Jelenleg 549 vendég és 6 tag online

2015. január 12. 11:17

Leopard 1 - Elemzés

Írta:
Értékelés:
(35 szavazat)
185 hozzászólás

Bevezetés

A II. világháború utáni első német harckocsi, angol-német fejlesztés eredménye, 1965-től állt szolgálatba és a Leopard 2-ig a Nyugatnémet hadsereg fő páncélosa volt. A világ első ún. Main Battle Tankja, az évek során sok fejlesztésen esett át és rengeteg ország alkalmazta. A tizes szint Hallcet-jének is szokták nevezni, lehet vele meccseket hozni, főleg másik medekkel szakaszban, önmagában, csapat nélkül viszont nem sokat ér.

Paraméterek

Ágyú

105 mm Bordkanone L7A3, ami a híres angol Royal Ordenance L7 huzagolt csövű ágyú Leopardba szerelt változata (mint írtam, angol-német közös fejlesztés). 268/330/53 mm páncélátütés és 390/390/480 sebzés, ami a szintjén és kategóriájában teljesen átlagos (az M48, M60 és FV4202 is ugyanilyen értékkel van megáldva).

Ami kiemeli a Leo 1-et társai közül az a 0,3/100 méter névleges pontosság, aminél csak a WT auf E-100 jobb a játékban, valamint az, hogy a célzási idő is nagyon baráti, 1,9 sec. Az sem elhanyagolható, hogy menet közben sem esik szét annyira a célkereszt és mozgás közben sem veszít annyira a pontosságából, mint azt a németeknél megszokhattuk. Érdekes játék közbeni tapasztalat, hogy bár a célkereszt elég hamar és elég kicsire összeszűkül, néhe képes olyan orbitális mellélövésekre (főleg fontos és kritikus pillanatokban), hogy a hajunk is kihullik tőle. Ez főleg a 8.5-ös patch-ben történ pontosság újraegyensúlyozás óta fordul elő, hogy az addig mindig a célkör közepébe lövő németek hirtelen teljes beszűkülés mellett elkezdtek jóval máshova is lövöldözni. Mindenesetre az esetek többségében bízhatunk a pontosságban, a gyors szűkülés miatt pedig megállás után is hamar tüzelhetünk.

60 db lőszer fér bele, amiből azért 5 db HE-t megéri magunkkal vinni, ha papír tankokat vagy arty-t találunk. A 268-as APCR bőven elég szinte mindenre, de azért főleg CW miatt, valamint IS-7, IS-4, E-100, Maus, E3 ellen néha nem árt biztosra menni, ezért nekem 15 HEAT is van bemálházva 40 db normál mellé. Előnye még, hogy az APCR-nek elég nagy torkolati sebessége van, így messziről is kiválóan alkalmazható.

Alapból 6,9-es értéket találunk a RoF-nál, vagyis 100%-os legényekkel 8,7 alatt tölt újra. Ha optimális felszerelés és jó legénység van benne (és csoki nincs), akkor, 7,18 mp telik el két lövés között, ez így kb. 3260 sebzés percenként, ami egész jó, de igazából csak az E-50M-et és a két Pattont verjük meg (és persze a Bat-Chat-et, de az táras mivoltából eleve nagyobb tűzerővel bír), minden más komolyabb sebzést tud kiosztani, ami egy kicsit unfair, főleg ha a papír mivoltát vesszük figyelembe.

Összességében azért nem egy rossz tűzerejű tank, de ne álljunk le semmivel 1v1-ezni, ha utána még szeretnénk valamit is kezdeni a csatában.

Torony

Az első rendszeresített Leo 1-ek tornyát látjuk rajta, ami teljesen megfelel a valóságnak, bár később felszerelték egy kicsit nagyobb toronnyal is.

Az 52/60/60 mm láttán egy kicsit kétkedve állhatunk, de ha látjuk a tankot magát, észrevennénk, hogy ott van rajta egy hatalmas, ám mégsem ormótlan lövegpajzs, a többi része meg szépen lekerekített és nagy szögben áll.

Nos, sajnos azt tapasztaljuk, hogy az egész torony teljesen használhatatlan, a lövegpajzsot még egy Cromwell is átlövi, hát mit várjunk a T10-es ellenfelektől? Megnyugtatok mindenkit, semmit. Ami eltalál, az szinte minden be is üt. Kivétel csak akkor van, ha nagyon a legszélét lövik meg (és akkor se mindig pattint), valamint a HEAT lőszert néha elnyeli a lövegpajzs. Azt nem mondom, hogy lőjük repesszel, mert a lövegpajzsnak legalább az üreges tulajdonsága megvan, és a robbanás egy részét elnyeli (azért az FV215 183 kérdés nélkül fog minket egylövésezni).

Előnyének felírható volna, hogy nincs rajta olyan kiálló és sérülékeny kupola, mint az E-50M-en vagy az Object 140-en, de mint mondtam, annyira papír a torony, hogy nincs is rá szükség. Megkérdezték a WG-t, hogy nem rakják-e be hozzá a fejlesztett tornyot, erre ők azt mondták, hogy úgy túl erős lenne (én beraknám, mert akkor talán hatékonyan lehetne tornyozni vele, elvégre se a tűzerőben nincs a kategóriájában a toppon, a páncéljánál pedig csak a Bat-Chaté a gyengébb).

Tornyozni azért persze lehet vele, a 9°-os ágyúlehajlás ehhez hozzásegít bőven, de csak közepes és nagy távolságból éri meg, mert ott elég kicsi célfelület látszik ki belőlünk, mi viszont pontosak vagyunk. Kis távolságból is lehet vele dombharcolni, de úgy elég esélyes, hogy a viszonzó lövések eltalálnak és sebeznek minket.

Amiben a Leo 1 igazán kiemelkedik (a pontosságon és mozgékonyságon kívül) a látótáv, ami 410 méter (csak a WT E-100-nak és az M48 pattonnak jobb). Ezt már egy menet közbeni távcsővel is 451 méterre növelhetjük, és mivel 455 méter a maximális felderítési távolság, valószínű hogy sok mindent előbb látunk meg, mint ők minket. Vagyis a Leo 1 passzív és aktív felderítésre is jól alkalmazható és néha nem árt felvennie ezt a szerepet a csapat érdekében.

Forgási sebessége 36°/sec, vagyis bőven elég arra, hogy szinte bármikor bármire ránézzünk (és lőjünk).

Felépítmény

A kor akkori mérnökei azt mondták, hiába terveznek bármilyen vastag páncélt, mindig lesz olyan löveg, amivel ki tudják lőni (ekkoriban már minden tank APCR-t, HEAT-et vagy valamilyen hasonló nagy átütésű modern lőszertípust használt). Úgyhogy nem is erőltették a páncélt, inkább a mozgékonysággal oldották meg a védelmet. Na de mit is jelent ez számokban?

Kőkemény 70/35/25 mm, amit mint már írtam, csak a Bat-Chat múlja alul. Azt nem mondom, hogy lőjük repesszel, de ha találunk egy afk Leót, és mögé tudunk menni, felesleges rá AP-t pazarolni. Az a 70 mm-es front szépen be van döntve, de effektíve így is alig 140-150 mm, vagyis pattanásra csak nagyon elrontott ellenséges lövések esetén számíthatunk.

Mivel viszonylag nagy célpont (majdnem akkora mint az E-50M, de annál sokkal papírabb), a tüzérek nagy kedvencei az álló Leók, ezért mindig maradjunk mozgásban, fedezékben vagy rejtve. Ha pedig egy HESH-sel lövő FV TD jön velünk szembe és nem tudunk elbújni, álljunk keresztbe, a lánctalp a test oldalának nagy részét takarja, vagyis lecsökkenti a robbanás sebzését és talán megússzuk 7-800 HP mínusszal.

A felépítmény legnagyobb hibája, hogy (biztos az angolok ötlete volt) a vezetőt indokolatlanul átrakták a tank jobb oldalára, mellé a rádiós helyére pedig egy nagy lőszerrekeszt ültettek (ezért fér bele olyan sok lövedék). Ezzel csak az a baj, hogy így az amúgy is gyenge frontpáncél nagy része mögött lőszer van, vagyis a frontba bekapott lövések vagy vezetőt ütnek ki, vagy lőszerrekeszt találnak.

A rádió említésre méltatlan, T10-ben mindenkit látni fogsz a térképen (750m, 50 kg).

Felfüggesztés

40/42 tonna az alap Leo 1, vagyis az a 2 tonna plusz bőven elég bármilyen felszerelés elhelyezésére.

Fordulási sebessége 54°/sec és ez kombinálódik a 65 km/h-ás sebességével. Vagyis a Leo 1 iszonyatosan gyors és fürge (tartja a lépést a Bat-Chattel), rendkívül gyorsan fordul és jók a talajellenállási tényezői is, sima terepen simán tartja a 60-at, rossz talajon sem esik vissza nagyon a mozgása és emelkedőre is jól mászik fel.

Motor

MTU MB 838 CaM 500A a maga 830 lóerejével, szintén teljesen megfelel a valóságnak. A 40 tonnánál kicsit nehezebb tanknak megadja a 20 lóerő/tonna arányt, ami már elég jónak számít, így jól gyorsul, forog és tartja a nagy végsebességét.

Dízel, így kigyulladási esélye 10% és hátul helyezkedik el. Égni ritkán szokott, már azért is, mert optimális esetben nem a hátunkba kapjuk a lövéseket, de azért jobb félni mint megijedni, egy tűzoltó sosem árt.

Ajánlott játékstílus

Mint mondtam, a Leo 1 a 10-es szint Hellcat-je, vagyis közepes és nagy távolságból lehetőleg fedezék mögül a tornyunkat alig kidugva lőjünk és húzódjunk vissza. A viszonylag kis célfelület és nagy távolság lehetővé teszi, hogy optimális esetben megússzuk a lövéseket.

Az álcája nem rossz, de nem is kimondottan jó (csak a Pattonnak és az E-50M-nek rosszabb a kategóriájában), ezért a bokrokat érdemes kihasználni.

Ha az adott szárny győz, a sebességet kihasználva törhetünk velük tovább vagy átpozicionálhatunk a másik oldalra segíteni vagy védekezni. Ha veszíteni látszik a helyzet, gyorsan visszavonulhatunk (nem futunk, csak taktikusan hátrálunk) a segítség érkezéséig.

Ha valaki szereti a kockázatot és van 1-2 jó szakasztársa, farkasfalkaszerűen agresszívan előrenyomulhat és támadhat, egyedül azonban érdemes kicsit TD-sebbre venni a játékot és ha veszni látszik a meccs, a végén előjövünk max HP-val és leszedjük az ellenfél 10-20%-os tankjait.

Az 1950 HP nem túl sok, de a kategóriájában átlagos, ám ez nem arra van, hogy valakit le 1v1-ezzünk (kivétel, ha a meccs vége van), hanem hogy az esetleges hibák vagy szerencsés ellenfél lövései után ne legyünk azonnal hullák. Magányos nehéz tankokat és TD-ket viszonylag egyszerű vele leszedni, de azért ne legyünk restek jó TD-ként a felvillant ellenségeket lemesterlövészkedni.

Nagy sebessége és látótávja miatt sok pályán érdemes vele valamilyen (leginkább passzív) spotot nyújtani a csapatnak, például Lakeville pályán bemenni középre, természetesen csak óvatosan.

Összességében egy elég használható jármű, de igazából mindenben van nála jobb. A sérülékenységéhez képest sem az álcája, sem a tűzereje nem kemelkedő (Bat-Chat, orosz medek), páncélja és burst-ja sincs és tornyozni is elég veszélyes vele. A testet minden esetben igyekezzünk elrejteni, mert nem ritka nála a kétszer egymás utáni lőszerrekesz sérülés. Ha pedig Leo 1 ellen játszunk, lehetőség szerint lőjük a testét az előző ok miatt és ha egyedül van, ne féljünk letámadni. A viszonylag kis tömege és gyenge páncélja miatt kerüljük az ütközést, ám ha Leo ellen játszunk szinte bármivel nekimegyünk, ő jár rosszabbul.

CW - Klán háború

Nem sok Leopard 1-et látni CW-n, a fentebb írt nem túl jó összteljesítménye miatt. Beillik a farkasfalkába, de érdemesebb helyette orosz medeket vagy STB-1-et vinni. TD/Supportnak sem rossz, de arra ott vannak az igazi TD-k. Az egyetlen dolog, amire igazán jól lehet használni, az a passzív felderítés, bár arra a Patton jobb, de ha kulcsfontosságú, hogy gyorsan érjünk pozícióba, akkor azért visznek 1-2 Leót is.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

 • Közepes kaliberű töltésgyorsító (szinte minden tankra alapkellék)
 • Mozgó optika (az amúgy is nagy látótávot érdemes maximálisan kihasználni)
 • Fokozott szellőzés (kicsit nagyobb sebzés/perc) vagy Függőleges stabilizátor (ha valaki nagyon szeret menet közben lövöldözni)

Ajánlott fogyóeszközök

 • Nagy javítókészlet (hajlamos egyszerre láncot és lőszerrekeszt is kapni)
 • Kis elsősegélycsomag (nekem még soha nem halt meg egynél több ember egyszerre)
 • Kézi/Automata tűzoltó (bátrabbak és gazdagabbak - és statpadderek - használhatják csokival)

Ajánlott legénységi képzettségek

Mivel egy 10-es tank elérésére egy átlagos legénységnek legalább 2 teljes és egy harmadik 50% körüli képessége van, ahhoz mérten írom le (mellesleg négyfős a legénység, ahol a parancsnok a DJ).

Hatodik érzék és biztonságos elhelyezés nélkül be se menjünk csatába, valamint egy teljes kör álca. A vezetőnek Sima utazás, a lövésznek Pillanatkép, a maradék pedig javítás. Ahogy fejlődik a legénység, érdemes újraképezni Elit alakulatra a javítás árán, majd azt újra elkezdeni, később pedig a maradék (látótávnövelés, nagyobb kritikuslövés esély, irányított ütközés passzív védelemnek és az adrenalin roham sem jöhet rosszul).

Bevétel

10-es tankkal az ember nem pénzt keresni jön, de: a Leo 1 esszenciája, hogy úgy képes kiosztani az optimális átlagsebzését (2900+) vagy bőven afölött, hogy nem kap be sebzést (vagy maximum 1-2 lövést). Személyes rekordom a 11 megsebzett, 2 kilőtt tank, 9300 sebzés, 0 elszenvedett találat. Valamint az 1200 kredit/lőszer és a hozzá járó 390-es alfa miatt ha 85% fölött tartod a pontosságod, simán lehet vele pluszban kijönni (nekem jelenleg 20 millió kreditem van, ennek nagy részét a  Leo 1 több, mint 1000 csatájának és a WG néha adott ajándék prémium fiókjának köszönhetem).

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • Pontos
 • Mozgékony
 • Jó az ágyúlehajlása
 • Nagy látótáv

Hátrányai

 • Nagyon gyenge páncél
 • Könnyen sérülő modulok

Kiknek ajánlott

Statpaddereknek kötelező és mindenkinek, aki szereti a medeket és a kicsit visszafogotabb, TD-s mesterlövészkedős játékot. Sérülékenysége miatt ezt az egyik legnehezebb jól kihasználni, úgyhogy jól gondolja meg mindenki, hogy akarja-e.

Videó

Nem az én visszajátszásom, de itt jól látszik kis szerencsével mire képes a Leo:

{youtube}t--45d1CExE|690|420{/youtube}


Az elemzést írta: Verrucht

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:30
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
Tovább a kategóriában: Panther/M10 - Elemzés »

KERES
© 2019 eSports Pro Ltd. Minden jog fenntartva.