Jelenleg

24
látogatónk van

2014. november 6. 10:53

Caernarvon - Elemzés

Írta:
(49 szavazat)
12 hozzászólás

Bevezető

A Caernarvonnal egy korszakváltáshoz érkeztünk el a brit nehéztank fejlesztési vonalon. Innentől teljesen más paraméterek jellemzőek a harckocsikra és más játékstílust is kedvelnek.

Paraméterek

Ágyú

A magyar klánok között „Cérna” néven szólított tank ágyúja, a tier 9-es QQF 20-pdr Gun Type B Barrel, ami a tierbeli társai között valóban egy cérnaszál.

Még mindig alacsony az átlagsebzése (230 hp/átütés), amit viszont 226 mm-es pen kompenzál. Ez bőven elég arra, hogy az összes tankot átlőjük szemből (egyedül a T95 monstrum páncélzata okozhat nehézségeket). Extrémebb, kritikus szituációkban használhatjuk a 258 mm-es átütésű prémium lőszert, bár ezt is legfeljebb a tier 10-es keményen páncélozott harckocsik ellen érdemes csak bevetni.

A HE lőszer 42 mm-es penre képes és átütésenként 280 hp-t sebez, ami elég sokszor ugrik 300 hp fölé. Borsigok és WT-k ellen megbízható lőszernek számít.

A cérnaágyú nagyon pontos, tisztességes és gyorsan céloz. Nagy távolságokból is alkalmas a gyenge pontokra való vadászatra.

Újratöltése 6,5 másodperc körülire tornászható le, amivel egy egészen tekintélyes DPM-et érünk el (bár nem olyan kiemelkedő, mint a Churchill VII-nél) és ennek következtében bármelyik másik tier 8-as nehéz tankot legyőzi 1v1-ben, ha egyikőjük sem használ hull-down pozíciót.

A lövegsüllyedés terén reformérzetet kelt az a bizonyos -10 fok, ami már bőven elegendő dombos terepekre.

Torony

A tier 8-as brit heavy rendkívül lapos Centurion toronnyal rendelkezik, megfelelő döntöttséggel és a 165 mm-es frontot még inkább ellenállhatatlanná tevő lövegpajzzsal. A lövegpajzs körüli rész viszont könnyen átüthető 200 mm-es pen felett, ezért ajánlott állandóan forgatni a tornyot, amikor éppen töltünk. Oldalt és hátul egyaránt 112 mm-nyi acél védi, bár itt kisebb a döntöttség, ezért sokkal könnyebb átütni.

A látótávolsága egy elképesztő 400 méter, ami továbbra is lekörözi a tierbeli heavy társait. Periszkóppal megspékelve még akár passive spottolásra is alkalmazható, ami valljuk be, azért nevetségesnek hat!

A tornya nagyon gyorsan forog (36 fok/másodperc), így még a leggyorsabb tankok sem lesznek képesek körbeforogni.

Plusz pont, hogy a torony tanktest középen helyezkedik el, ami segít a sidescrapelésben.

Felépítmény

A felépítmény terén is forradalom tört ki ennél a tanknál. A brit heavyk tanktestének frontja ezentúl két részre tagolódik, az erős UFG-re (Upper Frontal Glacis - felső frontlemez, amit csak a TD-k ütnek be) és a gyenge LFG-re (Lower Frontal Glacis - alsó frontlemez, amit még a low tier is képes beütni). Az ellenséges heavyk ellen a cél az LFG elbújtatása, ellenben a tiertárs TD-k ellen már az UFG sem véd megbízhatóan és hull-down pozíciót kell alkalmaznunk.

A frontja 130 mm-es, ami az UFG esetében nagyobb döntöttséget élvez, mint az LFG-nél. A „Cérna” LFG-jét még egy Matilda is simán beüti standard lőszerrel. 

A felépítmény oldalai mindössze 51 mm-es acéllal vannak védve, ami nagyon kevés, így az auto-bounce szögnél nem mutathatunk többet belőlük.

A hátsó részét 38 mm védi, amire bőven tölthetik a robbanó lőszert már a tier 6-os ágyúkkal is.

Felfüggesztés

Nagyon gyorsan képes megfordítani a tanktestet. Amennyiben nem láncolnak minket, esélytelen, hogy körbeautózzanak hp vesztés nélkül. A lánctalpak ellenben nem nyelnek el sok lövést, kivéve az auto-bounce szögek esetében.

Motor

A 60 tonnás, Tier 8-as brit nehéz tank a 9-es szintű Rolls-Royce Meteor M120 motort használja, aminek segítségével 810 lóerőnek örvend. Így a jármű 34 km/h-s végsebességre képes, amivel már lehet manőverezni az arty-lövések elől. Ezen kívül egészen gyorsan mozog emelkedőn is. Mivel könnyebben beüthető a jármű oldala, számítanunk kell tűzre, ezért szükség lesz a tűzoltókészülékre innentől fogva.

Ajánlott játékstílus

Ez a tank a legjobban a dombokon érzi jól magát a kitűnő lövegsüllyedése és az erős toronypáncélzata révén. Amennyiben egy olyan városi pályán találjuk magunkat, ahol a dombokra csak közepes tankok szoktak menni (pl. Ruinberg), ott hull-down pozíciókat kell alkalmaznunk, bár óvatosan meg lehet próbálni a sidescrapelést is.

A toronypáncél hihetetlen sok mindent képes elnyelni, bár az ISU és a Borsig penje már kifog a lövegpajzsán is.

Igyekezzünk minél tovább megtartani a javítókészletünket és nem elhasználni a lánctalpra, mert ki tudja mikor lövik el a lőszerrekeszünket. Amennyiben ez megtörténik, 13 másodperc feletti újratöltéssel kell tovább játszanunk, amivel már nem lehet semmit sem kezdeni jobbára.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

 • Töltésgyorsító
 • Vizes lőszerrekesz (szükség van rá, mert még a használatával is sorra kapjuk az ammorack damageket)
 • Szellőzés/Szerszámos láda/Periszkóp

Ajánlott fogyóeszközök

 • Kis javítókészlet
 • Kis tűzoltókészülék/Automatikus tűzoltókészülék
 • Kis elsősegélycsomag

Ajánlott legénységi képzettségek

A parancsnok számára a legfontosabb és KÖTELEZŐEN az első skill a 6. érzék. A többi legénységi tag számára a Javítás, Megelőző Karbantartás, Biztonságos Elhelyezés, Fegyverkovács ajánlott.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • Viszonylag nagy DPM
 • Pontos, megbízható, gyorsan célzó löveg
 • Nagy lövegsüllyedés
 • Nagyon erős toronypáncél

Hátrányai

 • Állandóan ammorack damaget kap (ennek ellenére sose láttam még olyat, hogy fel is robbant volna)
 • Harmatgyenge oldalpáncél
 • Gyakori modul és legénység sebződés

Kiknek ajánlott

Ez a tank egy merőben más típusú játékstílust igényel, mint az eddigi brit heavyk. Leginkább azoknak ajánlanám, akik már játszottak erős toronypáncélú és jó lövegsüllyedésű közepes harckocsikkal vagy T29-cel, T32-vel, T34-gyel.

Nagyon sokan szidják a 230-as átlagsebzése miatt, ellenben ez szerintem bőven elegendő, hiszen a DPM-je feljavítja ezt az értéket és az ágyú pontosságában képtelenség csalódni.

A Nagy Kaliber nem fordul elő olyan sűrűn vele mint a Churchillekkel, a Conquerorral és az FV215b-vel. Inkább egy támogató, szárnysegéd szerep áll hozzá a legközelebb.

A gyenge oldalpáncélja ellenére, auto-bounce szögeket használva, sidescrapeléssel el lehet érni vele Acélfalat is, de ha módunkban áll, továbbra is a dombokat keressük fel vele!

Bónuszként annyi, hogy az 1600 hp-ja nem a tierbeli legmagasabb érték, hiszen a KV-5 majdnem 200 hp-val megelőzi ebben.


Az elemzést írta: OdieHun

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:47

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  vonkurz · 7 éve
  azert van hianyossag az elemzesben, marpedig annyi, hogy
  1. nem kozelharci tank. messzirol barmit belo barhonnan, kozelrol meg barmelyik mas nagyobb alfaval rendelkezo tankkal is3/tiger2, de tulkeppen barmelyik szal varosi sarokharcnal megeszi. ne menjunk sose varosba vele.
  2. a tornya szembol barkinek barhonnan atloheto vizszintes terepen. a hasa is. sik terepen meghal a tank, domb valo neki. a toronykialakitasa olyan, hogy nagyon lapos, remekul megy a hasahoz, torony tetejen van az agyu, tehat ha enyhe domrol lenez, akkor a hasa nem latszik, minden mas meg mar atlohetetlen. pl lakeville mocsar kozepen, garantalt acelfal, ertelemszeruen csak akkor, ha nincs tuzer
  3. kulon kiemelni, hogy ha szemben van barmivel, es latszik a hasa, akkor mindenki kivetel nelkul oda fog loni, akar ismeri gyenge pontnak akar nem, es ha barki hasba lovi, akkor ammo rack. gyk minden egyes sebzo talalat ammo rack lesz, ugy keszuljunk javitoval

  ettol fuggetlenul joval tobb tobb acelfalam van vele, mint az is3-l, dombokon nagyon kemeny, es 9-10 tierben se hal meg, mert nagyon mobil, es ha kicsit is sebez, atlovi a masikat. ne tevesszen meg senkit a 226-s atutes, ez nem olyan atutes, mint az is3-e, ez nagyon pontos, es nagyon gyorsan celoz, tehat ezzel sokkal jobban at fogsz loni barmit mint a tobbivel. csak gyakrabban meg messzebbrol
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Benszihadur · 7 éve
  "A lövegsüllyedés terén reformérzetet kelt az a bizonyos -8 fok, ami már bőven elegendő dombos terepekre."
  Ej ej odie már megint azok a fránya adatok :-)
  A 8 fok az alaptoronynál van a cent-féle toronynak 10 fok ;-)
  "A látótávolsága egy elképesztő 400 méter, ami továbbra is lekörözi a tierbeli heavy társait"
  Azért ne feledkezz meg a t32-röl akinek ugyanúgy 400-as a látótávja
© 2022 WOTINFO. Minden jog fenntartva.