Jelenleg

10
látogatónk van

2015. január 8. 10:06

WZ-111 model 1-4 - Elemzés

Írta:
(35 szavazat)
50 hozzászólás

Paraméterek

Ágyú

Egy kicsit el kell kanyarodnom az ágyú paramétereitől és meg kell említenem a borzalmasan nehéz fejlesztési ágat, amely sújtja a tankot. Én direkt nem játszottam a hozott ágyúval (ami egyébként a 110 csúcs ágyúja), hanem kihúztam szabad XP-ből a top ágyút, de mennyit is kell ehhez költenünk?

 • WZ 111 Model 4 lánctalp: 24.200 XP
 • WZ 111 torony: 24.000 XP
 • 130 mm 59-130T ágyú: 66.000 XP

Ez összesen 114.200 XP!!!, ami iszonyatosan sok, még szerencse, hogy bizonyos időszakokban olcsóbban lehet aranyat venni és konvertálni, de ezt mindenki tartsa észben, aki a tankot normálisan akarja használni. Ennek hiányában marad a 110-es top ágyúja, nagyrészt prémium lőszerrel használva (T10-es heavyket mással nem nagyon lehet átütni).

A csúcs ágyú egy iszonyatosan brutális durung - Conan a barbár kétkezes kardja - egy 130 mm-es szörnyeteg 244/340/65-ös átütéssel és 490-es alfa sebzéssel. További jó tulajdonsága, hogy szereti az RNG a sebzést felfele dobálni, nekem az 550-es sebzések egyáltalán nem ritkák vele. Tűrhetően szűkül (2,9) és nem túl pontatlan (0,4) egy nehéz tankhoz képest, de azért nem mi leszünk a fő mesterlövészek a csapatban. Ezzel az ágyúval a 2000-es átlagsebzést simán lehet tartani, ehhez 4 db sebző lövést kell bevinnünk (2625-től kapjuk 1 megölt ellenfél mellett a unicum WN8-at). Egy nehéz tank esetében nem igazán érdekesek az ágyú szórási és mozgás közbeni szétesési értékei és egyébként is csak előre hátra fogunk mozogni közelharcban, tornyunkat mindig az ellenfél felé fordítva.

Az ágyú hihetetlenül gyorsan lő az alfájához képest, 100%-os legényéggel, ventilátorral és töltésgyorsítóval 11,8 másodperc alatt, de ez BIA-val + kajával szerintem 11-re levihető, ami 2673 sebzés/perc értékével igen magasnak számít. Összehasonlítási alapként az E 75 hasonló alfával rendelkező ágyúja - ha jól emlékszem - 14 másodperc alatt tölt be.

A lövedék sebessége picit alacsony, 930 m/s, ez néha tud zavaró lenni, de minél közelebb állunk annál kevésbé idegesítő.

Torony

Igen kemény, csepp-forma torony, meglehetősen jó védettséggel, amely számszerűen 230/120/60 mm-es vastagsággal bír. Szemből 250+ védettséget ad, nem ritka, hogy a T10 TD-k is pattannak róla. Sajnos a tetején van két parancsnoki kupola, a szemből bal oldali 160+ míg a jobb oldali 100+-os átütéssel belőhető. Van egy kvázi gyenge pont a torony bal oldalán, az ágyútalp és a torony hegesztése között itt "csak" 233 mm a páncélzat, de ezt ember nem fogja lőni (maximum az E 50M 0,30-as ágyúja), a parancsnoki kupola sokkal könnyebb célpont.

A toronyforgásunk 26 fok, amolyan nehéz tankos, a látótávunk viszont kifejezetten jó, 400 méter. Itt egy pillanatig elgondolkodtam, hogy ne használjak-e optikát, de sajnos az ágyú mesterlövészkedésre alkalmatlan, ettől persze még a 440 méteres látótáv a végjátékban jól jöhet. A top torony feltételével az életerőnk 1850-re egészül ki, ami átlagos értéknek mondható a nehéz tankok között.

A tank csőlehajlása -5 fok, ez nem túl sok, amolyan oroszos-kínais, éppen elég. Felfele +19 fokban tudjuk kitéríteni az ágyút, amely kellemes, nem nagyon emlékszem rá, hogy ezzel gondom lett volna. Dombokra azért ne másszunk fel, mert nem lesz sok sikerélményünk.

Felépítmény

A test meglehetősen érdekes formája egyszerre áldás és átok is. Egyrészt a klasszikus orosz koppintásoknál megtalálható ék alakú kialakítás (pike nose), másrészt az ékalak fölött egy keresztbe húzott, döntött, vállakkal ellátott letörés található. Az effektív értékek elég változóak, az ellenfél magasságától és a távolságtól is függenek. A felső front lemez 220-280 mm között váltakozik, a gyári értékek 120/80/60 mm-t adnak meg. A has itt is hatalmas gyenge pont, nagyjából 120 mm körüli átütéssel már átlőhető, rejtsük el, amennyire tudjuk.

Fontos, hogy mind az alattunk lévő, mind a felettünk lévő tankok nagy eséllyel át fognak lőni minket, mert vagy a hasunkat fogják támadni vagy pedig a felépítményünk szögét csökkentik drasztikusan. Törekedjünk arra, hogy lehetőség szerint mindig vagy azonos magasságban legyünk az ellenféllel - takarva a hasunkat valamilyen tereptárggyal - vagy egy enyhe dombon felaraszolva (Airfield pálya közepe, ahol a nehéz tankok találkoznak) csak a tornyunk látszódjon ki.

Sajnos oldalazva (side-scrape) a tank nem túl erős, mert ha automatikus lepattanó szögben tartjuk, akkor remekül belövik a vállpáncélt, ha pedig ennél kisebb szögben, akkor meg a 80 mm-es oldallemez nem véd eleget (60 fokban is csak 160 mm), vagyis a tank erre nem igazán alkalmas, nem egy IS-4.

Rejtőzködés? Az mi? Ne legyél már gyáva.

Felfüggesztés

Különösebben sok érdekeset nem lehet róla elmondani. A test forgási sebessége 28 fok, ez nem sok, de nem is kevés, azért a gyorsabb közepes tankok körbe tudnak autózni, mindig forogjunk a toronnyal és a testtel egyszerre. Sajnos kell a nagyobb lánc hogy feltegyük a tornyot és az ágyút, nagyjából ennyi a szerepe.

Motor

600 lóerő, 12%-os gyulladási esély, a tank egyik legjobb pontja. Megfelelően gyorsítja fel a testet, viszonylag gyorsan eléri a közepes tankos 50km/órás sebességet, kanyarodni már kevésbé szeret, de arra éppen elég hogy a kulcspozíciókba elérjünk vele, illetve hogy a közepes tankokkal együtt tudjunk mozogni. Ez egy hatalmas előny az olyan pályákon, ahol gyorsan kell kulcspozícióba érni, pl.: Karelia domb a közelebbi oldalról, El Halluf bal felső sarka (C2) az áthaladó nehezek lövésére, Airfield terasz stb...

A tankot szemből nem nagyon gyújtották ki a meccsek alatt, oldalról viszont azért van rá egy kis esély, de alapból nem jellemző, hogy a kelleténél többször égne. Itt is igaz az az általános szabály, hogy az orrát MINDIG az ellenfél felé tartsuk. A kis gyulladási esély egyben magában hordozza a lehetőségét annak, hogy prémium kajával vagy nagy javítókészlettel szereljük fel, én az utóbbit preferáltam, a sok közelharci mutatvány miatt.

Ajánlott játékstílus

Néhány gondolat az ék alakú tanktest kialakításhoz:

 • NE forgassuk a tanktestet, mert ezzel csökkentjük az effektív értékét a páncélnak.
 • Mindig teljesen szemben álljunk az ellenféllel, mert ekkor a legmagasabb az effektív páncélértékünk, harc közben csak előre hátra mozogjunk, provokálva azt, hogy a lövés a felső lemezünkre menjen.
 • A tank nagy rákfenéje a sarokharc, mert a tanktestet az ellenfél felé forgatva a váll lemezt (a kis, döntött rész, szemből állva közel automatikus pattanó szögben álló terület) hihetetlenül könnyű belőni (IS-3 folyamatosan belövi a 225-ös átütésével). Másik probléma hogy jellemzően nem a sarkok azok a helyek, ahol a tankokat hulldown pozícióba lehet tenni, ezért kerüljük a sarokharcot, inkább engedjük ki az ellenfelet, majd mikor kijött, másszunk az arcába (facehug).
 • Azonos magasságú nehezeknél és gyakorlatilag minden közepes és könnyű tanknál menjünk olyan közel amennyire csak lehet, hogy csak a tornyunkat és a front páncélunk extrém szögeit tudják lőni, ezzel elrejthetjük az alsó lemezt.
 • Az ágyúnk felemelésével tudjuk közelharcban blokkolni a parancsnoki kupolára menő lövéseket, mert az ágyúcső elnyeli a lövést, viszont besárgul, de ezzel ráérünk a közelharc túlélése után foglalkozni.
 • A közepes tankokat nyomjuk tárgyakhoz, hogy ne tudjanak körözni és közelről tunkoljuk szét őket.
 • Akikkel nem szabad face hugolni: nálunk magasabb tankok, mint pl: E 100, MAUS illetve a nagy átütésű TD-k, őket próbáljuk megkerülni egy lánc után, amit az első görgő srégen meglövésével érhetünk el, ez egyben sebez is. MAUS és E 100 esetén álljunk az oldalukba, ha szerencsénk van csak a  tornyunkat tudják lőni.
 • A 244-es átütés nem mindig elég az E 75, MAUS, E 100 alsó lemezének belövéséhez, az IS-7-éhez pedig 80%-ban nem, ezért itt töltsünk HEAT-et, mert nincs más opció (volt olyan hogy 3x pattantam E 75 alsó lemezéről az alacsony dobások miatt), további előny, hogy a HEAT lepattanási szöge 80 fok, szemben a normál 70 fokos AP lepattanással.
 • Lőjünk minél többet, mert gyorsan töltünk, ez sok ellenfelet meg fog lepni, általában alá becsülik a töltési időt. Ez az egyik olyan tank szerintem, amit érdemes plusz kajával felszerelni, mert a 11 másodperc körüli töltésidő sok embert meg szokott lepni.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

 • Töltésgyorsító 
 • Fokozott szellőzés 
 • Vertikális stabilizátor 

Ajánlott fogyóeszközök

 • Automatikus tűzoltó készülék / Nagy javítókészlet / Kaja
 • Kis javítókészlet 
 • Kis elsősegély csomag

Ajánlott legénységi képzettségek

Szokásos ellenségnek való kitettséget csökkentő képzettségek (exposure time), amelyek javítják az ágyú karakterisztikáját, majd Elit Alakulat mindenkinek, majd Javítás (persze mindig a Javítás képzettségeket cserélgetve). A 4. képzettség nem nagyon szokott összejönni, ha még is, akkor én a forgást és a látótávot növelő képzettségeket részesíteném előnyben

 • Parancsnok: Hatodik érzék » Elit Alakulat » Javítás » Úgy sem lesz meg mert kínai
 • Lövész: Pillatankép » Elit Alakulat » Javítás » Úgy sem lesz meg mert kínai
 • Vezető: Sima Futás » Elit Alakulat » Javítás » Úgy sem lesz meg mert kínai
 • Töltő: Biztonságos elh. » Elit Alakulat » Javítás » Úgy sem lesz meg mert kínai

Bevétel

Meglepő, de képes bevételt termelni, ha nem erőltetjük a HEAT lőszer használatát. Jobb meccsek után 30-40K kreditet tud hozni (ez itt a nagyon magas, 6K+ sebzésre vonatkozik), átlagban inkább 10K körül termel, ennek oka a brutális alfa sebzéshez tartozó elfogadható ár 1118/4800/978. Vesztett meccs és gyakori HEAT esetén viszont igen gyorsan pénztemetővé válik. A vbaddict.net adatai alapján egyébként az utolsó (8.) a sorban a T9-es nehezek között, ez -6.056 kreditet jelent.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • Közepes tankos sebesség
 • Megfelelő használat esetén kiváló testpáncél
 • Kemény torony
 • Nagy alfa sebzés
 • Gyors töltés
 • Modulsebzésre nem érzékeny

Hátrányai

 • Nagy gyenge pontok, amelyek még a nagyon rossz játékosok számára is egyértelműek
 • A páncél nagyon sokat veszít effektív értékéből ha alacsonyabban állunk mint az ellenfél
 • Pocsék sarokharcos
 • Ha nem tudjuk hulldownba tenni, a T6-osok is átlövik
 • Ágyú néha derpre hajlamos
 • A statisztikák szerint nem jól keres

Kiknek ajánlott

Ez a tank a WOT Tini Nindzsa Teknőce, egy közepes tank génekkel beoltott nehéz tank, amely szerencsére mind két oldal előnyös tulajdonságait örökölte (nem úgy mint a T-34-2 és a T-34-3). Aki szereti a gyors tankokat, szeret időben megfelelő pozícióba érni, jó nagyot odacsapni, érdeklik az érdekes tankok és nem leszegett fejjel előre rohanó tulok módjára játszik a nehéz tankokkal, az szeretni fogja. Közepes tankos farkas falkához is jól illő tank, mert képes a közepes tankokkal együtt mozogni és helyettük felvenni a sebzést. Az egyik legjobb nehéz tank a szintjén, de a játékstílusa eltér a páncélkialakítás furcsaságai miatt a tankok egy jelentős részétől. Akit nem zavar a kicsi ágyúsüllyedés és a bolondbiztos páncél hiánya, annak bátran ajánlható, ám a kezdő játékosokat könnyen megtréfálhatja, de ez általánosságban az egész kínai ágra elmondható.

Videó

{youtube}v6ZZWqt7gH4|690|420{/youtube}


Az elemzést írta: Jackal_hun

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:04

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Zedetu
  • Tankos
  · 7 éve
  [quote name="Jackal_hun"]
  Zedetu: welcome [/quote]

  Kartörésem volt... 7 hét.. DE HOL A VÁLASZ A KÉRDÉSEIMRE?? :-x :P
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Jackal_hun
  • Tankos
  · 7 éve
  [quote name="plutoka"][quote name="Jackal_hun"]
  Akkor az Achilleses elemzésemben csalatkozni fogsz, szerintem nem jó tank (főleg a Hellcat miatt) [/quote]

  A Hellcat-et egy rég letűnt világ királyának tekintem, akit megölt a világ romboló NerfHummer. Véleményem szerintem csak vallási és egyéb fanatikusok játszanak vele, de könnyen megcáfolhattok

  Elfogultság miatt imádom Achillest, mert a tipikus angol puttyogtató, nem AT van a nevében és csak a forgó tornyos TD-kel vagyok hajlandó sokat játszani - kivéve persze E3. Használható tank, sok hibával, amit meg kell szokni és nem mérgelődni rajta. De ez már off topic asszem.[/quote]


  Így kezdődik a hátrányok rovat nálam:
  - angol :P

  Szóval valakinek ez előny, valakinek ez hátrány. Nekem meggyőződésem, hogy a WG valamiért szívatja az angol ágat...
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  plutoka
  • Tankos
  · 7 éve
  [quote name="Jackal_hun"]
  Akkor az Achilleses elemzésemben csalatkozni fogsz, szerintem nem jó tank (főleg a Hellcat miatt) [/quote]

  A Hellcat-et egy rég letűnt világ királyának tekintem, akit megölt a világ romboló NerfHummer. Véleményem szerintem csak vallási és egyéb fanatikusok játszanak vele, de könnyen megcáfolhattok

  Elfogultság miatt imádom Achillest, mert a tipikus angol puttyogtató, nem AT van a nevében és csak a forgó tornyos TD-kel vagyok hajlandó sokat játszani - kivéve persze E3. Használható tank, sok hibával, amit meg kell szokni és nem mérgelődni rajta. De ez már off topic asszem.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Jackal_hun
  • Tankos
  · 7 éve
  [quote name="plutoka"]Köszi az elemzést! A kínai nehéz ág engem mindig elgondolkoztat. A nem létező csőlehajlás és a brutális alpha sebzés pont 2 olyan érv, ami alapján nem tudom eldönteni, hogy álljak-e nekik, vagy sem.
  110 egy jó alternatívája az Is3-nak, de az ág végén ülő 113-ról nem tudok sokat. Most még jobban gondolkodok ezen az ágon, hála a WZ-111 premiumnak. Szerinted érdemes időt és csataszámot ölni ebbe az ágba, vagy még mindig jobb a német E100/Maus ág?

  Bulldog és Achiles elemzést szintén várom, imádom mindkét tankot [/quote]

  A kínai ág ilyen:
  med: type58-T-34-1 király, T-34-2 szar, WZ-120 jó, 121 szar
  heavy: IS2-t nem szerettem (de van aki igen), 110 jó, WZ-111-1-4 jó, 113 állítólag nem jó

  Ha CW-zni akarsz, felejtsd el, egyébként nem rossz, én a német heavy ágat nem szeretem, mert a MAUS ág nem vezet sehova, az E100 meg nekem nagyon lassú, nem az én stílusom.

  Akkor az Achilleses elemzésemben csalatkozni fogsz, szerintem nem jó tank (főleg a Hellcat miatt)

  [quote name="Gzula_HUN"]A legelső bekezdéshez: Ha kevés a szabad XP akkor az erősített felüggesztés felszerelést kell felrakni, azzal elbírja a tornyot és a löveget. Miután megvan tapasztalat az erősebb lácra, le lehet venni, helyére ventit vagy akármit lehet rakni.

  Egyébként jó tank, nekem mondjuk a 113 jobban bejön.[/quote]

  Igen ez igaz Majd legközelebb gondolok rá, köszi.

  Zedetu: welcome
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Zedetu
  • Tankos
  · 7 éve
  Jó elemzés :-) főleg a vége. köszönjük. Én 5 pontot adtam rá.. persze a videó is magáért beszél.

  Milyen célkereszt ez? Illetve miért nem oda mutat esetenként ahová lő pl.: 4:26-nál? Vagy rosszul láttam?

  Köszi
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Petike75
  • Tankos
  · 7 éve
  Az IS-3 elég jól nyomta.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Dodge94HUN · 7 éve
  [quote name="Jackal_hun"]Dodge:

  Két hónapja kész, de a belső elhárítás túl hosszúnak találta és még nem csonkítottam meg
  [/quote]

  Damnit... na akkor most megnézem, hogy melyik tankról írhatnék
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  plutoka
  • Tankos
  · 7 éve
  Köszi az elemzést! A kínai nehéz ág engem mindig elgondolkoztat. A nem létező csőlehajlás és a brutális alpha sebzés pont 2 olyan érv, ami alapján nem tudom eldönteni, hogy álljak-e nekik, vagy sem.
  110 egy jó alternatívája az Is3-nak, de az ág végén ülő 113-ról nem tudok sokat. Most még jobban gondolkodok ezen az ágon, hála a WZ-111 premiumnak. Szerinted érdemes időt és csataszámot ölni ebbe az ágba, vagy még mindig jobb a német E100/Maus ág?

  Bulldog és Achiles elemzést szintén várom, imádom mindkét tankot
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Gzula_HUN
  • Tankos
  · 7 éve
  A legelső bekezdéshez: Ha kevés a szabad XP akkor az erősített felüggesztés felszerelést kell felrakni, azzal elbírja a tornyot és a löveget. Miután megvan tapasztalat az erősebb lácra, le lehet venni, helyére ventit vagy akármit lehet rakni.

  Egyébként jó tank, nekem mondjuk a 113 jobban bejön.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Jackal_hun
  • Tankos
  · 7 éve
  Dodge:

  Két hónapja kész, de a belső elhárítás túl hosszúnak találta és még nem csonkítottam meg

  [quote name="pitzen"]Grat a leíráshoz, milyen jól jött volna ez egy évvel ezelőtt... Bár említetted a leírásban, én elég nagy hátránynak tartom, hogy az ágyú csőlehajlása elég siralmas (a 113-é meg katasztrófa).[/quote]

  Nem sok, de ez amolyan standard a nehéz tankoknál és sok esetben nem számít, mert közelharcolsz. TD-nél vagy mednél fájdalmasabb lenne
Tovább a kategóriában: 110 - Elemzés »
© 2022 WOTINFO. Minden jog fenntartva.