Jelenleg

18
látogatónk van

2015. január 6. 11:11

STB-1 - Elemzés

Írta:
(59 szavazat)
76 hozzászólás

Bevezető - "Orosz rulett Japán módra"

A címből nyilván kihallatszik, hogy nem voltam maradéktalanul elégedett a T10-es japán közepes tankkal. A keserű szájíz okozója a túlzott várakozás, az ág utolsó "CW esélyes" tankja, az angol nyelvű fórumokon olvasható - szerintem indokolatlan - lelkesedés, ami a tankot körüllengte, nálam nem volt tapasztalható. Az okok, amelyekre az elemzést is kihegyeztem, lejjebb olvashatóak (az értékeket a World of Tanks programból másoltam ki, mert ez tekinthető hivatalosnak).

Paraméterek

Ágyú

Van egy papíron igen kellemes, sebzésében (390) sztenderdnek mondható, 258/330-as átütésű ágyúnk, amelyet APCR/HEAT lőszerrel tölthetünk meg. A 0,36-os már-már közepes tankos pontosságú, 2,3 másodperc alatt szűkülő ágyúnk sajnos csak papíron ilyen remek. Az ágyút igazából a rejtett értékei fojtják meg és ez fog minket a játék alatt az őrületbe kergetni. Összehasonlítva ugyanis a konkurens közepes tankokkal, igen pontatlannak érződik, hajlamos mellé vagy földbe lőni és sajnos a mozgásból leadott lövéseink is leginkább a lottó sorsolásra emlékeztetnek (szerencsére jobb arányokkal). A pontatlanságból következően az ágyú mindig akkor hagy minket cserben, amikor döntő szituációban kellene sebzést bevinnünk, amit azzal tetéz, hogy a lövéseink egy elég nagy százaléka egyszerűen elnyelődik a tankok oldalán (lánc és föld illesztése) vagy felpattan a torony oldalára. Összehasonlítva a konkurenciával, az orosz közepes tankok sokkal pontosabbak, jobban lőnek mozgásból és a célzó körük is kevésbé ugrik szét, ha forgatjuk a tornyunkat, az M48 Puttony pedig gyorsabban szűkül, ezért kapáslövésre alkalmasabb.

Az ágyú torkolati sebessége az egyik legnagyobb a játékban, a lövedék úgy mozog, mint ha zsinóron húznák. Az ágyú ezen tulajdonsága igen kellemes, amikor távoli célpontokat akarunk eltalálni.

Szerencsére a tank lőgyorsasággal ellensúlyozza fenti hiányosságát, BIA+ventillátor+töltésgyorsítóval ez az érték 6,6 mp, ami 3545 sebzés/perces értékével kiemelkedő. Ez az érték nagyjából megegyezik az Object 140, a T-62A (3447 seb/perc) illetve az Object 430 (3555 seb/perc) DPM-ével.

Összefoglalva, mivel pontatlanok vagyunk de gyorsan lövünk, lőjünk minél többet, helyezzük a mennyiséget a minőség elé (angol terminológiával: volume shooter) és igyekezzünk minél kevésbé kitenni a tankot ellenséges tűznek, bár ezt a minimális páncélzat és a lassú szűkülés sem támogatja.

Torony

Szegény ember orosz tornya, amolyan van is, nincs is értékekkel, 132/132/37 mm védettséget adva. Ez papíron semmi, de igazából egy lefordított palacsintasütőt kell elképzelnünk, ami extrém szögeket ad, legalábbis szemből. Ez a legtöbb helyen 250+ páncélvédettséget ad, de az ágyútalp körül 200+ átütéssel, míg a parancsnoki kupolákon 120+ átütéssel is be lehet lőni. A nehéz és közepes tankokat általában megbízhatóan pattintja, de a kicsi alapértékeknek köszönhetően a prémium lőszerek egyszerűen átmennek rajta és a páncélvadászokkal sem érdemes emberkednünk.

Az ágyú csőlehajlása kimondottan jó -10 fok, ami a tornyot még inkább extrém szögbe képes dönteni, ami sokszor generál automatikus lepattanókat. Fölfele nem ilyen rózsás a helyzet, a +13 fok szinte már AMX 50 120-as kínszenvedést képes okozni. Vigyázzunk, hogy ne kelljen közvetlen felettünk álló ellenfélre lőnünk (pl. Cliff teteje).

Torony forgás 42 fok, látótávolság 410 méter, mindkettő átlagon felülinek mondható, a tanknak nem ezek a gyenge pontjai.

Felépítmény

Vizes WC papír guriga érzés, 110/35/25 mm-es oldalról és hátulról overmatch szabályra hajlamos test, ne álljunk le vele hadakozni szemtől szemben. A frontpáncél effektív értéke valahol 140 mm körül van, de ez kit érdekel egy olyan mezőnyben ahol a legkisebb átütés is 240 fölött van? Az alacsony értékek sajnos magukkal vonják azt is, hogy még a T7-es könnyű tankok is át tudnak ütni ha nem vigyázunk (Bulldog pl. 1500-at képes belénktárazni a 175 mm-es átütésével). Úgy játszunk vele, mint a Leopárddal és az előző Japán közepes tankokkal vagy mint egy lassú könnyű tankkal. MINDEN TALÁLAT SEBEZ, amit a testre kapunk. A tüzérség imád minket, mozogjunk minél többet, mert a T8-as tüzérek is 1000-es tockosokat tudnak kiosztani.

Sajnos a helyzetet súlyosbítja, hogy hajlamos mindenféle modul sebzést összeszedni, a dupla ammo rack nem lesz ismeretlen jelenség számunkra, ezen kívül az ágyúja is hajlamos a frontális találatoktól elromlani.

Az álcája nem rossz, 13,7/10,3/2,9% és bár az oroszoknak 2-4%-kal magasabb, azért nem vagyunk egy világító fáklya az éjszakában. 1950 HP-val rendelkezünk, ami pont belefér egy Bat Chat 25t tárjába :(

Felfüggesztés

52 fokos szupergyors forgás, könnyű vele oldalba támadni az ellenfeleket, sajnos a láncot azonban igen könnyen ledobja, ami nem túl egészséges egy olyan tankra nézve, amelynek a teste páncélt csak nyomokban tartalmaz. Borzalmasan lassan javítja meg a láncát (nem emlékszem pontosan de olyan 13 mp?), nem egyszer haltam meg permatrackel (nem találtam rá jó magyar szót), ezért a javítás kiemelt helyet érdemel(ne) a képzettségek között, sajnos azonban erre nem lesz lehetőségünk, mert először más tulajdonságait kell képzettségekből kompenzálni.

Motor

750 lőerős motor gyorsítja 52 km/órára a tankunkat, ami nem tűnik rossznak (ez nagyjából a T-62A végsebessége), de nagyjából másfélszerese a talajellenállása (0,96/1,06/2,11 vs. 0,48/0,48/1,34) az orosz közepes tankoknak, ami meglehetősen idegesítő tud lenni, amikor a susnyáson akarunk átcsapatni a meccs elején, hogy elfoglaljunk egy kulcspontot. Többször versenyeztem AMX 50B-vel és sokszor ő ért oda előbb, ami egy közepes tank esetén elég kiábrándító.

Papíron nagyon jó, 12%-os gyulladási hajlam, ami két dolgot is jelent:

 • elhagyhatjuk a tűzoltó készüléket és tehetünk helyette egy nagy javítót (kelleni fog a frekventált modulsebződés miatt)
 • tehetünk helyette ételt a tankba, ha elég bátrak vagyunk

Sajnos az állandó besebződés oka az is, hogy az alacsony kigyulladás ellenére is elég sokszor ég a tank, én nem mertem kivenni a saját automatikus tűzoltó készülékemet. A vérprofik persze próbálkozhatnak vele, én is így tettem, de végül visszatértem a nagyobb biztonságot adó tűzoltó készülékhez, köszönhetően a fenti jelenségnek.

Ajánlott játékstílus

Minél inkább kerüljük a sebződést, használjuk ki 10 fokos csőlehajlásunkat, látogassuk sűrűn a dombok tetejét és szúrjunk oda, ahová lehet. Használjuk a tornyunkat az ellenfél lövésének kiprovokálására, ez viszonylag megbízhatóan pattint (pl. Artic Region északi oldaláról indulva az árokban végighaladva lőhetjük az átmenőket a nyugati oldalon). Soha ne álljunk le senkivel közelharcolni, mert a testen a pattintás esélye rendkívül kicsi, meneküljünk még időben, amíg lehet, ezért a Minimap megfelelő használata KIEMELTEN FONTOS. Akinek van jogosítványa, tekintsen úgy a tankra, mint ha folyamatosan minden tükörben néznie kellene a körülötte közlekedőket.

Ne bocsátkozzunk sebességversenybe más közepesekkel (Bat, orosz közepesek, Leopard), mert bár a sebességünk nem rossz, a pocsék talajellenállásunk miatt viszont váratlan helyeken fogunk lelassulni. Tipikus ilyen hely Karelia pályán vagy Mines-on a "Hill rush"... Felejtsük el. Inkább a mélyedésekben megbújva tornyozzunk, mert ha felfele menet kapunk egy láncot, már mehetünk is a garázs posztereit nézegetni.

NAGYON MESSZIRE kerüljük el a Bat Chat 25t-t, mert egy tárból kiszed még automatikus célzással is, ezért sose szakadjunk le a csapattársaktól (engem számtalanszor ölt meg egy tárból Bc. mikor magányosan kóboroltam). 

Keressünk magunknak egy izmos nehéz tankot (IS-7, E 100), akinek a páncélját használva tűzgyorsasággal leszecskázhatjuk az ellenfelet (lásd a mellékelt videót).

E 100 és MAUS ellen szemből egyből válthatunk HEAT-re és lőhetjük a lapos toronyfront közepét. Amennyiben látótávolság szélén táncolunk, ők nem fognak minket látni, mi kényelmesen lődözhetjük őket.

Használjuk ki, hogy nálunk messzebbre csak az M48 lát, bár az ágyú nem egy sebész szike, de sok esetben nincs más esélyünk elkerülni a közvetlen harcot. Ne felejtsük el, minél többet lőni, hiszen pontatlanságunkat mennyiséggel kell kompenzálnunk.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

 • Közepes kaliberű tank töltésgyorsító (medium gun rammer)
 • Optika (coated optics)
 • Stabilizátor MK1 (vertical stabilizer)

Ajánlott fogyóeszközök

 • Automatikus tűzoltó készülék (bátrabbaknak prémium kaja, biztonságra törekvőknek nagy javítókészlet)
 • Kis javítókészlet
 • Kis elsősegélycsomag

Ajánlott legénységi képzettségek

Tipikusan az a tank, amire 8 sornyi képzettség sem lenne elég. Első körben javítsunk az ágyú pocsék szórásán, ezért vegyük fel a szokásos képzettségeket (lásd a táblázatot), második körben álcázás, harmadik körben maximalizáljuk a tűzgyorsaságot. A negyedik kör véleményes, lehet teljes javítás, hogy ne láncoljanak le állandóan, de lehet vegyes képzettségekkel is feltölteni, amelyek segítenek a talajellenálláson, illetve növelik a látótávolságunkat (amennyiben erre akarunk építeni): Sasszem, javítás, off-road vezetés, helyzetfelismerés.

Bevétel

Azt gondolom ez a szekció nem igazán mérvadó egy T10-es tank esetében, de megnéztem a statisztikákat, ez a tank a közepesek között 11-ik -14.000 kredittel. A lőszerek sorrendben 1200/4800/880 kreditbe kerülnek, a tank 60 lőszert tud magával vinni, én a 32/15/3-as leosztást preferáltam, ennek ellövéséhez nagy mágusnak kell lenni (gyakorlatilag lehetetlen értelmes körülmények között).

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • Rendkívül magas sebzés/perc érték
 • Jó forgás, viszonylag gyors
 • Jó csőlehajlás
 • Elég jó torony páncél, ami szögekre és nem vastagságra épít
 • Nagy HEAT átütés a vastag páncélú tankok ellen (330 mm: E 100, MAUS)
 • Nagy látótáv (410 m)

Hátrányai

 • Idegesítően rossz ágyúkarakterisztikák egy közepes tankhoz képest
 • Pocsék talajellenállás laza talajon
 • Kiábrándító csőemelkedés
 • Sűrű modulsebződés, főleg lőszerrekesz, ágyú
 • Közelharcban gyenge, távolra nem elég pontos
 • A leírtaknál sűrűbben gyullad ki
 • Vannak nála sokkal jobbak a saját feladatára

Kiknek ajánlott

Kezdőknek semmiképpen. Nagyon nem toleráns a hibákkal szemben és sajnos erre a hátrányai is rátesznek egy nagy lapáttal (nincs páncél, sűrű lőszerrekesz sérülés, sokat lő mellé), amelyek képesek egyszerre halmozottan sújtani minket (pl. tüzérség splash sebzése). Ha összességében meg kellene fogalmaznom, mit éreztem, miközben játszottam vele, azt mondanám, folyamatos görcsös erőlködés, hogy jól menjen vele a játék, mindezt úgy, hogy ennek ellenére is 450 meccset lejátszottam vele. Próbáltam, próbáltam, de nem működött, folyamatosan rettegtem attól, hogy jaj csak meg ne lőjenek, be ne szarjon rajta valami, mert akkor vége a meccsnek. Sajnos ezek a körülmények erőteljesen rányomják a bélyegét a vele való játékélményre is, én többet vártam, de kevesebbet kaptam, mint reméltem. A tank természetesen közel sem rossz, de én képtelen voltam elvonatkoztatni a fenti hiányosságaiktól. A képzett játékosok viszont megtalálhatják vele a számításukat, mert ha tudjuk kamatoztatni a lőgyorsaságát, akkor egy igazi kis Gatling géppuskát kaphatunk (ajánlom Camador videóit a témában).

Videó

(az mindenkinek megvan, hogy a két kis antennájával úgy néz ki mint egy távirányítós autó? :D)


Az elemzést írta: Jackal_hun

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 11:02

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  harassin
  • Tankos
  · 8 éve
  Jóra sikerült, meggyőző. Nekem megerősítő, hogy továbbra sem kell foglalkoznom (még egy ideig) a japán ággal. Ennél sokkal kevesebb rossz tulajdonságát tudtam amiért már azt mondtam hogy kösz nem De majd meglátjuk a japánoknál miket kapunk a medium mellé.
  Egyébként egy francia barátom kedvence, azt mondta az ágyú szörnyű a pót ellátmány nélkül Mikor meglett az Obj 907-em megteszteltük a tornyát, (nem az oroszhoz képest, mert a 907 torony teteje egy vicc, mindent beenged de még így is messze jobb a japánnál) és kiderült nem tudja elkerülni, hogy ne lőjem be neki az ágyú melletti részeket. Erre orvosság ha hintáztatja előttem jobbra balra, de azzal is vigyázni kell, ne sok látszódjon a görgőből mert ott is minden bemegy az STB-nek.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Jackal_hun
  • Tankos
  · 8 éve
  Rendben, megkérem, Jacktort, hogy javítsa.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  pgergo77
  • Tankos
  · 8 éve
  Picit pontosítanék. A standard lőszer APCR és nem AP.
© 2023 WOTINFO. Minden jog fenntartva.