Jelenleg

40
látogatónk van

2015. április 1. 09:31

Tortoise - Elemzés

(48 szavazat)
18 hozzászólás

Bevezető

A Tortoise (becenevén a Torta) a brit páncélvadász ág tier 9-es járműve. Kifejlesztését az AT 15 alapozta meg. Ellenséges bázisok, védvonalak áttörésére tervezték.

Paraméterek

Ágyú

Erre a tankra 3 löveget lehet felszereli:

  • OQF 32-pdr AT Gun: 250/250/330  sebzés 214/246/47 mm átütéssel
  • OQF 20-pdr AT Gun Type B Barrel: 230/230/280 sebzés 226/258/42 mm átütéssel
  • 120 mm AT Gun L1A1: 400/400/515 sebzés 259/326/120 mm átütéssel

Az top löveget érdemes lehet kihúzni szabad Tp-ből ezáltal nagyban megkönnyíthetjük a maradék modul kifejlesztését. A másik lehetőség hogy az OQF 20-pdr AT Gun Type B Barrel-lel szedjük össze a modulokat.

OQF 20-pdr AT Gun Type B Barrel

Itt ez az ágyú még gyorsabban tölt, mint az AT 15-ön, mégpedig 4,3 másodperc alatt, felszerelések nélkül. Ez már önmagában eszméletlen gyors és ezt még lehet csökkenteni szellőzéssel, töltés gyorsítóval, BIA-val, így egészen letornázhatjuk 3,35-ig.

Célzás ideje is csökken, az eddigi 1,7 mp helyett már csak 1,50 mp, ami már olyan mintha nem is lenne. Én ezzel az löveggel húztam ki a 120-as ágyút, igaz a felét free xp felhasználásával tettem. Mivel itt már többször látogatjuk a 10-es szintű csatákat, számomra már nagyon érződött, hogy elkélne egy nagyobb átütésű és sebzésű löveg, amivel jobban tudom a csapatomat segíteni.

120 mm AT Gun L1A1

A Tortoise fő lövege a 120 mm AT Gun L1A1, amihez 60.000 xp-t kell összeszednünk, de nem szükséges hozzá a fejlesztett felfüggesztés, szóval mindenképp érdemes ezzel kezdeni a fejlesztést. Azzal azért jó ha tisztában vagytok, hogy ha ily módon teszitek fel az ágyút, akkor eléritek a maximális terhelési limitet és nem lehet semmiféle extra felszerelést felhelyezni a tankra (Töltésgyorsító, Szellőzés, stb.).

Ez az ágyú egy igazi bestia, ami valósággal szétbombázza az ellenfeleket. Az ágyú 259/326/120 mm átütéssel rendelkezik, amihez 400/400/515 átlagsebzés párosul. A lőszerek ára 1060/4400/1200 kredit, ami nem túl olcsó. Lőszerből 50 db-ot képes a harcba vinni, ami számomra elég volt és én ezt 42/5/3 arányban osztottam el. Percenként ez az ágyú 3380/3380/4351 (AP/APCR/HE) sebzés kiosztására képes, ami köszönhető a töltés idejének és ez magasan a legjobb a többi tier 9-es páncélvadászok közt. 

Az alap töltésidő 7,1 mp. Ez levihető töltésgyorsítóval, szellőzéssel és elit alakulattal egészen 5,86-ig, ami jelentős tűzgyorsasággal ruházza fel ezt a monstrumot.

Átlagos töltési idők:

Tortoise Jagdtiger T95 SU-122-54 Foch Conway
7,1 mp 11,4 mp 18,3 mp 9,2 mp 9,3 mp 7,8 mp

Célzás ideje 1,7 mp, ami nem igényel célzás gyorsítót (bár én ezen is használok).

Az ágyú pontossága 0,31 m/100m, ami alkalmassá teszi a távolsági harcra is. Sajnos a lövedékek érdekes módon néha leesnek mielőtt célba érnének, ezáltal én úgy éreztem hogy csak papíron létezik ez a pontosság. Nem egyszer fordult elő, hogy a földbe csapódott a gránát vagy netán rossz helyen találtam el emiatt a tankokat. A lőszerek sebessége 1067/1334/1067 m/s, ami ebben a tier-ben átlagon felüli, de csak egy kicsivel. Ennél már csak a Jagdtiger-nek vannak jobb értékei a maga 1200/1500/1200 m/s-okkal.

Dombon folytatott harc esetén jól ki lehet használni az ágyú süllyedését, ami esetünkben: -10°/+20° függőlegesen és  -20°/20° vízszintesen. Itt viszont egy újabb probléma üti fel a fejét és ez nem más, mint a kinövés a tetején, ami nagy, minden irányból jól látható és ez által könnyen belőhető.

Felépítmény

A tier 9-es páncélvadászok között a Tortoise rendelkezik a legtöbb életerővel, ami esetünkben 2000 életpontot jelent. Sajnos a páncélzat maradt ugyan úgy 228 mm. A tank kialakítása sem változott jelentősen, sőt a kupola mintha nagyobb lenne mit az AT 15-ön volt. Az esetek 90%-ban ezt fogja célozni az ellenség. Az ide érkező találatoknál nem ritka, hogy 2x egymás után kilövik a töltőt, ami eléggé bosszantó tud lenni. Szemből nézve a bal oldali páncélzat 173 mm-es és 38°-ban van megdöntve, aminek az effektív vastagsága így 217 mm. Néha előfordul hogy lepattannak innen, főleg a 9-esek és az annál kisebb szintű tankok, de tier 10-esek számára már könnyebben belőhető ez a terület.

Térjünk át a másik oldalra ahol szintén van egy jó kis gyengepont, ami nem más mint a géppuskafészek.

Az itt páncélt átütő találatok esetén nagy valószínűséggel a rádiós és/vagy a rádió sérül meg.

Megjegyzés:

Amikor sikerül a torta tetején levő már majdnem világító torony nagyságú kinövést elrejteni, azt tapasztaltam hogy a legtöbb ellenfél összezavarodik és a továbbiakban már nem tud mit kezdeni a tankkal. Ha ilyen helyzetben találod magad akkor célozd meg a géppuskafészket vagy az alatta elhelyezkedő páncélzatot.

A lövegpajzs ennél a tanknál bár kisebb lett - és az ide érkező találatok nagy részét elnyeli -, de azért nem belőhetetlen. Például a képen is látszik hogy a lövész kémlelője melletti rész nincs megdöntve, ezáltal egy ide célzott lövés képes beütni a páncélzatot és megsebezni a töltőt.

A 152 mm-es oldalpáncél már az AT 15-nél is kevésnek számított, ráadásul a méretek valamelyest megnőttek, így még egyszerűbb eltalálni és átlőni. Az oldalát érő találattal nagy az esély arra, hogy vagy legénységi tag vagy valamilyen modulsérülést kap. Külön 

kiemelném a lőszerrekeszt, mert jelentősen megnőtt sérülésének az esélye.

Elérkeztünk a tetőpáncélzatához. A tetőpáncélzattal sem változott a helyzet sajnos, ugyan az mint az elődnél, de a magasabb élet miatt kicsivel megnőtt a túlélés esélye arty találattal szemben (bár nem egyszer láttam/tapasztaltam hogy az arty 1 lövéssel elpakolta ezt a tankot).

Ha tüzérséggel játszol, akkor próbálj mindig a tortoise hátsó részére célozni (már ha ez lehetséges), mert ott a motort védő tető páncél csak 51 mm vastag. Ha ezt belövöd, akkor szép kis károkat tudsz okozni, esetleg ki is lőheted full életről.

A motort védő páncél 101 mm, aminek a kialakítása viszonylag jó (bár ha mögéd kerülnek akkor már nem sok mindent tehetsz).

A hátsó gyenge pont az AT 15-höz viszonyítva kisebb lett, bár ez is kis vigasz, mivel általában tier 9-10-ben harcolsz és itt már úgysem ér semmit. A beforgatással itt is lehet próbálkozni vagy előre hátra mozogni ami esélyt ad arra, hogy a lánctalp elnyelje vagy a páncél lepattintja a lövedéket.

Sajnos az álca értéke a legrosszabb a tier 9-as társakhoz viszonyítva:

ÁLCA ÉRTÉKEK (%) Tortoise Jagdtiger Object 704 T95 Foch
Álló helyzetben 8,72 10,66 17,61 18,18 13,85
Mozgás közben 5,25 6,38 10,55 10,89 8,32
Lövés után 2,36 2,81 3,96 4,09 3,6

Nos, ezzel az álcával nem túl jó a helyzetünk, de azért fel lehet kicsit tuningolni: Álcahálóval és 100% álcázási képességgel felvihetjük 25,80/9,52/6,98 (álló/mozgásközben/lövés utáni) értékekre, ami már ad egy kis esélyt arra, hogy ne legyünk mindig szem előtt.

Habár ez sem túl fényes, mégis messze jobb mint az alap érték, főleg ha még be is állunk egy bokor mögé.

Látótávolsága 390 méter, ami jónak számít a tier 9-es páncélvadászok között és ezt Elit alakulattal, Ventilátorral és Periszkóppal 500 méterre, vagyis maximális értékre növelhetjük.

Felfüggesztés

Felfüggesztés terén kemény 22°-os forgást kapunk másodpercenként. Ez pont 2°-kal jobb az AT 15-nél. Itt is nagy a hangsúly azon, hogy ne menj egyedül sehova, ha ez lehetséges. A lánctalp mögött elhelyezkedő test szintúgy csak 102 mm, így a lánctalpat érő találatok a testet is beüthetik. Felkerült az oldalára egy úgynevezett "szoknya", ami mögött üreges páncél található és ez segít valamelyest elnyelni a beérkező gránátokat.

A lánctalp itt is elég gyengére sikerült, tier 6-8-as könnyű tankok simán lekapják. Lassan mozgolódik mocsárban, illetve nedves talajon és hegymenetben sem jeleskedik.

Motor

Az AT 15-ről örökli a Rolls Royce Meteor Mk.V 650 lóerős motor, de erre a tankra már elég kevés és joggal mondhatjuk, hogy csak cammog vele. A Rolls-Royce Meteor M120 a top motor már valamivel jobban duruzsol a gépben, de ettől sem fog száguldani, inkább csak jobban fog fordulni.

A tank 20 km/h sebességgel húzza maga után a csíkot, amit gyorsan elér és ennél csak lejtőn lehet kicsivel többet kicsikarni. Ez nem is csoda, hisz a tank közel 78 tonna felszerelve, amire 810 LE jut.

A motornak 20% a gyulladási esélye ezért ajánlott a Nagy Tűzoltó felszerelés (ennek ellenére én nem sokszor gyulladtam ki vele). De tapasztalatom alapján az alvázra leadott lövések könnyedén megsebezhetik a motort.

Ajánlott játékstílus

Ez a tank leginkább közepes és nagy távra alkalmas, ahol az ellenfélnek már nehezebb belőni a gyengepontokat. Míg ők próbálnak belőni, addig te a "pontos ágyúddal" (ha épp úgy akarja a játék) simán belövöd az ő gyenge pontjaikat.

Tier 9 ben azért lehet bátrabban nyomulni vele de csak ésszel, Tier 10 ben pedig jobb egy kicsit hátrébb állni és mesterlövészkedni. Ha erre nincs lehetőség vagy szeretsz aktívabban/agresszívabban részt venni a játékban, abban az esetben egy jobban páncélozott csapattársad mögé beállva megpróbálhatod elrejteni gyengepontod és onnan osztod az áldást. Ez esetben figyeljünk arra hogy ne blokkoljuk őt!

Ezen kívül a tanácsom az, hogy tervezz, tervezz és tervezz előre! Ugyan abban a betegségben szenved mind az AT 15, vagy ha tierjében keresgélünk akkor nagyon hasonló a T95-höz. Bár nem olyan lassú, de ha épp gyorsan oda kell érni valahová, hát csekély az esély hogy időben odajutunk. Nem egyszer előfordult olyan helyzet, hogy vagy rossz irányba indultam vagy épp elesett a másik oldal és nem, vagy csak épphogy visszaértem védeni.

Amennyiben lehet mindig tarts távolságot tankod és az ellenfél tankja között:

  • Közelről az ellenségnek sokkal egyszerűbb belőni a gyenge pontjaidat
  • Ha túl közel jön valaki és hirtelen leláncol és te nem tudod megállítani őt, vagy nincs csapattárs aki segítsen, akkor melléd/mögéd kerül és a történetnek hamar szomorú vége lesz

A lényeg az, hogy tartsd a távolságot, de ne vegyék észre, hogy tartod a távolságot :D

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

  • Töltésgyorsító
  • Ventilátor
  • Periszkóp

Ajánlott fogyóeszközök

A nagy gyógycsomag használata elengedhetetlen a gyakori legénységsérülés miatt és a nagy javító is, mivel az arty-k szeretnek beléd kóstolni, ezáltal nem ritka az sem hogy egyszerre több modulnak van kaput.

  • Automatikus tűzoltó készülék 
  • Nagy javítókészlet 
  • Nagy elsősegélycsomag

Ajánlott legénységi képzettségek

Érdemes előre tervezni a képességekkel a végcélra összpontosítva (Fv215b 183):

  1. képzettség 2. képzettség 3. képzettség 4. képzettség
Parancsnok Elit alakulat 6. érzék Álcázás Sasszem
Lövész Elit alakulat Javítás Pillanatkép Álcázás
Vezető Elit alakulat Javítás Kuplungégető Álcázás
Rádiós Elit alakulat Javítás Helyzetfelismerés Álcázás
Töltő Elit alakulat Javítás Biztonságos elhelyezés Álcázás
Töltő Elit alakulat Javítás Álcázás Előérzet

Bevétel

A tank-compare.com szerint ennek a tanknak az átlag bevétele :  -7.402 kredit. Hozzátenném, mind minden tankkal, itt sem lehetetlen a profit és a csatáim több mint felében legalább 1000 kredit pluszban voltam. Íme egy példa: 5.000 sebzésre kb 15.000 kredited ad, amit ezzel a tankkal nem is olyan nehéz elérni. 

Előnyök és hátrányok

Előnyei

  • Nagy tűzgyorsaság 
  • Kimagaslóan nagy DPM
  • Pontos ágyú 
  • Jó lövegkitéríthetőség
  • Legnagyobb életerővel rendelkező 9-es TD

Hátrányai

  • Hatalmas gyengeponttal rendelkezik (kupola)
  • Lassú forgási sebesség
  • Lassú mozgási sebesség (hegymenet megfogja)
  • Gyulladás veszély 20%

Kiknek ajánlott

Személy szerint megtartanám... ha nem lenne az a csúnya guga a tetején. Összegezve, ez egy szerethető kis gépezet, ami kellemes perceket tud okozni (a negatívumok ellenére is) ebben a monoton néha idegesítő játékban. 

Aki szeretné kipróbálni a játék egyik leggyorsabban lövő páncélvadászát és/vagy szeret inkább távolról vagy közepes távról harcolni, annak érdemes lehet kipróbálni ezt a tankot.

+ annak aki a végcélra vagyis a 183-ra hajt.

Visszajátszás

http://wotreplays.eu/site/1670172#winterberg-lordi999_hun-tortoise


Az elemzést írta: Lordi999_Hun

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:46

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Camper03
    • Kiképző
    · 9 éve
    Annyi észrevételem lenne, hogy a lövegeknél fel van cserélve két sebzés érték. A Type B barrelnél van 230 DMG, a z elsőnél 250.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Chima3ra
    • Tankos
    · 9 éve
    Én már az AT-8-nál feladtam ezt az ágat,az az eszeveszett sebesség,amivel ezek a TD-k száguldoznak,nem nekem lett kitalálva! Az elemzés viszont nagyon jó lett,gratulálok,a Han Solo-s idézetet még hozzácsapva egyértelműen jár az 5 csillag! xD
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Lordi999_Hun
    • Tankos
    · 9 éve
    [quote name="Samy70"]Nagyonjó elemzés lett! Élveztem olvasni.THX[/quote]
    Köszönöm szépen!
    Igyekeztem beleírni minden fontos infót, remélem nem hagytam ki semmit
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Samy70
    • Tankos
    · 9 éve
    Nagyonjó elemzés lett! Élveztem olvasni.THX
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    BenJohnson
    • Tankos
    · 9 éve
    Imádtam ezt a tankot, bár én a td nerf előtt játszottam vele akkor jó párszor lehoztam vele a csatát.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    VonHunor
    • Tankos
    · 9 éve
    Üdv mindenkinek!

    vegyes érzelmekkel irok erről a Td-ről...
    A basic használhatatlan. tehát ha nicns egy kis free Xp-d amit elkölthetnél rá, akkor eléggé szenvedős lesz.
    aztán amikor kimaxolod....
    na akkor sem lesz sokkal jobb.
    Persze voltak vele NAGYON beteg brutál troll körök, de összességében kinszenvedéses a dolog.
    megtartani? isten ments! ne is lássam többé!!
    ráadásul a TD nerf miatt érdemes elgondolkozni hogy vajon jó ötlet-e időt energiát belefektetni.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    darkon
    • Tankos
    · 9 éve
    nekem az at 15 jobban bejött :-)
    de biztos jó lesz majd ez is.
    előbb kikapják alólam ,mint az at15-t ,de a nagy löveg azért kárpótol.
    "az ellenfélnek már nehezebb belőni a gyengepontokat"
    vagy pont ,hogy könnyebb
    ezzel nem is merészkedem már túl közel az ellenséghez.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Artyom1986
    • Tankos
    · 9 éve
    Végre egy elemzés róla,köszönet érte!
    Érdemes megtartani?Mert én nagyon megszerettem :-*

    [img]http://kepfeltoltes.hu/150330/shot_1198_www.kepfeltoltes.hu_.jpg[/img]
Tovább a kategóriában: « AT 15 - Elemzés Challenger - Elemzés »
© 2024 WOTINFO. Minden jog fenntartva.