Jelenleg

9
látogatónk van

2015. január 20. 08:22

AMX 12 t - Elemzés

Írta:
(25 szavazat)
31 hozzászólás

Bevezetés

A franciák egy gyors-könnyű közepes tankot akartak létrehozni, de az AMX 12 t csak az AMX-13 alapjaként (prototípusaként) jött létre 1946-ban.

Paraméterek

Ágyú

Mint azt már tudhatjátok a francia tankok legnagyobb előnye, s egyben hátránya az autoloderes ágyú. Ez már a tier 6-os közegben elkezdődik a 12 t-nél (Tücsök). Az ágyú egy egész komoly kis szerkezet, aminek 144/202/38 az átütése, ami mellé 135/135/175 sebzés társul. Eddig ugye csak a prémium lőszer a nagy csoda benne, viszont ahogy írtam ez egy autoloderes tank, vagyis 6 lövést tud leadni egész pontosan 13,32 sec alatt, amit ha megszorzunk az átlagsebzéssel, akkor 810 HP-t tud lekaparni egy tankról, ami nem kis tűzerő. 

Viszont ezért a tűzerőért fizetni is kell, ami nem más, mint az újratöltési idő. Egész pontosan BIA+Venti comboval 18,75 másodperc, amit egy kávéval (nem értem miért nem csigával) le lehet vinni 17,99 mp-re.

Pontosságával semmi gond, ugyanis a fenti kiegészítőkkel 0,32m/100, de nem is az a dolga hogy sniperkedjen.

Viszont most jön a feketeleves, ami nem más, mint az ágyú kitéríthetősége. Erős -4 és +12 fok előre, oldalra -4 és +9 fok, hátra pedig +/-4 fok. Ez erősen gátol minket abban, hogy dombokról lövöldözzünk vele.

Lőszerkiosztás:

 1. Nálam 6 AP és 24 APCR van betárazva. Mielőtt valaki rosszra gondol nem, nem vagyok gold spammer, de úgy érzem, hogy az alap lőszer tier 8-9-be már kevés. E 75 hátát/oldalát nem ütöm be és nem 1x ment el ezen egy meccs. Továbbá a torkolati sebessége sokkal nagyobb, lévén hogy APCR lőszer.
 2. Rendes állapotában a 24 AP és 6 APCR tárat ajánlom mindenkinek. A fogyók közül is a kávé és a nagy csomagok mehetnek. 

Torony

A tücsök egy egyedinek mondható oszcilláló tornyot vagy más néven lengőtornyot kapott. Páncélja 40/20/20 mm, ami nem mondható soknak, viszont ha megtanuljuk forgatni, elérhetünk vele lepattanókat tier 6-7 közegből. Ehhez komoly gyakorlottság szükséges, szóval a kezdők inkább csak fussanak.

Forgási sebessége 44 fok/mp, ami átlagosnak mondható és 360 fokban fordul, ami az ELC után egy igazi felüdülés lesz. 

Felépítmény

Egy 50/20/15 mm-es páncél darab (bár nem értem miért beszélünk a franciáknál páncélról, mivel a papíron kívül nem sokat ismernek).

Látótávja alapon 380 méter, míg periszkóppal 516 méter, ami kimagaslóan jó egy 6-os scouthoz képpest.

Álcája fullosan, álló helyzetben - álcahálóval - 48,30% mozgás közben 38,30% lövés után pedig 11,30%. Tierjében a legjobb álcaértéket tudhatja magáénak.

Felfüggesztés

A felfüggesztés, ha lehet ilyet mondani egy cérnaszálról, 38 fok/mp forgásra képes, ami meggátol minket abban, hogy aktív spotterek legyünk. Továbbá a lánc bármitől leszakad, volt olyan esetem, hogy Ensken a vasúti síneken akartam átrobogni és track damaged. „POKER FACE”

Ellenben egész jól tud lövéseket levenni tankoktól, ami a használójának szerencse, a lövedék tulajdonosának viszont átok. 

Motor

A tank legnagyobb gyenge pontja. Egy MATHIS 250HP-s motor hajt 12,35 tonnát, ami 20,29 lóerő/tonna. Ez egy scout tanknál nem elég az aktív felderítéshez. Ennek ellenére a 60 km/h-t elég gyorsan eléri, csak ne kelljen fordulni vele, mert akkor vége a világnak. 20% a kigyulladás esélye, égni legtöbbször elölről szokott és ami a legdühítőbb viszi az - ennél a tanknál feleslegesnek nem igazán mondható - motor+lánc kombót is (A-44 tulajdonosok tudják miről beszélek). Hátulról viszont irtó sokszor kap ammo racket és kigyullad is szeret az esetek zömében.

Ajánlott játékstílus

Van egy kanyarokban lomha, egyenesekben fürge tankunk, nagy látótávval és álcával. Tökéletes a passzív felderítésre. 

A csata elején keressünk egy bokrot amibe beállhatunk és várjunk, míg a csapattársak lövik a felderített tankokat. Mikor már úgy áll a zászló, hogy nyerünk, akkor mehetünk darálni. Ennyiből áll a tücsök pályafutása. Ellenben ha városi pályára rakott minket a random, akkor menjünk gyorsan egy spot kört és álljunk be safe-be. Majd mikor tiszta a terep, mehetünk az artykért avagy az enemy hátába.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

 • Ventilátor a +5%-okhoz
 • Periszkóp a +25% látótávhoz
 • Álcaháló a +10% álcához

Ajánlott fogyóeszközök

 • Prémiumjavító a dupla motor+lánc kritikushoz
 • Prémium elsősegélykészlet a folytonos vezető-lövész(töltő) feltámasztáshoz
 • Erős kávé (Automata tűzoltókészülék). Nálam az erős kávé azért van benne, mivel nagyon ritkán állok meg lőni és ezáltal kapok még +5%-ot minden tagomra. 

Na ebből kiválasztasz hármat és felrakod az AMX-re :D

Ajánlott legénységi képzettségek

 • Parancsnoknak: 6. érzék, BIA, álca
 • Lövész: Álca, BIA, vegyes
 • Vezető: Álca, BIA, vegyes

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • Jó álca
 • 1 hiba lehetőség tier 8-ig
 • Nagy látótáv
 • Autoloder
 • Kis profil
 • Jó átütés Tier 9-ben is a tankok 90%-nál
 • Legnagyobb átütés tier 6-os scoutok közül

Hátrányai

 • Könnyen kap motor és lánc kritikust egyszerre
 • Igényli a prém kiegészítőket
 • Lomha fordulási sebesség
 • Kis lövegkitéríthetőség
 • Gyakran kap vörös ammo racket

Kiknek ajánlott

Szigorúan azoknak, akik már előtte ültek scout tankban, tapasztalatlan játékosok abszolút ne játszanak scouttal. Játszanak amcsi-orosz heavyvel, illetve orosz medekkel. A scoutokat hagyják meg az után, miután kihúztak 3-4 X-es tankot és ismerik betéve az összes pályát, a tankok szokásos helyeit, mert szerintem addig csak szívás spottert játszani (természetesen ez nem mindenkire igaz, viszont addig, amíg nem tud eredményesen játszani egy scouttal, ragadjon meg a max. tier-5-ös lightnál).

Mivel tier 9-ig is feldobja - ahol már egész nagy ágyuk megtalálhatóak -, ezért fokozottan kell figyelni a csapat és az ellenség mozgását, hogy egy esetleges résen keresztül a hátukba kerüljünk és/vagy kilőjük az artyjaikat. Továbbá azoknak is ajánlanám, akik a fun faktort keresik benne és utálják az artykat, mivel mindkettőre tökéletesen megfelel. Vagyis könnyen tudunk „lagoltatni” az ellenfél hátában és az artykat is könnyen elérhetjük.

Videó


Az elemzést írta: silean2

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:57

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  TivadarToth
  • Tankos
  · 7 éve
  Köszönet az elemzésért, még annyit, mivel sokszor rak össze az új T-6-7-8 lightokkal a passzív felderítésről is nagyjából lemondhatsz mert azonnal kiszúrnak. Inkább olyan remegve várakozás a halálra játékélményt ad számomra. A löveg is franciásan pontatlan az elméleti max sebzért egy tárból még nem sikerült elkövetni. Ezzel semmilyen meccsben nem leszel eldöntő tényező, sem mint spotter, sem mint fürge light aki kivégzi a low hp-s maradék ellent.
  A motort minden 3. meccsben pirosra lövik, van, hogy közvetlenül javítás után azonnal újra.. na eddig sem volt egy szteroidos pitbull, de utána a meztelencsiga egy dörzspapíron megszégyeníti...
  Ha artit akarsz menni vadászni: ne tedd, mert még beszűkülni is lesz ideje mire ráfordulsz/becélzod mikor megtaláltad.

Kapcsolódó elemek

© 2022 WOTINFO. Minden jog fenntartva.