Jelenleg

29
látogatónk van

2015. április 9. 15:59

Challenger - Elemzés

Írta:
(30 szavazat)
44 hozzászólás

Bevezető - Nevében a végzete

A címből már kitalálható, hogy a tank egy igazi kihívás lesz mindenki számára, akit még nem edzett meg a második páncélvadász vonal T1-T6 között. Persze ez egy fajta tradíció a WG részéről, hogy szerencsétlen angol tankokat iszonyatosan bünteti mind értékeikben, mind a játék belső változásaival, de ez ugye az angol tankok szerelmeseit nem fogja eltántorítani (engem igen :D) az ág végigjátszásától.

Gondolkodtam rajta, hogy az angol mérnökök (vagy a WG) milyen pszichedelikus szert fogyaszthattak miközben ezt a tankot tervezték vagy csak április elsejei tréfának szánták esetleg? A beteg angol védjegy egyébként most is megvan, amely a torony részben olvasható.

Nem sok fejleszteni valónk lesz, van egy fejlesztett motor, egy torony és egy lánctalp, amivel hadakozni lehet, viszont az alap lánctalpra is felmegy minden, vagyis nagyjából az alap tank, amit kapunk meg fog egyezni a teljesen fejlesztett változattal is. Én ezt hátránynak értékelem, de tudom, hogy sokan utálják a farmolás idegeket gyötrő folyamatát.

Paraméterek

Ágyú

Csak nagyon röviden írnék róla, mert mindenben megegyezik az Achilles ágyújával, amelyről az alábbi linken olvashattok: http://www.wotinfo.hu/item/1691-achilles-elemzes

171/239-es átütés, 0,32-es pontosság (muhaha, na persze), szánalmasan alacsony 150-es alfa, 16,7 lövés/perces (3,55 másodperc BIA+rammer+venti) tűzgyorsaság 2535 DPM/perc. Igazából ebben semmi kiemelkedő nincsen, ellenben ha úgy nézzük, hogy ez egy páncélvadász, akkor az átütés brutálisan alacsony (talán a legalacsonyabb a tierben a normál tankok között), az ágyú papíron leírt karakterei meg sem közelítik a valóságot és ez utóbbi nagyon nagy baj. Hogy mekkora? Elrettentéséként ide tettem egy videót, nézzétek, mennyire nem találja el a KV-1-et 208!!! méterről (de a platoonos videóban az elemzés végén az IS ugyan ilyen jó példa): 

{youtube}6nI7LRjn4tM|690|420{/youtube}

Ez összefoglalva pocsék, amihez ráadásul kevés lőszer is társul, én 35/20-as leosztásban használtam. Én rendszeresen kifogytam a meccseim alatt a skulóból, pedig nulla darab HE-t vittem magammal, mert azt egyszerűen nem érdemes. Ezt tetézi a lassú lőszer, ami AP-nál 720 m/s, APCR-nél 884 m/s, ami mind a két esetben idegtépő.

Felépítmény

Aki még nem látta ezt a tankot élőben, az nagyjából az alábbit képzelje a lelki szemei elé: a Cromwell középen magasságirányban megcsonkított testére ráraktak egy félig kettévágott hirdetőoszlopot, majd a tetejébe szemből beleszúrtak egy vízcsövet, ebből lett ez a szépség.

Szerencsére a Cromwell géneket megtartotta, ezért egyenesben eléggé gyors, 52/20 km/h-ra képes, amivel páncélvadászhoz mérten gyorsan el tudunk jutni a pálya megfelelő helyeire. 

A nagyobbik toronnyal kiegészülve 900 HP-ra hízik fel az életerőnk. A cromwellhez képest jól páncélozottak vagyunk: 88/50/38 mm, de sajnos  ezen a szinten ez semmit nem ér, túl sok lepattanónk nem lesz, mert a legtöbb felület alapból merőleges.

Mivel magasak vagyunk, a rejtőzködési értékeink nem túl jók, 13,38/7,99/3,13%, T7-ben 8 páncélvadásznak is jobbak az értékei. A másik gond, hogy elég nehéz olyan bokrot találnunk, amelyben jól elbújhatunk, ezért én nem is erőltettem az álcaháló feltételét. A másik ok, ami alapvetően a rejtőzködő „életmódot” gátolja, hogy kicsi az alfánk, tehát viszonylag hosszú ideig kell kint maradnunk, hogy megfelelő sebzést tudjunk bevinni, ezzel a tankkal a „nagy bumm és futás” opció nem működik (maximum, ha felrobbanunk véletlenül:D), ezért szerintem sokkal inkább a mozgékonyságra érdemes a hangsúlyt fektetni.

Torony

Ez az a rész, ahol a tank meg tud csillogtatni bizonyos erényeket. Először is, egy érdekes tulajdonság, a fejlesztett torony sokkal könnyebb az alapnál 7000/5476 kg. 101/40/40 mm az alap, míg 50/40/200 mm a fejlesztett, ez nem elírás, tényleg ennyi a torony hátulja, ami remekül véd a csapatgyilkosok tarkólövései ellen (egyébként az ágyú ellensúlya van ott). A két torony között 2 fok forgás és 10 méter látótáv különbség van, mindenki döntse el, megéri-e felrakni a fejlesztett tornyot, én feltettem. A fejlesztett toronnyal 370 méterre lát el a tank, de ha ide vesszük a nem túl rózsás rejtőzködési értékeit, akkor ez azért nem olyan sok.

És most jön a fekete leves, a torony forgása 16 fok, azaz tizenhat fok, ha még így sem lenne elég sokkoló, akkor ez azt jelenti, hogy a tank a tornyát 22,5 másodperc alatt fordítja körbe, ami nagyjából a Jagd. Pz. E 100 újratöltési ideje. Azt észrevettétek, hogy a fejlesztett torony neve Avenger, vagyis bosszúálló? Azt nem tudtam eldönteni, hogy az ellenfélen vagy rajtunk áll-e bosszút.

A csőlehajlása viszont príma -10/+20 fok, ezzel azért lehet dombokról lefele lövöldözni. Sajnos eléggé nagy vízfejünk van, vagyis ez visszafele is igaz lesz, illetve rejtőzködési képességeinket eléggé negatívan befolyásolja.

Felfüggesztés

Túl sok különleges dolog nem mondható el róla, az első felfüggesztés is képes fogadni mindent. 30 fokot fordul, ami kelleni is fog, mert a torony rettenetesen gyatra, a kettő együttes szögelfordulása is csak 46 fok, de legalább képesek vagyunk testtel együtt utána forogni tankoknak. 

Talajellenállása 0,95/1,105/1,63, ehhez képest a Cromwellé 0,86/0,95/1,7, míg a Cometé 0,95/1,05/1,82, vagyis nagyjából egy jobb közepes tank képességeivel rendelkezik e téren.

Motor

A két motor között 50 lóerő a különbség, azonos súly, 20% gyulladási esély, tehát majdnem azonosak, én az első után sem éreztem égető szükségét a második kifejlesztésének, mert nem ad annyi pluszt, ami számottevő lenne. A jármű alapból eléggé dinamikusan mozog, 33,5 tonnára esik 650 lőerő, ez majdnem 20 LE/tonna. Érdekes módon nekem nem nagyon gyulladt ki, illetve elég változatos modulsebzéseket képes elszenvedni (torony, ágyú, lőszer rekesz) de azokat nem túl sűrűn, ez mindenképpen az előnyök kategóriájába tartozik.

Ajánlott játékstílus

Kis alfás, gyenge páncéllal rendelkező páncélvadászok vagyunk, egy papíron pontos, ám igazából pontatlan ágyúval, csapnivaló rejtőzködéssel. Egy esélyünk van, ha sokat mozgunk és mindig 2-300 méteres távolságot tartunk, majd onnan lövöldözünk. Sajnos az ágyúnk már itt is elég pontatlan, ezért igazából nagy mennyiséget kell lőnünk ahhoz, hogy sokat sebezzünk (nekem tulajdonképpen egyszer sem sikerült igazán sokat összelövöldözni). Ezért az alábbiak javallottak:

 • mozogjunk sokat, mert viszonylag gyorsak vagyunk, de ne akarjunk flankelni a toronyforgás miatt
 • várjuk meg, míg az ellenfelek figyelmét elvonják, bújjunk ki és sebezzünk 3-4x, majd váltsunk pozíciót
 • óvakodjunk az ütés-váltásoktól (egyik videóban látszik egy fölösleges ütés-váltásom egy PZ IVc-vel, tipikus hiba), mert még az alacsonyabb szintű tankok is sokkal többet tudnak sebezni, mint mi
 • használjuk az ágyú süllyedést, az alacsonyabb szintű tankok ellen (illetve mindenki ellen, akit a 171-es átütés biztosan átvisz) az első lövés után automatikus célzás, majd NAGYON RÖVID időre kibújás és lövés, nem érdemes céloznunk, inkább arra koncentráljunk, hogy kevesebb ideig legyünk kitéve az ellenséges tűznek
 • őrizzük a HP-nkat, mert a végjátékban szükség lesz rá, sajnos kevés van belőle és azt is csak rosszul tudjuk cserélni

Amit még elég sűrűn tapasztaltam, hogy a tank az átlagnál (érzésre 50% körül, de egyelőre nem találtam olyan statisztikai adatot, ami ezt igazolná) többször top tier, ami nagyban megkönnyíti a dolgunkat. Nem tudom, hogy ennek az MM súly-e az oka, de akár sorozatban egymás után is kezdhetünk a lista tetején, ekkor viszont az ellenfeleink kb. fele T5-T6, míg a másik fele T7, akiket már gond nélkül át tudunk lőni, ez mindenképpen egy nagy pozitívuma a tanknak.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

 • Töltésgyorsító 
 • Periszkóp vagy optika
 • Ventilátor

Ajánlott fogyóeszközök

 • Automatikus tűzoltókészülék 
 • Kis javítókészlet 
 • Kis elsősegélycsomag

Ajánlott legénységi képzettségek

Az álca értékünk sosem lesz elég magas, ezért én első körben az ágyú paramétereit javító képzettségekre koncentrálnék, majd utána BiA, majd álca (ez a kettő felcserélhető, attól függően hol a hangsúly) attól függően, hogy mennyire akarunk sűrűn mozogni. Amennyiben igen, akkor BiA+optika, ha nem, akkor álca+periszkóp a javallott. Sajnos közepes tankként a pocsék toronyforgás miatt nem lehet használni, csak a test forgatásával lehet rásegíteni, azt viszont feljavíthatjuk a csúsztatott kuplung képességgel.

A másik probléma, ami miatt nem lehet jól kiosztani a képzettségeket, az előtte és utána álló tankok vegyes legénysége, ami mindenképpen eltér a szokványostól:

 • T6 Achilles: parancsnok, lövész, vezető, rádiós, töltő
 • T7 Challenger: parancsnok, lövész, vezető, töltő, töltő! 
 • T8 Chairoteer: parancsnok, lövész, vezető, töltő

Ennek tükrében lehet, hogy érdemes inkább a Chairoteer képzettségeire fókuszálni, ami az ág legjobb tankja, hiszen sok ember meg fog állni ennél a járműnél (de ezt majd egy másik elemzésben).

  1. képzettség 2. képzettség 3. képzettség 4. képzettség
Parancsnok 6. érzék Álcázás Elit alakulat bármi/Sasszem
Lövész Biztos kéz Álcázás Elit alakulat bármi/Mesterlövész
Vezető Sima futás Álcázás Elit alakulat bármi/Csúsztatott kuplung
Töltő Álcázás Javítás Elit alakulat bármi/Javítás
Töltő/Rádiós Biztonságos elhelyezés Álcázás Elit alakulat bármi/Javítás

Bevétel

A lőszerárak sorrendben: 175/3200/75, ami elég baráti, egy 2000 sebzéses győztes körrel nagyjából 25-30K-t lehet keresni prémium fiókkal, de a magasabb szinteken sajnos sok prémium lőszert kell majd használnunk és a normál lőszer és a prémium közötti 18x-os árkülönbség irreális. A T34-85-nek ugyanennyi 185-ös sebzésre, a SU-122-44-nek 4800, de 400-as alfára. A páncélvadászok közt bevételre a tök utolsó (na jó, nem, de a T28 conceptet azért ne számoljuk a normál tankok közé), -418 credittel átlagosan.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

Előnyei (igazából semmi, de ki kell tölteni ezt a szekciót is):

 • Nagy végsebesség
 • Van tornya
 • Meglepően jó MM besorolás (sokszor top tier)
 • A Charioteerhez vezet
 • Jó csőlehajlás
 • A Chairoteerhez vezet

Hátrányai

 • Lassan fordul
 • Nincs páncélja, HE érzékeny
 • Alacsony alfa és átütés
 • Alacsony HP ahhoz képest, amit tud
 • Minden TD jobb a szintjén
 • Használhatatlan torony
 • Borzalmas tényleges szórás
 • Rossz rejtőzködési értékek
 • Iszonyatosan lassú toronyforgás

Kiknek ajánlott

Először azt akartam írni, hogy senkinek, de aztán elkezdtem megnézni a statisztikáimat, hogy mennyire vágnak össze a „játékélménnyel” amit a tank ad. A fura az, hogy magamhoz képest magas értékeket produkáltam, ebből is látszik, hogy az ember mennyire képes alábecsülni a saját teljesítményét, ha nem szereti a tankot.

Annak mindenképpen ajánlom, aki a Charioteerhez akar eljutni, illetve aki kihívást keres, vagy egyszerűen csak unja az eddigi tankokat. A kezdőknek viszont erőteljesen ellenjavallott, mert a tank nagyon nem toleráns a hibákkal szemben, ráadásul egyetlen olyan kiemelkedő előnye sincs, amire építeni lehetne. Mondjuk ki, ez egy rossz tank és sajnos igazi játékélményt sem ad, de vigasztaljon minket a tudat, hogy a következő tank sokkal jobb lesz.

Videók

Szakaszban, 50% sebzés:

{youtube}q2pcIJ9y5To|690|420{/youtube}

3.8K sebzés soloban:

{youtube}m7AGC2FeWfU|690|420{/youtube}


Az elemzést írta: Jackal_hun

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:46

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  eugenfeldnix · 6 éve
  Üdv mindenki!

  Nekem is megvan ez a rettenet, engem alapvetően vonzanak a sz_r tankok (kifejezetten szerettem a: VK30.02D, AMX-40 nevű csodákat) de ezzel a tankkal nem vagyok kibékülve. Sikerült már vele 3000-et sebezni egy szerencsés meccsen mikor saját tier volt, de én az eddigi 30-40 mecsemben ha azt hiszem 3-szor láttam tier 7-et... Az esetek 60%-ban tier 9 és nem vagyok teljesen hülye de fogalmam sincs hogy 9-esbe mit kellene ezzel kezdeni... Én egyáltalán nem tapasztaltam a leírt kedvező mm-et ezzel a géppel, sőt talán egy tankkal sem volt ilyen rossz mm-em soha (max a stock sta-mat dobálta mindig tier 10-be. Ez az első tank aminél komolyan gondolkodom, hogy free xp-ből átlépem, de akkor meg nem marad a charioter nagy csövére....
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  kharon00 · 6 éve
  Hali!

  Elemzés írására nem jogosít fel se az átlagot alulról súroló stat-om, se a 100- csatám vele. Azonban azt bizton állithatom, hogy a Challenger után a Charioteer olyan, mint amikor egy zimankós januári hajnalon disznóvágáskor az első szilvapálinkával megkínálják végre az embert.

  Igaz, én free xp-ből ráraktam a X-es csövet. Tier10-ben is helytálló -legalábbis nincs meg a "most mi a f.szt csináljak ezzel?" feeling- TD/med hibrid. Gyors, agilis, k.rva jó ágyú, állítólag elfogadható álca (http://www.wotinfo.net/en/camouflage?country=all&vehicletype=td&tier=8&showLines=30&_showPremium=on&sort=stationary_desc) . Páncél az nincs. Gundep egy picit lehetne jobb, épphogy használható. Illetve száguldás után megálláskor sokáig hintázik a 105-ös.

  Ha nem rambózom vele, hozzám képest elég jó körök is összejöhetnek.

  Kb.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Káposztaarcú · 6 éve
  Sziasztok! Lehetne kérni hogy valaki írjon egy elemzést a Charioteer-ről? Épp ezzel a csodával szenvedek és jó volna pár bátorító mondatot olvasni h "igen a következő jobb lesz" Vagy ha az is szar lesz akkor a Challengert nem is folytatom
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Jackal_hun · 7 éve
  [quote name="Christofia"]Kiváltképp élvezetesek azok a tankelemzések, amikben lefikáznak egy adott járművet, ezért is hiányolom Odinhun irományait. Kiváló olvasmány, járt rá az 5 csillag :-)[/quote]

  Igyekszem betölteni az Odinhun által keletkezett űrt, ami a tankok lefikkantását illeti
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Christofia · 7 éve
  Kiváltképp élvezetesek azok a tankelemzések, amikben lefikáznak egy adott járművet, ezért is hiányolom Odinhun irományait. Kiváló olvasmány, járt rá az 5 csillag :-)
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Dodge94HUN · 7 éve
  Hát ezt úgy tudom elképzelni, mint egy identitászavaros Cometet, ami másnak akarja mutatni magát. Az ágyú valamiben jobb-valamiben nem, gyorsabb, de álcája nincs, viszont egész gyorsan lő.

  Charioteer jobb lenne gyorsabb célzási idővel és jobb gundeppel, de akkor megint lenne egy Hellcat a játékban.

  Conwayben meg annyi a jó, hogy gyorsan lő és jó penetrationnel, de ezen kívül örökölte a szar dolgokat a Challangerből és a Charioteerből.

  T10 pedig egy hulladék, ami miatt nerfelték az FV-t, hogy legyen helye a játékban.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Jackal_hun · 7 éve
  [quote name="Bigcube"]Mi értelme egyáltalán kivinni ezt az ágat? A T9es Conwayen kívül mind rossz tank az ágon, és a Conway sem OP, csak használható, a Charioteer-nek túl hosszú a célzási ideje a stabilizátor nélkül, hogy campelésen kívül bármire jó legyen, a 10es meg egy vicc[/quote]


  A Conway szerintem idegesítően szar, de a Charioteernak a lassú célzáson kívül talán csak egy hátránya van, a gundep, de ez egy TD szóval a kempelés annyira talán még sem nagy hátrány_D
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Bigcube · 7 éve
  Mi értelme egyáltalán kivinni ezt az ágat? A T9es Conwayen kívül mind rossz tank az ágon, és a Conway sem OP, csak használható, a Charioteer-nek túl hosszú a célzási ideje a stabilizátor nélkül, hogy campelésen kívül bármire jó legyen, a 10es meg egy vicc
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Morphelo
  • Kiképző
  · 7 éve
  Ez olyan T67 kategória lehet T8-ben nem?
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  vonkurz · 7 éve
  nem elemezgetni kell gyerekek, egyszeruen hatradolni, es elvezni a pillanatot.
  mint most en. es ez itt a lenyeg...
  Kifejlesztve:Charioteer jármű kifejlesztve. Elköltött tapasztalat: 106250. Elköltött szabad tapasztalat: 0.
Tovább a kategóriában: « AT 15A - Elemzés AT 15 - Elemzés »
© 2022 WOTINFO. Minden jog fenntartva.