Jelenleg

33
látogatónk van

2014. november 24. 12:18

E 100 - Elemzés

Írta:
(122 szavazat)
146 hozzászólás

Paraméterek

Ágyú

A 12,8 cm KwK 44 L/55 átütése 246/311/65 mm (sima/gold/HE), sebzése 490/490/630 blablabla. Lényegtelen, ezzel az ágyúval csak addig kell játszani, ameddig meg nincs az a 64.800 XP a 15 cm KwK 44 L/38 nevezetű löveghez, mivel ez a tank ennek köszönheti igazi erejét.

Átütése 235/334/85 mm, sebzése 750/750/950. Pontossága: hogy mi? 0,4m/100m-rel lő mellé, célzás ideje, na az már van 2,9 másodperc. De hogy ne nagyon legyen kedvünk a tankhoz, a lőszerek 757/606/757 m/s (AP/HEAT/HE) sebességgel képesek (repülni) zuhanni :D Ebből adódóan ha távoli célpont van csak, semmiképpen sem a 6000 kreditbe kerülő gold a jó választás, hanem inkább a sima AP 1260-ért vagy a HE 1120 kreditért.

50 azaz ötven lőszert visz magával a csatába a tank, amit szinte képtelenség elhasználni. 14 percbe telik eldurrogtatni ezt a muníciót, amit valljunk be képtelenség értelmesen elhasználni. Én csak goldot használok a csatában (10 alap, 30 gold, 10 HE van a tankban).

16,51 másodperc a töltés idő értelmes legénységgel (az alap 20s), ez szinte teljesen megegyezik az E4-ével. Nos ez az idő nem nagyon ad lehetőséget a lőszerek váltogatására célpontnak megfelelően, ezért a biztos sebzésért én inkább mindig mindenkit goldozok. Mikor még aranyért volt goldammo, nagyon gyakori volt, hogy a Mausok és az E 100-ak HE-vel lőtték (kalapálták) egymást. Ez az idő azonban elmúlt, már kreditért is van gold és a szuper nehéz repesz páncél is igen gyakori felszerelés, ami igen erősen leredukálja a HE sebzését. Ettől függetlenül persze még mindig vannak olyan elvetemültek, akik megelégednek a 17 másodpercenként kiosztott átlag 3-400 sebzéssel és csak HE-vel használják.

2250 HP/perc a DPM, ez a Maus, IS-7, E 100 (12,8) és IS-4 értékeinél jobb, ha nem is sokkal.

-7°/+20° az ágyú függőleges kitéríthetősége, ami nem egy rossz érték.

Torony

Szemből 250 mm-es a páncélja, ami a 30° dőléssel 289 mm-es effektív védelmet jelent. Oldalt 150 mm, amihez a 30°-os dőlés mellett egy 173 mm-es átütés (ha merőlegesen lövik) már elég lehet. Hátul 150 mm-es a páncél a tornyon, de van 1 szép nagy kör alakú képződmény a közepén, ami már 90 mm-es pennel is belőhető. Az első értékek azért már komoly védelmet biztosítanak minden lövéssel szemben (nincs 3X kaliber szabály), ha ezt be forgatod egy bunkerré válik a torony.

Szemből - ha a torony rendesen be van forgatva - csak HE tud sebezni vagy a két gyenge pont találata:

 • Torony tetején a csík
 • és egy kevésbé ismert: ha közelről nézzük, a torony alján van egy keskeny csík (209 mm állítólag), a torony gyűrű. Ezt közel harcnál könnyebb belőni mint a tetején lévőket és általában be forgatott állapotban is be lehet lőni (IS-4 sima lőszer beviszi).

A torony forgási sebessége 20°/másodperc, amit már csak a Maus tud alulmúlni ezen a szinten. Látótáv: 400 méter.

Felépítmény

Szemből: 200/60°=400 mm, hasa: 150/50°=233 mm.

Az oldala 120 mm-es, de tele van üreges páncéllal és a felső rész még le is van gömbölyítve, az alsó részen pedig ott vannak a hatalmas lánctalpak. 200 mm AP átütés alatt nem érdemes ide lőni.

A HEAT lőszert pedig szinte mindig benyeli.

Hátul 150 mm-es, amit igazából csak kisebb felderítő tankok nem tudnak átlőni.

Felfüggesztés

A felfüggesztés 22°-ot fordít másodpercenként. Ez elég gyenge érték, de valamit áldozni kell a hatalmas páncél érdekében. Talajellenállása nem lenne rossz, de sajnos a lóerő/t aránya nagyon kevés, így igen gyengén mozgolódik mocsárban és nedves talajon. Ha mindenképpen utunkba kerül ilyen terep, törekedjünk minél nagyobb lendülettel, egyenes vonalban a legrövidebb úton keresztül menni rajta.

Motor

Egy brutális 1200 lóerős erőmű van benne, de sajnos ehhez párosul 130 tonna is, így csak 9,25 a LE/t arány, ami ezen a szinten valószínűleg a leggyengébb érték. 30 km/h a végsebessége, érdekes módon ezt jó talajon elég hamar képes is elérni. 15 km/h-val tud tolatni, ami nem is olyan rossz egy ilyen monstrumtól. Mostanában érdekes módon nem ég (15%) mint a fáklya (azért az automata tűzoltó nem árt).

Ajánlott játékstílus

Mindenképp a frontot kell tolni/tartani, állandó sidescrape-ezéssel (videó 2:00), még menet közben is. Sose haladjunk egyenes vonalban (videó 0:30-0:40)!

Sidescrape: ezt a tankot ebben a helyzetben csak akkor lehet belőni a tornyán mikor céloz. Ezt célszerű úgy elkerülni, hogy ellövetjük az ellenfelet (videó 2:10), majd ezután lövünk mi. Ha értelmes ellenfelünk van és ez nem működik, akkor lehet HP-t cserélni, hisz mi 2700-ból gazdálkodhatunk, ami a játékban a második legmagasabb érték. Ezt a manővert azért próbáljuk 150 méteren belül elkövetni, mivel itt még az ágyunk viszonylag megbízhatóan működik.

Mindenképp városi részen harcoljunk, ami nem lesz nehéz, hisz a WG egyre inkább az ilyeneket favorizálja. Az sem elhanyagolandó tény hogy egy E 100 a puszta közepén csak sok HP, amit lehet csipegetni.  Ha mégis valamilyen oknál fogva nyílt terepre tévedünk, mindig legyen valamilyen rombolhatatlan terep tárgy a közelünkben, ezzel a medeket le tudjuk magunkról húzni illetve nehezebben tudnak körbeszaladni minket. Közelharcban 2 dolog okozhat komoly gondot: magasak vagyunk és lassúak.

A magassággal az a baj, hogy az alacsony tankokat nem tudjuk meglőni ha mellénk jönnek, max. csak tornyon, ami pl. egy IS-7 esetében nem túl szerencsés. Ha meg egy T-62A-val futunk össze, duplán rossz a helyzet, mert azt még le sem tudjuk követni az ágyúval. Ilyen helyzetekben kell azt a 130 tonnát kihasználni, mégpedig úgy, hogy feltoljuk őket a falra vagy valamilyen terep tárggyal lehúzzuk az oldalunkról az ellenfelet.

Törekedjünk arra hogy mindig szemben legyen az ellenfél, a front páncélt úgysem tudja átlőni, a tornyot pedig beforgatjuk és sok sikert az ellennek.

A másik gond a magassággal, hogy az ellenfél gyenge pontjainak a dőlés szögei közelről sokkal jobban döntöttek, mint más tankban ülve. Pl. IS-7 hasát 50 méterről már nem tudjuk belőni (E3/E4/E5 is sanszos a pattanóra ilyen távolságon), szinte mindig pattanni fog. Ilyen esetben már az IS-7 döntött orrán a lámpa környékét érdemes lőni, mert ennek a dőlése viszont csökken a magasságunk által.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy a gold lőszere HEAT, amit a lánctalpak lazán leszerelnek (az IS-7 troll páncélja pedig előszeretettel lenyeli bárhol az oldalán).

A 130 tonnának és a kemény frontpáncélnak köszönhetően alacsony sebességen is szépen lehet ramolva faragni az ellenfelet.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

 • Fokozott szellőzés
 • Töltésgyorsító
 • Repesz páncél/Függőleges stabilizátor, kinek milyen a játékstílusa, nekem az utóbbi.

Ajánlott fogyóeszközök

 • Nagy javító készlet
 • Kis elsősegély csomag
 • Automata tűzoltó készülék

Ajánlott legénységi képzettségek

Elit alakulat, 6. érzék, Javítás, 3 körben pedig vegyes képességek.

Bevétel

Ez egy igen gazdaságtalan tank, szerver átlaga -21.000 kredit, ami szerintem nagyjából fedi is a valóságot. Nálam azért, mert szinte csak golddal lövök, annál meg aki válogat a lőszerek között, azért mert így nem mindig jön ki jól a lépés és sok a lepattanó is, illetve ha a HE kemény tankot talál, szinte alig sebez... így nincs elég sebzés, ami fedezze a lőszerek árát.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

Előnyt nem sokat lehet a javára írni, de mégis egy jól használható tank.

 • 2700 HP
 • Erős páncél
 • Sidescrape-ben nagyon erős
 • Az akadályozó csapat társakat el tudjuk tolni, így fedezékbe tudunk húzódni illetve nem tudnak kitolni (sajnos ez ahogy a játék jelenleg áll nagy előny).

Hátrányai

 • Kétes találat 3-400 méter távolságból
 • Lassú fordulás/torony forgás
 • Hosszú töltés idő
 • Nyílt terepen védtelen

CW - Klán háború

Városi pályákon gyakran találkozni vele, Afrikában ritkán használják a pályák adottságai miatt.

Kiknek ajánlott

Mindenkinek aki szereti a megfontolt játékot, ismeri a tankok gyenge pontjait és a kreditet sem sajnálja feláldozni a játékélményért. Első tanknak semmiképpen nem ajánlom, általában nagy csalódás szokott lenni, hogy az én E 100-am nem olyan mint amilyet az ellenfélnél láttam. De némi gyakorlással, a pályák illetve gyenge pontok ismeretével könnyen szerethető tank válik belőle.

Érdekesség: 49,7%-os győzelmi aránnyal rendelkezik átlagosan, ennél csak az IS-7 teljesít rosszabbul. Ennek ellenére 305 a csaták átlagos száma vele, ami a negyedik helyet jelenti (EU szerveren). 79,65% a találati arány, ami a 6. helyet jelenti a T10 nehezek között. Megközelítőleg 6 perc az átlag játékidő ezzel a tankkal. A kapott lövéseknek 34,54%-a hatástalan rá, javítási költsége pedig 23.445 kredit, ami viszont a 2. helyet jelenti. Működési költsége 48.830 kredit, ami ugyancsak a második legnagyobb kiadást jelenti (ezek globális értékek).

Videó

{youtube}ctIdF8Nua-o|690|420{/youtube}


Az elemzést írta: Mir4g3

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:32

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Sunhair · 5 éve
  [quote name="dudi10"]4 lövés a nagy ágyúval ennyi kell,hogy lesebezd az életed...Elképzelhetetlen számomra,hogy erre ne legyen képes valaki a csatái minimum felében ha már eljutott eddig.Van rajta egy halom páncél meg 2700hp ha minden sebzésedért beszedsz egyet is simán lesebzed az életed ráadásul ha goldot lősz akkor célozni sem kell.[/quote]

  Célozni sem kell? T10-ben? Ezt most komolyan írod?
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  dudi10 · 5 éve
  4 lövés a nagy ágyúval ennyi kell,hogy lesebezd az életed...Elképzelhetetlen számomra,hogy erre ne legyen képes valaki a csatái minimum felében ha már eljutott eddig.Van rajta egy halom páncél meg 2700hp ha minden sebzésedért beszedsz egyet is simán lesebzed az életed ráadásul ha goldot lősz akkor célozni sem kell.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  uBootVII · 5 éve
  Lehet a frissítés után nullázódott a mérő illetve, sztem a stock ágyú sem lehet rossz. Nekem csak az e75 van egyelőre, de elég könnyen lehet vele 2-3k-t sebezni és lényegében ugyan az a tier beosztás, csak ezen több a páncél.

  Szóval sima, hogy ráállt a kezed.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Grande__Reagel · 5 éve
  [quote name="dudi10"]Én féltem ettől a tanktól,vagy 2 éve ki van már fejlesztve de csak most vettem meg.Úgy hogy csak a stock ágyú van rajta és a legénység sem 100%-os elméletileg többet sebzek vele mint a játékosok 96%-a...Kik játszanak ezzel a tankkal???[/quote]

  Senki... csak az a 4% :troll2:
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  dudi10 · 5 éve
  Én féltem ettől a tanktól,vagy 2 éve ki van már fejlesztve de csak most vettem meg.Úgy hogy csak a stock ágyú van rajta és a legénység sem 100%-os elméletileg többet sebzek vele mint a játékosok 96%-a...Kik játszanak ezzel a tankkal???
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  pap32 · 5 éve
  [quote name="slawter"]A legidegesítőbb dolog a tanknál a többi játékos. Ha nagy, nyitott pályán vagy, és előre rohan egy scout, bespotol, amíg te tettél vagy 20 métert, majd mindenki kilő, akkor egyből jön a "GJ idiot". Persze, tovább nem jutnak, nem fogják fel, mi történt, miért haltál meg, meg hogy a pálya szélén araszoltál...
  Ma kérdeztem egy ilyentől, hogy ugyan áruld már el, miért is írod, amit írsz? Miért vagyok idióta? Mond el, mti csináltam, mikor 10 másodperccel a kezdés után egyszerűen kilőttek, mikor mentem arra, amerre kellett. Persze, értelmes válasz nem jön ilyenkor, mert azt nem tudnak adni.
  Ugyan ez van, amikor 1 hitel a 10-es arty. Te senkit sem látsz, egy hit, meghaltál. Mit tehetsz? Semmit. Te vagy a legnagyobb, legjobban látható, ez van. De biztos, hogy lesz legalább egy barom, aki pofázik? Biztos.
  E100=chat off, és kész.

  [quote name="valerius_crassus"]Egy dolgot nem értek vele kapcsolatban. Mitől lett ekkora arty mágnes? Méret vagy a sebesség? Képes egy tier 8as arty egész meccsen engem lőni minimál sebzés mellett, mert ugye repesz páncéllal használom. De ezt észre sem veszik. Ha már egyedül maradt a végére még akkor is engem akar kilőni. Nagyon ritkán játszom arty-val, de nekem eszem ágában sincs az agyon páncélozott dögöket lőni, max ha nagyon nincs más, mert semmi értelme (no gold ammo), 20ból egyszer sikerül kilőni őket. De lehet én vagyok beteg, és nem értem a játék lényegét.[/quote]

  Engem eddig 2x lőtt ki 1 lövéssel, full életen arty. Az első után egyből tettem a super heavy armort, mert így is gondolkodtam rajta. A 2. már úgy lőtt ki, hogy rajtam volt. Azért akkor enyhén ideges vagy, amikor ez történik...
  És igen, amikor 3-4 arty van, és mind téged lő... az csodajó :P[/quote]

  Hogy miért a 10-es lassú cuccokat lövik az artyk, arra baromi egyszerű a magyarázat...ezt a legkönnyebb eltalálni+gold-spam ide, vagy oda, sokszor még így is komoly akadályt jelent a csapattársaknak egy efféle bazi behemót...ergo "muszáj" nekik segíteni, mert ha átmegy rajtuk, akkor az arty következik célpontként... :roll:
  A Szupernehéz repeszpáncélon meg nem értem, mit kell ennyit pörögni...benne van a leírásában, hogy csak akkor műxik, ha NEM ÜT ÁT a HE-találat...GC-nek meg T92-nek 120 köröl van a pen-je HE-vel...nem sok tank van, aminek ilyen vastag tetőpáncélja lenne... :-*
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  wotcummunityisabig0 · 5 éve
  A legidegesítőbb dolog a tanknál a többi játékos. Ha nagy, nyitott pályán vagy, és előre rohan egy scout, bespotol, amíg te tettél vagy 20 métert, majd mindenki kilő, akkor egyből jön a "GJ idiot". Persze, tovább nem jutnak, nem fogják fel, mi történt, miért haltál meg, meg hogy a pálya szélén araszoltál...
  Ma kérdeztem egy ilyentől, hogy ugyan áruld már el, miért is írod, amit írsz? Miért vagyok idióta? Mond el, mti csináltam, mikor 10 másodperccel a kezdés után egyszerűen kilőttek, mikor mentem arra, amerre kellett. Persze, értelmes válasz nem jön ilyenkor, mert azt nem tudnak adni.
  Ugyan ez van, amikor 1 hitel a 10-es arty. Te senkit sem látsz, egy hit, meghaltál. Mit tehetsz? Semmit. Te vagy a legnagyobb, legjobban látható, ez van. De biztos, hogy lesz legalább egy barom, aki pofázik? Biztos.
  E100=chat off, és kész.

  [quote name="valerius_crassus"]Egy dolgot nem értek vele kapcsolatban. Mitől lett ekkora arty mágnes? Méret vagy a sebesség? Képes egy tier 8as arty egész meccsen engem lőni minimál sebzés mellett, mert ugye repesz páncéllal használom. De ezt észre sem veszik. Ha már egyedül maradt a végére még akkor is engem akar kilőni. Nagyon ritkán játszom arty-val, de nekem eszem ágában sincs az agyon páncélozott dögöket lőni, max ha nagyon nincs más, mert semmi értelme (no gold ammo), 20ból egyszer sikerül kilőni őket. De lehet én vagyok beteg, és nem értem a játék lényegét.[/quote]

  Engem eddig 2x lőtt ki 1 lövéssel, full életen arty. Az első után egyből tettem a super heavy armort, mert így is gondolkodtam rajta. A 2. már úgy lőtt ki, hogy rajtam volt. Azért akkor enyhén ideges vagy, amikor ez történik...
  És igen, amikor 3-4 arty van, és mind téged lő... az csodajó :P
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Kopasz0721 · 5 éve
  HI!
  Van aki a kisebb ágyúval használja? Az gyorsabb, pontosabb és apcr?
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  boba_fett · 5 éve
  Megvettem rá a 150mm-es ágyút elsö csata 5547dmg
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  boba_fett · 5 éve
  Én ma vettem meg,ép leárazás volt majdnem 1milával olcsóbb volt Ahhoz képest ahogy irják itt hogy nem pontos elég jól lehet messziröl is durrogtatni vele,és be is talál rendesen az ellenbe.Alap ágyú van,igyis elég jó a sebzése.Igaz 3-4 csatám van vele eddiig,de nem bántam meg hogy megvettem.Elsö csatába több mint 6000 volt a páncél által felfogot sebzés
Tovább a kategóriában: « E 75 - Elemzés Tiger I - Elemzés »
© 2022 WOTINFO. Minden jog fenntartva.