Jelenleg

21
látogatónk van

2014. november 24. 08:37

AMX 50 Foch (155) - Elemzés

Írta:
(80 szavazat)
25 hozzászólás

Paraméterek

Ágyú

155 mm AC SA58 - mondhatnánk nyomatékosabban is - AZ ágyú, mivel ennek a tanknak a legfőbb erénye ez.

Ezen belül is az a bizonyos 3 lövedék amit 5 másodpercenként képes kitolni a csövön, amihez 3 másodperces célzás idő társul.

De nézzük az elejéről, 293/394/90 sima/arany/repesz, 750 átlag sebzés 1100 a HE (amit épp elméjű ember sosem tesz a tankba). 826 m/s a lövedék sebessége, ami igencsak hajító gép fílinget okoz és az ára sem a legolcsóbb: 1560 az AP és 17 gold (6800 kredit) a HEAT (ez az amivel nem lövünk üreges páncélt és lánctalpat). Ezekből 30 darabot tudunk vinni a csatába.

0.36/100m a pontosság, ami azért behatárolja erősen hol is kell harcolászni ezzel a tankkal. -5°/+12° a vertikális és -6°/+6 a horizontális kitéríthetősége az ágyúnak, ami nem sok, viszont kevésnek érezhetjük sok helyzetben.

Nem véletlenül hagytam a végére az újra tárazási időt. Ez az a paraméter amiért sokan nem szerethetik vagy esetleg elriaszt sokakat a tanktól. Számszerűen ez az idő (alap) 50 másodperc, de ezt azért persze le lehet faragni akár 43,95-re is szellőzéssel, erős kávéval és persze elit alakulattal a legénységen. De ez az idő még így is sok esetben kellemetlen élményeket szerezhet. 2250 HP/perc a DPM-je, ami nem nagy érték, viszont a valóságban ezt 10s alatt kitolja. Ez nagyon sok tankot a garázsba tud küldeni, minden T10 medet, TD-t, artyból egyértelműen amennyi lövésünk van annyit. A hevik nagy részét is, a kivételek: E 100, Maus, 113, FV215b, VK 72.01 (K), IS4, de még ezek egy részénél is egy jó nekifutással a maradék HP-t lazán le lehet ütni.

Felépítmény

1850 életerő. Páncélzat 180/40/40 mm, igen, ami nem szemből jön az sebez. Viszont az a front páncél igen jól meg van döntve így ehhez már 232 mm átütés kell. A hasa csak 180 mm na de azt meglőni azért nem egyszerű. A gyenge pontok is igen kicsik, így a lövések nagy részét pattintja. Persze a komoly átütéssel rendelkező TDk általában átviszik (ha találunk 1 enyhe emelkedőt ahol még azt az -5° ágyú sülyedést ki tudjuk használni akkor szinte sebezhetetlen). Nem E3 páncél, de azért igen kellemes védettséget nyújt és a mobilitása pótolja a páncél vastagságot.

Felfüggesztés

30 °/s a fordulási sebesség, ami nem olyan rossz (nehéz tankok nem forognak le és a bénább medeket is meg lehet viccelni). Talajellenállása, nos, maradjunk annyiban, hogy ne erőltessük a vízben/mocsárban forgolódást (On Hard Ground: 1.34, On Medium Ground: 1.53, On Soft Ground: 2.3).

Motor

1000 paci tolja és mélyről húz mint a vízhordó kis lány (az az jól gyorsul) :D 17.36 lőerő/t, ami igen baráti érték. 50 km/h a végsebesség (ennél csak az Object 263 rendelkezik jobb értékekkel T10 TD között), amit ugyan el nem nagyon ér, viszont elég közeli értékeket tud produkálni sík talajon és a dombokon is elég jól mászik. Hátra menet csupán 13 km/h ami nem kimagasló érték.

15% a gyulladási esély, amivel igazán nem is kell foglalkozni, mivel a tank hátsó részén helyezkedik el. Ha már a lövések hátulról érkeznek komoly gondjaink vannak és általában ilyenkor hamarabb szétlőnek mintsem kigyújtanak.

Van még benne rádió is aminek az értékei lényegtelenek (SCR 619 750 m hatótáv és 80 Kg) :)

Látótávolság 400 méter, ami nem rossz, főleg abban a tudatban, hogy az álcázási értékünk is igen jó (13,85% álló, 8,32% mozgás közben, 3,12% lövés után). A 2 szovjet TD rendelkezik csak ennél jobb értékkel ezen a szinten. De ahány oldalon nézzük, annyi érték, mivel a WG hivatalosan nem adja ki ezeket az értékeket. Ez a játékban úgy néz ki, hogy én hamarabb meglátok bárkit (nem lövök, nem mozgok + álca háló + legénység minden tagján álca képesség), mint engem felfedeznének. Régebben ez úgy nézet ki, hogy amit spotoltam azt ki is tudtam lőni mielőtt észre vett volna. Sajnos a nerf ezt a "mókás" dolgot megszüntette.

Ajánlott játékstílus

Az Foch 155 roham TD, azaz én nem használom 2-3. vonalból lövöldözésre, pláne hogy azt az ágyú pontossága és a lövedék sebessége is igen csak megnehezítené és kár azt az irdatlan sebzést a levegőbe tolni. Ezért mindig én vagyok az akivel a szűk sikátorban szembe találja magát az első heavy.

Abbay 8-as sor, Cliffs G7-G8, Karelia J7, Himmelsdorf D0-G0 és még sorolhatnám. A lényeg, hogy a mobilitása minden heavy-nél jobb (50B kivétel), ezért ha tipikus nehéz irányba megyünk, hamarabb pozícióba érünk mint az ellen. Így ha olyan helyen találunk meg a hevit, ahol nincs 10s távolságban fedezék számára (feljön 1. lövés, 5s 2. lövés, 5s 3. lövés = 10s), akkor az a csata végét is jelentheti számára. Arra viszont figyelni kell, hogy sose legyünk egyedül. Mert a 45s töltés idő nagyon-nagyon kellemetlen élményekkel gazdagíthat minket ha nincs aki fedezzen. Ha mégis egyedül vagyunk és nincs megfelelő fedezék vagy visszavonulásra lehetőség, viszont az ellenfél is csak egyedül van, akkor inkább rontsunk rá. Több okból is kifizetődhet. Igen jókat lehet rammolni ezzel a tankkal és közelről már csak a tetején lévő gyenge pontokat tudják lőni, amit a tank jobbra-balra rángatásával igen csak meg lehet nehezíteni (videó 3:34). Általában ilyenkor meg is lepődnek és az első lövést el is kapkodják.

Jó helyzet felismeréssel komoly károkat lehet okozni az ellenfél soraiban és igen erős visszatartó erővel is rendelkezik, senki nem szemez szánt szándékkal 1 Foch 155-tel. Ha nincs betöltve az ágyú semmiképpen ne kezdjünk eszeveszett menekülésbe. Ha az ellenfél nem volt tanúja a 3 lövésnek amit leadtál, akkor nem tudja hogy épp tárazol. Én ilyenkor vagy úgy csinálok mint aki béna és keresi a lövő pozíciót (videó 2:32), ezt csak gyenge képességű játékosok veszik be, vagy csak simán úgy állok, hogy várjam azt hogy ellenfél jöjjön elém, ez minden esetben működik, ha nem látták a 3 lövést.

Sokan mondják, hogy pontatlan, igazából mint tipikus TD hátulról támogatni (4-500m) tényleg pontatlan. Viszont ilyen közelebbi harcmodornál már elégséges az ágyú pontossága. Ehhez azért kell egy bizonyos fokú türelem/higgadtság, mindig meg kell várni a teljes célzást (akárcsak a többi francia tárasnál) és nem szabad kapkodni mert akkor elvész a tank igazi ereje.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

 • Álcaháló
 • Fejlesztett célzórendszer
 • Fokozott szellőzés

Ajánlott fogyóeszközök

 • Nagy méretű szerszám készlet
 • Kis elsősegély csomag
 • Kézi tűzoltó készülék vagy Ellátmány

Ajánlott legénységi képzettségek

Elit alakulat mindenkinek, 6. érzék a parancsnoknak és a többieknek álca. Bár általában T10-ben már 3 képesség szokott lenni, ez esetben ami a képen látszik azt javaslom.

CW - Klán háború

Nem látni CW-n, ezért nem igazán érdemes kifejleszteni.

Igazából taktika függő, mi anno használtunk 5-6 db + még 2-3 táras. Mountain Pass védő oldal A5 (havas) 1 E 100 volt a csali, az E100 csalogatta egyben feltartotta a spottert. Ha ott jött a főerő az E 100 bénázott, hogy magára húzza az ellent, mikor az ellen beért a feljáróhoz B6 a fochok és a többi táras lerohanta azt az oldalt. Na ott kő kövön nem maradt, mivel a heviknek ott nincs fedezék. Minden foch visz magával 1 tankot a tárasok pedig szedik a 3-400HP-s maradékot, Aki kifogyott megy vissza a bázisra a másik oldalt támogatni. Vagy Abbey 8-as soron rusholtak a fochok + még néhány E 100 hogyha kifogytak a fochok legyen ami felveszi a lövést ha marad ellenfél. Voltak meglepődések az ellenfél részéről.

Bevétel

T10 tanknál kiadás van :D Na jó, jó játékkal a T10 nagy többsége azért 0ás köröket tud, így ez is.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • Nagyon gyors
 • Iszonyt sebzés pillanatok alatt
 • Szemből igen jól védett
 • Erős vissza tartó ereje van

Hátrányai

 • Kicsi horizontális kitéríthetőség
 • Hosszú töltés idő
 • Csak szemből van páncél
 • Arty ha nem a front páncélt találja, akkor garázs menet

Kiknek ajánlott

Aki szeret aktívan részt venni a csatában és/vagy szereti az ellenfelet pillanatok alatt a garázsba nerfelni. Semmiképpen nem első tank és nem is első TD. Eredményes játékhoz mindenképp érdemes először egy táras tankot kihúzni, ezáltal a táras tankok sajátosságait elsajátítva, majd 1 TD-t, amivel a türelmet és a pályaismeretet szerezzük meg.

Érdekesség: 52,75% az átlag győzelmi arány az EU szerveren, ez a második legjobb. 387 átlagosan lejátszott csata, ez a legtöbb a T10 TD-k között. 77,39% találati aránnyal rendelkezik, ez a második legjobb a T10 TD között a szerveren. 39,07% a túlélt csaták aránya, ez ugyancsak az ötödik hely a T10 TD között (ezek az értékek EU adatok a globális értékek egész mások). A HE 3,78 méteres robbanó sugárral rendelkezik, ez a második legnagyobb az E4/E3 páros és a JpzE100 után. Ettől függetlenül semmiképen nem használatos. 1 tár hatásos kilövése már zöld WN8, 2 tár már lila.

Videó


Az elemzést írta: Mir4g3

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:59

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Petike75
  • Tankos
  · 8 éve
  Jó lett az írás. Köszi.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  dozer00
  • Tankos
  · 8 éve
  Én hátránynak írnám még azt h a két lövedék betöltése között eltelt idő hosszú... és az egeret ha meg sem mozdítod is képes 3 teljsen más pontra lőni...

  Emellett kezdetekben nagyon szuper gép volt, ami mára totál megváltozott.. Csak is szakaszban ajánlott játszani vele, mert a társaid magasról leszarják mikor nyomod h még 30 sec a tárazásig és nem védenek.

  Grat Mirage. Az 50B-t is neked kellene megírni ha még nincs itt leírása.
© 2023 WOTINFO. Minden jog fenntartva.