Jelenleg

24
látogatónk van

2015. február 6. 11:10

Tiger I - Elemzés

(127 szavazat)
131 hozzászólás

Paraméterek

Ágyú

8.8cm Kw.K. 43 L/71

  • Átütés (AP/APCR/HE): 203/237/44 mm
  • Sebzés (AP/APCR/HE): 240/240/295 HP
  • Pontosság: 0,34 m/100m
  • Célzásidő: 2,7 mp
  • Tűzgyorsaság: 8,96 lövés/perc
  • Függőleges kitéríthetőség: -7°/+13°

T7-es nehéz tank viszonylatban ennek az ágyúnak az átütése az élmezőnyben, a sebzése a középmezőnyben van. Mindehhez viszont ventilátor és töltésgyorsító használatával 5,65 mp az újratöltés ideje és 2546 a DPM. Ez brutális! BRUTÁLIS! Az alap DPM sima 100%-os legénységgel és felszerelések nélkül 2150, összehasonlításképpen a többi T7-es nehéz tanké: Tiger P - 1675, AMX M4 - 1675, T29 - 1683, Black Prince - 1800, KV-3 - 1857-1903, IS-2 - 1903, IS - 1903-1972.

Lőszerből 72 db-ot képes magával cipelni a Tigris, ami azért megemlítendő, mert egyrészt attól nem kell félni, hogy elfogy, másrészt sokat nem kell matekolni, hogy miből mennyit vigyünk, lazán lehet húzgálni a csúszkákat.

Az AP lövedékek csőtorkolati kezdősebessége 1000 m/s, az APCR-é 1250 m/s, így a távoli célpontok eltalálása sem okoz különösebb kihívást. Legalábbis az elétartásból kifolyólag. Sajnos hajlamos nagyobb távolságban már trollkodni az ágyú, de összességében egy nagyon jó 8,8-as ez, aminek bőven vannak erősségei ahhoz, hogy életben tartsa a Tigrist.

Amíg a top löveg nincs meg, az alap 7,5 cm-es Kw.K. L/70-nel érdemes farmolni, a többi ágyú (a gagyi 8,8-as és a 10,5-ös) csak techtree-töltelék ahhoz képest.

Torony

A Tigris alap tornya csupáncsak 100/80/80 mm páncéllal rendelkezik és hiába is vártátok a fejlesztett tornyot boci szemekkel, attól sem remélhettek többet. Pont ugyanennyi páncél, +10m látótáv és jóval gyatrább 18°/mp forgási sebesség. Viszont a 8,8-as Kw.K. 43 L/71-es löveget csak erre a toronyra lehet felrakni.

A lövegpajzs a tornyon üreges páncélként viselkedik és annak majdnem a teljes frontját lefedi. A gond csak az, hogy az a 100 mm toronypáncél nincs mögötte. Legalábbis nem mindenhol. Na azért nem a teljes felületén hiányzik, a peremeken vannak átfedések. Ráadásul nem csak egy réteg üreges páncél van rajta, hanem kettő is. Vagy lehet, hogy több. És olyan az egész mint egy puzzle 40, 50, 85, 90, 140 és 150 mm-es páncéllal rendelkező részeket is találtam a mozaikban, amik olykor-olykor lefedik egymást. Érted ugye? Nem? Így annyira én sem. Vizuális típus vagyok, íme hát egy kép:

Ennyi pont felvétele alatt bőven eluntam az életem a Tigris toronyfrontjának a kifürkészése közben, úgyhogy meg kell elégednetek ennyivel. A lényeg az, hogy a különböző üreges páncélként működő rétegek néhol lefedik egymást és ezeken a helyeken igen troll effektív páncélértékeket kapunk az alapvetően gyengén páncélozott tornyon.

Az effektív vastagság a Tank Inspector vs. Tigris I fejlesztett torony meccs hosszabbításában a következő eredménnyel ért véget: az effektív vastagság 100 és kb. 300 mm között váltakozik. Megfigyeléseim szerint 140-150 mm effektívvel rendelkeznek a legnagyobb felületű részek, de elszórtan brutálisan jobb effektívvel bíró pontszerű, valódi kiterjedéssel nem rendelkező trollocskák vannak benne. Azt meg tudjuk, hogy a kliens pontként kezeli a lövedékeket, tehát bármi megeshet. Vagy belövöd meggymaggal is, vagy kókuszpálmával sem. A dietetikus tanácsa: lőhetjük nyugodtan a Tigris tornyát, csak ne kapjunk gyomorfekélyt ha lepattan! Ha meg rám hallgatok, azt csináltok, amit akartok! ;)

A 18°/másodperces forgási sebességről még annyit, hogy mivel a lánctalp gyorsabban forog, ha utána akarsz fordulni egy gyorsabb tanknak vagy valakinek, aki épp körbeautóz, egyszerűen túlfordítja a lánctalp a tornyot, viszi magával mert a torony lassabb. Még rosszabb ha az egyik irányba kanyarodnál de közben az ellenkező irányba kellene a tornyot fordítani. Ez elég kellemetlen tud lenni, oda kell rá figyelni.

Felépítmény

Röhögni fogsz, de az egyszerűség kedvéért a németek úgy gondolták ha már a tornyon nincs elég páncélzat, akkor az alvázon meg már minek legyen, úgyhogy 100/80/80 mm-ben állapították meg itt is a (játékban) hullámpapír értékét. Természetesen mint mérnöki munka 1940-ben ez a szögletes tank még kivételes volt, főleg ha belegondolunk, hogy a németek még a 90-es években is ugyanezt nyomatták. Sajnos a WoT-ban azonban ez a klasszikus felfogás komoly hátrányt jelent. Talán itt köszön vissza igazán a dömper stílus, a Tigris alváza egy naaagy doboz, csupa szögletes, derékszögben álló vékony páncéllal, ami kb. annyit ér, mintha polikarbonátból lenne (vagy tudomisén miből gyártják a dömpert).

A T6-os T37 könnyű tank 150 mm-es átütésű AP lövedékei például könnyen homokozószitát csinálnak a Tigris frontjából. De nem kell sokat fürkészni a fejlesztési fát, hogy belássuk, kb. majdnem minden tank át tudja ütni szemből, amivel szerencsétlen összekerülhet. A torony fürkészése folyamán elszenvedett lelkesedésvesztésem végett csak befordított állapotban készítettem effektív páncélelemzést a Tigris alvázáról, mert minden egyéb pozícióban ennél már csak rosszabb lehet:

Amint a képen látható, sidescrape-elni éppen lehet a Tigrissel, csak nehéz úgy kivitelezni, hogy ne látsszon ki az eleje és mázli kell hozzá, hogy azt az oldalsó csíkot találják el és ne alá lőjenek be. Felmerülhet hát bennetek a kérdés: Így is beviszi minden, lehet még ennél rosszabb? A kérdés pedig jogos. A válasz pedig: nem. A gyakorlatilag T7-ben már páncélnak nem igazán nevezhető alváz kompenzálására a Tigris egy nagyon derék (a fejlesztett toronnyal) 1500-as "egészségmedencét" (HP) kapott. Ha belegondolunk az IS-3-nak ennyi a HP-ja például, tehát a Tigris esetében páncél helyett a T8-as nehéz tankokénak megfelelő életerő mennyiségre kell hagyatkoznunk.

Ami még bosszantó, hogy a Tigris mindkét oldala lőszerrekesszel, a hátulja meg motorral van kitömve. Szinte minden oldalsó lövésre behal az előbbi, az utóbbi meg hátsó-oldalsó és hátsó lövésekre nagyon de nagyon gyakran, és elég gyakran gyullad is.

Szemből érkező lövésekre a sofőr, a rádiós és a rádió érzékeny. Meg a váltó, ami a tank elejében van és ha találatot kap az is motorsérülést eredményez.

Felfüggesztés

A fejlesztett lánctalpak másodpercenként 26°-kal fordulnak, ez nyilván nem gyors és irányváltoztatásnál okoz is sebességvesztést, de úgy gondolom egy nehéz tanknál elfogadható érték. A talajellenállása 1,2/1,4/2,9.

Motor

A Maybach HL230 TRM P45 700 lóereje csak 50-nel több mint az alap motoré, emellett viszont jóval nehezebb, majdnem a kétszeresét nyomja. Ezen okokból kifolyólag egyrészt minimálisan befolyásolja a Tigris dinamikáját pozitív irányba, másrészt az alap lánctalpakra nem megy fel. Kifejlesztését csak akkor javaslom, ha megtartanátok a tankot. Vagy ha nagyon ráértek, a Tigris II felé én sem kapkodnék túlságosan. Találat esetén mindkét motor 20%-os eséllyel gyullad ki.

Összességében a Tigris mobilitása nehéz tank létére elfogadható, egyáltalán nem tűnik lomhának, inkább csak komótosnak. Relatíve jól gyorsul és bár a 40 km/h-s sebességeket csak lejtőn képes elérni, a 25-30 km/h környéki tartomány vízszintes talajon viszonylag hamar meg van és könnyen tartható számára.

Fejlesztési fa

Az alap lánctalpra sajnos nem megy fel a fejlesztett torony, a jó hír viszont az, hogy adott legalább egy használható ágyú (7.5cm Kw.K. L/70), amivel ki lehet húzni a fejlesztett lánctalpakat és tornyot is. Mivel a fejlesztett motor nem kínál jelentős előnyt az alaphoz képest és mivel a több sebzés = több xp, én a fejlesztett torony és a top 88-as löveg kifejlesztését javaslom előtérbe helyezni.

A fejlesztési fáról gondolom elég ennyit elmondani, az, hogy a top rádió felmegy az alap lánctalpakra gondolom senkit nem érdekel.

Ajánlott játékstílus

Összegezzük tehát az eddig leírtakat. Adott:

  • közepes tank jellegű (sebzés, ROF) löveg
  • iszonyat DPM
  • közepes tankéval megegyező páncélzat
  • T8 heavy HP
  • heavy-hez képest elfogadható jó mobilitás

Számomra mindebből az következik, hogy a Tigris a gyakorlatban nem nehéz tank, hanem egy dagadt lusta médium, jó sok szalonnával. Ezzel a páncélzattal egyszerűen nem lehet a Tigris I-et klasszikus nehéz tankként használni. Sebzést felfogni nem lehet vele, leginkább csak bekapni és benyelni. Támogatni viszont nagyon is! Az ágyúja elég pontos, a látótávja a saját tierjében jó, a tűzgyorsasága kiváló. A fő frontvonal mögötti pozíciókat érdemes vele felvenni, szilárd fedezék közelében, ami mögé vissza lehet húzódni ha hab testét kiszúrják, mert camoja heavy lévén nemigen van. Amint spot van kezdjük el gyepálni, amit csak lehet, hadd szóljon az az ágyú, használjuk ki a tűzgyorsaságát!

A Tigris I a DPM-ről szól, ez a fő erőssége, ezt kell kiaknázni. A -7°-os ágyúsüllyedés nem a legjobb, de annyira azért nem is rossz. Ellenben olyan dombharcra nem alkalmas a Tigris mint egy T29. Keressetek inkább lankásabb pozíciókat, a meredek emelkedőket kerüljétek. Hála a lassú toronyforgásnak, amíg az alvázat nem mozgatjuk a célkör nem ugrik annyira szét, a célzásidő így igen rövid még célzásgyorsító nélkül is. Statikus pozíciókból tehát elég gyorsan lehet a Tigrissel egymást követő lövéseket leadni, így a legkönnyebb a DPM-et kiaknázni. A közelharcban való kiteljesedést mindaddig érdemes kerülni, míg nincs más hátra. Ilyenkor azonban ha jól gazdálkodtunk a HP-nkkal, T7-ig mindent le lehet nyomni (ésszel) a HP/DPM kombóval.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

  • Ventilátor
  • Töltésgyorsító
  • Optika (Látcső)

Esetleg optika helyett célzásgyorsító, de a támogató stílus miatt szerintem az optika hasznosabb, a fentebb leírtak miatt pedig a célzásgyorsítót nem érzem igazán hasznosnak, mert menet közben semmit nem ér. Esetlegesen a periszkóp sem hülyeség, ha nagyon jól tűritek a kempelést.

Ajánlott fogyóeszközök

  • Nagy javító készlet
  • Kis elsősegély csomag
  • Automata tűzoltó készülék

A 20%-os gyulladási esély miatt az automata tűzoltót javaslom. A Tigris motorja olyan, mint egy benzinbe mártott fáklya, amire minden kilőtt lövedék égő gyufaként fogható fel.

Ajánlott legénységi képzettségek

6. érzék, javítás, BiA, kuplungégető, kapáslövés és egyéb pontosságjavító skillek, tűzoltás.

Előnyök és hátrányok

Előnyök

  • jól használható pontos és magas tűzgyorsaságú ágyú
  • jó pen
  • tierjében a legjobb heavy DPM
  • sok HP

Hátrányok

  • az effektív páncél hiánya
  • fokozottan sérülékeny modulok és legénység
  • lassú toronyforgás

Kiknek ajánlott

Klesszik hevi tenk szakos napközis tanároknak biztos nem. A tankok, német tankok és a II. VH-s filmek szerelmeseinek viszont mindenképpen. Ezen felül én úgy gondolom egy elég szórakoztató és jól játszható, ha nem is nehéz, de kényelmes közepes tank a Tigris I, érdemes kipróbálni. A leírt hiányosságai ellenére is kiváló, T7-ben a T29 mellett egyértelműen a másik legjobb nehéz tank!

Videó


Az elemzést írta: rosszpenz

Utoljára frissítve: 2019. január 22. 07:51

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Hunyadi_Loveszdandar
    • Tankos
    · 6 éve
    pedig ez egy nagyon jó tank... ki kell használni, hogy van egy jó átütés és magas DPM
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    nethsz
    • Tankos
    · 6 éve
    Sziasztok,

    Nagyon vagytam ezt a tankot a multja miatt kifejlesztettem es lejatszottam vele az elso 100 csatamat. (50% gyozelem, az atlag sebzes 644) Meg mielott barki elkezdene, hogy milyen szar vagyok. tudom, aki errol irna az ne faradjon ezzel.

    Elegge csalodott vagok, a tank kb annyira komoly a mostani jatekmenetben mint a Tigris a Micimackoban. Az utolso 43 csatamat lejegyzeteltem, hogy egy kis statisztikaval is ala tudjam tamasztani a mondanivalomat. A tank tier VII., az MM a kovetkezokepp adta a csatakat; Tier VII. 3csata(3%), TierVIII es IX. 20-20 (47-47%) csata volt. Az igazsaghoz tartozik, hogy a Tier VIII-as csatakban volt par olyan amikor harom magasabb szintu tank volt es kozvetlen vagy majdnem kozvetlen a Tigris kovetkezett.
    Gondolom, -koszonhetoen az orosz WG-nek- elegge gyengus tankot sikerult osszehozni, messze elmarad a hiretol. lassu, de legalabb papirbol van, nagyon meg kell tervezni, hova szertnel eljutni. Barki ismetlem barki barhonnan tudja sebezni, kb. 20-30%-ot tud pattintani, de mivel a tank lassu, es ha mar melled lonek akkor is hullik a legenyseg, a loszerrekesz es a motor mindenki Teged a konnyu XP-t fogja vadaszni. Kepes olyan szinten lepattanni es kritikust sebezni, ( ha a levegobe losz a semmire sokszor az is lepattan :wb: :wb: ) hogy az mar muveszet. Rendkivul szeret meg celt teveszteni es homalyt loni. Ertem ezalat hogy meglovod a tank sziluettet es semmi sebzest nem ersz el. Viszont csrebe 1500xp-t biztosan kinalja az ellenfelnek. Teljesen varatlanul kepes pontosan es eredmenyesen is loni a loveg, de nagy tetelben ne tegyel ra.
    A kredit kerdesben viszont permanensen buko tud lenni. Mivel mindenki kepes sebezni a dragamat, sokat kell javitani a tankot es gyogyitani a legenyseget. En nem nagyon hasznalok gold loszert, de ha azt is toltod akkor az gyorsan elviszi a kreditedet. Ha nem vagy nyero csapatban, es nem sebzel folyamatosan 1000 felett akkor csak aprot termel, amit egy rosszabb kor el is visz gyorsan. Mivel az MM a fentebb emlitett csatakat osztotta nekem, sok jora nem szamithattam. Egy Defender, IS7, VK100.01 P, T34, Type IV. Heavy pillanatok alatt kicsontoz es mehetsz vissza a garazsba. Ha hatul bujkalsz akkor a csapatnak nem segitesz. ( Bar meglatasom szerint, a csapatok nem csapatkent viselkednek, hanem mindenki a sajat sebzeseert es killjeert teper. Ha tolt nem huzodik vissza, hogy mas is lohessen, eled all, elllo, meglok celzas kozben...stb.)

    Szoval, en meg kezdonek szamitom magam es egyre inkabb oszinte elismeressel tekintek azokra akik evek ota jatszak ezt a jatekot. Kiegesziteskent a tankelemzeshez a legenysegi skillekhez kell meg egy nagy adag turelem es kitartas. En csak jatekbol jatszom, de neha kezdem megerteni azt a sok flusztralt jatekost aki kilovi a masikat, mert nem azt teszi amit szerinte kellene, vagy mert megloki...stb. foleg olyan csatakban amikor az orara nezel eltelt harom perc es mar 8-0 az ellensegnek.

    (Bocs, De angol windowst es billentyuzetet hasznalok ezert nincs ekezet. Csak mert mar kaptam ezert is hideget-meleget.)
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    tobeter1994
    • Tankos
    · 7 éve
    Imádtam... :roll:

    [img]http://kepfeltoltes.hu/161027/12493571_1003745819696972_8276126488416102861_o_www.kepfeltoltes.hu_.jpg[/img]
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    pkrusi
    • Tankos
    · 7 éve
    Tegnap visszavettem drágámat a versenyre, csak sajna még a legényeknek kell fejlődniük:/

    Két heavy tank van, amit periszkóppal használok: Tigris I. - Tigris II.
    Célzásgyorsító valóban felesleges, ha megvannak a megfelelő skillek hozzá.

    Szóval nagyon szekszi tank
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Hunavaria
    • Tankos
    · 7 éve
    Én szerettem, de nagyon megutáltam.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    singes
    • Tankos
    · 7 éve
    [quote name="Hunavaria"]Gyenge.[/quote]

    Elemzés korrekt és pontos, tank nagyon erős, t7-ben a t29-cel a legjobb heavy, nem tudnék választani közülük.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Hunavaria
    • Tankos
    · 7 éve
    Gyenge.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Muerte188
    • Tankos
    · 8 éve
    Jó játékosoknak ajánlott a tank.
    Tier 7 ben nagyon megállja a helyét, fullos 3 soros legénységgel már kifejezetten jó. Venti bia töltésgyorsító és Repesz páncél. (vagy megerősített lőszerrekesz) Ajánlott nem elsőként kinézni a frontvonalon, mivel magas inkább használjuk ki és picit hátrábból az előtted lévő tankok felett átlőni.
    A személyes tapasztalatom szerint, lehet vele side scrape-lni, bár akkor az ammo rack-et veszélyezteted.
    80 as hátsó páncél megvicceli a light okat, nem kell félni ha mögéd kerül, semmivel nem rosszabb mintha oldalról lőne. Jó tank, de nagyon kell ismerni, hogy mit lehet vele bevállalni és mit nem.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Toydolls2
    • VIP
    · 8 éve
    [quote name="Tankvadasz77"]Egyébként ez lenne a cél,hogy két lövés között gyorsan mellé gurulni (50km/h) és mivel nincs elég süllyedése az ágyúnak a magassága miatt nem lát rám, oldalról jól szétküldöm ;-) De ezek szerint ez a vas csak akkor megy 50-nel ha Himmelsdorfi hegyről lefelé tol egy Cromwell? :cry: :cry2: :-)[/quote]

    Tapasztalat, hogy az 50km/h zsírozott leejtőn lefelé hátszéllel teljesen jól működik, de ha ezek a feltételek nincsenek, akkor nyögvenyelősen éri el csak az 50-et. :pinch: Nagyon elbaltázták, hogy heavy-t csináltak belőle, de gondolom ez volt a cél, mert nagyon jó volt.

Kapcsolódó elemek

© 2024 WOTINFO. Minden jog fenntartva.