Jelenleg

6
látogatónk van

2015. február 9. 09:38

T57 Heavy Tank - Elemzés

Írta:
(58 szavazat)
37 hozzászólás

Paraméterek

Ágyú

120mm T179

 • Átütés (AP/HEAT/HE): 258/340/60 mm
 • Sebzés (AP/HEAT/HE): 400/400/515 HP
 • Pontosság: 0,35 m/100m
 • Célzásidő: 2,9 mp
 • Tűzgyorsaság: 7,74 lövés/perc
 • Függőleges kitéríthetőség: -8°/+12°

Ez az ágyú főbb karakterisztikájában (átütés, sebzés, pontosság) megegyezik a T110E5-ön található M58-as löveggel. 9.3-ig a soft statjai is jobban megközelítették az M58-ét (ami egy pazar heavy ágyú) és még erre jött a 4-es tár. Közel 300 csatán keresztül voltam boldog haszonélvezője ennek az ágyúnak, de be kell valljam, abban a formában kvázi (volt egy tanárom középiskolában, imádta ezt a szót) OP volt. Bár nem örültem neki, egyet kell értenem azzal, hogy valamit talán tényleg csinálni kellett. Viszont, ami 9.3-ban a T179-el történt, az valami brutális volt:

 • a célzásidő 2,7-ről 2,9 mp-re nőtt
 • a szórás toronymozgatás közben 30%-kal nőtt
 • a szórás menet közben illetve alvázfordulásnál 25%-kal nőtt
 • a szórás teljes sebességnél való haladásnál  25%-kal nőtt

Ezen beavatkozások jelentősen rontottak a T57 menet közbeni nemző... akarom mondani sebzőképességén. Ki lett herélve szegény. Nem dugdossa már röptében a tyúkokat! A T57 menet közben szanaszét lövi már a magot, semmi értelme nincs megpróbálni vele menet közben bármit is teherbe ejteni... azaz eltalálni, ami 200-250 méteren túl van. Azon is gondolkoztam, hogy ezeket az értékeket bátran összeadhatjuk, mert a maximális 35 km/h-s sebességét ez a tank könnyen eléri, így gyakran bejátszik a teljes sebességnél való szórás is. Mennyi is ez összeadva? 55-80%-kal nagyobb szórás ha menet közben ráfordítanád a löveget valamire vagy még irányba is állnál? Na neee!

Ettől még persze használható ez az ágyú messzebbre is, mert a pontossága nem változott. Csak a megnövelt célzásidő és a szórásnerfek miatt nincs már olyan, hogy 2 másodpercenként küldheted ki az AP-t, mert annyi idő alatt nem fog becélozni a löveg, amennyi idő alatt a mechanika betölti a következő lőszert. És ha nem célzol be fullra, főleg 250-300 méter feletti távokon szanaszét fogod küldeni a drága lőszert. A T57-nél tehát leginkább a távolra leadott, időegység alatt realizálható tárpotenciálban (fúdetudományosvazze) történt változás, tehát nem lehet már 6-8 másodperc alatt bevinni egy egész tárat a rendeltetési helyére. Továbbá a menet közbeni sebzéspotenciálban, mert nem lehet már vele menet közben semmit sem megbízhatóan, mind a 4 lövedékkel eltalálni. Ehhez kell alkalmazkodni, erről bővebben a játékstílusnál írok.

Ettől függetlenül kis és közepes távokon az ágyú még mindig jól használható, a tár újratöltési ideje ventilátorral és BIA perk-kel 22,93 másodperc. A lőszerkapacitás igen alacsony, csupán 36 db lőszer fér a T57-be, ami (főleg ilyen pontosság mellet) előfordulhat, hogy kevésnek bizonyul.

A -8°-os negatív kitéríthetősége az ágyúnak T10-es heavy és autoloader viszonylatban sem rossz, a pozitív irányú 12° viszont katasztrofális, így lejtőn lefelé állva gyakran fogunk azzal szembesülni, hogy egyszerűen nem tudjuk ráemelni a löveget a célra.

Torony

A T57 tornya, ahogy Knézy Jenő mondta, "kellemetlen pattogós". A toronypáncélzat névleges mértéke ugyancsak 127/137/50 mm (a löveg tövét körbeverő gyűrű jellegű rész névleges vastagsága 127 mm, onnan a kúpformával kezdve a teljes oldala 137 mm a toronynak, mind a felső billenő, mind az alsó forgó résznek), így tehát a torony viszonylagos védettségét a kúp formájú kialakításból eredő, autoloader viszonylatban elég jó effektív páncélzat adja. Igaz, maximális védettséget csak a felső billenő részen és azon is csak akkor élvezhetünk, ha pont a ránk tüzelő felé néz. Szemből az alsó forgó rész löveg alatti részét (azt ami olyan mint egy vigyorgó száj) nem érdemes lőni, mert előrefelé ék alakú, az éle pedig nagyon pattogós, és az egésznek elég kicsi a profilja ahhoz, hogy nehéz legyen rendesen eltalálni. Amit lőni érdemes az (a képen bekarikázott) alsó forgó rész oldala. Ennek szemből is gyatra az effektív páncélozottsága, 250 mm feletti pennel már könnyen belőhető, ráadásul elég sérülékeny és előszeretettel ragad be a torony miatta. Ezzel egy T57 sofőrt könnyen az őrületbe lehet kergetni. A toronynak az ágyú körüli része a legpattogósabb, szemből ennek a leghegyesebb a szöge.

Oldalról csupán 140-160 mm effektívet ad a páncél, ezt szinte minden beüti.

A torony forgási sebessége 32°/mp, nem ereszteném bő lére, ez nem rossz, sőt heavy viszonylatban egészen jó.

Felépítmény

254/76/38 mm. A T57 alvázának frontja viszonylag jól páncélozott, egészen addig amíg csak a felső lemezét lövik. Az alja már nem sok mindent fog megállítani, csakúgy mint az oldala. 

A lánctalpak alsó és felső vezetőgörgő-sora közt hatalmas rés tátong, így vajmi kevés esélyünk van arra, hogy az oldalról érkező lövéseket a lánctalp felfogja. Ráadásul a lánctalp mögött már csak 45 mm vastag a páncél nem 76, így az arty HE splash dmg-ére is jóval érzékenyebb. Ha ez még nem lenne elég elmondom, hogy a T57 alváza az első felében egy baromira érzékeny és robbanékony lőszerrekesszel (ami majd minden meccsben sérül), hátul meg egy meglehetősen gyúlékony motorral van kitömve. Csak tudnám, hogy a bánatba tudják azt a méretes testet mindössze 36 db lőszerrel telepakolni!

A wiki szerint még az elülső alsó lemezen keresztüllőve is lehet sebezni a lőszerrekeszt. Nekem ez még konkrétan nem tűnt fel, de ettől még persze simán elképzelhető.

Felfüggesztés

A maguk 30°/másodperces forgási sebességével én úgy gondolom elég jó manőverezhetőséget kölcsönöznek a lánctalpak a T57-nek. A talajellenállása 1,15/1,25/2,3.

Motor

A Continental AOI-1490 motor 875 lóereje elég jól gyorsítja a T57-et egészen 37 km/h-ig, itt ugyanis valami idióta balanszlimiter bekapcsol és hiába érezzük, hogy a 16,28 LE/tonnától ennél többet várnánk, mert a limit ennyi és kész. Ezzel még együtt is lehet egyébként élni, de a 12 km/h-s hátrameneti sebesség egy ilyen heavy viszonylatban egészen jól manőverezhető de gyengén páncélozott tanknál elég nagy pofáncsapás! Nem kívánom senkinek, hogy a T57-tel tolatva kelljen visszavonulnia ellenséges tűz alatt!

A modul HP értékére vonatkozóan nincsenek pontos adataim, de észrevételeim szerint a 750-es alfa már közel 100%-os eséllyel lobbantja lángra, legalábbis én ha egy E100-nak hagyom, hogy ott eltaláljon, szinte mindig gyullad.

Ajánlott játékstílus

Alapvetően, mint minden más táras tank, a T57 is a megfelelő időzítésről szól. Időzíteni kell a támadást, a visszavonulást és az újratöltést is.

Tárazás:

Az autoloader adta előny leginkább úgy aknázható ki, ha egy bekapott lövésért cserébe egy tárnyi sebzést osztunk ki. A T57 egy tárral átlagban 1600 sebzést tud kiosztani, belátható tehát, hogy a fenti módon a játékban előforduló tankok 99%-ával érdemes alkuba bocsátkozni. Így ha kell vállalhatjuk az elszenvedett sebzés kockázatát, de semmiképpen se kapkodjuk el a lövéseinket (kíp in májnd dö szórás nerfek), mert azzal rontjuk az üzletben realizálható profitunk mértékét.

Ettől függetlenül még ennél is jobb megoldás, ha sunyi módon más tankokra koncentráló ellenfeleket támadunk be. A pen elég jó hozzá, hogy szemből is bárkire rámenjünk, de az ideális eset ha sérülékeny modulokat tudunk lőni. Gondoljatok bele, ha elkezditek egy orosz heavy (pl. IS-8, IS-7) hátsó fertályát (ahol a motor és az üzemanyagtartály van) lövöldözni (akár oldalról is) és be is tudtok vinni 4 találatot, akkor nem csak sebeztetek átlagban 1600-at, de nagy eséllyel még kigyújtani is sikerül majd és ha nincs automata tűzoltója és sikerült 1-2 átlag feletti sebzést is bevinni, ez könnyen egy IS-8 egytárazását is jelentheti. A másik jó taktika a tankok láncon tartása sebzéssel egyetemben, hadd jöjjön az a plusz XP a láncolt sebzésért ha a csapattársak is lövik közben! Kifejezetten magas HP-val rendelkező tankok (Maus, E 100, JgPz E100 stb.) esetében, amiknek még kitárazás után is maradhat bőven HP-ja, különösen ajánlatos ezt tennünk. A legjobb ha az első, második lövés után még a repair kitjüket is elhasználják, de újra tudjátok őket láncolni. Dupla haszon és mosoly az arcon! ;)

Talán noob dolog T10-es tankokkal T8-asokat lőni, de 1600-as átlag társebzéssel a T8-as heavy-k 99%-a kiszedhető, ha nem tol ki velünk az RNG és nem osztunk durván átlag alatti sebzést minden egyes lövéssel. Én éppen ezért előszeretettel tárazok ki T8-as nehéz tankokra vagy T9-es médiumokra.

Egy biztos, kitárazásnál egy ellenfélre koncentráljunk, ne osszuk fel a tárat több között, ha nem muszáj! Egy ellenfél legyen biztosan kiszedve vagy erősen leHP-zva ahhoz, hogy elmenjen a kedve a további powerkedéstól, ha már bárki által egylövésezhető állapotba került.

Visszavonulás:

Ami a visszavonulást illeti, alapvetően itt jön be a skillfaktor a táras tankoknál. Ez az a rész, amiről az "autoloaderOPnyávogóknak" nemigen van fogalma, mert valószínűleg nem is hajtanak táras tankokat. Ha hajtanának akkor ugyanis tudnák, hogy az újratöltési idő túléléséhez sokkal nagyobb mértékű helyzetfelismerőke kell, mint a kitárazáshoz.

Kitárazásnál tehát maradjunk szilárd fedezék és csapattársak közelében, hogy újratöltésnél legyen olyan biztonságos hely, ahol eltölthetjük azt a közel fél percet, illetve legyen ott más csapattársunk is, akire addig az ellenfél koncentrálhat. Ha a csapattársaink elfogytak már és mi még mindig ott vagyunk, akkor az van, hogy ellustálkodtuk a visszavonulást és ebből a katyvaszból sajnos a T57 mobilitása nem fog kihúzni minket. Ilyenkor még tudunk időt nyerni a szilárd fedezék (ház, nagyobb szikla) körüli fogócskával, de ez csak ideig óráig és lassú nehéz tankokkal meg torony nélküli TD-kel működik. Ilyenkor meg kell próbálni leláncolni őket és láncon tartani úgy, hogy ők a fedezéktől ne tudjanak sebezni.

Kitárazás után nem kell fejvesztve menekülni. A jobb játékosok figyelik hány lövést adtunk le, de a gyengébbek ritkán. Azt, hogy tudják-e, hogy tárazunk vagy sem, viszonylag könnyen meg lehet ítélni abból, hogy mennyire gyorsan és agresszívan mozdulnak ránk. Ha határozottak, akkor nagy valószínűséggel tudják, hogy töltünk. Ha sikerült távolságot tartani az ellenféltől, akkor lassabb tankok (E100 pl.) nem fognak a 23 másodperces töltésidő alatt odaérni. A gyorsabbak (Lorr 40t, BC) viszont igen, így ha lassú és gyors ellenfelek is jönnek ránk, fókuszáljunk a könnyebben páncélozott gyorsabb ellenfélre, így ha azt sikerült letárazni, a megmaradó lassú ellenfelet még esetleg kimanőverezhetjük ha van szilárd fedezék.

Egyéb iránt az autoloader viszonylatban jó torony ellenére ne hagyatkozzunk a T57 páncélzatára. A lánctalp hitboxában tátongó lyuk miatt a side scrape is lutri, ráadásul a lánctalpon átmenő találatok nagy valószínűséggel sebzik vagy robbantják a lőszerrekeszt, vagy kiütik vagy kigyújtják a motort.

Kerüljük a meredek lejtőket, a rossz ágyúemelkedés miatt.

Összességében a T57 Heavy egy támogató tank. Nincs meg a páncélozottsága a frontvonalbeli harchoz, sem a mobilitása a legtöbb lerohanó taktikához. A T57-tel ennek fényében kell játszani, még akkor is ha lesz olyan fogalmatlan (ld. videó harmadik csata), aki emiatt utána veri a nyálát. Attól még, hogy egy tank nevében ott a "heavy", vagy három sávos ikon van felette, még nem kell vele beállni a csapat élére lándzsahegynek.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

 • Vertikális stabilizátor
 • Ventilátor

A harmadik helyre ízlés szerint célzásgyorsító vagy optika. Utóbbi hatása nyilván jobban érezhető.

Ajánlott fogyóeszközök

 • Kis elsősegélycsomag
 • Kis javítókészlet
 • Automata tűzoltó készülék

Az automata tűzoltó elengedhetetlen a motor 20%-os gyulladási esélye miatt!

Ajánlott legénységi képzettségek

6. érzék, javítás, BIA, menet közbeni és toronyforgás közbeni pontosságot javító skillek, kuplungégető, biztonságos elhelyezés.

Mindezek közül a biztonságos elhelyezést emelném ki, mivel a T57 egy kétláncon járó lőszerrekesz, ami nem csak gyakran sérül, de sajnos elég sűrűn robban is. Gondolom Ti is láttatok már nem egyszer T57-ről lerepülő tornyot, elég sokszor találkozni ezzel a jelenséggel randomban.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • 1600-as átlag társebzés
 • a leggyorsabb tártöltés T10-ben
 • jó csőlehajlás
 • papíron a legjobb T10-es heavy DPM

Hátrányai

 • rendkívül sérülékeny lőszerrekesz
 • eléggé sérülékeny és beragadós torony
 • széjjelnerfelt ágyú -> rossz "távolbasebző" potenciál
 • alacsony lőszerkapacitás

Mivel a T57 Heavy egyetlen valós T10-es konkurense az AMX 50B, szerintem mindenképpen érdemes az előnyöket és hátrányokat az 50B-vel összehasonlítva is részletezni.

T57 előnyei az 50B-vel szemben:

 • rövidebb töltésidő és papíron jobb DPM
 • kevésbé papír páncélzat, főleg a tornyon
 • az alváz kevésbé érzékeny a HE splash sebzésre, valamint a 120 mm-es lövedékek nem állnak 3 kaliber overmatch viszonyban az oldalával (és a hátuljával, ugyanis az 50B oldala és hátulja csak 30 mm)

50B előnyei a T57-el szemben:

 • sokkal jobb mobilitás
 • nagyobb lőszerkapacitás
 • HEAT helyett APCR prémium lőszer
 • összességében jobb ágyúkarakterisztika, soft statok

Kiknek ajánlott

Annak, aki megfelelően tájékozódott róla, teszt szerveren kipróbálta és mindezen ismeretek birtokában jobban tetszik neki, mint az AMX 50B. Annak, aki vágyik egy táras T10-es nehéz tankra és jóval kevesebb választja el a T57-től, mint az AMX 50B-től. Ha az 50B helyett kellene ajánlanom, nem beszélnék őszintén. Összességében a T57 a ronggyá nerfelt ágyújával már egyértelműen rosszabb mint az 50B. 9.3 előtt a T57 ágyúja jobb volt mint az 50B-é, a mobilitása meg rosszabb és ezt egy egészséges balansznak tartottam a kettő között. 9.3-mal elvesztette a T57 a valódi előnyeit az 50B-vel szemben, ami megmaradt neki (toronypáncél, töltésidő, DPM) az nem kiaknázható olyan mértékben, hogy ettől jobbnak legyen mondható. Kihangsúlyoznám, hogy annyira nem rossz a T57, hogy T7-8-9 környékén félbehagyjuk az ágat és elkezdjük az elejétől az 50B-ét. Sőt, a T57 egyáltalán nem is rossz tank. De ha mindkettőt az alapoktól kéne kezdenem, én egészen biztosan a csigazabálót választanám.

Ez persze csak az én véleményem és biztosan lesznek, akik nem értenek majd egyet. De hé! Elvégre ezt az elemzést én írom, valami kell, hogy legyen benne belőlem is!

Videó

{youtube}NsUot6JAcA4|690|420{/youtube}


Az elemzést írta: rosszpenz

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:40

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Camper03
  • Kiképző
  · 7 éve
  Jó elemzés. Nekem 50 100-am van, és azt a mai napig egyszerűen imádom :P
  Elég felemelő érzés kitárazni vele egy E 75-re aztán ott hagyni szerencsétlent 100-200 HP-n
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  RNiI · 7 éve
  amikor bejött tesztszerón kipróbáltam..11 kill az első csatában, 1v7et hoztam vele..akkor megfogadtam hogy soha nem fogom kihúzni ..gusztustalanul OP volt..jó kezekben sajnos most is az...
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  ca19e12e580919cf29b893af5edc7b20 · 7 éve
  Grat az elemzéshez. Már nem rohangál mindenki T57-tel, mint régen ez nagyon feltűnt, most már tudom miért. :-) Az egész játékba egy tankot utáltam mégpedig pont ezt. Jött lőtt 4-et mindegy hová az betalált és sebzett még célozni sem kellett neki aztán vagy kb. 25 másodperc alatt újratöltött. Még azon növelhettek volna vagy 35-re minimum, de így is jó ha az ágyút piszkálták meg. Na majd biztos jól megköveznek a tulajok ezért a véleményért.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  doom13 · 7 éve
  Az egyik kedvenc tankom ez a gép, nerf ide vagy nerf oda. Még zöldfülű koromban döntöttem el, hogy nekem kell egy ilyen, ha jól emlékszem a statjait nem is néztem meg, az alakja tetszett meg valamiért. Kihúztam és az a tapasztalatom, hogy aki átérzi a stílusát (én amolyan Heavy-Med hibridként használom, adott esetben mindkét feladatot el tudja látni valahogy, természetesen lassabb mint egy med, viszont a DPM-je brutális), ami se nem heavy, se nem med, hanem valami egyedibb (még a táras amx heavykhez sem hasonlítanám, hiszen azok a nagyobb tárazási idő miatt kicsit más stílust követelnek), akkor nagyon meghálálja ez a kis masina és egy hihetetlen gyilkológép válik belőle. Nekem az 5k dmg-s körök sem ritkák, persze ez csapat,pálya és RNG függő is. Viszont szegényt az artyk nagyon csúnyán meg tudját szívatni, egyszer M40/M43-al egy T57 oldalába egy lövéssel 1983-at tudtam osztani kritikus sebzés nélkül, tehát az artyk figyelmét ne tereljük magunkra, ha ebben a gépben ülünk.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  repicki · 7 éve
  A NERF ellenére kihúztam ezt az ágat és sikerült tolnom vele egy tank ászt ;-)
  Tessék megnézni h mit lehet vele művelni: http://youtu.be/OyDdJ0j8NhE
  De szerintem megcsinálom az 50B-t is, abból baj nem lehet.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  pgergo77 · 7 éve
  Korrekt elemzés. Ez a mondat/gondolat nagyon tetszik.
  "Ez persze csak az én véleményem és biztosan lesznek, akik nem értenek majd egyet. De hé! Elvégre ezt az elemzést én írom, valami kell, hogy legyen benne belőlem is!"
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  jozefgucci · 7 éve
  A nerf után vettem sajnos ezt a gépet ,de annyira nem érzem rossznak . Szakaszban teljesen jól használható a járgány . Az 50B ig még 20K xp kell és nagyon kíváncsi vagyok mennyire lesz az jobb. Az E1 vs 50-120 hasonlítás nekem az T54E1 javára menne . Az 50-120 nekem olyan esetlen még nem nagyon sikerült vele megbarátkoznom .
Tovább a kategóriában: « Tank elemzés: T14 M103 - Elemzés »
© 2022 WOTINFO. Minden jog fenntartva.