Jelenleg 265 vendég és nincs tag online

2015. március 19. 08:46

AT 15 - Elemzés

Írta:
(48 szavazat)
268 hozzászólás

Bevezető

Az AT 15 egy rohamlöveg, ami valójában csak egy tervezet volt és az A39 Tortoise alapjául szolgált. Lássuk hát mire is képes ez a tank.

Paraméterek

Ágyú

Összesen 4 ágyút lehet erre a tankra felpakolni, de én inkább megpróbálnék a lényegre törni és a 2 fő lövegre összpontosítani.

OQF 20-pdr AT Gun Type A Barrel

Kezdjük is az AT 7-ről örökölt ágyúval. A OQF 20-pdr AT Gun Type A Barrel névre hallgató ágyú már az előző tankon is szépen teljesített és itt sem fog minket cserben hagyni.

Ennek az ágyúnak az átütése 226/258/42 mm (AP/APCR/HE), sebzése 230/230/280, a lőszer ára pedig 680/4400(kredit)/170. Az ágyú pontossága 0,31 m/100m, célzás ideje 1,9 másodperc, ami célzásgyorsítóval egészen 1,71-ig csökkenthető. 

Az alap töltésidő 5,4 másodperc, ami elképesztően jó a többi tier 8-as TD-hez képest. Ez az idő szellőzéssel és elit alakulattal 4,86-ra vihető le, de ha még adunk nekik pudingot-teát is, akkor egészen 4,32-ig tornázhatjuk le. 

Ez az ágyú bőven elég lesz az összes modul kifarmolásához. Hozzátenném viszont hogy érdemes kifejleszteni még itt a tier 9-es löveget, hisz ezt a Tortoise is használni fogja. Amennyiben kifejlesztitek a 9-es ágyút, úgy megkönnyítitek a Tortoise amúgy is nehézkes kezdését. Ez abból adódik hogy a OQF 32-pdr AT Gun, ami a Churchill GC-ről öröklődik a maga 214 alap átütésével (és ez lenne az alap ágyú) már szerintem nem elég és szenvedés tier 9-10 ben (főleg olyannak mint én, aki prémium fiók nélkül játszik).

OQF 20-pdr AT Gun Type B Barrel

Az AT 15 végső, tier 9-es lövege a OQF 20-pdr AT Gun Type B Barrel névre keresztelt köpködő. Ez az AT 15 fő lövege. Az ágyú adatai nem sokkal térnek el az "A" típustól:

 • Célzási idő lecsökkent 1,7-re, ezt tovább faraghatjuk Célzásgyorsítóval 1,53-ra. Megjegyzem, hogy ezt nem muszáj, én mégis tettem rá.
 • Pontossága 0,1-et romlott, ami jelentéktelen.
 • A tűzgyorsaság viszont jelentősen emelkedik. Míg az "A" típusnál 11,11 lövést adunk le percenként, addig a "B" típusnál 12,00 lövéssel számolhatunk. Ezt felturbózhatjuk BIA-val és Szellőzéssel ami 13,3 lövés/percet jelent (4,5 mp töltésidő).

Lőszerkapacitása 60 db ami egyetlen csatában se fogyott el nálam. A lőszereket 54/3/3 arányú elosztásban vittem magammal. Az ágyú pontossága lehetővé teszi a gyenge pontok belövését, ezáltal kevesebb arany lőszer mellett is jól teljesít.

Lövedék sebessége: 1020/1275/1020 m/s. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy lövés után szinte azonnal célba ér a lövedék. Ebben a képességben a tier 8-as páncélvadászok közt a legjobb.

Ágyú kitérése függőlegesen: -10°/+10°, vízszintesen pedig: -25°/25. Hatalmas előnyt jelenthet, hogy a legtöbb esetben nem kell a testtel is fordulni az ellenséges tankok után. A jó ágyúsüllyedés sokban segít a dombos területen folytatott harcok esetén. Dombharcnál próbáljuk meg kihasználni a csőlehajlást, mivel a kupola ilyenkor már nem nagyon látszik (mert elég alacsony - nem úgy mint a Tortoise-on - és eléggé hátul is van). Felfelé viszont már nem nagyon szeret lőni, így ilyenkor kénytelen az ember tolatni, ami jelentős előnyhöz juttathatja az ellenséget.

Felépítmény

1450 hp-s "masszív" acél ami rengeteg gyenge pontot kapott. Szemből: 228,6 mm.

Ha messze van az ellenfél, akkor viszonylag jól működik a páncél és képes sok mindent lepattintani (kb 3-400 méter távolság).

Legnagyobb és legjobban belőhető gyenge pontja a kupola, amit ha meglőnek nagy eséllyel meghal az egyik töltő is. A következő a jobb oldalon lévő gépágyú, ami találat esetén a rádióst veheti ki a játékból. Még egy jó kis gyenge pont maga a lövegpajzs.

Más tankokkal ellentétben itt a lövegpajzs nem a legerősebb pontja a tanknak, amit senki nem lő be (bár a wotban már semmi se biztos), hanem épp ellenkezőleg. egy hatalmas weakspot, amit a legtöbb 8-as tank könnyedén belő, nem beszélve magasabb szintű társaikról.

Oldalpáncélja 152,4 mm-es. Viszont jó nagy, lapos és bárhol könnyedén átlőhető. Hatalmas lehetőség legénységi tag vagy modul sérülés okozásához.

Elérkeztünk a tetőpáncélzatához (ha ezt lehet páncélzatnak nevezni). Ha az arty belövi, akkor nagy valószínűséggel maximum sebzést tol belénk. Ha valamilyen csoda folytán túléled, akkor is számíthatsz modul vagy legénység sérülésére.

A motort védő páncél (101,6 mm) kialakítása meglehetősen trükkösre és viszonylag jóra sikerült. Megfelelő szögben még pattintani is lehet róla. Ez már a felsőbb döntött páncélra nem igaz, azt mindig belövik.

Álca értéke viszonylag jó a tier 8-as társakhoz viszonyítva.

Íme néhány példa (alap értékek):

ÁLCA ÉRTÉKEK (%) AT 15 ISU-152 Ferdinand AMX AC1948
Álló helyzetben 11,91 15,05 10,89 13,28
Mozgás közben 7,13 9,06 6,55 7,98
Lövés után 4,03 3,39 2,87 3,45

A német tier társainál (Jagdpanther II, Ferdinand, 8,8 cm Pak 43 Jagdtiger) kicsivel  jobb az álca értéke, de sajnos az összes többi T8 TD jelentősen jobb álcával rendelkezik. Ebből adódik, hogy az esetek túlnyomó többségében világítani fogunk, mint a szentjánosbogarak az éjszakában.

Látótávolság értéke átlagosnak számit a többi tier 8-as páncélvadász között (370 m). Ezt Elit alakulattal, Ventilátorral és Periszkóppal 482 méterig tornázhatjuk fel.

Felfüggesztés

20 fok/másodperces fordulás. Ez nem túl kecsegtető érték. Lehetőleg mindig ügyelj arra, hogy legyen valaki a közeledben, mert ha egyedül vagy és rád rontanak, akkor nagy rá az esély, hogy mész is vissza a garázsba. Viszonylag könnyű földhöz ragasztani, mivel nagy és gyenge a lánctalp. A lánctalp mögött elhelyezkedő test csak 102 mm, így a lánctalpat érő találatok nagy valószínűséggel a testet is beütik.

Motor

Az At15-öt egy Rolls Royce Meteor Mk.V 650 lóerős motor hajtja ezt a 60 tonnás tankot. Ez azt eredményezi hogy végsebességünk 20 km/h lesz előre és 10 km/h lesz hátramenetben. Ezt azonban viszonylag gyorsan el is éri.

Alaposan átkell gondolni minden lépést vele. Kb olyan mint a T28 vagy a Tog. Ha nem szereted a lassú tankokat, akkor ő nem lesz a barátod.

Ennek a motornak 20% a gyulladási esélye. Ajánlott a nagy tűzoltót rárakni, bár én nem sokszor gyulladtam vele.

Ajánlott játékstílus

Ha megengeditek akkor a saját véleményemet fejteném ki. Ez a tank egy bázisvédő monstrum. 

Érdemes a háttérben maradni - már amennyire ez lehetséges - és onnan osztani a sebzést. Ez simán megoldható, hála az ágyú gyors tüzelésének és jó pontosságának. A következő ok az, hogy távolról kevesebb az esélye hogy belövik a gyenge pontokat, illetve kevesebb annak az esélye hogy egy gyorsabb tank mögéd kerül és élő páncélként használ miközben bontja az életed.

Ezen kívül adódhatnak olyan helyzetek, amikor pl. nektek kell befejezni, amit a csapatod félbehagyott vagy netán meg kell védeni a bázisodat. Ilyenkor egy közel full életes AT 15 nagyban hozzájárulhat a csata végkimeneteléhez.

Ha nyílt terepen vagytok (pl. Sand River), minél hamarabb érdemes fedezéket keresni, ahol a tüzérség kevésbé tud kárt okozni bennünk.

Természetesen arra is lehetőség van hogy nyomulunk előre a többi tankkal, DE ezáltal drasztikusan megnőhet a halálozási rátánk is, mivel ha meglátnak akkor egyből téged kezdenek el lőni, hála a sok gyenge pontodnak. Ha mégis bevállaljátok ezt a stílust, akkor is csak óvatosan! Várjátok ki, hogy egymást kezdjék pofozgatni és miután lőtt az ellenség utána te megjelensz a háttérből és nagy valószínűséggel lebontod vagy esetleg láncon tartod és ezáltal segíted csapatodat (tier 8-9).

Az AT 15 néha bekerül Tier 10 csatákba is. Ez jelentős kihívás elé állít minket, mivel a tank nem rendelkezik elég átütéssel (hogy könnyen károsítsa az ellenséget), mobilitással (hogy egyszerűen megkerülje őket) és megfelelő páncéllal sem (ami lepattintaná lövéseiket). Próbáljatok úgy helyezkedni, hogy kénytelenek legyenek az oldalukat mutatni neked, vagy ha ez nem lehetséges, próbáljátok meg kihasználni a pontosságot és szórjátok a gyenge pontokat.

Ha minden kötél szakad, akkor ott van még a prémium lőszer, ami az esetek többségében simán beüti a gyenge pontokat.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

Én személy szerint Töltésgyorsítóval, Célzásgyorsítóval és Álcahálóval használtam, ami az én stílusomhoz megfelelő volt (90% camping). De ha többet ki akartok hozni a tankból akkor:

 • Töltésgyorsító 
 • Periszkóp 
 • Ventilátor

Ajánlott fogyóeszközök

Ajánlott a nagy gyógycsomag használata mivel gyakran találtam magam olyan helyzetben hogy egyszerre több legénységi tagot is kilőttek.

 • Automatikus tűzoltó készülék 
 • Kis javítókészlet 
 • Nagy elsősegélycsomag

Ajánlott legénységi képzettségek

Érdemes előre tervezni a képességekkel a végcélra összpontosítva (Fv215b 183):

  1. képzettség 2. képzettség 3. képzettség 4. képzettség
Parancsnok Elit alakulat 6. érzék Álcázás Mentor
Lövész Elit alakulat Javítás Pillanatkép Álcázás
Vezető Elit alakulat Javítás Kuplungégető Álcázás
Rádiós Elit alakulat Javítás Helyzetfelismerés Álcázás
Töltő Elit alakulat Javítás Álcázás Biztonságos elhelyezés
Töltő Elit alakulat Javítás Álcázás Előérzet

Bevétel

A tank-compare.com szerint ennek a tanknak az átlag bevétele -7302 kredit. Nyertes csatában pluszt is képes termelni, pl. 3000 sebzésre kb. 8000 kredited ad, de 4700 sebzésre akár 13000 kreditet is ki tud préselni magából (prémium fiókkal egyértelműen több a profit is).

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • Nagy tűzgyorsaság
 • Pontos ágyú
 • Jó lövegkitéríthetőség
 • Kis Profit

Hátrányai

 • Tele van gyenge pontokkal, ott lőnek át ahol nem is számít rá az ember
 • Lassú forgási sebesség 
 • Lassú mozgási sebesség
 • Gyulladás esély 20%

Kiknek ajánlott

Igazából szerintem ez egy olyan tank amin tovább kell lépni. Hibázni lehet vele, közepesen tolerálja ha rossz megoldásokat választunk, de ez tiertől is nagyban függ persze.

Megtartásra nem ajánlom, arra inkább egy ISU vagy Borsig.

Visszajátszások

http://wotreplays.eu/site/1631270#self

http://wotreplays.eu/site/1629220#south_coast-lordi999_hun-at_15

http://wotreplays.eu/site/1614406#karelia-lordi999_hun-at_15


Az elemzést írta: Lordi999_Hun

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:46
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  darkon · 5 éve
  [quote name="Jackal_hun"]Darkon: a mesterségesen összetákolt statisztikák a wotlabs.net-től származnak, amit több millió ember elfogad és olyan senkik vannak az elején mint Orzanel, Garbad, Camador, Zalakadas. Persze ezek a nevek neked gondolom semmit sem mondanak, a telepi cigó sem tudja mi a különbség az Adidas és az Adidos között, mindkettő suhogós dzsoging oszt jó van.[/quote]

  attól még nem játszanál 1 hónap randomot.
  esetleg csak at15-el

  [quote name="Dodge94HUN"]Igazából biztos vagyok benne, hogy jobb statot érnék el vele, mint a tiéd. Mondjuk azt nem is nehéz túlszárnyalni.
  Mellesleg hoztunk fel elég érvet, csak hát az értelmezéséhez kellene egy minimális intelligenciával rendelkezni, amiről nem tudom mi a véleményed kívülállóként.[/quote]
  [quote name="Dodge94HUN"]Igazából biztos vagyok benne, hogy jobb statot érnék el vele, mint a tiéd. Mondjuk azt nem is nehéz túlszárnyalni.
  Mellesleg hoztunk fel elég érvet, csak hát az értelmezéséhez kellene egy minimális intelligenciával rendelkezni, amiről nem tudom mi a véleményed kívülállóként.[/quote]
  [quote name="Dodge94HUN"]Igazából biztos vagyok benne, hogy jobb statot érnék el vele, mint a tiéd. Mondjuk azt nem is nehéz túlszárnyalni.
  Mellesleg hoztunk fel elég érvet, csak hát az értelmezéséhez kellene egy minimális intelligenciával rendelkezni, amiről nem tudom mi a véleményed kívülállóként.[/quote]
  [quote name="Dodge94HUN"]Igazából biztos vagyok benne, hogy jobb statot érnék el vele, mint a tiéd. Mondjuk azt nem is nehéz túlszárnyalni.
  Mellesleg hoztunk fel elég érvet, csak hát az értelmezéséhez kellene egy minimális intelligenciával rendelkezni, amiről nem tudom mi a véleményed kívülállóként.[/quote]

  ebben szinte biztos voltam .
  te mindenben topon vagy gondolom az élet összes területén
  mikor játszottál utoljára az összes random csatát mind felvállalva ?
  egyébként az at-val is ezt kellene tenned ,hogy legyen valami összehasonlítási alap.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Jackal_hun · 5 éve
  Darkon: a mesterségesen összetákolt statisztikák a wotlabs.net-től származnak, amit több millió ember elfogad és olyan senkik vannak az elején mint Orzanel, Garbad, Camador, Zakaladas. Persze ezek a nevek neked gondolom semmit sem mondanak, a telepi cigó sem tudja mi a különbség az Adidas és az Adidos között, mindkettő suhogós dzsoging oszt jó van.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Dodge94HUN · 5 éve
  Igazából biztos vagyok benne, hogy jobb statot érnék el vele, mint a tiéd. Mondjuk azt nem is nehéz túlszárnyalni.
  Mellesleg hoztunk fel elég érvet, csak hát az értelmezéséhez kellene egy minimális intelligenciával rendelkezni, amiről nem tudom mi a véleményed kívülállóként.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  darkon · 5 éve
  nektek aztán komoly érveitek vannak ezügyben hahota brigád
  mesterségesen összetákolt statisztikáitokra veritek itt a melleteket és a többi játékos csakis hülye lehet ,ha olyan tankkal játszik ,amivel ti nem akarjátok a statotokat rombolni,mert nem tudtok vele játszani.
  te is nyugodtam bebizonyíthatnád ,hogy mit is tudsz at15-el összehozni.
  ja nem akarod ,mert beleőszülnél a statod miatt.
  kegyetlen műmájerkedés folyik itt és ebben topon vagytok fiúk.
  csak játszatok egy hónapot random minden csatát bevállalva.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Dodge94HUN · 5 éve
  [quote name="Vajk94"]amugy én se néztem ég vissza soha sem a saját csatáimat(másokét sem)
  csak vélemény semmi off nem olvastam végig[/quote]

  Igazából nincs is értelme. Egy[s] gyenge játékos[/s] noob próbálja bizonygatni, hogy az AT15 mennyire überfasza, meg hogy ő egyedül marad IS-3 ellen és lazán kinyírja és hasonló dolgokkal nagyzol, miközben elvileg az átlagsebzése az 1200-t sem éri el, bár én már azt is megkérdőjelezem, hogy egyáltalán az övé volt az a stat. Ja meg személyeskedik, ha már épp ész érvei nincsenek.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  ddt500 · 5 éve
  [quote name="Sunhair"][quote name="ddt500"]Na végre az AT15. Szerintem innentől lesz igazán jó a brit TD ág. Ennek egyetlen oka az irgalmatlan lövegkitéríthetőség (már mint a nem tornyos TD-k között) hiszen a tűzgyorsaság az elődeinek is adott. Álcaháló, töltésgyorsító, periszkóp és tutira enyém az első lövés mert nem kell kimozdulni a lőállásból.
  Minden beüti? Hát azért annyira nem de én sem bízom a páncélban. Viszont van 1450hp-ja míg egy ISU-nak csak 1010-van és még gyatrább a páncélja.
  Simán lehet vele előre is menni főleg a városi sarokharcokat kedveli. El kell kapni a pillanatot amikor az ellenfél vissza akar menni lövés után. Nincs annál jobb mint amikor úgy láncolsz le valakit vele, hogy az ágyúja már nem lát rád te meg sebzed az első lánckeréken keresztül.
  Olyan is volt, hogy egyszerre két tankot tudtam láncolva tartani vele.
  Van-e nála jobb 8-as TD? Persze. A Borshiggal 2150 az átlagsebzésem pedig a nerf után vettem meg.
  Van-e nála rosszabb? Persze. A T28-at úgy utálom mint a szart. Azt is minden belövi, kisebb a hp-ja, és fordulni kell vele minden lövéshez.
  Szerintem az AT15 pont egy jó közepes TD ami a legtöbb helyzetben használható. Az ISU-val mit csinálsz városi harcban? Beállsz egy utcába, lősz egyet aztán futhatsz mert még egyszer nem fogsz tudni kikanyarodni a lövéshez.
  Az AT15 azért meg tudja védeni magát. Ha nem 5m-el előtted fut át keresztbe a light tank azért 2x min. rá kell tudnod lőni. Vagy leláncolod vagy nem. Ha leláncolod halott. Ha nem akkor mehet a tolatás a sziklára, házfalra.
  A Tortoise a nagy ágyúval még jobb. 2x vettem vissza csak aztán mindig kellett a pénz. [/quote]

  Köszönöm a véleményt. Ha felteszel pár replayt olyan körökről amikor ilyen sarok harcot vívsz vagy amiben jobban kijönnek a tank tulajdonságai, azt én meghálálnám. Egyszer ezt az ágat is el kell kezdenem. Ha jól kezeled a tankot vevő vagyok minden "cselre"

  Amúgy ez a játékbeli accod neve is?[/quote]

  Ez a nevem de csak régi replay van kettő. Valszeg nem is sarokharc.
  http://wotreplays.com/site/526262#erlenberg-ddt500-at_15
  http://wotreplays.com/site/590819#fjords-ddt500-at_15
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Vajk94 · 5 éve
  amugy én se néztem ég vissza soha sem a saját csatáimat(másokét sem)
  csak vélemény semmi off nem olvastam végig
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  darkon · 5 éve
  [quote name="Sunhair"][quote name="darkon"][quote name="Jackal_hun"]Darkon: ha sosem nézed vissza, honnan tudod hogy jól játszottál? Ezek szerint nem elemzed a saját játékod Tudod, elsőre minden sokkal jobbnak tűnik, mint másodszorra.[/quote]

  minek nézegessem ,minek elemezzem a saját játékomat.
  egyszerüen enélkül is tanulok a hibákból.
  max. 1-2 mókás helyzetet néznék vissza,de azért meg nem akarom fölösleges fájlokkal telefosatni a gépem.

  [quote name="ddt500"]Na végre az AT15. Szerintem innentől lesz igazán jó a brit TD ág. Ennek egyetlen oka az irgalmatlan lövegkitéríthetőség (már mint a nem tornyos TD-k között) hiszen a tűzgyorsaság az elődeinek is adott. Álcaháló, töltésgyorsító, periszkóp és tutira enyém az első lövés mert nem kell kimozdulni a lőállásból.
  Minden beüti? Hát azért annyira nem de én sem bízom a páncélban. Viszont van 1450hp-ja míg egy ISU-nak csak 1010-van és még gyatrább a páncélja.
  Simán lehet vele előre is menni főleg a városi sarokharcokat kedveli. El kell kapni a pillanatot amikor az ellenfél vissza akar menni lövés után. Nincs annál jobb mint amikor úgy láncolsz le valakit vele, hogy az ágyúja már nem lát rád te meg sebzed az első lánckeréken keresztül.
  Olyan is volt, hogy egyszerre két tankot tudtam láncolva tartani vele.
  Van-e nála jobb 8-as TD? Persze. A Borshiggal 2150 az átlagsebzésem pedig a nerf után vettem meg.
  Van-e nála rosszabb? Persze. A T28-at úgy utálom mint a szart. Azt is minden belövi, kisebb a hp-ja, és fordulni kell vele minden lövéshez.
  Szerintem az AT15 pont egy jó közepes TD ami a legtöbb helyzetben használható. Az ISU-val mit csinálsz városi harcban? Beállsz egy utcába, lősz egyet aztán futhatsz mert még egyszer nem fogsz tudni kikanyarodni a lövéshez.
  Az AT15 azért meg tudja védeni magát. Ha nem 5m-el előtted fut át keresztbe a light tank azért 2x min. rá kell tudnod lőni. Vagy leláncolod vagy nem. Ha leláncolod halott. Ha nem akkor mehet a tolatás a sziklára, házfalra.
  A Tortoise a nagy ágyúval még jobb. 2x vettem vissza csak aztán mindig kellett a pénz. [/quote]

  légy szíves küldj nekik egy felvételt egy jobb körödről.
  köszi[/quote]

  Nagyon szenvedsz? Ennyire szar vagy, hogy igy titkolod? Majd mi kérünk tőle...nem kell szócső...főleg egy bolond nem...[/quote]

  figyu
  lődd be a hajad és húzz a picsába
  a többiek véleményére úgy ahogy adok ,de te itt közöttük egy igazi kakukktojás vagy.

KERES
© 2020 WOTINFO. Minden jog fenntartva.