Jelenleg

11
látogatónk van

2014. december 31. 07:13

M4A3E2 Sherman Jumbo - Elemzés

Írta:
(26 szavazat)
37 hozzászólás

Bevezető

Elöljáróban leszögezném, hogy ez a tank egy igazi kis vadállat! Kissé kevert stílusú, nehezen behatárolható tank, amit többféle módon lehet jól használni. A beletett több mint 400 csatám 80%-át élveztem és mindenkinek bátran tudom ajánlani, mivel egy igazi élvezet vele játszani. A következőkben el is mondom miért.

Paraméterek

Felépítmény

Erős. 101/76/38 mm, ezek a száraz adatok. Igazából a tank egyik előnye a kimagasló frontpáncél megfejelve egy „telifrontos” döntéssel, aminek köszönhetően minden gond nélkül pattannak a tier 5-6-os tankok, illetve jó szögben állva a tier 7-es tankok is. Oldalsó és hátsó páncél amerikai tankokhoz híven elég gyenge, nem is kell rá számítani.

Elölről a test alja is jól meg van hajlítva, így ugyan úgy képes pattintani a tier 6-os lövedékeket.

Felfüggesztés

A top lánctalp forgása elégséges, 32 fok másodpercenként. A talajellenállása úgy mint a forgása, átlagon aluli, hajlamos NAGYON lelassulni ha közepes-nehéz terepen mész és fordulsz. Ennek ellenére jól bírja a strapát, nagyon sokszor csak kritikust kapok a láncokba sidescrape-nél.

Motor

Az 520 LE-s Ford motor nem hajtja meg fürgén a Jumbot, maximum 35 km/h-val tud menni. Sajnos a tűz esélye is elég nagy, előfordul, hogy kigyújtják, tehát érdemes egy automata tűzoltó készüléket rárakni. Nem sokszor fog kelleni, de akkor nagyon.

Ezzel és a gyenge lánctalppal a lassú közepes tankok táborát növeli.

Torony és ágyú

A végére hagytam azt ami miatt igazán multifunkcionális ez a tank. 

Én a csatáim felét a top toronnyal és az M1A2-es löveggel használtam. Így egy gyorsan (kb. 3 mp-ként) tüzelő átlagos közepes tank karakterisztikája van. Emellett szól a nagyobb látótávolság (+40 m), kicsivel jobb gyorsulás a kisebb tömeg miatt és a jobb lövegforgási sebesség (+7 fok).

A másik lehetséges összeállítás az alap torony a 105 mm-es „trollgunnal” szerelve. Most így fut nálam és talán ez még jobban illik a tank stílusához, amolyan KV-2 utánérzés, de mégis jobban balanszolva, ami a tank többi tulajdonságát illeti. Ezzel a löveggel 5-6 másodpercenként tudunk lőni egy repesz lövedéket, aminek az átlagsebzése 410, átütése pedig 53 mm. Ezek az értékek prémium (kummulatív) lőszert használva 350 sebzés és 101 mm átütés. Nyilván pontatlanabb és lassabb a lövedék, de így meglepően jól tud sebezni tier 8-ban is akár, a könnyű tankokat és papír TD-ket pedig általában egylövésezi :)

Az alap torony szükségessége abban rejlik, hogy a páncélja, figyelem, 152/152/152 mm! Ráadásul totál kerek így alig fog valaki belőni prémium nélkül. Persze ott a kupola ami relatíve nagy, de csak erre kell vigyázni, hogy ne tudják becélozni.

Egyéb

Nem esett szó a rádióról, ami 615 m hatótávolságú, amire kell arra elég. Egy fontos dolog, a tank életereje 730 HP (kis toronnyal), így tierjében az egyik legtöbb életerővel rendelkező közepes tank.

Ajánlott játékstílus

Az MM-től függ. Saját szintjén első sorba való „brawler”, aki tolja a frontot és nem engedi tovább az ellenséget. Magasabb szinteken inkább második sorba való támogatóként, lomhasága miatt flankelésre nem alkalmas.

Ki kell használni a jó csőlehajlását, keresni kell a dombokat és a kikukucskál-céloz-lő-visszahúzódik taktikát használni. Érdemes a könnyű tankokat és a papír TD-ket célozni, mert trollgunnal az instant halál számukra. A srégen állás hatékony lehet, de kb. 20 fokig mert utána már képesek könnyen belőni az oldalunkat.

Összességében félig nehéz félig közepes tankra jellemző harcmodort kell kialakítanunk, mennünk kell előre, de szükséges a fedezet is, mert e nélkül hamar megesznek minket.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

Fokozott szellőzés + Töltésgyorsító + Stabilizátor, ez az én összeállításom, a tűzerőt és a DPM-et helyezve előtérbe.

Talán ha valaki a rossz látótávot akarja javítani annak jó megoldás a Távcső. Álcát, Periszkópot egyáltalán nem ajánlom, mivel folyamatos mozgásban van a tank és általában előrébb van a harcokban. Egyszerűen nem rejtőzködésre való.

Ajánlott fogyóeszközök

 • Kis javítókészlet
 • Kis elsősegélycsomag
 • Automata tűzoltókészülék

Ajánlott legénységi képzettségek

A parancsnoknak első a Hatodik érzék legyen. Az további legénységi tagokra én az egyből aktiválódóak közül válogatnék: Pillanatkép, Sima utazás, Off-road vezetés, Kuplung égető, Javítás. Ha elérünk a harmadik skill közepéig, akkor az Elit alakulat kerül első helyre, ezután újrakezdve az előzőleg leírtak szerint.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • Jó front és toronypáncélzat
 • Kiváló csőlehajlás
 • Jó agilitás
 • Multifunkciós (több játékstílust is lehet vele játszani)
 • Tier 8-ban is alkalmazható (főleg a 105-ös csővel)

Hátrányai

 • Lassabb és lomhább, mint bármelyik közepes tank
 • Kezdő legénységgel ez eleje kissé nehézkes
 • Bele kell jönni a tempójába
 • Sokszor kap láncot
 • Motor néha hajlamos begyulladni, amolyan kisördög: nem sokszor gonoszkodik, de akkor nagyon és piszkosul fáj :D

Kiknek ajánlott

Ha szeretted a tier 5-ös Shermant trollgunnal akkor ezt kötelező kipróbálni, mert imádni fogod! Azoknak akik szeretik a lassabb tankokat, amik bírják a strapát, jó választás lehet. Mivel tier 6-os, már könnyű vele pénzt keresni és nehéz vele sokat bukni. 6-os osztagokban is alkalmazható, ha a taktika olyan. Akik most kezdő játékosok és mondjuk az amerikai és az orosz tankokban találták meg a számításukat, azoknak kellemes órákat tud okozni ez a harckocsi.

DE! Ha a gyors tankok kedvelői közé tartozol és kiakadsz, hogyha nem tudsz gyorsan elmenekülni valahonnan, akkor inkább az E8-ast ajánlom. Ha nem szeretsz „bástyaharcot” játszani, várni, kidugni a tested/tornyod és tartani a pozíciót, ez esetben sem ajánlom ezt a tankot. Nyilván mivel elég sokoldalú, ezért egy próbát megér, lehet megszeretteti veled ezt a hibrid stílust.


Az elemzést írta: Balakka001

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:41

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Vintagemike
  • Tankos
  · 6 éve
  [quote name="Buzz Lightyear"]Köszönöm Vintagemike,
  hosszas hezitálás és a tankjaim teljesítményének elemzése során arra döntöttem hogy inkább a másik 6-os amcsi mednek az M4A3E8-nak szavazok bizalmat. Lévén azzal már majdnem megütöttem a zöld szintet, a Jumbo-val meg sajnos a narancs közepén járok több csatával. Sajnos nem tudok ráérezni, az Easy Eight-el sokkal magabiztosabb vagyok. De azért még1x köszönöm a választ![/quote]

  Nincs mit
  Én meg arra lennék kíváncsi. Azt látom, hogy gyorsabb jóval, ami nagy előny szerintem, csak az ágyúja illetve a torony a kérdés. Ezzel pattintok orrba-szájba, illetve eléggé tud büntetni az ágyúja és ha nem is ütök át, a robbanó mindig sebez valamennyit. Próbáltam rajta a 90 mm-es ágyút is, de nekem az valahogy ilyen kis puffogtatónak tűnt ezután.

  Neked mi a benyomásod a másikról?
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Buzz Lightyear
  • Tankos
  · 6 éve
  Köszönöm Vintagemike,
  hosszas hezitálás és a tankjaim teljesítményének elemzése során arra döntöttem hogy inkább a másik 6-os amcsi mednek az M4A3E8-nak szavazok bizalmat. Lévén azzal már majdnem megütöttem a zöld szintet, a Jumbo-val meg sajnos a narancs közepén járok több csatával. Sajnos nem tudok ráérezni, az Easy Eight-el sokkal magabiztosabb vagyok. De azért még1x köszönöm a választ!
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Vintagemike
  • Tankos
  · 6 éve
  Update

  Kedvenc tankom lett

  Valahogy összeállt a kép, azóta tankász, gunmark, minden meglett vele.
  A trollgun tier8-ban is használható, nem pattanok vele, a robbanó mindig sebez - néha mondjuk irritálóan kicsiket.
  Sajna ha rám jönnek, akkor a 6,75-ös töltés és a nehézkes mozgás meleg pillanatokat eredményezhet - az is igaz, hogy nem nagyon kekeckednek vele top tierben, feljebb meg támogatóként nem a frontban harcolok vele (általában ;-) ).

  Az az érdekes, hogy a winrate-em viszont vele a legkevesebb (47%), ami leginkább a korai bénázásnak köszönhető, mert mostanában sok győztest megyek vele.

  Nagyon megkedveltem, ha tuti jó csata kell, akkor biztosan ezzel megyek - sokszor vagyok top sebző, acélfal, topgun.

  [b]Buzz Lightyear[/b]
  Ki lehet vele szedni a T67-et, de a 410-es átlag néha aláadja, pláne ha olyan helyen találod el, hiába papír. Lehet vele büntetni, nem érzem, hogy gyenge lenne. A cromwellt meg gondolom távolról lövöd, mert ha közel lenne, szétszedne a lassúság miatt Távolról azért erősen csökken a hatás, és marhára nem mindegy holt találod el.
  Szerintem ez csak rng.

  Én a kicsi toronnyal nem tudtam annyit pattintani vele (azt hittem, hogy a nagy toronnyal megyek, és csodálkoztam, hogy egyfolytában átütik), és tier 7-8-ban sokat számít a dupla páncél. Szerintem próbálgasd ki, gondolom mindenkinek meg kell találnia a saját stílusának megfelelőt. Szerintem kevesebbszer van szükség a nagyobb látótávolságra, mint a kajak páncélra, így én a 152 mm-est használom.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Buzz Lightyear
  • Tankos
  · 6 éve
  Két kérdésem lenne a kollégákhoz:

  1. Most vettem egy jó idő után vissza a Jumbo-t. Alap torony + trollgun-nal használom. Emlékeim szerint régen kellemeseket sebzett repeszrombolóval. Most pl. egy T67-et nem tudok egy lövésből kiszedni vele, egy Cromwell-ről meg jó ha 80-100 hp-t levesz. Ez most másnál is így működik vagy az RNG utál engem?

  2. Barátom azt mondta használjam nyugodtan a fejlesztett toronnyal szemből ugyanazt tudja mint a 152 mm-es torony. Mármint a fejlesztett toronynak kisebb a sziluettje viszont jobb a látótávja, jobban forog és a lövegpajzs ugyanúgy pattint. Adok a véleményére de ha valakinek van még ezzel kapcsolatos tapasztalata amit megosztana azzal sokat segítene nekem!

  Előre is köszönöm! :beer2:
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  peterszegvari
  • Tankos
  · 6 éve
  Nagy kedvenc. 58% WR. Troll ágyú mókás pillanatokat szerez és folyamatos láncolással T8-ban is kiváló élményt nyújt.
  Ügyesen szögelve a terep tárgyak egy istenné teszik.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Vintagemike
  • Tankos
  · 6 éve
  Nekem megvan egy ideje, toltam vele néhány száz csatát, de még nem találtam meg teljesen a lelki békémet vele.
  Nagyon tetszett az elején, imádtam a 105-ös trollgunt, de valahogy még nem állt össze teljesen a kép.
  Én alapvetően heavy tankként próbálom használni, mert nagyon lassú, ha megyek a falkával sokszor lemaradok az akcióról, vagy pedig egyedül maradok mire odaérek és szétszednek. Persze elég sokat pattint, de...

  Tier6-ban lehet vele aratni, de ahogy fent is írtam lassú, sokszor lemaradok az akcióról. A 76mm-es ágyú itt még elmegy, de a troll top tierben is hatékonyabb, és sokkal élvezetesebb.
  Tier7-8-ban kevésnek érzem, lassú is, vékony is, keveset sebez, nagyon észnél kell lenni vele. A kisebb ágyú teljesen használhatatlan, volt olyan csatám, ahol 20+ találatból 0 sebzés lett, mindenről, és szinte mindenhonnan lepattan. A trollal lehet vele keresnivalónk, de inkább második, harmadik vonalban, esetleg a vége felé levadászni a megtépázott tankokat.

  Az M4 Shermant nagyon szeretem, nagy reményekkel vágtam ebbe bele, de eddig felemás a tapasztalat - persze hozzátartozik az is, hogy noob vagyok, sokat kell még fejlődnöm, de gondolom más kezdők is húzzák ezt az ágat, hátha hasznosak az észrevételek. Azt gondolom, hogy ezzel sokkal inkább "meg kell tanulni" játszani, mint a többi hasonló szintű tankkal (amihez volt szerencsém eddig), kérdés, van-e türelme hozzá a játékosnak.

  XP-t jól hoz (én már kihúztam a T29-et és a T20-at is, de még nem veszem meg őket, amíg ezzel nem jövök bele jobban), viszont pénzben nem: a vesztes csata sokszor mínusz, még akkor is, ha volt egy csomó sebzésem vele. Nyertes csatában is általában keveset termel ha nem produkálok komoly sebzéseket, pattintásokat, a felderítés meg felejtős.

  Összegezve: nem rossz gép, de nekem egyelőre rejtély, hogy miként tudnám kihozni belőle a maximumot. Tanulni viszont marha jó, gyakorlás után más tankkal is jobban megyek.

  Ja és iszonyat pontatlan a 105-ös ágyú, néha csak nézek, hogy ezt így hogy...
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  · 6 éve
  Majdnem véglegesen elátkoztam ezt a tankot. Hiába pattann(án)ak róla a tier5-6 tankok, azokkal ez csak elvétve találkozik, a gyors lövege meg csak vicc a szokásos tier8-asában. De kipróbáltam a trollgunját, és el kell ismerni, ezzel azért lehet sebezgetni. Ettől függetlenül nem lesz kedvenc.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Andrej72
  • Tankos
  · 7 éve
  Én klán csatákhoz szereztem be ezt a tankot, az egyik klán társ bíztatására, és nem bántam meg. Nagyon megszerettem. Az alap toronnyal és HE csővel megy. Most lett meg az első csillag a csőre. A legénység "csak" 1.5 soros, de dolgozom rajtuk ezerrel. :-)
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  LisztQkac
  • Tankos
  · 7 éve
  Én alap toronnyal és a 105mm ágyúval használom de nem érdekel ha betesz Tier VIII-ba mert nincs mitől tartanom mivel egészen jól elvan ott is. Sőt általában ott vannak a legjobb csaták vele. Kb 3 hete van meg és minden nap ezzel teszem az első kanyart azóta. Az első csíkot is megkapta már az ágyúja
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Horty_Miklós_Katonája
  • Tankos
  · 7 éve
  Még csak egy kört mentem ezzel a tankkal, de már most imádom! Ahogy az elemzésben is írták valóban egy vadállat!
  [img]http://kepkezelo.com/images/643ulvnwuhxnqly27vr2.jpg[/img]
  1568 kiosztott sebzés és 2195 páncél által felfogott sebzés.
Tovább a kategóriában: « T54E1 - Elemzés M3 Lee - Elemzés »
© 2023 WOTINFO. Minden jog fenntartva.