Jelenleg

21
látogatónk van

2015. március 19. 08:46

AT 15 - Elemzés

Írta:
(56 szavazat)
268 hozzászólás

Bevezető

Az AT 15 egy rohamlöveg, ami valójában csak egy tervezet volt és az A39 Tortoise alapjául szolgált. Lássuk hát mire is képes ez a tank.

Paraméterek

Ágyú

Összesen 4 ágyút lehet erre a tankra felpakolni, de én inkább megpróbálnék a lényegre törni és a 2 fő lövegre összpontosítani.

OQF 20-pdr AT Gun Type A Barrel

Kezdjük is az AT 7-ről örökölt ágyúval. A OQF 20-pdr AT Gun Type A Barrel névre hallgató ágyú már az előző tankon is szépen teljesített és itt sem fog minket cserben hagyni.

Ennek az ágyúnak az átütése 226/258/42 mm (AP/APCR/HE), sebzése 230/230/280, a lőszer ára pedig 680/4400(kredit)/170. Az ágyú pontossága 0,31 m/100m, célzás ideje 1,9 másodperc, ami célzásgyorsítóval egészen 1,71-ig csökkenthető. 

Az alap töltésidő 5,4 másodperc, ami elképesztően jó a többi tier 8-as TD-hez képest. Ez az idő szellőzéssel és elit alakulattal 4,86-ra vihető le, de ha még adunk nekik pudingot-teát is, akkor egészen 4,32-ig tornázhatjuk le. 

Ez az ágyú bőven elég lesz az összes modul kifarmolásához. Hozzátenném viszont hogy érdemes kifejleszteni még itt a tier 9-es löveget, hisz ezt a Tortoise is használni fogja. Amennyiben kifejlesztitek a 9-es ágyút, úgy megkönnyítitek a Tortoise amúgy is nehézkes kezdését. Ez abból adódik hogy a OQF 32-pdr AT Gun, ami a Churchill GC-ről öröklődik a maga 214 alap átütésével (és ez lenne az alap ágyú) már szerintem nem elég és szenvedés tier 9-10 ben (főleg olyannak mint én, aki prémium fiók nélkül játszik).

OQF 20-pdr AT Gun Type B Barrel

Az AT 15 végső, tier 9-es lövege a OQF 20-pdr AT Gun Type B Barrel névre keresztelt köpködő. Ez az AT 15 fő lövege. Az ágyú adatai nem sokkal térnek el az "A" típustól:

 • Célzási idő lecsökkent 1,7-re, ezt tovább faraghatjuk Célzásgyorsítóval 1,53-ra. Megjegyzem, hogy ezt nem muszáj, én mégis tettem rá.
 • Pontossága 0,1-et romlott, ami jelentéktelen.
 • A tűzgyorsaság viszont jelentősen emelkedik. Míg az "A" típusnál 11,11 lövést adunk le percenként, addig a "B" típusnál 12,00 lövéssel számolhatunk. Ezt felturbózhatjuk BIA-val és Szellőzéssel ami 13,3 lövés/percet jelent (4,5 mp töltésidő).

Lőszerkapacitása 60 db ami egyetlen csatában se fogyott el nálam. A lőszereket 54/3/3 arányú elosztásban vittem magammal. Az ágyú pontossága lehetővé teszi a gyenge pontok belövését, ezáltal kevesebb arany lőszer mellett is jól teljesít.

Lövedék sebessége: 1020/1275/1020 m/s. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy lövés után szinte azonnal célba ér a lövedék. Ebben a képességben a tier 8-as páncélvadászok közt a legjobb.

Ágyú kitérése függőlegesen: -10°/+10°, vízszintesen pedig: -25°/25. Hatalmas előnyt jelenthet, hogy a legtöbb esetben nem kell a testtel is fordulni az ellenséges tankok után. A jó ágyúsüllyedés sokban segít a dombos területen folytatott harcok esetén. Dombharcnál próbáljuk meg kihasználni a csőlehajlást, mivel a kupola ilyenkor már nem nagyon látszik (mert elég alacsony - nem úgy mint a Tortoise-on - és eléggé hátul is van). Felfelé viszont már nem nagyon szeret lőni, így ilyenkor kénytelen az ember tolatni, ami jelentős előnyhöz juttathatja az ellenséget.

Felépítmény

1450 hp-s "masszív" acél ami rengeteg gyenge pontot kapott. Szemből: 228,6 mm.

Ha messze van az ellenfél, akkor viszonylag jól működik a páncél és képes sok mindent lepattintani (kb 3-400 méter távolság).

Legnagyobb és legjobban belőhető gyenge pontja a kupola, amit ha meglőnek nagy eséllyel meghal az egyik töltő is. A következő a jobb oldalon lévő gépágyú, ami találat esetén a rádióst veheti ki a játékból. Még egy jó kis gyenge pont maga a lövegpajzs.

Más tankokkal ellentétben itt a lövegpajzs nem a legerősebb pontja a tanknak, amit senki nem lő be (bár a wotban már semmi se biztos), hanem épp ellenkezőleg. egy hatalmas weakspot, amit a legtöbb 8-as tank könnyedén belő, nem beszélve magasabb szintű társaikról.

Oldalpáncélja 152,4 mm-es. Viszont jó nagy, lapos és bárhol könnyedén átlőhető. Hatalmas lehetőség legénységi tag vagy modul sérülés okozásához.

Elérkeztünk a tetőpáncélzatához (ha ezt lehet páncélzatnak nevezni). Ha az arty belövi, akkor nagy valószínűséggel maximum sebzést tol belénk. Ha valamilyen csoda folytán túléled, akkor is számíthatsz modul vagy legénység sérülésére.

A motort védő páncél (101,6 mm) kialakítása meglehetősen trükkösre és viszonylag jóra sikerült. Megfelelő szögben még pattintani is lehet róla. Ez már a felsőbb döntött páncélra nem igaz, azt mindig belövik.

Álca értéke viszonylag jó a tier 8-as társakhoz viszonyítva.

Íme néhány példa (alap értékek):

ÁLCA ÉRTÉKEK (%) AT 15 ISU-152 Ferdinand AMX AC1948
Álló helyzetben 11,91 15,05 10,89 13,28
Mozgás közben 7,13 9,06 6,55 7,98
Lövés után 4,03 3,39 2,87 3,45

A német tier társainál (Jagdpanther II, Ferdinand, 8,8 cm Pak 43 Jagdtiger) kicsivel  jobb az álca értéke, de sajnos az összes többi T8 TD jelentősen jobb álcával rendelkezik. Ebből adódik, hogy az esetek túlnyomó többségében világítani fogunk, mint a szentjánosbogarak az éjszakában.

Látótávolság értéke átlagosnak számit a többi tier 8-as páncélvadász között (370 m). Ezt Elit alakulattal, Ventilátorral és Periszkóppal 482 méterig tornázhatjuk fel.

Felfüggesztés

20 fok/másodperces fordulás. Ez nem túl kecsegtető érték. Lehetőleg mindig ügyelj arra, hogy legyen valaki a közeledben, mert ha egyedül vagy és rád rontanak, akkor nagy rá az esély, hogy mész is vissza a garázsba. Viszonylag könnyű földhöz ragasztani, mivel nagy és gyenge a lánctalp. A lánctalp mögött elhelyezkedő test csak 102 mm, így a lánctalpat érő találatok nagy valószínűséggel a testet is beütik.

Motor

Az At15-öt egy Rolls Royce Meteor Mk.V 650 lóerős motor hajtja ezt a 60 tonnás tankot. Ez azt eredményezi hogy végsebességünk 20 km/h lesz előre és 10 km/h lesz hátramenetben. Ezt azonban viszonylag gyorsan el is éri.

Alaposan átkell gondolni minden lépést vele. Kb olyan mint a T28 vagy a Tog. Ha nem szereted a lassú tankokat, akkor ő nem lesz a barátod.

Ennek a motornak 20% a gyulladási esélye. Ajánlott a nagy tűzoltót rárakni, bár én nem sokszor gyulladtam vele.

Ajánlott játékstílus

Ha megengeditek akkor a saját véleményemet fejteném ki. Ez a tank egy bázisvédő monstrum. 

Érdemes a háttérben maradni - már amennyire ez lehetséges - és onnan osztani a sebzést. Ez simán megoldható, hála az ágyú gyors tüzelésének és jó pontosságának. A következő ok az, hogy távolról kevesebb az esélye hogy belövik a gyenge pontokat, illetve kevesebb annak az esélye hogy egy gyorsabb tank mögéd kerül és élő páncélként használ miközben bontja az életed.

Ezen kívül adódhatnak olyan helyzetek, amikor pl. nektek kell befejezni, amit a csapatod félbehagyott vagy netán meg kell védeni a bázisodat. Ilyenkor egy közel full életes AT 15 nagyban hozzájárulhat a csata végkimeneteléhez.

Ha nyílt terepen vagytok (pl. Sand River), minél hamarabb érdemes fedezéket keresni, ahol a tüzérség kevésbé tud kárt okozni bennünk.

Természetesen arra is lehetőség van hogy nyomulunk előre a többi tankkal, DE ezáltal drasztikusan megnőhet a halálozási rátánk is, mivel ha meglátnak akkor egyből téged kezdenek el lőni, hála a sok gyenge pontodnak. Ha mégis bevállaljátok ezt a stílust, akkor is csak óvatosan! Várjátok ki, hogy egymást kezdjék pofozgatni és miután lőtt az ellenség utána te megjelensz a háttérből és nagy valószínűséggel lebontod vagy esetleg láncon tartod és ezáltal segíted csapatodat (tier 8-9).

Az AT 15 néha bekerül Tier 10 csatákba is. Ez jelentős kihívás elé állít minket, mivel a tank nem rendelkezik elég átütéssel (hogy könnyen károsítsa az ellenséget), mobilitással (hogy egyszerűen megkerülje őket) és megfelelő páncéllal sem (ami lepattintaná lövéseiket). Próbáljatok úgy helyezkedni, hogy kénytelenek legyenek az oldalukat mutatni neked, vagy ha ez nem lehetséges, próbáljátok meg kihasználni a pontosságot és szórjátok a gyenge pontokat.

Ha minden kötél szakad, akkor ott van még a prémium lőszer, ami az esetek többségében simán beüti a gyenge pontokat.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

Én személy szerint Töltésgyorsítóval, Célzásgyorsítóval és Álcahálóval használtam, ami az én stílusomhoz megfelelő volt (90% camping). De ha többet ki akartok hozni a tankból akkor:

 • Töltésgyorsító 
 • Periszkóp 
 • Ventilátor

Ajánlott fogyóeszközök

Ajánlott a nagy gyógycsomag használata mivel gyakran találtam magam olyan helyzetben hogy egyszerre több legénységi tagot is kilőttek.

 • Automatikus tűzoltó készülék 
 • Kis javítókészlet 
 • Nagy elsősegélycsomag

Ajánlott legénységi képzettségek

Érdemes előre tervezni a képességekkel a végcélra összpontosítva (Fv215b 183):

  1. képzettség 2. képzettség 3. képzettség 4. képzettség
Parancsnok Elit alakulat 6. érzék Álcázás Mentor
Lövész Elit alakulat Javítás Pillanatkép Álcázás
Vezető Elit alakulat Javítás Kuplungégető Álcázás
Rádiós Elit alakulat Javítás Helyzetfelismerés Álcázás
Töltő Elit alakulat Javítás Álcázás Biztonságos elhelyezés
Töltő Elit alakulat Javítás Álcázás Előérzet

Bevétel

A tank-compare.com szerint ennek a tanknak az átlag bevétele -7302 kredit. Nyertes csatában pluszt is képes termelni, pl. 3000 sebzésre kb. 8000 kredited ad, de 4700 sebzésre akár 13000 kreditet is ki tud préselni magából (prémium fiókkal egyértelműen több a profit is).

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • Nagy tűzgyorsaság
 • Pontos ágyú
 • Jó lövegkitéríthetőség
 • Kis Profit

Hátrányai

 • Tele van gyenge pontokkal, ott lőnek át ahol nem is számít rá az ember
 • Lassú forgási sebesség 
 • Lassú mozgási sebesség
 • Gyulladás esély 20%

Kiknek ajánlott

Igazából szerintem ez egy olyan tank amin tovább kell lépni. Hibázni lehet vele, közepesen tolerálja ha rossz megoldásokat választunk, de ez tiertől is nagyban függ persze.

Megtartásra nem ajánlom, arra inkább egy ISU vagy Borsig.

Visszajátszások

http://wotreplays.eu/site/1631270#self

http://wotreplays.eu/site/1629220#south_coast-lordi999_hun-at_15

http://wotreplays.eu/site/1614406#karelia-lordi999_hun-at_15


Az elemzést írta: Lordi999_Hun

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:46

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  darkon · 7 éve
  [quote name="Hoat"]Nos, én pár nappal ezelőtt értem el vele az elit státuszt, úgyhogy viszonylag friss az élmény. Szerintem az elemzés teljesen korrekt, a legtöbb dologban megegyezik a véleményem a szerzőével.

  Egyébként fura az egész angol nehéz td vonal (hogy ne nevezzem elbaltázottnak...). AT2, AT8, AT7, AT15 mind ugyanarról szólna elméletileg - brutális frontpáncél, gyenge mozgékonyság, gyenge, de gyors és pontos löveg (Tortát még nem ismerem). Csakhogy jönnek a weakspotok, amiket néha szemből is nehezebb elhibázni, mint eltalálni. AT2 a maga frontjával tier 5-ben elpusztíthatatlan lenne, ehhez képest nem jelent nagy gondot egy KV-1-nek, aki tudja hová kell lőni. A következő kettő tetején ott ül a kedves kis R2D2, ami egyszerűen röhej. Az AT15-ről végre lerugdosták artut, de pont akkor kerül olyan csatákba, ahol már sokakat nem hat meg a 228mm -es páncél, plusz már illik ismerni a gyenge pontokat.

  Ennek ellenére szerintem az AT15 akár direkt támadásra is alkalmas, főleg top tierben. Sajnos két dologtól nagyon függ: az egyik az RNG, ami manapság minden páncélon alapuló jármű legfőbb barátja/ellensége. A frontpáncél néha mindent kivéd, máskor mindent átenged. A másik tényező az ellenfél tudása, mert ha nem tudja, mit kell lőni, akkor a páncél igen hatásos lehet.

  Én általában campeléssel kezdtem a csatákat, de ha sikerült megpuhítani az ellent, akkor vezetni is lehetett az ellentámadást. A sebesült ellenfelekre a gyenge ágyú is veszélyt jelentett, ha pedig voltak mögöttem értelmes csapattársak, akkor simán végeztek a felspottoltakkal, miközben a frontpáncélom vigyorogva védte ki a sebzést.
  De persze ez mindig kétesélyes dolog.[/quote]

  AT 15 lövege azért páncélütést tekintve nagyon jó . szemből szinten mindent átlő. 8-ig max. a wz 111-t tudom nehezen meglőni,ha szemből jön. de maust is lőttem át vele. igaz oldalról.
  sokkal jobb ,mint az utána jövő tortoise. na azt mindenki szitává lövi és at15-ös löveggel lehet szenvedni 9-10-esek ellen rendszeresen egy jó darabig.
  egyébként úgy látom ,hogy a legtöbb játékos esetében ,ha bekapja az első találatot elkezd kapkodni és ha az ember egy picit ficánkol az at15-el el is hibázzák a lövésüket .
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Hoat · 7 éve
  Nos, én pár nappal ezelőtt értem el vele az elit státuszt, úgyhogy viszonylag friss az élmény. Szerintem az elemzés teljesen korrekt, a legtöbb dologban megegyezik a véleményem a szerzőével.

  Egyébként fura az egész angol nehéz td vonal (hogy ne nevezzem elbaltázottnak...). AT2, AT8, AT7, AT15 mind ugyanarról szólna elméletileg - brutális frontpáncél, gyenge mozgékonyság, gyenge, de gyors és pontos löveg (Tortát még nem ismerem). Csakhogy jönnek a weakspotok, amiket néha szemből is nehezebb elhibázni, mint eltalálni. AT2 a maga frontjával tier 5-ben elpusztíthatatlan lenne, ehhez képest nem jelent nagy gondot egy KV-1-nek, aki tudja hová kell lőni. A következő kettő tetején ott ül a kedves kis R2D2, ami egyszerűen röhej. Az AT15-ről végre lerugdosták artut, de pont akkor kerül olyan csatákba, ahol már sokakat nem hat meg a 228mm -es páncél, plusz már illik ismerni a gyenge pontokat.

  Ennek ellenére szerintem az AT15 akár direkt támadásra is alkalmas, főleg top tierben. Sajnos két dologtól nagyon függ: az egyik az RNG, ami manapság minden páncélon alapuló jármű legfőbb barátja/ellensége. A frontpáncél néha mindent kivéd, máskor mindent átenged. A másik tényező az ellenfél tudása, mert ha nem tudja, mit kell lőni, akkor a páncél igen hatásos lehet.

  Én általában campeléssel kezdtem a csatákat, de ha sikerült megpuhítani az ellent, akkor vezetni is lehetett az ellentámadást. A sebesült ellenfelekre a gyenge ágyú is veszélyt jelentett, ha pedig voltak mögöttem értelmes csapattársak, akkor simán végeztek a felspottoltakkal, miközben a frontpáncélom vigyorogva védte ki a sebzést.
  De persze ez mindig kétesélyes dolog.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  gmaster0o0 · 7 éve
  [quote name="Medden_EU"][quote name="gmaster0o0"]Hali! a tank panceljahoz en regen ezt a kepet lattam, eszerint viszont boven a lovegnel a leggyengebb a tank, es egy 6os tank is siman belovi:S

  http://s1369.photobucket.com/user/mlittle1023/media/Weakspot4_zps36b805cd.jpg.html[/quote]

  Ez pontosan le volt benne írva, ahogy láttam:

  "Más tankokkal ellentétben itt a lövegpajzs nem a legerősebb pontja a tanknak, amit senki nem lő be (bár a wotban már semmi se biztos), hanem épp ellenkezőleg. egy hatalmas weakspot, amit a legtöbb 8-as tank könnyedén belő, nem beszélve magasabb szintű társaikról."[/quote]

  nem azt mondtam h. nincs benne, hogy a lovegpajzs weakspot lenne, hanem h. szerintem az nagyobb es gyengebb, mint a kupola, es h. nem a legtobb 8as hanem szerintem a legtobb 6is belovi. Mondjuk lehet t150 celzasi idejevel , mire becelzom a lovegnel, 2ot kapok .

  Ha beforgatod, akkor lovegpajzsnal is no az effektiv pancel ertek? vagy mivel a gun mondjuk ugy h. folyamatosan feled nez igy az nem? Illetve mivan ha a gun elore nez es ugy forgatod be, es csak akkor viszed oda a gunt amikor losz, mint egy heavynel?
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  darkon · 7 éve
  [quote name="gmaster0o0"]Hali! a tank panceljahoz en regen ezt a kepet lattam, eszerint viszont boven a lovegnel a leggyengebb a tank, es egy 6os tank is siman belovi:S

  http://s1369.photobucket.com/user/mlittle1023/media/Weakspot4_zps36b805cd.jpg.html[/quote]

  ha túléli a találkozást.
  is-3-kat ,de 8-as tankokat simán alázok vele a 4 mp-es töltési idővel.
  jó legénység és felszerelés kell hozzá és akkor mozogni is tud ,de azt kell is vele,mert egyébként valóban simán belövik.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Medden_EU · 7 éve
  [quote name="gmaster0o0"]Hali! a tank panceljahoz en regen ezt a kepet lattam, eszerint viszont boven a lovegnel a leggyengebb a tank, es egy 6os tank is siman belovi:S

  http://s1369.photobucket.com/user/mlittle1023/media/Weakspot4_zps36b805cd.jpg.html[/quote]

  Ez pontosan le volt benne írva, ahogy láttam:

  "Más tankokkal ellentétben itt a lövegpajzs nem a legerősebb pontja a tanknak, amit senki nem lő be (bár a wotban már semmi se biztos), hanem épp ellenkezőleg. egy hatalmas weakspot, amit a legtöbb 8-as tank könnyedén belő, nem beszélve magasabb szintű társaikról."
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  gmaster0o0 · 7 éve
  Hali! a tank panceljahoz en regen ezt a kepet lattam, eszerint viszont boven a lovegnel a leggyengebb a tank, es egy 6os tank is siman belovi:S

  http://s1369.photobucket.com/user/mlittle1023/media/Weakspot4_zps36b805cd.jpg.html
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  99lufi · 7 éve
  "Az AT 15 egy rohamlöveg" : igen a T28 protkóval szoktunk versenyezni az első fáig

  hát én feladtam a mai medes-lightos világban ezt a tankot, még a garázsban van meg marad is de már szorzózni se viszem be annyira nincs jogosultsága a játékban..
  még 40k xp kellene a Tortához de belefáradtam....állandó T X.-be esélyed sincs( nem is emlékszem mikor voltam vele T 8.-ban utoljára), nem érsz oda sehova ha hozzád érnek oda (light,med) akkor már készülhetsz is a garázsba egyszerűen használhatatlan.

  az AT7-AT8-nak ha elraktad az adott oldalát valami mögé az még legalább használható volt páncél szempontjából de ezt minden belövi :sigh:
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Medden_EU · 7 éve
  A "kis profit" az előny?
© 2022 WOTINFO. Minden jog fenntartva.