Jelenleg

34
látogatónk van

2014. november 21. 09:42

T67 - Elemzés

(49 szavazat)
43 hozzászólás

Bevezető

A tank T49-ként került bele a játékba, de egy 2014 szeptemberi patch alkalmából T67-re nevezték át. Ekkor kicsit át is dolgozták, megnőtt és a réginél kevésbé döntött orrot is kapott a páncéltest, valamint kicserélték a két tornyát, most már a nyitott torony a „top”. Összességében azonban keveset változott, szerencsére.

Paraméterek

Ágyú

A T67 megvásárlásakor az 57 mm-es M1 ágyút kapjuk szériafelszerelésként, amelynek 75 HP-s sebzése elsőre röhejesnek tűnik ezen a szinten, de tűzgyorsasága mégis a tank egyik legjobb ágyújává emeli. A löveg ugyanis már alapesetben is 2,3 másodpercenként képes tüzelni (célzásidő: 1,7 mp), ami közel 2000 DPM-et jelent.

A kiváló alapágyú miatt érdemes megfontolni, hogy a 3 hüvelykes M7 AT ágyút csak kifejlesztjük (kell a top ágyúhoz), de nem vesszük meg és nem is használjuk. Ez az ágyú ugyanis alacsonyabb pennel (101 mm a 110 helyett) és tűzgyorsasággal is rendelkezik az M1-nél, így hiába a 110 HP-s sebzése, csak 1600 DPM-re képes. A három ágyú közül az M7 AT legpontatlanabb is, tényleg kevés érv szól a használata mellett.

A top ágyú az M1A1 AT nevet kapta. Akik játszottak az amerikai medium (M4) vagy heavy (T1) ággal, azoknak ez ismerős lehet, a rossz hír az, hogy ez nem ugyanaz a löveg, amiket ezeken a tankokon megismertünk, tehát külön ki kell fejleszteni a T67-re. Az M1A1 AT löveg 115 HP-t sebez AP lőszerrel, penje 128 mm, újratöltési ideje 3,2 másodperc, így a DPM-je 2100 feletti, amit BiA-val és egyebekkel tovább lehet növelni. Érdemes néhány APCR lőszert is magunkkal vinni, ha valami keményebb tank jön szembe, zavarba tudjuk hozni és legalább addig feltarthassuk, amíg megjön a segítség, vagy el tudunk iszkolni.

TD révén lövéskor alig veszít álcázást a T67, tehát egyáltalán nem gond, ha sűrűn lövöldözünk vele, ha nem mozgunk közben – de azért legyünk észnél, ugyanis az irgalmatlan tűzgyorsaság miatt könnyen kifuthatunk a 45 darabos lőszerkeretből egy-egy hosszabb meccs végére, rammelni meg nem fogunk tudni senkit, ha esetleg ketten maradnánk a parti végére, jó ha kiegyezünk egy döntetlenben.

Csőlehajlás (gun depression) terén tipikus amerikai tankról beszélünk, -10/+20 fok között mozoghatunk, bár a nulla páncél miatt úgysem fogunk a T67-tel hulldownozni, arra viszont jó, hogy egy domb mögül gyorsan kilőjünk, majd rögtön fedezékbe hátráljunk.

Felépítmény

Páncél? Az mi? A műanyag joghurtospohár a T67-hez képest egy valóságos erődítmény. A testpáncél elöl a legvastagabb, de ott sem éri el a 22 mm-t, de a toronynál is csak 25 mm, vagyis gyakorlatilag ami eltalál, az sebezni is fog, a nyitott torony miatt pedig jó eséllyel a legénység valamelyik tagját is magával viszi egy-egy lövés, főleg ha HE-vel kapjuk. Ennek a tanknak nem szabad a páncélzatára támaszkodnia a harcban, inkább fogjuk menekülőre vagy bújjunk el.

Szerencsére a T67 elég kicsi, vagyis még ha felspottolnak is, sem biztos a találat, viszont ha találnak, akkor a fenti okok miatt szinte biztos a sebzés még a Tier 3 tankoktól is, pattintásra ne számítsunk egyáltalán. Az alacsony HP (360) miatt két lövésből még a kisebb tankok is simán kicsinálnak, a nagyobbak pedig egy lövéssel megesznek minket és mehetünk vissza a garázsba azon gondolkodni, hogy már megint hol rontottuk el a taktikát.

Torony

Az „alap” torony forgási sebessége 16, a top toronyé pedig 18 fok/másodperc, mindkettő extrém lassú, de legalább van torony, így egész másképp játszható ez a tank, mint a német vagy orosz TD-k. Elég jó viszont a látótávolsága ezen a szinten, gyárilag is 370 m, amit tovább növelhetünk coated optics vagy binocular segítségével – én az utóbbit ajánlom, valószínűleg sokkal többet fogunk a bokrokban rejtőzni, mint a harctéren száguldozni és a 450 m feletti látótáv révén sok ellenséget tudunk majd spottolni, rengeteg XP-t gyűjtve.

Felfüggesztés

Érdekes tank a T67, hiába kicsi és könnyű, nagyon nehezen forog a teste, a másodpercenként 32 fokot még „clutch braking” képességgel is csak 33,6 fokra tudjuk növelni, véleményem szerint teljesen felesleges ezt megtanítani a sofőrnek, semmivel nem leszünk vele beljebb. A lassú forgás lassú kanyarodást is jelent és nagy fordulókört, így hiába a nagy végsebesség, akkora helyen fordul a T67, mint egy tartályhajó, az ellenséges egységek közötti szlalomozást, gyors városi rohangálást felejtsük is el.

Motor

Kimondottan jól gyorsul és nagy végsebességre képes a T67, még hátramenetben is megvan a 20 km/h a Continental Wright erőforrással, ami jól jön, ha iszkolni kell egy fedezékből vagy bokorból felspottolás után. A „terrain resistance” is alacsony, tehát a megszerzett sebességet a tank árkon-bokron tudja tartani.

Ajánlott játékstílus

Nekem egyik kedvencem ez a kis tank és meg nem válnék tőle semmi pénzért, nem cserélném el egy Tier X-es tankért sem. Álcahálót, álcafestést és binoculart rá, aztán irány valamelyik bokor.

A T67 használhatósága és haszna nagyon MM- és pályafüggő. Ha VI-os és VII-es szintű tankokkal hozott össze a sors, a meccs elején inkább a felderítésre helyezzük a hangsúlyt. A nagy fordulókör miatt aktív scoutingra annyira nem alkalmas a T67, de a kis méret és az álcázás miatt passzív felderítésre kiválóan használható, ráadásul a nagy végsebesség miatt a csata elején odaérhetünk azokra a pontokra, ahonnan a legjobb a rálátás az ellenséges útvonalakra. Ilyenkor egyetlen szabály van: ne mozogj, ne szuszogj, mert ha észrevesznek, véged.

A csata későbbi részében, vagy ha esetleg top tier vagyunk a pályán, ne hagyjuk használaton kívül a villámgyors ágyút, amivel oldalról vagy hátulról még a nehéz tankokat is azelőtt szét tudjuk kapni, mire újratöltenének. Persze ehhez az is kell, hogy az ő lövésük ne találjon, mert ha igen, gyorsan a garázsban leszünk. A -10 fokos csőlehajlással könnyen ki tudunk lövöldözni a dombhátakról, aztán villámgyorsan fedezékbe tolathatunk. Sniperkedni kiválóan lehet a pontos ágyúval, arra mondjuk ne számítsunk, hogy nagy távolságból a magasabb szintű heavyket szemből szitává lőjük, próbáljunk inkább a lánctalpra vagy a gyenge pontokra koncentrálni és kérjük a többiek segítségét.

Nagyobb, nyílt pályákon (Malinovka, Prokhorovka, Komarin, stb.) a fentieket betartva simán meccsnyerők lehetünk a T67-tel, itt spottolni és sebezni egyaránt tudunk, miközben könnyen elbújhatunk vagy elfuthatunk az ellenséges tűz elől. A kisebb pályákon, főleg városokban (Himmelsdorf, Ensk, stb.) viszont nem tudjuk kihasználni a tanknak sem a nagy látótávolságát, sem a sebességét, elrejtőzni sem nagyon van hol, a nagy fordulókör miatt pedig igazán fürgék sem tudunk lenni vele az utcákon. llyen esetben próbáljunk minél távol maradni a frontvonaltól és a lehető legtöbb sebzést bevinni a második (harmadik?) sorból, mielőtt valaki ránk kezdene lőni, mert akkor végünk.

Amit ezzel a tankkal mindenképp el kell kerülni, az a közelharc. Mivel páncélja gyakorlatilag csak dísznek van, az ellenség pár lövésből szitává lő és a nagy fordulókör meg a lassan forgó torony miatt arra sem építhetünk, hogy majd körberohanva szétkapjuk az ellenséget. Ha valaki a T67-tel közelharcba keveredik valamit nagyon rosszul csinált.

A T67 egyik erőssége szerintem, hogy sokszor az ellenfelek nem veszik elég komolyan, pedig a tűzgyorsasága és átütése a hasonló szintű közepes tankokhoz elég szokott lenni, a nehezeket pedig a gyenge pontokon, oldalról vagy hátulról simán átlőhetjük, esetleg segíthetünk a többieknek legyőzni őket azzal, hogy leláncolva tartjuk őket, miközben a csapattársak lövik őket – ilyenkor nekünk is jönni fog az XP. A vbaddict adatai szerint az átlagos győzelmi arány ebben a tankban 51,7 százalék, nekem több mint 59 százalék sikerült és 1300-1500 sebzéses meccsek sem ritkák vele.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

 • Binocular (teleszkóp)
 • Álcaháló
 • Gun rammer (töltésgyorsító)

Ajánlott fogyóeszközök

 • Kis javítókészlet
 • Kis elsősegélycsomag/li>
 • Kézi tűzoltókészülék

Ajánlott legénységi képzettségek

Parancsnoknak sixth sense, sofőrnek off-road driving, a többieknek ízlés szerint, de leginkább álcázás.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • Két kiváló ágyú nagy tűzgyorsasággal
 • Nagy sebesség és jó gyorsulás
 • Jó látótávolság
 • Sokszor nem veszik komolyan az ellenfelek

Hátrányai

 • Kis életerő
 • Lassan fordul a test és a torony is
 • Gyakorlatilag nincs páncélja

Kiknek ajánlott

Mindenkinek, de tényleg. Nagyon „fun” tank, sok okból lehet szeretni. Igényli a pályák és a játékmechanizmusok (álcázás, stb.) ismeretét, de nagyon meghálálja és simán meccseket lehet vele lehozni, meg plecsniket gyűjteni. Az alacsony HP és a magas kiosztott sebzés miatt WN8-at is jól lehet vele húzni, ha valaki egy kicsit odafigyel és nem yolózik az első percben.

Videó


Az elemzést írta: anonymous

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:44

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  gobb
  • Tankos
  · 9 éve
  Imádom ezt a tankot. Tartózkodom a közelharcoktól vele, és inkább passzív szpotterként messzebbről lövöm vele az ellenfelet. Elsősorban pénz farmolásra használom, persze wn8 értéket is növeli iszonyat módon :-)
  Eddigi rekordom: [url]http://kepfeltoltes.hu/141124/t67_www.kepfeltoltes.hu_.jpg[/url]
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  fabi
  • Tankos
  · 9 éve
  Jó elemzés az biztos. Nekem is nagy kedvencem.
  Közelharcról: Rendszeresen benyalatom vele a Hellcat-et,ha le akarnak támadni.Megy a robbanó és csak lesnek,h miért kaptak majdnem 200-as sebzést. Egy lövés tőlük belefér,de tuti,h ott hagyja a fogát.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Gzula_HUN
  • Tankos
  · 9 éve
  A teleszkóp nem periszkóp akart lenni? ;-)
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  aru
  • Tankos
  · 9 éve
  Az első csillag kezdetektől ott virít a csövön, a második meg már nincs is olyan messze. Imádom! Szerintem a hatodik érzék nem létszükséglet rá, nélküle is nagyon jól megvagyok. Ha már "világítok" azt egy perk hely elhasználása nélkül is tudom.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Gilgarat
  • Tankos
  · 9 éve
  Mert jó poén Jackal ;-)
  S a Ru-251-sem is igen jó,még sincs olyan kiváló álcája.
  Nem tudja ugyanazt mint a T-67,persze ez kizárólag az álcázásra vonatkozik. :-)
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Jackal_hun
  • Tankos
  · 9 éve
  Gilgarat: ennek mi értelme, Ugyan ezt tudja egy 7-es vagy 8-as scout is.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Gilgarat
  • Tankos
  · 9 éve
  Van aki azt írta itt hogy nem szeret passzív spotba vonulni :-)
  Hát mi nem egyszer bevisszük X-es csatába is bulizni :P
  A többiek egyfolytában prüszkölnek,de mikor elbújok egy bokorban,s 3 tank áll mellettem 10 méterrel s nem derítenek fel, na az a móka
  Prokhorovka D1 sector ;-) pl-nak okáért
  Spot damage 8800 ;-)
  S arannyal még 1100 damage is belefért Full X-es tierben ;-)
  Az elemzés pontos,köszönjük :-)
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Claymaker52
  • Tankos
  · 9 éve
  Szép elemzés, köszönet érte! :-)
  Nekem nincs meg, de nagyon sok jó játékos ezzel jár le kicsiket alázni, vannak néha brutális teljesítmények vele, gondolom ők is wn8-at farmolnak :lol:
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Camper03
  • Kiképző
  · 9 éve
  Nagyszerű elemzés, én is idegesítő kis tanknak tartom, sokszor szopatott már meg, miközben heavyben ültem. Én leginkább talán az ELC AMX-hez tudnám hasonlítani (azzal játszottam is ), mindkettő gyors, kicsi, piszok jó a camója és szétdarál mindenkit, aki alábecsüli
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Caesar_cart
  • Tankos
  · 9 éve
  Jó kis írás, és az egyik kedvenc tankom!
  3 ilyennel szakaszban óriásiakat lehet menni! (941 csata - 66% )
  De ezzel nem értek egyet:
  "Amit ezzel a tankkal mindenképp el kell kerülni, az a közelharc. Mivel páncélja gyakorlatilag csak dísznek van, az ellenség pár lövésből szitává lő és a nagy fordulókör meg a lassan forgó torony miatt arra sem építhetünk, hogy majd körberohanva szétkapjuk az ellenséget. Ha valaki a T67-tel közelharcba keveredik valamit nagyon rosszul csinált."
  Én nem egy ,se nem két tankot lőttem ki körberohangálva...
  Az első láncra (akár rögtön repesszel, hogy tuti legyen a láncolás menet közben) , majd néhány másodperc és vége is az ellenfélnek ... ;-)
  Minden garázsban helye van, nem is kérdés.
Tovább a kategóriában: « T18 - Elemzés T28 Concept - Elemzés »
© 2024 WOTINFO. Minden jog fenntartva.