Jelenleg

40
látogatónk van

2015. január 22. 15:03

M53/M55 - Elemzés

Írta:
(55 szavazat)
52 hozzászólás

Bevezető

Az M53/M55 önjáró lövegeket az M47 Patton médium tank alvázára építették. Két variációban készült:

 • M53: a tengerészet számára 155mm-es M46 Long Tom ágyúval
 • M55: a hadsereg számára 8"-os (203mm-es) M47 ágyúval

Paraméterek

Ágyú

Az M53/M55 legfőbb erőssége egyértelműen a 8"-os M47 Howitzer, mely a sebzés/töltésidő/pontosság/splash jól kiegyensúlyozott kombinációja.

Fő paraméterei:

 • Átütés (HE/AP/prémium HE): 102/241/102 mm
 • Sebzés (HE/AP/prémium HE): 1850/1450/1850 HP
 • Splash (HE/AP/prémium HE): 6.07/0/8.49 méter
 • Pontosság 100m-en: 0.84(m)
 • Vertikális kitéríthetőség: -5°/+65° fok
 • Horizontális ágyúszög: 58° fok
 • Célzásidő: 7 másodperc
 • ROF: 1,33 lövés/perc

Töltésidők:

A -5° kitéríthetőség hatalmas segítség TD módban, a +65°-nak köszönhetően pedig elég jól be tudunk lőni alacsonyabb fedezékek mögé is. Természetesen nem kell brit viszonylatokban gondolkozni, de ez az ágyúemelkedés már legalább összemérhető azokéval.

Összehasonlításképpen néhány T9 SPG ágyúemelkedése:

Randomban csak normál HE-t használok, mert teljesen kielégítő splash-el rendelkezik. A 6,07 méteres robbanási hatósugár elég ahhoz, hogy a fedezéket (nem túl nagy szikla tetejét vagy oldalát) eltalálva is sebezzük a mögötte meghúzódó tankot. Ezért a prémiummal nem is láttam értelmét kísérletezni, de CW-re nyilván ésszerű választás lehet. AP-t használni teljesen értelmetlen, mert 241 mm-es pennel nem bizakodhatunk sok átütő találatban a jobban páncélozott célpontok esetében.

A HE lövedékek sebzéstartománya 1388-2313 HP, ami azt jelenti, hogy páncélátütés esetén, ha a random is úgy akarja, nem gond kilőni full HP-ról egy T-62A-t, STB-1-et vagy Jagdtigert, de direkt találat esetén szinte biztos, hogy egy Borsig vagy WT Auf PZ4 sem ússza meg és akár egy WT E100, vagy pár kivételtől (E 100, IS-4, 113, JgPzE100) eltekintve a T10 nehéz tankok és TD-k nagy része is oneshot-olható. Persze ehhez kivételesen szerencsés weak-spot találat és sebzés RNG lenne szükséges, ezért nem is nagyon fordul elő, de elméletben lehetséges. Jellemzőbbek a 2000 HP alatti oneshot-ok, nekem legalábbis még nem sikerült 1950 HP felé menni.

A célt eltaláló, de annak páncélját át nem ütő találatok is jellemzően 500-800 HP között képesek sebezni, még a legjobban páncélozott tankokat is.

Az alap 155mm-es Long Tom ágyúról, ami már ismerős lehet az M12-ről és az M40/M43-ról, itt elég ha annyit elmondok, hogy T10-ben már nem hozza azt, amit egy US SPG-től elvárnánk, de legalább nem kínszenvedés vele kihúzni a 8"-os csövet.

Felépítmény/Torony

Az M53/M55-nek számos előnye és a legnagyobb hátránya is a felépítmény és torony tulajdonságaiból származik.

Előnyök:

 • Oldalirányban 58°-ban mozgatható torony, melynek köszönhetően nem csak jókora területet tudunk lefedni a térképen anélkül, hogy átcélzáshoz az alvázat kellene forgatnunk (ezzel jócskán megnövelve a célzásidőt), de önvédelemre (TD mód) is sokkal alkalmasabbá válik az M53/M55, mert a gyorsan felénk robogó (vagy a körbeautózást már megkezdő) scout/med mozgását sokkal könnyebb lekövetni, sőt elétartani is.
 • Teljesen fedett, ezért counter arty tűz splash-e ellen védettebb, a legénységi sérülések elég ritkák és használhatunk rajta ventilátort, a nyitott SPG-ken jobb alternatíva híján álcahálóval, binoval betömött harmadik felszerelés helyén. Sőt, alkalmanként még le is pattan egy-egy lövés a toronyról.

Hátrány:

 • Az M53/M55 óriási! Konkrétan némi hosszbéli különbségtől eltekintve akkora mint egy JgPzE100. Ebből adódóan pocsék camoval rendelkezik és könnyen eltalálható célpontként szolgál a direkt tüzet nyitó ellenséges tankok számára.

Felfüggesztés/Motor

A top motor egy Continental AV-1790-7B, 810 LE-s teljesítménnyel (12% gyulladási esély). Ennek köszönhető, hogy a végsebesség 56 km/h, a súly/LE arány pedig 18,22!!! Ezen számok hasonlatosak sok médium tank adataihoz és ennek köszönhetően vész esetén még ezzel a nagy döggel is könnyedén átrongyolhatunk a pálya egyik végéből a másikba vagy a meccs alakulását követve, a töltésidőt kihasználva, könnyedén jobb pozíciókat vehetünk fel.

Természetesen a 24°-os alvázforgási sebesség nem teszi az M53/M55-öt képessé a közepes tankokhoz hasonló manőverezésre és erősebb irányváltoztatás közben sokat veszít a sebességéből. Ennek ellenére közelharcban, főleg szilárd fedezéket használva, simán kimanőverezhetünk vele lassabb, torony nélküli TD-ket, mint például az ISU-152, az Object 704, a T110E3 vagy akár a JgPzE100.

Ajánlott játékstílus

Összességében az M53/M55 sem igényel a többi klasszikus önjáró lövegétől eltérő játékstílust. A meccsek folyamán azonban mindig tartsuk észben, hogy ezzel az SPG-vel akármikor a nyakunkba vehetjük a térképet és közel médium sebességgel roboghatunk át azon, ha a szükség megkívánja. Átmenekülhetünk a másik oldalra ha a miénk elesett, követhetjük az előrenyomulást, hogy csökkentsük a cél és köztünk levő távolságot (ezzel csökkentve a lövedékek repülési idejét és növelve a pontosságot), vagy ha már minden kötél szakad, nem kell tehetetlenül egy gödörben várnunk a véget, idegesíthetjük még a maradék ellenfelet egy kicsit, ezáltal is további XP-t és sebzést szerezve, akár TD módban is.

Az M53/M55 nem olyan gyors mint a franciák, de jóval nagyobbat üt. Nem olyan mobilis és magas tűzgyorsaságú mint a 261, de jóval szélesebb szögben mozog az ágyúja. Nem üt akkorát és nem rendelkezik akkora splash-sel mint a T92 vagy a CGC, viszont azoknál jóval mobilisabb és pontosabb is (nem véletlenül hasonlítom T10 SPG-khez, ugyanis CW-n gyakran használják a T92 helyett és a fun faktort leszámítva valóban jobb is annál). Megkockáztatnám, hogy a legjobb SPG a játékban, ami szinte minden tekintetben igen erős tulajdonságokkal rendelkezik, de mindenesetre elfogultság nélkül kijelenthető, hogy T9-ben nincs nála jobb!

Összességében egy nagyon jól balanszírozott SPG, ami többször jelent kikapcsolódást, mint agybajt, még nem túl hozzáértő kezekben is.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

Egyértelműen:

 • Ventilátor
 • Célzásgyorsító
 • Nagy kaliberű tüzérségi töltésgyorsító

Ajánlott fogyóeszközök

Én a következőket használom: Kis javítókészlet  + Kis elsősegélycsomag + Kis tűzoltókészlet. CW-re vagy akinek affinitása van hozzá randomban is nyugodtan kicserélheti a tűzoltót kólára, mert az eddigi 300+ csatámban még egyszer sem gyulladt ki a gép. Igaz nagyon ritkán kapok counter arty találatot, de végjátékban sem gyújtottak még ki direkt lövésekkel sem.

Ajánlott legénységi képzettségek

 • Parancsnok: BIA / 6. érzék / Álca
 • Sofőr:  BIA / Kuplungégető / Álca
 • Lövész 1: BIA / Snapshot / Álca
 • Lövész 2: BIA / Fegyverkovács / Álca
 • Töltő 1: BIA / Biztonságos elhelyezés / Álca
 • Töltő 2: BIA / Adrenalin roham / Álca

Elsőként mindenképpen a BIA-ra szavazok, hogy minél hamarabb és könnyeben hozzájussunk a +5% adta előnyökhöz. Második skillek terén a pontosság és célzasidő javítása a legfontosabb. Itt már fontos a 6. érzék is, mert ha felderítenek, szilárd fedezék környékén állomásozva hamar fedezékbe tudunk húzódni a mobilitásnak köszönhetően. Camo-ra nem pazarolnám az XP-t az elején, mert annyira rossz az alap álcaértéke a tanknak, hogy azon csak igen minimálisan tudnánk javítani, de harmadik skillnek már mehet, innentől kezdve pedig teljesen fakultatív.

Videó

{youtube}P9YLdSViQDA|690|420{/youtube}


Az elemzést írta: rosszpenz

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:42

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Get200
  • Tankos
  · 8 éve
  [quote name="solinari"][quote name="Alktov"]... És igen klikk harcosok az artysták én is játszottam artyval, nehogy azt mondják pártatlan vagyok.[/quote]
  Alktov: van külön arty téma ott fröcsögj légyszíves...ja és számold már össze hogy mennyi az xp igénye egy t10 heavy-nek és mennyi egy t10 artyé....[/quote]

  Na ja.. Amikor megláttam, hogy az Objecthez 270k XP kell, picit lebiggyedt a szám..
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  99lufi
  • Tankos
  · 8 éve
  majd a Tiert javítsátok IX-re légyszi a címben...
  már volt rá tegnap is utalás...
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Solinari
  • VIP
  · 8 éve
  [quote name="Alktov"]... És igen klikk harcosok az artysták én is játszottam artyval, nehogy azt mondják pártatlan vagyok.[/quote]
  Alktov: van külön arty téma ott fröcsögj légyszíves...ja és számold már össze hogy mennyi az xp igénye egy t10 heavy-nek és mennyi egy t10 artyé....
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  rosszpenz
  • VIP
  · 8 éve
  Az van rajta nekem is, de az az igazság (szerintem), hogy kb a felsorolt első két skillezés után a többi tök felesleges. Mármint a camo nem sokat segít, +látótávra szükség lehetne de a TD mód ritkán sül el jól stb. Meg egyébként is 3+ skillt kihúzni ágyún... Ember legyen a talpán!

  [quote name="Griffin98"]esetleg 3. képességnek a parancsnoknak mentort[/quote]
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  AdmiraIGeneraI
  • Tankos
  · 8 éve
  [i]["Nem ezeket a droidokat keresed..." - Jacktor][/i]
  És igen klikk harcosok az artysták én is játszottam artyval, nehogy azt mondják pártatlan vagyok.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Szmertyij
  • Tankos
  · 8 éve
  [quote name="rosszpenz"]Valahogy így mint ez a 1390?
  http://youtu.be/A6UEpCw9Vlw[/quote]

  Ez is bent van a pakliban, de az AMX-el eddig csak egyszer sikerült Artynak kilőni. Sajnos a Cent-el nem vagyok ilyen szerencsés, a klikkelők vadásznak a puha bálnatestére. :-) Na ilyenkor szoktam elővenni az AMX-et, és amikor lehetőségem nyílik átsunnyogni, akkor elindulok Arty-t irtani. 8)
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Syddal
  • Tankos
  · 8 éve
  Nagyon köszönöm az elemzést a kedvenc arty vonalam az amerikai és szerintem a legjobb arty vonal a játékban! Nagyon örülök ennek az arty jellemzésnek és pont jókor mert itt tartok nem rég vettem meg az M53/M55-t. Köszönöm még egyszer nagyon hasznos !
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Jackal_hun
  • Tankos
  · 8 éve
  [quote name="rosszpenz"]Itt van még három ász is:
  http://youtu.be/P9YLdSViQDA
  http://youtu.be/9mo81pBgJNg
  http://youtu.be/WWylUakPxc8[/quote]


  Megnéztem a videóidat, teljesen jók, sokat tanultam belőlük, köszönöm szépen.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Griffin98
  • Tankos
  · 8 éve
  esetleg 3. képességnek a parancsnoknak mentort
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  rosszpenz
  • VIP
  · 8 éve
  Örülök! Az M43-tól kezdve igazán kellemes a vonal.

  [quote name="Camper03"]Nagyon köszi az elemzés végén a videót, most meghoztad a kedvem ahhoz, hogy folytassam az M12-t és ne csak az artys küldik miatt használjam [/quote]
© 2023 WOTINFO. Minden jog fenntartva.