Jelenleg

14
látogatónk van

2014. december 4. 07:56

E 50 Ausf. M - Elemzés

Írta:
(39 szavazat)
53 hozzászólás

Bevezetés

Ha valaki valaha is készítene egy kutatást, hogy a WOT-ban szereplő tankok közül melyik a legjobb, akkor majdnem annyira lehetetlen vállalkozásba fogna, mint a legjobb zene vagy legjobb étel keresése. Annyira szubjektív és különböző a játékmodora mindenkinek, hogy nehéz lenne egyetlen tankot meghatározni. Ráadásul a különböző felhasználási feladatokra, mint felderítés, védés, támadás, sarokharc, dombharc (hulldown), massza közelharc, távolsági ‘sniper’-harc (csak hogy a legkülönbözőbb és legegyszerűbbeket említsem) nem lehetne egyetlen, mindenben a legjobb tankot meghatározni. A WarGaming-nak sem célja, tönkre is tenné a játékot és elveszne a taktikai sokszínűség. 

De vajon az létező tank lenne a legjobb, ami mindenből közepesen jól teljesít, vagy az ami ezek közül a mutatók közül a legtöbből kitűnő?

Az biztos, hogy csapat játékra, jobb a térkép függő specializálódás, legyen az ClanWar vagy Stronghold, netán TeamBattle. Kellhetnek felderítők, tüzérség, egy támadó massza és egy ehhez idomuló taktika. Pályától függően vihetünk bucka nagy nehéz tankokat, sok hp-val, vagy egy horda közepes tankot, akik gyorsan változtatnak helyet és körbe veszik a feldarabolódott ellenfelet.

Sajnos a fent említett feladatokra nagyon ritka esetben jó csak a cikk alanya, közepes tankok közül van nála jobb spotter, jobb sniper, mozgékonyabb haderő és mindegyik kisebb is elbújni egy szikla mögé. Nehéz tanknak pedig nem eléggé páncélozott.

Viszont mi a helyzet a random csatákkal ? 

Saját véleményem az, hogy a platoon-ok, és a random csaták koronázatlan királya. Megvan benne minden, amivel igazodni lehet akár a szélsőséges ‘random’ csata helyzeteihez, vagy akár a legkülönbözőbb ellenfelekhez.

 • Előre kell rohanni, elfoglalni egy pozíciót? Odaérsz!
 • Hátul maradsz sniper-kedni? Lesz szép sebzésed!
 • Közelharcban találkozol két könnyű tankkal? Lesz két killed!
 • Szembe jött egy másik top közepes tank? Legyűröd!
 • Meg kell forgatni egy TD-t, lomhább nehéz tankot? Menni fog!
 • Városi pálya / nyílt terep? Nem gond!

Paraméterek

Ágyú

A játék egyik legpontosabb ágyúját kapta meg, egy 10.5cm Kw.K. L/52-est, ami az alap APCR lövedékkel, átlag 270 mm-es átütésével, nagyon kellemesen használható. A 0,3-as pontosság megengedi, hogy akár 400 méterről is biztosan lőhessünk pici gyenge pontokat, jó találati aránnyal (a mellékelt videón, talán az egyik legrosszabb napján láthatjuk, ezt jó pár csata tapasztalataira alapozva mondom). 2,1 másodperces célzási idejénél találkozhatunk alacsonyabbal a játékban, de itt ez nagyon jól működik. És ha szemből nehéz tankok/tankvadászok vastag páncélját/tornyát akarjuk magabiztosan beütni, még mindig használhatunk HEAT prémium lőszert, vagy ha csak 400-500 méter feletti célpontunk van.

Az ágyú süllyedése nem kiváló, de a kínai tankoknál klasszisokkal jobb. Előre 6°, oldalra 8°, amit már ki is tudunk használni, ha beforgatjuk az alját, a páncélzat maximalizálása érdekében. Tehát kijelenthetjük, hogy nem egy M48 Patton, vagy egy STB-1 féle dombharcosról beszélünk, aki csak kidugja a tornyát és lő, ehhez kicsit mérsékeltebb dombot kell keresni vele.

Rengeteg lőszer fér el a tankban (48 db), de a HE robbanó lövedékek ennél a kalibernél még egy papír Waffentrager ellen is csak közepesen megbízhatóan használhatóak, inkább csak foglalás lelövésénél használjuk.

A 2.437 sebzés/perc-es adat nem kiemelkedő első hallásra, de a jó átütéssel, alacsony célzásidővel és pontos találati valószínűséggel karöltve ez nagyon is jó átlagsebzést eredményez, okosan kihasználva az átlag 390-es alfa sebzését.

A töltésidő BiA-val, töltésgyorsítóval és fokozott szellőzéssel 7,92 másodperc.

Torony

Azt hiszem el is érkeztünk a tank leggyengébb pontjához. A kupoláról nem is beszélek, átüthető, bár elég kicsi, úgy is csak véletlenül találják majd el, amikor a tornyot célozzák. A löveg és köpenye felfog bármilyen lövést, de az csak kicsi felület. Körben a torony front páncélja 185 mm és ha nem mozgunk a tankkal, könnyű célpont közelharcban. Elforgatni nincs értelme, mert ennél jobban az oldalát tudják csak beütni. Ez a kicsit döntött 185 mm-es toronypáncél effektív 198 mm körüli védettséget ad, ami tökéletes arra, hogy könnyű tankok ne jelentsenek veszélyt szemből, mint ahogy azt teszik egy BatChatillon 25t vagy Leopard 1 ellen.

Az átütési színezés, a T110E5 nehéz tank ágyújával nézve (AP):

Felépítmény, felfüggesztés

A front alsó és felső páncél lemez a tier 9-es E 50-hez képest még jobban döntött és ami nagyon fontos, hogy szemből nem gyullad, a motor/váltó áthelyezés miatt. Ahogy azt a legtöbb német nehéz és közepes tankkal tanultuk, a legjobb páncél védettséget a beforgatott állással fogjuk elérni. Persze ilyenkor is lesz rajta belőhető pont, csak figyeljük az ellenfelet hova céloz és mozgassuk az alját a kicsikének, imád mozogni. A 44°/másodperces forgási sebesség egy ilyen nehéznek számító tanknál rendkívül jó értéknek számít, kifejezetten fürgén forgatja a fenekét, vétek lenne nem kihasználni.

Az átütési színezés, a T110E5 nehéz tank ágyújával nézve (AP):

Az oldalpáncél alkalmas side-scrape manőverhez, sarokharchoz. A felső frontlemez talán csak a legnagyobb ágyúk ellen nem nyújt 100%-os védelmet, 280/340 mm szemből/beforgatva az effektív páncélvastagsága. Az alsó ‘kötény’ lemez mindig is közkedvelt gyenge pont lesz szemből a német tankoknál, ennek 194 mm effektív vastagsága van, ami beforgatva 230 mm-re növelhető.

A torony alatti oldal lemez nem nyújt számottevő védelmet, legalábbis nem olyan tankok ellen akikkel találkozni fogunk és a lőszer rekesz elhelyezése miatt is érdemes rá nagyon vigyáznunk. Nem rendkívül érzékeny a berobbanásra, de ha valaki oldalról tüzel ránk, mindig oda fog célozni a tank kialakításából adódóan.

Motor

A motor egy 1200 lóerős Maybach motor. Ez a legnagyobb motor, ami a játékban közepes tankba bekerült. Nem szenved a könnyű lángra lobbanás traumájától, legalábbis egy prémium tűzoltó és egy megelőző karbantartás legénységi perk-el karöltve.

Viszont ezzel a motorral, ez a közel Király Tigris méretű és tömegű vas, egy száguldó nehéz vonattá változik, 62 tonna mint a francia AMX 50B. Kicsit lomhán indul meg, de az 55 km/h jól tartható többféle terepen is, a dombra mászástól sem irtózik.

A játékban itt található a száguldás és nagy tömeg legjobb elegye, avagy a RAM-elési/ütközési elfojtott romboló vágyainkat itt igazán kiélhetjük. Egy jó szögben és sebességgel eltalált közepes tankba egy 350-800 sebzést könnyedén megejthetünk úgy, hogy közben mi csak ennek töredékét sebződjük. Persze érdemes a sofőr erre irányuló skill-jét felhúzni és akár egy könnyű tankot tönkre is tehetünk egy koccanással, ha szembe találkozunk vele egy kanyarban. Persze a hasonló súlyban lévő nehéz tankok ellen ez nem használható effektíven, de 1vs1 szituációban könnyű így lövéselőnyhöz jutni egy könnyebb ellenféllel szemben.

Ajánlott játékstílus

Na hát ilyen nincs! Itt akkor ér el az ember jó eredményeket, ha nem egyetlen harcmodor mellett dönt, keverni kell azokat.

 • Ha kell, leállhatunk hátulról sniper-kedve támogatni társakat.
 • Ha kell (megfelelő felszereléssel) spottol-hatunk a csapatnak, nem nevezném rossznak az álcázási értékét, lövésnél lesz csak messziről látható.
 • Ha meg kell küzdenünk egy tankkal, szemtől szembe, akkor okosan meg tudjuk vele oldani.
 • Ha befulladt a támadás a választott oldalon, akkor visszarohanhatunk, a másik szárnyra, és ott próbálkozhatunk tovább.
 • Ha több tank ellen kell időt adnunk a csapatnak, akkor a lövéseket lepattintva, jól húzhatjuk az időt.
 • Kellemesen jól használható beforgatva egy kisebb fedezék mögül ki-ki nézve. Sok lövést meg lehet úszni a páncélzat jó alkalmazásával, ha nem is az a tipikus IS7 mindent megúszó védettsége van.
 • Kulcsfontosságú pontokhoz simán oda lehet vele érni a csata elején, és a végjátékban is halálos lehet.

Nem véletlenül kedvenc platoon tankja az unikum játékosoknak, ha kell nehéz, ha kell közepes tank. Nem kell feltétlen fedezék, hogy megússzon egy lövést, messziről is és közelről is veszélyes. Könnyű vele a pálya másik végére szökni illetve a többi közepes tankkal szemben, vele fel lehet tartani több ellenfelet is. 

Ha belegondolunk, a tökéletes tank a játékban random csatára gyors, jó tűzerejű, remek páncélzattal rendelkezik. Tehát vagy egy jól páncélozott közepes tank lehetne, vagy egy gyors nehéz tank, aki meg tudja védeni magát közelharcban, jó az álcázása és pontos az ágyúja. Talán ehhez az eszményi ideálhoz, a AMX 50 B vagy az E 50M áll a legközelebb. Persze mint az elején említettem, ez szubjektív és nem is létezik :)

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

 • Közepes kaliberű tank töltésgyorsító
 • Fokozott szellőzés 2. osztály
 • Mozgás közbeni optika
 • Stabilizátor MK1 - ezt én nem ajánlanám, mert így is nagyon pontos a tank, de ha nagyon menet közben akarunk lőni, akkor az optika helyett felmehet

Ajánlott fogyóeszközök

 • Legénység javító képességétől függően kicsi vagy nagy javító készlet, mert kicsit lassan teszi fel a láncot (100% javítás mellett is 6,6 sec)
 • Kicsi elsősegélycsomag, sajnos a torony átlövésénél gyakran eltalálják a lövészt, talán az ő sérülése a leggyakoribb
 • Prémium tűzoltó készlet

Ajánlott legénységi képzettségek

BiA + szerelés + álcázás mindenkinek, hiszen mozgékony közepes tankról van szó.

 • Parancsnok: 6. érzék ami elengedhetetlen, és végül a felderítő ha már sok skill-es a legénység
 • Lövész: Kapás lövés (főleg ha stabilizátor nélkül játszunk)
 • Sofőr: Megelőző karbantartás, irányított ütközés, Sima utazás ( ugyan azért mint a Kapás lövés)
 • Rádiós: Helyzet felismerés (csak úgy mint a parancsnoknál, hogy minél hamarabb meglássuk az ellenfelet)
 • Töltő: Biztonságos lőszer elhelyezés

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • Univerzális felhasználás
 • Pontos és jó ágyú
 • Jó sebesség
 • Használható páncélzat
 • Ütközéssel jó extra sebzés érhető el

Hátrányai

 • CW-re nem igazán fog kelleni

Kiknek ajánlott

Aki élvezni akarja a tier X csatákat és platoon-ban játszik, annak kifejezetten ez lesz az univerzálisan játszható tank, rengeteg csata kimenetele lesz eldönthető vele.

Az a baj a platoon tankok kiválasztásánál, hogy együtt kellene mozogni a három játékosnak. Ezt csak azonos sebességű és szerepkörű tankokkal lehet megtenni normálisan. Ha viszünk három BatChat-et, akkor nem tudunk majd tartani három nehéz tankot egy sarkon vagy nem lesz aki biztos kézzel messziről lője a spot-unkat.

Átlag sebzést is jól lehet vele húzni, nézzétek meg játékban morgotz nevű ember statisztikáját vele, közel 3600 átlagsebzés. Én még csak kezdem kitapasztalni az E 50M használhatóságát, 800+ csatámmal vele és átlagban még csatánként 1 lövéssel le vagyok maradva a fent említett illetőtől, a 69%-os nyerési arányról nem is beszélve, amit nem lehet században összeszedni, mert akkor sebzés nem jutna elég.

Egy szó mint száz, valószínű neked is a legmagasabb átlagsebzéssel rendelkező közepes tankod lehet a garázsodban, amivel igazán élvezet tier X csatákban szerepelni.

Videó

{youtube}oGu5HH2TZD4|690|420{/youtube}


Az elemzést írta: pointer4

Utoljára frissítve: 2021. október 1. 12:44

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  OdinHUN
  • Kiképző
  · 7 éve
  +1 tonna egy medre? Merész.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Dodge94HUN · 7 éve
  Repeszpáncél miatt nem hagynám le róla a Stabilizátort személy szerint. Az ágyú "kezelése" meglehetősen rossz ezen a tankon, szóval a stabilizátor több előnyt ad, mint amit az a megspórolt 2-300 hp jelentené csatánként. Ráadásul valószínűleg lőni többet fogsz, mint rammelni.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Christofia · 7 éve
  Off-road driving-ról mi a véleményetek? Nekem elég hasznosnak tűnik ezen is meg más medeken.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  OdinHUN
  • Kiképző
  · 7 éve
  [quote name="rentonis"]ez a mozgás közbeni optika ez mit takar? melyik felszerelést?[/quote]
  +10%-os
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  rentonis · 7 éve
  ez a mozgás közbeni optika ez mit takar? melyik felszerelést?
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  HUNlaca · 7 éve
  [url]https://www.youtube.com/watch?v=VeG36BRTD14[/url]

  Jó rég volt ez a csata. Bekönyörögtem magam 50M-el egy CW-re, s a fekete bárányként úgy éreztem muszály alkotni valamit.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  kicsitrash · 7 éve
  Én nagyon várom már. Leginkább azért, hogy eladhassam az e50-et Bár mostanában már kezdek tűrhető csatákat menni vele. De ez papiron jobban fordul, jobban gyorsul, jobb a páncélja, több hp... s gold nélkül annyit penel mint a tier9es kistesó arany lőszerrel.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  sterby82 · 7 éve
  Üdv!

  Én nem bírtam ráhangolódni erre a tankra. Egy zöld játékos lennék, de ezzel a tankal egyszerüen nem megy a játék. biztos én vagyok a béna mert mindenki azt mondja hogy jó, de én még egy értelmeset nem tudtam játszani vele, bár túl sokat nem is játszottam, pont azért mert mindig szétbasznak, ráadásul mindig bukó is. Az E50-el sem nagyon boldogultam, ezzel meg katasztrófa..
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Kasuto · 7 éve
  Teljesen egyéni vélemény !!! de saját véleményem az, hogy ez a monstrum a wot leg OP-bb tankja (csak ismétlem egyéni vélemény)
  Random csatákba tényleg bármire képes, egyszerűen nincs olyan amit ne tudna,
  500méterről kell céllövöldézni? megcsinálja mint a huzat
  Aktív spotterkedni kell meg rohangálni? Bálna teste ellenére megoldja
  De még sorolhatnám, túl sok mindenre túl jó ez a tank
  Kedvenc élményem vele amikor 60+ utazósebességgel lövök egy tankra, minden lövés betalál is, sebez is majd közbe az előttem ácsorgó 13 90-et intézem egyetlen "koccanással" majd még egy lövés a korábbi tankba és 2 kill 2 sec alatt
  Egyetlen bajom van vele, megmondom őszintén, hogy nem tudok normálisan menni ezzel a tankkal és a szükséges dolgokat elérni vele, egyszerűen túl nagy a potenciál a tankba amit nem tudok kihasználni, gyakorlatilag túl OP a kezemnek, pedig nem vagyok paradicsomleves
  Ettől függetlenül merészen ajánlom mindenkinek az "ötvenmegát" maga az ág se egy kínszenvedés (najó az E50 stockosan az kínszevedés+a panther2vel nem sikerült megtalálni az összhangot, de attól még jó med az is)
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  harassin · 7 éve
  Az E 50 M a random csaták tökéletes találmánya, egy cseh barátom a Tier9 E 50-el játszik, az utolsó perket választotta ki a múltkor a legénységnek, cirka 4300 csatája van vele. 2800 átlag WN8at tart vele. E 50 M -el is láttam játszani, ugyan azzal a teljesítménnyel.
© 2022 WOTINFO. Minden jog fenntartva.