Jelenleg

32
látogatónk van

2014. november 21. 09:42

T67 - Elemzés

Írta:
(48 szavazat)
43 hozzászólás

Bevezető

A tank T49-ként került bele a játékba, de egy 2014 szeptemberi patch alkalmából T67-re nevezték át. Ekkor kicsit át is dolgozták, megnőtt és a réginél kevésbé döntött orrot is kapott a páncéltest, valamint kicserélték a két tornyát, most már a nyitott torony a „top”. Összességében azonban keveset változott, szerencsére.

Paraméterek

Ágyú

A T67 megvásárlásakor az 57 mm-es M1 ágyút kapjuk szériafelszerelésként, amelynek 75 HP-s sebzése elsőre röhejesnek tűnik ezen a szinten, de tűzgyorsasága mégis a tank egyik legjobb ágyújává emeli. A löveg ugyanis már alapesetben is 2,3 másodpercenként képes tüzelni (célzásidő: 1,7 mp), ami közel 2000 DPM-et jelent.

A kiváló alapágyú miatt érdemes megfontolni, hogy a 3 hüvelykes M7 AT ágyút csak kifejlesztjük (kell a top ágyúhoz), de nem vesszük meg és nem is használjuk. Ez az ágyú ugyanis alacsonyabb pennel (101 mm a 110 helyett) és tűzgyorsasággal is rendelkezik az M1-nél, így hiába a 110 HP-s sebzése, csak 1600 DPM-re képes. A három ágyú közül az M7 AT legpontatlanabb is, tényleg kevés érv szól a használata mellett.

A top ágyú az M1A1 AT nevet kapta. Akik játszottak az amerikai medium (M4) vagy heavy (T1) ággal, azoknak ez ismerős lehet, a rossz hír az, hogy ez nem ugyanaz a löveg, amiket ezeken a tankokon megismertünk, tehát külön ki kell fejleszteni a T67-re. Az M1A1 AT löveg 115 HP-t sebez AP lőszerrel, penje 128 mm, újratöltési ideje 3,2 másodperc, így a DPM-je 2100 feletti, amit BiA-val és egyebekkel tovább lehet növelni. Érdemes néhány APCR lőszert is magunkkal vinni, ha valami keményebb tank jön szembe, zavarba tudjuk hozni és legalább addig feltarthassuk, amíg megjön a segítség, vagy el tudunk iszkolni.

TD révén lövéskor alig veszít álcázást a T67, tehát egyáltalán nem gond, ha sűrűn lövöldözünk vele, ha nem mozgunk közben – de azért legyünk észnél, ugyanis az irgalmatlan tűzgyorsaság miatt könnyen kifuthatunk a 45 darabos lőszerkeretből egy-egy hosszabb meccs végére, rammelni meg nem fogunk tudni senkit, ha esetleg ketten maradnánk a parti végére, jó ha kiegyezünk egy döntetlenben.

Csőlehajlás (gun depression) terén tipikus amerikai tankról beszélünk, -10/+20 fok között mozoghatunk, bár a nulla páncél miatt úgysem fogunk a T67-tel hulldownozni, arra viszont jó, hogy egy domb mögül gyorsan kilőjünk, majd rögtön fedezékbe hátráljunk.

Felépítmény

Páncél? Az mi? A műanyag joghurtospohár a T67-hez képest egy valóságos erődítmény. A testpáncél elöl a legvastagabb, de ott sem éri el a 22 mm-t, de a toronynál is csak 25 mm, vagyis gyakorlatilag ami eltalál, az sebezni is fog, a nyitott torony miatt pedig jó eséllyel a legénység valamelyik tagját is magával viszi egy-egy lövés, főleg ha HE-vel kapjuk. Ennek a tanknak nem szabad a páncélzatára támaszkodnia a harcban, inkább fogjuk menekülőre vagy bújjunk el.

Szerencsére a T67 elég kicsi, vagyis még ha felspottolnak is, sem biztos a találat, viszont ha találnak, akkor a fenti okok miatt szinte biztos a sebzés még a Tier 3 tankoktól is, pattintásra ne számítsunk egyáltalán. Az alacsony HP (360) miatt két lövésből még a kisebb tankok is simán kicsinálnak, a nagyobbak pedig egy lövéssel megesznek minket és mehetünk vissza a garázsba azon gondolkodni, hogy már megint hol rontottuk el a taktikát.

Torony

Az „alap” torony forgási sebessége 16, a top toronyé pedig 18 fok/másodperc, mindkettő extrém lassú, de legalább van torony, így egész másképp játszható ez a tank, mint a német vagy orosz TD-k. Elég jó viszont a látótávolsága ezen a szinten, gyárilag is 370 m, amit tovább növelhetünk coated optics vagy binocular segítségével – én az utóbbit ajánlom, valószínűleg sokkal többet fogunk a bokrokban rejtőzni, mint a harctéren száguldozni és a 450 m feletti látótáv révén sok ellenséget tudunk majd spottolni, rengeteg XP-t gyűjtve.

Felfüggesztés

Érdekes tank a T67, hiába kicsi és könnyű, nagyon nehezen forog a teste, a másodpercenként 32 fokot még „clutch braking” képességgel is csak 33,6 fokra tudjuk növelni, véleményem szerint teljesen felesleges ezt megtanítani a sofőrnek, semmivel nem leszünk vele beljebb. A lassú forgás lassú kanyarodást is jelent és nagy fordulókört, így hiába a nagy végsebesség, akkora helyen fordul a T67, mint egy tartályhajó, az ellenséges egységek közötti szlalomozást, gyors városi rohangálást felejtsük is el.

Motor

Kimondottan jól gyorsul és nagy végsebességre képes a T67, még hátramenetben is megvan a 20 km/h a Continental Wright erőforrással, ami jól jön, ha iszkolni kell egy fedezékből vagy bokorból felspottolás után. A „terrain resistance” is alacsony, tehát a megszerzett sebességet a tank árkon-bokron tudja tartani.

Ajánlott játékstílus

Nekem egyik kedvencem ez a kis tank és meg nem válnék tőle semmi pénzért, nem cserélném el egy Tier X-es tankért sem. Álcahálót, álcafestést és binoculart rá, aztán irány valamelyik bokor.

A T67 használhatósága és haszna nagyon MM- és pályafüggő. Ha VI-os és VII-es szintű tankokkal hozott össze a sors, a meccs elején inkább a felderítésre helyezzük a hangsúlyt. A nagy fordulókör miatt aktív scoutingra annyira nem alkalmas a T67, de a kis méret és az álcázás miatt passzív felderítésre kiválóan használható, ráadásul a nagy végsebesség miatt a csata elején odaérhetünk azokra a pontokra, ahonnan a legjobb a rálátás az ellenséges útvonalakra. Ilyenkor egyetlen szabály van: ne mozogj, ne szuszogj, mert ha észrevesznek, véged.

A csata későbbi részében, vagy ha esetleg top tier vagyunk a pályán, ne hagyjuk használaton kívül a villámgyors ágyút, amivel oldalról vagy hátulról még a nehéz tankokat is azelőtt szét tudjuk kapni, mire újratöltenének. Persze ehhez az is kell, hogy az ő lövésük ne találjon, mert ha igen, gyorsan a garázsban leszünk. A -10 fokos csőlehajlással könnyen ki tudunk lövöldözni a dombhátakról, aztán villámgyorsan fedezékbe tolathatunk. Sniperkedni kiválóan lehet a pontos ágyúval, arra mondjuk ne számítsunk, hogy nagy távolságból a magasabb szintű heavyket szemből szitává lőjük, próbáljunk inkább a lánctalpra vagy a gyenge pontokra koncentrálni és kérjük a többiek segítségét.

Nagyobb, nyílt pályákon (Malinovka, Prokhorovka, Komarin, stb.) a fentieket betartva simán meccsnyerők lehetünk a T67-tel, itt spottolni és sebezni egyaránt tudunk, miközben könnyen elbújhatunk vagy elfuthatunk az ellenséges tűz elől. A kisebb pályákon, főleg városokban (Himmelsdorf, Ensk, stb.) viszont nem tudjuk kihasználni a tanknak sem a nagy látótávolságát, sem a sebességét, elrejtőzni sem nagyon van hol, a nagy fordulókör miatt pedig igazán fürgék sem tudunk lenni vele az utcákon. llyen esetben próbáljunk minél távol maradni a frontvonaltól és a lehető legtöbb sebzést bevinni a második (harmadik?) sorból, mielőtt valaki ránk kezdene lőni, mert akkor végünk.

Amit ezzel a tankkal mindenképp el kell kerülni, az a közelharc. Mivel páncélja gyakorlatilag csak dísznek van, az ellenség pár lövésből szitává lő és a nagy fordulókör meg a lassan forgó torony miatt arra sem építhetünk, hogy majd körberohanva szétkapjuk az ellenséget. Ha valaki a T67-tel közelharcba keveredik valamit nagyon rosszul csinált.

A T67 egyik erőssége szerintem, hogy sokszor az ellenfelek nem veszik elég komolyan, pedig a tűzgyorsasága és átütése a hasonló szintű közepes tankokhoz elég szokott lenni, a nehezeket pedig a gyenge pontokon, oldalról vagy hátulról simán átlőhetjük, esetleg segíthetünk a többieknek legyőzni őket azzal, hogy leláncolva tartjuk őket, miközben a csapattársak lövik őket – ilyenkor nekünk is jönni fog az XP. A vbaddict adatai szerint az átlagos győzelmi arány ebben a tankban 51,7 százalék, nekem több mint 59 százalék sikerült és 1300-1500 sebzéses meccsek sem ritkák vele.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

 • Binocular (teleszkóp)
 • Álcaháló
 • Gun rammer (töltésgyorsító)

Ajánlott fogyóeszközök

 • Kis javítókészlet
 • Kis elsősegélycsomag/li>
 • Kézi tűzoltókészülék

Ajánlott legénységi képzettségek

Parancsnoknak sixth sense, sofőrnek off-road driving, a többieknek ízlés szerint, de leginkább álcázás.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • Két kiváló ágyú nagy tűzgyorsasággal
 • Nagy sebesség és jó gyorsulás
 • Jó látótávolság
 • Sokszor nem veszik komolyan az ellenfelek

Hátrányai

 • Kis életerő
 • Lassan fordul a test és a torony is
 • Gyakorlatilag nincs páncélja

Kiknek ajánlott

Mindenkinek, de tényleg. Nagyon „fun” tank, sok okból lehet szeretni. Igényli a pályák és a játékmechanizmusok (álcázás, stb.) ismeretét, de nagyon meghálálja és simán meccseket lehet vele lehozni, meg plecsniket gyűjteni. Az alacsony HP és a magas kiosztott sebzés miatt WN8-at is jól lehet vele húzni, ha valaki egy kicsit odafigyel és nem yolózik az első percben.

Videó


Az elemzést írta: anonymous

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:44

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  zooli74
  • Tankos
  · 5 éve
  Csatlakozom az előttem szólókhoz, király kis gyilok gép!
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  gombolu105
  • Tankos
  · 5 éve
  Ez a TD szenzációs! Senki ne hagyja ki! Szerintem kötelező! 2 fős szakaszban általában az ellen felét mi daráljuk le! A leg élvezetesebb V-ös!
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  GB
  • Tankos
  · 5 éve
  Most mentem vele megint egy kort, es siman sebeztem 2600 felett Sigfried Line - on. Imadom!!! OK, varosi palyakon ezt nem lehet megcsinalni, elismerem, de ha kapsz valami jokora bokros cuccot..... hat indulhat az orjonges! Viszont nagyon igaz, hogy a skulo pikk-pakk el tud fogyni ilyenkor. Nekem mar vagy 5x elfogyott a 200+ csataban, amit csinaltam eddig vele. Remek joszag na! Nagyon fun, mikor a vaksi heavyket bontod vele, es szegenyek csak forgatjak a tornyukat, es eselyuk sincs meglatni, hogy melyik bokorbol szorod az aldast.
  Koszonom az elemzest, szerintem klassz lett!
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  · 5 éve
  [quote name="szkzs76"]Nem értem, miért dícséritek ennyire ezt a tankot!? A tűzgyorsaság csak papíron jó, mivel olyan pontatlan az ágyú, és érzésre annyira lassan szűkül, hogy szinte használhatatlan. Akkor inkább a Chaffee arannyal, mint ez! Annak lényegesen nagyobb a látótávja, mert ennek nevetségesen alacsony (390 vs 340 méter), a mozgékonysága össze sem hasonlítható ezével, és nekem az ágyúja is sokkal jobbnak tűnik, és a HP-je is több! Lehet, hogy többskilles legénységgel OK ez a tank, de anélkül szerintem nagyon szerencsejáték.[/quote]

  De hogy akarsz összehasonlítani egy light tankot egy td-vel? A T67-et nem véletlenül dícsérik. Az egyik legélvezetesebb tank a játékban, 5. szinten tutira a legjobb td. Ha van rá rendes legénységed, nem akarsz az első sorban nyomulni, ha ésszel használod, megtanulsz vele játszani, garantáltan sokat fogsz vele sebezni és gyilkolni is. Spottereket megszégyenítően gyors, nagyon jó álcája van(ai ugye a szmélyzettől nagyon függ), jó legénységgel 2,7 sec alatt tölt, a saját szintjén jó átütése van. A tornya az mondjuk lassan forog, de az alváz valamivel jobban. Ha megszokod, hogy egyszerre fordulj a kettővel, elég gyorsan ráfordulhatsz vele a célra. És még körbe is lehet futni az ellenfelet, amúgy light módra. A múltkor chi-nu kai-os zöld játékos hitte azt, hogy meg tud enni. Körbefutottam és még csak sebezni se tudott. Csináld ezt meg másik td-vel. Én nem tudok olyat, amivel lehetne...

  Ja igen, az rng az meg tudja szivatni. Ezt is. Pont úgy, mint bármelyik másikat.

  Az én T67-esemnek jelenleg 367 m a látótávolsága. De ez ugye periszkóppal 458,75m. Az már nem is olyan rossz, nem igaz? Prohorovkán tegnap 2700-at spotoltam vele.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  szkzs76
  • Tankos
  · 5 éve
  Nem értem, miért dícséritek ennyire ezt a tankot!? A tűzgyorsaság csak papíron jó, mivel olyan pontatlan az ágyú, és érzésre annyira lassan szűkül, hogy szinte használhatatlan. Akkor inkább a Chaffee arannyal, mint ez! Annak lényegesen nagyobb a látótávja, mert ennek nevetségesen alacsony (390 vs 340 méter), a mozgékonysága össze sem hasonlítható ezével, és nekem az ágyúja is sokkal jobbnak tűnik, és a HP-je is több! Lehet, hogy többskilles legénységgel OK ez a tank, de anélkül szerintem nagyon szerencsejáték.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  ticsungg
  • Tankos
  · 6 éve
  A videó le van tiltva szerzői jogok miatt. (zene)
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  DonCosta_HUN
  • Tankos
  · 7 éve
  Hasonlóan sokakhoz a Hellcat miatt indultam el ezen az ágon, de végül a T67 lett a főnyeremény. Hellcat-hez mire elértem már nerfelték és alapvetően lehet jó tank, de a T67-hez képest lassú, nehézkes, tolatni meg nem tud.
  Az elemzésben leírtakkal annyiban vitatkoznék, hogy a "Kuplung égető" képesség szerintem hasznos és vele egyáltalán nem fordul nehezen. (lehet egy light-hoz képest igen de TD viszonylatban kiválóan irányítható)
  6. érzék eléréséig nagy hátrányban van a szerepéből adódóan (sok végjáték múlott rajta, hogy nem tudtam, hogy látnak és jött az arty-bumm), de ha ki van már fejlesztve az is, nagyon gyilkos kis gép.

  Bár nem ugyan az a tier és más a kialakítás (forgótorony), a leginkább az E25-höz tudom hasonlítani. Mindkettőt használom és általában ha egyikkel beragadok egy csatába a másikat veszem elő, mert hasonlóan kell játszani. (T67 jobb saját tierjében szerintem, mert kb azonos a sebzésük, de T67 kisebb ellenfelekkel találkozik)
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Gilgarat
  • Tankos
  · 7 éve
  [url]https://www.youtube.com/watch?v=HR1MByE9rY4[/url]
  Itt van hozzá egy trailer,bátorkodtam berakni. Csakis azért mert itt kiválóan kidomborodik ennek a pöpec kis TD-nek a tudása. A videó saját készítés. Ha gond kérem szóljon a moderátor,s eltávolítom.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  CHARON_007
  • Tankos
  · 7 éve
  Remek TD az egyik amerikai gép amit kedveltem
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  V3XILLE
  • Tankos
  · 7 éve
  Jó kis tank a megfelelő taktikával:-)
  Sajnos nem rég eladtam a Hellcat miatt... bárcsak megtartottam volna... szerintem jobb mint a Hellcat.
© 2022 WOTINFO. Minden jog fenntartva.