Jelenleg

8
látogatónk van

2015. január 14. 07:54

Achilles - Elemzés

Írta:
(31 szavazat)
55 hozzászólás

Bevezető - "SántAchilles"

A Wargaming számomra valamilyen megfoghatatlan oknál fogva bünteti az angol ágakat. Nekem az a véleményem, hogy maga az angol nemzet talán a legrosszabb a játékban (bár a japán vetekszik vele) és a World Of Tanks működési szabályai sajnos ezt tovább rontják (bővebben Koncepció fejezet). Ami biztos, hogy a legfurcsább tankokat itt találhatjuk és tulajdonképpen az Achilles sem kivétel ez alól. A leírásom olyan értelemben eltér a normálistól, hogy egy kicsit összehasonlító és elemző teszt is egyben, hiszen az Achilleshez hasonló két tornyos páncélvadász van már T6-os szinten, ez pedig az M18 Hellcat és az M36 Jackson. 

Paraméterek

Ágyú

Az alap ágyút, gyorsan felejtsük el. A WG, hogy megnehezítse a dolgunkat, betett egy közepes ágyút, ami KIZÁRÓLAG az Achillesre tehető fel, meggátolandó, hogy feltegyük a csúcs csövet, amit már az Archeren kifejlesztettünk. Ez személy szerint engem eléggé felbosszantott, úgyhogy szabad tapasztalatból kihúztam a köztes ágyút és a tornyot, ami az alábbiba került:

 • OQF 17-pdr AT Gun Mk. V: 5.700 XP
 • Achilles Duck Bill:  4.600 XP

Összesen 10.300 XP, köszönjük WG. Szerencsére a csúcs ágyúhoz nem kell a fejlesztett lánctalp, így is feltehető, felszereléssel együtt.

A OQF 17-pdr AT Gun MK. VII egy 76 milliméteres ágyú (ez még később fontos lesz) 0,32-es pontossággal és 1,7 másodperces szűküléssel. Átütésben jól állunk, 171/239/38 mm az AP/APCR/HE lőszertípusokra, ami remek érték ezen a szinten. 100%-os legénységgel 3,96 másodperc alatt tölt újra, ami gyorsnak mondható.

Az ágyún sok más tank is osztozik, ezért ha ügyesek voltunk, az AT ágon már kifejleszthettük, így nem kerül további XP-be.

A papíron remek ágyú eleinte nekem nagyon érdekesen viselkedett, a lövések mentek mindenhova, a célkör tetejére, szélére csak oda nem, ahova akartam. Ez két dologból fakadt:

 • a szórás értékeket nem az ágyúhoz köti a WG, hanem a lánctalphoz és a fejlesztett lánctalp ezen sokat javít (bár sehol sem találtam meg, hogy a kettő között mekkora a különbség)
 • az ágyú mozgás és toronyforgatás közbeni szórása érzésre nem jó (annak ellenére sem, hogy a Hellcatnél jobb)

A fejlesztett lánctalppal, ha nem mozgunk és nem nagyon forgatjuk a tornyunkat azért elég pontos tud lenni, sajnos a 400 méter fölötti lövések még így is pontatlanok, ami egy páncélvadász esetében nem túl szerencsés.

Az ágyú sebzése 150/150/190 HP, de a HE lőszereket nyugodtan elfelejthetjük, mert még ha át is üt(..ne, de nem fog) akkor sem sebez sokkal többet mint a normál lőszer (+26%), így nem éri meg a kockázatot, plusz a vastagabb páncélzaton egyszerűen elnyelődik, ezért bázis foglalás nullázásra sem mindig alkalmas.

Most hogy szépen kiirkáltuk az összes értéket a Révai Nagylexikonból ami a tankkal kapcsolatos, egy szóval összefoglalom, milyen érzet az ágyúval lőni: pocsék. Ez két dologból fakad:

 • TD-ként alapvetően messzire szeretnénk lőni. Az átütés nem egy egzakt érték, hanem két egyáltalán nem mellékes dologtól is függ, az RNG +/-25%-os szórásától és a távolságtól. Minél kisebb kaliberrel lövünk, annál nagyobb átütést vesztünk a távolság függvényében, ami ennél az ágyúnál 6% (az nem tiszta hogy 100 méterenként vagy a teljes távon). Ha kivonjuk ezt a 6%-ot, akkor 10,3 mm átütést vesztünk, ez nagyjából 160 mm (ami egyébként a Hellcat/Jackson átütése, de az ő kaliberük 90 mm)
 • hiába tűnik pontosnak az ágyú, a gyors lövés miatt a célzó kör szűkülésének ideje hosszabb (5,1 mp) mint a betöltés ideje (3,96 mp)

A fenti "remek" paramétereket tovább rontja a lőszer csiga lassúsága, AP esetén 884 m/s, APCR-nél 1105 m/s. A tank 50 lőszert képes ehhez az ágyúhoz magával vinni, én ezt 35/15/0 leosztásban használtam.

A DPM nem rossz, alapból 2.272, de skillekkel és kajával szerintem 2.400 környékére felvihető, ami jó értéknek számít, a konkurenseknél mindenképpen magasabb (2.086/perc). A gond a DPM-mel mindig az, hogy gyakorlatilag SOHA nem tudjuk kihasználni, ellenben a nagy alfa sebzést peek-a-boom szituációknál igen, ez mindenképpen hátrányt jelent az amerikai tornyos páncélvadászokkal szemben.

Felépítmény

Páncélunk az nincs, 38/19/19 mm, a HE is beüt, ami nagyon fájdalmas tud lenni, amikor egy Tier 5-ös jármű 450 HP-t sebez belénk a troll ágyújával. 34 fokot tudunk fordulni másodpercenként, ami nem rossz érték, ennek ellenére kerüljük a közelharcot.

A tanknak 640 HP-ja van, ami jónak mondható, a Hellcatnak csak 570, ez mindenképpen előnyt jelent.

Nem tudom, hogy a rádió hatótávját hova kellene írni, ez 550 m, ez se nem sok, se nem kevés, éppen elég, mivel ilyen messzire már nagyon pontatlanok vagyunk, legalább nem fog minket felidegesíteni a sok mellé szálló lövés.

A tank elég jól rejtőzködik, álcahálóval, festéssel és álca képességgel 50,34/22,82/11,78 százalékra vihető fel, de ha összevetjük az alap rejtőzködési értékeket, azt tapasztalhatjuk, hogy a Hellcatnek 3,5%-kal jobb, míg a Jacksonnak minimálisan kevesebb.

Torony

Egy páncélvadásznál már az is öröm, hogy egyáltalán van. Én általában értékelni szoktam az ilyesmit, mert így nem esik le az álcázási értékünk a béka segge alá, mert nem kell a testet forgatnunk. A toronyforgás valami bődületesen lassú, 16 fok/másodperc, a tank simán körbe autózható.

A páncélzat a fejlesztett tornyon nem rossz, 57/25/25 mm, az ágyútalp takarja majdnem a teljes frontot, ami rétegelt páncéllemez, néha elnyel egy-egy lövést, egyébként a torony minden más pontját át fogják ütni az ellenfelek.

A látótávolság 370 méter, ami kifejezetten jó, tulajdonképpen erre kell építenünk a taktikánkat, mert T6-os szinten még rengeteg olyan tank van, ami pocsék látótávval rendelkezik, egyszerűen nem fognak minket látni.

A csőlehajlás semmiképpen nem angolos, -5/+20%. Ezt úgy tudjuk negálni, hogy vagy nagyon közelről (ezt gyorsan felejtsük el) vagy minél távolabbról (300m+) lövöldözünk, ekkor nem olyan küszködős, mint amilyen papíron.

Felfüggesztés

Az alap felfüggesztés képes fogadni a top ágyút és az összes felszerelést, ezért nem létszükséglet a nagyobb lánc kifejlesztése. A top lánc azonban egy dologra mindenképpen jó, csökkenti az ágyú szórását mozgás és toronyforgás közben, illetve +2 fokot ad az alap lánc 32 fokos forgásához. 

Nem vettem észre hogy a tank a kelleténél többször dobná le a láncát, de ez nem is lesz igazából érdekes, mert előbb meghalunk majd, mint hogy megtudnánk javítani.

Motor

500 lóerő, amely maximálisan 48 km/h-val képes "repíteni" a tankot, de ettől még nem lesz egy rakéta. Egyáltalán nem fürge, csak gyors, a Hellcattől érzésre elmarad, de arra elég hogy gyorsan a megfelelő helyekre érjünk vele. 

A tank 20%-ban gyullad ki, a kérdés, hogy ez mennyire problémás? Őszintén szólva fogalmam sincs, mert általában 2-3 lövéstől meghalunk, vagy a HE lőszer egy lövéssel letakarít minket a pályáról (KV-2, SU-152 nagy barátunk lesz), ezért mielőtt leégnénk már valaki le fog minket nullázni. 

Én automatikus tűzoltó készülékkel használtam, nem vettem észre, hogy jobban égne mint hasonszőrű társai.

Ajánlott játékstílus

Elérkeztünk ahhoz a részhez, amelyet szeretnék két részre bontani. Az első felében megpróbálok néhány tippet adni ahhoz, hogy hogyan is kellene játszani ezzel a tankkal, a másodikban pedig ejtek néhány szót magáról a koncepcióról amit a tank képvisel.

Mivel nincs páncélunk, kicsit sebzünk, viszont gyorsan lövünk és jó az álcánk, ezért tartsunk minél nagyobb távolságot. A 370 méteres látótávolságunkat növeljük meg annyival, amennyivel tudjuk és hátulról mesterlövészkedve szurkáljunk oda ahova lehet. Egy periszkóppal és néhány látótávolságot növelő képzettséggel 487 méterre növelhetjük a látótávunkat, ami gyakorlatilag mindenre elég. Nyugodtan kempeljünk a tankkal, mást úgy sem nagyon tudunk tenni. Azért a kellő pillanatban nem felejtsük el követni a csata ritmusát és váltsunk pozíciót, erre a tank sebessége maradéktalanul alkalmas.

Messzire kerüljük el a közelharcot, "szégyen a futás, de hasznos" legyen jelmondatunk. SOHA ne maradjunk egyedül, mert mindenki leforog minket.

A legnagyobb veszélyt ránk a troll ágyús tankok és a gyors dobtáras könnyű tankok jelentik, mert az elsők egy lövéssel haza zavarnak minket, a második csoport pedig egyszerűen széttáraz. A tüzérséget már említettem? Nos az első 5 meccs után mindenki meg fogja őket jegyezni egy életre.

A csőlehajlásunk alacsony, amelyet úgy tudunk kiküszöbölni,hogy minél nagyobb távolságot tartunk az ellenfelektől (300m+). Sajnos ez nem mindig fog sikerülni, mert vagy a pálya kicsi vagy a kemping helyek előtt húzódik egy domb (Komarin, bázis környéke vagy Himmelsdorf), amely meg fogja keseríteni az életünket. Igyekezzünk ezeket a helyeket elkerülni.

Nagyon vigyázzunk az életerőnkre, mert az ütés-váltásokban szinte mindenkivel szemben alul fogunk maradni, mert az alfánk nagyon kicsi. Néha viszont muszáj ilyenekbe belebonyolódnunk, pl. bázis nullázásnál vagy az utolsó tank levadászásánál.

Próbáljuk meg az ellenfeleket leláncolni, mert az alfánk alacsony, a tűzgyorsaságunk viszont magas. Akkor tudunk érvényesülni, ha az ellenfelek mozdulatlanok és kedvünkre apríthatjuk őket. A nagy tűzgyorsaságnak van egy olyan előnye is, hogy viszonylag sok lövés esetén kell az ellenfélnek kritikus találatot elszenvednie, ezért esetleg érdemes felvenni a kritikus találat képességet (persze csak sokadik körben).

Engedjük ki a tankokat a nyílt terepre, ahol legalább kétszer tudunk rájuk lőni, legyünk türelmesek, az idő nekünk dolgozik.

Koncepció

Működhet-e egy olyan elmélet, hogy egy páncél nélküli, kicsit sebző, de nagy átütésű (ami igazából nem is olyan nagy), gyorsan lövő páncélvadásszal játszunk? Nos, igazából nem...

Sajnos a WOT-ban a magas alfa egy igen erős ütőkártya, mert a kis sebzéssel senkit nem tudunk megfélemlíteni, sőt, kifejezetten mindenki azt fogja provokálni, hogy velük bonyolódhasson ütés-váltásba. Az első lövés után mindenki vissza fog húzódni, ezért mi nem fogjuk tudni kihasználni a nagyobb tűzgyorsaságunkat. A kis alfa problémához ráadásul a páncél hiánya is hozzáadódik, ami a csillagjóslás feltalálása óta rossz ómennek számít.

Az alfa tekintetében az amerikai tornyos páncélvadászok jobban állnak, nézzük meg a lényeges ágyúkarakterisztikákat:

Név Achilles M18 Hellcat M36 Jackson
Alfa (HP) 150 (-34%) 240 (100%) 240 (100%)
Átütés (mm) 171/239 (+6,9%) 160/243 (100%) 160/243 (100%)
Pontosság (/100m) 0.32 0.35 0.35
Szűkülés (sec) 1.7 1.7 1.7
Csőmozgás (le/fel) -5/+20 -10/+20 -10+20

Mint látható, +7% átütésért kapunk 33%-kal kevesebb alfát, ami számomra értelmezhetetlen, mert amit nem tudunk átütni 160-nal, azt 171-el ugyan úgy nem fogjuk, a prémium lőszer átütése meg gyakorlatilag ugyan annyi. A csőlehajlásban a különbség drasztikus, ez sem kedvez az Achillesnek. A gyorsan lövő ágyú a gyorsan mozgó, fordulékony platformon működhetne (Cromwell, Comet, E 25), itt viszont kudarc. Ezen a téren egyértelmű előny az amerikai tankoknál van.

Nézzük meg a páncél értékeket, sebességet és az álcázási értékeket:

Név Achilles M18 Hellcat M36 Jackson
Páncél (torony/test) 57/25/25 - 38/19/19 76/31/44 - 13/13/13 114/25/25 - 76/25/2
Rejtőzködés (%) 17,27/10,37/4,04 20,97/12,58/5,18 15,26/9,16/,3,63
Sebesség (előre/hátra) 48/13 72/12 42/11
Forgás (torony/test) 34/16 30/16 30/16

Mint látható, a legmagasabb rejtőzködési értékekkel a Hellcat rendelkezik, a Jacksonnak valamivel alacsonyabb, de van megfelelő páncélja, hogy ellenálljon az ellenséges tűznek ezen a szinten, illetve az overmatch szabály sem érinti szemből. Az Achilles számottevően lassabb mint a Hellcat, vagyis ezt a kört is az amerikaiak (azon belül a Hellcat) nyerik. Ugyan az Achilles gyorsabban forog és egy hangyányival gyorsabban képes visszavonulni, de sajnos ez még mindig kevés ahhoz, hogy megvédje magát.

Előcitálhatnánk még egy csomó lényegtelen értéket, mint mozgásból való lövés, meg hogy lehet-e velük ütközni, de ezek nem életszerű felhasználási módok egy páncélvadász esetében.

A másik probléma, ami általánosan érinti a páncélvadászokat a pályák változása és az új könnyű tankok megjelenése. Sajnos a játék iszonyatos felgyorsulása nem kedvez a hátul álló, lassan mozgó, csipegető tanktípusoknak és ez alól nem kivétel az Achilles sem. Egyre kevesebb az olyan hely, ahol el tudunk vele rejtőzni, ezek statikusak, rengeteg a városi vagy csőszerűen lineáris pálya (Himmelsdorf, Stalingrad, Kharkov, Abbey), ráadásul rengeteg tank van a csapatokban akik fel tudnak minket deríteni és a tüzérek is egyből oda fognak lőni ahol állunk. Páncélunk nincs, fürgék nem vagyunk, ezért jó eséllyel egyből meghalunk.

Sajnos meg kell még említenem a rettenetesen alacsony tudásszintet, ami még bőven jellemzi a T6-os csatákat. A csapatok sokszor teljesen nyitottan hagyják az egyik oldalt, gyakorlatilag megfelezve a számunkra rendelkezésre álló területet, ahol nem fogunk tudni elrejtőzni, ezért sokszor sodródnunk kell az árral (power of lemming train), amire viszont alapvetően alkalmatlanok vagyunk.

Összességében a fenti eredmények - véleményem szerint - a koncepció bukását támasztják alá, ami szerintem nagyobb részben a WG pályakialakításának és az általános stratégiának, sem mint a tank gyengeségének köszönhető. A másik ok, ami egy alapvetően akár jól játszható tankot is eredményezhetett volna, az amerikai tornyos páncélvadászok jelenléte. Sajnos ezek tükrében azonban azt kell mondanom, hogy válasszátok a Hellcatet, ha ilyen stílusú tankot kerestek.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

 • Töltésgyorsító 
 • Periszkóp 
 • Álcaháló

Ajánlott fogyóeszközök

 • Automatikus tűzoltó készülék 
 • Kis javítókészlet 
 • Kis elsősegélycsomag

Ajánlott legénységi képzettségek

Kezdjünk teljes álcával, majd az első kör után, váltsuk át a parancsnok álcáját hatodik érzékre (én e nélkül játszottam végig és nagyon megszenvedtem a hiányát). Mivel összesen 59k XP kell a T7-es testvérkéjéhez, ezért az első képzettségen túl más nem nagyon lesz rajta. Gondoljunk arra is, hogy a Challenger egy Cromwell alvázas tank, vagyis ott már változhatnak a képzettségek, illetve lebegjen a szemünk előtt a Charioteer, amely az ág valószínűleg legjobb tankja, erre is kihegyezhetjük a képzettségeket.

  1. képzettség 2. képzettség 3. képzettség 4. képzettség
Parancsnok Álcázás. érzék Álcázás Sasszem bármi
Lövész Álcázás Biztos kéz Javítás bármi
Vezető Álcázás Csúsztatott kuplung Sima futás bármi
Rádiós Álcázás Helyzetfelismerés Javítás bármi
Töltő Álcázás Biztonságos elhelyezés Mesterlövész bármi

Bevétel

A lőszerárak sorrendben: 175/3200/75, ami elég baráti, egy 2000 sebzéses győztes körrel nagyjából 25-30K-t lehet keresni prémium fiókkal, ami nem rossz ezen a szinten, nehéz mínuszba vinni, de azt gondolom hogy a normál lőszer és a prémium közötti 18x-os különbség irreális. A T34-85-nek ugyan ennyi 185-ös sebzésre, a SU-122-44-nek 4800, de 400-as alfára...

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • Van tornya
 • Magas DPM
 • Sok HP
 • Nagy látótávolság
 • Átlagnál nagyobb átütés (de azért erősen zárójelbe téve)

Hátrányai

 • Angol :P
 • Lassan fordul
 • Nincs páncélja, HE érzékeny
 • A koncepció nem illik a WOT általános működésébe (ez a legnagyobb baja)
 • Alacsony alfa
 • A konkurencia (Hellcat) jobb

Kiknek ajánlott

Elsősorban azoknak akik imádják az angol tankokat. Mindenki másnak ott van a Hellcat, nehéz tank érzelműeknek pedig a Jackson. Sajnos az Achilles nem képes átlépni a Hellcat árnyékán és ezt a pályaváltozások és az alacsony alfa sebzés még inkább kidomborítják. Túl sok hátrány jut egy-egy pici előnyre, amit csak a legtapasztaltabbak tudnak kihasználni.

Aki hagyományos TD-t keres, válassza az orosz ágat, aki bujkálni akar, annak ott van a német papír páncélvadász ág, aki pedig a páncélt részesíti előnyben, a hagyományos AT vonallal nyomuljon, a tornyos páncélvadászokat pedig hagyja meg az amerikai ágnak...

Videó


Az elemzést írta: Jackal_hun

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:46

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Vocsok
  • Tankos
  · 7 éve
  jah a DPS vs alfa vita közel sem ennyire egyértelmű, ebben én is Hunyadinak adok igazat
  az alfa tipikusan a heavy tankoknak kell a peek-a-boo hoz, kidogod a pofád, beszűkül odakúr egy jó nagyot, utána elbújik tölteni (E-100 - VK tipikusan, de akár KV2-t is mondhatnám) ellenben a medeken és a TD-ken (zömmel nem a 10-esekre gondolok)
  HA a dpm együtt jár a jó camoval (kissebb kaliber ezért kisseb a lövés utáni álcacsökkenés) és jó pennel a pontosság mellett... akkor én nevetve cserélem fel az alfát a dpm-ért

  a lényeg abban van, hogy hányszor kerül egy tank olyan helyzetbe h le tudja adni a dpm-et.. egy heavy szinte sosem (talán 1v1 szituk - lásd az FV heavyk taroltak a VTEPS heavy házibajnokságon)
  ellenben egy support tank elég sokszor (E-25 a pédája a dpm-camo-mozgékonyság triumvirátus abszolut győzelmének..)
  de ugye ott van az egész angol vonal, ahol a dpm + a pen miatt jó kezekben állat tankok

  inkább úgy fogalmaznék, hogy a kezdő játékos számára jobban kihasználható a nagy alfa.. ellenben a jobbak inkább a dpm-re szavaznak (nyilván ha mellé társul még a camo és/vagy a mozgékonyság.. mert nyilván egy abszolut szar tankból sose lesz állat cucc, hiába van world class csöve
  nekem erre legjobb példa a Firefly, kihúztam, örök darab a garázsban a történelem miatt.. de nem jó tank..
  az a cső valami félelmetesen jó.. de alatta a cucc egy fos.. lehet vele jó köröket menni, ha valaki tapasztalt játékos!!, de attól még egy szar.. az a sherman felépítmény iszonyat gyenge.. se motor se semmi nincs, toronypáncél se... ÉS!!! még a gun depressiont is elvették..

  szóval tipikus példája: a "ha jó pályán van, ha jó a csapat, ha a csillagok úgy állnak akkor.." tanknak.. de ilyenkor szoktam mondani, hogy igen, de ezt egy Cromwellel vagy egy T37 el is megcsináltad volna
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Dodge94HUN · 7 éve
  Hát Jacktor, eléggé különböző az ízlésünk Én szerettem a Chi-Ri-t, visszavásárláson is gondolkoztam

  Jacktor, ha meglesz a vizsgám, akkor erőt veszek magamon és megpróbálok írni, akár mind a négy tankról is, de az írói vénám meglehetősen szegényes, szóval senki se várjon műremeket
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Jackal_hun
  • Tankos
  · 7 éve
  [quote name="Hunyadi_Loveszdandar"]Jackal_hun
  A koncepció részben megfogalmazottakkal nem értek egyet, miszerint a nagy alfa hú de mekkora nagy előnyt jelentene. A jó DPS (értsd kis alfa, de nagy RoF - különösen ha ez jó átütéssel (és esetleg célzással) párosul sok szituációban jobb, mint a nagy alfa.

  Amikor a nagy alfa jobb:
  - peek-a-boo szituációkban
  - kezdő, tapasztalatlan játékosoknak, akik kevés lövést adnak le a csatákban
  Megjegyzés: nagy alfával csak azokat tudod megfélemlíteni, akik még kezdők vagy ügyetlenek (nincsenek tisztában a tankok töltési idejével)

  Amikor a nagy DPS (kis alfa, magas RoF) a jobb:
  - 1 vs 1 szituációk
  - flankelés
  - support feladatkörben (amikor hátulról zavartalanul lehet lőni folyamatosan az ellenfelet)

  Végül:
  önmagában az alfa mértékét szerintem nem szabad nézni, inkább az egész tankot (csomagot) egyben szabad csak vizsgálni. Én bevezetném az "effektív-DPS" kifejezést, mert sok-sok tanknál meg van adva papíron egy érték, hogy mit tudnak, aztán valós körülmények között a többség még a felére sem képes egyéb okok miatt. (lassú tank, kevés hp, rossz álca, rossz ágyúcső kitéríthetőség, rossz átütés, rossz célzás, rossz pontosság, stb-stb.)[/quote]

  Amit írsz, az igaz, de két adat hiányzik belőle:
  - a DPM-et akkor tudod bevinni, ha a másik hagyja, vagyis trackelt, elvonja valaki a figyelmét stb. és nem tud elbújni (az első sokkal ritkább)
  - a nagy alfát mindig beviszed és a tartomány is nagyobb lehet mint a kis alfa esetében, ami egyben azt is jelenti hogy magasabb HP-jú tankokat tudsz megölni, ezt bárhogy nézzük előny
  - a másik, hogy a flank manővereket medek-lightok csinálják, vagyis a Type58 kisebb sebzése de magasabb DPM-je előny a T-34-85-el szemben, mert sokkal inkább flankelsz vele mint az Achilessel. 1vs 1 szituációban csak akkor jobb, ha a puszta közepén álltok, ha van fedezék rosszabb, SOKKAL, mert az ellenfél 1 lövésére 1 lövést cserélsz, ráadásul neki te gyorsabban leszel egy lövés mint ő neked
  - az Achilles nem flankel egyáltalán, supportálni supportálhat, de itt megint előjön a probléma, hogy az ellenfél mozdulatlan-e vagy sem
  - vannak más esetek is, ahol előnyös a nagy alfa, pl facehug, vagy gyors hátrameneti sebesség

  Összességében az életszerű, hogy a nagy alfa győz a nagy DPM felett.

  Az effektív DPS sosem lesz egzakt, sajna...

  A Chi-Ri egyezményesen egy rakás szar, annyi hátránya van hogy az elképesztő, a tár senkit ne tévesszen meg, nem lő gyorsabban mint bármelyik T7 heavy ha a töltésidőt és az intra clipet is számolod, cserébe nem gyors. nincs páncélja, az ágyú a torony közepén van, kigyullad, kurva nagy nincs camoja, arty kedvenc stb.... Persze van akinek bejön

  Jah igen, ami cikk még jön:
  - Patton (kész, majd Jackie kirakja)
  - Bulldog (kész, de túl hosszú, meg kell vágni és régiek a replayek, nem tom lejátszani)
  - Awful Panther (nincs még vele elég meccsem, majd ha 100 fölé érek, megírom)
  - amit akartok és rendelkezésre áll
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Vocsok
  • Tankos
  · 7 éve
  [quote name="Hunyadi_Loveszdandar"]OFF:
  [quote name="Vocsok"]a Chi-ri szerintem a legjobb 7 es med[/quote]
  Háááát nem tudom. Most még csak a Chi-To-nál járok, de meglepne ha a Cometnél, vagy T20-nál jobb átlagos sebzést érnék el vele.[/quote]
  asszem azzal van a 2. (vagy az 1.) legjobb WN8 am.. a másik mondjuk pont a chi-to
  szerintem bitang jószág mindkettő.. csak nem szabad a frontvonalhoz 300 m-nél közelebb tartózkodni

  a chi-ri tára hihetetlen erőssé teszi a tankot (a másik jó benne a brutál HP pool) kicsit böszme a szentem, de én nagyon élveztem
  szerintem az pont az a tank, akit a játékosok egyik fele a pokolba kíván, a másik meg imádja.. én gondolkodok rajta h visszaveszem
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  kharon00
  • Tankos
  · 7 éve
  Dodge, az FV-ről ha kérhetem. A Cent 7/1-nél tartok. ;-) t
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Jacktor
  • Admin
  · 7 éve
  [quote name="Jackal_hun"]Dodge: már kész a cikk a Puttyonról, a napokban kikerül ha ISten (Jacktor) is úgy akarja [/quote]
  Várom hogy legalább egy valaki írjon hozzá véleményt mert nekem nincs meg, aztán rakom kifele
  [quote name="Dodge94HUN"]El kellene dönteni, hogy én miről írok akkor (Centurion 7/1 vagy FV legyen, Jacktor? :P )[/quote]
  Így, ebben a sorrendben jó lesz ;-) :-)
  Illetve a brit heavy ág T9-10-eséről is újak kellenének (a mostaniakkal nem volt mindenki maradéktalanul elégedett).
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  bearx
  • Tankos
  · 7 éve
  [quote name="Jackal_hun"]
  bearx: nem is az volt a kérdés hogy 100 alatt veszít-e, hanem hogy 101 és 201 közötti érték-e a 6% vagyis 300nál 2x6% 400-nál 3x6% stb. de megtaláltam a választ a Tank Inspectorban, 100-400 méter közötti érték arányosan nő 6%-ig, vagyis a teljes 6% 400 méterre értendő (így a cikk nem teljesen igazat ír, de szerintem ezt ember nem fogja sose tapasztalni).[/quote]

  Viszont akkor a pen loss sokkal alacsonyabb mint a 90mm-esé mert annak 15,6% 400-on. Ez a 6% max pen loss érték így gyanúsan alacsony, sajnos a 17 pounderesét nem találtam meg, de ha így van akkor jelentős a különbség penben a két ágyú között a 17-es javára (bár ez még mindig sovány vigasz, pláne majd a challengeren...).
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Dodge94HUN · 7 éve
  El kellene dönteni, hogy én miről írok akkor (Centurion 7/1 vagy FV legyen, Jacktor? :P )
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Jackal_hun
  • Tankos
  · 7 éve
  Dodge: már kész a cikk a Puttyonról, a napokban kikerül ha ISten (Jacktor) is úgy akarja

  bearx: nem is az volt a kérdés hogy 100 alatt veszít-e, hanem hogy 101 és 201 közötti érték-e a 6% vagyis 300nál 2x6% 400-nál 3x6% stb. de megtaláltam a választ a Tank Inspectorban, 100-400 méter közötti érték arányosan nő 6%-ig, vagyis a teljes 6% 400 méterre értendő (így a cikk nem teljesen igazat ír, de szerintem ezt ember nem fogja sose tapasztalni).
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Dodge94HUN · 7 éve
  OFFOFF:
  Persze, hogy jobban játszható. Sokkal univerzálisabb tank a jobb töltés miatt. A Centurionnal muszáj távolságot tartani, muszáj, hogy a 10 másodperces töltés alatt fedezéked legyen. Hegyen harcolni a Centurion sokkal jobb.
  Mindenhol máshol a jó frontpáncél és a 6,x seces töltés miatt jobb a T-54.
  A mobilitással és a pontossággal nem értek egyet. Persze nem olyan gyors, mint egy T-54, de mindenhova odaér, ahova kell a Centurion (nem a frontra).
  Igazából teljesen különböző "jellemek", szóval nehéz összehasonlítani őket.
Tovább a kategóriában: Challenger - Elemzés »
© 2022 WOTINFO. Minden jog fenntartva.