Jelenleg 267 vendég és egy tag online

2014. november 27. 09:01

ELC AMX - Elemzés

Írta:
(46 szavazat)
93 hozzászólás

Paraméterek

Ágyú

90 mm D. 915, ez az egyik legdurvább ágyú ötös szinten. Átütése 170/248/45 mm, sebzése 240/240/320 HP, ami a második legnagyobb átütésű löveggé teszi ötös szinten (csak a Flakbusz top lövege üt át nagyobb páncélt, 194 mm-t). Ráadásul ezek az értékek messze jobbak bármelyik ötös, de akár hatos könnyű tankhoz képest is, így - ha úgy adja a helyzet - egy gyilkológép tud változni az ELC.

A 240-es sebzése is eléggé meggyőző, hiszen egy könnyű tankról beszélünk (bár a valóságban gyorsan bevethető TD-nek szánták), azonban itt ki is merülnek a löveg jó tulajdonságai. Kezdjük a rosszak sorát a pontossággal, ami 0,38 m/100m. Nos, ez eléggé megnehezíti a mesterlövészkedést (amire egyébként nem rossz a tank) és még nem is mondtam, hogy jó francia ágyú módjára állandóan körbelövi az ellenfelet ha úgy tartja úri kedve.

Célzási ideje „mindössze” 2,9 mp, ám ne tévesszen meg, mivel ez a valóságban sokkal, de sokkal több. Ha csak a tornyot mozgatod, akkor is 6 mp-ig céloz vagy tovább.

Lőgyorsasága 5 lövés percenként, tehát papíron 12 mp alatt tölt be egy lövedéket, ezt le tudod vinni 10,8 mp-re egy egyszerű töltésgyorsítóval.

A töltények ára egész olcsó (255 kredit), viszont ha goldozni akarsz/kell (ne aggódj, nem sűrűn), akkor az sajnos 4800 kreditbe fog fájni, ami nagyon sokba kerül ekkora sebzéshez.

Skúlóból 36 darab fér a tankba, amit lehetetlenség mind ellőni. Robbanó lőszer leginkább resetelésnél lesz hasznodra, abból 5-nél többet nem érdemes berakni, úgysem lövöd el őket.

Csőkitéríthetősége lefelé 5°, ami kevés ugyan, de mivel nagyon alacsony a tank, nem lesz terhedre. Felfelé 13°-ot tud a löveg mozogni, ez viszont már érződik, dombról lefele menetben nem szeret egyenesen lőni.

Torony

Páncélzata 14/12/10 mm, vagyis gyakorlatilag nincs páncélja. Bármelyik löveg overmatcheli amivel csak lövik, így aztán nem lehet/szabad rá számítani. De valljuk be, egy könnyű tanknál ki számít páncélra?

A torony forgási sebessége 44°/mp, amit viszont sajnos csak +/- 15°-ban tud produkálni, mivel nem teljesen körbeforgatható a tornya. Ez komoly hátrány tud lenni, amikor körözöl egy tank körül, mert testtel rá kell fordulj lövésnél, igaz ez nem is olyan nehéz ha ügyesen csinálod.

Előny még, hogy egy tornya van a tanknak, így nem kell amiatt aggódnod, hogy a top löveg rámegy-e a jobb toronyra, mert rá fog, hiszen az alap egyben a top is.

Ellenfélként a tank tetején lévő kémlelőnyílást messze kerüljétek el, mert nem fogja sebezni a tankot, csak kilövöd vele a kémlelőt. Igaz ki célozna bármire is konkrétan egy ennyire papír tankon? Csak rámész a célzókörrel, jobb klikk és minden találat sebezni fog.

Felépítmény

Ez is 14/12/10 mm-es, ami még mindig csak a szél és az eső ellen védi meg a legénységet. Ha nem lenne a három kaliber szabály, akkor a frontja tudna pattintani néha, de így sajnos semmit sem ér.

Ha szeretsz száguldozni, akkor használd ki az időt, amíg ez megadatik rá a lehetőséged, mert a motor mind elöl mind hátul szeret sérülni, aztán pedig oda az a nagyszerű végsebesség amit ez a tank tud :P

Gyenge pontokról nincs értelme beszélni, mert az egész tank az. Legénységi tagból mindössze kettő van a tankban, ami elég is, hiszen ekkora tankba nincs az a három ember, aki önként beül. Viszont a kevés legénynek az a hátránya, hogy a parancsnok egyben lövész, töltő és rádiós is, tehát ha őt kilövik, akkor egy vaksi, pontatlan és kivételesen rossz DPM-mel ellátott tank leszel. Viszont a vezető is fontos, hiszen ha őt kiütik, akkor meg a sebességednek lesz annyi. Ezek fényében javallott két elsősegélycsomagot is használni (sima és prémium), mert mindenkire szükség van a tankban. ű

Látótávja 360 méter, ami rossz egy 5-ös scouton, de cserébe a camo-ja hatalmas és a profilja is nagyon kicsi, ami bőségesen kárpótol a rossz látótáv miatt.

Tier 5 könnyű tankok álcaértékei (lövés előtt):

 • ELC AMX: 21,89 %
 • Crusader: 16,76 %
 • Leopard: 16,59 %
 • M24 Chaffee: 15,68 %

Felfüggesztés

Egy másik rossz pontja a tanknak. Fordulási sebessége 38°/mp, ami nem túl jó, de ne lepődjetek meg, a francia tankok eredendően lassabban forognak a többi nemzet páncélosainál. Eddig nem is rossz, de megvan az a kellemetlen tulajdonsága, hogy attól is ledobja magát, ha csúnyán ránézünk és ez nagyon megnehezíti a vele való játékot, hiszen nem ugrathatunk dombokról (pláne ha menekülünk), mert ha leesik a láncod, akkor halálra vagy ítélve.

Az ELC-t nehéz eltalálni ha mozog, de ha egy helyben van, akkor már nem kihívás. Viszont öröm az ürömben, hogy az alap lánc elbír mindent, így ráér utoljára kifejleszteni, valamint hogy nagyon szereti elnyelni a lövéseket (akár Ferdinand-ét, de akár ISU-152-ét is!).

Motor

És itt is van, az ELC AMX legjobb pontja, ami az ELC-t igazán azzá teszi, ami. Egy 250 lóerős motor (SOFAM 8 Gxb) csücsül a tankban, ami eléggé haloványnak tűnhet, de nem egy 7 tonnás tankon, ugyanis azon egy igazi erőművé változik. A lóerő/tonna aránya talán a legjobb az egész játékban, pláne amióta nincs T-50-2 (35,16) és ez az ELC-ből megcsinálta a World of Tanks versenyautóját. Elképesztően mozgékony a tank, nagyon jó gyorsulással és végsebességgel (65 km/h).

Égni nem szokott gyakran, de ha elkapnak, akkor élni se szokott a tank sokáig, szóval nem kell attól félni, hogy sűrűn égsz halálra.

Ajánlott játékstílus

Nézzük mink is van. Van egy tankunk, ami pehelykönnyű, papír, ámde piszok gyors és mozgékony, plusz van egy remek lövege is. Az ELC egy igazi sokoldalú tank, ami képes lightként, TD-ként és medként is működni (a rammolós részt leszámítva), ám mégis próbáljunk meg elsősorban felderítősdit játszani vele. Aktív és passzív spotra egyaránt alkalmas a tank, mindössze a felszerelés más a két stílushoz.

Volt egy hely Prokhorovkán, ahol, ha az északi oldalon kezdtél, kivételesen be tudtad látni a „camper” oszlopot, miközben három oldalról védtek a bokrok. Ez a pozíció D1 és E1 találkozásánál volt és annyira OP volt, hogy 80 méterre sem vettek észre, miközben csak 30%-os volt az álcám a tankon. Sajnos 9.4-ben a bokrokat megritkították és 50 méterrel lejjebb költöztették, így már nem olyan jó spothely, de egyéb bokrok még mindig vannak.

Visszatérve a játékstílusra, ha igazán jó spotter akarsz lenni, akkor nem egy bokorban csücsülsz, hanem aktív felderítést végzel, hiszen a bekapott találatok esélye a tank méretével egyenesen, sebességével pedig fordítottan arányos. A végjátékban pedig átvedlesz medbe és rátapadsz az ellenséges tankokra. Ha bejutsz az oldalukba, kevés tank lesz, ami le tud majd rád nézni a csövével. Nem is mondom hány tankok végeztem már ki így. Sokat, köztük pár nyolcast is.

Ha pedig artyra akarsz vadászni, nos, az ELC arra is az egyik legjobb, mivel nem nehéz vele két töltés közt életben maradni, az artykon csak az RNG segíthet ilyen helyzetekben.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

 • Közepes kaliberű tank töltésgyorsító vagy Fejlesztett célzórendszer
 • Ha aktív felderítő vagy, akkor: Távcső + Fokozott szellőzés 1. szint
 • Ha pedig inkább passzívan szeretsz felderíteni: Periszkóp távcső + Álcaháló

Ajánlott fogyóeszközök

 • Nagy javítókészlet
 • Kis elsősegélycsomag
 • Nagy elsősegélycsomag
 • Automata tűzoltókészülék

Na ebből kiválasztasz hármat és felrakod az ELC-re :D

Ajánlott legénységi képzettségek

Első körben full álca, aztán újraosztod és parancsnoknak 6. érzék, vezetőnek meg valami vegyes. Aztán megint full álca, de ezúttal rajta is hagyod. harmadiknak pedig amit akarsz.

Bevétel

Az 58. helyen áll 4815 kredites profittal a vbaddict.net szerint. Ettől persze lehet többet is keresni, hiszen ez egy átlag az összes játékos teljesítménye alapján, de pénzkereset szempontjából nem egy rossz tankról van szó.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • Kis profil
 • Brutális löveg
 • Kivételes álca
 • Nagyon jó mozgékonyság
 • Hatalmas játékélményt biztosít
 • Nagyon jó stathúzó, három sikeres találat már akár lila WN8-at is biztosíthat az adott meccsre

Hátrányai

 • Nagyon papír
 • 400 HP
 • Motor szeret pirosra sebződni
 • Alacsony profil miatt nem hajthatsz vízbe, mert egy pocsolyába is belefulladsz
 • Nagyon hosszú célzási idő
 • Torony csak 30°-ban mozgatható

Kiknek ajánlott

Mindenkinek. Először is azért, mert nagyon jó stathúzó, így ha érdekelt vagy benne, akkor ezzel a masinával könnyedén javíthatod azt. Ha szeretsz felderíteni, akkor azért fogod szeretni az ELC-t, ha meg nem szeretsz, akkor azért. Ez egy olyan tank, ami mindenkinek tud örömteli pillanatot szerezni, mert a páncél/mozgékonyság/tűzerő/camo négyesből neki három megvan és pont az a három, ami egy tanknak kell. A páncél manapság nem sokat ér a játékban, de ezen a harckocsin nem is kell. Ez pont abban jó, hogy nem találják el, viszont cserébe sajnos nem is hibázhatsz egyet sem, mert akkor véged.

Egy valamire viszont nagyon vigyázz: SOHA ne rambózz az ELC-vel, mert nagyon nem szereti és instant halál a vége, ha mégis megteszed. Néha még spotolnod sem szabad menni, hanem hátul maradsz és TD-zel, hiszen ez valójában egy jól álcázott tankvadász.

Megvan hozzá a tűzereje hogy bárkit szétmarcangoljon, aki olyan sötét hogy előtte marad. És ha van egy bokrod, valamint körülötte 250 méter szabad hely (elég 200 is), akkor bárkit ledarálsz egyedül is, aki lassú. Bokorban spotolsz, aztán hátrálás, lősz, vissza a bokorba, majd kezded elölről. Az ELC AMX az a tank, amivel bárki megtanulhat scoutolni és lightokkal játszani anélkül, hogy idegeskednie kellene a rossz négyes scoutok miatt, ami az ötösök előtt van (az AMX 40 nem kap scout besotolást, cserébe a játék egyik legrosszabb tankja).

Egyszerűen aki olyan fun tankot keres, ami nem prémium (E 25 és társai), akkor az ELC AMX a legjobb választás számára.

Videó

{youtube}Uu4bsFL4CPM|690|420{/youtube}

{youtube}HsLkV9zp9LA|690|420{/youtube}


Az elemzést írta: Camper03

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:57

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Ba_nshee
  • Kiképző
  · 4 éve
  [quote]Most elgondolkodtam.
  Nehezemre esik, de azt kell mondjam igazad van.
  Ha elérek arra a %-ra, hogy arany nélkül megéri, akkor "visszaszerelem" az Off-Roadot. :thx2:[/quote]

  Örülök, hogy segíthettem . Hát, vagy várj vele és cseréld majd BIAra, amikor az időszerű lesz.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  HUNpeti68 · 4 éve
  [quote name="straubbazsi"][quote]Ne kergess az önmegsemmisítésbe. Szerinted semmi értelme?[/quote]

  Nem szeretnélek .

  Először ne is arról beszéljünk, hogy mennyi értelme lehet, hanem a többiről. Camo, BIA teljesen egyértelmű. Igazából Smooth Ride is.

  Tehát a negyedik skillnél lehet esetleg fogalmazni egy olyan kérdést, hogy mi a relevánsabb, javítani picit az irányíthatóságot vagy csökkenteni az ütközések (koccanások) miatti sebzést? Ha belegondolsz?

  Egyébként, valóban nem látom sok értelmét. Bár mókás keresni ezeket a testközelből-trollkodós helyzeteket, valójában eleve ritka, és még azokon belül is ritkán lesz ennek életbevágó jelentősége. (Továbbá, olyankor is kézenfekvőbb és többnyire hasznosabb sidehugolni.)

  (Nem is akarom mondani, de inkább kell gyakorlat és ügyesség, mint Irányított Ütközés.)

  Azt mondod, a közelharcon akarsz javítani. De ha hamarabb lőhetsz, gyorsabban érsz közel, könnyebben forgod le az ellenfelet, az nem javít rajta? Csakhogy, ezek a skillek nem csak ezekben a szituációkban működnek.

  Tehát, ha még több értelmét is látnám, akkor sem tudnám ezek elé venni. Az ELC-s tapasztalatom azt mondatja, hogy Repairt is előbb, kétség nélkül. Így értünk el a hetedik skillig. (Hetedik skill nulláról százra: 13,444,081 exp ;-) )[/quote]

  Most elgondolkodtam.
  Nehezemre esik, de azt kell mondjam igazad van.
  Ha elérek arra a %-ra, hogy arany nélkül megéri, akkor "visszaszerelem" az Off-Roadot. :thx2:
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Ba_nshee
  • Kiképző
  · 4 éve
  [quote]Ne kergess az önmegsemmisítésbe. Szerinted semmi értelme?[/quote]

  Nem szeretnélek .

  Először ne is arról beszéljünk, hogy mennyi értelme lehet, hanem a többiről. Camo, BIA teljesen egyértelmű. Igazából Smooth Ride is.

  Tehát a negyedik skillnél lehet esetleg fogalmazni egy olyan kérdést, hogy mi a relevánsabb, javítani picit az irányíthatóságot vagy csökkenteni az ütközések (koccanások) miatti sebzést? Ha belegondolsz?

  Egyébként, valóban nem látom sok értelmét. Bár mókás keresni ezeket a testközelből-trollkodós helyzeteket, valójában eleve ritka, és még azokon belül is ritkán lesz ennek életbevágó jelentősége. (Továbbá, olyankor is kézenfekvőbb és többnyire hasznosabb sidehugolni.)

  (Nem is akarom mondani, de inkább kell gyakorlat és ügyesség, mint Irányított Ütközés.)

  Azt mondod, a közelharcon akarsz javítani. De ha hamarabb lőhetsz, gyorsabban érsz közel, könnyebben forgod le az ellenfelet, az nem javít rajta? Csakhogy, ezek a skillek nem csak ezekben a szituációkban működnek.

  Tehát, ha még több értelmét is látnám, akkor sem tudnám ezek elé venni. Az ELC-s tapasztalatom azt mondatja, hogy Repairt is előbb, kétség nélkül. Így értünk el a hetedik skillig. (Hetedik skill nulláról százra: 13,444,081 exp ;-) )
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Rohamnyuszi
  • Moderátor
  · 4 éve
  [quote name="HUNpeti68"]
  Ne kergess az önmegsemmisítésbe. Szerinted semmi értelme? :wb:[/quote]

  Tekintettel arra, hogy ha egy termetesebb mezei gólya szellent egy embereset, máris eltűnik a HP-d fele, kb. annyi értelme van, mint meccs közben csapattársként kezelni a tornyát forgató lengyel páfrányokat.

  Remélem tudtam segíteni. :troll2:

  Amúgy álca, 6. érzék + mozgást és látótávot növelő skilleknek adj prioritást. Utána már rakhatod akár ezt is :szoke:
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  HUNpeti68 · 4 éve
  [quote name="Camper03"][quote name="HUNpeti68"]El voltam keseredve, mostanra megszerettem. Lett egy csík a csövön, tehát legalább 1 jó csatám volt vele.
  Nagyon jó pénzgyár ez a tankocska.
  Legénységi képzettségnek én ajánlanám az irányított ütközést. Picivel bátrabb vagyok és próbálok közelharcozni, de a legkisebb koccanásra is lemegy 15-30 HP. Nem beszélve arról, ha köz elmegyek egy O-I-hez, már akkor búcsúzhatom az életem felétől.[/quote]

  Persze, van értelme az irányított ütközésnek, viszont nem prioritás annyira, van pár skill/perk, amik fontosabbak nála.[/quote]

  Még nem tudok nyilatkozni, csak 18%-on van. Az 50%-os Off-Roadot cseréltem le, és várom a csodát.

  [quote name="straubbazsi"][quote name="Camper03"][quote name="HUNpeti68"]El voltam keseredve, mostanra megszerettem. Lett egy csík a csövön, tehát legalább 1 jó csatám volt vele.
  Nagyon jó pénzgyár ez a tankocska.
  Legénységi képzettségnek én ajánlanám az irányított ütközést. Picivel bátrabb vagyok és próbálok közelharcozni, de a legkisebb koccanásra is lemegy 15-30 HP. Nem beszélve arról, ha köz elmegyek egy O-I-hez, már akkor búcsúzhatom az életem felétől.[/quote]

  Persze, van értelme az irányított ütközésnek, viszont nem prioritás annyira, van pár skill/perk, amik fontosabbak nála.[/quote]

  Tényleg jó lenne, majd úgy hetedik skillnek. :banana:[/quote]

  Ne kergess az önmegsemmisítésbe. Szerinted semmi értelme? :wb:
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Ba_nshee
  • Kiképző
  · 4 éve
  [quote name="Camper03"][quote name="HUNpeti68"]El voltam keseredve, mostanra megszerettem. Lett egy csík a csövön, tehát legalább 1 jó csatám volt vele.
  Nagyon jó pénzgyár ez a tankocska.
  Legénységi képzettségnek én ajánlanám az irányított ütközést. Picivel bátrabb vagyok és próbálok közelharcozni, de a legkisebb koccanásra is lemegy 15-30 HP. Nem beszélve arról, ha köz elmegyek egy O-I-hez, már akkor búcsúzhatom az életem felétől.[/quote]

  Persze, van értelme az irányított ütközésnek, viszont nem prioritás annyira, van pár skill/perk, amik fontosabbak nála.[/quote]

  Tényleg jó lenne, majd úgy hetedik skillnek. :banana:
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  HUNpeti68 · 4 éve
  [quote name="Camper03"]Sajnos sokan nem ismerik a passzív spot fogalmát és azt hiszik, hogy a felderítés annyiban merül ki, hogy berohansz az ellenfél bázisára, talán felspotolsz belőlük 9-et, meghalsz anélkül, hogy bárki lőni tudta volna a spotodat, aztán beírod a chatbe, hogy mindenki milyen noob gyökér, hogy hagytak téged meghalni és ha mákod van, nyertek és kapsz egy Felderítő medált

  De sajnos részben az ilyen tapasztalatok miatt nem játszom mostanában az ELC-vel abból a kevés időből, amit még WoT-on töltök.[/quote]

  Érdekes módon, a zöld és jobb játékosok reklamálnak passzív spot esetén. Magyarázhatom, hogy VIII-as csatában elég ha mellém lőnek, had bújjak már el. Sokszor kapok a seggembe vagy az oldalamba baráti tüzet, ezzel együtt kell élni. Meg szoktam nézni (eleinte), hogy hány csatát ment ELC vel aki kilőtt, móresretanítás okán. Lehangoló. Legtöbbször egyet sem. Érdekes módon az ágon felettem levők sosem vagy ritkán inzultálnak.
  Viszont szívetmelengető volt :-) , mikor a csata 7. percében (némi szóváltás után) után kilőtt egy Lengyel csapattárs IS-3-al és a meccs után irt a chaten: "megnéztem, volt 2700 közreműködésed, bocs".
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Camper03
  • Kiképző
  · 4 éve
  [quote name="HUNpeti68"]El voltam keseredve, mostanra megszerettem. Lett egy csík a csövön, tehát legalább 1 jó csatám volt vele.
  Nagyon jó pénzgyár ez a tankocska.
  Legénységi képzettségnek én ajánlanám az irányított ütközést. Picivel bátrabb vagyok és próbálok közelharcozni, de a legkisebb koccanásra is lemegy 15-30 HP. Nem beszélve arról, ha köz elmegyek egy O-I-hez, már akkor búcsúzhatom az életem felétől.[/quote]

  Persze, van értelme az irányított ütközésnek, viszont nem prioritás annyira, van pár skill/perk, amik fontosabbak nála.
Tovább a kategóriában: « AMX 40 - Elemzés AMX 12 t - Elemzés »
© 2021 WOTINFO. Minden jog fenntartva.