Jelenleg

9
látogatónk van

2014. december 31. 07:13

M4A3E2 Sherman Jumbo - Elemzés

Írta:
(26 szavazat)
36 hozzászólás

Bevezető

Elöljáróban leszögezném, hogy ez a tank egy igazi kis vadállat! Kissé kevert stílusú, nehezen behatárolható tank, amit többféle módon lehet jól használni. A beletett több mint 400 csatám 80%-át élveztem és mindenkinek bátran tudom ajánlani, mivel egy igazi élvezet vele játszani. A következőkben el is mondom miért.

Paraméterek

Felépítmény

Erős. 101/76/38 mm, ezek a száraz adatok. Igazából a tank egyik előnye a kimagasló frontpáncél megfejelve egy „telifrontos” döntéssel, aminek köszönhetően minden gond nélkül pattannak a tier 5-6-os tankok, illetve jó szögben állva a tier 7-es tankok is. Oldalsó és hátsó páncél amerikai tankokhoz híven elég gyenge, nem is kell rá számítani.

Elölről a test alja is jól meg van hajlítva, így ugyan úgy képes pattintani a tier 6-os lövedékeket.

Felfüggesztés

A top lánctalp forgása elégséges, 32 fok másodpercenként. A talajellenállása úgy mint a forgása, átlagon aluli, hajlamos NAGYON lelassulni ha közepes-nehéz terepen mész és fordulsz. Ennek ellenére jól bírja a strapát, nagyon sokszor csak kritikust kapok a láncokba sidescrape-nél.

Motor

Az 520 LE-s Ford motor nem hajtja meg fürgén a Jumbot, maximum 35 km/h-val tud menni. Sajnos a tűz esélye is elég nagy, előfordul, hogy kigyújtják, tehát érdemes egy automata tűzoltó készüléket rárakni. Nem sokszor fog kelleni, de akkor nagyon.

Ezzel és a gyenge lánctalppal a lassú közepes tankok táborát növeli.

Torony és ágyú

A végére hagytam azt ami miatt igazán multifunkcionális ez a tank. 

Én a csatáim felét a top toronnyal és az M1A2-es löveggel használtam. Így egy gyorsan (kb. 3 mp-ként) tüzelő átlagos közepes tank karakterisztikája van. Emellett szól a nagyobb látótávolság (+40 m), kicsivel jobb gyorsulás a kisebb tömeg miatt és a jobb lövegforgási sebesség (+7 fok).

A másik lehetséges összeállítás az alap torony a 105 mm-es „trollgunnal” szerelve. Most így fut nálam és talán ez még jobban illik a tank stílusához, amolyan KV-2 utánérzés, de mégis jobban balanszolva, ami a tank többi tulajdonságát illeti. Ezzel a löveggel 5-6 másodpercenként tudunk lőni egy repesz lövedéket, aminek az átlagsebzése 410, átütése pedig 53 mm. Ezek az értékek prémium (kummulatív) lőszert használva 350 sebzés és 101 mm átütés. Nyilván pontatlanabb és lassabb a lövedék, de így meglepően jól tud sebezni tier 8-ban is akár, a könnyű tankokat és papír TD-ket pedig általában egylövésezi :)

Az alap torony szükségessége abban rejlik, hogy a páncélja, figyelem, 152/152/152 mm! Ráadásul totál kerek így alig fog valaki belőni prémium nélkül. Persze ott a kupola ami relatíve nagy, de csak erre kell vigyázni, hogy ne tudják becélozni.

Egyéb

Nem esett szó a rádióról, ami 615 m hatótávolságú, amire kell arra elég. Egy fontos dolog, a tank életereje 730 HP (kis toronnyal), így tierjében az egyik legtöbb életerővel rendelkező közepes tank.

Ajánlott játékstílus

Az MM-től függ. Saját szintjén első sorba való „brawler”, aki tolja a frontot és nem engedi tovább az ellenséget. Magasabb szinteken inkább második sorba való támogatóként, lomhasága miatt flankelésre nem alkalmas.

Ki kell használni a jó csőlehajlását, keresni kell a dombokat és a kikukucskál-céloz-lő-visszahúzódik taktikát használni. Érdemes a könnyű tankokat és a papír TD-ket célozni, mert trollgunnal az instant halál számukra. A srégen állás hatékony lehet, de kb. 20 fokig mert utána már képesek könnyen belőni az oldalunkat.

Összességében félig nehéz félig közepes tankra jellemző harcmodort kell kialakítanunk, mennünk kell előre, de szükséges a fedezet is, mert e nélkül hamar megesznek minket.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

Fokozott szellőzés + Töltésgyorsító + Stabilizátor, ez az én összeállításom, a tűzerőt és a DPM-et helyezve előtérbe.

Talán ha valaki a rossz látótávot akarja javítani annak jó megoldás a Távcső. Álcát, Periszkópot egyáltalán nem ajánlom, mivel folyamatos mozgásban van a tank és általában előrébb van a harcokban. Egyszerűen nem rejtőzködésre való.

Ajánlott fogyóeszközök

 • Kis javítókészlet
 • Kis elsősegélycsomag
 • Automata tűzoltókészülék

Ajánlott legénységi képzettségek

A parancsnoknak első a Hatodik érzék legyen. Az további legénységi tagokra én az egyből aktiválódóak közül válogatnék: Pillanatkép, Sima utazás, Off-road vezetés, Kuplung égető, Javítás. Ha elérünk a harmadik skill közepéig, akkor az Elit alakulat kerül első helyre, ezután újrakezdve az előzőleg leírtak szerint.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • Jó front és toronypáncélzat
 • Kiváló csőlehajlás
 • Jó agilitás
 • Multifunkciós (több játékstílust is lehet vele játszani)
 • Tier 8-ban is alkalmazható (főleg a 105-ös csővel)

Hátrányai

 • Lassabb és lomhább, mint bármelyik közepes tank
 • Kezdő legénységgel ez eleje kissé nehézkes
 • Bele kell jönni a tempójába
 • Sokszor kap láncot
 • Motor néha hajlamos begyulladni, amolyan kisördög: nem sokszor gonoszkodik, de akkor nagyon és piszkosul fáj :D

Kiknek ajánlott

Ha szeretted a tier 5-ös Shermant trollgunnal akkor ezt kötelező kipróbálni, mert imádni fogod! Azoknak akik szeretik a lassabb tankokat, amik bírják a strapát, jó választás lehet. Mivel tier 6-os, már könnyű vele pénzt keresni és nehéz vele sokat bukni. 6-os osztagokban is alkalmazható, ha a taktika olyan. Akik most kezdő játékosok és mondjuk az amerikai és az orosz tankokban találták meg a számításukat, azoknak kellemes órákat tud okozni ez a harckocsi.

DE! Ha a gyors tankok kedvelői közé tartozol és kiakadsz, hogyha nem tudsz gyorsan elmenekülni valahonnan, akkor inkább az E8-ast ajánlom. Ha nem szeretsz „bástyaharcot” játszani, várni, kidugni a tested/tornyod és tartani a pozíciót, ez esetben sem ajánlom ezt a tankot. Nyilván mivel elég sokoldalú, ezért egy próbát megér, lehet megszeretteti veled ezt a hibrid stílust.


Az elemzést írta: Balakka001

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:41

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  papele0827
  • Tankos
  · 7 éve
  Ez a talicska egy rakás szemét.Képtelenség játszani vele.Számomra egy rémálom megteljesülése.Giga troll a nagy ágyú.40-50 körüli sebzés,ha eltalál valamit a házon,falon,buckán kívül.Az M1A2-ig nem értem még el,de ami előtte van cső,az maga a csoda.Lő az is mindent,csak tankot nem.Max. 500 körüli sebzés volt azzal a csúcs.Hurkát tölteni pont jó volna.Mindenki átlövi,hamar garázs a játék vége.Hamarosan kuka.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  gmaster0o0
  • Tankos
  · 7 éve
  [quote name="Samy70"]4950-et pattintottam vele... :lol: :lol:[/quote]
  az szep nekem is pattogott nagyon szerettem, annyira jol ment vle h. 20 meccs eladtam mert meglett a t29. Vissza nem vennem, mert van sok mas amivel jatszanak de abszolut jo tank. Kicsit olyan superpersing. Neha nagyon adja, neha meg mindeki belo
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Samy70
  • Tankos
  · 7 éve
  4950-et pattintottam vele... :lol: :lol:
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  TivadarToth
  • Tankos
  · 8 éve
  Nekem nagyon bejött, 5/4 kiváló kört mentem vele. Mellékelve egy T8 akció (a 110 szemből, persze golddal), de T7, T6 igazi mészárosa a gép. Kicsit beforgatva bármelyik T6-ot megeszi.

  [img]https://lh3.googleusercontent.com/-hmp8Z_AxfbM/VKgVV1ZvXlI/AAAAAAAAFYE/lZMDt0evJLA/s800/OLD_WoT_screenshoots%2520%2528431%2529.jpg[/img]
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  vonkurz
  • Tankos
  · 8 éve
  nekem nagy remenyeim voltak ezzel a tankkal, volt mogottem vagy 15k+ csata mire nekialtam, szal gondoltam nagy meglepetes nem erhet, no az a meglepetes ert, hogy barmilyen kosza sportkave atlott a 175-s atutesevel. forgathattam en akarhogy.
  azt vagom egyebkent, hogy biztos golddal tette, de a vegeredmeny szempontjabol tokmindegy, lassu, flankelesre alkalmatlan, tovabba minden hatos konkurens atlovi a hasat is, t150-tol a barmiig. szerintem. 50 meccsem volt vele, alig vartam hogy szabaduljak tole...
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  SimLac
  • Tankos
  · 8 éve
  Jó elemzés, én is pont ezt gondolom erről a tankról. Én a nehéz toronnyal és a 76-os ágyúval használom, 105-össel még nem próbáltam, de most kedvet kaptam hozzá. M4-et is megtartottam és azon a mozsár van.
  Tier8-as tankok ellen a 76-os nem ér semmit, mint ha gumilövedékkel lőnék, de a 105-ös HE nem pattan le, és valamennyit mindig sebez. 8-as tankoknak már a 152mm-es páncél sem akadály, viszont 6-7-es szinten nagyon jól használható. Szinte nehéz tankként lehet vele menni, hull down-ban pedig kiváló. Sokszor vissza sem húzódok, mert úgyse ütnek át szemből.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  replika
  • Tankos
  · 8 éve
  [quote name="Spokmeister"]Sziasztok

  Tudom lehet, hogy nem jó helyen kérdezem, de nincs ötletem, hogy hol kaphatnék választ erre:
  Biztos sokan kérdezték már, de még nem találtam korrekt választ. Szóval, a játékot laptopon játszom. Gyenguszka a laptop, de mindent minimumra vettem és egyáltalán nem szaggat, 30 fps körül megy. Az új frissítés óta fordul elő az, hogy időnként megugrik a ping (nem az fps megy lefele) és így elég nehézzé válik a játék. Hogy miért? Mert általában akkor következik be az ugrás amikor lőnek rám, vagy én lövök. Amikor megáll a kép, mert meg is áll, akkor tudom, hogy visszavonuló, mert valószínűleg rám lőttek...
  Volt olyan is, hogy megállt a kép, és mire újra elindult, már halott voltam...
  Valakinek valami eszébe jut, hogy mit lehetne ez ellen tenni?

  Előre is köszi

  Ui: Már a modokat is leszedtem, de továbbra is fennáll a jelenség...[/quote]


  Nem csak laptopon ismert a jelenség, minden update-nél rimánkodok, hogy fixeljék a bugot.
  Először én is azt hittem mod gond.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Spokmeister
  • Tankos
  · 8 éve
  Köszi a választ.
  Ha jól értem, akkor semmit nem tudok vele kezdeni...

  Azért köszi még egyszer a választ!

  BUÉK
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  bandras32
  • Tank elemző
  · 8 éve
  Üdv a klubban. ;-) A jelenség neve: szopóroller. Amíg ezen utazol, csak szopol. Majd elmúlik, ha a WG istenei is úgy akarják. :P[quote name="Spokmeister"]Sziasztok

  Tudom lehet, hogy nem jó helyen kérdezem, de nincs ötletem, hogy hol kaphatnék választ erre:
  Biztos sokan kérdezték már, de még nem találtam korrekt választ. Szóval, a játékot laptopon játszom. Gyenguszka a laptop, de mindent minimumra vettem és egyáltalán nem szaggat, 30 fps körül megy. Az új frissítés óta fordul elő az, hogy időnként megugrik a ping (nem az fps megy lefele) és így elég nehézzé válik a játék. Hogy miért? Mert általában akkor következik be az ugrás amikor lőnek rám, vagy én lövök. Amikor megáll a kép, mert meg is áll, akkor tudom, hogy visszavonuló, mert valószínűleg rám lőttek...
  Volt olyan is, hogy megállt a kép, és mire újra elindult, már halott voltam...
  Valakinek valami eszébe jut, hogy mit lehetne ez ellen tenni?

  Előre is köszi

  Ui: Már a modokat is leszedtem, de továbbra is fennáll a jelenség...[/quote]
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Spokmeister
  • Tankos
  · 8 éve
  Sziasztok

  Tudom lehet, hogy nem jó helyen kérdezem, de nincs ötletem, hogy hol kaphatnék választ erre:
  Biztos sokan kérdezték már, de még nem találtam korrekt választ. Szóval, a játékot laptopon játszom. Gyenguszka a laptop, de mindent minimumra vettem és egyáltalán nem szaggat, 30 fps körül megy. Az új frissítés óta fordul elő az, hogy időnként megugrik a ping (nem az fps megy lefele) és így elég nehézzé válik a játék. Hogy miért? Mert általában akkor következik be az ugrás amikor lőnek rám, vagy én lövök. Amikor megáll a kép, mert meg is áll, akkor tudom, hogy visszavonuló, mert valószínűleg rám lőttek...
  Volt olyan is, hogy megállt a kép, és mire újra elindult, már halott voltam...
  Valakinek valami eszébe jut, hogy mit lehetne ez ellen tenni?

  Előre is köszi

  Ui: Már a modokat is leszedtem, de továbbra is fennáll a jelenség...
Tovább a kategóriában: « T54E1 - Elemzés M3 Lee - Elemzés »
© 2022 WOTINFO. Minden jog fenntartva.