Jelenleg

48
látogatónk van

2015. január 15. 08:11

M46 Patton - Elemzés

Írta:
(49 szavazat)
44 hozzászólás

Bevezető - "A Mikulás puttonya"

Azon gondolkodtam, hogy mostanában minden elemzést úgy kezdek, hogy de rossz ez a grind... Ami sajnos ebben az esetben is helytálló, a WG-nek van valami perverziója, hogy az alap tankokat használhatatlan állapotban bocsájtsa a játékosok rendelkezésére. Persze sok aranyért sok free XP váltható, ami a WG-nek ugye... Na de kanyarodjunk vissza a tankhoz és nézzük, hogy mivel vert áldott meg minket a sors:

 • az "alap" ágyúnk a Pershing 180 mm átütéssel rendelkező ágyúja, illetve van még egy egyedi 172 mm penes és egy troll ágyú is, bár az utóbbi kettőt még ember nem használta
 • van egy alap láncunk, ami 4 tonnával bír kevesebbet, mint a nagyobbik, ami remekül meggátolja a nagyobbik ágyú és a torony feltételét

A fenti két tételt sajna ki kell "termelnünk", ez az ágyú esetében 68.000 XP-be míg, a lánc esetében 23.000 XP-be fog fájni, ami összesen 91.000 XP, ami már majdnem WZ-111-1-4-es horror grindre emlékeztet.

A másik problémás terület, hogy ha megnézzük hogy ez a tank miben is jó, azt fogjuk látni, hogy a katalógus adatok alapján majdnem mindenben gyenge (pen, páncél, sebesség), de akkor miért játszana ezzel a tankkal bárki is? Meg kell nyugtatnom mindenkit, hogy az egyik legjobban játszható és legnagyobb pozitív meglepetést okozó közepes volt, amivel valaha játszottam, de a trükköt nem a látható értékekben kell keresni.

Paraméterek

Ágyú

A tank 5 ágyút képes fogadni, de igazából csak egyről érdemes beszélnünk, ez pedig a 105 mm-es T5E1M2 top ágyú. Átütése 218/265/53 mm (AP/APCR/HE), ez egy kicsit alacsony, de ezeket az értékeket is elegendőnek éreztem a csaták során, aminek egyszerű az oka: általában mindenkit oldalról kell átlőnünk (IS-7, IS-4 azért tud meglepetés lepattanókat okozni).

A pontosság az igazából pontatlanság, legalább is papíron, mert a 0.4m/100m-es érték és a hozzá tartozó 2,3 másodperces szűkülési idő ad okot némi aggodalomra. Az érdekes az, hogy még sem éreztem ilyen pontatlannak, ugyanis a játékban az ágyúhoz tartozó pontosság kizárólag arra vonatkozik, amikor egy helyben állunk, álló célpontra lövünk, egymás után változatlan távolságra. Ebben az esetben az ágyú tényleg nem talál el semmit, 300 méter fölött gyakorlatilag az alsó madárfogásból indított általános iskolai kislabda dobásra emlékeztet, amit a lassú 945 m/másodperces AP lövedék sebessége sem támogat. DE, a játék legnagyobb részében a harc egy kiszámíthatatlan káosz. Az ellenfél is mozog, mi is mozgunk, vagy legalábbis forgatjuk a tornyunkat, tehát az ágyú pontosságát háttérbe szorítják az olyan rejtett értékek, mint a toronyforgás közbeni (0,096), mozgás közbeni (0,105), járműtest forgatása közbeni (0,105), maximum sebességgel haladás + toronyforgatás közbeni lövés (3,84) és hasonló rejtett értékek, amelyekben a Patton valami elképesztően jó. Nézzünk egy példát arra, hogy ez pontosan mit jelent:

 • a lövés és mozgás közben is pontos T-54-et (0,35) átlagosan 20%-kal, míg
 • az extrém pontos Leopard PTA-t (0,32) nagyjából 40%-kal veri
 • a sebészkés ágyúval rendelkező E 50 (0,3) az egyetlen közepes tank, amely bizonyos értékekben megelőzi a Pattont, de a kombinált értékekben helyenként 40%-kos előnye van a kis Puttonynak

Sokszor az volt az érzésem, hogy ha megállok a tankkal, szétugrik a célzó kör, olyan kellemesen lehet mozgásból lőni vele, az automatikus célzás nagy barátunk lesz, illetve a fenti értékekből következik, hogy mozogjunk minél többet a Pattonnal. 

Az ágyú másik jó tulajdonsága a magas, 390-es alfa (a HE 480), amelybe az ellenfelek már nem szeretnek belenézni. A tank ráadásul meglehetősen gyorsan tölt újra, BIA+töltésgyorsító használata mellett 7,85 másodperc, ez 2981 DPM/perc érték, de elvetemültek ventillátorral és étellel 3179-ig fölvihetik (7,36 mp). Az ellenfelek általában nem számítanak arra, hogy mi kettőt fogunk lőni, míg ők egyet, ez különösen jól jön más puha közepes tankokkal való pofozkodás (pl.: Type 61, Leopard PTA) közben.

Az ágyú 54 lőszert képes fogadni, én a 35/15/4-ös leosztást preferáltam.

Néhány szót szólnék a kisebbik csőről (90mm T15E2M2), amivel a tank kezd, azoknak, akik nem akarják szabad tapasztalatból a nagyot kihúzni. Ez egy az egyben megegyezik a Pershingen található csúcs ágyúval. Ez 180 mm átütést jelent, 6,4 másodperces töltésidő mellett (BIA+töltésgyorsító), a DPM így 2.250, vagyis jóval elmarad a nagy ágyúétól, cserébe lényegesen pontosabb (0,35). Érdekes, hogy az APRC lőszer átütése egy hangyányit nagyobb, 268 mm, de ez marginális különbség. Sajnos ezen a szinten a 180 mm nagyjából konstans prémium lőszer használatot jelent, ezért mindenki gondolkodjon el azon, hogy melyik a drágább, az ágyú kihúzása vagy a folyamatos gold lövöldözése (viszont ha lenne verseny T9-ben, akkor érdemes lenne megfontolni a csak prémium lőszer felállást is, mint a T32 esetében).

Azok, akik minden egyes komponenst maguk szeretnének felrakni a harcjárműre, kezdjék a lánctalp kitermelésével (a közepes motort és a nagy rádiót megörököljük a Pershingről), majd kövesse ezt a T5E1M2 ágyú. Utána már preferencia kérdése, hogy a mozgékonyságot vagy a tűzgyorsaságot akarjuk-e növelni (én a DPM-et választottam), e szerint fejlesszük ki a motort vagy a tornyot.

Torony

Az amerikai mérnökök nem sok páncélt tettek a toronyra, 101/76/91 mm, ez nagyjából arra elég, hogy a viszonylag kis ágyútalp véletlenül benyeljen néhány, HE vagy HEAT lövedéket. A torony formája egyébként elég szopott gombóc, amin kialakulhatnak érdekes szögek, lepattanókat generálva, illetve a parancsnoki kupola itt nem gyenge pont, amennyiben lehet ezt mondani egy 170+-os védelmet adó részre. Sajnos a tank nyakon lövése sokszor hatékony, ugyanis leüti a testre a lövedéket, egyben át is ütve azt (shot trap). 

A csőlehajlás remek -10/+22 fok, amit mindenféle dombokra felmászva lehet kihasználni. Így a tank meglehetősen kicsi célpontot nyújt és a torony szögei is tovább nőnek, de azért azt nem lehet mondani, hogy minden lövést így fogunk megállítani, ebben a Peshing pl. sokkal jobb volt.

A toronyból adódó másik tulajdonság a gyors toronyforgás (40 fok) és a nagy látótávolság (410m), ez a szintjén egyedülállóan magas. A második torony a tank életerejét az elfogadható 1.700 HP-ra emeli, ez nagyjából a kategória átlaga.

Felépítmény

A felépítményre sajnálták a páncélt a tervezők, leginkább csak a torony hordozására alkalmas, papíron 101/76/50 mm, de jobb lett volna ennek a nagy részét a MÉH-be vinni és helyette a sebességet megnövelni még 20-al, így csak az elfogadható 48 km/órára futja. Hátra viszont meglehetősen gyorsan, 20 km/órával tud elsunnyogni, ez jól jön fedezékbe való visszabújás esetén.

Az álcaértéke a tanknak - közepes tank társaihoz képest - nem kiemelkedő, 13,4/10,3/2,9%, de azért erre már lehet építeni, különösen, ha a nagy látótáv határán táncolunk. Bár én sem álcahálót, sem periszkópot nem használtam hozzá, el tudnék képzelni neki egy fajta passzív felderítő játékstílust is, de a véleményem az, hogy kár ennek a tanknak a remek mozgékonyságát feláldozni.

A rádió hatótávja 745 méter, de ez talán a leglényegtelenebb adat a játékban, gyakorlatilag nincsen olyan pálya, aminek a közepére beállva ne tudnánk, mi történik körülöttünk.

Tömeges modulsebzésre nem hajlamos, bár a tüzérség könnyen kicsapja a garázsba a vékony páncélzatnak köszönhetően, szerencsére a páncélzat a HE-nek már viszonylag jól ellenáll és az overmatch szabály sem igazán érinti. A motorra vigyázzunk, mert az a legsérülékenyebb, ezt hál istennek sem szemből, sem oldalról nem lehet belőni.

Felfüggesztés

Mint már az ágyúnál említettem, az alap felfüggesztés nem képes fogadni a csúcs ágyút és a tornyot, szóval az alap felfüggesztésről nem érdemes beszélni.

A tank bár nem túl gyors, rendkívül mozgékony, 40 fokot fordul másodpercenként, amihez ha hozzáadjuk a toronyforgást is, egyből kiderül, milyen jól lehet a halálba kergetni vele a lassú tankokat. Bár még sosem gondolkodtam el azon, miért jó, hogy egy tank meg tud helyben fordulni (Wittmann manőver), de a tank még ezt is tudja.

A talajellenállása érdekes ennek a tanknak, semmilyen talajon sem különösebben jó, de nem is igazán rossz, azért nagyon ne kóboroljunk vele Mangrove mocsarak környékén (pl. Live Oaks közepe).

Motor

820 lőerő ez nagyon pozitív, 20% tűzveszély ez viszont nem. A majdnem 20 lőerő/tonna teljesítmény miatt a tank jól gyorsul, viszont cserébe szeret égni, ezért az automatikus tűzoltó készülék kötelező felszerelés. Ami még érdekes, hogy minden motor ugyan akkora súlyú, ezért bármelyik lánctalpra felrakhatóak.

Ajánlott játékstílus

A tank meglehetősen multifunkcionális, körözhetünk a lassabb ellenfelek körül a mozgékonyságunk miatt (flank), mászhatunk dombra a jó csőlehajlás miatt, kihasználhatjuk a látótávolságunkat és lövöldözhetünk messziről (bár a tank nem egy mesterlövész), mindegyik szerepben megállja a helyét. Amit viszont ne tegyünk, az a szemtől szembeni harc, mert ott gyorsan elvérzünk. Érdekes módon ezzel a tankkal nem igazán mentem az ellenfelek láncolására, inkább igyekeztem a nagy alfa miatt bevinni a biztos sebzést, de azért ne fogjuk vissza magunkat, ha egy helyben álló tankot srégen meg tudunk lőni az első vagy a hátsó görgő környékén.

Az automatikus célzás nagy barátunk lesz, a puhább vagy alacsonyabb szintű tankokat nyugodtan lőhetjük vele. Amire viszont vigyáznunk kell, hogy a lassú torkolati sebesség miatt a nagyon távoli célpontok esetén sokkal előbbre kell lőni, mint ezen a szinten megszokhattuk.

Fontos, hogy azokra az ellenfelekre menjünk rá, akiknek egy másik, nálunk keményebb tank elvonja a figyelmét, a Patton nem túl gyakori tank, sokan alábecsülik vagy nem veszik komolyan, ez sokszor két lövést is jelent, mielőtt ránk fordulna az ellen.

Akiket szeretni fogunk: alacsonyabb szintű vagy sérült, könnyű páncélzatú tankok, alacsonyabb DPM-mel rendelkező azonos szintű közepes tankok, tüzérség (őket a 480 HP-s HE sebzés sokszor egy lövésből taccsra teszi).

Akitől félnünk kell: elölről és oldalról jól páncélozott heavyk (VK 45B, E 75, IS-7, IS-4, MAUS, E 100), a gyors vagy táras tankok (Batchat, AMX 50 100, AMX 50B, T57, magasabb szintű közepesek). Vicces, hogy az AMX 50 120-at a magas DPM miatt egy az egyben le tudjuk verni (míg az 50 100-at nem), ha feltételezzük, hogy mindenki az átlagot sebzi és senki nem tud elmenekülni a másiktól, de ettől még ne keménykedjünk vele, ha nem muszáj.

Érdekes módon sok unicumot és super unicumot lehet látni Puttonyban, mert a nagy átlag nagyon rosszul játszik vele, ezért az elvárt WN8 értékek alacsonyak (2.250-től unicum), így a tank ezen értékek húzására kiválóan alkalmas (stat padding).

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

 • Töltésgyorsító 
 • Optika / Ventilátor (bár a vbaddict.net szerint a jó játékosok Optikát használnak)
 • Vertikális stabilizátor 

Ajánlott fogyóeszközök

 • Automatikus tűzoltó készülék  / Ellátmány
 • Kis javítókészlet 
 • Kis elsősegély csomag

Ajánlott legénységi képzettségek

A képzettségek meglehetősen triviálisak, első körben full álca, majd átváltani a lentiekre (igazából végig az álcát vigyük, amíg a harmadik helyre el nem érünk, onnan javítást). Aki meg akarja tartani a tankot, annak érdemes elgondolkodnia a biztonságos elhelyezés helyett első körben a megelőző karbantartáson. A 4. képzettség esetén két út van:

 • egy biztonságra törekvő Javítás/Javítás/Megelőző Karbantarás/Javítás/Javítás vagy
 • egy jóval offenzívabb Sasszem/Mesterlövész/Megelőző Karbantartás/Javítás/Adrenalin roham kombináción

Mint látható, 5 fős a legényég, de a nagytestvérnél - az M48 Pattonnál - ez már csak négy, a rádióst elveszítjük, ezért vagy újra osztjuk a képzettségeket vagy ennek fényében osztjuk ki az elejétől fogva.

  1. képzettség 2. képzettség 3. képzettség 4. képzettség
Parancsnok 6. érzék BiA Álca Sasszem/Javítás
Lövész Biztos kéz BiA Álca Mesterlövész/Javítás
Vezető Sima futás BiA Álca Megelőző karbantartás
Rádiós Helyzetfelismerés BiA Álca Javítás
Töltő Biztonságos elhelyezés BiA Álca Adrenalin roham/Javítás

Bevétel

A tank nem egy nagy pénztermelő gép, aminek az oka az, hogy azért elég sokszor előfordul, hogy prémium lőszerekkel kell lőnünk a keményebb ellenfelekre. A vbaddict.net szerint a 10 db T9-es közepes közül a Patton középre, a hatodik helyre esik -8.680 kredittel, de azt hiszem ezen a szinten a pozitív bevétel már nem elvárás.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • magas DPM
 • jó mozgékonyság
 • mozgásból extrém pontos lövés
 • jó csőlehajlás
 • nagy látótávolság
 • nagy fun faktor
 • ellenfelek lebecsülik
 • a prémium lőszer APCR
 • nem hajlamos modulvesztésekre

Hátrányai

 • középszerű HP
 • nem túl gyors
 • mackósajt keménységű páncélzat
 • az ágyú nagy távolságokra pontatlan
 • trap shot a torony és a test közötti rész

Kiknek ajánlott

Annak, aki nem a WG által leközölt értékekben, hanem a kipróbálásban hisz. Ha a nehézséget kellene meghatároznom, azt mondanám, hogy közepes, nem különösebben nehéz vele játszani és a pozitív tulajdonságai bőven ellensúlyozzák a negatívokat, de van egy fajta sajátos íz, amire rá kell érezni, hogy élvezni tudjuk vele a játékot. A stock tank nem túl kellemes, ez már önmagában sok ember kedvét elveszi, de ha ezen túl tudjuk tenni magunkat, egy igazán élvezetes kis jószágot kapunk.

Úgy gondoltam bevezetek egy értékelési rendszert, hogy egyetlen számmal is lehessen jellemezni a tankot, hogy elkerüljük a félreértéseket. Ez egy 1 és 10 közötti skála ahol a legrosszabb érték az 1 és értelemszerűen a legjobb érték a 10.

M46 Patton értékelése: 7,5/10 (a gyenge stock tank miatt 0,5 pontot levontam, de aki free XP-zi, gondoljon itt 8 pontra).

Videó


Az elemzést írta: Jackal_hun

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:41

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Jackal_hun
  • Tankos
  · 7 éve
  Nahát ezt nem is vettem észre, jellemzően felül lőttek meg mikor lassan bújtam el. Persze az a rész a cső alatt van, nehezebb meglőni mint felül.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Nortonor
  • Kiképző
  • Tank elemző
  · 7 éve
  Remek leírás lett, egyedül a tornyos részt egészíteném még ki annyival, hogy az első képen pont ott kb ahol a célkereszt van ugye igen könnyen belőhető szemből aminek a lőszerrekesz nem nagyon örül, az esetek 70%-ában a javítócsomagot nekem erre kellett elnyomnom, bár 1x sem robbantam vele.

  Na és egy kis érdekesség: Igazából ahogy felpattintottuk a fejlesztett tornyot hívhatjuk a tankot M47 Patton-nek ugyanis technikailag így már nem M46.

  Just for fun jelleggel pedig: ha meg akarunk szívatni egy M46 Pattont vagy Pershinget nem kell mást tennünk mint a fronton a torony alatti kis kitüremkedést kell elkezdenünk sorozni így jó eséllyel pirosra üthetjük a toronyforgató rendszert
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  doomed
  • Tankos
  · 7 éve
  Remek elemzés egy remek tankról. Nekem a személyes kedvencem. Az utána lévő M48-at már nem tudtam ennyire szeretni.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Jackal_hun
  • Tankos
  · 7 éve
  Hentes: igen, ezért is írtam, hogy szerintem stílusfüggő, melyiket pörgetjük ki. Személy szerint ha csak a második motor lenne, az se zavarna Sokáig elfelejtettem feltenni a csúcsot, mert nem is vettem észre hogy lassú (de ezt a cikkben nem vallanám be:P)
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  _HENTES_
  • Tankos
  · 7 éve
  Jó elemezés lett, pont most vagyok ennél a tanknál :-) Nekem is nagyon bejön eddig. Nem nagyon szoktam menet közben lövöldözni, de ezzel tényleg nagyon jól és viszonylag pontosan lehet. A toronnyal kapcsolatban meg néha deja vu érzésem van. Kiszámíthatatlan, hogy mikor pattint. Olyan mint az M103, van hogy a 10 - eseket felfogja, de van, hogy a 7 - esek átlövik. A lánc és az ágyú nekem is free XP volt :-)

  Még annyi, hogy a 2. motorral is meglepően mobil. A top motorral minimálisan javul a gyorsulás, inkább a hegyet mássza jobban. Legalábbis én így vetem észre.
© 2022 WOTINFO. Minden jog fenntartva.