Jelenleg

20
látogatónk van

2015. január 30. 09:27

T-54 - Elemzés

Írta:
(53 szavazat)
143 hozzászólás

Paraméterek

Ágyú

A T-54 első ránézésre komoly dilemma elé állíthat minket a top lövegeit tekintve, mely során hajlamosak lehetünk a rossz döntést meghozni. Lássuk először az adatokat:

100mm D-54 (a T-62A-hoz vezető ágyú):

 • Átütés (AP/HEAT/HE): 219/330/50 mm
 • Sebzés (AP/HEAT/HE): 320/320/420 HP
 • Pontosság: 0,39 m/100m
 • Célzásidő: 2,9 mp
 • Tűzgyorsaság: 7,32 lövés/perc
 • Függőleges kitéríthetőség: -5°/+20°

100mm D-10T2C (az Object 140-hez vezető ágyú):

 • Átütés (AP/HEAT/HE): 201/330/50 mm
 • Sebzés (AP/HEAT/HE): 320/320/420 HP
 • Pontosság: 0,35 m/100m
 • Célzásidő: 2,3 mp
 • Tűzgyorsaság: 7,69 lövés/perc
 • Függőleges kitéríthetőség: -5°/+20°

A legelső szembeötlő különbség minden bizonnyal az átütés lesz. D-54 219 mm-es átütése T9-es közepes tank viszonylatban is csak elfogadhatónak mondható. Az élmezőnyben a Leopard PTA és a Centurion 7/1 268 mm, a Type 61 258 mm, a középmezőnyben pedig az E 50 220 mm, a Lorraine 40t pedig 232 mm átütéssel rendelkezik, tehát csak a T54E1 és az M46 Patton rendelkezik kisebb (210/218 mm) átütéssel, valamint az Obj.430 II ugyanúgy 219 mm. A D-10T2C 201 mm-es AP penje pedig egyenesen sereghajtó a T9-es medek között átütés terén, ez a legalacsonyabb átütésű T9-es közepes tank ágyú! Mégis ez utóbbi ágyút javasolnám használni. A D-54 2,9 másodperces célzási ideje fájdalmasan lassú, 0,39-es pontossága pedig az őrületbe kergeti használóját. A D-10T2C azonban jóval pontosabb és jóval gyorsabban is céloz mint a D-54, valamint a rejtett szórásértékei is jobbak. Az alábbi képen láthatóak a két löveg rejtett adatai:

Látható, hogy toronyforgatás közben és lövés után a D-54 szórása jóval nagyobb, a célköre sokkal jobban szétugrik. Ezen adatok a jóval nagyobb célzásidővel és rosszabb pontossággal együtt jelentősen csökkentik ennek az ágyúnak a használhatóságát a D-10T2C-vel szemben.

Egy ilyen jó mobilitással rendelkező médium tank esetében kritikus fontosságú a nagyobb sebesség mellett is jól használható ágyú és ez a kettő közül a D-10T2C. Ha pedig a 201 mm kevésnek bizonyulna, például egy hull-down Jagdtigerrel (250 mm-es elülső felépítmény páncél), egy gyengén beforgatott E 75 vagy E 100 alsó lemezével (kb. 220-240 mm effektív), vagy ne adj Isten egy másik T-54-gyel szemben (vicces de saját magát nem tudja átütni), akkor ott a HEAT a maga 330 mm-es átütésével, amellyel ezen problémákat könnyen orvosolhatjuk. Igaz hogy főleg T10-es csatákban szükségünk lesz bőven HEAT-re (én 30 AP / 15 HEAT / 5 HE lőszerkiosztással indulok csatába), ami sokszor sokba fog kerülni, de azért korántsem mondható, hogy ez az ágyú csak HEAT-tel használható.

A tűzgyorsaságban és így a DPM-ben is van különbség, 100%-os legénységgel, töltésgyorsítóval és ventilátorral a D-54 újratöltési ideje/DPM-je 6,92mp/2774, míg a D-10T2C-é 6,58mp/2917.

A 201 mm-es átütés miatt még mindig hitetlenkedők szerencséjére lehetőség van felesleges farmolás nélkül mindkét ágyút kipróbálni, ugyanis nem hiszem, hogy lenne olyan, aki a T-54 után ne kívánná mindkét T10-es utódot. Ily módon így is úgy is ki kell húznunk mindkét ágyút, de ha rám hallgattok nem a D-54-gyel farmoljátok a D-10T2C-t, hanem fordítva és a D-54-et csak azért próbáljátok ki, hogy lássátok mitől kíméltelek meg titeket! ;)

Torony

200/160/65 mm toronypáncél 390 méteres látótávval T9-ben több mint kielégítő és T10-ben is megállja a helyét. A HD modell megjelenésével némileg gyengült a torony eleje és oldala, kisebb területet fednek már le a maximális vastagsággal rendelkező részek. Nagyobb átütésű (250+ mm) lőszerek mintha gyakrabban ütnék át szemből a tornyot, de annyira azért nem fordul elő sűrűn, hogy aggódni kelljen miatta és mivel a kupolák sem türemkednek ki jelentősen, alapvetően még mindig a legjobb T9-es med torony a játékban.

A gyengébb pontok alapvetően az ágyúhoz legközelebb eső, laposabb részek, melyek effektív páncélvastagsága 240 mm körül van. Innen felfelé illetve a torony széle felé haladva a gömbölyített formának köszönhetően jelentősen nő az effektív páncélvastagság, egészen 340-380 mm környékéig:

A torony leggyengébb részei szemből természetesen a kupolák, ezek effektív páncélvastagsága kb. 160-200 mm között változik.

Felépítmény

120/80/45 mm. Én egy médium tankon többnyire már azzal is elégedett vagyok, ha legalább az alacsonyabb tierű tankok nem lövik be szemből normál kredit lőszerrel. Na ez a T-54 alvázára abszolút igaz, sőt, megfelelően forgatva a komolyabb átütésű (250+) ágyúk lövedékei is lepattannak róla. Talán kevesen tudják, de a játékban lévő T-54 modellnek nem csak az elülső felső lemeze 120 mm vastag, de az alsó is (ami általában jóval gyengébb a legtöbb tankon), sőt, az alsó jobban döntött, így az effektív páncélzata erősebb!! Ez felül 215 mm, alul pedig 225 mm körüli effektív páncélt jelent a Tank Inspector szerint, ami a gyakorlatban már mondhatni OP!

Erre jön még az oldalirányú beforgatás, amellyel akár 230/280 mm környékére (felső lemez/alsó lemez) is növelhetjük a front páncél effektív vastagságát.

Látható tehát, hogy a T-54 elejének az alsó lemez az igazi erőssége, amely a tankok 99%-án a leggyakoribb gyenge pont. A T-54-ben viszont láthatóan inkább addig jó nekünk, míg ezt próbálják eltalálni az ellenfeleink.

Ha viszont szemből átütnek, jó eséllyel halálozik el a sofőr, oldalsó találatokra (mindkét oldalról) pedig az alváz első felében a lőszerrekesz, a hátsó felében a motor és üzemanyagtank érzékeny. Ez utóbbi szinte minden oldalsó találatra sárgul, bármely további találatra pedig hajlamos kigyulladni.

Felfüggesztés

A fejlesztett lánctalp 48°/sec forgási sebességgel rendelkezik, amelynek köszönhetően a T-54 könnyen változtat irányt nagy sebességnél is, illetve minimálisan veszít csak a sebességéből irányváltoztatás közben.

Jó hír, hogy az alap lánctalpak minden modult, ágyút és felszerelést elbírnak, tehát farmolhatunk ennél fontosabb dolgokat is.

A fejlesztett lánctalp talajellenállása (rejtett soft stat) ugyan jóval rosszabb, mint az utód tankoké, azonban a 120 LE-vel nagyobb motorteljesítmény miatt a T-54 mégis jóval gyorsabb azoknál:

(a kisebb érték jobb) T-54 T-62A Object 140
Szilárd talaj 1,00 0,50 0,55
Közepes talaj 1,10 0,60 0,65
Laza talaj 2,20 1,40 1,50

Motor

V-14 700Le. A súly/LE arány ennek a motornak köszönhetően 19,86 LE/t-ra nő. A T-54 így elég jól gyorsul, 56 km/h-s csúcssebességre képes és hegymenetben sem különösebben küszködik.

Igaz a fejlesztett motor "csak" 80 LE-vel erősebb az alapnál (V-2-54 / 620 LE), mégis érdemes minél előbb kifejleszteni, hogy a T-54 megkapja a neki járó mobilitást, mert érezhetően jelentős a különbség a két motor között!

Ajánlott játékstílus

T-54-et alapvetően azért hajt az ember, hogy agresszívan játsszon vele. Ettől függetlenül ha a meccs úgy hozza, snipe-olni is kiválóan lehet vele, köszönhetően a remek karakterisztikájú ágyúnak.

Nyugodtan az arcába mászhatunk mindenkinek, mert vagy így (AP) vagy úgy (HEAT), de át fogjuk tudni ütni a páncélját. Ha elölről nem is menne, megkerülni sem okoz majd gondot a mobilitásnak köszönhetően.

Alacsonyabb tierű tankokkal nyugodtan lehetünk agresszívek (ameddig normál lőszerrel lőnek), azonos, illetve magasabb tierűekkel szemben (lásd fentebb az átütési értékeket) azért legyünk óvatosabbak, mert szemből már képesek átlőni. Ilyenkor riszáljuk az alvázat, igyekezzünk az elejét minél jobban beforgatni, mert ez sokszor segít még a 250 mm körüli átütésű ágyúk ellen is, ugyanis az oldalirányú döntéssel az effektív páncélunk még tovább nő.

Széles lánctalpainak köszönhetően, melyek előszeretettel nyelik a lövéseket sebzés nélkül, sidescrape-elésre is remekül alkalmas a T-54, tehát nyugodtan alapozhatunk erre a technikára is, csak ügyeljünk az üzemanyagtartályainkra, ne forgassuk túl az alvázat. Vagy egyszerűen csak másszunk annyira az arcukba, hogy csak a tornyunkat tudják célba venni, amit csekély eséllyel tudnak majd sebezni ha folyamatosan izgünk-mozgunk. Képzeljük el úgy, mintha a torony az első, az alváz eleje pedig a második védelmi vonalunk lenne, ebben a sorrendben hagyatkozzunk rájuk.

Dombos terepen ügyeljünk a -5°-os ágyúsüllyedésre, amely nem teszi igazán alkalmassá a T-54-et az ilyen terepen való harcolásra. Ilyen helyeken kerüljük a meredek emelkedőket, inkább lankákat keressünk, amiken a csúcs vagy gerinc mögé állva megoldható, hogy csak a tornyát tegyük ki a tanknak. Vagy keressünk a hegylábnál, vagy egy sziklánál egy helyet, amit hull-down pozícióhoz tudunk használni. Amennyiben az alvázat is meg kell mutatnunk, ügyeljünk, hogy lehetőleg az eleje nézzen az ellen felé, az oldalát pedig próbáljuk minél kevesebb ideig kitenni, mert azt nagyon könnyen átlövik és könnyen lőszerrekesz vagy motor sérülés lehet a vége.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

 • Vertikális stabilizátor
 • Töltésgyorsító
 • Ventilátor

Papír medeken hajlamos vagyok optikát használni a ventilátor helyett, de a T-54 minden, csak nem papír és jobban szeretek vele az ellenség arcában lenni. Így a látótáv növelésnél jobb ha kihasználjuk minden téren, amit a ventilátor ad.

Ajánlott fogyóeszközök

 • Kis javítókészlet
 • Kis elsősegélycsomag
 • Automata tűzoltó készülék

A T-54 viszonylag gyúlékony, igaz közel sem annyira mint az utódai, de T9-ben amúgy sem ajánlanék kis tűzoltót.

Ajánlott legénységi képzettségek

6. érzék, javítás, BIA, pontosság és mobilitás javító skillek, camo. Ha valaki kevésbé agresszívan szeretne játszani, előrébb veheti a sorban a camo-t.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • Remek torony és közel OP elülső alvázpáncélzat
 • Jó mobilitás, gyorsulás, végsebesség
 • Menet közben is jól használható löveg
 • Félelmetesen magas HEAT átütés
 • Jó alap álcaérték

Hátrányai

 • Rossz ágyúsüllyedés
 • T9 medek között a legrosszabb átütés
 • Sérülékeny lőszerrekesz
 • Gyúlékony üzemanyagtartályok

Kiknek ajánlott

Ajánlom a T-54-et a médium tankok szerelmeseinek és mindenkinek, aki úgy akar belekóstolni a medek világába, hogy biztosan ne érje csalódás. Azoknak, akik szeretik a megtartós tankokat. Azoknak, akik szeretnek az ellen arcába mászni és az idegeire menni.

Ez volt az első tank a WoT-ban, amiért igazán rajongtam. Akkor azt hiszem már megvolt a Leopard 1 mint T10 med, meg az Object 268 és a T57 Heavy is mint egyéb T10-es tankok, de összességében semmi nem jelentett ilyen kikapcsolódást és bizsergést mint a T-54. Sőt, azóta sem, pedig már megvan az Obj. 140, a T-62A, a Bat Chat, a 121 és egyéb T10 tankok is.

A T-54 a legnagyobb átlag XP-t termelő tankom a mai napig is, mindössze 409 csata kellett, hogy összegyűjtsem a T-62A-ra és az Obj. 140-re való 406k xp-t és szinte fel sem tűnt, hogy már itt járok, annyira élvezetes volt vele a játék.

A T-54 összességében egy remek közepes tank, T9-ben egészen biztosan dobogós! Ez az a tank, amiről rossz szót nemigen hallani azoktól, akik használják. Ez az a tank, amiben megvan minden, amitől egy tank jó lesz, egy médium pedig kiváló: összességében remek ágyú, jó mobilitás, kivételesen jó front páncélzat és torony.

Fejlesztési fa

Azt hiszem kellene talán még beszélnem arról, hogy melyik ágon érdemes kihúzni a T-54-et. Nos, amikor én farmoltam még csak a T-44-es ág létezett és az nem volt különösebben embert próbáló. Most már van egy másik alternatíva, az Object 416-os ág, amely tankjai azonos tierben ütősebb ágyúkkal rendelkeznek, de a torony hátsó elhelyezkedése (és a T8-as és T9-es tankok esetében a limitált forgása) miatt valamelyest eltérő játékstílust igényelnek. Azért érdemes most már az új ágat választani, mert így egyúttal az Object 430 felé is megnyílik az út.

Videó

{youtube}X2j7astvrNo|690|420{/youtube}


Az elemzést írta: rosszpenz

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:08

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Skorpion1998
  • Tankos
  · 5 éve
  Szerintem is jobban működik rajta a D-54 es ágyú sokkal gyorsabban szűkül és jóval pontosabb. A D-10T2S ágyúval az a probláma hogy hosszú távra goldal mellélövöldözni (már pedig sajnos ez elég gyakran megtörténik) a 4800 kredites lőszereket elég dühítő, jó az igaz ad egy plusz extra fok ágyúsüllyedést. De a pontosság és a gyors célratartás fontosabb szerintem. Ezért ajánlom inkább a D-54 et. :izmena:
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Rohamnyuszi
  • Moderátor
  • Tankos
  · 5 éve
  [quote name="Miklós"]Nemsokára itt a nagy dilemma: melyik ágyút fejlesszem ki rá először. Most, hogy itt az 1.0 tudna valaki írni egy gyors (és friss) összehasonlítást / javaslatot, melyiket érdemes. Előre is köszi![/quote]

  Én a "kisebb DPM, nagyobb alap pen/jobb célzás" opciót választottam, így erről tudok nyilatkozni.

  Tipikusan oroszos (értsd. menet közben 1000 méterről is hajlamos beütni) és nagyon ritka amikor HEAT-et igényel, szóval teljesen meg vagyok vele elégedve.

  A másikról ugyan nem tudok érdemben nyilatkozni, de személy szerint újfent emellett törnék pálcát, már csak amiatt is mert elvétve nyúlok a 2-es gombhoz.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  singes
  • Tankos
  · 5 éve
  [quote name="Miklós"]Nemsokára itt a nagy dilemma: melyik ágyút fejlesszem ki rá először. Most, hogy itt az 1.0 tudna valaki írni egy gyors (és friss) összehasonlítást / javaslatot, melyiket érdemes. Előre is köszi![/quote]

  Egyiknek kicsit jobb a DPM-e, másik pontosabb és jobban szűkül, illetve nagyobb az alappen-e.

  Tiéd a döntés, hogyan használod. Ha közelharcban, akkor a DPM számít, ha inkább középtáv-ról, akkor a pontosság fontosabb. ;-)
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Miklós
  • Tankos
  · 5 éve
  Nemsokára itt a nagy dilemma: melyik ágyút fejlesszem ki rá először. Most, hogy itt az 1.0 tudna valaki írni egy gyors (és friss) összehasonlítást / javaslatot, melyiket érdemes. Előre is köszi!
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  singes
  • Tankos
  · 5 éve
  [quote name="Mustan"]Na szóval...ide írom,majd ha van megfelelő topic erre,(nem találtam sorry) akkor majd az adminok intézkednek

  Nagy örömömre meglett az első T9-es medem,ami a T-54.Nagyjából a 3-4-ik körre be is adott egy top gunt,de azóta egy mélyrepülés És az öröm valahogy nem volt hosszú életű,mert azt nem tudom hogy mennyire normális dolog az hogy engem szinte minden beüt frontból.Először a Amx 12t-nél tűnt fel,de mostanra még a T-44 is simán szeli a frontpáncélt (bezzeg én ott is pattanok,ahol elvileg...)

  Van ennek valami trükkje?A hulldonw egy jó dolog lenne...ha lenne löveg süllyedésem.De nincs.Sajnos.

  Sorry hogy ide is bespammelem[/quote]


  A 12t t6-os, theát csatában nem találkozhat a t-54-gyel.
  Amúgy jó a toronyfrontja, de van rajta weak, amit közelről be lehet ütni. A kicsi gundepet szokni kell. Viszont kb ennyi van az összes orosz és kínai tankon, szóval ha nagyon nem megy, akkor szerintem ezeket ne erőltesd...
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Mustang4244
  • Tankos
  · 5 éve
  Na szóval...ide írom,majd ha van megfelelő topic erre,(nem találtam sorry) akkor majd az adminok intézkednek

  Nagy örömömre meglett az első T9-es medem,ami a T-54.Nagyjából a 3-4-ik körre be is adott egy top gunt,de azóta egy mélyrepülés És az öröm valahogy nem volt hosszú életű,mert azt nem tudom hogy mennyire normális dolog az hogy engem szinte minden beüt frontból.Először a Amx 12t-nél tűnt fel,de mostanra még a T-44 is simán szeli a frontpáncélt (bezzeg én ott is pattanok,ahol elvileg...)

  Van ennek valami trükkje?A hulldonw egy jó dolog lenne...ha lenne löveg süllyedésem.De nincs.Sajnos.

  Sorry hogy ide is bespammelem
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  antomysm
  • Tankos
  · 5 éve
  Karácsonyi időszak alatt megvettem, tegnap fel is szereltem, illetve a legénység is úgy ahogy elkészült bele. Mivel nem volt free xp-m rá, ezért stock ként kezdtem el, de ahhoz képest így is lett egy egész jó első kör (természetesen masszív goldal megtámogatva). Második körre farmoltam annyi free xp-t, hogy legalább a középső löveg rámenjen 190 pennel meg 250 alfával. Szóval ott tartok most, hogy ezzel a löveggel kifarmoltam rá a nagyobb tornyot, stock a motor, stock a lánc és az említett löveg van rajta... Ez a tank még így is baromi jó, a legtöbb meccset élvezem vele, pedig nem tartom magam jó játékosnak. 30 meccsből 15 lett win ami elfogadható számomra és kvázi stock állapotában is tartani tudtam vele az 1500 overall wn8 átlagomat. Érzem benne a potenciált pedig még nagyon nincs kifejlesztve... Alig várom, hogy meglegyen rá a nagyobb löveg.

  Elsőre a t62a felé vezető löveget tervezem megvenni. Lehet kisebb a dpm, de ha a gyakorlatban a nagyobb átütés és jobb pontosság miatt több az átütő találat akkor szerintem eredményesebb lehetek vele.

  Összegezve ez szerintem tényleg egy nagyon jó tank lesz ha sikerül mindent kifejleszteni rá. Ha eljutok odáig majd megírom a tapasztalataimat

  Azért írtam le mindezt, mert volt korábban pár fanyalgó...
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  robertgida
  • Tankos
  · 5 éve
  Nekem tegnap este gurult be a garázsba.Sebzése valami oltári jó.D-54es löveg van fent,elsö csata vele 2790dmg 3 kill.Igaz buktuk Toronyról csak úgy pattog az ellen löszer,kár hogy az oldala és eleje meg beszedi.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Totti0
  • Tankos
  · 5 éve
  Na elértem a tankhoz.
  Háát...ás igen van bennem... 3szor gyújtottak ki blow up, rekesz...szóval van minden..
  nagyon dobál 10be .
  pedig nem vagyok noob játékos 2xxx wnel de volt hogy a sírás kerülgetett..vagy kerülget
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  LazarusShield
  • Tankos
  · 5 éve
  [quote name="Totti0"][quote name="LazarusShield"][quote name="Totti0"]A D-54 2,9 másodperces célzási ideje fájdalmasan lassú, 0,39-es pontossága pedig az őrületbe kergeti használóját. A D-10T2C azonban jóval pontosabb és jóval gyorsabban is céloz mint a D-54, valamint a rejtett szórásértékei is jobbak.

  Nincs felcserélve a két ágyú?
  mert így nem jó [/quote]

  Az elemzés jó, csak régi. A WG nem olyan régen (valamelyik patchben) "felcserélte" a két ágyút, az addig pontos jó dpm-mel rendelkező kisebb átütésű lövegnek lenerfelte a pontosságát és hosszú célzásidőt adott neki, míg a másik, nagyobb átütésű csúzlinak jobb pontosságot és célzásidőt adott.[/quote]

  Akkor most melyiket ajánlod? amelyiknek kisebb a célzásideje nem?[/quote]

  Nincs meg a tank, de igen én azt ajánlanám jelenleg amelyiknek kisebb a célzásideje és jobb a pontossága, de ha teheted/nem sürgős a másik ágyút is fejleszd ki így saját magad döntheted el a kérdést

Kapcsolódó elemek

 • A tankról már van egy elemzés az oldalon rosszpénz billentyűzetéről, de azóta egyrészt a játék is sokat változott, másrészt a tank top ágyúit is eléggé átvariálták, ezért éreztem szükségét leporolni ezt az igencsak népszerű és sokat hajtott járgányt.

Tovább a kategóriában: « T-62A - Elemzés Matilda IV - Elemzés »
© 2023 WOTINFO. Minden jog fenntartva.