Jelenleg

47
látogatónk van

2014. november 27. 09:01

ELC AMX - Elemzés

Írta:
(49 szavazat)
95 hozzászólás

Paraméterek

Ágyú

90 mm D. 915, ez az egyik legdurvább ágyú ötös szinten. Átütése 170/248/45 mm, sebzése 240/240/320 HP, ami a második legnagyobb átütésű löveggé teszi ötös szinten (csak a Flakbusz top lövege üt át nagyobb páncélt, 194 mm-t). Ráadásul ezek az értékek messze jobbak bármelyik ötös, de akár hatos könnyű tankhoz képest is, így - ha úgy adja a helyzet - egy gyilkológép tud változni az ELC.

A 240-es sebzése is eléggé meggyőző, hiszen egy könnyű tankról beszélünk (bár a valóságban gyorsan bevethető TD-nek szánták), azonban itt ki is merülnek a löveg jó tulajdonságai. Kezdjük a rosszak sorát a pontossággal, ami 0,38 m/100m. Nos, ez eléggé megnehezíti a mesterlövészkedést (amire egyébként nem rossz a tank) és még nem is mondtam, hogy jó francia ágyú módjára állandóan körbelövi az ellenfelet ha úgy tartja úri kedve.

Célzási ideje „mindössze” 2,9 mp, ám ne tévesszen meg, mivel ez a valóságban sokkal, de sokkal több. Ha csak a tornyot mozgatod, akkor is 6 mp-ig céloz vagy tovább.

Lőgyorsasága 5 lövés percenként, tehát papíron 12 mp alatt tölt be egy lövedéket, ezt le tudod vinni 10,8 mp-re egy egyszerű töltésgyorsítóval.

A töltények ára egész olcsó (255 kredit), viszont ha goldozni akarsz/kell (ne aggódj, nem sűrűn), akkor az sajnos 4800 kreditbe fog fájni, ami nagyon sokba kerül ekkora sebzéshez.

Skúlóból 36 darab fér a tankba, amit lehetetlenség mind ellőni. Robbanó lőszer leginkább resetelésnél lesz hasznodra, abból 5-nél többet nem érdemes berakni, úgysem lövöd el őket.

Csőkitéríthetősége lefelé 5°, ami kevés ugyan, de mivel nagyon alacsony a tank, nem lesz terhedre. Felfelé 13°-ot tud a löveg mozogni, ez viszont már érződik, dombról lefele menetben nem szeret egyenesen lőni.

Torony

Páncélzata 14/12/10 mm, vagyis gyakorlatilag nincs páncélja. Bármelyik löveg overmatcheli amivel csak lövik, így aztán nem lehet/szabad rá számítani. De valljuk be, egy könnyű tanknál ki számít páncélra?

A torony forgási sebessége 44°/mp, amit viszont sajnos csak +/- 15°-ban tud produkálni, mivel nem teljesen körbeforgatható a tornya. Ez komoly hátrány tud lenni, amikor körözöl egy tank körül, mert testtel rá kell fordulj lövésnél, igaz ez nem is olyan nehéz ha ügyesen csinálod.

Előny még, hogy egy tornya van a tanknak, így nem kell amiatt aggódnod, hogy a top löveg rámegy-e a jobb toronyra, mert rá fog, hiszen az alap egyben a top is.

Ellenfélként a tank tetején lévő kémlelőnyílást messze kerüljétek el, mert nem fogja sebezni a tankot, csak kilövöd vele a kémlelőt. Igaz ki célozna bármire is konkrétan egy ennyire papír tankon? Csak rámész a célzókörrel, jobb klikk és minden találat sebezni fog.

Felépítmény

Ez is 14/12/10 mm-es, ami még mindig csak a szél és az eső ellen védi meg a legénységet. Ha nem lenne a három kaliber szabály, akkor a frontja tudna pattintani néha, de így sajnos semmit sem ér.

Ha szeretsz száguldozni, akkor használd ki az időt, amíg ez megadatik rá a lehetőséged, mert a motor mind elöl mind hátul szeret sérülni, aztán pedig oda az a nagyszerű végsebesség amit ez a tank tud :P

Gyenge pontokról nincs értelme beszélni, mert az egész tank az. Legénységi tagból mindössze kettő van a tankban, ami elég is, hiszen ekkora tankba nincs az a három ember, aki önként beül. Viszont a kevés legénynek az a hátránya, hogy a parancsnok egyben lövész, töltő és rádiós is, tehát ha őt kilövik, akkor egy vaksi, pontatlan és kivételesen rossz DPM-mel ellátott tank leszel. Viszont a vezető is fontos, hiszen ha őt kiütik, akkor meg a sebességednek lesz annyi. Ezek fényében javallott két elsősegélycsomagot is használni (sima és prémium), mert mindenkire szükség van a tankban. ű

Látótávja 360 méter, ami rossz egy 5-ös scouton, de cserébe a camo-ja hatalmas és a profilja is nagyon kicsi, ami bőségesen kárpótol a rossz látótáv miatt.

Tier 5 könnyű tankok álcaértékei (lövés előtt):

 • ELC AMX: 21,89 %
 • Crusader: 16,76 %
 • Leopard: 16,59 %
 • M24 Chaffee: 15,68 %

Felfüggesztés

Egy másik rossz pontja a tanknak. Fordulási sebessége 38°/mp, ami nem túl jó, de ne lepődjetek meg, a francia tankok eredendően lassabban forognak a többi nemzet páncélosainál. Eddig nem is rossz, de megvan az a kellemetlen tulajdonsága, hogy attól is ledobja magát, ha csúnyán ránézünk és ez nagyon megnehezíti a vele való játékot, hiszen nem ugrathatunk dombokról (pláne ha menekülünk), mert ha leesik a láncod, akkor halálra vagy ítélve.

Az ELC-t nehéz eltalálni ha mozog, de ha egy helyben van, akkor már nem kihívás. Viszont öröm az ürömben, hogy az alap lánc elbír mindent, így ráér utoljára kifejleszteni, valamint hogy nagyon szereti elnyelni a lövéseket (akár Ferdinand-ét, de akár ISU-152-ét is!).

Motor

És itt is van, az ELC AMX legjobb pontja, ami az ELC-t igazán azzá teszi, ami. Egy 250 lóerős motor (SOFAM 8 Gxb) csücsül a tankban, ami eléggé haloványnak tűnhet, de nem egy 7 tonnás tankon, ugyanis azon egy igazi erőművé változik. A lóerő/tonna aránya talán a legjobb az egész játékban, pláne amióta nincs T-50-2 (35,16) és ez az ELC-ből megcsinálta a World of Tanks versenyautóját. Elképesztően mozgékony a tank, nagyon jó gyorsulással és végsebességgel (65 km/h).

Égni nem szokott gyakran, de ha elkapnak, akkor élni se szokott a tank sokáig, szóval nem kell attól félni, hogy sűrűn égsz halálra.

Ajánlott játékstílus

Nézzük mink is van. Van egy tankunk, ami pehelykönnyű, papír, ámde piszok gyors és mozgékony, plusz van egy remek lövege is. Az ELC egy igazi sokoldalú tank, ami képes lightként, TD-ként és medként is működni (a rammolós részt leszámítva), ám mégis próbáljunk meg elsősorban felderítősdit játszani vele. Aktív és passzív spotra egyaránt alkalmas a tank, mindössze a felszerelés más a két stílushoz.

Volt egy hely Prokhorovkán, ahol, ha az északi oldalon kezdtél, kivételesen be tudtad látni a „camper” oszlopot, miközben három oldalról védtek a bokrok. Ez a pozíció D1 és E1 találkozásánál volt és annyira OP volt, hogy 80 méterre sem vettek észre, miközben csak 30%-os volt az álcám a tankon. Sajnos 9.4-ben a bokrokat megritkították és 50 méterrel lejjebb költöztették, így már nem olyan jó spothely, de egyéb bokrok még mindig vannak.

Visszatérve a játékstílusra, ha igazán jó spotter akarsz lenni, akkor nem egy bokorban csücsülsz, hanem aktív felderítést végzel, hiszen a bekapott találatok esélye a tank méretével egyenesen, sebességével pedig fordítottan arányos. A végjátékban pedig átvedlesz medbe és rátapadsz az ellenséges tankokra. Ha bejutsz az oldalukba, kevés tank lesz, ami le tud majd rád nézni a csövével. Nem is mondom hány tankok végeztem már ki így. Sokat, köztük pár nyolcast is.

Ha pedig artyra akarsz vadászni, nos, az ELC arra is az egyik legjobb, mivel nem nehéz vele két töltés közt életben maradni, az artykon csak az RNG segíthet ilyen helyzetekben.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

 • Közepes kaliberű tank töltésgyorsító vagy Fejlesztett célzórendszer
 • Ha aktív felderítő vagy, akkor: Távcső + Fokozott szellőzés 1. szint
 • Ha pedig inkább passzívan szeretsz felderíteni: Periszkóp távcső + Álcaháló

Ajánlott fogyóeszközök

 • Nagy javítókészlet
 • Kis elsősegélycsomag
 • Nagy elsősegélycsomag
 • Automata tűzoltókészülék

Na ebből kiválasztasz hármat és felrakod az ELC-re :D

Ajánlott legénységi képzettségek

Első körben full álca, aztán újraosztod és parancsnoknak 6. érzék, vezetőnek meg valami vegyes. Aztán megint full álca, de ezúttal rajta is hagyod. harmadiknak pedig amit akarsz.

Bevétel

Az 58. helyen áll 4815 kredites profittal a vbaddict.net szerint. Ettől persze lehet többet is keresni, hiszen ez egy átlag az összes játékos teljesítménye alapján, de pénzkereset szempontjából nem egy rossz tankról van szó.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • Kis profil
 • Brutális löveg
 • Kivételes álca
 • Nagyon jó mozgékonyság
 • Hatalmas játékélményt biztosít
 • Nagyon jó stathúzó, három sikeres találat már akár lila WN8-at is biztosíthat az adott meccsre

Hátrányai

 • Nagyon papír
 • 400 HP
 • Motor szeret pirosra sebződni
 • Alacsony profil miatt nem hajthatsz vízbe, mert egy pocsolyába is belefulladsz
 • Nagyon hosszú célzási idő
 • Torony csak 30°-ban mozgatható

Kiknek ajánlott

Mindenkinek. Először is azért, mert nagyon jó stathúzó, így ha érdekelt vagy benne, akkor ezzel a masinával könnyedén javíthatod azt. Ha szeretsz felderíteni, akkor azért fogod szeretni az ELC-t, ha meg nem szeretsz, akkor azért. Ez egy olyan tank, ami mindenkinek tud örömteli pillanatot szerezni, mert a páncél/mozgékonyság/tűzerő/camo négyesből neki három megvan és pont az a három, ami egy tanknak kell. A páncél manapság nem sokat ér a játékban, de ezen a harckocsin nem is kell. Ez pont abban jó, hogy nem találják el, viszont cserébe sajnos nem is hibázhatsz egyet sem, mert akkor véged.

Egy valamire viszont nagyon vigyázz: SOHA ne rambózz az ELC-vel, mert nagyon nem szereti és instant halál a vége, ha mégis megteszed. Néha még spotolnod sem szabad menni, hanem hátul maradsz és TD-zel, hiszen ez valójában egy jól álcázott tankvadász.

Megvan hozzá a tűzereje hogy bárkit szétmarcangoljon, aki olyan sötét hogy előtte marad. És ha van egy bokrod, valamint körülötte 250 méter szabad hely (elég 200 is), akkor bárkit ledarálsz egyedül is, aki lassú. Bokorban spotolsz, aztán hátrálás, lősz, vissza a bokorba, majd kezded elölről. Az ELC AMX az a tank, amivel bárki megtanulhat scoutolni és lightokkal játszani anélkül, hogy idegeskednie kellene a rossz négyes scoutok miatt, ami az ötösök előtt van (az AMX 40 nem kap scout besotolást, cserébe a játék egyik legrosszabb tankja).

Egyszerűen aki olyan fun tankot keres, ami nem prémium (E 25 és társai), akkor az ELC AMX a legjobb választás számára.

Videó

{youtube}Uu4bsFL4CPM|690|420{/youtube}

{youtube}HsLkV9zp9LA|690|420{/youtube}


Az elemzést írta: Camper03

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:57

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Gaunt93
  • Tankos
  · 5 éve
  Felderítőként már nem az igazi, viszont nyíltabb pályákon amolyan "szellem TD" üzemmódban jól alkalmazható. Full álca skillel, a 90-es ágyúval leakasztani egy alfára való sebzést, aztán gyorsan eltűnni a francba. Mire a löveg betölt, arra lemegy a spot, és mehet a következő pofon. Spotterként már nem nagyon tudok vele érvényesülni, de ezt a taktikát használva hamar meglett a harmadik strigula a csövön. :great:
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Camper03
  • Kiképző
  · 5 éve
  [quote name="Echiron"]Én személy szerint az ELC AMX-et egy tier 5 fürge TD-nek tartom. Nem hiszem ,hogy a könnyű tankokkal kéne egy kalap alá venni de meg is magyarázom miért. Igaz ,hogy gyors de ez nem tesz egy tankot se igazi spotterré. A lövegének elég limitált mozgása van, bármely irányba ami lehetetlenné teszi a szokásos könnyű tankos hit-n-run taktikát. A tank gyorsaságát könnyebb úgy felfogni ,hogy ezzel te tudsz leggyorsabban a kedvező bokrokba beállni és onnan ritkítani a népet. Az ágyúja szintén olyan mintha egy TD-től lopta volna, hihetetlen átütése még a nerf után is nagyszerűen funkcionál bármeddig is dobja fel az MM.
  A cikk írójával ellentétben nem ajánlom semilyen poroltó felszerelését, mivel rohadt ritkán gyullad a másik meg ,hogy gyakorlatilag nem kell kigyújtani ahhoz ,hogy 1 lövésből kivégezzenek. (azon a 3-4 hp-n meg nem fog múlni) Ha az ember megengedheti akkor pakolj bele kiflit meg kávét, jobban jársz. Én a "td"-s setup-hoz is az aktív spottos felszerelést ajánlom ettől függetlenül.[/quote]

  Nem tudom már, hogy mit és miért írtam a cikkben, de tényleg jó az, ha két elsősegély/javítót rak az ember a tankba, vagy mostanában egy prémium üzemanyagot.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Echiron
  • Tankos
  · 5 éve
  Én személy szerint az ELC AMX-et egy tier 5 fürge TD-nek tartom. Nem hiszem ,hogy a könnyű tankokkal kéne egy kalap alá venni de meg is magyarázom miért. Igaz ,hogy gyors de ez nem tesz egy tankot se igazi spotterré. A lövegének elég limitált mozgása van, bármely irányba ami lehetetlenné teszi a szokásos könnyű tankos hit-n-run taktikát. A tank gyorsaságát könnyebb úgy felfogni ,hogy ezzel te tudsz leggyorsabban a kedvező bokrokba beállni és onnan ritkítani a népet. Az ágyúja szintén olyan mintha egy TD-től lopta volna, hihetetlen átütése még a nerf után is nagyszerűen funkcionál bármeddig is dobja fel az MM.
  A cikk írójával ellentétben nem ajánlom semilyen poroltó felszerelését, mivel rohadt ritkán gyullad a másik meg ,hogy gyakorlatilag nem kell kigyújtani ahhoz ,hogy 1 lövésből kivégezzenek. (azon a 3-4 hp-n meg nem fog múlni) Ha az ember megengedheti akkor pakolj bele kiflit meg kávét, jobban jársz. Én a "td"-s setup-hoz is az aktív spottos felszerelést ajánlom ettől függetlenül.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  MegaJani
  • Tankos
  · 5 éve
  [quote name="ghost"]A legjobb tank volt a játékban, most egy kalap szar.[/quote]

  Az O-I Expé ugyanígy fog járni...


  A WG nem tud balanszolni, ez ilyen...
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  viktor9421
  • Tankos
  · 5 éve
  [quote name="Camper03"][quote name="Aabbccdd77"]Light nerf után a mozgékonysága már közelében sincs a réginek. Nagyon hiányzik a 250 LE-s motor. Jó lenne pontosítani az elemzését.[/quote]
  Mindent elvettek tőle, amitől ELC volt az ELC. Hiába maradt meg a 90 mm-es ágyú, azzal az átütéssel már nem mókás.[/quote]

  az ágyút még el lehetne viselni, de hogy a motor miért kapott nerfet? pláne hogy most a legtöbb könnyű tanknak olyan körül van a lóerő tonna aránya mint amilyen ennek volt a nerf előtt
  ilyen kis tömegű tanknál bűn elvenni a jó motort, pláne hogy az alacsonysága miatt a legkisebb pocsolya is lelassítja
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Exami
  • Tankos
  · 5 éve
  Én kb. a 9.18 patch megjelenésekor kezdtem ráérezni a játékra vele. Még mindig (nagyon) rosszul játszom, de már jobban, mint kezdetnek (a WN8-am 26-ról 300 fölé ment már vele azóta ennek a tanknak). Nekem is a TD stílus jön be inkább vele.
  Viszont mintha az MM-ben is állítottak volna rajta, mintha nem menne annyira magas tierbe? Vagy csak én érzem így?
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  ghost
  • Tankos
  · 5 éve
  A legjobb tank volt a játékban, most egy kalap szar.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  MegaJani
  • Tankos
  · 5 éve
  [quote name="pap32"]
  Egyébként én a toronyért cserébe simán odaadnám a 90-es löveget, ha egy kicsit gyorsabban töltene az a 75 milis cső... :-?[/quote]

  Most már én is... De jó is volt IS-3-akat frontból átütni AP-val :troll2:
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  pap32
  • Tankos
  · 5 éve
  [quote name="Camper03"][quote name="Aabbccdd77"]Light nerf után a mozgékonysága már közelében sincs a réginek. Nagyon hiányzik a 250 LE-s motor. Jó lenne pontosítani az elemzését.[/quote]
  Mindent elvettek tőle, amitől ELC volt az ELC. Hiába maradt meg a 90 mm-es ágyú, azzal az átütéssel már nem mókás.[/quote]

  Jaaa, hogy akkor ezért ment át olyan 'anyatetű' érzésbe... :sigh:
  Egyébként én a toronyért cserébe simán odaadnám a 90-es löveget, ha egy kicsit gyorsabban töltene az a 75 milis cső... :-?
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Camper03
  • Kiképző
  · 5 éve
  [quote name="Aabbccdd77"]Light nerf után a mozgékonysága már közelében sincs a réginek. Nagyon hiányzik a 250 LE-s motor. Jó lenne pontosítani az elemzését.[/quote]
  Mindent elvettek tőle, amitől ELC volt az ELC. Hiába maradt meg a 90 mm-es ágyú, azzal az átütéssel már nem mókás.

Kapcsolódó elemek

 • A makett tervrajzát és az elkészítés fázisairól készült képeket ebben a fórum topikban találhatjátok meg.

  Ha még nem vagytok járatosak a témában, a papír makettek készítésével kapcsolatos alapinformációkat (papír fajták, stb.) itt és itt olvashatjátok el. Sok sikert ;)

Tovább a kategóriában: « AMX 40 - Elemzés AMX 12 t - Elemzés »
© 2023 WOTINFO. Minden jog fenntartva.