Jelenleg

24
látogatónk van

2015. február 17. 08:06

Object 430 Version II - Elemzés

Írta:
(35 szavazat)
34 hozzászólás

Bevezető - "Gonosz, orosz kerti törpe"

Végre egy tank, ahol nyugodt szívvel leírhatom, hogy nem kell a top tank eléréshez a szörnyűséges fejlesztési fán átverekedni magunkat. Amit alapból megkapunk, az az Object 416 top ágyúja és a top rádió. A lánctalp képes fogadni az összes felszerelést és a fejlesztett modulokat is, hurrá, nincs szenvedés és 80.000 XP-t sem kell elköltenünk, hogy a tank a saját szintjén is játszható legyen. Öröm az ürömben, hogy az alap ágyú egyben a top ágyunk is lesz, csak a motor és a torony vár kifejlesztésre.

Sok helyen fogok hivatkozni a T-54-re, egyrészt mert azonos szintű tankokról van szó, másrészt itt válik el a fejlesztési ága az orosz közepes tankoknak és igyekszem betekintést nyújtani abba is, merre érdemes tovább haladni.

Paraméterek

Ágyú

Az alap ágyúnk a top ágyúnk, ezt az Object 416-ról örököltük, ami T8-ban egy kiváló cső, de ugyanez már kicsit gyengének érződik T9-T10-ben. A 100mm M63 kódnév alatt futó ágyú gyakorlatilag mindenben megegyezik a T-54 100 mm-es D-10T2S ágyújával: 320-as sebzés, 2,3 másodperces szűkülés és 0,36-os (T-54: 0,35) pontosság, és ez sok esetben kellemetlen meglepetéseket fog okozni számunkra. De hát ez a T-54 ágyúja? - kiáltanak fel most sokan, de sajnos egy másik platformon, aminek a hátránya sok helyen "kidomborítja" az ágyú legkellemetlenebb tulajdonságát, az alacsony, 203 mm-es átütést. A lőszerválaszték is megegyezik, AP/HEAT/HE 203/330/50 mm-es átütéssel, ami mellé 50 lőszer társul (én a 30/15/5 leosztást használtam).

A töltésidő 7,29-6,02 másodperc között változik (csupaszon, illetve BIA+rammer+venti+ellátmány), maximum 3191 sebzés sajtolható ki belőle percenként, ez egy piciny előny a T-54-gyel szemben, de szinte észrevehetetlen (egyben a legmagasabb a T9-es közepesek között). 

A nagyobb átütéssel rendelkező ágyút nem javaslom feltenni, mert a másik sokkal használhatóbb, egy előnye azért van, a 100mm-es D-54 a T-54-re is felszerelhető, ezért ha az Object 430 Version II-n fejlesztjük ki előbb, akkor nem kell a T-44-es alap ágyúval szerencsétlenkednünk a T-54-en (és a dolog fordítva is igaz, az Object 430-at 59.300 XP-vel előbb fogjuk tudni kifejleszteni).

Torony

Nem szoktam sok figyelmet szentelni ennek a fejezetnek, de ennél a tanknál kivételt kell tenni, mert alapvetően meghatározzák a toronyhoz tartozó tulajdonságok a játékstílust. A kobakja kőkemény, öntöttvas palacsintasütő felfordítva, 248/185/63 mm-es védettséggel, az effektív értékek 250-400 között változnak szemből, de a szokásos dupla gyenge pont, a parancsnoki kupolák ezt az értéket leviszik 80-120 mm környékére. Ez meglehetősen jó védettség, ne lőjünk a toronyfrontra, ha ilyen tankkal találkozunk.

A tank hátsó tornyos - csikorgó körmök hangja a falon - amitől a megszokott közepes tankos játék igen nehézzé válik. Mit tudunk még a hátsótornyos tankokról? Igen, nincs csőlehajlás, ön nyert, -4 illetve +16 fok, amivel a tankot maximum akkor tudod hull downba tenni, ha magadnak összehordasz egy megfelelő magasságú kőrakást. A tank oldalán kisebb tároló dobozok találhatóak, amitől szintén nem megy le ebben az irányban sem a csöve, illetve lehetne próbálkozni hátrafele, ami... Hoppá, ennek nem fordul körbe a tornya, újabb meglepetés, a toronyforgás szöge ugyanis oldalanként csak 90 fok (összesen 180). 

Ne lepődjünk meg akkor, ha ellenséges Object 430 Version II-t látunk feltolatni egy domboldalra, akkor nem az elmebaj hatalmasodott el a vezetőn, hanem próbálja kihasználni a 16 fokos ágyú emelkedési szögét, hogy ne a -4 fokos lehajlással kelljen szenvednie.

A fenti tényekből következik az alábbi probléma: a tankkal sokkal nehezebb körözni az ellenfelek körül, mint ahogy más közepes tankoknál megszokhattuk, így sok esetben kénytelenek leszünk szemből vagy oldalról rossz szögből meglőni az ellenfeleket, amihez a 203 mm-es átütés már igen csak soványka lesz.

Az alap torony sem borzasztó, de a plusz páncélvastagság miatt érdemes mielőbb feltenni a nagyobbat. Egyéb paramétereiben - látótávolság 390 méter, forgás 40 fok - megegyeznek, mind a kettő átlagosnak mondható a közepes tankok között ezen a szinten.

Felépítmény

A tank iszonyatosan lapos, egy jobb fajta csótány alakját képzeljük el, amelyet valaki rendesen megtaposott. A front páncéljának effektív értékei eléggé össze-vissza változnak, 200-tól 260 mm-ig, viszont 55 fokban döntött a felső lemez alsó része, míg a felső része automatikus lepattanó szögben áll, ezért egy gyorsan cikázó Object 430 II-t nem könnyű belőni. Az alacsonyabb tankokra simán rá lehet rohanni (pl. Borsig), általában pánikba esnek és lövik a front felső részét, ami szinte mindig pattan. A magasabb tankokkal vigyázzunk, mert alacsonyságunk miatt lefele fognak ránk lőni, ami jelentősen csökkenti a páncélvédettséget. Számunkra két jó távolság létezik: kellően messze vagy nagyon közel. A hasa 200 mm körül már átlőhető, de mivel a legtöbb tank itt is lefele fogja fordítani a csövét, kialakulhatnak extrém szögek, amik akár 260 mm-es páncélvédettséget is adhatnak. Az oldala 80 mm vastag, ez se nem sok, se nem kevés, lehet próbálkozni óvatos sidescrappel.

A tank HP-ja 1700, ez is inkább átlagos mint sok, lehetőleg tartalékoljuk a végjátékra.

Az álcaértéke a T-54-et hangyányival veri, 16,59/12,42/2,56%, ami simán feltornászható 45% körüli értékre mindenféle felszereléssel és fogyóeszközzel. Ez gyakorlatban azt jelenti, hogy szinte mindenkit előbb fogunk meglátni, mint ők minket, ha nem átalkodunk egy helyben maradni.

A rádió hatótávot trollok és lexikofóbok kedvéért kiírtam az Inspectorból, 760 m, gyakorlatban soha nem kell ezzel foglalkoznunk, mindig mindenkit látni fogunk.

Érdekes módon nem tapasztaltam semmilyen modulsebzést, amire hajlamos lenne, ez egy nagy piros pont, talán ha említenem kellene egyet, akkor az a motor lenne, de ez sem éri el az idegesítő mértéket. Ennek valószínűleg az oka az, hogy szemből a felső lemez alatt helyezkednek el, ezért a motor-váltó-üzemanyag tartály szentháromság viszonylag védett a bejövő lövésekkel szemben.

Felfüggesztés

Már említettem, hogy az alap láncra mindenféle modul és felszerelés felpakolható, viszont a fejlesztett lánctalpnak a teherbíráson kívül van két nagy előnye, az extrém gyors fordulás (48 fok, a 44-gyel szemben) és az, hogy sokkal jobb a talajellenállása (0,67 /0,77/1,53, szemben a 0,77/0,86/1,73-mal). Mivel a kutyát nem érdeklik a puszta számok, nézzük meg mit jelent ez a gyakorlatban, illetve hasonlítsuk össze a testvérkéjével - a T-54-gyel - a fenti értékeket. A talajellenállás mint egy 30%-kal jobb, a test fordulási sebessége ugyanannyi. Sajnos a tank azzal amit nyer a talajellenálláson, elveszti a torony korlátozott forgási képességén, ezért bár rossz terepen jobban képes mozogni, nem sok előnyünk fog belőle származni belőle.

A tank mozgás közbeni lövés értékei meglepően jók, nagyjából azonosak a T-54 hasonló értékeihez, ez mindenképpen a pozitív oldala a tanknak.

Motor

580 lőerő, 10%-os gyulladási képesség, két dolog következik belőle, egy jól mozgó és lángolásra nem hajlamos tank, ami ad némi rugalmasságot a fogyóeszközök terén. Végsebességét tekintve gyakorlatilag megegyezik a T-54-gyel, 55 km/h (T-54: 56 km/h). A tankok tömege nagyjából megegyezik sajnos a T-54 120 lóerővel erősebb motorja érezhetően jobb dinamikával ruházza fel az elsőtornyos járművet, mint az Object 430 Version II-t, kicsit nyúlósnak érződik a gyorsulása és nem szeret különösebben dombra mászni. Az első motor viszont nem sokkal gyengébb mint a második, ezért a fejlesztési sorrendben hagyhatjuk a nagyobbik motort utoljára.

Ajánlott játékstílus

Kicsit kínban vagyok ezzel a résszel, mert a tank eléggé távol áll a megszokott közepes tankos játékstílustól. Kétségtelen tény, hogy nehezebb vele körözni a tankok körül, mint egy normális első tornyos tankkal, de lehet csak megszokást igényel, ezért a nem annyira tapasztalt játékosok zavarónak érezhetik a tank ezen tulajdonságát. Néhány tanács, hogy hogyan segítsünk a hátsó elhelyezkedés, az alacsony ágyúsüllyedés és a nem köbre forgó torony problémán:

 • Az ágyúsüllyedés két esetben nem fontos, ha nagyon messze vagyunk, 300+ méter, vagy ha nagyon közel
 • A tank meglepően jó közelharcban, nyugodtan 1vs1-ezhetünk más közepes vagy könnyű tankokkal, mert a DPM-ünk nagyon magas és viszonylag jól páncélozottak vagyunk.
 • Használjuk a dombokat és dűnéket, menjünk fel az oldalukra és rézsút lőjünk róluk lefele (pl. Sand River pálya).
 • Tolassunk fel hátra a dombokra, akkor az ágyú emelkedés lesz az ágyúsüllyedésünk.
 • Másszunk bele a gyengébben páncélozott tankok arcába, a tornyunk kellően kemény, hogy ellenálljon a legtöbb tanknak. Folyamatosan mozgassuk a tornyot, hogy megnehezítsük az átlövést.
 • A páncélvadászoknak először mindig lőjük le a láncát, hogy a körözést megkönnyítsük, fordítsuk úgy a tanktestet, hogy még legyen az ágyúnak helye kifele fordulni, tartalékoljunk 20-30 fokot ha lehet (ne körözzünk úgy hogy 90 fokra kifordítjuk a csövet, majd arrébb vonszoljuk a test forgatásával).
 • A tank elég könnyű, de elég nagy sebességet képes elérni és elől elég vastag a páncélja is, ezért leütközhetjük vele a könnyebb ellenfeleket.
 • A tank elég jól sidescrapel, mert hosszú, nagy a lánctalpa és alapvetően ez a beállás lesz számunkra a logikus a kemény fedezékeknél, használjuk előszeretettel, mert nagyon adja magát.

A fentiekkel ellentétben használhatjuk egy fajta kicsit sebző páncélvadászként is, mert a rejtőzködési értékünk jó és az ágyunk is elég pontos ehhez. Sok esetben, az olyan pályákon, ahol rendkívül előnytelenek lennének a szokásos közepes tankos helyek (pl. Airfielden elég nehéz jó helyet találni vele), nyugodtan áttölthetünk HEAT-re és ritkíthatjuk az ellent, amíg lesz elég helyünk kimozogni a maradék tankokat. Ehhez természetesen más felszerelést kell választanunk, mint a megszokott közepes tankos felállás, de érdemes ezzel is próbálkozni.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

Közepes tankos játékstílushoz:

 • Töltésgyorsító 
 • Optika / Ventilátor
 • Vertikális stabilizátor 

Páncélvadász-szerű játékstílushoz:

 • Töltésgyorsító 
 • Periszkóp
 • Ventilátor 

Ajánlott fogyóeszközök

 • Automata tűzoltókészülék / Nagy javítókészlet / Ellátmány (Kaja)
 • Kis javítókészlet 
 • Kis elsősegélycsomag

Ajánlott legénységi képzettségek

Klasszikus közepes tankos leosztás, bár itt előtérbe helyeztem a magas álca értékek miatt az Álcázás képességet. Az álcázást vigyük végig a második képzettség végéig, majd váltsunk át javításra és ezt vigyük tovább, a 4. képzettségig.

  1. képzettség 2. képzettség 3. képzettség 4. képzettség
Parancsnok 6. érzék Álcázás Elit alakulat Javítás
Lövész Biztos kéz Álcázás Elit alakulat Javítás
Vezető Sima futás Álcázás Elit alakulat Javítás
Töltő Biztonságos elhelyezés Álcázás Elit alakulat Javítás

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • legmagasabb DPM a T9-es közepes tankok között
 • jó mozgékonyság
 • mozgásból pontos lövés
 • egyedi játékstílus, meglehetősen ritka tank
 • ellenfelek nem ismerik
 • meglepően jó páncélvédettség az extrém szögek miatt, kemény torony
 • nagy HEAT átütés (330)
 • nem hajlamos modulvesztésekre, ritkán gyullad ki

Hátrányai

 • középszerű HP
 • hátsó tornyos
 • csak 90 fokig fordul oldalanként a tornya
 • alacsony átütés (203 mm)
 • botrányos csőlehajlás (-4 fok)

Kiknek ajánlott

A kezdők kerüljék el, akinek nincs még T-54-es közepes tankja, válassza azt. Elsősorban annak ajánlom aki szerette az előző Object 416-ot, nem zavarja a fura kialakítás és az alacsony csőlehajlás. Szerintem van fantázia a tankban, a játékstílusa elég egyedi, nem túl gyakori ellenfélként, ezért ad egyfajta különleges ízt a játékhoz. Kétségtelen tény, hogy nehezen kezelhető és megszokást igényel, de utána kellemesen játszható. Nem kezdőbarát, ezért elsősorban tapasztalt játékosoknak ajánlom, akik szeretnek kevert, közelharcos-közepes tankos játékstílust játszani. A tank nem a legerősebb a szintjén, de semmiképpen sem nevezhető unalmasnak.

Videó

{youtube}hEHw7NwXJQE|690|420{/youtube}


Az elemzést írta: Jackal_hun

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:08

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Jackal_hun
  • Tankos
  · 8 éve
  [quote name="HUNknight"]Akkor ezt megbeszéltük. :-)[/quote]

  Ha visszaolvasol, lejjebb én is azt írtam, hogy indokolatlan volt a HEAT használat.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  HUNknight
  • Tankos
  · 8 éve
  Akkor ezt megbeszéltük. :-)
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Jackal_hun
  • Tankos
  · 8 éve
  [quote name="HUNknight"]Nem azt írtam,hogy rossz csata volt!
  Csak olyan "izé" (szereptévesztéses) csata volt.
  A TD-m szoktam a dombra tenni. Jó menettulajdonságokkal rendelkező járművekkel engem nem fog a hely. Szóval ha viccesre kellene vennem,hogy hová állj a mededdel??? : Meg se állj

  De igaz,nyertétek a csatát ez a lényeg! Tanultam belőle. Próbálom ezentúl nem "izé"-nek érezni magam,ha campelek meddel,heavyvel.
  Úgyis TD ágon kezdtem a játékot ahhoz vagyok szokva. De mindig ott marad az az "izé" Vannak dolgok amik zavarnak.[/quote]

  De hát pont ezt írtam az elemzésben is. A tank olyan "izé", mednek igazából nem annyira jó, de heavynek se, esetleg TD? SZerintem ezt jól tükrözi a videó.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  HUNknight
  • Tankos
  · 8 éve
  Nem azt írtam,hogy rossz csata volt!
  Csak olyan "izé" (szereptévesztéses) csata volt.
  A TD-m szoktam a dombra tenni. Jó menettulajdonságokkal rendelkező járművekkel engem nem fog a hely. Szóval ha viccesre kellene vennem,hogy hová állj a mededdel??? : Meg se állj

  De igaz,nyertétek a csatát ez a lényeg! Tanultam belőle. Próbálom ezentúl nem "izé"-nek érezni magam,ha campelek meddel,heavyvel.
  Úgyis TD ágon kezdtem a játékot ahhoz vagyok szokva. De mindig ott marad az az "izé" Vannak dolgok amik zavarnak.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Jackal_hun
  • Tankos
  · 8 éve
  [quote name="Dodge94HUN"]Van valami honlap, ahol fenn vannak a régi kliensek, azzal le tudod játszani.[/quote]

  Igen, kivéve a 9.4-et azzal valami kín van, más is próbálta és nem ment

  http://wot.djgappa.com/

  Ez az egyébként, bár most fent van új kliens, lehet holnap megnézem.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Dodge94HUN · 8 éve
  Van valami honlap, ahol fenn vannak a régi kliensek, azzal le tudod játszani.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Jackal_hun
  • Tankos
  · 8 éve
  Nem tartom jó meccsnek, de nem volt más, ha lesz jobb, majd kicseréljük, de azért 1 meccsből levonni következtetést eléggé sarkítás. Mindig a körülményekhez kell alkalmazkodni, a tankod tulajdonságaihoz, a pályához és a csapathoz:
  - itt volt valami mission is (sebezz 7K-t platoonban vagy legyen 7 kill vagy valami ilyesmi)
  - nincs top heavynk, a T8-ak gyengék
  - szokásos med helyek (szírt a heavy dühöngő mellett, középső domb) nem jók egy hátsó tornyos tanknak mert nem tudsz lőni vele arról a helyről
  - a meccs elején be kellett sebezni valamennyit, mert ha középen átömlenek, vége a dalnak (így is majdnem végig vezettek)
  - a gold használat sok helyen indokolatlan volt (rhm, meg az M103 esetében is egyébként, csak lusta voltam váltani), ahogy írtam is, de azért egy meccs senkinek a játékát nem determinálja
  - ennyi erővel a végén a HE is indokaltaln volt érdekes ezt senki nem említette (erre a TD-re jobb hatásfokkal lehetett volna lőni sima lőszert)
  - gyorsba kellett egy replay, mert a 9.4-eseket nem lehet lejátszani (erre ha tud valaki megoldást, azt szívesen fogadom, mert a fórumokban nem találam), akkor ki tudnám cserélni a Pattonos elemzés meccsét is, mert az is 9.4-es
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Dodge94HUN · 8 éve
  Valakik még mindig nem tudják, hogy a toptier nem jelenti azt, hogy a fronton kell harcolni Valamint a győzelem a lényeg, amit sikeresen elértek, szóval hol a probléma?
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  HUNatesy
  • Tankos
  · 8 éve
  Szerintem jól toltad grat..knightal annyiban egyetértek ,hogy a kolléga e50el mintha nem a wn8al egyszintűen nyomta volna..de ezzel a tankal sztem ez az op stílus..
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Jackal_hun
  • Tankos
  · 8 éve
  [quote name="HUNknight"]Érdekes videó. A 2 top fent kempel. Ontja a prémiumot?! Jackal csalódás a játékod,bár az tény,hogy sok a dmg ami a WN8-at húzza.[/quote]

  Sajnálom, mocskos fókapusztító vagyok (mellékesen örülök, hogy sikerült levonni a 17K-nyi csatámra a következtetést 1 csatából, különösen úgy hogy, van néhány elemzésem még fent, amiben szintén vannak meccseim).

  Mellékesen szívesen veszem a tanácsaidat, hogy az Airfield pályán hova kellene állnom, ahonnan egyáltalán lőni lehet egy hátsó tornyos, alacsony csőlehajlású tankkal
Tovább a kategóriában: « T-54 - Elemzés T-34-85 - Elemzés »
© 2023 WOTINFO. Minden jog fenntartva.