Jelenleg

26
látogatónk van

2015. február 17. 08:06

Object 430 Version II - Elemzés

Írta:
(35 szavazat)
34 hozzászólás

Bevezető - "Gonosz, orosz kerti törpe"

Végre egy tank, ahol nyugodt szívvel leírhatom, hogy nem kell a top tank eléréshez a szörnyűséges fejlesztési fán átverekedni magunkat. Amit alapból megkapunk, az az Object 416 top ágyúja és a top rádió. A lánctalp képes fogadni az összes felszerelést és a fejlesztett modulokat is, hurrá, nincs szenvedés és 80.000 XP-t sem kell elköltenünk, hogy a tank a saját szintjén is játszható legyen. Öröm az ürömben, hogy az alap ágyú egyben a top ágyunk is lesz, csak a motor és a torony vár kifejlesztésre.

Sok helyen fogok hivatkozni a T-54-re, egyrészt mert azonos szintű tankokról van szó, másrészt itt válik el a fejlesztési ága az orosz közepes tankoknak és igyekszem betekintést nyújtani abba is, merre érdemes tovább haladni.

Paraméterek

Ágyú

Az alap ágyúnk a top ágyúnk, ezt az Object 416-ról örököltük, ami T8-ban egy kiváló cső, de ugyanez már kicsit gyengének érződik T9-T10-ben. A 100mm M63 kódnév alatt futó ágyú gyakorlatilag mindenben megegyezik a T-54 100 mm-es D-10T2S ágyújával: 320-as sebzés, 2,3 másodperces szűkülés és 0,36-os (T-54: 0,35) pontosság, és ez sok esetben kellemetlen meglepetéseket fog okozni számunkra. De hát ez a T-54 ágyúja? - kiáltanak fel most sokan, de sajnos egy másik platformon, aminek a hátránya sok helyen "kidomborítja" az ágyú legkellemetlenebb tulajdonságát, az alacsony, 203 mm-es átütést. A lőszerválaszték is megegyezik, AP/HEAT/HE 203/330/50 mm-es átütéssel, ami mellé 50 lőszer társul (én a 30/15/5 leosztást használtam).

A töltésidő 7,29-6,02 másodperc között változik (csupaszon, illetve BIA+rammer+venti+ellátmány), maximum 3191 sebzés sajtolható ki belőle percenként, ez egy piciny előny a T-54-gyel szemben, de szinte észrevehetetlen (egyben a legmagasabb a T9-es közepesek között). 

A nagyobb átütéssel rendelkező ágyút nem javaslom feltenni, mert a másik sokkal használhatóbb, egy előnye azért van, a 100mm-es D-54 a T-54-re is felszerelhető, ezért ha az Object 430 Version II-n fejlesztjük ki előbb, akkor nem kell a T-44-es alap ágyúval szerencsétlenkednünk a T-54-en (és a dolog fordítva is igaz, az Object 430-at 59.300 XP-vel előbb fogjuk tudni kifejleszteni).

Torony

Nem szoktam sok figyelmet szentelni ennek a fejezetnek, de ennél a tanknál kivételt kell tenni, mert alapvetően meghatározzák a toronyhoz tartozó tulajdonságok a játékstílust. A kobakja kőkemény, öntöttvas palacsintasütő felfordítva, 248/185/63 mm-es védettséggel, az effektív értékek 250-400 között változnak szemből, de a szokásos dupla gyenge pont, a parancsnoki kupolák ezt az értéket leviszik 80-120 mm környékére. Ez meglehetősen jó védettség, ne lőjünk a toronyfrontra, ha ilyen tankkal találkozunk.

A tank hátsó tornyos - csikorgó körmök hangja a falon - amitől a megszokott közepes tankos játék igen nehézzé válik. Mit tudunk még a hátsótornyos tankokról? Igen, nincs csőlehajlás, ön nyert, -4 illetve +16 fok, amivel a tankot maximum akkor tudod hull downba tenni, ha magadnak összehordasz egy megfelelő magasságú kőrakást. A tank oldalán kisebb tároló dobozok találhatóak, amitől szintén nem megy le ebben az irányban sem a csöve, illetve lehetne próbálkozni hátrafele, ami... Hoppá, ennek nem fordul körbe a tornya, újabb meglepetés, a toronyforgás szöge ugyanis oldalanként csak 90 fok (összesen 180). 

Ne lepődjünk meg akkor, ha ellenséges Object 430 Version II-t látunk feltolatni egy domboldalra, akkor nem az elmebaj hatalmasodott el a vezetőn, hanem próbálja kihasználni a 16 fokos ágyú emelkedési szögét, hogy ne a -4 fokos lehajlással kelljen szenvednie.

A fenti tényekből következik az alábbi probléma: a tankkal sokkal nehezebb körözni az ellenfelek körül, mint ahogy más közepes tankoknál megszokhattuk, így sok esetben kénytelenek leszünk szemből vagy oldalról rossz szögből meglőni az ellenfeleket, amihez a 203 mm-es átütés már igen csak soványka lesz.

Az alap torony sem borzasztó, de a plusz páncélvastagság miatt érdemes mielőbb feltenni a nagyobbat. Egyéb paramétereiben - látótávolság 390 méter, forgás 40 fok - megegyeznek, mind a kettő átlagosnak mondható a közepes tankok között ezen a szinten.

Felépítmény

A tank iszonyatosan lapos, egy jobb fajta csótány alakját képzeljük el, amelyet valaki rendesen megtaposott. A front páncéljának effektív értékei eléggé össze-vissza változnak, 200-tól 260 mm-ig, viszont 55 fokban döntött a felső lemez alsó része, míg a felső része automatikus lepattanó szögben áll, ezért egy gyorsan cikázó Object 430 II-t nem könnyű belőni. Az alacsonyabb tankokra simán rá lehet rohanni (pl. Borsig), általában pánikba esnek és lövik a front felső részét, ami szinte mindig pattan. A magasabb tankokkal vigyázzunk, mert alacsonyságunk miatt lefele fognak ránk lőni, ami jelentősen csökkenti a páncélvédettséget. Számunkra két jó távolság létezik: kellően messze vagy nagyon közel. A hasa 200 mm körül már átlőhető, de mivel a legtöbb tank itt is lefele fogja fordítani a csövét, kialakulhatnak extrém szögek, amik akár 260 mm-es páncélvédettséget is adhatnak. Az oldala 80 mm vastag, ez se nem sok, se nem kevés, lehet próbálkozni óvatos sidescrappel.

A tank HP-ja 1700, ez is inkább átlagos mint sok, lehetőleg tartalékoljuk a végjátékra.

Az álcaértéke a T-54-et hangyányival veri, 16,59/12,42/2,56%, ami simán feltornászható 45% körüli értékre mindenféle felszereléssel és fogyóeszközzel. Ez gyakorlatban azt jelenti, hogy szinte mindenkit előbb fogunk meglátni, mint ők minket, ha nem átalkodunk egy helyben maradni.

A rádió hatótávot trollok és lexikofóbok kedvéért kiírtam az Inspectorból, 760 m, gyakorlatban soha nem kell ezzel foglalkoznunk, mindig mindenkit látni fogunk.

Érdekes módon nem tapasztaltam semmilyen modulsebzést, amire hajlamos lenne, ez egy nagy piros pont, talán ha említenem kellene egyet, akkor az a motor lenne, de ez sem éri el az idegesítő mértéket. Ennek valószínűleg az oka az, hogy szemből a felső lemez alatt helyezkednek el, ezért a motor-váltó-üzemanyag tartály szentháromság viszonylag védett a bejövő lövésekkel szemben.

Felfüggesztés

Már említettem, hogy az alap láncra mindenféle modul és felszerelés felpakolható, viszont a fejlesztett lánctalpnak a teherbíráson kívül van két nagy előnye, az extrém gyors fordulás (48 fok, a 44-gyel szemben) és az, hogy sokkal jobb a talajellenállása (0,67 /0,77/1,53, szemben a 0,77/0,86/1,73-mal). Mivel a kutyát nem érdeklik a puszta számok, nézzük meg mit jelent ez a gyakorlatban, illetve hasonlítsuk össze a testvérkéjével - a T-54-gyel - a fenti értékeket. A talajellenállás mint egy 30%-kal jobb, a test fordulási sebessége ugyanannyi. Sajnos a tank azzal amit nyer a talajellenálláson, elveszti a torony korlátozott forgási képességén, ezért bár rossz terepen jobban képes mozogni, nem sok előnyünk fog belőle származni belőle.

A tank mozgás közbeni lövés értékei meglepően jók, nagyjából azonosak a T-54 hasonló értékeihez, ez mindenképpen a pozitív oldala a tanknak.

Motor

580 lőerő, 10%-os gyulladási képesség, két dolog következik belőle, egy jól mozgó és lángolásra nem hajlamos tank, ami ad némi rugalmasságot a fogyóeszközök terén. Végsebességét tekintve gyakorlatilag megegyezik a T-54-gyel, 55 km/h (T-54: 56 km/h). A tankok tömege nagyjából megegyezik sajnos a T-54 120 lóerővel erősebb motorja érezhetően jobb dinamikával ruházza fel az elsőtornyos járművet, mint az Object 430 Version II-t, kicsit nyúlósnak érződik a gyorsulása és nem szeret különösebben dombra mászni. Az első motor viszont nem sokkal gyengébb mint a második, ezért a fejlesztési sorrendben hagyhatjuk a nagyobbik motort utoljára.

Ajánlott játékstílus

Kicsit kínban vagyok ezzel a résszel, mert a tank eléggé távol áll a megszokott közepes tankos játékstílustól. Kétségtelen tény, hogy nehezebb vele körözni a tankok körül, mint egy normális első tornyos tankkal, de lehet csak megszokást igényel, ezért a nem annyira tapasztalt játékosok zavarónak érezhetik a tank ezen tulajdonságát. Néhány tanács, hogy hogyan segítsünk a hátsó elhelyezkedés, az alacsony ágyúsüllyedés és a nem köbre forgó torony problémán:

 • Az ágyúsüllyedés két esetben nem fontos, ha nagyon messze vagyunk, 300+ méter, vagy ha nagyon közel
 • A tank meglepően jó közelharcban, nyugodtan 1vs1-ezhetünk más közepes vagy könnyű tankokkal, mert a DPM-ünk nagyon magas és viszonylag jól páncélozottak vagyunk.
 • Használjuk a dombokat és dűnéket, menjünk fel az oldalukra és rézsút lőjünk róluk lefele (pl. Sand River pálya).
 • Tolassunk fel hátra a dombokra, akkor az ágyú emelkedés lesz az ágyúsüllyedésünk.
 • Másszunk bele a gyengébben páncélozott tankok arcába, a tornyunk kellően kemény, hogy ellenálljon a legtöbb tanknak. Folyamatosan mozgassuk a tornyot, hogy megnehezítsük az átlövést.
 • A páncélvadászoknak először mindig lőjük le a láncát, hogy a körözést megkönnyítsük, fordítsuk úgy a tanktestet, hogy még legyen az ágyúnak helye kifele fordulni, tartalékoljunk 20-30 fokot ha lehet (ne körözzünk úgy hogy 90 fokra kifordítjuk a csövet, majd arrébb vonszoljuk a test forgatásával).
 • A tank elég könnyű, de elég nagy sebességet képes elérni és elől elég vastag a páncélja is, ezért leütközhetjük vele a könnyebb ellenfeleket.
 • A tank elég jól sidescrapel, mert hosszú, nagy a lánctalpa és alapvetően ez a beállás lesz számunkra a logikus a kemény fedezékeknél, használjuk előszeretettel, mert nagyon adja magát.

A fentiekkel ellentétben használhatjuk egy fajta kicsit sebző páncélvadászként is, mert a rejtőzködési értékünk jó és az ágyunk is elég pontos ehhez. Sok esetben, az olyan pályákon, ahol rendkívül előnytelenek lennének a szokásos közepes tankos helyek (pl. Airfielden elég nehéz jó helyet találni vele), nyugodtan áttölthetünk HEAT-re és ritkíthatjuk az ellent, amíg lesz elég helyünk kimozogni a maradék tankokat. Ehhez természetesen más felszerelést kell választanunk, mint a megszokott közepes tankos felállás, de érdemes ezzel is próbálkozni.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

Közepes tankos játékstílushoz:

 • Töltésgyorsító 
 • Optika / Ventilátor
 • Vertikális stabilizátor 

Páncélvadász-szerű játékstílushoz:

 • Töltésgyorsító 
 • Periszkóp
 • Ventilátor 

Ajánlott fogyóeszközök

 • Automata tűzoltókészülék / Nagy javítókészlet / Ellátmány (Kaja)
 • Kis javítókészlet 
 • Kis elsősegélycsomag

Ajánlott legénységi képzettségek

Klasszikus közepes tankos leosztás, bár itt előtérbe helyeztem a magas álca értékek miatt az Álcázás képességet. Az álcázást vigyük végig a második képzettség végéig, majd váltsunk át javításra és ezt vigyük tovább, a 4. képzettségig.

  1. képzettség 2. képzettség 3. képzettség 4. képzettség
Parancsnok 6. érzék Álcázás Elit alakulat Javítás
Lövész Biztos kéz Álcázás Elit alakulat Javítás
Vezető Sima futás Álcázás Elit alakulat Javítás
Töltő Biztonságos elhelyezés Álcázás Elit alakulat Javítás

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • legmagasabb DPM a T9-es közepes tankok között
 • jó mozgékonyság
 • mozgásból pontos lövés
 • egyedi játékstílus, meglehetősen ritka tank
 • ellenfelek nem ismerik
 • meglepően jó páncélvédettség az extrém szögek miatt, kemény torony
 • nagy HEAT átütés (330)
 • nem hajlamos modulvesztésekre, ritkán gyullad ki

Hátrányai

 • középszerű HP
 • hátsó tornyos
 • csak 90 fokig fordul oldalanként a tornya
 • alacsony átütés (203 mm)
 • botrányos csőlehajlás (-4 fok)

Kiknek ajánlott

A kezdők kerüljék el, akinek nincs még T-54-es közepes tankja, válassza azt. Elsősorban annak ajánlom aki szerette az előző Object 416-ot, nem zavarja a fura kialakítás és az alacsony csőlehajlás. Szerintem van fantázia a tankban, a játékstílusa elég egyedi, nem túl gyakori ellenfélként, ezért ad egyfajta különleges ízt a játékhoz. Kétségtelen tény, hogy nehezen kezelhető és megszokást igényel, de utána kellemesen játszható. Nem kezdőbarát, ezért elsősorban tapasztalt játékosoknak ajánlom, akik szeretnek kevert, közelharcos-közepes tankos játékstílust játszani. A tank nem a legerősebb a szintjén, de semmiképpen sem nevezhető unalmasnak.

Videó

{youtube}hEHw7NwXJQE|690|420{/youtube}


Az elemzést írta: Jackal_hun

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:08

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  ca19e12e580919cf29b893af5edc7b20
  • Tankos
  · 8 éve
  Jó lett az elemzés kíváncsi voltam rá más hogy látja, épp ezzel a tankkal kínlódok szó szerint. Kb. olyan vele a játék, mint egy M3Lee-vel vagy egy alap T1 heavy játékélményben, legalábbis számomra. A T54-hez hasonlítani nem lehet, el sem tudnám képzelni, hogy ez a tank bármikor is megverne 1v1-ben a pta-n kívül esetleg valami másik 9-es med tankot. Szemből átlőnek motor leáll vagy kigyullad, ha megjavítom a következő lövés megint kiüti a motort. Lehet nem túl sűrűn, de más tankokhoz képest sokkal sűrűbben, hogy úgy tűnjön elég sokat szenved ebben a betegségben ez a tank. Nem is emlékszem mikor gyulladt ki a T54-em vagy lőtték ki a motorját, ellenben ennél a tanknál mondhatni minden 5. csatában van valamelyik. Az ágyú sem jó, igaz nem is tudom melyik van fent, az erősebb gondolom, de van hogy 100 méterre sem talál célt, mert lövök és 70-80 méternél a földbe megy a lövedék sorra egymás után. Van a garázsban vagy 20 tankom, de ez a legrosszabb legpontatlanabb. A camo jó többen is írták, nekem nem tűnt fel, ha lövök észrevesznek, igaz nincs rajta full camo skill még, hanem csak 3 legénységen. Csőlehajlás, hát mivel már az összes pálya dimbes-dombos igen sokszor bajt fog okozni, ahogy írta is a szerző. Mondjuk aki szeret hátul lenni annak nem okoz gondot. A sok negatívum amiatt van, mert sem elődjével ( bár valamivel játszhatóbb volt) sem ezzel nem tudtam megbarátkozni és nem is fogok, annak örülök a legjobban ha első körben sikerül a napi dupla pont, és nem kell többet játszani ezzel a tankkal.

  Bár nem ide tartozik, de ha valaki tudja megoszthatná milyen a 10-es obj 430, megéri érte kínlódni egyáltalán?
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  pgergo77
  • Tankos
  · 8 éve
  "A cikk maga nagyon jó és informatív, tele van jól megszerkesztett képekkel, csak ezek a jopofáskodó szövegek nem kellenének bele, akkor tökéletes lenne, így 5 alá "

  Ismerős? De tényleg jó a cikk. :P
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Kopasz0721
  • Tankos
  · 8 éve
  Szép kerek elemzés, még ilyeneket! :-)

  (azé a flexibilitást nem tudtam nem észrevenni... :lol: )

  -üdv-
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  pipsow
  • Tankos
  · 8 éve
  Az OB-416 volt az egyik legkellemesebb csalódás az orosz medek között, a 430-II hozzá képest egy picit visszalépés és más stílust igényel.
  A legtöbb kellemetlenség a csőlehajlásból adódik ezzel a tankkal, de kb 300k TP összeszedése alatt minden pálya domborzatát kitanúljátok, hogy az hol kedvező számotokra.
  Tegnap lett meg a 430 nekem, háááát furcsa...
Tovább a kategóriában: « T-54 - Elemzés T-34-85 - Elemzés »
© 2023 WOTINFO. Minden jog fenntartva.