Jelenleg

21
látogatónk van

2015. január 22. 15:03

M53/M55 - Elemzés

Írta:
(55 szavazat)
52 hozzászólás

Bevezető

Az M53/M55 önjáró lövegeket az M47 Patton médium tank alvázára építették. Két variációban készült:

 • M53: a tengerészet számára 155mm-es M46 Long Tom ágyúval
 • M55: a hadsereg számára 8"-os (203mm-es) M47 ágyúval

Paraméterek

Ágyú

Az M53/M55 legfőbb erőssége egyértelműen a 8"-os M47 Howitzer, mely a sebzés/töltésidő/pontosság/splash jól kiegyensúlyozott kombinációja.

Fő paraméterei:

 • Átütés (HE/AP/prémium HE): 102/241/102 mm
 • Sebzés (HE/AP/prémium HE): 1850/1450/1850 HP
 • Splash (HE/AP/prémium HE): 6.07/0/8.49 méter
 • Pontosság 100m-en: 0.84(m)
 • Vertikális kitéríthetőség: -5°/+65° fok
 • Horizontális ágyúszög: 58° fok
 • Célzásidő: 7 másodperc
 • ROF: 1,33 lövés/perc

Töltésidők:

A -5° kitéríthetőség hatalmas segítség TD módban, a +65°-nak köszönhetően pedig elég jól be tudunk lőni alacsonyabb fedezékek mögé is. Természetesen nem kell brit viszonylatokban gondolkozni, de ez az ágyúemelkedés már legalább összemérhető azokéval.

Összehasonlításképpen néhány T9 SPG ágyúemelkedése:

Randomban csak normál HE-t használok, mert teljesen kielégítő splash-el rendelkezik. A 6,07 méteres robbanási hatósugár elég ahhoz, hogy a fedezéket (nem túl nagy szikla tetejét vagy oldalát) eltalálva is sebezzük a mögötte meghúzódó tankot. Ezért a prémiummal nem is láttam értelmét kísérletezni, de CW-re nyilván ésszerű választás lehet. AP-t használni teljesen értelmetlen, mert 241 mm-es pennel nem bizakodhatunk sok átütő találatban a jobban páncélozott célpontok esetében.

A HE lövedékek sebzéstartománya 1388-2313 HP, ami azt jelenti, hogy páncélátütés esetén, ha a random is úgy akarja, nem gond kilőni full HP-ról egy T-62A-t, STB-1-et vagy Jagdtigert, de direkt találat esetén szinte biztos, hogy egy Borsig vagy WT Auf PZ4 sem ússza meg és akár egy WT E100, vagy pár kivételtől (E 100, IS-4, 113, JgPzE100) eltekintve a T10 nehéz tankok és TD-k nagy része is oneshot-olható. Persze ehhez kivételesen szerencsés weak-spot találat és sebzés RNG lenne szükséges, ezért nem is nagyon fordul elő, de elméletben lehetséges. Jellemzőbbek a 2000 HP alatti oneshot-ok, nekem legalábbis még nem sikerült 1950 HP felé menni.

A célt eltaláló, de annak páncélját át nem ütő találatok is jellemzően 500-800 HP között képesek sebezni, még a legjobban páncélozott tankokat is.

Az alap 155mm-es Long Tom ágyúról, ami már ismerős lehet az M12-ről és az M40/M43-ról, itt elég ha annyit elmondok, hogy T10-ben már nem hozza azt, amit egy US SPG-től elvárnánk, de legalább nem kínszenvedés vele kihúzni a 8"-os csövet.

Felépítmény/Torony

Az M53/M55-nek számos előnye és a legnagyobb hátránya is a felépítmény és torony tulajdonságaiból származik.

Előnyök:

 • Oldalirányban 58°-ban mozgatható torony, melynek köszönhetően nem csak jókora területet tudunk lefedni a térképen anélkül, hogy átcélzáshoz az alvázat kellene forgatnunk (ezzel jócskán megnövelve a célzásidőt), de önvédelemre (TD mód) is sokkal alkalmasabbá válik az M53/M55, mert a gyorsan felénk robogó (vagy a körbeautózást már megkezdő) scout/med mozgását sokkal könnyebb lekövetni, sőt elétartani is.
 • Teljesen fedett, ezért counter arty tűz splash-e ellen védettebb, a legénységi sérülések elég ritkák és használhatunk rajta ventilátort, a nyitott SPG-ken jobb alternatíva híján álcahálóval, binoval betömött harmadik felszerelés helyén. Sőt, alkalmanként még le is pattan egy-egy lövés a toronyról.

Hátrány:

 • Az M53/M55 óriási! Konkrétan némi hosszbéli különbségtől eltekintve akkora mint egy JgPzE100. Ebből adódóan pocsék camoval rendelkezik és könnyen eltalálható célpontként szolgál a direkt tüzet nyitó ellenséges tankok számára.

Felfüggesztés/Motor

A top motor egy Continental AV-1790-7B, 810 LE-s teljesítménnyel (12% gyulladási esély). Ennek köszönhető, hogy a végsebesség 56 km/h, a súly/LE arány pedig 18,22!!! Ezen számok hasonlatosak sok médium tank adataihoz és ennek köszönhetően vész esetén még ezzel a nagy döggel is könnyedén átrongyolhatunk a pálya egyik végéből a másikba vagy a meccs alakulását követve, a töltésidőt kihasználva, könnyedén jobb pozíciókat vehetünk fel.

Természetesen a 24°-os alvázforgási sebesség nem teszi az M53/M55-öt képessé a közepes tankokhoz hasonló manőverezésre és erősebb irányváltoztatás közben sokat veszít a sebességéből. Ennek ellenére közelharcban, főleg szilárd fedezéket használva, simán kimanőverezhetünk vele lassabb, torony nélküli TD-ket, mint például az ISU-152, az Object 704, a T110E3 vagy akár a JgPzE100.

Ajánlott játékstílus

Összességében az M53/M55 sem igényel a többi klasszikus önjáró lövegétől eltérő játékstílust. A meccsek folyamán azonban mindig tartsuk észben, hogy ezzel az SPG-vel akármikor a nyakunkba vehetjük a térképet és közel médium sebességgel roboghatunk át azon, ha a szükség megkívánja. Átmenekülhetünk a másik oldalra ha a miénk elesett, követhetjük az előrenyomulást, hogy csökkentsük a cél és köztünk levő távolságot (ezzel csökkentve a lövedékek repülési idejét és növelve a pontosságot), vagy ha már minden kötél szakad, nem kell tehetetlenül egy gödörben várnunk a véget, idegesíthetjük még a maradék ellenfelet egy kicsit, ezáltal is további XP-t és sebzést szerezve, akár TD módban is.

Az M53/M55 nem olyan gyors mint a franciák, de jóval nagyobbat üt. Nem olyan mobilis és magas tűzgyorsaságú mint a 261, de jóval szélesebb szögben mozog az ágyúja. Nem üt akkorát és nem rendelkezik akkora splash-sel mint a T92 vagy a CGC, viszont azoknál jóval mobilisabb és pontosabb is (nem véletlenül hasonlítom T10 SPG-khez, ugyanis CW-n gyakran használják a T92 helyett és a fun faktort leszámítva valóban jobb is annál). Megkockáztatnám, hogy a legjobb SPG a játékban, ami szinte minden tekintetben igen erős tulajdonságokkal rendelkezik, de mindenesetre elfogultság nélkül kijelenthető, hogy T9-ben nincs nála jobb!

Összességében egy nagyon jól balanszírozott SPG, ami többször jelent kikapcsolódást, mint agybajt, még nem túl hozzáértő kezekben is.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

Egyértelműen:

 • Ventilátor
 • Célzásgyorsító
 • Nagy kaliberű tüzérségi töltésgyorsító

Ajánlott fogyóeszközök

Én a következőket használom: Kis javítókészlet  + Kis elsősegélycsomag + Kis tűzoltókészlet. CW-re vagy akinek affinitása van hozzá randomban is nyugodtan kicserélheti a tűzoltót kólára, mert az eddigi 300+ csatámban még egyszer sem gyulladt ki a gép. Igaz nagyon ritkán kapok counter arty találatot, de végjátékban sem gyújtottak még ki direkt lövésekkel sem.

Ajánlott legénységi képzettségek

 • Parancsnok: BIA / 6. érzék / Álca
 • Sofőr:  BIA / Kuplungégető / Álca
 • Lövész 1: BIA / Snapshot / Álca
 • Lövész 2: BIA / Fegyverkovács / Álca
 • Töltő 1: BIA / Biztonságos elhelyezés / Álca
 • Töltő 2: BIA / Adrenalin roham / Álca

Elsőként mindenképpen a BIA-ra szavazok, hogy minél hamarabb és könnyeben hozzájussunk a +5% adta előnyökhöz. Második skillek terén a pontosság és célzasidő javítása a legfontosabb. Itt már fontos a 6. érzék is, mert ha felderítenek, szilárd fedezék környékén állomásozva hamar fedezékbe tudunk húzódni a mobilitásnak köszönhetően. Camo-ra nem pazarolnám az XP-t az elején, mert annyira rossz az alap álcaértéke a tanknak, hogy azon csak igen minimálisan tudnánk javítani, de harmadik skillnek már mehet, innentől kezdve pedig teljesen fakultatív.

Videó

{youtube}P9YLdSViQDA|690|420{/youtube}


Az elemzést írta: rosszpenz

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:42

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  nemo510
  • Tankos
  · 7 éve
  Grat a cikkhez,már rég vártam mikor lesz a kedvencem porondon

  Az biztos egyébként hogy most amikor a CGC-t is megnerfelték (a T92 már régebben megkapta),az M53/55 egy nagy OP még CW-re is.Artys pályán 2 M53 a legnagyobb taktikai előnyt biztosítja.
  Eleve (kólával+BIA+Venti) 35mp a töltésidő.Irdatlan mozdgékony,és pontos.CW alatt együtt tud mozogni a csapattal,tehát bármi változás van ő leköveti,helyet változtat,akár foglal is.
  Úgyhogy ezek a képességek hogy egybe vannak gyúrva,taktikailag soxor a T10es artyk elé helyezik ezt az artyt.Legalább akkora OP a maga módján mint most az IS3 és IS7.
  A mobilitásról még 2 videó:

  El Halluf: https://www.youtube.com/edit?o=U&video_id=cOwDUPPBAeE

  Westfield (8. perctől érdekes): https://www.youtube.com/watch?v=fFF2Az5bgco

  Random csatában óriási a FUN factor ezzel a géppel.A töltés idő alatt le lehet futni a fél pályát,ezzel meghülyítve teljesen az ellenfelet.
  Volt olyan random csatám vele hogy a 15 perc alatt majdnem 2x körbeértem a pályán.Minden nyulat ami beásta magát,ki lehetett vele ugrasztani.Több volt a sebzéshozzájárulásom mint amit lőttem.
  Úgyhogy aki szerette fénykorában a csótányt (FV304),annak bátran ajánlom!Kicsit nagyobban kell gondolkodni,de lényegében hasonló.

  Vezetőnek ha megvan a BIA+Sima utazás+Kuplung égető akkor negyediknek nagyon ajánlom az irányított ütközést!(Ízlés szerint előbb is lehet)
  Párszor már kihúzott slamasztikából.Ugye random csatában mindenki tesz arra hogy az arty egyedül van a bázis környékén,és senkit nem hat meg a sipákolás és pittyegés hogy jön be 1 light v med.Annyi a biztatás max h: Védd meg a bázist! Faxa.
  Enemy jön ezerrel,te meg koncentrálsz hogy honnan bukkan fel.Közbe persze a csapat fikáz ahogy tud,mert nem lősz egyszerre mindenre ami őket támadja.
  Na,enemy megérkezett és árgus szemekkel nézi hogy hol lehet az a mocsok arty?Ha mákod van akkor már minimum ráakasztottál és az artyt forgatod hogy a megfelelő pillanatban suhints.A pillanat eljött,még telibe is vered a fogsorát h ne röhögjön erre a szerver benne hagy 20HP-t.Na ilyenkor kell az irányított ütközés.

  Aki kifejlesztésben közel áll ehhez az artyhoz annak mindenképp ajánlott kihúzni.Ha másért nem is de a küldetések miatt tuti.Ezzel az artyval jóval könnyebb megcsinálni mint 1 tizessel.Úgyhogy sok sikert hozzá!

  Szerk:
  [quote name="Szmertyij"][quote name="nemo510"]
  Itt nem te voltál az egyik?
  https://www.youtube.com/watch?v=9f74Sd41WZw[/quote]
  Nem haha! Egyébként saját videó? Mert ha nem, akkor haha-haha!
  De komolyra fordítva a szót, minden arty játékosnak jó játékot, ha meg találkozunk 1vs1 akkor lehet bizonyítani mindkettőnknek. :-)[/quote]

  Saját videó.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Szmertyij
  • Tankos
  · 7 éve
  [quote name="nemo510"]
  Itt nem te voltál az egyik?
  https://www.youtube.com/watch?v=9f74Sd41WZw[/quote]
  Nem haha! Egyébként saját videó? Mert ha nem, akkor haha-haha!
  De komolyra fordítva a szót, minden arty játékosnak jó játékot, ha meg találkozunk 1vs1 akkor lehet bizonyítani mindkettőnknek. :-)
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  nemo510
  • Tankos
  · 7 éve
  [quote name="Szmertyij"]Én szeretem az Arty-kat. Perverz élvezettel nézem, ahogy magatehetetlenül forognak az AMX-em tüze alatt. :P[/quote]

  Itt nem te voltál az egyik?
  https://www.youtube.com/watch?v=9f74Sd41WZw
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Solinari
  • VIP
  • Tankos
  · 7 éve
  [quote name="rosszpenz"]Tisztelettel várjuk a replay-t mester!
  Addig ez csak üres hencegés.

  [quote name="Alktov"]Fröccsögés??? Legutóbb haverom acc-ján játszottam ezzel a tankkal olyan matt részegen,hogy feküdni nem birtam a földön, másnap végig néztük a replayeket 5,8k sebzés... ezek után annyira nagyon sajnálom szegény artystákat. A régi még ötös m41-el annyi topgun-t lőttem, mint más lepattanót. Szóval Bitch Please...[/quote][/quote]
  Már áttettem a témát artyba...
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  rosszpenz
  • VIP
  • Kiképző
  • Tankos
  · 7 éve
  Tisztelettel várjuk a replay-t mester!
  Addig ez csak üres hencegés.

  [quote name="Alktov"]Fröccsögés??? Legutóbb haverom acc-ján játszottam ezzel a tankkal olyan matt részegen,hogy feküdni nem birtam a földön, másnap végig néztük a replayeket 5,8k sebzés... ezek után annyira nagyon sajnálom szegény artystákat. A régi még ötös m41-el annyi topgun-t lőttem, mint más lepattanót. Szóval Bitch Please...[/quote]
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Attila27
  • Tankos
  · 7 éve
  [quote name="VonHunor"]
  ajánlom mindenkinek aki az [i][b]arty taktikák[/b][/i] szerelmese![/quote]

  [s]Sidescrape[/s], [s]hull down[/s], [s]flank[/s], [s]active scout[/s], [s]brawl[/s], [s]side hug[/s]

 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  VonHunor
  • Tankos
  · 7 éve
  Üdv Mindenkinek!

  Nos az ÉN személyes tapasztalatom az, hogy hihetetlenül élvezetes volt ez a tier 9-es arty.
  sokkalta többször volt jó mint ahányszor rossz!
  Bár a tier 10-es usa arty lenne ilyen jó mit a 9-es.
  és hiába a 10-es hatalmas "fröccsenő" sebzése golddal HA annyira pontatlan, hogy az már valami döbbenet!
  persze vannak jó pillanatok.
  az egy lövéses OFf-olások.
  igen az szép és kellemes érzés tier 10 ben. csak hát nem jellemző mondhatni ritka mint a fehér maus! DDD
  Még is azt mondom, hogy ez a tier9es arty -val igazán élmény volt játszani! és miután kihúztam nem is nagyon kapkodtam eladni.
  összegezve:
  ajánlom mindenkinek aki az arty taktikák szerelmese!
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  medzeller
  • Tankos
  · 7 éve
  Sajnos azt kell, hogy mondjam a t92 a nagy arty nerf óta számomra csak bosszankodást okozott (ennyi mellé lövést még nem láttam artytól), végül úgy 500 csata után megváltam a t92től és vissza vettem eme gyöngyszemet. Bele is tettem +500 csatát, nincs szinte olyan nap, hogy ne játszanék vele, mert számomra nagyobb a fun faktora, mint a t92-nek és nem -40k-s köröket kell mennem. Arty 15 küldihez pont ideális társ Wtauf e100 nekem ritkán jön ki vele 1 hittel, de azzal a megmaradt 200 hpval és 6 sérült modullal már szerintem pont elrontottam a csatáját
  Artystáknak meg annyit, hogy HADD PUSZTULJANAK A CAMPER TDK!

  Alktovtól, szeretném kérni, hogy írja már meg nekem a játékban használt felhsználó nevét, mert csak megnézném mégis mennyi az a rengeteg top gun amit össze lőtt artyval, ha már annyira páratlan és részegen is csatánként 5,8k dmg-t kioszt.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Jacktor
  • Admin
  · 7 éve
  A "kurwa arta"-féle sírást itt be kéne fejezni vagy olyan helyen folytatni ahová való: arty topik vagy sg fórum...
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  AdmiraIGeneraI
  • Tankos
  · 7 éve
  Fröccsögés??? Legutóbb haverom acc-ján játszottam ezzel a tankkal olyan matt részegen,hogy feküdni nem birtam a földön, másnap végig néztük a replayeket 5,8k sebzés... ezek után annyira nagyon sajnálom szegény artystákat. A régi még ötös m41-el annyi topgun-t lőttem, mint más lepattanót. Szóval Bitch Please...
© 2022 WOTINFO. Minden jog fenntartva.