Jelenleg

17
látogatónk van

2015. február 2. 11:24

121 - Elemzés

Írta:
(57 szavazat)
25 hozzászólás

Paraméterek

Ágyú

 • 122mm 60-122TG
 • Átütés (AP/HEAT/HE): 258/340/68 mm
 • Sebzés (AP/HEAT/HE): 440/440/530 HP
 • Pontosság: 0,35 m/100m
 • Célzásidő: 2,7 mp
 • Tűzgyorsaság: 6,25 lövés/perc
 • Függőleges kitéríthetőség: -3°/+15°

Muszáj leszek Odin-t idézni, mert nem találok frappánsabb körülírást erre az ágyúra: "Egy hatalmas 122 mm-es mángorló"!!! Egy nehézpáncélos (IS-4) löveg, egy közepes tank alvázán.

Ugyan egyik tankon sem találunk a játékban ilyen jó értékekkel (pontosság, tűzgyorsaság, szórás) megáldott 122 mm-es ágyút, ne feledkezzünk meg arról, hogy ez alapvetően egy heavy ágyú, aminek az értékei jelentősen javítva lettek a közepes tankon levő használathoz, de az alapvető karakterisztikája megmaradt. A pontossága papíron jó, a szórása a célkörön belül mégis elég magas, ezért mindenképpen érdemes megvárni míg teljesen beszűkül. Szerencsére ez a 2,7-es célzásidőnek köszönhetően már kevésbé tűnik egy örökkévalóságnak, mint a WZ-120-on vagy a T-34-3-on, de a legtöbb T10-es közepes tankéhoz képest a 2,7 másodperc is sok.

A normál kredit lőszer átütése a többi T10-es közepes tankéhoz képest alacsonynak tűnhet, de itt alap lőszerként AP-t kapunk, aminek a döntött páncélzattal szembeni normalizációja a legmagasabb, így gyakorlatilag nem tapasztalható komoly hátrány a magasabb átütésű APCR lövedékekkel szemben. Természetesen ezek az AP lövedékek lassabban repülnek (121 AP: 1000 m/s, T-62A APCR: 1535 m/s), így a mozgó célpontoknál valamivel nagyobb elé-tartást kell alkalmaznunk. A HEAT átütés 340 mm, ami még magasabb mint az orosz közepes tankok esetében, sőt, még az E 100 15 cm-es HEAT lövedékének is kisebb ennél az átütése. Érintőlegesen megemlítem, hogy a HE lövedék 9.4 vagy 9.5-ben kapott sebzés buffot így már 530 HP-t sebez 68 mm-es átütés és 2,49 méteres robbanási sugár kíséretében.

A töltésidő töltésgyorsító, ventilátor és BIA skill alkalmazásával 7,92 másodpercre vihető le. Ez 440-es alfával társulva nagyon kellemes érték, de az ebből eredő DPM T10-es med viszonylatban még mindig viszonylag alacsony. Igaz a 121 inkább szól az alfáról mint a DPM-ről, az RNG-t illetően pedig legalább annyiszor fogunk látni 400 alatti sebzéseket, mint 500 felettieket, tehát elég nagy a szórás.

Ennek az ágyúnak a valós komoly hátránya a -3°-os ágyúsüllyedés. Kiemelném még, hogy a +15°-os ágyúemelkedés sem igazán jó érték, tehát lejtőn állva sokszor ez is okozhat kellemetlenségeket. Ezekről bővebben a játékstílusnál írok.

Torony

240/130/60 mm páncéljával és gömbölyű alakjával ez egy remek torony. A torony frontján viszonylag nagy felületet fed le a maximális páncélvastagságú rész, de mivel a torony elég kövér/magas, az ágyúpajzs két oldalán legalul még nincs megfelelő döntés, így az effektív vastagság alig haladja meg a névleges értéket. Innen kifelé, illetve felfelé haladva azonban közel 500 mm-ig nő az effektív páncélzat, így ezt a tornyot bátran használhatjuk, bírja a gyűrődést. A kupolák azonban viszonylag magasak így legnagyobb valószínűséggel ezeken keresztül kaphatunk átütő találatokat, effektív páncélvastagságuk ~200-340 mm között váltakozik.

A torony forgási sebessége 40°/mp, ami egyes T10-es medekéhez képest talán lassúnak tűnhet, valószínűleg ez is a heavy ágyú miatti balansz böjtje. Gyakorlatban természetesen nincs vele komoly gond, az Obj. 140-é is 40° például, tehát használható érték.

Felépítmény

120/80/60 mm. Bár a 120mm-es felső lemezvastagság nem lenne rossz, de nem olyan jól döntött mint a T-54-é, így csak 200-215 mm körüli effektív páncélt kapunk szemből. Az alsó lemez már csak 80 mm vastag, és szemből 170-180 mm effektív páncélt eredményez.

Befordítva 230 és 190 mm környékére növelhetjük a felső és alsó lemez effektív vastagságát. Ezen T10-ben minden (nem scout AP) lövedék úgy meg át mint a vajon, ha pedig tovább fordítjuk a tankot akkor az oldalán.

Felfüggesztés

Az 50°/mp forgási sebesség a méretéhez képest (a 121 hosszabb mint a WZ-120, kb. akkora mint a 113) elfogadható manőverezhetőséget kölcsönöz a 121-nek. Ha a torony 40°/mp-es forgási sebessége kevésnek bizonyulna, ezzel akármikor könnyen rásegíthetünk.

Ami kellemetlen, hogy 121 talajellenállása 0.8/0.9/1.8, ami sajnos elég magas, ezért az alacsony súly/LE arány mellett ezen adatoknak köszönhetően is elég lomha közepes tank.

Motor

A 12150L7 motor 580 lóereje 14,87 tonna/lóerő arányt biztosít a 121 számára. Ez sajnos a közepes tankok között csak közepes mobilitást eredményez. A gyorsulása nem túl jó, de elviselhető, az 56 km/h-s végsebességet is inkább csak lejtőn éri el, 50-re viszont a legtöbb talajon eljut és azt jól is tartja. Az igazi hátrány emelkedőkön jelentkezik, komolyabb emelkedésű dombok megmászásánál gyakran csökken 15 vagy akár 10 km/h alá is a sebesség.

Ajánlott játékstílus

A 121 játékstílusát egyértelműen az ágyúja határozza meg. Az elődhöz képest abszolút kezelhető 7,92-es töltési idő 440-es alfával párosulva komoly fegyvertény, ami remekül használható más medekkel vagy akár hasonló alfájú nehéz tankokkal történő adok-kapok szituációkban. Medekkel addig míg egy kiosztott lövésért maximum egyet kapunk be, az esetlegesen nagyobb tűzgyorsaságú tankok ellen pedig megmarad az alfa nyújtotta előny. A nehéz tankok esetében pedig a tűzgyorsaság lesz az előnyünk.

A 121-gyel lehet kevésbé agresszív támogató és agresszívabb sarokharc stílusban is játszatni.

Támogató stílusban könnyen tudunk a pályákon olyan kisebb-nagyobb dombokat keresni, amelyekkel rá tudunk segíteni a -3/+15°-os függőleges ágyúkitéríthetőségre. Az biztos, hogy ilyen adatokkal kavicsra be fogunk és be is kell tanulnunk minden pályát! Igazából amíg kényelmesen távolabbról működünk komolyabb ellenséges tűz nélkül, addig nem adódik komoly gond ezekből a kitéríthetőségi értékekből. Én személy szerint úgy érzem inkább ez a 121 igazi terepe. A gond ugyanis közelharcnál jelentkezik inkább, mikor egyszerűen nincs lehetőségünk minden egyes kavicsra odafigyelni, ami a lánctalpunk alá kerül. Márpedig ilyen esetekben sokszor egy tégla nagyságú pukli is az ellenséges tank felé emeli a célkeresztünket és óvatlanul ellőhetünk felette.

Agresszívabb sarokharc esetén keressünk magunknak egy fedezéket, mely környéke minél vízszintesebb talajjal rendelkezik és sidescrape-eljünk. Szerencsére a 121-gyel elég eredményesen lehet ezt a technikát alkalmazni, köszönhetően az igen széles lánctalpaknak, melyek jól nyelik a lövéseket. Ennél a technikánál két dologra kell odafigyelnünk:

 1. Ne forgassuk be túlságosan az alvázat, mert nem csak hogy át fogják ütni a gyengén páncélozott oldalát, de a 121 mindkét oldala elöl lőszerrekesszel, hátul motorral van kitömve a lánctalpak mögött. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az oldalát érő találatok nagyon de nagyon gyakran eredményeznek motor vagy lőszerrekesz sérülést. Sajnos nagyon érzékeny a 121 ezekre, így ennek az esélyét is próbáljuk minél inkább minimalizálni, a megfelelő beforgatással. Szerencsére legalább robbanni és gyulladni nem szokott.
 2. A 121 alváza elölről koránt sem olyan jól páncélozott mint a 113-é vagy a T-54-é, ezért igyekezzünk minél kevésbé és minél kevesebb ideig megmutatni az ellenfélnek, mert több mint valószínű, hogy át fogják ütni.

Ha nem kapunk be sok találatot, a DPM-ünk (2750 alap 100%-os legénységgel) bőven üti az összes T10-es nehéz tankét, kivéve az FV215B-ét.

A 121-gyel sajnos legtöbbször az úgynevezett face-hug technika sem a legjobb megoldás. Ha egy jó toronypáncéllal rendelkező tanknak akarunk ugyanis az arcába mászni, hogy ő csak a mi tornyunkat tudja lőni, akkor nekünk nem lesz meg közvetlen közelről az ágyúsüllyedésünk, hogy az ő alvázát át tudjuk lőni. Ellenben ők valószínűleg közvetlen közelről is rendelkeznek annyi ágyúsüllyedéssel, hogy az alvázunkat átlőjék. Tehát mindig el kell távolodnunk tőle, hogy át tudjuk ütni. Egy BC-tel vagy Leo 1-gyel szemben tehát ez jó taktika, mert a tornyukat is simán belőjük, de egy Obj. 140-nel szemben nem, mert csőlehajlásban és DPM-ben is megver.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

 • Vertikális stabilizátor
 • Töltésgyorsító
 • Ventilátor

A 121 célzásideje már nem olyan fájdalmas, mint a WZ-120-é, így a GLD helyett használhatunk ventilátort.

Ventilátor helyett viszont az optika is megfelelő választás lehet, a látótávban keletkező plusz a legtöbb esetben hasznosabb mint a ventilátor nyújtotta kb. 2,2% minden egyéb téren. Fokozottan igaz ez a kevésbé agresszív, inkább támogató jellegű játékstílusra is.

Ajánlott fogyóeszközök

 • Kis javítókészlet
 • Kis elsősegélycsomag
 • Automata tűzoltókészülék

A kínai T-54 variánsok nekem nem tűnnek olyan gyúlékonynak, mint az oroszok, viszont a motor és a lőszerrekesz közül legalább az egyik majdnem biztosan találatot kap a meccsek folyamán a 121-ben is. A gond akkor van ha mindkettő, így megfontolandó a tűzoltó helyett a nagy javítókit használata, persze ilyenkor számolnunk kell az elégés lehetőségével is.

Ajánlott legénységi képzettségek

6. érzék, javítás, BIA, pontosság és mobilitás javító skillek, tűzoltás, camo.

A tűzoltást a fogyóeszközöknél leírtakból kifolyólag ajánlom. Ha valaki kevésbé agresszívan szeretne játszani, előrébb veheti a camo-t, mert a 121 igen jó alap álcaértékkel rendelkezik.

Előnyök és hátrányok

Előnyök

 • remek toronypáncélzat
 • magas alfa
 • viszonylag jó mobilitás
 • félelmetesen magas HEAT átütés

Hátrányok

 • közel hiányzó ágyúsüllyedés
 • gyenge ágyúemelkedés
 • fokozottan sérülékeny motor és lőszerrekesz
 • T10 médiumnak közepes DPM
 • gyenge LFP

Kiknek ajánlott

Aszkétáknak... khm... akarom mondani a kihívást kedvelőknek! Ha a WZ-120-on már kihúztad a 122 mm-es ágyút, akkor nem fog semmilyen meglepetés érni, ha nem, akkor igen. Az ágyúsüllyedés minimális értéke miatt tényleg kavicsra be kell magolni minden pályát, cserébe viszont elmondható, hogy ahol ezzel a tankkal nem lesz gondod az ágyúsüllyedéssel, ott akármi mással sem. Igaz azonban, hogy sok pályán alapvetően más pozíciókat kell felvennünk, mint más -5°, -6° ágyúsüllyedésű tankokkal. A 121 olykor nem kifejezetten a médiumozásról szól, hanem egy nagyot ütő, jó karakterisztikájú nehéz tank ágyú eljuttatásáról olyan támogató pozíciókba, ahová egy nehéz tankkal nemigen jutna el az ember, vagy egyébként sem menne oda. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lehetne a 121-et, mint közepes tankot alkalmazni, csak azt, hogy nem úgy, mint egy Obj.140-et, T-62A-t vagy akár egy Leopard 1-et.

A 121-gyel való játékok folyamán mindig szem előtt kell tartanunk az ágyúsüllyedést, a lassú hegymenetet és a többi nem táras medhez képest lassú célzásidőt és alacsony DPM-et. Ha erre képesek vagyunk a 121 meghálálja, de ha nem, büntetni fog rendesen.

Videó

{youtube}0uAKgZZWZf8|690|420{/youtube}


Az elemzést írta: rosszpenz

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:04

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Ynnegaf
  • Tankos
  · 8 éve
  Engem csak az érdekelne, hogy a kínaiak miért csinálnak ilyen ágyúsüllyedés nélküli tankokat, mikor Kína egy eléggé buckás ország? Nem nagyon vannak ott sík területek.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  rosszpenz
  • VIP
  · 8 éve
  Nincs mit, bármennyire is szeretem és jónak tartom ezt a tankot, nem merném bátran ajánlani senkinek. Igaz azért tartom jónak, mert szeretem... Na mindegy...

  [quote name="Zedetu"]Köszönöm, korrekt elemzés. Jó, hogy nem akartad jobbnak lefesteni, mint ami. Így sokat spóroltál nekünk (nekem).

  Én 5 pontot adok :-)[/quote]
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  VonHunor
  • Tankos
  · 8 éve
  üdv mindenkinek!

  érdekes egy med ez. én azért annyira nem élvezem. ,0,0 ágyu sülyedés igen kellemetlen tud lenni! még egy sima kis bukkanónál i az eget lövöd kapásból.
  cserébe az tény, hogy eléggé nagyot pukkant.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  rosszpenz
  • VIP
  · 8 éve
  Baszki, pont így vagyok vele én is!
  Szar vele a wn8-am meg a wr-em is, mégis sokkal jobban élvezem, mint az oroszokat mondjuk. Igaz én a T-34-3-at is szeretem...

  [quote name="OdinHUN"]Imádom ezt a tankot...kár, hogy nem tudok vele játszani. :lol:[/quote]
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  MDavid1995
  • Tankos
  · 8 éve
  Nekem megvan és imádom ezt a tankot. Néha tényleg idegesítő amikor egy kicist nem figyel az ember és az ágyúsüllyedés hiánya előjön de utána jó érzés egy 450-500-as sebzést odaverni Összességében én kedvelem mert sztem nagyon jól használható de tény hogy van nála jobb med T10-ben de ha valaki csak odaakar baszni egy nagyot a heavyk-nek arra tökéletes tank.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  hm1994
  • Tankos
  · 8 éve
  Mondhat akárki akármit nekem a kedvenc tankom !! Nagyon bejön az a 440- es sebzés ( nálam elég gyakran dobál 500 fölé is . Nincs is szebb látvány Najo de van, nyolc másodperc mulva még egy ötszázas

  Nekem meg pont a sokak által kedvelt BC 25t nem jö be. Sztem az a szórás ami annak van katasztrófális + még az, hogy patog is ...( de bizonyára csak azért mert noob vagyok)
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  OdinHUN
  • Tank elemző
  · 8 éve
  Imádom ezt a tankot...kár, hogy nem tudok vele játszani. :lol:
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Carius1973
  • Tankos
  · 8 éve
  Nekem is meg van. A WZ111 küldit amikor csináltam a 121 el igazán gyorsan haladtam. Tudni kell használni az előnyeit és kerülni a hátrányait by the way ez minden wot os járműnél így van...

  Szeretek vele játszani, pedig van e50m Leo 1 és t62 a is a garázsban...
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  imi321
  • Tankos
  · 8 éve
  Sztem a legszarabb T10 med, ez az egyetlen, ami nem kellene a most játékban lévők közül.

  De azért kaptál 5 pontot
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Joc_
  • Tankos
  · 8 éve
  Ezért láttok olyan keveset belőlük.
Tovább a kategóriában: « WZ-120 - Elemzés Type 58 - Elemzés »
© 2023 WOTINFO. Minden jog fenntartva.