Jelenleg 326 vendég és 2 tag online

2014. november 6. 09:36

Black Prince - Elemzés

Írta:
(28 szavazat)
45 hozzászólás

Paraméterek

Ágyú

A Black Prince a tier 7-es QQF 17-pdr Gun Mk. VII nevű löveget használja. A fejlődési ágán eddigi megtalálható tankok ágyújával egyenrangúnak tekinthető.

A standard lőszer átütése mindössze 171 mm, ami nem sok, de még így is elég arra, hogy minden tier 7-es tankot átüssünk szemből, ellenben már KV4-esek és IS3-ak esetében is szükségünk lesz a gold 239 mm-jére és akkor még nem is beszéltünk a tier 9-es meccsekről.

A HE lőszer is felejthető, hiszen 38 mm-es pen társul 190 hp/átütéssel, ami nem ad valami sokat hozzá.

A DPM-je sem kompenzálja a kicsi átlagsebzését (150 hp/átütés), mivel az újratöltése valamilyen misztikus úton nem vihető 4 másodperc alá, ami azért zavarba ejtő, mert a Churchill VII-nek ez az értéke 3,5 körüli volt.

A lövegsüllyedése/emelkedése ellenben már jobb mint az előző két brit nehézé, de még mindig nem alkalmas a dombok környékén való használatra.

A pontosság és a szinte nem létező célzási idő itt is jellemző, akárcsak az összes brit nehéz tanknál.

Torony

A Black Prince tornya nagyon hasonló „parent” harckocsijának tornyához. Ugyanúgy 152 mm-es a frontja, lövegpajzzsal megspékelve. Ez bőven elegendő és főleg hull-down pozícióban lehet kihasználni. A 95 mm-es oldala és hátulja azonban már nem elegendő a tierjében a pattintgatásra.

A masszív páncélzat ellenére a torony meglepően gyorsan forog, bár a tanktest ehhez már nem ad hozzá sokat, amit a medium és light harckocsik kihasználhatnak.

A látótávolsága 370 m, amivel jó brit heavyhez méltóan az élen helyezkedik el tierbeli társai között.

Felépítmény

A tanktest homlokpáncélzata 152 mm-es, akárcsak a Churchill VII-é, ellenben ez már egy hangyányival nagyobb döntöttséggel rendelkezik, így sidescrapelés esetén 200 mm-es átütés alatt nem képesek beütni.

Oldalt 95 mm-es védelmet kap, ami szintén elegendő a „sarok mögül kitolatok” taktika alkalmazására, ellenben a hátán mindössze 25 mm-nyi acél található, amiből már a tier 5-ös tankok HE lövedékei is profitálhatnak (bár ez elég ritka).

A tier 9-es, brutális pennel rendelkező nehéz harckocsik (pl. M103, Conqueror, stb.) ellen viszont már csak az auto-bounce szögek segíthetnek rajtunk.

Felfüggesztés

A lánctalpak, valamint a rajta található sárvédők hatalmasak, de szerencsére nem képeznek gyenge pontot, mint a „szülő-tank” esetében. Jóval lassabban képes forgatni a tanktestet, mint az összes többi brit heavy (18 fok/másodperc; ennél még a TOG II lánctalpa gyorsabb).

Motor

A Rolls-Royce Meteor névre hallgató motort használja, ami már végre átesett egy szintlépésen, így egy tier 5-ös enginet tudhatunk magunkénak, 600 lóerővel. Ellenben ez sem teszi sokkal gyorsabbá a „Fekete Herceget”, mindössze 20 km/h-ra képes.

A kigyulladás veszélye itt sem fenyeget minket, mert elég ritka, hogy a hátunk mögé kerülnek.

Ajánlott játékstílus

Nem kedveli a dimbes-dombos közeget a lövegsüllyedése és az arty-érzékenysége miatt. Mindkét okból kifolyólag jobb, ha elbújunk épületek sarkai mögé és sidescrapelünk, ami garantált élvezetet biztosít számunkra, hiszen csak hallgatnunk kell, ahogy csiripel az oldalpáncélunk a temérdek pattanástól.

Tier 8-as és tier 9-es heavyk ellen muszáj betölteni az arany lőszert.

Prokhorovka pályán, ha nincs arty, akkor megpróbálhatunk bemenni középre és viszonylag elegendő a lövegsüllyedésünk arra, hogy kihasználjuk a toronypáncélunkat.

A városos pályákon, tier 7-ben egyedül a T29 számít vetélytársnak ellene, ami ha hull-down pozícióba kerül, a BP 171 mm-es penje képtelen átvinni.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

 • Töltésgyorsító (létszükséglet, hiszen jóval gyengébb DPM-et kapunk, mint az előző két brit heavy tank esetében)
 • Szellőzés
 • Szerszámos láda (esetleg periszkóp)

Ajánlott fogyóeszközök

 • Kis javítókészlet
 • Nagy javítókészlet (gyulladásra nem sűrűn kerül sor)
 • Kis elsősegélycsomag

Ajánlott legénységi képzettségek

A parancsnokot szinte minden tankon KÖTELEZŐ felruházni elsőre a hatodik érzékkel. További első skilleknek javítást ajánlok, valamint másodiknak elit alakulatot, hogy a dpm-et valamennyire növeljük. Ezeken kívül hasznos még a Fegyverkovács, Off-Road Driving, Helyzetfelismerés, Biztonságos elhelyezés és az Adrenalin Roham (nagyon gyakran fordul elő, hogy a mérkőzés elején a heavyk elleni csatában elveszítjük a hp-nk nagy részét; ezért a további, megmaradt tankokat gyorsabban kell elintéznünk).

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • Nagyon erős torony- és frontpáncél, szinte gyenge pont nélkül
 • Pontos és gyorsan célzó löveg
 • Nagy látótávolság
 • Hírhedt és félnek tőle

Hátrányai

 • Az alacsony alfa sebzést nem kompenzálja magas DPM
 • Lomha
 • Alacsony átütés
 • Dombozásra nem alkalmazható lövegsüllyedés

Kiknek ajánlott

Akárcsak a Churchill VII esetében, ismét egy Acélfal-masináról beszélünk, bár annyira talán már nem érezhetjük magunkat biztonságban, pláne akkor nem, ha tier 9-es csatában játszunk. Nem érzem jogosnak, hogy a népszerű, WoT-os videókat tömegszámra gyártó Jingles a BP bemutató videójában ezt a harckocsit nevezte a sidescrapelés királyának. Ezt a titulust átadnám inkább a KV-4-nek vagy az IS-4-nek.

A négy Churchill heavy közül számomra ez volt a legkevésbé élvezetes, de ez még nem jelenti azt, hogy nem jó érzés egy ilyet vezetni. Meg kell szoknunk ellenben azt, hogy búcsút mondhatunk a Nagy Kalibereknek, mert ahhoz nem elegendő ez a dpm ezen a szinten.

Bónuszként és még egy pozitívumként ki kell emelni, hogy a 2. legnagyobb hp-val (1450) rendelkezik tier 7-en belül (Tigris után) és megfelelő használattal ez aligha fogy el gyorsan.


Az elemzést írta: OdieHun

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:47

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Káposztaarcú · 5 éve
  az egészben az a jó h a 171mm pen mellett legalább mindig tier 9be megy. Ilyen pofátlan mm-et egyik tankkkal sem éltem meg, a charioteer oké h sokat megy t10be de az el is van ott köszöni szépen, itt meg jön kínos helyezkedés próbálás meg gold spamming, aztán kibasz az arty. A caer meg a conq valószínű kárpótol, legalábbis a leírások alapján
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  flexman911 · 5 éve
  [quote name="Zedetu"]

  Na, Na! LEGSZARABB???? A TOG2-t se felejtsük azééé ;-) :banana: :w00t:[/quote]

  A TOG II. egy tier6-os tank preferált MM-el, szóval az csak tier7-et lát, ugyanezzel az ágyúval.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Zedetu · 5 éve
  [quote name="rentonis"]17k csatám van hozzá 1900Wn8-am 50 csata után ennyit tudok mondani a Black Prince-ről=== Egyszer sem voltam vele top tier. olyan lassú , hogy csak a heavy oldal jöhet szóba bármelyik pályán ott meg az ellenfél rendszerint T8-9 Heavy. Repeszpáncéllal is simán 1hitel az arty. a Gold lőszer átütése papíron 239 Apcr lövedék érzésre: 170-180penes kommulatív. a páncélja egy adag fos 7-8as spotterek gond nélkül belövik.... SZÁMOMRA EDDIG A JÁTÉK TORONY MAGASAN LEGSZARABB TANKJA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!![/quote]


  Na, Na! LEGSZARABB???? A TOG2-t se felejtsük azééé ;-) :banana: :w00t:
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Angelus1991ster · 5 éve
  [quote name="LazarusShield"]
  Ez az elemzés még 9.10 (HD modell) előtt készült gyanítom. Azelőtt sem volt valami acélos tank (én még a "HD nerf" előtt játszottam vele és a torony elég jó volt a nagyrészét kitakaró lövegpajzssal) de azután ...
  [url]http://worldoftanks.com/en/news/pc-browser/17/910-hd-armor/[/url]

  Fear factor már akkor sem volt benne a pew pew ágyúja miatt, de legalább akkor még lehetett tornyozni vele. A 20km/h-ás sebesség meg arra elég hogy sehova ne érjen oda időben. Nem tudom mivel szolgált rá a WG-nél arra, hogy ilyen statokat kapott (attól eltekintve hogy brit).[/quote]
  Az ilyen lassú fostalicskákat gyorsabb töltésidővel lehet csak kompenzálni.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  LazarusShield · 5 éve
  [quote name="Johnypower"]"Hírhedt és félnek tőle" ezen besírtam a legshitebb 7es hevy. A 150es alfa vicc ezen a szinten már főleg egy hevynek,ráadásul még az átütése is a legrosszabb.A frontját meg simán átviszi 175 penes ágyú.[/quote]

  Ez az elemzés még 9.10 (HD modell) előtt készült gyanítom. Azelőtt sem volt valami acélos tank (én még a "HD nerf" előtt játszottam vele és a torony elég jó volt a nagyrészét kitakaró lövegpajzssal) de azután ...
  [url]http://worldoftanks.com/en/news/pc-browser/17/910-hd-armor/[/url]

  Fear factor már akkor sem volt benne a pew pew ágyúja miatt, de legalább akkor még lehetett tornyozni vele. A 20km/h-ás sebesség meg arra elég hogy sehova ne érjen oda időben. Nem tudom mivel szolgált rá a WG-nél arra, hogy ilyen statokat kapott (attól eltekintve hogy brit).
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Johnypower · 5 éve
  "Hírhedt és félnek tőle" ezen besírtam a legshitebb 7es hevy. A 150es alfa vicc ezen a szinten már főleg egy hevynek,ráadásul még az átütése is a legrosszabb.A frontját meg simán átviszi 175 penes ágyú.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  rentonis · 5 éve
  17k csatám van hozzá 1900Wn8-am 50 csata után ennyit tudok mondani a Black Prince-ről=== Egyszer sem voltam vele top tier. olyan lassú , hogy csak a heavy oldal jöhet szóba bármelyik pályán ott meg az ellenfél rendszerint T8-9 Heavy. Repeszpáncéllal is simán 1hitel az arty. a Gold lőszer átütése papíron 239 Apcr lövedék érzésre: 170-180penes kommulatív. a páncélja egy adag fos 7-8as spotterek gond nélkül belövik.... SZÁMOMRA EDDIG A JÁTÉK TORONY MAGASAN LEGSZARABB TANKJA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  V3XILLE · 7 éve
  A Tigrisek 8,8 cm KwK 43 L/71-es lövegével simán átütöm a testét (persze csak a megfelelő szögben), a tornyával már szoktak gondjaim lenni, ezért ha tehetem inkább a testét lövöm.
  A Tiger P-ről szépen szokott pattogni ha nem valamelyik gyengepontját lövi.

  [quote name="FrankeeHUN"]Az elemzések egyébként jók, bár szerintem picit elfogultak.[/quote]
  Persze, hiszen általában az ír elemzést akinek tetszett is az adott tank:-)
  (Én sem írnék olyan tankról amit utálok:-D)
© 2021 WOTINFO. Minden jog fenntartva.