGun
  • Tankos
  · 7 éve
  [quote name="pap32"]Jah azt még lefelejtettem, hogy az eddigi 2 éves, 16k csatás (nem túl pro stat-os) wot-os pályafutásom alatt ezen a vonalon (konkrétan a 2 panthernél) gondolkodtam el a legtöbbször, hogy dobom a kukába és kezdek valami mást...pontosan nem tudnám megmondani, de biztos volt vagy 50 pár alkalom... :sad:
  Viszont annyira mondják, hogy mennyire jó a két e50, hogy azokra gondolva eddig mindig sikerült erőt vennem magamon, és folytattam...

  @BigBadWolf
  Igen...szívből utálom...de nézd meg az összes többi kommentet...80% sz@rozza...tehát mind idióta? :-?[/quote]
  Az E50-re azért készülj rá szabad tp-vel, mert különben szenvedős lesz, amíg nem lesz meg a top löveg. Én olyan 90-95k szabad tp-t szedtem össze. Ebből húztam ki a tornyot és a talpat. A lövegre még kb. 10k sima tp kellett, de azt már a tankkal farmoltam össze. Ha megvan a 105-ös löveg, utána - természetesen, ha az RNG is akarja - nagyon élvezetes vele a játék.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  oregkoko
  • Tankos
  · 7 éve
  Replay-ekből és youtube videókból egy dolog biztos: mindenki a brutál köröket teszi fel, nem ezt kell alapul venni. Én sem azt tolnám fel, ahol T9-ben szemből (sic) lövöm az ST-I tornyát... Az meg hogy rád esik a végén 5 tank, az kb egyik tank sem éli túl szitu. Valóban nem a legjobb álcával rendelkező, nem a leggyorsabb és nem a legmozgékonyabb jármúről van szó, de rá lehet érezni a használatára. A támogatás pedig nem az "überkempelést" jelenti... Én kedveltem ezt a járművet, mint ahogy a Panther II-t is. Ja és majd' minden tanknál lehet olyan érzése az embernek, hogy beletolná a vízbe. De megnyugtatok mindenkit, az 50M kárpótol a szenvedésért. Szerintem. Hansúlyozom ez az én véleményem, nem szándékozom senkire ráeröltetni és tiszteletben tartom azok véleményét is, akik ezt a harckocsit gyűlölik. Kitartást kívánok hozzá. Nekem pl a 6-os közepes harckocsi nagy örömet tud okozni, vissza is vettem nemrég.
  .
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  pap32
  • Tankos
  · 7 éve
  [quote name="BigBadWolf"][quote name="pap32"]Jah azt még lefelejtettem, hogy az eddigi 2 éves, 16k csatás (nem túl pro stat-os) wot-os pályafutásom alatt ezen a vonalon (konkrétan a 2 panthernél) gondolkodtam el a legtöbbször, hogy dobom a kukába és kezdek valami mást...pontosan nem tudnám megmondani, de biztos volt vagy 50 pár alkalom... :sad:
  Viszont annyira mondják, hogy mennyire jó a két e50, hogy azokra gondolva eddig mindig sikerült erőt vennem magamon, és folytattam...

  @BigBadWolf
  Igen...szívből utálom...de nézd meg az összes többi kommentet...80% sz@rozza...tehát mind idióta? :-?[/quote]
  Én se téged, se senkit nem idiótázok le, csak attól mert valakinek nem megy tank típussal nem jelenti, hogy annyira rossz! Az biztos, hogy ezzel nehéz jól játszani, nem tolerálja a hibákat, ezért sokan egyből rásütik, hogy szar, én a hetes medjeim közül csak ezt tartottam meg, sőt a Panther 8.8-at is megvettem, amire szintén még meg se jelent és egyből leszarozta mindenki, pedig én azt is szeretem [/quote]

  Rendben...akkor te vagy a ritka kivétel, aki erősíti a szabályt... :-)
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  BigBadWolf
  • Tankos
  · 7 éve
  [quote name="pap32"]Jah azt még lefelejtettem, hogy az eddigi 2 éves, 16k csatás (nem túl pro stat-os) wot-os pályafutásom alatt ezen a vonalon (konkrétan a 2 panthernél) gondolkodtam el a legtöbbször, hogy dobom a kukába és kezdek valami mást...pontosan nem tudnám megmondani, de biztos volt vagy 50 pár alkalom... :sad:
  Viszont annyira mondják, hogy mennyire jó a két e50, hogy azokra gondolva eddig mindig sikerült erőt vennem magamon, és folytattam...

  @BigBadWolf
  Igen...szívből utálom...de nézd meg az összes többi kommentet...80% sz@rozza...tehát mind idióta? :-?[/quote]
  Én se téged, se senkit nem idiótázok le, csak attól mert valakinek nem megy tank típussal nem jelenti, hogy annyira rossz! Az biztos, hogy ezzel nehéz jól játszani, nem tolerálja a hibákat, ezért sokan egyből rásütik, hogy szar, én a hetes medjeim közül csak ezt tartottam meg, sőt a Panther 8.8-at is megvettem, amire szintén még meg se jelent és egyből leszarozta mindenki, pedig én azt is szeretem
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  pap32
  • Tankos
  · 7 éve
  Jah azt még lefelejtettem, hogy az eddigi 2 éves, 16k csatás (nem túl pro stat-os) wot-os pályafutásom alatt ezen a vonalon (konkrétan a 2 panthernél) gondolkodtam el a legtöbbször, hogy dobom a kukába és kezdek valami mást...pontosan nem tudnám megmondani, de biztos volt vagy 50 pár alkalom... :sad:
  Viszont annyira mondják, hogy mennyire jó a két e50, hogy azokra gondolva eddig mindig sikerült erőt vennem magamon, és folytattam...

  @BigBadWolf
  Igen...szívből utálom...de nézd meg az összes többi kommentet...80% sz@rozza...tehát mind idióta? :-?
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  BigBadWolf
  • Tankos
  · 7 éve
  [quote name="pap32"][quote name="Leopardusz"][quote name="pap32"]

  Csak nem mindegy, hogy tier 1-5-ben van "free frag" tank az ágon, vagy tier 7-8-9-ben...az előbbit megoldod némi free xp-vel, a magas szintűekhez viszont bazi sok free xp kell(ene)...ráadásul ezen az ágon két panther is van...egyik sz@rabb, mint a másik...talán a régi nagyobb motorokkal jobbak lennének...de így... :sad:[/quote]
  szerintem elég rosszul látod
  mind a panther, mind a panther 2 jó tankok, köszönhetően a kemény, pontos ágyúknak. támogatóként elsőrangúak, az elsőnek átlagos a dpmje, a másodiknak meg magas. Kell kicsit ügyeskedni, h ne figyeljenek rájuk s csodát tudnak tenni...

  csak kell érezni őket ;-)
  [quote name="Jackal_hun"]

  Ahham, meg a Comet, meg a T-34-1 és az említett T20. Mindegyiknek van olyan előnye ami a többinek nincsen és tudja is kamatoztatni saját tierjében. Ilyen a Panthernek nincsen (meg van még egy két tank akinek nincs )[/quote]
  már hogyne lenne, saját tirjében szépen pattogtat, van egy ultra pontos meg átütésű ágyú, tedd össze az amcsi meg kinai, orosz japán medek ócska ágyúival... na ugye... :P

  egyetértek Hunyadival, az egyik legjobb med ág ez a Panther féle[/quote]

  Annyiban egyetértek, hogy mindkettőben az ágyú ér valamit ("átlagon felüli" hp-ról ne beszéljünk...az - ahogy Jackal úr is többször kifejtette - mindig "gyanús" tulajdonság...meg mit ér, ha a lövések 90%-a sebzi is??)
  Támogatni? Meg "ne figyeljenek ránk"? Ez ~ az übercamp-et fedi le, ami az esetek többségében - a mai random csapatokat figyelembe véve - sz@rt sem ér, mivel nem tudsz annyit "támogatni" vele, hogy annak érezhető hatása legyen...utána marad a "legalább 5 ellen jön, és kezdődhet a "gang-bang"...gondolom mindenki imádja...
  Saját tierjében szépen pattogtatnak? Jah, talán a - nem goldozó - könnyű tankokat...kv2-vel akkora max dmg-eket lehet beleverni, hogy az valami fantörpikus (40mm oldalpáncélt ugyebár még a kv2 is overmatch-eli...)
  A panther vs. fv304 történetekről meg még nem is beszéltünk...néha már komolyan mondom, sajnálom szegény panther tulajt...annyira szánalmas tud lenni...
  Csomószor töltögetek über replay-t wotreplays-ről panther 2-vel...és mi jön le belőle? Ezen meccsekben 90%-ban top tier...másik gépeknél azért nem ilyen magas ez az arány (na jó...talán kv3nál még...)
  Összességében nem hiszem, hogy annyira OP-k lettek volna a régi, nagyobb motorokkal...akkor meg minek kellett azokat elvenni?
  (A véleményekről meg annyit, hogy elég megnézni a hsz-eket itt a cikk alatt...80-90% ratyinak tartja a panther-eket...
  1x régebben még OdinHun is rakott föl Hitler-paródiát panther 2-ről...pedig ő azért nem éppen egy mezei noob...)[/quote]
  Szerintem ez egy jó tank, ha az ember ismeri az előnyeit és azt jól kitudja használni, akkor azért elég halálos tud lenni, nekem bejön ez az egész ág, elég nagy pályaismeret kell hozzájuk, hogy ismerje az ember a sunyi lesi pozíciókat ahonnan oldalba lehet támadni az ellenfelet, az E50 meg az Ausf M. olyan mint két vaddisznó és pap32 az, hogy te 600-at tudsz velük sebezni átlagban, pont azt mutatja, hogy a te véleményed az amire, hogy úgy mondjam nem lehet alapozni
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  pap32
  • Tankos
  · 7 éve
  [quote name="Leopardusz"][quote name="pap32"]

  Csak nem mindegy, hogy tier 1-5-ben van "free frag" tank az ágon, vagy tier 7-8-9-ben...az előbbit megoldod némi free xp-vel, a magas szintűekhez viszont bazi sok free xp kell(ene)...ráadásul ezen az ágon két panther is van...egyik sz@rabb, mint a másik...talán a régi nagyobb motorokkal jobbak lennének...de így... :sad:[/quote]
  szerintem elég rosszul látod
  mind a panther, mind a panther 2 jó tankok, köszönhetően a kemény, pontos ágyúknak. támogatóként elsőrangúak, az elsőnek átlagos a dpmje, a másodiknak meg magas. Kell kicsit ügyeskedni, h ne figyeljenek rájuk s csodát tudnak tenni...

  csak kell érezni őket ;-)
  [quote name="Jackal_hun"]

  Ahham, meg a Comet, meg a T-34-1 és az említett T20. Mindegyiknek van olyan előnye ami a többinek nincsen és tudja is kamatoztatni saját tierjében. Ilyen a Panthernek nincsen (meg van még egy két tank akinek nincs )[/quote]
  már hogyne lenne, saját tirjében szépen pattogtat, van egy ultra pontos meg átütésű ágyú, tedd össze az amcsi meg kinai, orosz japán medek ócska ágyúival... na ugye... :P

  egyetértek Hunyadival, az egyik legjobb med ág ez a Panther féle[/quote]

  Annyiban egyetértek, hogy mindkettőben az ágyú ér valamit ("átlagon felüli" hp-ról ne beszéljünk...az - ahogy Jackal úr is többször kifejtette - mindig "gyanús" tulajdonság...meg mit ér, ha a lövések 90%-a sebzi is??)
  Támogatni? Meg "ne figyeljenek ránk"? Ez ~ az übercamp-et fedi le, ami az esetek többségében - a mai random csapatokat figyelembe véve - sz@rt sem ér, mivel nem tudsz annyit "támogatni" vele, hogy annak érezhető hatása legyen...utána marad a "legalább 5 ellen jön, és kezdődhet a "gang-bang"...gondolom mindenki imádja...
  Saját tierjében szépen pattogtatnak? Jah, talán a - nem goldozó - könnyű tankokat...kv2-vel akkora max dmg-eket lehet beleverni, hogy az valami fantörpikus (40mm oldalpáncélt ugyebár még a kv2 is overmatch-eli...)
  A panther vs. fv304 történetekről meg még nem is beszéltünk...néha már komolyan mondom, sajnálom szegény panther tulajt...annyira szánalmas tud lenni...
  Csomószor töltögetek über replay-t wotreplays-ről panther 2-vel...és mi jön le belőle? Ezen meccsekben 90%-ban top tier...másik gépeknél azért nem ilyen magas ez az arány (na jó...talán kv3nál még...)
  Összességében nem hiszem, hogy annyira OP-k lettek volna a régi, nagyobb motorokkal...akkor meg minek kellett azokat elvenni?
  (A véleményekről meg annyit, hogy elég megnézni a hsz-eket itt a cikk alatt...80-90% ratyinak tartja a panther-eket...
  1x régebben még OdinHun is rakott föl Hitler-paródiát panther 2-ről...pedig ő azért nem éppen egy mezei noob...)
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Pitya78
  • Tankos
  · 7 éve
  Jó az elemzés jó a tank! Mi kell még? Egy ízig-vérig sniper tank, nem kell bonyolítani...
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Christofia
  • Tankos
  · 7 éve
  Elég sokan komoly fogalomzavarban szenvednek itt a flankelés kapcsán. Tegyetek különbséget a [u]brawling[/u] és [u]flanking[/u] között:
  http://forum.worldoftanks.com/index.php?/topic/234496-the-backbone-of-roles/
  Lustábbaknak a lényeg:
  -Flanking
  Flanking is technically supporting, but it is a bit different. Flankers will take advantage of the distraction created by brawlers and will sneak up beside enemy tanks' weaker side armor via camo, cover, speed or other means and give them a nasty present before getting out of there. Flankers are typically fast mediums with little armor and good guns.
© 2022 WOTINFO. Minden jog fenntartva.