Jelenleg

53
látogatónk van

2015. február 5. 10:39

Object 268 - Elemzés

(49 szavazat)
38 hozzászólás

Paraméterek

Ágyú

152mm M64

  • Átütés (AP/HEAT/HE): 303/395/90 mm
  • Sebzés (AP/HEAT/HE): 750/750/1100 HP
  • Pontosság: 0,33 m/100m
  • Célzásidő: 2,7 mp
  • Tűzgyorsaság: 3,64 lövés/perc
  • Ágyúszög: 12°
  • Függőleges kitéríthetőség: -5°/+15°

Ez az ágyú az első pár, vagy jópár meccsben könnyen okozhat kellemetlen csalódást a BL-10 után. A pontosságával papíron jónak tűnik, de a célkörön belüli szórása viszonylag nagy, nem fog annyira jónak tűnni, mint amit a 0,33 sugall. Mivel a löveg rövidebb mint a BL-10, a lövedékek csőtorkolati kezdősebessége is kisebb, mint a 704 esetében. 880 m/s helyett már csak 760 m/másodperccel hagyják el a lövedékek a csőtorkolatot. A különbség nem brutális, de elég nagy ahhoz, hogy szokni kelljen.

A másik, komolyabb probléma, hogy a 268 ágyúszöge csupán 12° (6-6° jobbra és balra is) míg a 704-en ennek közel a duplájához, 22°-hoz (11-11° jobbra-balra) szokhattunk hozzá. Ennek eredményeképpen a 268-cal sajnos jóval többször kell az alvázat fordítanunk, ami nyilván megnöveli a célzásidőnket. Erre még rátesz egy lapáttal, hogy 8.11-ben a 268 mozgás ÉS forgás miatti szórását is 11-11%-al növelték. Ezek együtt pedig a 704-hez képest jelentősen megnehezítik a mozgó célpontok lekövetését.

Szintén 8.11-ben 850-ről 750-re csökkentették a T10-es TD-k alfáját, ami mellett a 268 csupán minimális ROF emelést kapott (17-ről 16,5 mp-re csökkent a töltésidő) így a DPM előny a 704-éhez képest kihasználhatatlanul kicsire csökkent (704: 2632 vs 268: 2730), bár a T10-es 750-es alfájú TD-k között még mindig a legjobb.

A 303 mm-es átütés AP-val viszont brutális. Ennél csak a T10-es brit TD-k, meg egy-két arty rendelkezik magasabb AP átütéssel, ezért én HEAT-et soha nem is lőttem vele. A repeszből viszont érdemes odatenni párat, az az 1100-as HE alfa elég arra, hogy egy ügyesen beforgatott Maus tornyának az oldalába 400-as sebzéseket pumpáljunk, ami 3-4 lövés után még a legmagabiztosabb sofőrt is arra készteti, hogy újragondolja az egóját.

Felépítmény

A 268 az IS-8 alvázára épült, ennek megfelelően az alváz orra ugyanazzal a "pike nose" kialakítással rendelkezik, 120/100/50 mm páncéllal az alvázon (az alsó lemez is 120 mm vastag, 200 körüli effektívvel), valamint 30 mm üreges páncélzattal a lánctalpak felett. A felépítmény is hasonló szisztémán alapul, mint az orrkiképzés. A lövegpajzs kúp formája a mögötte lévő felépítménypáncélban, hátrafelé leginkább vízszintesen ívelve és szélesedve folytatódik, 187 mm vastagsággal.

Ebből kifolyólag a 268-at gyakorlatilag nincs értelme beforgatni, mert ezzel csak rontunk az effektív páncélvastagságon és sérülékenyebbé válik az eleje. Szemből az ágyú alatt és attól jobbra található lapos rész effektív vastagsága gyengébb (kb. a névlegessel egyezik meg), illetve a sofőr háromszög alakú vezetőnyílása is igen gyengén páncélozott, igaz erősen döntött is, így a Tank Inspectorra hagyatkozva csak a kis négyszögletes üvegen keresztül biztos az átütés. Én nem is céloztam ide soha ha szembekerültem ezzel a tankkal, mert az alsó lemeze és a távmérője (vagy mi az a kis T alakú vacak szemből a jobb elején) sokkal könnyebben eltalálható, illetve amint befordul lőhető a felépítmény is.

A 268 frontja tehát megajándékozhatja a használóját lepattanókkal egészen addig, amíg teljesen szemben áll az ellenféllel, ettől függetlenül azonban nem szabad olyan szinten a páncéljára hagyatkozni, mint egy T110E3-nál vagy Obj. 263-nál.

Szemből érkező találatokra a sofőr, oldalsókra a lőszerrekesz (felépítmény hátuljában oldalt) és az üzemanyagtartályok (alváz oldalában hátrébb) érzékenyek.

Felfüggesztés

8.11-ben a lánctalpak forgási sebességét 30°-ról 28°/másodpercre csökkentették. Ez bár nem tűnhet nagy különbségnek, mégis határozottan érezhető a negatív hatása a 268 mobilitását illetően. Arra pont elég, hogy egy ránk rohanó med vagy scout manőverét már túl későn vegyük észre (a 8.11 előtti állapothoz képest) vagy hogy a menet közbeni komolyabb irányváltoztatásoknál már érezhetően több sebességet veszítsen. A talajellenállása 1.1/1.3/2.0.

Motor

A V-16FN a maga 800 lóerejével TD viszonylatban jól mozgatja a 268-at, mindig is a mobilisabb páncélvadászok közé tartozott és 8.11 óta sincs ez másképp. Egészen addig, míg el nem indulunk hátra. A 8.11-es peccsel ugyanis 18-ról 15 km/h-ra csökkentették a hátrameneti sebességlimitet, ami bár nem a legrosszabb érték amivel TD-nél valaha találkoztam, de mindenképpen elég rossz ahhoz, hogy egy ilyen csak közepesen jól páncélozott fronttal rendelkező TD-vel rizikósabb legyen a visszavonulás. A súly/LE arány 15,7, ami TD létére jól mozgatja előre a 268-at és bár a 48 km/h-s sebességlimitet csak lejtőn lefelé éri el, vízszintesebb szilárd talajon 40 km/h-ra gond nélkül eljut.

Ajánlott játékstílus

Bokorharc. Ennyi, slussz-passz.

Közelharcban a 268 nem hatékony, mert 8.11 óta gyengén fordul és minden egyes sarkon a ráfordulásnál, illetve a visszavonulásnál történő fordulás esetén az elülső páncélzat effektív vastagsága a minimálisra csökken a sarkon túl álló ellenfél felé, így az könnyen átüt. Ha többen is vannak, oda és vissza is simán bekaphatunk egyet, míg mi csak egy lövést osztottunk ki, ami már szintén nem akkora mint 8.11 előtt volt.

Sidescrape-elni sem igazán lehet vele, mert hiába van üreges páncélzat az oldalán, az ágyúszög túl keskeny ehhez a technikához.

Távolról viszont jól használható a pontos ágyú, a jó AP átütés és a jó álcaérték miatt. Egyedül a relatíve lassan szálló lövedékekre kell ügyelnünk.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

Töltésgyorsító/periszkóp mindenképpen.

A harmadik helyre Ventilátor vagy Célzásgyorsító, de inkább előbbi, mert a célzásidő önmagában sem rossz, a célzásgyorsítót meg ilyen kis ágyúszög mellett nehéz kihasználni. Vagy ha látótáv nerf lesz, talán még inkább Optika, mint Ventilátor. Esetleg Álcaháló, ha nagyon sunnyogni próbáltok, de erre nagyon kevés pályán van már lehetőség.

Ajánlott fogyóeszközök

  • Kis javítókészlet
  • Kis elsősegélycsomag
  • Automata tűzoltókészülék

Ajánlott legénységi képzettségek

6. érzék, camo, BIA, javítás, látótáv javító skillek, biztonságos elhelyezés, kuplungégető.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

  • nagyon jó AP pen
  • T10-es TD-k között a legjobb alap camo érték
  • T10-es 750-es alfájú TD-k között a legmagasabb DPM
  • TD viszonylatban jó mobilitás

Hátrányai

  • szűk ágyúszög
  • rossz függőleges irányú ágyúkitéríthetőség
  • csak relatíve pontos ágyú
  • gyakori sofőr halál és ammorack valamint üzemanyagtartály sérülés
  • 8.11

Kiknek ajánlott

Annak, aki már a 704-nél jár és nem kell sok energiát belefeccölnie hogy kifejlessze és nagyon ki is szeretné próbálni, vagy szeretné a garázsában tudni. Sajnos nem csak a 8.11-es nerfek, hanem az azóta történt fokozatos TD ellehetetlenítő beavatkozások (TD-k lövés utáni álcabónuszának eltörlése, a pályák teljes átalakítása és vegetációjának lecsupaszítása és a még előttünk álló TD látótáv nerf és 300 mm átütés körüli lövegek tervezett pen nerfje) miatt. Egyre kevésbé játszhatóak ezek a bokorharcos TD-k, egyre kevesebb pálya fekszik nekik. Ha most húznék TD-t, nem ezt húznám, hanem olyat, aminek legalább elöl megbízhatóan jó páncélzata van: T110E3, Obj. 263. Esetleg a T110E4 mert annak van tornya. Ezek mind alkalmasabbak közelharcra mint a 268, márpedig lassan a TD-knek más nem marad csak a közelharc. Klasszikus TD-nek még mindig az egyik legjobb lenne a 268, de élettere már alig van és a 704-hez képest sem akkora előrelépés már, hogy megérje azt a 6.1 millió kreditet.

Videó

8.11 előtt:

{youtube}9KYJyyi2Uvc|690|420{/youtube}

8.11 után:

{youtube}Lj2dtfsiw5A|690|420{/youtube}


Az elemzést írta: rosszpenz

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:12

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    · 4 éve
    Kiválóan használható SU100 stílusban, roham TDként és bokor harcosként is.
    Eddigi csekély tapasztalatom alapján egyetlen negatívuma a pontosság, nagyon szeret trollkodni.
    Egyik csatában a világ végéről elkapja az obj140 kupoláját, egy csatával később 3 db 70 méteren belüli célzott lövésből 3 a susnyásba megy...
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Juventino1974
    • Tankos
    · 5 éve
    Üdv Urak!Utoljára kb 2 éve jártam itt,egy ideig nem is játszottam,mostanában kezdtem újra.Ez a td már ki volt fejlesztve,most vettem meg.A 4.csatában ezt adta.:-) Közben a társaimnak m....ömlése volt...:-D Lehet hogy csak 8 nálam is nagyobb noob volt az ellenfélnél,de tény hogy brutális pofonokat lehet vele adni.:-)
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    HUN_Sector
    • Tankos
    · 6 éve
    Köszönöm.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    szecsibeni
    • Tankos
    · 6 éve
    Én ha most fejleszteném, biztos, hogy megállnék az obj.704-nél. Sokkal jobban használható, mint a 268. De van, akinek még mindig jobban bejön a 10-es, de szerintem régebben erősebb volt, mint manapság.

    Hm, úgy tudom, hogy valamelyik patchben kapott több vízszintes kitéríthetőséget és valamivel gyorsabban száll az alaplőszere. Másra nagyon nem emlékszem.

    Tessék:https://wot-tudasbazis.hu/wot-hirek/9-20-kozelgo-jarmu-valtozasok/

    De:
    "Ahhoz, hogy a 268 értékes jutalom legyen mindazoknak, akik végig küzdik a szovjet TD ágat, megnöveltük az AP lövedék sebességét 760 m/s-ről 950 m/s-re. Emellé az ágyúsüllyedése azonos lesz az Object 704-ével."
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    HUN_Sector
    • Tankos
    · 6 éve
    VÁltoztak valamit a leírásban szereplő értékek? 10.000 xp-re van, de a tulajdonságai döntik el, hogy megveszem és garázsdísz, vagy megveszem és megyek vele kettőt
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Artyom1986
    • Tankos
    · 7 éve
    Valahogy nagyon nem megy vele,pedig "nyúzom" :sigh: Van aki még játszik vele? ;-)
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Tettigonia
    • Tankos
    · 8 éve
    Sziasztok!

    Most, hogy bekerült a Top of the Tree akcióba, szerintem többen elgondolkodnak ezen a tankon is. Én az Object 704-nél tartok, és kb 150-160 ezer XP-m van, szóval a fele már megvan ami az Object 268-hoz kell. Van valakinek friss tapasztalata, hogy milyen a tier 10-es változat? Érdemes ráfeküdni 2 hétig, hogy kihúzza az ember? Örülnék, hogy ha valaki megírná a tank jelenlegi értékeit is, mert az írás óta volt egy újabb nerf is, ami az átütést is levitte.
    Nagyon köszönöm!

    Azoknak, akik most kezdenék az ágat:
    Su100-tól kezdve szerintem mindegyik jó kis tank! A SU152 és az ISU már hatalmas játékélményt ad időnként. Nekem az Object 704 jobban bejött, mint az ISU, mert azzal elég gyakran 2 lövéssel végetért a játék, míg a 704 tovább bírja, így van idő még 1-2 plusz sebző lövést leadni. Ettől függetlenül jól kell vele játszani, mert simán lehet minuszos köröket futni, ha olcsón adjunk magunkat. Ajánlani tudom!
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Hun_Mercenary
    • Tankos
    · 9 éve
    Egyik barátom fiókjában volt szerencsém kipróbálni (nerf előtt nem játszottam vele). Valahogy olyan "nesze semmi, fogd meg jól" tanknak éreztem. Én jöttem zavarba, amikor 5000+ sebzésre megadta a tank ászt vele. Ez alapján igen gyengén teljesítenek vele a játékosok a szerveren. Mondjuk még mindig élvezetesebb volt, mint a jagde100
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    tibi144
    • Tankos
    · 9 éve
    Hát elolvastam az elemzést,a hozzászolásokat!Kicsit el is ment a kedvem tole,még kb. 120 ezer xp kellene ,de azt hiszem akkor megállok egyenlore a 704-nél! Koszi az írást!
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    TubiHun
    • Tankos
    · 9 éve
    Nagyon jó leírás!Régen a kedvenc TD-m volt, egyszer-kétszer még az 1000 sebzésbe is belekóstolt......Rég volt....A nerf és a negatív pályaváltozások teljesen tönkretették ahhoz képest ami volt.Talán ezt és a Fosh-155 -öt csinálták ki teljesen anno a nerfjükkel.Sajnos én is csak ajánlani tudom az ISU-nál való megállást, annak akinek meg még megvan csak a remény marad hogy egyszer talán pozitívan is hozzányúlnak.

Kapcsolódó elemek

Tovább a kategóriában: « SU-152 - Elemzés SU-100 - Elemzés »
© 2024 WOTINFO. Minden jog fenntartva.