Jelenleg

50
látogatónk van

2015. január 22. 15:03

M53/M55 - Elemzés

Írta:
(55 szavazat)
52 hozzászólás

Bevezető

Az M53/M55 önjáró lövegeket az M47 Patton médium tank alvázára építették. Két variációban készült:

 • M53: a tengerészet számára 155mm-es M46 Long Tom ágyúval
 • M55: a hadsereg számára 8"-os (203mm-es) M47 ágyúval

Paraméterek

Ágyú

Az M53/M55 legfőbb erőssége egyértelműen a 8"-os M47 Howitzer, mely a sebzés/töltésidő/pontosság/splash jól kiegyensúlyozott kombinációja.

Fő paraméterei:

 • Átütés (HE/AP/prémium HE): 102/241/102 mm
 • Sebzés (HE/AP/prémium HE): 1850/1450/1850 HP
 • Splash (HE/AP/prémium HE): 6.07/0/8.49 méter
 • Pontosság 100m-en: 0.84(m)
 • Vertikális kitéríthetőség: -5°/+65° fok
 • Horizontális ágyúszög: 58° fok
 • Célzásidő: 7 másodperc
 • ROF: 1,33 lövés/perc

Töltésidők:

A -5° kitéríthetőség hatalmas segítség TD módban, a +65°-nak köszönhetően pedig elég jól be tudunk lőni alacsonyabb fedezékek mögé is. Természetesen nem kell brit viszonylatokban gondolkozni, de ez az ágyúemelkedés már legalább összemérhető azokéval.

Összehasonlításképpen néhány T9 SPG ágyúemelkedése:

Randomban csak normál HE-t használok, mert teljesen kielégítő splash-el rendelkezik. A 6,07 méteres robbanási hatósugár elég ahhoz, hogy a fedezéket (nem túl nagy szikla tetejét vagy oldalát) eltalálva is sebezzük a mögötte meghúzódó tankot. Ezért a prémiummal nem is láttam értelmét kísérletezni, de CW-re nyilván ésszerű választás lehet. AP-t használni teljesen értelmetlen, mert 241 mm-es pennel nem bizakodhatunk sok átütő találatban a jobban páncélozott célpontok esetében.

A HE lövedékek sebzéstartománya 1388-2313 HP, ami azt jelenti, hogy páncélátütés esetén, ha a random is úgy akarja, nem gond kilőni full HP-ról egy T-62A-t, STB-1-et vagy Jagdtigert, de direkt találat esetén szinte biztos, hogy egy Borsig vagy WT Auf PZ4 sem ússza meg és akár egy WT E100, vagy pár kivételtől (E 100, IS-4, 113, JgPzE100) eltekintve a T10 nehéz tankok és TD-k nagy része is oneshot-olható. Persze ehhez kivételesen szerencsés weak-spot találat és sebzés RNG lenne szükséges, ezért nem is nagyon fordul elő, de elméletben lehetséges. Jellemzőbbek a 2000 HP alatti oneshot-ok, nekem legalábbis még nem sikerült 1950 HP felé menni.

A célt eltaláló, de annak páncélját át nem ütő találatok is jellemzően 500-800 HP között képesek sebezni, még a legjobban páncélozott tankokat is.

Az alap 155mm-es Long Tom ágyúról, ami már ismerős lehet az M12-ről és az M40/M43-ról, itt elég ha annyit elmondok, hogy T10-ben már nem hozza azt, amit egy US SPG-től elvárnánk, de legalább nem kínszenvedés vele kihúzni a 8"-os csövet.

Felépítmény/Torony

Az M53/M55-nek számos előnye és a legnagyobb hátránya is a felépítmény és torony tulajdonságaiból származik.

Előnyök:

 • Oldalirányban 58°-ban mozgatható torony, melynek köszönhetően nem csak jókora területet tudunk lefedni a térképen anélkül, hogy átcélzáshoz az alvázat kellene forgatnunk (ezzel jócskán megnövelve a célzásidőt), de önvédelemre (TD mód) is sokkal alkalmasabbá válik az M53/M55, mert a gyorsan felénk robogó (vagy a körbeautózást már megkezdő) scout/med mozgását sokkal könnyebb lekövetni, sőt elétartani is.
 • Teljesen fedett, ezért counter arty tűz splash-e ellen védettebb, a legénységi sérülések elég ritkák és használhatunk rajta ventilátort, a nyitott SPG-ken jobb alternatíva híján álcahálóval, binoval betömött harmadik felszerelés helyén. Sőt, alkalmanként még le is pattan egy-egy lövés a toronyról.

Hátrány:

 • Az M53/M55 óriási! Konkrétan némi hosszbéli különbségtől eltekintve akkora mint egy JgPzE100. Ebből adódóan pocsék camoval rendelkezik és könnyen eltalálható célpontként szolgál a direkt tüzet nyitó ellenséges tankok számára.

Felfüggesztés/Motor

A top motor egy Continental AV-1790-7B, 810 LE-s teljesítménnyel (12% gyulladási esély). Ennek köszönhető, hogy a végsebesség 56 km/h, a súly/LE arány pedig 18,22!!! Ezen számok hasonlatosak sok médium tank adataihoz és ennek köszönhetően vész esetén még ezzel a nagy döggel is könnyedén átrongyolhatunk a pálya egyik végéből a másikba vagy a meccs alakulását követve, a töltésidőt kihasználva, könnyedén jobb pozíciókat vehetünk fel.

Természetesen a 24°-os alvázforgási sebesség nem teszi az M53/M55-öt képessé a közepes tankokhoz hasonló manőverezésre és erősebb irányváltoztatás közben sokat veszít a sebességéből. Ennek ellenére közelharcban, főleg szilárd fedezéket használva, simán kimanőverezhetünk vele lassabb, torony nélküli TD-ket, mint például az ISU-152, az Object 704, a T110E3 vagy akár a JgPzE100.

Ajánlott játékstílus

Összességében az M53/M55 sem igényel a többi klasszikus önjáró lövegétől eltérő játékstílust. A meccsek folyamán azonban mindig tartsuk észben, hogy ezzel az SPG-vel akármikor a nyakunkba vehetjük a térképet és közel médium sebességgel roboghatunk át azon, ha a szükség megkívánja. Átmenekülhetünk a másik oldalra ha a miénk elesett, követhetjük az előrenyomulást, hogy csökkentsük a cél és köztünk levő távolságot (ezzel csökkentve a lövedékek repülési idejét és növelve a pontosságot), vagy ha már minden kötél szakad, nem kell tehetetlenül egy gödörben várnunk a véget, idegesíthetjük még a maradék ellenfelet egy kicsit, ezáltal is további XP-t és sebzést szerezve, akár TD módban is.

Az M53/M55 nem olyan gyors mint a franciák, de jóval nagyobbat üt. Nem olyan mobilis és magas tűzgyorsaságú mint a 261, de jóval szélesebb szögben mozog az ágyúja. Nem üt akkorát és nem rendelkezik akkora splash-sel mint a T92 vagy a CGC, viszont azoknál jóval mobilisabb és pontosabb is (nem véletlenül hasonlítom T10 SPG-khez, ugyanis CW-n gyakran használják a T92 helyett és a fun faktort leszámítva valóban jobb is annál). Megkockáztatnám, hogy a legjobb SPG a játékban, ami szinte minden tekintetben igen erős tulajdonságokkal rendelkezik, de mindenesetre elfogultság nélkül kijelenthető, hogy T9-ben nincs nála jobb!

Összességében egy nagyon jól balanszírozott SPG, ami többször jelent kikapcsolódást, mint agybajt, még nem túl hozzáértő kezekben is.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

Egyértelműen:

 • Ventilátor
 • Célzásgyorsító
 • Nagy kaliberű tüzérségi töltésgyorsító

Ajánlott fogyóeszközök

Én a következőket használom: Kis javítókészlet  + Kis elsősegélycsomag + Kis tűzoltókészlet. CW-re vagy akinek affinitása van hozzá randomban is nyugodtan kicserélheti a tűzoltót kólára, mert az eddigi 300+ csatámban még egyszer sem gyulladt ki a gép. Igaz nagyon ritkán kapok counter arty találatot, de végjátékban sem gyújtottak még ki direkt lövésekkel sem.

Ajánlott legénységi képzettségek

 • Parancsnok: BIA / 6. érzék / Álca
 • Sofőr:  BIA / Kuplungégető / Álca
 • Lövész 1: BIA / Snapshot / Álca
 • Lövész 2: BIA / Fegyverkovács / Álca
 • Töltő 1: BIA / Biztonságos elhelyezés / Álca
 • Töltő 2: BIA / Adrenalin roham / Álca

Elsőként mindenképpen a BIA-ra szavazok, hogy minél hamarabb és könnyeben hozzájussunk a +5% adta előnyökhöz. Második skillek terén a pontosság és célzasidő javítása a legfontosabb. Itt már fontos a 6. érzék is, mert ha felderítenek, szilárd fedezék környékén állomásozva hamar fedezékbe tudunk húzódni a mobilitásnak köszönhetően. Camo-ra nem pazarolnám az XP-t az elején, mert annyira rossz az alap álcaértéke a tanknak, hogy azon csak igen minimálisan tudnánk javítani, de harmadik skillnek már mehet, innentől kezdve pedig teljesen fakultatív.

Videó

{youtube}P9YLdSViQDA|690|420{/youtube}


Az elemzést írta: rosszpenz

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:42

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Sherman0070
  • Tankos
  · 5 éve
  Na ne röhögtess. Ez a legjobb 9es arty kb..
  Elég problémás ha te ezzel mellélősz mindig. 2000 átlag sebzést simán lehet hozni vele.
  1 hitek is elég gyakoriak vele.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  BlondSzi
  • Tankos
  · 5 éve
  Remélem nem bántok meg vele senkit,de ezek az elemzések olybá tünnek nekem mint a fizetett hirdetések!Pár elemzés,helyel-közzel fedi a valóságot,de a zöme köszönö viszonyban sincs az igazsággal.Kiragadott epizódok egy nagy egészből,ami sokkal,de sokkal jobb képet fest bizonyos harcjárművekről mint amit valójában tudnak.Jó példa erre ez a jármű is.Kíváncsiság hajtott erre az artyra,de meg kell mondjam -fullra fejlesztve,és a legénység is 3 skillere nyomva- kár bele fektetni az energiát.Szinte alig lehet vele bármit is eltalálni.Az M-12 fényévekkel lekörözi és sokkal több sebzést lehet vele kiosztani,hiába kisebb a sebzése.Szinte egy Stuggal is lehet ezeket az eredmények produkálni,pedig az csak V. szintű,nem is beszélve a prémium járgányokról.Egy ilyen visszajátszás akkor tükrözné az igazságot,ha a pro és kontra is látható lenne nem csak kedv csináló,vagy másként fogalmazva a beetetés.
  Ui:Minden tiszteletem az elemzések készítőinek,amiért ennyi időt és energiát képesek belefektetni! :thx2:
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  bfreshfishb
  • Tankos
  · 6 éve
  Meglett és nagyon zsír a verda.
  Ez a stock gun viccen kívül mondom, I S T E N I. Gyorsan töl, gyorsan szűkűl, pontos relatíve nagyot üt. Amúgy vicces, mert szedtem ki T28-at full hp-ról, és lőttem 128-at Mausba... Szóval hektikus, de öröm vele játszani. Van "annyi" vigyor a top lövegben, mint az alapban?
  Meg még egy kérdés:
  Fejlesztését mivel kezdjem? lánctalp, és pakolhatom rá a jóságegységeket, vagy fullos löveg, és akkor csupaszon lövöm össze a láncravalót?
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Herr_Ober
  • Tankos
  · 6 éve
  Az elemzésed elolvasása után, elkezdtem az usa arty ágat, pedig a
  arty utálók táborát gyarapítom a mai napig. Most már értem mi a
  FUN ebben a stílusban, s sokat tanulok a "hova ne álljak meddel"
  kérdésben, ezek után, hogy látom hova nem tudok belőni......
  Most az M44 VI-nál tartok, de csak a buli kedvéért biztos végig viszem
  IX.esig..... Én is Cola-t tettem bele, egyáltalán nem kell a tűzoltó, ha eltalálnak
  a garázsjárat jön már úgy is..... köszi az elemzést!

  M40/M43 CW VIII alkalmazhatóságáról nem írtál, érdekelne.....
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Gamer Patrik
  • Tank elemző
  · 6 éve
  Én az M41 HMC-nél járok,és tetszik.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  rosszpenz
  • VIP
  · 7 éve
  Rendkívül objektív összehasonlításon alapuló vélemény...
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  fakirr1
  • Tankos
  · 7 éve
  Mivel elég kezdő vagyok a magam 8K csatáival és a win rate-em is eléggé khhm: sz*r, nem nagyon van "jogalapom" belepofázni, de amit tudok: a 212A-m 37s alatt tölt be, lőttem vele E100-ba 1918-at, átlag körönként 4K dmg-el operál. Az M53/55 előnye ezzel szemben a torony "csak".. cserébe sokkal pontatlanabban lőtt nekem, mint az orosz társa.Igaz, a 212-ben 5 skilles legénység csücsül..
  Hatalmasat szól az ágyú, ez igaz, de fun factor szinten nekem kevésbé jött be, el is adtam..

  Ez csak saját vélemény, nem kell megkövezni miatta


  Nos: azóta változott pár dolog a garázsomban. PL meglett a 261, illetve kifejlesztettem a T92-t is. Az álláspontom tartom: lehet,hogy nerf miatt,de egy pontatlan ipari hulladék a 212-hoz képest. Csináltam mar ezzel is nagy kalibert, tank aszt, top gun-t. Meg van az első csillag is a csövön. A splash damage a 212-ben nagyobbnak tűnik játék közben, a találati aranya a lövedékeknek 212-nel átlag 63% volt, ebben meg 42. Átütő erő: a 212 pct-vel messze nagyobb páncélzatot képes átütni nagyobb sebzés érték mellett. A robbanási sugara is nagyobb.Azzal át lehet lőni bármelyik pályát, ez meg pl Erlenberget nem tudja átlőni.Az biztos, hogy sokaknak tetszik ez az arty. A mobilitása a legjobb. A torony forgás is nagyon eltalált dolog benne, de ezzel ( nekem) ki is merül minden "előnye". Szerintem.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  EddieCivic4g
  • Tankos
  · 7 éve
  [quote name="bughead123"]Nem rég kezdtem el artyzni, az lenne a kérdésem, hogy miért mozdul el a célkereszt mikor ráviszem egy tankra?(általában a tank mögé mozdul).Másképpen kell vele célozni hogy ne mozduljon el ?Bocsi a hulye kérdésér de nem értek az artykhoz.[/quote]
  Az egyik célkereszt mutatja, hogy hová nézel, a másik, hogy hová érkezik a lövedék. Tankoknál ez egybe esik, mert egy vonalban van minden. Artynál más a helyzet, mert felülről nézed a célt, a lövedék viszont oldalról érkezik szép nagy íves pályán. Úgy kell igazgatni, hogy mindkét célkereszt a célponton legyen. Általában. Vannak esetek, amikor elé, vagy épp mögé kell célozni, ez függ a cél mozgásától, és a terepviszonyoktól is. Erre már nincs tuti tipp, ki kell tapasztalni, hogy adott helyzetben adott artyval hová kellcélozni...
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  bughead123
  • Tankos
  · 7 éve
  Nem rég kezdtem el artyzni, az lenne a kérdésem, hogy miért mozdul el a célkereszt mikor ráviszem egy tankra?(általában a tank mögé mozdul).Másképpen kell vele célozni hogy ne mozduljon el ?Bocsi a hulye kérdésér de nem értek az artykhoz.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  zolli
  • Tankos
  · 7 éve
  Nem azért hogy kötekedjek. De ez nem egy tier 9-es tank? Csak mert tizesnek írtad. De javits ki ha tévedek
© 2022 WOTINFO. Minden jog fenntartva.