Jelenleg

21
látogatónk van

2015. április 8. 08:09

FV4202 - Elemzés

(33 szavazat)
19 hozzászólás

Bevezetés

A tank valószínűleg az idén át lesz helyezve Tier VIII-ba a történelemhűség miatt, nerfelt formában. Helyette egy Centurion Action X nevű tank lesz a tízes. A WG azt nyilatkozta, hogy még idén bekerül, de őket ismerve bármi megtörténhet.

Paraméterek

Ágyú

A 105 mm Royal Ordnance L7A1 ismerős lehet, sok NATO tankon visszaköszön az ágyú, sebzése 390/480/480, átütése 268/210/105. Az alaplőszer APCR, így a lövedék sebessége nagyon jó, lehet mozgó célpontot lőni vele. Átütése elég nagy, kizárólag az E 50M-nek nagyobb az átütése alaplőszerrel (270). A másik két lőszer HESH, ez angol sajátosság, ezekről annyit hogy vagy fantasztikusak vagy szörnyűek. Van aki szereti, van aki meg nagyon nem szereti. A baja az, ha nem üti át az ellenfelet, akkor sokkal kevesebbet sebez. Ha átüt, akkor viszont elég acélos 480 sebzés lesz az eredmény, ami elég erős. Waffentrógerek ellen ideális a nem prémium HESH, T30 és hasonló célpontok ellen a prémium lőszer javasolt (már Leopard 1-re is azt érdemes lőni, mert azt már nem üti át az olcsó HESH). Mivel alapból repesz-romboló a lőszer, szereti szétszaggatni a modulokat az ellenfél tankjában (egy Waffentrager E 100-at simán megbéníthat az egész meccsre).

Mindkét HESH gyorsan száll, nem lesz arty feeling 500 méteres távolságon túl. A HESH egy nagyon speciális lőszer és rengeteg gyakorlás kell ahhoz, hogy jól tudjuk használni. Sokszor kell váltogatni az alap és a prémium lőszerek között, így azoknak, akik eddig nem játszottak nagy szintű brit tankokkal (amiknek ilyen lőszere is van), sok kellemetlen pillanatot tud okozni. Bár úgy szokták mondani, hogy gyakorlat teszi a mestert. A prémium HESH nem olcsó, 13 gold vagy 5200 kredit. A normál APCR lőszer ára 1200 kredit, míg a nem prémium HESH-é 950.

A tankba 72 skúló fér be, ha nem lövöldözzük folyamatosan az eget, akkor nem fog elfogyni. Én 60-10-2 arányban osztottam el, bár akár több prémium lőszer is mehet bele, lévén ezzel a tankkal amúgy sem azért játsszunk, mert pénzt akarunk vele farmolni. Még egy szösszenet: az APCR rengeteget veszít az átütéséből nagy távolságon, de a tízes mediumoknál ez szerencsére nem így van.

Pontossága 0,32 m/100m, ez azt hiszem magáért beszél. Emellé társul az is, hogy nem francia tank, nem lövöldözi a célkör szélét. Célzásidő 2,1 mp, nem a legjobb, de azért bőven elmegy (Stabilizátorral 1,8 mp, és az úgyis kell egy medre). Csőlehajlása 10°, ez tökéletes a dombharchoz - akárcsak a Centurionokkal - nem fogja egy kavics tönkretenni a meccsünket.

DPM 100% legénységgel, szellőzéssel, töltésgyorsítóval és BiA-val (elit alakulat) 3295, ez 7,1 másodperces töltés jelent.

Torony

196 mm elöl, 196 mm oldalt és 35 mm hátul. A torony érdekesen lett kialakítva, szemből az ágyú feletti döntött rész pattinthat és NAGYON a szélén a döntött részek pattogósak (tulajdonképpen a 70°-os döntöttség feletti részek csak). A többi rész sajnos azt kell hogy mondjam gyenge. Az ágyútól lefelé mindenhol viszik a legszélén lévő autobounce szögek kivételével.

Van egy nagy kupolája is, kb. 200 mm páncélvédettséggel. Ha távolról lövöldözünk akkor esély van rá hogy egy erős részt találnak el, de arra ne számítsunk, hogy sokat fog pattintani. A távolság a tank legjobb barátja. A torony oldala egyáltalán nem pattogós, ami eltalálja valószínűleg bemegy (8-asok ellen néha pattinthat, de azonkívül semmit). A hátulja 35 mm, ha azt meg tudják lőni akkor valamit nagyon rosszul csinálunk. A kupola sajnos elég magasra sikeredett, így ha 50-100 méterről akarjuk a kidugom a tornyot-lövök-visszatolatok taktikát alkalmazni, akkor érdemes végiggondolni, hogy az ellenfél el tudja-e találni, ha pár másodpercnyi célzás áll rendelkezésére.

Látótávja 410 méter, ami nagyon jó, távcsővel (Coated optics) elérhető a 445 méter látótáv is, így magának is spotolhat (persze passzívan).

Forgási sebessége 40 fok/másodperc, nem lesz probléma azzal, hogy a tank nem tudja odafordítani a tornyát időben és esetleg emiatt maradunk le egy lövésről.

Felépítmény

Az egyik legjobb rész, 120 mm döntött páncél. A dőlésszög nagyon nagy, alapból 220 mm effektív páncéllal. Ez csak egy kicsit forgatva is nagyon megnő, hatékony dogfight-ban (medek elleni harc). Nagyon sokat tud pattintani ha jól használjuk és sokszor a legjobbkor jön meg a kedve a lepattanógyártáshoz. Sokszor akkor ment meg, mikor egy lövésesek vagyunk és ezen múlik a túlélés.

Az alsó lemez sajnos 145 mm körüli, beviszik a scoutok is. Oldala 51 mm, hátulja 32 mm, semmiféle védelmet nem nyújtanak, sidescrape-re alkalmatlan. Motortér teteje 13 mm, lehetőleg a tüzérek ne találjanak el.

Álcaértéke a tízes medek között erősen középmezőny. Még egy fontos dolog amit meg kell említenem: a lőszerrekesz a test elején, ami a Centurion tankoknál nagyon sérülékeny, itt sokkal kisebb. Még így is gyakran sérül, de észrevehetően kevesebbszer.

Felfüggesztés

A Forgási sebesség 50°/mp, ez a 10-es medek közt átlagos, kiváló a gyors manőverek végrehajtására. Talajellenállása egyenesen fantasztikus: 0,70/0,80/1,60 (kemény/közepes/laza terepen), bár az orosz csodalánctalpnál - ami a tízes közepeseken van - nem jobb, de így is kiváló érték.

Motor

Ez egy fantasztikus és egy szörnyű rész is egyben. 810 lóerős erőmű, mely 20,25 LE/t arányt ér el. A gyorsulása nagyon jó, hamar eléri a végsebességét, ami sajnos 40 km/h. Igen, tényleg annyi, nem elírás, bár aki játszott a Centurionokkal az már megszokhatta. Sok helyre sajnos nem ér el, ahova más medek igen. Ilyen például Mines hegy, meg se próbáljuk mert sírás lesz a vége.

Gyulladási esély 20%, engem eddig csak arty gyújtott ki. Sajnos nekem eddig az tűnt fel, hogy a motor HP-ja kevés. Lehet, hogy ez nem így van és csak engem szivat az RNG istene, de sajnos ha megsérül, akkor értelemszerűen el kell használni a javítócsomagot, vagy játszhatunk lebénult tankkal (nem ajánlott).

Ajánlott játékstílus

Ez a tank egy sniper. Látótávja nagyon jó, főleg ha van távcső is rajta, sokszor magának spotolja a saját áldozatát. Erősen páncélozott tankokat is könnyen leszed ha jól használják, hála a pontosság-átütés kombinációnak.

A távolságtartás nagyon jó ötlet vele, de közelharcban is használható (limitáltan, nem egy orosz med). Közepes tank vs. közepes tank harcban sokan autoaim-et használnak, hogy a manőverezésre koncentrálhassanak. Ez pont a testre irányítja az ágyút, így sok pattanó generálható, ami nagyon fontos egy 1v1 harcban, ahol egy lövés is sorsdöntő lehet.

A farkasfalka taktika sokszor nem lehetséges, mert a társai lealázzák sebességben. A tank nagy előnye, hogy a játékstílusa nagyjából olyan mint a Centurion tankoké, így mire ide eljutunk, már ismerős lesz a játék vele, könnyen rá lehet érezni.

Sajnos a toronyra jobban kell vigyázni, mint elődeinél, de az ágyú kárpótolja ezért a nüanszért. HESH bevetése sok esetben nagyot dob a sebzésen, például Leo 1-eket ne sajnáljuk szétszedni vele. A legtöbb esetben azért az APCR-t hasznájuk, E 100-ba nem sebez sokat a HESH, ugyanakkor az APCR átüti az alját és a 'szirénát' a torony tetején.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

Töltésgyorsító, Stabilizátor kötelező rá, a venti-távcső az már nehezebb kérdés. Ha a közelharcot favorizálod, használj szellőzést, ha a sniper stílus a neked való, akkor távcsövet használj.

Ajánlott fogyóeszközök

Fogyóeszközből mindenki olyat vigyen, amit a számlája megenged. Én például kicsi fogyóeszközöket viszek magammal, bár például a nagy elsősegély csomagot nem igazán igényli (a toronyban lévő legénységből mindig más hal meg, de egy meccsen általában csak az egyikük vállalja be a lövedéket).

Ajánlott legénységi képzettségek

Parancsnok 6. érzék BiA Álcázás
Lövész Snap shot/Kapáslövés BiA Álcázás
Sofőr Smooth ride/Sima utazás BiA Álcázás
Töltő Biztonságos elhelyezés BiA Álcázás

Ha valaki eljut a 4. skill-ig akkor javítás jól jöhet.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

  • Pattogós frontpáncél
  • Jó gyorsulás
  • Fantasztikus ágyú minden paraméterben
  • HESH prémium lőszer

Hátrányai

  • Közepes tankhoz képest lassú
  • Általánosságban gyenge torony
  • HESH prémium lőszer

A HESH-t beírtam mindkét helyre, mert valakinek áldás, de sokan utálják, hiszen így nincs ultramagas átütésű HEAT.

Kiknek ajánlott

Elsősorban azoknak, akik szeretnek spot-távolságon kívülről ellenfelet csesztetni és szeretik a tankjukat a pályák dombos részére vinni és kihasználni a fantasztikus csőlehajlást. Aki szereti a Leo 1-et, csak zavarja a páncél hiánya, annak ideális választás. Ha nem szereted a lassú medeket akkor ezt az ágat Tier VII-nél érdemes abbahagyni, utána már csak lassúak jönnek.

Én szerintem az egész ág kellemes tankokból áll, nincs olyan tank amitől kinyílna a bicska a zsebünkben. CW-re a tankot egyáltalán nem viszik, ha CW-re kell közepes, akkor inkább a Batchat-et, vagy az orosz medeket húzzuk.

Videó

{youtube}cEMPfqI3DoU|690|420{/youtube}


Az elemzést írta: Kovacs5

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:48

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.

Kapcsolódó elemek

© 2024 WOTINFO. Minden jog fenntartva.