Jelenleg

24
látogatónk van

2014. november 6. 15:13

FV215b - Elemzés

Írta:
(58 szavazat)
31 hozzászólás

Paraméterek

Ágyú

A FV215b közkedvelt ágyúja a tier 10-es 120 mm Gun L1A1, vagyis ugyanaz ami az Conqueroron, a Centurion 7/1-en és az FV2402-n is megtalálható. Ezen a tankon található a leggyorsabb újratöltés (egészen 7 másodpercig le lehet faragni) és ez által a T57 Heavy után a második legnagyobb DPM-mel rendelkezik a játék összes heavy tankja közül. Sokan csak az ágyúja miatt fejlesztik ki és játszanak vele.

400 hp/átütés sebzés mellé 259 mm-es pen társul, ami ilyen tűzsebességgel egyszerűen halálos. Az arany lőszere 326 mm átütésre képes, de ezt ha kell is használni, akkor is csak nagyon ritkán, pl. egy hull-down Jagd Pz. E100 ellen, 400 méterről, ahol már nem biztos, hogy belőjük a tetején található gyengepontot.

A HE lövedék elképesztő, ugyanis az 515 hp-s alphasebzés mellé 120 mm-es(!!!) átütés társul, amivel majdnem az összes tank oldalát biztonsággal átlőjük, valamint az AMX 50 tonnás nehéz tankokat akár szemből is bombázhatjuk.

Ez a jármű „csak” -7 fokos lövegsüllyedéssel büszkélkedhet – köszönhetően a hátul elhelyezett tornyának –, ám ez bőven elegendő a dombokon vívott küzdelmek esetében.

Torony

A tornya nagyon hasonlít a Conqueror tornyához, aminek az egyetlen gyenge pontja a parancsnoki kupola egyenes, döntetlen, keskeny kis lemeze, ha viszont egy picivel is az egyenes rész felé céloznak, már csak modul vagy legénység sebződést kapunk. A tier 9-es heavyvel ellentétben ez a torony 254 mm-es védettséget élvez elölről, bár a tier 10-es TD-k ezt is könnyen beütik célzás nélkül.

Oldalról 152 mm-nyi, valamint hátulról 101 mm-nyi acél védi, így minimálisan, de lehet játszadozni a toronnyal két lövés között, hogy ne lőjék be a gyenge pontunkat.

Az alap látótávolságunk nevetségesen nagy, 410 méter. Ez egyszerűen mindenre elég, aki erre még tenne egy periszkópot, arra már a maximalista kifejezés sem lenne megfelelő.

Tekintve, hogy hátul van elhelyezve a tornyunk, sokkal könnyebben sidescrapelünk, mint a többi magas szintű brit heavy. Ezen felül hihetetlenül gyorsan forog (34 fok/másodperc), a medium tankok rémálma ez a sebesség.

Felépítmény

Az FV215b felépítménye már erősebb, mint a „Cérnáé”, vagy a Conqueroré.

A frontja 152 mm-es, és az UFG 60 fokos döntöttsége az itt található effektív páncélzatot 304 mm-esre növeli, amit arany lőszer nélkül egyedül az FV215b (183 mm) képes átütni. Az LFG-je ellenben továbbra is majdnem olyan gyenge, mint a fejlődési vonalon őt megelőző két tanké. Mindössze 152 mm-es effektív páncéllal rendelkezik.

Az oldalait 101 mm-es páncél védi, valamint rögzített páncél és hatalmas lánctalpak, amik képesek még az oldalról érkező lövések egy hányadát is elnyelni. Messze nem a legvastagabb oldalpáncél a játékban, ellenben a sidescrapeléshez ennyi is bőven elég neki, hiszen a tornya hátul helyezkedik el.

A tanktest „fenekét” 76 mm-nyi acél védi, ide érdemes lőni robbanó lőszert, ha ki szeretnénk gyújtani.

Felfüggesztés

Nagyon gyorsan képes megfordítani a tanktestet. Amennyiben nem láncolnak minket, esélytelen, hogy körbeautózzanak hp vesztés nélkül.

A lánctalpak hihetetlen nagyok és erősek, valamint elég sok lövést el is nyelnek.

Motor

Az FV215b motorja a tier 10-es Rolls-Royce Griffon, amelynek a 950 lóereje 34 km/h-s végsebességet ad a 70 tonnás járgánynak. Ezen kívül egészen gyorsan mozog emelkedőn is.

Mivel egész könnyen beüthető a jármű oldala, számítanunk kell tűzre, ezért szükség lesz a tűzoltókészülékre is (ez különösen a 9.3-as patch kijövetele előtt volt kínos, mert sokszor szemből is kigyulladt az üzemanyagtartály).

Ajánlott játékstílus

Amennyiben rendeltetésszerűen használják, ez egy all-around heavy tankként is felfogható. 

 • Dombos terepen igyekezzünk kihasználni a toronypáncélt és a jó lövegsüllyedést, de lövések után igyekezzünk azért visszahúzódni, pláne akkor, ha van arty!
 • Városos pályákon a sidescrapelés tökéletesen alkalmazható vele, de tier X-es ellenfelek ellen használjunk inkább auto-bounce szögeket, hogy biztosan lepattanjanak rólunk!
 • Nagyon közeli harcban, amikor az ellenséges nehéz tankok ágyúinak le kell néznie az LFG-jére, még azt is nehezen ütik be.
 • Két lövés között a tornyot mindig rángassuk, hogy a gyenge pontot ne tudják belőni, és igyekezzünk az ágyúval felfele nézni ilyenkor, hogy azzal blokkolhassuk a lövedékeket!
 • Amennyiben nem tudunk hull-down pozíciót felvenni, szaporán, össze-vissza forgassuk a tanktestet (de auto-bounce szögeknél tovább ne), hogy esélyt adjunk az ellenfélnek arra, hogy belelőjön a lánctalpunkba, és ne sebezzen semmit!
 • Ellenséges tankok oldalára, jó néhány tier VIII-as tank frontjára, valamint a gyengén páncélozott TD-kra, artykra automatikusan töltsünk HE lőszert, mert garantáltan átviszi őket.
 • Mindig igyekezzünk elfoglalni az első sort vele, mert sok mindent lehet vele pattintani, és nagyon gyorsan meg lehet gyengíteni vele az ellenfél ereit!

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

 • Töltésgyorsító
 • Szellőzés
 • Szén-dioxid feltöltő/Szerszámos láda/Periszkóp

Ajánlott fogyóeszközök

 • Kis javítókészlet
 • Automatikus tűzoltókészülék
 • Kis elsősegélycsomag

Ajánlott legénységi képzettségek

A parancsnok számára a legfontosabb, és KÖTELEZŐEN az első skill a Hatodik Érzék. A többi legénységi tag számára a Javítás, Megelőző Karbantartás, Biztonságos Elhelyezés, Fegyverkovács ajánlott.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • Hatalmas DPM
 • Hatalmas átütés
 • Nagyon pontos ágyú és kis célzási idő
 • Erős torony és frontpáncél
 • Jó lövegsüllyedés
 • Gigantikus látótávolság

Hátrányai

 • Gyenge oldalpáncélzat
 • Elképesztően gyakori modul és legénység sebződés
 • A parancsnok - szegény - szinte minden körben meghal
 • Nagyon érzékeny artykra (tier 10-es artyk hajlamosak egylövésezni, míg már a tier 8-as artyk is képesek csak splash-damagedzsel levenni az életünk felét)

Kiknek ajánlott

Ez a tank egyszerre egy Acélfal- és egy Nagy Kaliber-masina. Nagyon gyakori a 3000+ lepattintás és a 6000+ sebzés vele, amennyiben ésszerűen használják. A kezdők számára biztosan nem lesz élvezetes, mert nagyon sok gyakorlást igényel, viszont ahogy megtanulják kezelni, bámulatos hogy mi mindent képes produkálni.

A tapasztalatlan játékosok mind panaszkodnak rá, hogy a Conqueror után ez a harckocsi egy hatalmas visszalépés, de ez nem igaz. Nekem személyes kedvencemmé nőtte ki magát és elfogultságomban nem győzök magamban tüntetni az ellen, hogy kivonják a forgalomból. Nem értem, miért nem képesek összehozni egy második brit heavy ágat a Chieftainnek.

Hogy kinek ajánlanám? MINDENKINEK!

Bónuszként még annyit, hogy 2500 HP-je van, ami az IS-4-gyel holtversenyben a harmadik legtöbb hp a játékban és ez egyszerűen mindenre elég.


Az elemzést írta: OdieHun

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:47

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Sanyee
  • Tankos
  · 8 éve
  [quote name="Mir4g3"][quote name="Sanyee"]Mir4g3: Amíg egy KV1-el Sidescrapelve pattintani lehet egy JgPz E100-at, addig ezt elkönyvelem badarságnak :P
  A rosszul beállított szögről nem a tank tehet ;-)[/quote]

  Sanyi először is neked a gyermekkel kellene törődni, nem mindenféle jöttment kommentjét olvasgatni.

  Nem tudom neked van-e Ilyen tankod, de nagyon kétlem hogy a tied oldaláról lepattannak ha úgy állsz hogy ki is láss a sarkon.

  KV1 hogyan találkozik T10 tankkal? (gondolom gyakorló, nincs Jpz E100am de 1 FV TD HESH lőszert felajánlanék én is a sidescrapelö kávénak gyakorlóba. :P ) de a kávéegy nem hiszem hogy sidescrapelve ki tud úgy lőni a sarkon hogy én T10el ne lőném rommá (mondjuk T5 el is simán). Az, hogy a sarok mellet állunk 0.5°-os szögben nem sidescrap.

  Amugy mög ne szójábééé hanem csinájá valami videjót.[/quote]


  - Video készül
  - asszonynak nem udvarlunk, még közvetve sem
  - Ezzel lehet sidescrapelni, hacsaknem tolatva próbál az embör fia-lánya, de tény, nem egy E 100 / Maus oldalpáncél szempontjából.
  A tank nincs meg, csak Tank inspectorból vagyok okos (:
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Mir4g3
  • Tankos
  · 8 éve
  [quote name="Sanyee"]Mir4g3: Amíg egy KV1-el Sidescrapelve pattintani lehet egy JgPz E100-at, addig ezt elkönyvelem badarságnak :P
  A rosszul beállított szögről nem a tank tehet ;-)[/quote]

  Sanyi először is neked a gyermekkel kellene törődni, nem mindenféle jöttment kommentjét olvasgatni.

  Nem tudom neked van-e Ilyen tankod, de nagyon kétlem hogy a tied oldaláról lepattannak ha úgy állsz hogy ki is láss a sarkon.

  KV1 hogyan találkozik T10 tankkal? (gondolom gyakorló, nincs Jpz E100am de 1 FV TD HESH lőszert felajánlanék én is a sidescrapelö kávénak gyakorlóba. :P ) de a kávéegy nem hiszem hogy sidescrapelve ki tud úgy lőni a sarkon hogy én T10el ne lőném rommá (mondjuk T5 el is simán). Az, hogy a sarok mellet állunk 0.5°-os szögben nem sidescrap.

  Amugy mög ne szójábééé hanem csinájá valami videjót.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Sanyee
  • Tankos
  · 8 éve
  Mir4g3: Amíg egy KV1-el Sidescrapelve pattintani lehet egy JgPz E100-at, addig ezt elkönyvelem badarságnak :P
  A rosszul beállított szögről nem a tank tehet ;-)
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Hoat
  • Tankos
  · 8 éve
  Nekem megint nem ugyanazt a tankot adták a boltban, mint a szerzőnek.
  Jesszusom, első sorban menni egy FV215b-vel??? Esetleg ha mi vagyunk az egyetlen tier X, a többiek meg mind tier VIII-asok. Igen, ennek a tanknak jobb a páncélzata, mint a Conquerornak, de ez szinte semmit nem jelent. Max a kettővel kisebb medeket érdekelheti (nekik célozniuk is kell), de a saját tierjében senkit nem hat meg.

  Ez egy tipikus támogató heavy. Megy a második sorban és segíti az előtte haladókat, esetleg messzebbről tartja a choking point-okat. Ennél többre nem alkalmas.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Mir4g3
  • Tankos
  · 8 éve
  Nem igazán lehet sidescrapelni vele. Ha le is pattan az csak szerencse, minden T10 be üti sidescrapelve is, a sidescrap inkább arra jó hogy kisebb felületet mutassunk az ellenfélnek és ne a 4méter tank elejét toljuk ki, hogy kilássunk a sarkon.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Norby_King_Of_The_HUNS
  • Tankos
  · 8 éve
  Rátapintottál a lényegre Hunyadi_Loveszdandar,úgyanis nem lehet vele sidescrapelni.Még a tier8-as tankok is simán belövik.Itt a link a hivatalos oldalról http://worldoftanks.eu/en/news/pc-browser/44/top-tree-215b igaz csak azt irja hogy nagy puska ellen ne sidescrapelj,de mivel már mindenki visz magával prém lőszert csak a hülyék nem tudják belőni Amúgy szép leírás grat.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Hunyadi_Loveszdandar
  • Tankos
  · 8 éve
  Én hamarosan elindulok a brit nehéz vonalon és ilyen szempontból pont jókor jönnek az elemzések. De valamit nem értek. Ha gyenge az oldala, akkor hogy lehet vele sidescrapelni? Ismétlem nem játszottam vele és nem tudom, hogy mit nyel be a lánc, de én nem mernék ezzel nagyon oldalazgatni...
  Illetve a 2500 HP, hogy mindenre elég? Hát szerintem ez tipikusan az a játék, amiben a HP sosem elég!
  Meg ismerve a WG fejlesztési logikáját, ha valamelyik tanknak magas az életereje, akkor ott valamit kompenzálnak vele... :P
Tovább a kategóriában: « Super Conqueror - Elemzés
© 2023 WOTINFO. Minden jog fenntartva.