Jelenleg 344 vendég és nincs tag online

2015. március 17. 08:34

AMX 13 90 - Elemzés

Írta:
(34 szavazat)
37 hozzászólás

Bevezetés

Az AMX 13 90, avagy a Le Petite Bat Chat, azt hiszem mindenki első igazi kedvence lehet ezen az ágon, mivel minden tekintetben ütőképesebb a 12t-nél és a 13 75-nél is, és az egyik leggyakoribb "tartós" és ESL/SH tank.

Paraméterek

Ágyú

90mm F3

 • Átütés (AP/APCR/HE): 170/248/45 mm
 • Sebzés (AP/APCR/HE): 240/240/320 HP
 • Pontosság: 0,38 m/100m
 • Célzásidő: 3 mp
 • Tűzgyorsaság:  6,47 lövés/perc
 • DPM: 1553 HP/perc
 • Függőleges kitéríthetőség: -6°/+13°

Feltételezem az első paraméter, amin mindenki szeme megakad, az a botrányos 3 másodperces célzásidő. Quoi? 3 másodperces célzásidő egy light tanknál?? Sacrbleu! Ez az érték nem csak a többi T8-as light célzásidejénél sokkal de sokkal rosszabb, de mivel a 13 90-re (ellentétben az összes többi T8-as light-tal) nem lehet Vstabot rakni, ezért gyakorlatilag csak skillezéssel (meg so-so GLD-vel) tudunk ezen az értéken csökkenteni. Emellett menet közben is brutálisan szór az ágyú (mivel alapból nem is pontos és olyan szokásosan franciásan troll). Még az ELC AMX-en is "csak" 2,9 mp a célzásideje ennek az ágyúnak. Na jó, az ágyú neve más, de ugyanaz a lőszer való bele és megegyezik az összes többi paramétere is.

Na de valamit nyilván kezdenie kellett a WG-nek az 1440-es társebzés ellensúlyozására. 6 db lőszer fér ugyanis a tárba, 240-es átlagsebzés mellett. A 13 90 az egyetlen T8-as táras light tank és képes akármelyik másik T8-as light tankot egy tárral kivégezni, ha minden lövése betalál. Sőt, a T-54ltwt kivételével igazából 5 lövés is elég hozzá ha az RNG nem túl kegyetlen hozzánk. Ez 1v1 scout-scout szituációkban komoly fegyvertény és mindenképpen érdemes szem előtt tartani (emellett a T49-cel egyetemben a 13 90 rendelkezik a legalacsonyabb HP-val, szám szerint 1100-zal).

Az ágyú 240-es sebzése abszolút sablonos, 170mm-es AP átütése a leggyengébb, a prémium lőszer 248 mm-es átütése viszont a második legjobb a mezőnyben! Tudom, tudom, a RU251 prémium lőszerének 250 mm-es átütése van, csakúgy mint a WZ-132-ének, viszont míg a WZ és a 13 90 APCR-t kap, addig az RU HEAT-et, ezért a 13 90 248 mm-es átütésű APCR-ét mindenképpen elé sorolnám. A 170 mm-es AP pen viszonylag sok mindenre elég, a T9-es és T10-es amerikai nehéz tankok oldalát például könnyedén be lehet vele lőni, a T8-asokat (T32, T34 heavy) pedig szemből is, HA oda megy a lövés, ahova szánjuk. És sajnos ez az, ami ezzel az ágyúval nem fordul elő túl sűrűn. 40 másodperc körüli töltésidővel pedig nem fogunk minden alkalommal áttöltögetni, amikor kellene az APCR vagy éppen elég lenne az AP is. Arról meg ne is beszéljünk, hogy pl. egy E 75 vagy ST-I körbeautózásánál, mikor az oldaluk nem mindig lőhető 90°-os szögben, akkor arról is pattogni fogunk sorban (főleg, mert sokszor még az üreges páncélt is át kéne ütni). Továbbá a 100 mm körüli orosz frontlemezekről (T-62A, Obj. 140) is lepattanunk, ezeket a tankokat pedig nem tudjuk körbeautózni és DPM-ben is durván felülmúlnak. A 90 mm-es frontlemezekről (pl. T-44, T-34-3) pedig minimálisan ügyes forgatás esetén szintén és ezeket sem éppen könnyű megkerülnünk, ha nincsenek letrack-elve.

Mindebből az következik, hogy igen sokan (mint jómagam is) csak APCR-t hordanak a 13 90-ben, ugyanis a plusz átütéssel jól kompenzálható az ágyú pontatlansága és trollsága, és egy a mai mezőnyben már csak közepesen jó könnyű tankból egy igazán jól használható mini Bat Chat válik. Nem mondom, hogy AP-val használhatatlan ez a tank, azt sem, hogy a gold köré van balanszolva, mint mondjuk az FV215B (183). Az viszont biztos, hogy így igazán ütőképes. Ettől bizonyára sokaknak kinyílik majd a bicska a zsebében, de c'est la vie, ez van.

A tár újratöltéséhez ventillátorral 41,12 másodperc szükséges, ez BiA perkkel 39,37 másodpercre vihető le. A lőszerek közötti automata töltési idő 2,73 mp, ami nem csökkenthető semmilyen módon.

Torony

40/20/20 mm-nyi omelette du fromage alkotja a tornyot, francia tanknál, főleg ha light, páncélozottságról egyébként sincs értelme beszélni. Az alap látótáv 400 méter, amit BIA perk, ventilátor és optika használatával 458 méterre tudunk feltornázni, ez átlagos és kellemes érték. A torony forgási sebessége 46°/másodperc, ami ugyan egy T8-as light tanknak nem a legkiemelkedőbb érték, de a mezőnyben erős közepes és nem is fakad belőle semmilyen használatbeli negatívum.

Mivel a 13 90 összesen 3 fős legénységéből kettő (a parancsnok/rádiós/töltő és a lövésztöltő) a toronyban foglal helyet, bármelyiküket éri találat, az nem csak a fő képességükben (felderítés/látótáv és célzásidő/pontosság) fog negatív hatást eredményezni, de a töltésidőben is. 

Itt beszélek a függőleges ágyúkitéríthetőségről is, mivel oszcilláló tornyok esetében maga a toronykiképzés milyensége adja ezt a paramétert. A -6° a mezőnyben nem kiemelkedő de szerintem általánosságban egy jól használható érték, a 13° pozitív irányba viszont elég rossz és lejtőn állva tud kellemetlenségeket okozni. Mondjuk a 13 75 9°-os értéke után ez is felüdülés lesz.

Felépítmény

Az alváz 40/20/15 mm-nyi camembert-páncéljáról szintén csak a teljesség igénye miatt érdemes beszélni. Ugyanúgy mint a tornyot, az összes 120 mm-es lövedék overmatch-eli minden irányból, nem is beszélve a repeszlövedékekről, amivel akár egy másik 13 90 is át tud ütni szemből, már ha van olyan imbécile, hogy azzal lő.

Sajnos a 13 90 moduljai elég sérülékenyek és közel is vannak egymáshoz, így eltalálni sem nehéz őket, még egyszerre kettőt sem. Hátsó tornyos kialakítása miatt gyakran állunk be vele fordítva, háttal az ellenség felé és mivel a motor és a lőszerrekesz is a hátuljában van, mindkettő gyakran sérül a beérkező lövésektől. Szemből érkező találatokra gyakran halálozik el a sofőr, a váltót ért találat miatt pedig szintén a motor.

Felfüggesztés

A fejlesztett AMX 13 Type 2D lánctalpak 40°/mp forgási sebességre képesek és ez az, ami eléggé betesz a 13 90 látszólagosan jó mobilitásának. Ez az érték a mezőnyben a legrosszabb és a talajellenállási értékek sincsenek az élvonalban, ezért a 13 90 eléggé nehézkesen fordul, nagy sebességnél pedig jó nagy íven, ami a tankok gyors körbeautózását eléggé megnehezíti, főleg ha az adott tank relatíve jól is fordul.

Motor

A Detroit Diesel 6V53T-S top motor 350 lóereje kevésnek tűnhet első ránézésre, de mivel maga a tank kevesebb mint 17 tonna, a súly-lóerő arány így is 23,5 LE/t, ami igen jó érték volt míg be nem jöttek az új T8-as light-ok, ma már csak erős közepes. Így van ez a 13 90 64/23 km/h-s sebességlimitével is, amivel a WZ-132-vel párban a lista alján kullog, az összes többi gép többre képes ennél. Találatra a motor 12%-os eséllyel gyullad ki.

Ajánlott játékstílus

A T57 elemzésemben és a Bat Chat elemzésemben már remélem mindent elmondtam az autoloder játékstílussal kapcsolatban. Ezt a 13 90 esetében spotolással és az alacsony HP (legalábbis a medekhez hasonlítva) miatt még fokozottabb óvatossággal kell megtoldani.

A 13 90 álcaértéke ugyan csak hajszálnyival az RU251-é előtt, de nemes egyszerűséggel a legjobb a T8-as light tankok között! Kiválóan alkalmas tehát bokorból passzív spotolásra. Ilyenkor hasznos lehet a periszkóp is. Ha a pálya adott hozzá, a csata elején keressünk egy jó bokrot, derítsük fel minél több ellenséges tank pozícióját, majd ha már elég sebzést kaptak és biztonságos, elindulhatunk levadászni őket. Vagy átmehetünk korábban is médiumba és kioszthatunk egy jó adag sebzést is. Megfelelő bokorhasználat esetén akár spotolás után visszahúzódva sebzést is oszthatunk ki, majd újratárazás közben újra spotolhatunk. Annyi biztos, hogy ezzel a tankkal a töltésidő alatt is hasznosak lehetünk a csapat számára. Csata elején azért arra figyeljünk oda, hogy amíg nem töltöttünk be, a menekülés a fő eszközünk! Egy T49 ugyanis brutális pusztítást tud végezni a 13 90-ben, a 30. másodpercben mondjuk és mi nem tudjuk azt tűzerővel sem megelőzni, sem viszonozni.

Aktív spotolásra a mostani mezőnyben már vannak alkalmasabb tankok, amelyek mobilisabbak és gyorsabbak is a 13 90-nél de ez nem jelenti azt, hogy a 13 90-nel ne lehetne mozgás közben is spotolni. Nem árt viszont odafigyelni a nagy sebességnél fájdalmasan nagy íven való fordulására, mert Prokhorovka közepén például érhetnek meglepetések hátulról ha nem sikerül időben lekanyarodnunk a dombvonal fedezékébe. Nagy sebességnél a gáz elvételével a fordulási kör sugarát rövid idő alatt jelentősen lecsökkenthetjük, viszont ügyeljünk arra, hogy ilyenkor értelemszerűen a sebességünk is alacsonyabb lesz.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

 • GLD
 • Ventilátor
 • Optika

Legnagyobb sajnálatomra a 13 90 az egyetlen T8-as könnyű tank, amire nem lehet Vstabot rakni, ezért a menet közbeni pontosságán és a megállás utáni célzásidőn csak skillekkel (BiA, smooth ride, snapshot) és ventilátorral tudunk javítani. Mint korábban is mondtam már, én személy szerint egyébként is feleslegesnek érzem a GLD-t gyors tankokon, de itt nem nagyon van mit használni helyette. A periszkópot egy ilyen mozgékony és mozgásban tartandó tankon én személy szerint nem érzem túl megfelelő eszköznek, mivel én a könnyű tankjaimat inkább superlight medekként használom. Azonban ha valaki szeret passzívan spotolni vagy aktívan és passzívan felváltva, akkor még ez a legkézenfekvőbb felszerelés a GLD helyett az optika és a ventilátor mellé kiegészítésnek.

Ajánlott fogyóeszközök

 • Kis javítókészlet
 • Kis elsősegélycsomag
 • Automata tűzoltókészülék

Én legalábbis ezeket használom, de a nagy javító és EÜ csomag használata sem elvetendő ötlet, hiszen a tank kis mérete miatt (közel vannak egymáshoz a modulok és a legények) gyakoriak az olyan esetek, hogy egy lövésre több minden vagy mindenki sérül. Továbbá az APCR miatt egyébként is annyira költséges használni ezt a tankot, hogy már úgyis mindegy.

Ajánlott legénységi képzettségek

  1. képzettség 2. képzettség 3. képzettség 4. képzettség További képzettségek
Parancsnok/rádiós/töltő Elit alakulat 6. érzék Álcázás Javítás Helyzetfelismerés/Felderítő
Lövész/töltő Elit alakulat Pillanatkép Álcázás Javítás Biztonságos elhelyezés/Biztos kéz
Sofőr Elit alakulat Sima futás Álcázás Javítás Csúsztatott kuplung/Megelőző karbantartás/Off-road vezetés

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • 1440-es átlag társebzés
 • rendkívül jó álcaérték
 • remek APCR átütés

Hátrányai

 • nagyon sok türelmet igénylő ágyúkarakterisztika
 • nehézkes fordulékonyság
 • fokozottan sérülékeny modulok és legénység
 • alacsony HP

Kiknek ajánlott

ESL és SH orientált játékosoknak mindenképpen, ott ugyanis az AMX 13 90 az, ami T10-ben és CW-n a Bat Chat. Továbbá azoknak, akik szeretnek light tankokkal és táras tankokkal is játszani, ugyanis ebben a halmazban az AMX 13 90 az ideális metszéspont.

Mindenképpen érdemes szem előtt tartani, hogy scout és mini médium szempontból is vannak jobb T8-as light-ok a mai mezőnyben, HA csak AP-val szeretnénk a 13 90-et használni. Tulajdonképpen azt kell, hogy mondjam, hogy egy RU251 mellett a 13 90-et AP-val használni kb. értelmetlen, mert az előbbi egyszerűen mindenben jobb, sokkal jobb. A 13 90-et az APCR emeli dobogós szintre a mai T8-as könnyű tank mezőnyben, ebből kifolyólag full bukó vele játszani még prémiummal is. Az elemzés videómban láthatjátok, hogy prémium nélkül nem nehéz beleszaladni 70-100k-s veszteségekbe is és ezek prémium fiókkal sem fognak pluszba menni.

Videó


Az elemzést írta: rosszpenz

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:57
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Vocsok · 5 éve
  [quote name="CrEePeR911"][quote name="gmaster0o0"]Lehet gold nelkul hasznalni, csak csillagok allasa legyen jo. Sok tankot nem birsz lefordulni, mozgasbol pedig olyanokat szor neha h. te hiaba lovod merolegesen az is3 oldalat,ha csuszora belelovi a toronyba vagy a motorhaztetobe. Sok esetben loni meg pazarlas, foleg ilyen toltes ido melett. Azert egy MAUS-t csak akkor lovod be ha beleparkolsz a fenekebe kb, mert egy kicsit is dontve van a hatulja mar pattansz. A szembejovo orosz medek, meg 0 sebzessel kuldenek a garazsba. Ahogy rosszpenz irta, azert erdemes a goldot hasznalni, hogy partyba legyel masik ligthokkal. Ru a 190 atutessel, 100x pontosabb agyujaval csak igy tudsz hatekonysagba versenyezni. Ru 5,4 ala lehet vinni, igaz h. fele olyan gyorsan lo mint a 1390 igy, viszont, nem 6ot, es konnyeden valthasz a loszertipusok kozott is. Az megint kinos lehet ha masik ligth tankot nem birsz atloni, bar nem volt sok alkalmam ra, de ha hulldownba tudod rakni a t54ligthot bizony 1390 pattog, es akkor van eselyed ha odamesz hozza, mert tavolrol nem biztos h. le fogod tudni ugy sniperkodni, hogy belod 6x, azaz amig te utazol h. meglohesd szepen kaphatsz par lovest.[/quote]

  Ez elég amatőr hozzá állás egy spotter tankhoz. Szép hogy a döntött kemény páncélokatn em viszed át, ezzel a tankkal csakis a tankok oldalát lehet átütni a legtöbb esetben. Leállni 1v1 ezni egy amx el kb 20%ban kéne 1 mecsben csinálni. Spot és flankelős tankként kell vele játszani, nem az oroszok döntött páncélját lőni, amiről még a 10esek is pattannak. 170es pennel bármit át tudsz már ütni csak közelről kell próbálni, az IS szériák is gyerekjátékok, ha oldalasan vannak és közel vagy akkor lődd a futórgörgőket, IS7et is meglehet ám kopasztani ha azt lövöd nekik[/quote]

  Mondjuk azt megnézném, hogy az IS-7 et hogy szeded le sima AP-val
  annak a disznónak az oldaláról bármi képes pattanni-benyelni stb stb... nem hogy a nyeszlett kis 170-es pen
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Dodge94HUN · 5 éve
  Off következik:

  Kajzoo, hova tűnt az EFE? :O
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  CrEePeR911 · 5 éve
  [quote name="gmaster0o0"]Lehet gold nelkul hasznalni, csak csillagok allasa legyen jo. Sok tankot nem birsz lefordulni, mozgasbol pedig olyanokat szor neha h. te hiaba lovod merolegesen az is3 oldalat,ha csuszora belelovi a toronyba vagy a motorhaztetobe. Sok esetben loni meg pazarlas, foleg ilyen toltes ido melett. Azert egy MAUS-t csak akkor lovod be ha beleparkolsz a fenekebe kb, mert egy kicsit is dontve van a hatulja mar pattansz. A szembejovo orosz medek, meg 0 sebzessel kuldenek a garazsba. Ahogy rosszpenz irta, azert erdemes a goldot hasznalni, hogy partyba legyel masik ligthokkal. Ru a 190 atutessel, 100x pontosabb agyujaval csak igy tudsz hatekonysagba versenyezni. Ru 5,4 ala lehet vinni, igaz h. fele olyan gyorsan lo mint a 1390 igy, viszont, nem 6ot, es konnyeden valthasz a loszertipusok kozott is. Az megint kinos lehet ha masik ligth tankot nem birsz atloni, bar nem volt sok alkalmam ra, de ha hulldownba tudod rakni a t54ligthot bizony 1390 pattog, es akkor van eselyed ha odamesz hozza, mert tavolrol nem biztos h. le fogod tudni ugy sniperkodni, hogy belod 6x, azaz amig te utazol h. meglohesd szepen kaphatsz par lovest.[/quote]

  Ez elég amatőr hozzá állás egy spotter tankhoz. Szép hogy a döntött kemény páncélokatn em viszed át, ezzel a tankkal csakis a tankok oldalát lehet átütni a legtöbb esetben. Leállni 1v1 ezni egy amx el kb 20%ban kéne 1 mecsben csinálni. Spot és flankelős tankként kell vele játszani, nem az oroszok döntött páncélját lőni, amiről még a 10esek is pattannak. 170es pennel bármit át tudsz már ütni csak közelről kell próbálni, az IS szériák is gyerekjátékok, ha oldalasan vannak és közel vagy akkor lődd a futórgörgőket, IS7et is meglehet ám kopasztani ha azt lövöd nekik
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Carius1973 · 5 éve
  Sacrbleu helyett sacrebleu mon kapitan...a többi stimmel
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  SgtBradly · 5 éve
  Megjegyzem én nem igazán tudok jól játszani könnyű tankokkal,de ezzel a legmagasabb a wn8-as értékem , igaz még csak 113 csatával, de 3475. Kicsit pörgős a sok TD-k után. :-)
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  kajzoo · 5 éve
  Amugy h ne csak trollkodjak egy picit, nagyon jo elemzes. En pont az agyukarakterisztikaja miatt gyulolom a 13at is meg a batchetet is. Tul random es nem a turelmetlen jatekosoknak valo mint amilyen en vagyok De valoban egy core tank a 8as tier jatek mechanizmusaban.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Triagia · 5 éve
  Jöttök itt a francia nyelvvel, aztán meg ilyeneket olvasok:
  [quote name="HeadHunter94"]Üdv. Jó elemzés lett. Talán any hogy szerintem goold ammo nélkül is simán jácható a gép. Igaz néha még E 75 hátuljárol is patan de max 1 tár goold elég legalábbis én így tolom. Simán lehet vel + köröket menni. Öszeségében még pénzt is hoz a konyhára de átlagba nincs - kör vele. Goold nélkül is 2000 feleti WIN8 van vele. Éedemesebb álcával vagy vegyesel kezdeni BIA rá ér ha már megvan a 3 skill kör. ;-)[/quote]

  A "[b]jácható"[/b]-ra nincs mentség.

  (sry az off miatt)
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  gmaster0o0 · 5 éve
  Lehet gold nelkul hasznalni, csak csillagok allasa legyen jo. Sok tankot nem birsz lefordulni, mozgasbol pedig olyanokat szor neha h. te hiaba lovod merolegesen az is3 oldalat,ha csuszora belelovi a toronyba vagy a motorhaztetobe. Sok esetben loni meg pazarlas, foleg ilyen toltes ido melett. Azert egy MAUS-t csak akkor lovod be ha beleparkolsz a fenekebe kb, mert egy kicsit is dontve van a hatulja mar pattansz. A szembejovo orosz medek, meg 0 sebzessel kuldenek a garazsba. Ahogy rosszpenz irta, azert erdemes a goldot hasznalni, hogy partyba legyel masik ligthokkal. Ru a 190 atutessel, 100x pontosabb agyujaval csak igy tudsz hatekonysagba versenyezni. Ru 5,4 ala lehet vinni, igaz h. fele olyan gyorsan lo mint a 1390 igy, viszont, nem 6ot, es konnyeden valthasz a loszertipusok kozott is. Az megint kinos lehet ha masik ligth tankot nem birsz atloni, bar nem volt sok alkalmam ra, de ha hulldownba tudod rakni a t54ligthot bizony 1390 pattog, es akkor van eselyed ha odamesz hozza, mert tavolrol nem biztos h. le fogod tudni ugy sniperkodni, hogy belod 6x, azaz amig te utazol h. meglohesd szepen kaphatsz par lovest.

Kapcsolódó elemek

Tovább a kategóriában: « AMX 13 75 - Elemzés

KERES
© 2020 WOTINFO. Minden jog fenntartva.