Jelenleg

22
látogatónk van

2015. február 6. 11:10

Tiger I - Elemzés

Írta:
(118 szavazat)
131 hozzászólás

Paraméterek

Ágyú

8.8cm Kw.K. 43 L/71

 • Átütés (AP/APCR/HE): 203/237/44 mm
 • Sebzés (AP/APCR/HE): 240/240/295 HP
 • Pontosság: 0,34 m/100m
 • Célzásidő: 2,7 mp
 • Tűzgyorsaság: 8,96 lövés/perc
 • Függőleges kitéríthetőség: -7°/+13°

T7-es nehéz tank viszonylatban ennek az ágyúnak az átütése az élmezőnyben, a sebzése a középmezőnyben van. Mindehhez viszont ventilátor és töltésgyorsító használatával 5,65 mp az újratöltés ideje és 2546 a DPM. Ez brutális! BRUTÁLIS! Az alap DPM sima 100%-os legénységgel és felszerelések nélkül 2150, összehasonlításképpen a többi T7-es nehéz tanké: Tiger P - 1675, AMX M4 - 1675, T29 - 1683, Black Prince - 1800, KV-3 - 1857-1903, IS-2 - 1903, IS - 1903-1972.

Lőszerből 72 db-ot képes magával cipelni a Tigris, ami azért megemlítendő, mert egyrészt attól nem kell félni, hogy elfogy, másrészt sokat nem kell matekolni, hogy miből mennyit vigyünk, lazán lehet húzgálni a csúszkákat.

Az AP lövedékek csőtorkolati kezdősebessége 1000 m/s, az APCR-é 1250 m/s, így a távoli célpontok eltalálása sem okoz különösebb kihívást. Legalábbis az elétartásból kifolyólag. Sajnos hajlamos nagyobb távolságban már trollkodni az ágyú, de összességében egy nagyon jó 8,8-as ez, aminek bőven vannak erősségei ahhoz, hogy életben tartsa a Tigrist.

Amíg a top löveg nincs meg, az alap 7,5 cm-es Kw.K. L/70-nel érdemes farmolni, a többi ágyú (a gagyi 8,8-as és a 10,5-ös) csak techtree-töltelék ahhoz képest.

Torony

A Tigris alap tornya csupáncsak 100/80/80 mm páncéllal rendelkezik és hiába is vártátok a fejlesztett tornyot boci szemekkel, attól sem remélhettek többet. Pont ugyanennyi páncél, +10m látótáv és jóval gyatrább 18°/mp forgási sebesség. Viszont a 8,8-as Kw.K. 43 L/71-es löveget csak erre a toronyra lehet felrakni.

A lövegpajzs a tornyon üreges páncélként viselkedik és annak majdnem a teljes frontját lefedi. A gond csak az, hogy az a 100 mm toronypáncél nincs mögötte. Legalábbis nem mindenhol. Na azért nem a teljes felületén hiányzik, a peremeken vannak átfedések. Ráadásul nem csak egy réteg üreges páncél van rajta, hanem kettő is. Vagy lehet, hogy több. És olyan az egész mint egy puzzle 40, 50, 85, 90, 140 és 150 mm-es páncéllal rendelkező részeket is találtam a mozaikban, amik olykor-olykor lefedik egymást. Érted ugye? Nem? Így annyira én sem. Vizuális típus vagyok, íme hát egy kép:

Ennyi pont felvétele alatt bőven eluntam az életem a Tigris toronyfrontjának a kifürkészése közben, úgyhogy meg kell elégednetek ennyivel. A lényeg az, hogy a különböző üreges páncélként működő rétegek néhol lefedik egymást és ezeken a helyeken igen troll effektív páncélértékeket kapunk az alapvetően gyengén páncélozott tornyon.

Az effektív vastagság a Tank Inspector vs. Tigris I fejlesztett torony meccs hosszabbításában a következő eredménnyel ért véget: az effektív vastagság 100 és kb. 300 mm között váltakozik. Megfigyeléseim szerint 140-150 mm effektívvel rendelkeznek a legnagyobb felületű részek, de elszórtan brutálisan jobb effektívvel bíró pontszerű, valódi kiterjedéssel nem rendelkező trollocskák vannak benne. Azt meg tudjuk, hogy a kliens pontként kezeli a lövedékeket, tehát bármi megeshet. Vagy belövöd meggymaggal is, vagy kókuszpálmával sem. A dietetikus tanácsa: lőhetjük nyugodtan a Tigris tornyát, csak ne kapjunk gyomorfekélyt ha lepattan! Ha meg rám hallgatok, azt csináltok, amit akartok! ;)

A 18°/másodperces forgási sebességről még annyit, hogy mivel a lánctalp gyorsabban forog, ha utána akarsz fordulni egy gyorsabb tanknak vagy valakinek, aki épp körbeautóz, egyszerűen túlfordítja a lánctalp a tornyot, viszi magával mert a torony lassabb. Még rosszabb ha az egyik irányba kanyarodnál de közben az ellenkező irányba kellene a tornyot fordítani. Ez elég kellemetlen tud lenni, oda kell rá figyelni.

Felépítmény

Röhögni fogsz, de az egyszerűség kedvéért a németek úgy gondolták ha már a tornyon nincs elég páncélzat, akkor az alvázon meg már minek legyen, úgyhogy 100/80/80 mm-ben állapították meg itt is a (játékban) hullámpapír értékét. Természetesen mint mérnöki munka 1940-ben ez a szögletes tank még kivételes volt, főleg ha belegondolunk, hogy a németek még a 90-es években is ugyanezt nyomatták. Sajnos a WoT-ban azonban ez a klasszikus felfogás komoly hátrányt jelent. Talán itt köszön vissza igazán a dömper stílus, a Tigris alváza egy naaagy doboz, csupa szögletes, derékszögben álló vékony páncéllal, ami kb. annyit ér, mintha polikarbonátból lenne (vagy tudomisén miből gyártják a dömpert).

A T6-os T37 könnyű tank 150 mm-es átütésű AP lövedékei például könnyen homokozószitát csinálnak a Tigris frontjából. De nem kell sokat fürkészni a fejlesztési fát, hogy belássuk, kb. majdnem minden tank át tudja ütni szemből, amivel szerencsétlen összekerülhet. A torony fürkészése folyamán elszenvedett lelkesedésvesztésem végett csak befordított állapotban készítettem effektív páncélelemzést a Tigris alvázáról, mert minden egyéb pozícióban ennél már csak rosszabb lehet:

Amint a képen látható, sidescrape-elni éppen lehet a Tigrissel, csak nehéz úgy kivitelezni, hogy ne látsszon ki az eleje és mázli kell hozzá, hogy azt az oldalsó csíkot találják el és ne alá lőjenek be. Felmerülhet hát bennetek a kérdés: Így is beviszi minden, lehet még ennél rosszabb? A kérdés pedig jogos. A válasz pedig: nem. A gyakorlatilag T7-ben már páncélnak nem igazán nevezhető alváz kompenzálására a Tigris egy nagyon derék (a fejlesztett toronnyal) 1500-as "egészségmedencét" (HP) kapott. Ha belegondolunk az IS-3-nak ennyi a HP-ja például, tehát a Tigris esetében páncél helyett a T8-as nehéz tankokénak megfelelő életerő mennyiségre kell hagyatkoznunk.

Ami még bosszantó, hogy a Tigris mindkét oldala lőszerrekesszel, a hátulja meg motorral van kitömve. Szinte minden oldalsó lövésre behal az előbbi, az utóbbi meg hátsó-oldalsó és hátsó lövésekre nagyon de nagyon gyakran, és elég gyakran gyullad is.

Szemből érkező lövésekre a sofőr, a rádiós és a rádió érzékeny. Meg a váltó, ami a tank elejében van és ha találatot kap az is motorsérülést eredményez.

Felfüggesztés

A fejlesztett lánctalpak másodpercenként 26°-kal fordulnak, ez nyilván nem gyors és irányváltoztatásnál okoz is sebességvesztést, de úgy gondolom egy nehéz tanknál elfogadható érték. A talajellenállása 1,2/1,4/2,9.

Motor

A Maybach HL230 TRM P45 700 lóereje csak 50-nel több mint az alap motoré, emellett viszont jóval nehezebb, majdnem a kétszeresét nyomja. Ezen okokból kifolyólag egyrészt minimálisan befolyásolja a Tigris dinamikáját pozitív irányba, másrészt az alap lánctalpakra nem megy fel. Kifejlesztését csak akkor javaslom, ha megtartanátok a tankot. Vagy ha nagyon ráértek, a Tigris II felé én sem kapkodnék túlságosan. Találat esetén mindkét motor 20%-os eséllyel gyullad ki.

Összességében a Tigris mobilitása nehéz tank létére elfogadható, egyáltalán nem tűnik lomhának, inkább csak komótosnak. Relatíve jól gyorsul és bár a 40 km/h-s sebességeket csak lejtőn képes elérni, a 25-30 km/h környéki tartomány vízszintes talajon viszonylag hamar meg van és könnyen tartható számára.

Fejlesztési fa

Az alap lánctalpra sajnos nem megy fel a fejlesztett torony, a jó hír viszont az, hogy adott legalább egy használható ágyú (7.5cm Kw.K. L/70), amivel ki lehet húzni a fejlesztett lánctalpakat és tornyot is. Mivel a fejlesztett motor nem kínál jelentős előnyt az alaphoz képest és mivel a több sebzés = több xp, én a fejlesztett torony és a top 88-as löveg kifejlesztését javaslom előtérbe helyezni.

A fejlesztési fáról gondolom elég ennyit elmondani, az, hogy a top rádió felmegy az alap lánctalpakra gondolom senkit nem érdekel.

Ajánlott játékstílus

Összegezzük tehát az eddig leírtakat. Adott:

 • közepes tank jellegű (sebzés, ROF) löveg
 • iszonyat DPM
 • közepes tankéval megegyező páncélzat
 • T8 heavy HP
 • heavy-hez képest elfogadható jó mobilitás

Számomra mindebből az következik, hogy a Tigris a gyakorlatban nem nehéz tank, hanem egy dagadt lusta médium, jó sok szalonnával. Ezzel a páncélzattal egyszerűen nem lehet a Tigris I-et klasszikus nehéz tankként használni. Sebzést felfogni nem lehet vele, leginkább csak bekapni és benyelni. Támogatni viszont nagyon is! Az ágyúja elég pontos, a látótávja a saját tierjében jó, a tűzgyorsasága kiváló. A fő frontvonal mögötti pozíciókat érdemes vele felvenni, szilárd fedezék közelében, ami mögé vissza lehet húzódni ha hab testét kiszúrják, mert camoja heavy lévén nemigen van. Amint spot van kezdjük el gyepálni, amit csak lehet, hadd szóljon az az ágyú, használjuk ki a tűzgyorsaságát!

A Tigris I a DPM-ről szól, ez a fő erőssége, ezt kell kiaknázni. A -7°-os ágyúsüllyedés nem a legjobb, de annyira azért nem is rossz. Ellenben olyan dombharcra nem alkalmas a Tigris mint egy T29. Keressetek inkább lankásabb pozíciókat, a meredek emelkedőket kerüljétek. Hála a lassú toronyforgásnak, amíg az alvázat nem mozgatjuk a célkör nem ugrik annyira szét, a célzásidő így igen rövid még célzásgyorsító nélkül is. Statikus pozíciókból tehát elég gyorsan lehet a Tigrissel egymást követő lövéseket leadni, így a legkönnyebb a DPM-et kiaknázni. A közelharcban való kiteljesedést mindaddig érdemes kerülni, míg nincs más hátra. Ilyenkor azonban ha jól gazdálkodtunk a HP-nkkal, T7-ig mindent le lehet nyomni (ésszel) a HP/DPM kombóval.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

 • Ventilátor
 • Töltésgyorsító
 • Optika (Látcső)

Esetleg optika helyett célzásgyorsító, de a támogató stílus miatt szerintem az optika hasznosabb, a fentebb leírtak miatt pedig a célzásgyorsítót nem érzem igazán hasznosnak, mert menet közben semmit nem ér. Esetlegesen a periszkóp sem hülyeség, ha nagyon jól tűritek a kempelést.

Ajánlott fogyóeszközök

 • Nagy javító készlet
 • Kis elsősegély csomag
 • Automata tűzoltó készülék

A 20%-os gyulladási esély miatt az automata tűzoltót javaslom. A Tigris motorja olyan, mint egy benzinbe mártott fáklya, amire minden kilőtt lövedék égő gyufaként fogható fel.

Ajánlott legénységi képzettségek

6. érzék, javítás, BiA, kuplungégető, kapáslövés és egyéb pontosságjavító skillek, tűzoltás.

Előnyök és hátrányok

Előnyök

 • jól használható pontos és magas tűzgyorsaságú ágyú
 • jó pen
 • tierjében a legjobb heavy DPM
 • sok HP

Hátrányok

 • az effektív páncél hiánya
 • fokozottan sérülékeny modulok és legénység
 • lassú toronyforgás

Kiknek ajánlott

Klesszik hevi tenk szakos napközis tanároknak biztos nem. A tankok, német tankok és a II. VH-s filmek szerelmeseinek viszont mindenképpen. Ezen felül én úgy gondolom egy elég szórakoztató és jól játszható, ha nem is nehéz, de kényelmes közepes tank a Tigris I, érdemes kipróbálni. A leírt hiányosságai ellenére is kiváló, T7-ben a T29 mellett egyértelműen a másik legjobb nehéz tank!

Videó


Az elemzést írta: rosszpenz

Utoljára frissítve: 2019. január 22. 07:51

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Ligi007
  • Tankos
  · 8 éve
  Végre!
  Tetszett az elemzés, ősze foghatóan úgy benne van minden!
  Csak egyet nem értek.
  PL.: (Vagy ha nagyon ráértek, a Tigris II felé én sem kapkodnék túlságosan.)
  Annyira rossz lenne a 2-s?
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Red_Doki
  • Tankos
  · 8 éve
  Hát mérnökként elmondhatom, hogy a Tigris 1 gépészeti szempontból kudarc. Hogy miért? Lássuk:

  1. Bonyolult. Mind gyártani, mind használni és karbantartani. Pedig gépészeti alapelv, hogy ami egyszerű, az valószínűleg jobb is. Sokáig tartott gyártani, kiképezni a legénységet, a karbantartási igénye pedig óriási volt.
  2. Rengeteg nyersanyag kell hozzá, pazarlás. Bizonyos esetekben, indokolt a súlynövelés a gépészetben. Pl. ha az a cél, hogy valami nehéz legyen. De ez a súly, a 3. pont miatt válik hibává.
  3. Alulmotorizált. Megbocsátható vétek lenne a nyersanyagpazarlás, ha legalább mozogna is a jármű. Hatalmas baklövés volt erősen páncélozott tankot csinálni, ha nincs mivel mozgatni. Ehhez jön még az üzemanyag fogyasztás.

  Ennek a tanknak 2 erősége volt. A kiválló ágyú, és a hírnév. mert a hírneve a harcmezőn, szemtől szemben egy másik tankal alakult ki. De már a Kurszki csata is bebizonyította, hogy a hírnév hamis. mert ha nem 1 v 1 ben van egy másik tankal, akkor már a mozgékonyság hiánya megbosszulja magát.

  Alapvető gépészeti alapelvek egyike: "optiamlizáció". Nézzük meg mi a cél, és ahhoz képest készítsük el a legoptimálisabb eredményt. A Tigris semmi féleképpen sem optimális.

  A cél az volt, hogy létrehozzák a harcmező urát. Ezért minden hangsúlyt az ágyúra és a páncélra fektettek, teljesen egyoldalúan áltak hozzá.

  Ezért mondom én, hogy gépészmérnöki szemmel nézve kudarc volt.

  Nem elég, hogy egy tanknak jó ágyúja legyen, vagy jó páncélja. Sok mindennek egyezni kell, hogy jó tank legyen belőle.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  _HENTES_
  • Tankos
  · 8 éve
  Ahogy olvasom a hsz - eket, látom nem vagyok/voltam egyedül, ugyanis én is ezért a tankért kezdtem el játszani. :-) Én is úgy voltam vele, hogy nekem kell egy tigris :-) Ez meg is látszik a vele elért eredményeimen. Mármint, hogy nagyon az elején nyomultam vele kevés tapasztalattal. Most már biztos jobban menne.

  Az ágyú nagyon jó rajta, de ami nagyon legyengíti az a páncélzata és a forgási sebessége. Ezen belül is a toronyforgási sebessége. Gyakorlatilag csak az nem lövi át aki nem is akarja.

  Már rég eladtam, mostanában csak ellenfélként találkozom vele, de hát... Még lassabb, jóval gyengébb, kisebb tierű medekkel is rámerek rohanni, mert szerencsétlen még leforogni sem bír. Közben szinte minden lövés átmegy rajta...

  A legjobb taktika vele szerintem kicsit távolabbról támogatni a frontot. Arra kiválóan alkalmas.

  [quote name="Vajak94"].Mérhetetlenül OP[/quote]

  Azért ez kicsit erősre sikeredett :-)
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Vajk94
  • Tankos
  · 8 éve
  É még 7.valamennyiben vettem megkezdőként csak ez a tank miatt kezdtem el játszani.Azóta megvan most 4soros a legénysége.Mostanában érettebb fejjel újra elővettem.Tartja az is3om tempóját, az ágyúja verhetetlen aki ezzel mellélő meg pattog az mindennel fog.Frontja valóban nulla,oldala forgatva lehet vele autobouncolni.Optika fölösleges és egy megelőző karbantartás+automata tűzoltóval nem gyullad annyiszor.Ammorack tényleg gáz.Ajáték egyik legjobb nehéz tankja tierjében ha nem vesszük a táras nehezeket.Mérhetetlenül OP
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Rallyefan81
  • Tankos
  · 8 éve
  [quote name="Jackal_hun"]Hunyadi: igazából az első kép Olasz licensz, ami még nagyobb ciki, különösen mondjuk a Ferrarikhoz képest.[/quote]
  Hát a 2105-2107 kombó formaterve nem igazán Olasz már...
  Mondjuk teljesen felesleges volt berakni a Német szögletességre hivatkozásként a fotót.Abban korszakban az amerikaiak, japánok sokkal kockábbak voltak. ..sőt..

  A leírás érdekes, de lassan megtapasztalom saját kútfőből.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Nobuo83
  • Tankos
  · 8 éve
  Ezt is gyengítették.
  Amikor elkezdtem vele játszani még 3 évvel ezelőtt ,akkor nem vitte át ilyen könnyen pl egy KV1S ,mint mostanában.
  Meg sokan elfelejtik hogy valóságban nagyon olyan tankkal össze teszik amik vagy nem léteztek vagy pedig jóval később készültek.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Red_Doki
  • Tankos
  · 8 éve
  [quote name="Nobuo83"]Jo a leírás, de azért ne felejtsük el hogy amit a WoT ban csináltak ezzel a tankkal az vicc kategória.
  [/quote]

  Kérlek fejtsd ezt ki bővebben. Mit csináltak vele?
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Nobuo83
  • Tankos
  · 8 éve
  Jo a leírás, de azért ne felejtsük el hogy amit a WoT ban csináltak ezzel a tankkal az vicc kategória.
  Valóságban az akkor szövetséges tankok közül nagyon kevés volt ami át ütötte főleg szemből.
  Például én imádom ezt a tankot, bár nincsen vele sok csatám , de szerintem ez ez egy alap tank a hangárban.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Chiftain MK.XIII
  • Tankos
  · 8 éve
  Rhynmei
  Azt hiszem sehol nem írtam hogy az orosz tankok OP-k, ha azzal megbántottalak hogy bosszúnak neveztem azt a körülményt hogy a tigris SZERINTEM nem elég jó akkor bocs! Az meg hogy nem tudtam vele játszani valószínűleg igaz ezért nincs is meg már...
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Rhynmei
  • Tankos
  · 8 éve
  [quote name="Chiftain MK.XIII"]...gondolom bosszúból mert ugye a wg orosz![/quote]
  Teszek egy (utolsó és gondolom értelmetlen) próbát, de... Hagyjuk már ezt a baromságot!
  ad.1: A Wargaming nem orosz!! Belorusz, azaz fehérorosz!
  ad.2: Rohadtul nem olyan OP-k az orosz tankok. Vannak nagyon jó orosz tankok. De nem csak azokkal lehet érvényesülni. SŐT! Elárulok egy titkot: helyzetfüggő. És ha általánosságban beszélünk a WoT-ról, akkor a táras tankok "dominálnak", az meg éppen nincs az oroszoknak semmilyen tekintetben sem.
  [quote name="Chiftain MK.XIII"]Hatalmas csalódás volt emiatt hagytam abba a német ágat teljesen![/quote]
  Talán azért, mert nem tudtál vele játszani? Érdekes, hogy minden a WG hibája, mert kiherélték a kedvenc és csodás tankodat. Mondd csak, elolvastad a leírást? A tank erőssége az ágyúja. Ergo, ha eszetlenül mész előre és ronggyá lőnek, az nem a tank vagy a WG hibája. Ja, hogy kellene gondolkodni is kicsit közben? Na igen, így már értem...

Kapcsolódó elemek

© 2023 WOTINFO. Minden jog fenntartva.