Jelenleg

11
látogatónk van

2015. január 14. 07:54

Achilles - Elemzés

Írta:
(31 szavazat)
55 hozzászólás

Bevezető - "SántAchilles"

A Wargaming számomra valamilyen megfoghatatlan oknál fogva bünteti az angol ágakat. Nekem az a véleményem, hogy maga az angol nemzet talán a legrosszabb a játékban (bár a japán vetekszik vele) és a World Of Tanks működési szabályai sajnos ezt tovább rontják (bővebben Koncepció fejezet). Ami biztos, hogy a legfurcsább tankokat itt találhatjuk és tulajdonképpen az Achilles sem kivétel ez alól. A leírásom olyan értelemben eltér a normálistól, hogy egy kicsit összehasonlító és elemző teszt is egyben, hiszen az Achilleshez hasonló két tornyos páncélvadász van már T6-os szinten, ez pedig az M18 Hellcat és az M36 Jackson. 

Paraméterek

Ágyú

Az alap ágyút, gyorsan felejtsük el. A WG, hogy megnehezítse a dolgunkat, betett egy közepes ágyút, ami KIZÁRÓLAG az Achillesre tehető fel, meggátolandó, hogy feltegyük a csúcs csövet, amit már az Archeren kifejlesztettünk. Ez személy szerint engem eléggé felbosszantott, úgyhogy szabad tapasztalatból kihúztam a köztes ágyút és a tornyot, ami az alábbiba került:

 • OQF 17-pdr AT Gun Mk. V: 5.700 XP
 • Achilles Duck Bill:  4.600 XP

Összesen 10.300 XP, köszönjük WG. Szerencsére a csúcs ágyúhoz nem kell a fejlesztett lánctalp, így is feltehető, felszereléssel együtt.

A OQF 17-pdr AT Gun MK. VII egy 76 milliméteres ágyú (ez még később fontos lesz) 0,32-es pontossággal és 1,7 másodperces szűküléssel. Átütésben jól állunk, 171/239/38 mm az AP/APCR/HE lőszertípusokra, ami remek érték ezen a szinten. 100%-os legénységgel 3,96 másodperc alatt tölt újra, ami gyorsnak mondható.

Az ágyún sok más tank is osztozik, ezért ha ügyesek voltunk, az AT ágon már kifejleszthettük, így nem kerül további XP-be.

A papíron remek ágyú eleinte nekem nagyon érdekesen viselkedett, a lövések mentek mindenhova, a célkör tetejére, szélére csak oda nem, ahova akartam. Ez két dologból fakadt:

 • a szórás értékeket nem az ágyúhoz köti a WG, hanem a lánctalphoz és a fejlesztett lánctalp ezen sokat javít (bár sehol sem találtam meg, hogy a kettő között mekkora a különbség)
 • az ágyú mozgás és toronyforgatás közbeni szórása érzésre nem jó (annak ellenére sem, hogy a Hellcatnél jobb)

A fejlesztett lánctalppal, ha nem mozgunk és nem nagyon forgatjuk a tornyunkat azért elég pontos tud lenni, sajnos a 400 méter fölötti lövések még így is pontatlanok, ami egy páncélvadász esetében nem túl szerencsés.

Az ágyú sebzése 150/150/190 HP, de a HE lőszereket nyugodtan elfelejthetjük, mert még ha át is üt(..ne, de nem fog) akkor sem sebez sokkal többet mint a normál lőszer (+26%), így nem éri meg a kockázatot, plusz a vastagabb páncélzaton egyszerűen elnyelődik, ezért bázis foglalás nullázásra sem mindig alkalmas.

Most hogy szépen kiirkáltuk az összes értéket a Révai Nagylexikonból ami a tankkal kapcsolatos, egy szóval összefoglalom, milyen érzet az ágyúval lőni: pocsék. Ez két dologból fakad:

 • TD-ként alapvetően messzire szeretnénk lőni. Az átütés nem egy egzakt érték, hanem két egyáltalán nem mellékes dologtól is függ, az RNG +/-25%-os szórásától és a távolságtól. Minél kisebb kaliberrel lövünk, annál nagyobb átütést vesztünk a távolság függvényében, ami ennél az ágyúnál 6% (az nem tiszta hogy 100 méterenként vagy a teljes távon). Ha kivonjuk ezt a 6%-ot, akkor 10,3 mm átütést vesztünk, ez nagyjából 160 mm (ami egyébként a Hellcat/Jackson átütése, de az ő kaliberük 90 mm)
 • hiába tűnik pontosnak az ágyú, a gyors lövés miatt a célzó kör szűkülésének ideje hosszabb (5,1 mp) mint a betöltés ideje (3,96 mp)

A fenti "remek" paramétereket tovább rontja a lőszer csiga lassúsága, AP esetén 884 m/s, APCR-nél 1105 m/s. A tank 50 lőszert képes ehhez az ágyúhoz magával vinni, én ezt 35/15/0 leosztásban használtam.

A DPM nem rossz, alapból 2.272, de skillekkel és kajával szerintem 2.400 környékére felvihető, ami jó értéknek számít, a konkurenseknél mindenképpen magasabb (2.086/perc). A gond a DPM-mel mindig az, hogy gyakorlatilag SOHA nem tudjuk kihasználni, ellenben a nagy alfa sebzést peek-a-boom szituációknál igen, ez mindenképpen hátrányt jelent az amerikai tornyos páncélvadászokkal szemben.

Felépítmény

Páncélunk az nincs, 38/19/19 mm, a HE is beüt, ami nagyon fájdalmas tud lenni, amikor egy Tier 5-ös jármű 450 HP-t sebez belénk a troll ágyújával. 34 fokot tudunk fordulni másodpercenként, ami nem rossz érték, ennek ellenére kerüljük a közelharcot.

A tanknak 640 HP-ja van, ami jónak mondható, a Hellcatnak csak 570, ez mindenképpen előnyt jelent.

Nem tudom, hogy a rádió hatótávját hova kellene írni, ez 550 m, ez se nem sok, se nem kevés, éppen elég, mivel ilyen messzire már nagyon pontatlanok vagyunk, legalább nem fog minket felidegesíteni a sok mellé szálló lövés.

A tank elég jól rejtőzködik, álcahálóval, festéssel és álca képességgel 50,34/22,82/11,78 százalékra vihető fel, de ha összevetjük az alap rejtőzködési értékeket, azt tapasztalhatjuk, hogy a Hellcatnek 3,5%-kal jobb, míg a Jacksonnak minimálisan kevesebb.

Torony

Egy páncélvadásznál már az is öröm, hogy egyáltalán van. Én általában értékelni szoktam az ilyesmit, mert így nem esik le az álcázási értékünk a béka segge alá, mert nem kell a testet forgatnunk. A toronyforgás valami bődületesen lassú, 16 fok/másodperc, a tank simán körbe autózható.

A páncélzat a fejlesztett tornyon nem rossz, 57/25/25 mm, az ágyútalp takarja majdnem a teljes frontot, ami rétegelt páncéllemez, néha elnyel egy-egy lövést, egyébként a torony minden más pontját át fogják ütni az ellenfelek.

A látótávolság 370 méter, ami kifejezetten jó, tulajdonképpen erre kell építenünk a taktikánkat, mert T6-os szinten még rengeteg olyan tank van, ami pocsék látótávval rendelkezik, egyszerűen nem fognak minket látni.

A csőlehajlás semmiképpen nem angolos, -5/+20%. Ezt úgy tudjuk negálni, hogy vagy nagyon közelről (ezt gyorsan felejtsük el) vagy minél távolabbról (300m+) lövöldözünk, ekkor nem olyan küszködős, mint amilyen papíron.

Felfüggesztés

Az alap felfüggesztés képes fogadni a top ágyút és az összes felszerelést, ezért nem létszükséglet a nagyobb lánc kifejlesztése. A top lánc azonban egy dologra mindenképpen jó, csökkenti az ágyú szórását mozgás és toronyforgás közben, illetve +2 fokot ad az alap lánc 32 fokos forgásához. 

Nem vettem észre hogy a tank a kelleténél többször dobná le a láncát, de ez nem is lesz igazából érdekes, mert előbb meghalunk majd, mint hogy megtudnánk javítani.

Motor

500 lóerő, amely maximálisan 48 km/h-val képes "repíteni" a tankot, de ettől még nem lesz egy rakéta. Egyáltalán nem fürge, csak gyors, a Hellcattől érzésre elmarad, de arra elég hogy gyorsan a megfelelő helyekre érjünk vele. 

A tank 20%-ban gyullad ki, a kérdés, hogy ez mennyire problémás? Őszintén szólva fogalmam sincs, mert általában 2-3 lövéstől meghalunk, vagy a HE lőszer egy lövéssel letakarít minket a pályáról (KV-2, SU-152 nagy barátunk lesz), ezért mielőtt leégnénk már valaki le fog minket nullázni. 

Én automatikus tűzoltó készülékkel használtam, nem vettem észre, hogy jobban égne mint hasonszőrű társai.

Ajánlott játékstílus

Elérkeztünk ahhoz a részhez, amelyet szeretnék két részre bontani. Az első felében megpróbálok néhány tippet adni ahhoz, hogy hogyan is kellene játszani ezzel a tankkal, a másodikban pedig ejtek néhány szót magáról a koncepcióról amit a tank képvisel.

Mivel nincs páncélunk, kicsit sebzünk, viszont gyorsan lövünk és jó az álcánk, ezért tartsunk minél nagyobb távolságot. A 370 méteres látótávolságunkat növeljük meg annyival, amennyivel tudjuk és hátulról mesterlövészkedve szurkáljunk oda ahova lehet. Egy periszkóppal és néhány látótávolságot növelő képzettséggel 487 méterre növelhetjük a látótávunkat, ami gyakorlatilag mindenre elég. Nyugodtan kempeljünk a tankkal, mást úgy sem nagyon tudunk tenni. Azért a kellő pillanatban nem felejtsük el követni a csata ritmusát és váltsunk pozíciót, erre a tank sebessége maradéktalanul alkalmas.

Messzire kerüljük el a közelharcot, "szégyen a futás, de hasznos" legyen jelmondatunk. SOHA ne maradjunk egyedül, mert mindenki leforog minket.

A legnagyobb veszélyt ránk a troll ágyús tankok és a gyors dobtáras könnyű tankok jelentik, mert az elsők egy lövéssel haza zavarnak minket, a második csoport pedig egyszerűen széttáraz. A tüzérséget már említettem? Nos az első 5 meccs után mindenki meg fogja őket jegyezni egy életre.

A csőlehajlásunk alacsony, amelyet úgy tudunk kiküszöbölni,hogy minél nagyobb távolságot tartunk az ellenfelektől (300m+). Sajnos ez nem mindig fog sikerülni, mert vagy a pálya kicsi vagy a kemping helyek előtt húzódik egy domb (Komarin, bázis környéke vagy Himmelsdorf), amely meg fogja keseríteni az életünket. Igyekezzünk ezeket a helyeket elkerülni.

Nagyon vigyázzunk az életerőnkre, mert az ütés-váltásokban szinte mindenkivel szemben alul fogunk maradni, mert az alfánk nagyon kicsi. Néha viszont muszáj ilyenekbe belebonyolódnunk, pl. bázis nullázásnál vagy az utolsó tank levadászásánál.

Próbáljuk meg az ellenfeleket leláncolni, mert az alfánk alacsony, a tűzgyorsaságunk viszont magas. Akkor tudunk érvényesülni, ha az ellenfelek mozdulatlanok és kedvünkre apríthatjuk őket. A nagy tűzgyorsaságnak van egy olyan előnye is, hogy viszonylag sok lövés esetén kell az ellenfélnek kritikus találatot elszenvednie, ezért esetleg érdemes felvenni a kritikus találat képességet (persze csak sokadik körben).

Engedjük ki a tankokat a nyílt terepre, ahol legalább kétszer tudunk rájuk lőni, legyünk türelmesek, az idő nekünk dolgozik.

Koncepció

Működhet-e egy olyan elmélet, hogy egy páncél nélküli, kicsit sebző, de nagy átütésű (ami igazából nem is olyan nagy), gyorsan lövő páncélvadásszal játszunk? Nos, igazából nem...

Sajnos a WOT-ban a magas alfa egy igen erős ütőkártya, mert a kis sebzéssel senkit nem tudunk megfélemlíteni, sőt, kifejezetten mindenki azt fogja provokálni, hogy velük bonyolódhasson ütés-váltásba. Az első lövés után mindenki vissza fog húzódni, ezért mi nem fogjuk tudni kihasználni a nagyobb tűzgyorsaságunkat. A kis alfa problémához ráadásul a páncél hiánya is hozzáadódik, ami a csillagjóslás feltalálása óta rossz ómennek számít.

Az alfa tekintetében az amerikai tornyos páncélvadászok jobban állnak, nézzük meg a lényeges ágyúkarakterisztikákat:

Név Achilles M18 Hellcat M36 Jackson
Alfa (HP) 150 (-34%) 240 (100%) 240 (100%)
Átütés (mm) 171/239 (+6,9%) 160/243 (100%) 160/243 (100%)
Pontosság (/100m) 0.32 0.35 0.35
Szűkülés (sec) 1.7 1.7 1.7
Csőmozgás (le/fel) -5/+20 -10/+20 -10+20

Mint látható, +7% átütésért kapunk 33%-kal kevesebb alfát, ami számomra értelmezhetetlen, mert amit nem tudunk átütni 160-nal, azt 171-el ugyan úgy nem fogjuk, a prémium lőszer átütése meg gyakorlatilag ugyan annyi. A csőlehajlásban a különbség drasztikus, ez sem kedvez az Achillesnek. A gyorsan lövő ágyú a gyorsan mozgó, fordulékony platformon működhetne (Cromwell, Comet, E 25), itt viszont kudarc. Ezen a téren egyértelmű előny az amerikai tankoknál van.

Nézzük meg a páncél értékeket, sebességet és az álcázási értékeket:

Név Achilles M18 Hellcat M36 Jackson
Páncél (torony/test) 57/25/25 - 38/19/19 76/31/44 - 13/13/13 114/25/25 - 76/25/2
Rejtőzködés (%) 17,27/10,37/4,04 20,97/12,58/5,18 15,26/9,16/,3,63
Sebesség (előre/hátra) 48/13 72/12 42/11
Forgás (torony/test) 34/16 30/16 30/16

Mint látható, a legmagasabb rejtőzködési értékekkel a Hellcat rendelkezik, a Jacksonnak valamivel alacsonyabb, de van megfelelő páncélja, hogy ellenálljon az ellenséges tűznek ezen a szinten, illetve az overmatch szabály sem érinti szemből. Az Achilles számottevően lassabb mint a Hellcat, vagyis ezt a kört is az amerikaiak (azon belül a Hellcat) nyerik. Ugyan az Achilles gyorsabban forog és egy hangyányival gyorsabban képes visszavonulni, de sajnos ez még mindig kevés ahhoz, hogy megvédje magát.

Előcitálhatnánk még egy csomó lényegtelen értéket, mint mozgásból való lövés, meg hogy lehet-e velük ütközni, de ezek nem életszerű felhasználási módok egy páncélvadász esetében.

A másik probléma, ami általánosan érinti a páncélvadászokat a pályák változása és az új könnyű tankok megjelenése. Sajnos a játék iszonyatos felgyorsulása nem kedvez a hátul álló, lassan mozgó, csipegető tanktípusoknak és ez alól nem kivétel az Achilles sem. Egyre kevesebb az olyan hely, ahol el tudunk vele rejtőzni, ezek statikusak, rengeteg a városi vagy csőszerűen lineáris pálya (Himmelsdorf, Stalingrad, Kharkov, Abbey), ráadásul rengeteg tank van a csapatokban akik fel tudnak minket deríteni és a tüzérek is egyből oda fognak lőni ahol állunk. Páncélunk nincs, fürgék nem vagyunk, ezért jó eséllyel egyből meghalunk.

Sajnos meg kell még említenem a rettenetesen alacsony tudásszintet, ami még bőven jellemzi a T6-os csatákat. A csapatok sokszor teljesen nyitottan hagyják az egyik oldalt, gyakorlatilag megfelezve a számunkra rendelkezésre álló területet, ahol nem fogunk tudni elrejtőzni, ezért sokszor sodródnunk kell az árral (power of lemming train), amire viszont alapvetően alkalmatlanok vagyunk.

Összességében a fenti eredmények - véleményem szerint - a koncepció bukását támasztják alá, ami szerintem nagyobb részben a WG pályakialakításának és az általános stratégiának, sem mint a tank gyengeségének köszönhető. A másik ok, ami egy alapvetően akár jól játszható tankot is eredményezhetett volna, az amerikai tornyos páncélvadászok jelenléte. Sajnos ezek tükrében azonban azt kell mondanom, hogy válasszátok a Hellcatet, ha ilyen stílusú tankot kerestek.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

 • Töltésgyorsító 
 • Periszkóp 
 • Álcaháló

Ajánlott fogyóeszközök

 • Automatikus tűzoltó készülék 
 • Kis javítókészlet 
 • Kis elsősegélycsomag

Ajánlott legénységi képzettségek

Kezdjünk teljes álcával, majd az első kör után, váltsuk át a parancsnok álcáját hatodik érzékre (én e nélkül játszottam végig és nagyon megszenvedtem a hiányát). Mivel összesen 59k XP kell a T7-es testvérkéjéhez, ezért az első képzettségen túl más nem nagyon lesz rajta. Gondoljunk arra is, hogy a Challenger egy Cromwell alvázas tank, vagyis ott már változhatnak a képzettségek, illetve lebegjen a szemünk előtt a Charioteer, amely az ág valószínűleg legjobb tankja, erre is kihegyezhetjük a képzettségeket.

  1. képzettség 2. képzettség 3. képzettség 4. képzettség
Parancsnok Álcázás. érzék Álcázás Sasszem bármi
Lövész Álcázás Biztos kéz Javítás bármi
Vezető Álcázás Csúsztatott kuplung Sima futás bármi
Rádiós Álcázás Helyzetfelismerés Javítás bármi
Töltő Álcázás Biztonságos elhelyezés Mesterlövész bármi

Bevétel

A lőszerárak sorrendben: 175/3200/75, ami elég baráti, egy 2000 sebzéses győztes körrel nagyjából 25-30K-t lehet keresni prémium fiókkal, ami nem rossz ezen a szinten, nehéz mínuszba vinni, de azt gondolom hogy a normál lőszer és a prémium közötti 18x-os különbség irreális. A T34-85-nek ugyan ennyi 185-ös sebzésre, a SU-122-44-nek 4800, de 400-as alfára...

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • Van tornya
 • Magas DPM
 • Sok HP
 • Nagy látótávolság
 • Átlagnál nagyobb átütés (de azért erősen zárójelbe téve)

Hátrányai

 • Angol :P
 • Lassan fordul
 • Nincs páncélja, HE érzékeny
 • A koncepció nem illik a WOT általános működésébe (ez a legnagyobb baja)
 • Alacsony alfa
 • A konkurencia (Hellcat) jobb

Kiknek ajánlott

Elsősorban azoknak akik imádják az angol tankokat. Mindenki másnak ott van a Hellcat, nehéz tank érzelműeknek pedig a Jackson. Sajnos az Achilles nem képes átlépni a Hellcat árnyékán és ezt a pályaváltozások és az alacsony alfa sebzés még inkább kidomborítják. Túl sok hátrány jut egy-egy pici előnyre, amit csak a legtapasztaltabbak tudnak kihasználni.

Aki hagyományos TD-t keres, válassza az orosz ágat, aki bujkálni akar, annak ott van a német papír páncélvadász ág, aki pedig a páncélt részesíti előnyben, a hagyományos AT vonallal nyomuljon, a tornyos páncélvadászokat pedig hagyja meg az amerikai ágnak...

Videó


Az elemzést írta: Jackal_hun

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:46

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Dodge94HUN · 7 éve
  [quote name="Jackal_hun"]Sajnos viccnek kicsit erős Az a baj hogy én a Chairoteer miatt kezdtem el ezt az ágat, de a T7-es TD ugyan ezzel az ágyúval egy igazi szánalomnak néz ki és nincs lelkierőm továbbvergődni rajta, mert az vagy 120K XP megint...

  Szóval nem tudom mikor lesz Charioteer elemzés, mert arra azért vágyom, de hogy az ág utolsó tankja lesz számomra, az pl. biztos, mert a T9-T10 is egy szutyoknak néz ki.[/quote]

  Én is akarom a Charioteert, mert jól néz ki A Challengert meg fullgolddal kell végigszenvedi és kész.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  leonhart79
  • Tankos
  · 7 éve
  [quote name="Vocsok"]Nem értelek teljesen ezzel a japán és brit utálattal
  a Cromwell pl zseniális a 6os FV arty szintén és a 10es arty talán a legjobb/legkeresettebb CW jármű az osztályában

  személy szerint ha jól emlékszem a japán ágon lévő tankokkal van közel a legmagasabb WN8-am
  a Chi-ri szerintem a legjobb 7 es med, amivel eddig játszottam, pedig annak is kicsi az alfája (bár azt tekinthetjük akár 390-es alfának is )

  az tény, hogy ha egy kezdő megkérdezne, hogy melyik ágat húzza ki először, akkor nem ezeket mondanám (valószínűleg az orosz med ágat), de szerintem pl a kínai az jóval szarabb ennél a kettőnél, engem pl a rossz gun dep sokkal jobban zavar mint a kicsi alfa
  (E-25 pl elég kicsi alfájú, és még egy tierrel feljebb is van)[/quote]
  Egyetértek a japánok nagyon jó tankok. Jó lövegsülyedés, pontos fegyver, gyors célzás magas dpm. Persze a kamikaze stílust nem támogatják (pedig japán). A klántársaim kicsit felborultak mikor 6-os strongholdba vittem a Chi-To -t aztán nagy volt a csönd mikor rendre a legtöbbet sebzett.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Morphelo
  • Kiképző
  • Tankos
  · 7 éve
  Vocsok, nem rossz ötlet DE szerinted mikor olvasnák el a cikket? Mielőtt elkezd játszani, vagy miután már játszott cca. 1k-5k meccset? Személy szerint 8k meccs után kezdtem el olvasgatni cikkeket, addig fogalmam nem volt, hogy van ilyen fórum. Persze, szinte már fölösleges is volt, mert a dolgok 85%-át kitapasztaltam saját káron. Ötletnek nem rossz, de nem hiszem, hogy el is ér a célközönséghez. Bár lehet én gondolom rosszul és csak magamból indulok ki.
  Ráadásul ez is szubjektív, kinek mi ajánlott. Én az első 5k meccsig med és light vonalat nem is ajánlanék senkinek.

  @Jackal amúgy jó lett a cikk
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Jackal_hun
  • Tankos
  · 7 éve
  Sajnos viccnek kicsit erős Az a baj hogy én a Chairoteer miatt kezdtem el ezt az ágat, de a T7-es TD ugyan ezzel az ágyúval egy igazi szánalomnak néz ki és nincs lelkierőm továbbvergődni rajta, mert az vagy 120K XP megint...

  Szóval nem tudom mikor lesz Charioteer elemzés, mert arra azért vágyom, de hogy az ág utolsó tankja lesz számomra, az pl. biztos, mert a T9-T10 is egy szutyoknak néz ki.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Leopardusz
  • Tankos
  · 7 éve
  jó kis elemzés, de van egy gond vele. nem lehetett volna ezt 2 héttel ezelőtt megjelentetni??? Akkor nem állok neki az Archer-Achilles ágnak... :P
  reméltem, h a Hellcathoz hasonló képességű tank lesz a 6os, de nem, a Hellcat, még igy szétnerfelve is klasszisokkal jobb...

  tényleg igy van, csak háftulról lehet szurogatni vele, pláne lámpa nélkül, de amikor nem figyelnek ránk jól kilehet használni a gyors töltést, viszont a tesztben leírttal ellentétben a célzás jóval gyorsabb mind a töltés, mire beltöltött a célkör már egy ideje stabilan áll.

  az angol tankok meg tényleg gyengék, ezen nem sokat változtat az, h a cromwell ügyeske, egy fecske nem csinál nyarat, az átlaguk gyenge marad. A TDk lassuak, nehézkesek, amig lőni kell csak addig ok, de amint meg kell előre indulni, mig odaérünk tizszer is belőhetnek. A heavyk lassúak, kockák, alacsony alfájuak, stb stb, az se szórakozás... a med vonal ugyanez, akkora kockák, h mindegy h közepet lősz rajta v sarkat, bement...camó nyet, stb..

  Most megjelent ez a második TD vonal, kicsit röhejes az egész... az első TD vonalukban legalább volt vmi erdetiség, érdekesség, egy egyedi játék stilust követeltek, de ez az uj ez vicc. Hatalmas koczka TDk, a végén az az ormótlan űrbázis...
  Ha összehasonlitom, az amcsiknál a fantasztikus Hellcat vonal, a ruszkiknál két jó TD vonal van, a pontos meg a nagy sebzésű, a németeknél is két remek, igazi fun TD ág, mellettük vicc a britt TD..
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Vocsok
  • Tankos
  · 7 éve
  [quote name="Jackal_hun"][quote name="Hunyadi_Loveszdandar"]Én csak az általános kijelentésekre tettem általános megjegyzést.
  Az elemzett tankhoz hozzá se szólok (több okból sem) :P[/quote]

  Általános esetben elfogadom De tudod ez nem vélemény ez már életfilozófia Egyébként ezek a viták a kezdők számára szerintem hasznosak, mert látható a tapasztaltabb játékosok gondolatmenete, ami szerintem jó dolog. Gondolkodom egyébként hogy kéne csinálni "hangosan gondolkodó" videókat [/quote]

  Én azon filóztam, hogy kéne írni egy "Hogyan kezdj el WOT-ozni" cikket..
  amiben leírja az ember azt, ami kimaradt a sok ismertető cikkből (legénység-álca-spotolás-lőszertípusok stb stb)
  olyasmire gondoltam, hogy "kezdők számára javasolt ágak" mit érdemes kipróbálni

  Én pl rohadtul örültem volna ha jobb játékosok tanácsot adnak h szerintük melyik ággal érdemes kezdeni, és melyikkel ne.. lehet h csomó kezdőnek elmegy a játéktól a kedve ha mondjuk a francia med ágat kezdi el húzni először, vagy az angol medet
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Jackal_hun
  • Tankos
  · 7 éve
  [quote name="Hunyadi_Loveszdandar"]Én csak az általános kijelentésekre tettem általános megjegyzést.
  Az elemzett tankhoz hozzá se szólok (több okból sem) :P[/quote]

  Általános esetben elfogadom De tudod ez nem vélemény ez már életfilozófia Egyébként ezek a viták a kezdők számára szerintem hasznosak, mert látható a tapasztaltabb játékosok gondolatmenete, ami szerintem jó dolog. Gondolkodom egyébként hogy kéne csinálni "hangosan gondolkodó" videókat
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Dodge94HUN · 7 éve
  Mert szeretünk offolni :P
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Jackal_hun
  • Tankos
  · 7 éve
  Én is azt írtam, hogy a DPM akkor jó, hogy ha 1vs1 szituációban van lehetőségünk szabadon lőni az ellenfelet. Pl. egy tér közepén a fogócska, de nézzük hogy is néz ki ez a valóságban:
  - két ellenséges tank kibújik, lőnek a nagyobb alfásnak az az érdeke hogy visszabújjon a fedezékbe és ne tudják lőni amíg újratölt, a másik tanknak pedig rá kell szaladnia hogy érvényesítse a sebzés előnyét mert az első lövés után már HP hátrányban van
  - ezt meg lehet tenni late gameben, vagy mikor látod az összes ellenfelet, de máskor nem nagyon, illetve meg tudod tenni akkor ha 2 vs 1 szituáció alakul ki

  Minden más eset teljesen szituációfüggő, tehát ne tervezhető előre. Persze én is szeretem a nagy DPM-et, mert bizonyos tankokra egyszerűen az való (med, light), de a fenti tények az Achilles esetében hatványozottan nem működnek mert:
  - a TDK- jellemzően lőnek elbújnak játékot játszanak (kivéve assult TD-k mint a SU-122-44)
  - nulla páncélunk van, amit a HE is beüt, nem egyszer szoptam ilyenekkel, hogy egy SU 85 meglőtt, 450HP és kigyújtott
  - T6-ban gyakorlatilag MINDENKINÉL kisebb az alfánk (különösen HE lőszerek ellen), ráadásul ezt szerencsés esetben messziről akarjuk bevinni (vagyis elég sok lesz a mellé, ebben az esetben egyébként jobb a kis sebzés magas DPM, mert a veszteség is kisebb)
  - ami még sújt minket: nem tudunk flankelni, mert lassan forgunk és nem tudunk kulcspontokat sem megtartani mert nincs fear factora a tanknak
  - a kis alfa egyben a HE használatot is megöli, mert nem érdemes a minimális plusz sebzésért kockáztatni
  - ÉS AMI A LEGFONTOSABB: ennek a játéknak az alapszabálya, hogy minél több sebzést vigyünk be, minél kisebb cserébe kapott sebzésért (HP őrzése), nézzünk egy szélsőséges példát: SU100 vs. Achilles, , mindenki AP-vel lő. Nekünk nincs páncélunk ezért sokkal kisebb az esély pattintani, mint az ellennek, de vegyük úgy mindenki mindig átüt mindenkit. 0 másodperc 400 vs 150 sebzés, ~ 4 mp 400 vs 300 sebzés, ~ 8 mp 400 vs 450 sebzés ez után fog lőni a SU és öl meg minket (kb. 10,5 MP-nél). Két dolog biztosan látszik, a nagy alfa ebben a HP szegmensben előbb öli meg a Achillest mint fordítva, mert az előnyt nem tudjuk visszaszedni, illetve a SU-nak gyakorlatilag az 1 másodperc után semmi mással nem kell törődnie mint a forgással hogy védekezzen illetve hogy elhátráljon. Érthető mi a probléma? És feljebb T7-T8-ban ez tovább romlik

  Nem mondom, hogy a nagy alfa jobb mint a nagy DPM, de ez egy Achilles cikk és ebben az esetben ki merem jelenteni hogy így van.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  kharon00
  • Tankos
  · 7 éve
  Apropó Firefly...Fos??? Jaj de örülök. Azt reméltem, hogy a Sherman III után jobb gép jön...
Tovább a kategóriában: Challenger - Elemzés »
© 2022 WOTINFO. Minden jog fenntartva.