Jelenleg

11
látogatónk van

2015. január 12. 08:37

AMX 40 - Elemzés

Írta:
(51 szavazat)
67 hozzászólás

Paraméterek

Ágyú

75 mm-es SA32. Kis ember nagy bottal jár eh? Ez egy igen nagy durung ezen a szinten, a maga 110-es alfájával elég szépeket tud csapni, bár mint tudjuk a nagy alfának sokszor megvan az árnyoldala, ez esetben sincsen másként. 

Rögtön a páncélátütés ami szemet szúr, a maga 74 mm-ével... Rögtön ott van a tier IV meccsek OP cséplőgépe a Matilda, nos, mondjuk úgy, hogy szemből átütni igen problémás. Pláne, hogy 75 mm-es a legvékonyabb része is (egy aprócska kis 71-es kockától eltekintve) bőven igénybe kell hogy vedd a 25%-os RNG-t, ha sebezni is akarod, nem csak megőrjíteni a pattanók hangjával. Természetesen mint minden más tanknál ennél is ott a kiskapu az aranylőszer képében. A maga 91,4 mm-es átütésével már simán visz mindent mint a vajat saját szintjén, egyetlen probléma, hogy nem APCR, hanem HEAT, ami nem a megbízhatóságáról híres, pláne, hogy a tier IV hemzseg a rétegelt páncélzatú tankoktól, így ez a 91-es pen sem jelent biztos sebzést, hiszen ugyanúgy célozni kell vele. 

Szerencsére a nagy durunghoz képest kapott egy egész tűrhető 2,4 sec-es célzásidőt, amit ha kicsit megtámogatsz egy célzásgyorsítóval 2,18 sec-ig le tudsz húzni, ami már igen kényelmessé teszi a célzást. Az ágyú másik rákfenéje az átütésen kívül az újratöltés, a maga indokolatlanul magas 5,95 másodperével, így a DPM is valami brutálisan alacsony. Töltésgyorsítóval 5,35 mp-ig lehúzható (BIA-val 5,23, bár ki az aki ki akar hajtani ebben egy BIA-s legénységet?), így már azért lehet vele kezdeni valamit, de még mindig nem egy DPM machine. 

Említettem az előbb, hogy két rákfenéje van az ágyúnak... na meg van még egy fél is, a pontosság személyében. Ugye egy lefűrészelt csövű 75 mm-es ágyútól nem vár sokat az ember, a maga 0,43-as pontosságával tényleg úgy működik mint egy sörétes puska, ami a páncélátütéssel fasírtban már tud kellemetlen pillanatokat okozni. 

Amit érdemes még megemlíteni, az a lövedék sebessége, az AP-é 600 m/sec, ami már önmagában is az egyik leglassabbnak számít a játékban, a HEAT meg no comment 480 m/sec, erősen emlékeztet egy középkori katapultra, tényleg már csak egy izmosabb vascső kellene és vissza lehetne ütögetni őket, annyira lassan szállnak. Egy értelmesebb tankkal simán félreugrasz előle, ha kellően nagy távolságból lő rád egy AMX 40.

Torony

Egy baromi jól megfabrikált kis teás kancsó. A 80/60/60 mm-es alap páncélvastagság már önmagában egész jónak tűnik, de mivel egy szinte teljesen kerek kis kübliről beszélünk, az effektív érték jóval e fölött van, valahol 110 és 140 között mozognak.

Amire érdemes odafigyelni az AMX 40-en az a kupola, a maga 80 mm-es páncélzatával könnyedén belőhető, de probléma egy szál sem, mivel hála a torony asszimetrikus kialakításának igen könnyen elrejthető, csak egy problémát okoz, hogy kicsit "féloldalassá" teszi a játékstílusunkat, hiszen ha ezt a gyenge pontot rejteni akarod, akkor  olyan helyekre indulsz majd, ahol tudod, hogy a tank jobb oldalát el tudod rejteni, ez pedig kissé bekorlátozza a mozgásteredet. Természetesen, ha az ellenfél kellően távol van tőled, te pedig mozogsz mint egy sajtkukac erősen leredukálhatod annak az esélyét, hogy ellője a kupoládat vagy más egyéb gyenge pontodat.

A torony egyetlen hibája a csőlehajlásban rejlik, a maga 7°-ával nem egy Pershing, de amit veszít a csőlehajláson, azt jócskán behajtja a páncéljával.

A torony forgási sebessége 27,7 °/sec, ami nos... lassú, de a lánc forgási sebességével együtt jól kiegészítik egymást.

Amit még érdemes megemlíteni az a látótáv, a maga 340 méterével némileg átlag alatti, de egy 10%-os optika könnyedén segít ezen, az így kapott 374 méterrel már azért lehet kezdeni valamit.

Felépítmény

Hasonlóan a toronyhoz ez szintén egy csupa gömb kis Michelin baba, a papírforma szerinti 60/65/45-ös érték pont emiatt csalóka, az effektív páncélzat ennél jóval magasabb, 85-105 körül változik, még a páncél döntése nélkül is, viszont ennek a tanknak a lényege pont hogy ebben rejlik, a sidescrapelésben (sok tank ellen fölösleges) és a páncélunk döntögetésében.

Természetesen, mint minden csupa páncél tankon, ezen is vannak gyenge pontok, mégpedig kettő, az egyik a sofőr figyelő nyílása, ami 65 mm-es effektív páncélzattal rendelkezik, így igen könnyedén belőhető, de a fent említett sidescrapeléssel és mocorgással egybekötött döntögetéssel az esetek többségében kiküszöbölhető. A másik gyenge pont a tank hasa, a maga 70 mm-es vastagságával (döntve 85 mm).

Viszont itt jön elő az AMX 40 legnagyobb szarvashibája, a szánalmasan alacsony HP képében. A maga 300-as értékével mintha egy Tier 3 tankban ülne az ember, a legutolsó stock könnyű tanknak is több HP-ja van mint neki. Egy Matildával (370), vagy B1-gyel (420) való találkozás igen izzasztó tud lenni, pláne az előbbi esetben, mivel a 'tilda a maga 121-es átütésével igen hamar svájci sajtot csinál a kacsából. Igazából valószínűleg pont emiatt utálják ennyire az AMX 40-et, mert hiába a páncél, 3 lövésből a legtöbb tank kivégzi a saját szintjén.

Az AMX 40-nel még egy elég furcsa módon is kitolt az élet, ugye ez egy könnyű tank, legalábbis papíron, amikről tudjuk, hogy mozgás közben is ugyanazzal az álcaértékkel bírnak, mint álló helyzetben... de nem az AMX 40, ő ugyanúgy megkapja a büntetését mozgás közben az álcázásra, mint a közepes és nehéz tankok. Álcázása is valahol e két kategória között helyezkedik el.

Felfüggesztés

Két kis cérnaszál, sajnos a kelleténél sokkal gyakrabban szakad, így egy javítás képesség, vagy egy javító láda (esetleg mindkettő) erősen ajánlott rá.

A test forgási sebessége 30°/sec, ami tűrhető, még a leggyorsabb könnyű tankok sem tudják büntetlenül leforogni. A talajellenállása viszont, hogy finoman fogalmazzak kapufa. Egyszerűen borzalmas amit művel amint elhagyja az aszfalt utakat...

Motor

Igen, van benne az is, kérem haladjon tovább, nincs itt semmi látnivaló. Egy 190 LE-s Somua LM, ami papíron 50 km/h-ig képes gyorsítani az AMX 40-et. Nos ez finoman fogalmazva is egy ordas hazugság... Akkor miért is nem megy ennyivel? Nos, ennek oka a tank 21 tonnájában és a 190 lóerőben keresendő, ebből a kettőből jön ki a 8,9-es LE/t erő, ami enyhén szólva is semmi, ezt az egészet meg még lábon lövi a már fentebb említett borzalmas talajellenállás, így a valós sebesség 12-25 km/h körül mozog, de ez a felső érték csakis ideális körülmények között érhető el, kicsit olyan feelingje van, mint a Flintstones-ből a lábbal hajtós autónak. 

Egy másik fricska a játék részéről, hogy a történelmi hitelesség jegyében nem rakható rá import benzin, amivel egy picit meg lehetne mozgatni ezt a kis punnyadt testet.

Ajánlott játékstílus

Első ránézésre egy nagyon jól páncélozott, ám annál kevésbé motorizált és felfegyverzett tanknak tűnik, ami lényegében igaz is róla. Brutális mennyiségű potenciális sebzést tud összeszedni, de az alacsony HP miatt érdemes ésszel játszani vele, nem pedig faltörőkosként használni, mert igen hamar csalódni fogunk benne, hiszen azt a 300 életerőt nagyon hamar lekapják róla, ha hagyjuk az ellenfelet a gyenge pontjaira lőni. A kacsa legjobban sidescrapelés közben mutatja meg az erejét, emiatt inkább a lassú sunnyogós támadás (máshogy nem is nagyon tud) vagy a védekezős játék fekszik neki igazán. Sajnos viszont a sebessége (vagy annak hiánya) megköveteli, hogy szinte folyamatosan mozgásba legyünk, hiszen hacsak nem olyan rendes az ellenfél, hogy odafáradjon a csövünk elé, elég nagy bajban leszünk, ha nem tapossuk a gázpedált.

Igazi ellenfelei a derp, HE köpködő tankok és a Matilda. Előbbiek mert igaz, hogy csak kis sebzéseket visznek bele egy lövéssel, de azt biztosan mindig meg fogod kapni, az alacsony HP-t pedig ők is igen hamar leakasztják rólad. Utóbbi pedig a magas páncélátütése és masszív páncélzata miatt, amit még HEAT-tel is sokszor problémás beütni. 

Sajnos az AMX 40-ről ugyanaz elmondható, mint a legtöbb csupa páncél tankról, hogy saját szintjén nagyon jól szuperál az irhája,  de tier V esetleg VI-ban bár nem okoz gondot egy tanknak sem átütni, ott marad a sidescrape és az ima. Sajnos az ágyú tier IV felett már igen sokat veszít a használhatóságából, még HEAT-tel is nagyon meg kell gondolni, hogy hova céloz az ember.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

 • Töltésgyorsító 
 • Célzásgyorsító, 
 • Optika

Ajánlott fogyóeszközök

 • Kis javítókészlet
 • Kis elsősegélycsomag
 • Kézi tűzoltókészülék vagy Ellátmány

Ajánlott legénységi képzettségek

Ugye nem gondoljátok, hogy ebbe a tankba bárki a kelleténél több csatát fog beleölni? Így ennél fogva ez a pont egy merőben költői kérdést feszeget, de ha mégis akadna olyan elvetemült egyén, aki közelebbi kapcsolatot szeretne ápolni ezzel a rút kiskacsával, akkor én a következőket javasolnám rá: 6. érzék, sima utazás, pillanatkép. 2. körben teljes javítás, aztán pedig BIA, a célzás- és a töltésidőt még jobban javítandó.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • Masszív páncélzat
 • Kacsa! Quack! Quack!

Hátrányai

 • Brutálisan alacsony HP
 • Nem létező mobilitás
 • Nincs egy értelmes ágyúja, a 75 mm-es cső tier V-VI-ban már szinte használhatatlan
 • HEAT arany lőszer, ami borzalmasan lassan repül

Kiknek ajánlott

Jelenleg az AMX 40 a játék egyik legelfuseráltabb tanknak látszó tárgya, játszhatatlansága már-már legendás, így nem véletlen, hogy sok idegbetegségéről híres streamer vállalkozik 10-12-48 órás AMX 40 maratonokra. Viszont bohókás megjelenésének hála mégis meglehetős népszerűségnek örvend és jó kezekben egy igazi kis buldózerré válik a tier IV csatákban (vagy legalábbis játszhatóvá). A kérdésre válaszolva senkinek nem merném nyugodt szívvel ajánlani a vele való játékot, mert még félreértenének és azt hinnék, hogy direkt akarok rosszat nekik... 

Ez a tank igazából egy önmagában véve jó koncepció totál elfuserált megvalósítása, végy egy tankot aminek nincs semmije, csak páncélja, de ne adj neki elég HP-t ahhoz, hogy bárkivel ki merjen állni. Adj neki 50 km/h végsebességet, de rakj bele egy dongót és felejtsd behúzva a kéziféket... Kicsit olyan Mátyás király ajándéka "tank" ez, ad is meg nem is, van is benne potenciál meg nincs is.

A jövő

A rút kiskacsa hamarosan még rútabb lesz, hiszen már készül a HD modellje, ami jelentős változásokat hoz majd a számára. Első sorban egy teljesen új alternatív tornyot fog kapni némileg kevesebb páncéllal, az ARL2C személyében, amit majd a Somua S 40-től kap majd kölcsön, ehhez jár a 47 mm-es SA 37 ágyú, ami a B1-ről már ismerős lehet. Ezek mellé még megkapja a Somua S 40 260 LE-s motorját is. Összességében véve fényes jövő áll az AMX 40 előtt, jó úton halad afelé, hogy egy igazi OP kis fókapusztító váljék belőle, amivel végre igazán élmény lesz majd játszani.


Az elemzést írta: OdinHUN

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:57

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  VonHunor · 6 éve
  üdv!

  egy és egyben a legfontosabb jótanács és javaslat is egyben:
  KERÜLD EL!
  SOHA NE JÁTSZ VELE!
  HAGYD KI!
  UGORD ÁT!!!!
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Audrey · 6 éve
  Amikor úgy döntöttem, hogy megmászom a francia könnyű ágat akkor tudtam jobban szemügyre venni és kipróbálni. Korábban találkoztam már vele és nagyon egy elfuserált tanknak tartottam és meg is lepődtem, hogy milyen hülyén néz ki, meg nem is olyan tank mint a többi
  Bevallom gyűlöltem És alig vártam azt, hogy végre túljussak rajta, mert az előző három tank sem volt piskóta de ez idegesített a legjobban. Volt rá példa, hogy kiröhögtek a játékos társaim amikor vele nyomultam és még az ellenséges társak is odaírtak nekem pár kedves szót
  Amikor viszont meglett az AMX ELC bis mégsem adtam el, mert valahol megszerettem a rút kiskacsát... Mégpedig a legjobban azért, mert nagyon jól pattognak le róla a lövedékek és frankó kis támogató tank tud lenni. :*
  Ha teljesen kimaxolom a legénységet akkor pedig még jobb lesz! Amit utálok rajta még mindig, az a lassúsága és annak ellenére, hogy könnyű tank sokszor a Heavyk is lehagytak a csata során és volt, hogy késve érkeztem meg a célhoz... De ez most már egyre jobb ahogy haladok vele és mivel már elit tank lett ezért gyorsabban fejlődnek a fiúk is
  Annak ajánlom akinek van idegrendszere kivárni azt, hogy felfejlődjön a legénység és nem lételeme a száguldozgatás.
  Nekem nő létemre tökéletes kis tank és így legalább nincs az sem, hogy 2-3 vagy akár 4 ugyanolyan tank van a csatában egy csapatban.
  Simán összeszedtem vele már 2-3 killt és eltettem már láb alól vele a nálam erősebb tankot is.
  Ha megszokja valaki és rájön a játék módjára akkor szerethető kiskacsa lesz belőle, de addig is amíg ide eljut vele valaki jó néhányszor garantált az, hogy okoz kellemetlen perceket és pár idegrohamot :P
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  crowley74 · 6 éve
  [quote name="Jackal_hun"]


  Odinhun: Churcill Gun Carrierről nem akarsz elemzést? Ritka mint a fehér hó és valami eszméletlenül szar tank Neked való, te ezekre mindig rápörögsz (gyanítom hogy a háttérben valami szado-mazo irányultság is kialakult az évek során )[/quote]
  Miért báncsátok a kicsi GC-t? [url]https://drive.google.com/file/d/0Bypm6Wk8kKN3UjdxSHVxX0dhaW8/view?usp=sharing[/url] A lényeg ebből nem látszik, egy artyval maradtunk ketten a végére és utána sikerült kilőni őket.

  A Kacsával a legviccesebb találkozásom a régi KV-1S-el volt. Kb. 2 méterről pattantam róla, jót röhögtünk mindketten
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Marcus · 6 éve
  Sziasztok!
  Amikor elkezdtem a wottal játszani,és nem érdekelt a stat,sőt nem is tudtam,hogy van ilyen,mivel az első netem játékom, mindig éppen az a tank kellet amit a csatákban láttam.Az elején pár csatával rendelkeztem azt hittem van a játékban egy olyan tank amit nem lehet kilőni halhatatlan.Pont egy ilyen tankkal futottam össze,és kitáraztam rajta egy tier 3-as tankkal.sehol nem tudtam átütni ő meg kiszedett, és kilőtt vagy 6 tankot,és meglett neki a top gun,mondom magamnak ez a tank kell nekem,meg is lett 4 lövésből kiszedtek.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Chaos_42 · 6 éve
  Én még akkor játszottam vele amikor felderítő MM-je volt!!! Akkor volt izgalmas és idegölő vele játszani, nem most.
  A tier8 meccsek kitörölhetetlen emlékeket és frusztrációkat karmoltak belém... :trollol:
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  H65vup · 6 éve
  Én sokáig megtartottam.... amennyire utáltam az elején annyira megszerettem a végére! Fullra kihúzva felszerelve jó legénység , stb... hatalmas WN8-at tudott produkálni csatánként! Meglepően jó tud lenni a saját Tierben... egyedüli undorító ellenfele a Matilda + Hetzer ... szinte képtelen voltam őket átlőni még golddal sem.. Nagyobb Tieben meg KV-1, O-I Exp és hasonló tankok támadását még hátulról is el kell felejteni vele..
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Long Johanny · 6 éve
  AMX 40 - a vér kacsa. :izmena:
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  CrawlingChaos · 6 éve
  Nyilván hülye vagyok, mert nem nyomtam rá free xp-t.
  Ahogy írtam is, ha lett volna elég szabad xp, biztosan feladom, de mivel ezt az accountot a francia ágak fejlesztésével kezdtem, amikor az amx 40-hez értem, még csak pár száz csatán voltam túl, úgyhogy nem sok szabad xp-m volt... :P Ahogy a B1 átugrására sem. De ehhez képest már a B1-et is szinte élveztem (legalább ugye azzal nem láttam T6-os meccseket)...
  Ahogy visszaemlékszem, annak idején amikor elkezdtem játszani, még voltak olyan hülye elképzeléseim, hogy minden tankot kipróbálok. Aztán ez az AMX40-es élményeim után gyorsan elmúlt, és utóbb úgy módosítottam, hogy tesztszerveren mindent kipróbálok..
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  treffhetes10 · 6 éve
  Új acc, pénzem sem volt rá, nemhogy 15k free tp-m. :-*
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  rejkov · 6 éve
  Az amx38 fejlesztési fájában az amx40 helyett azt kellett volna tenni, hogy kifejlesztheted az elc-t 15000 free xp-ért.

  Ez a tank olyan reménytelenül semmi, hogy a vákuumban sem szúrna szemet senkinek. És amikor játszottam vele, valami elvetemült wg-s agyhalott miatt még tier 8-ig terjedő 4-es scout mm-je volt. Ez volt az egyetlen tank, ami miatt vettem free xp-t.

  Épeszű ember ennek a közelébe sem megy.
Tovább a kategóriában: ELC AMX - Elemzés »
© 2022 WOTINFO. Minden jog fenntartva.