Jelenleg

20
látogatónk van

2014. november 6. 15:13

FV215b - Elemzés

Írta:
(54 szavazat)
31 hozzászólás

Paraméterek

Ágyú

A FV215b közkedvelt ágyúja a tier 10-es 120 mm Gun L1A1, vagyis ugyanaz ami az Conqueroron, a Centurion 7/1-en és az FV2402-n is megtalálható. Ezen a tankon található a leggyorsabb újratöltés (egészen 7 másodpercig le lehet faragni) és ez által a T57 Heavy után a második legnagyobb DPM-mel rendelkezik a játék összes heavy tankja közül. Sokan csak az ágyúja miatt fejlesztik ki és játszanak vele.

400 hp/átütés sebzés mellé 259 mm-es pen társul, ami ilyen tűzsebességgel egyszerűen halálos. Az arany lőszere 326 mm átütésre képes, de ezt ha kell is használni, akkor is csak nagyon ritkán, pl. egy hull-down Jagd Pz. E100 ellen, 400 méterről, ahol már nem biztos, hogy belőjük a tetején található gyengepontot.

A HE lövedék elképesztő, ugyanis az 515 hp-s alphasebzés mellé 120 mm-es(!!!) átütés társul, amivel majdnem az összes tank oldalát biztonsággal átlőjük, valamint az AMX 50 tonnás nehéz tankokat akár szemből is bombázhatjuk.

Ez a jármű „csak” -7 fokos lövegsüllyedéssel büszkélkedhet – köszönhetően a hátul elhelyezett tornyának –, ám ez bőven elegendő a dombokon vívott küzdelmek esetében.

Torony

A tornya nagyon hasonlít a Conqueror tornyához, aminek az egyetlen gyenge pontja a parancsnoki kupola egyenes, döntetlen, keskeny kis lemeze, ha viszont egy picivel is az egyenes rész felé céloznak, már csak modul vagy legénység sebződést kapunk. A tier 9-es heavyvel ellentétben ez a torony 254 mm-es védettséget élvez elölről, bár a tier 10-es TD-k ezt is könnyen beütik célzás nélkül.

Oldalról 152 mm-nyi, valamint hátulról 101 mm-nyi acél védi, így minimálisan, de lehet játszadozni a toronnyal két lövés között, hogy ne lőjék be a gyenge pontunkat.

Az alap látótávolságunk nevetségesen nagy, 410 méter. Ez egyszerűen mindenre elég, aki erre még tenne egy periszkópot, arra már a maximalista kifejezés sem lenne megfelelő.

Tekintve, hogy hátul van elhelyezve a tornyunk, sokkal könnyebben sidescrapelünk, mint a többi magas szintű brit heavy. Ezen felül hihetetlenül gyorsan forog (34 fok/másodperc), a medium tankok rémálma ez a sebesség.

Felépítmény

Az FV215b felépítménye már erősebb, mint a „Cérnáé”, vagy a Conqueroré.

A frontja 152 mm-es, és az UFG 60 fokos döntöttsége az itt található effektív páncélzatot 304 mm-esre növeli, amit arany lőszer nélkül egyedül az FV215b (183 mm) képes átütni. Az LFG-je ellenben továbbra is majdnem olyan gyenge, mint a fejlődési vonalon őt megelőző két tanké. Mindössze 152 mm-es effektív páncéllal rendelkezik.

Az oldalait 101 mm-es páncél védi, valamint rögzített páncél és hatalmas lánctalpak, amik képesek még az oldalról érkező lövések egy hányadát is elnyelni. Messze nem a legvastagabb oldalpáncél a játékban, ellenben a sidescrapeléshez ennyi is bőven elég neki, hiszen a tornya hátul helyezkedik el.

A tanktest „fenekét” 76 mm-nyi acél védi, ide érdemes lőni robbanó lőszert, ha ki szeretnénk gyújtani.

Felfüggesztés

Nagyon gyorsan képes megfordítani a tanktestet. Amennyiben nem láncolnak minket, esélytelen, hogy körbeautózzanak hp vesztés nélkül.

A lánctalpak hihetetlen nagyok és erősek, valamint elég sok lövést el is nyelnek.

Motor

Az FV215b motorja a tier 10-es Rolls-Royce Griffon, amelynek a 950 lóereje 34 km/h-s végsebességet ad a 70 tonnás járgánynak. Ezen kívül egészen gyorsan mozog emelkedőn is.

Mivel egész könnyen beüthető a jármű oldala, számítanunk kell tűzre, ezért szükség lesz a tűzoltókészülékre is (ez különösen a 9.3-as patch kijövetele előtt volt kínos, mert sokszor szemből is kigyulladt az üzemanyagtartály).

Ajánlott játékstílus

Amennyiben rendeltetésszerűen használják, ez egy all-around heavy tankként is felfogható. 

 • Dombos terepen igyekezzünk kihasználni a toronypáncélt és a jó lövegsüllyedést, de lövések után igyekezzünk azért visszahúzódni, pláne akkor, ha van arty!
 • Városos pályákon a sidescrapelés tökéletesen alkalmazható vele, de tier X-es ellenfelek ellen használjunk inkább auto-bounce szögeket, hogy biztosan lepattanjanak rólunk!
 • Nagyon közeli harcban, amikor az ellenséges nehéz tankok ágyúinak le kell néznie az LFG-jére, még azt is nehezen ütik be.
 • Két lövés között a tornyot mindig rángassuk, hogy a gyenge pontot ne tudják belőni, és igyekezzünk az ágyúval felfele nézni ilyenkor, hogy azzal blokkolhassuk a lövedékeket!
 • Amennyiben nem tudunk hull-down pozíciót felvenni, szaporán, össze-vissza forgassuk a tanktestet (de auto-bounce szögeknél tovább ne), hogy esélyt adjunk az ellenfélnek arra, hogy belelőjön a lánctalpunkba, és ne sebezzen semmit!
 • Ellenséges tankok oldalára, jó néhány tier VIII-as tank frontjára, valamint a gyengén páncélozott TD-kra, artykra automatikusan töltsünk HE lőszert, mert garantáltan átviszi őket.
 • Mindig igyekezzünk elfoglalni az első sort vele, mert sok mindent lehet vele pattintani, és nagyon gyorsan meg lehet gyengíteni vele az ellenfél ereit!

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

 • Töltésgyorsító
 • Szellőzés
 • Szén-dioxid feltöltő/Szerszámos láda/Periszkóp

Ajánlott fogyóeszközök

 • Kis javítókészlet
 • Automatikus tűzoltókészülék
 • Kis elsősegélycsomag

Ajánlott legénységi képzettségek

A parancsnok számára a legfontosabb, és KÖTELEZŐEN az első skill a Hatodik Érzék. A többi legénységi tag számára a Javítás, Megelőző Karbantartás, Biztonságos Elhelyezés, Fegyverkovács ajánlott.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • Hatalmas DPM
 • Hatalmas átütés
 • Nagyon pontos ágyú és kis célzási idő
 • Erős torony és frontpáncél
 • Jó lövegsüllyedés
 • Gigantikus látótávolság

Hátrányai

 • Gyenge oldalpáncélzat
 • Elképesztően gyakori modul és legénység sebződés
 • A parancsnok - szegény - szinte minden körben meghal
 • Nagyon érzékeny artykra (tier 10-es artyk hajlamosak egylövésezni, míg már a tier 8-as artyk is képesek csak splash-damagedzsel levenni az életünk felét)

Kiknek ajánlott

Ez a tank egyszerre egy Acélfal- és egy Nagy Kaliber-masina. Nagyon gyakori a 3000+ lepattintás és a 6000+ sebzés vele, amennyiben ésszerűen használják. A kezdők számára biztosan nem lesz élvezetes, mert nagyon sok gyakorlást igényel, viszont ahogy megtanulják kezelni, bámulatos hogy mi mindent képes produkálni.

A tapasztalatlan játékosok mind panaszkodnak rá, hogy a Conqueror után ez a harckocsi egy hatalmas visszalépés, de ez nem igaz. Nekem személyes kedvencemmé nőtte ki magát és elfogultságomban nem győzök magamban tüntetni az ellen, hogy kivonják a forgalomból. Nem értem, miért nem képesek összehozni egy második brit heavy ágat a Chieftainnek.

Hogy kinek ajánlanám? MINDENKINEK!

Bónuszként még annyit, hogy 2500 HP-je van, ami az IS-4-gyel holtversenyben a harmadik legtöbb hp a játékban és ez egyszerűen mindenre elég.


Az elemzést írta: OdieHun

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:47

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  OdieHun
  • Tankos
  · 7 éve
  Lehet, hogy az elemzéseim elfogultnak tűntek, de már borzasztóan irritál a BC25t, IS7, E100, IS3, KV85, Hellcat, Cromwell mánia, főleg hogy valójában csak a kezeléstől függ a teljesítmény. A tapasztalt játékos a fő szempont, és nem a tank. Mindegyikből ki lehet hozni a maximumot és a minimumot is. Az, hogy az angol heavylineról rossz hír terjeng, az nem jelenti azt, hogy azok rosszak is.

  A közösség fele meg vessen magára, hogy indokalatlanul, agresszív támadópozíciót vesz fel ilyen helyzetekben. (Szépen is meg lehet fogalmazni a véleményeteket.) Ti teszitek tönkre a WoT-ot. Gratulálok!

  Üdv.: OdieHun

  ui.: Fellélegezhet mindenki, nem fogok többet írni.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  OdieHun
  • Tankos
  · 7 éve
  Üdv mindenki!

  Az összes kommentre, amit az 6 elemzés alatt kaptam, itt szeretnék reagálni.

  Nem érzem magamat kevésbé tapasztaltnak, hiszen 8k csata óta leginkább csak ezekkel a tankokkal játszom. Igen, kell hozzájuk kitartás, mert elsőre nehéz velük játszani, de amint elsajátítottuk a helyes játékmódot és a gyors reakciókészséget, pusztító masinákról beszélünk.
  Magasról teszek arra, hogy OdinHun csinált egy videót, amiben ócsárolja a Churchill VII-et. Az az ő véleménye. Most megosztottam veletek egy olyan leírást, amiben egy olyasvalaki elemzi a tankot, aki tudja is használni. El lehet dönteni, hogy kinek tetszik ez a játékstílus, és kinek nem. Mindenkinek egyéni joga. Ellenben ettől még nem az elemzéssel van a probléma.

  A statra legyetek szívesek és csak akkor hivatkozzatok, ha van egy minimális matematika tudásotok. Lehet, hogy az átlagsebzésem a Churchill VII-el, vagy Conquerorral sokkal kisebb az elvártnál, de tudni kell ehhez, hogy ez volt a kezdő ágam, és már alig több mint 1k csata után randalíroztam a tier IXessel. A mai énem sem tudja feljavítani azt a pocsék statot, amit kezdőként szereztem rajta.
  A matektudást azért hoztam fel, mert folyamatosan emelkedő, jelenleg 1507es WN8am an alle zusammen 8300 csata után. Kevésnek ez azért tűnik a 2300as unicumokhoz képest, mert azoknak általában több, mint 20k csatájuk van. Szóval semmit sem csinálok rosszul jelenleg a tankjaimban. Tudom őket használni.

  A controll C controll V eset. Most ez komoly? Felesleges kétszer másképpen megfogalmazni ugyanazt, ha egyszer a Cérna meg a Conqueror lényegébe véve ugyanaz a tank.

  Igen, sajnálom, voltak tévedéseim az adatokat illetően. Amit szégyellek is, az a tier IXes + tier Xes ágyúk esete, de valóban azt hittem, hogy ugyanaz a löveg, csak más átütéssel és lövedéktípusokkal. Elnézést! :S
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Mir4g3
  • Tankos
  · 7 éve
  Helyzet függő, hogy támogató tank-e vagy nem.
  Ha a helyzet úgy alakul, hogy tudjuk csak 1 tankkal kel küzdeni akkor Hp és a tűzerőnek köszönhetően lazán van 2K sebzésünk(WT E100 aminél nem működik a többi T10et könnyedén kilehet csinálni), ha nagyon sok Hp veszett oda akkor utána marad a támogatás. De én a csata elején sosem úgy helyezkedem ezzel a tankkal hogy támogatok.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Sztare81
  • Tankos
  · 7 éve
  Üdv.
  Habár én még nem játszottam vele,de találkoztam vele ellenfélként.Hát nem egy Vk45.02B!!!!Főleg mostanában.Szerintem is támogató tank,akár a T57 vagy az 50B.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Staudegger_hun
  • Tankos
  · 7 éve
  [i]"Bónuszként még annyit, hogy 2500 HP-je van, ami az IS-4-gyel holtversenyben a harmadik legtöbb hp a játékban és ez egyszerűen mindenre elég."[/i]

  kivéve, mikor T92 one-hit-el full HP-ról, mozgás közben... (tapasztalat)
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  VonHunor
  • Tankos
  · 7 éve
  üdv mindenkinek!

  nos tény hogy a 9-es után kcisit "más". én is szívtam vele eleget mire rájöttem a helyes használatra. DE! utána eléggé keményen lehet vele irtani az ellent.
  Nekem mindösszesen annyi a hozzáfűzni valóm, hogy én az első sorba NEM vinném.
  azért messze nem egy IS4!
  viszont ha másodsorba beálltok vele, vagy egy geyngében védett flankra rámozdultok akkor kilehet belőle hozni a maximumot.
  hozzáteszem, hogy support szükséges! egyedüli kolbászolások felejtősek!!
  én így látom.
  sok siekrt mindenkinek hozzá, hisz egy nagyon kellemes élvezetes tank.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  FrankeeHUN
  • Tankos
  · 7 éve
  Ha 3x a KALIBER mérete a péncélhoz képest, akkor automatán átüt. (pl. egy 30-as páncélt a 90mm-es ágyúk visznek minden szögből).
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Bence0721
  • Tankos
  · 7 éve
  [quote name="_YZFR6_"]Sidescrape kérdés: azt hallottam,hogy ha a lőszer átütése 3-szorosa(vagy 4-szerese,nem tudom pontosan) a lemez vastagságának,akkor a beesési szögtől függetlenül mindig sebez. Ennek mennyi a valóságtartalma szerintetek?[/quote]

  Elvileg igaz, ez a három kaliber szabály, ez alól az egyedüli kivétel az autobounce szög/beállás.
  Azért a 303 pen meglehetősen ritka gold nélkül (csak a td-knek van, ha jól tudom.)
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  _YZFR6_
  • Tankos
  · 7 éve
  Sidescrape kérdés: azt hallottam,hogy ha a lőszer átütése 3-szorosa(vagy 4-szerese,nem tudom pontosan) a lemez vastagságának,akkor a beesési szögtől függetlenül mindig sebez. Ennek mennyi a valóságtartalma szerintetek?
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  FrankeeHUN
  • Tankos
  · 7 éve
  A Centurion 7/1-en L7A1 löveg van és az összes paraméterében különbözik az L1A1-től. A CTR+C CTR+V meg nem szép, főleg hogy így egymás után kerültek ki az elemzések.
Tovább a kategóriában: « Super Conqueror - Elemzés
© 2022 WOTINFO. Minden jog fenntartva.