Jelenleg

9
látogatónk van

2014. november 6. 09:36

Black Prince - Elemzés

Írta:
(29 szavazat)
45 hozzászólás

Paraméterek

Ágyú

A Black Prince a tier 7-es QQF 17-pdr Gun Mk. VII nevű löveget használja. A fejlődési ágán eddigi megtalálható tankok ágyújával egyenrangúnak tekinthető.

A standard lőszer átütése mindössze 171 mm, ami nem sok, de még így is elég arra, hogy minden tier 7-es tankot átüssünk szemből, ellenben már KV4-esek és IS3-ak esetében is szükségünk lesz a gold 239 mm-jére és akkor még nem is beszéltünk a tier 9-es meccsekről.

A HE lőszer is felejthető, hiszen 38 mm-es pen társul 190 hp/átütéssel, ami nem ad valami sokat hozzá.

A DPM-je sem kompenzálja a kicsi átlagsebzését (150 hp/átütés), mivel az újratöltése valamilyen misztikus úton nem vihető 4 másodperc alá, ami azért zavarba ejtő, mert a Churchill VII-nek ez az értéke 3,5 körüli volt.

A lövegsüllyedése/emelkedése ellenben már jobb mint az előző két brit nehézé, de még mindig nem alkalmas a dombok környékén való használatra.

A pontosság és a szinte nem létező célzási idő itt is jellemző, akárcsak az összes brit nehéz tanknál.

Torony

A Black Prince tornya nagyon hasonló „parent” harckocsijának tornyához. Ugyanúgy 152 mm-es a frontja, lövegpajzzsal megspékelve. Ez bőven elegendő és főleg hull-down pozícióban lehet kihasználni. A 95 mm-es oldala és hátulja azonban már nem elegendő a tierjében a pattintgatásra.

A masszív páncélzat ellenére a torony meglepően gyorsan forog, bár a tanktest ehhez már nem ad hozzá sokat, amit a medium és light harckocsik kihasználhatnak.

A látótávolsága 370 m, amivel jó brit heavyhez méltóan az élen helyezkedik el tierbeli társai között.

Felépítmény

A tanktest homlokpáncélzata 152 mm-es, akárcsak a Churchill VII-é, ellenben ez már egy hangyányival nagyobb döntöttséggel rendelkezik, így sidescrapelés esetén 200 mm-es átütés alatt nem képesek beütni.

Oldalt 95 mm-es védelmet kap, ami szintén elegendő a „sarok mögül kitolatok” taktika alkalmazására, ellenben a hátán mindössze 25 mm-nyi acél található, amiből már a tier 5-ös tankok HE lövedékei is profitálhatnak (bár ez elég ritka).

A tier 9-es, brutális pennel rendelkező nehéz harckocsik (pl. M103, Conqueror, stb.) ellen viszont már csak az auto-bounce szögek segíthetnek rajtunk.

Felfüggesztés

A lánctalpak, valamint a rajta található sárvédők hatalmasak, de szerencsére nem képeznek gyenge pontot, mint a „szülő-tank” esetében. Jóval lassabban képes forgatni a tanktestet, mint az összes többi brit heavy (18 fok/másodperc; ennél még a TOG II lánctalpa gyorsabb).

Motor

A Rolls-Royce Meteor névre hallgató motort használja, ami már végre átesett egy szintlépésen, így egy tier 5-ös enginet tudhatunk magunkénak, 600 lóerővel. Ellenben ez sem teszi sokkal gyorsabbá a „Fekete Herceget”, mindössze 20 km/h-ra képes.

A kigyulladás veszélye itt sem fenyeget minket, mert elég ritka, hogy a hátunk mögé kerülnek.

Ajánlott játékstílus

Nem kedveli a dimbes-dombos közeget a lövegsüllyedése és az arty-érzékenysége miatt. Mindkét okból kifolyólag jobb, ha elbújunk épületek sarkai mögé és sidescrapelünk, ami garantált élvezetet biztosít számunkra, hiszen csak hallgatnunk kell, ahogy csiripel az oldalpáncélunk a temérdek pattanástól.

Tier 8-as és tier 9-es heavyk ellen muszáj betölteni az arany lőszert.

Prokhorovka pályán, ha nincs arty, akkor megpróbálhatunk bemenni középre és viszonylag elegendő a lövegsüllyedésünk arra, hogy kihasználjuk a toronypáncélunkat.

A városos pályákon, tier 7-ben egyedül a T29 számít vetélytársnak ellene, ami ha hull-down pozícióba kerül, a BP 171 mm-es penje képtelen átvinni.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

 • Töltésgyorsító (létszükséglet, hiszen jóval gyengébb DPM-et kapunk, mint az előző két brit heavy tank esetében)
 • Szellőzés
 • Szerszámos láda (esetleg periszkóp)

Ajánlott fogyóeszközök

 • Kis javítókészlet
 • Nagy javítókészlet (gyulladásra nem sűrűn kerül sor)
 • Kis elsősegélycsomag

Ajánlott legénységi képzettségek

A parancsnokot szinte minden tankon KÖTELEZŐ felruházni elsőre a hatodik érzékkel. További első skilleknek javítást ajánlok, valamint másodiknak elit alakulatot, hogy a dpm-et valamennyire növeljük. Ezeken kívül hasznos még a Fegyverkovács, Off-Road Driving, Helyzetfelismerés, Biztonságos elhelyezés és az Adrenalin Roham (nagyon gyakran fordul elő, hogy a mérkőzés elején a heavyk elleni csatában elveszítjük a hp-nk nagy részét; ezért a további, megmaradt tankokat gyorsabban kell elintéznünk).

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • Nagyon erős torony- és frontpáncél, szinte gyenge pont nélkül
 • Pontos és gyorsan célzó löveg
 • Nagy látótávolság
 • Hírhedt és félnek tőle

Hátrányai

 • Az alacsony alfa sebzést nem kompenzálja magas DPM
 • Lomha
 • Alacsony átütés
 • Dombozásra nem alkalmazható lövegsüllyedés

Kiknek ajánlott

Akárcsak a Churchill VII esetében, ismét egy Acélfal-masináról beszélünk, bár annyira talán már nem érezhetjük magunkat biztonságban, pláne akkor nem, ha tier 9-es csatában játszunk. Nem érzem jogosnak, hogy a népszerű, WoT-os videókat tömegszámra gyártó Jingles a BP bemutató videójában ezt a harckocsit nevezte a sidescrapelés királyának. Ezt a titulust átadnám inkább a KV-4-nek vagy az IS-4-nek.

A négy Churchill heavy közül számomra ez volt a legkevésbé élvezetes, de ez még nem jelenti azt, hogy nem jó érzés egy ilyet vezetni. Meg kell szoknunk ellenben azt, hogy búcsút mondhatunk a Nagy Kalibereknek, mert ahhoz nem elegendő ez a dpm ezen a szinten.

Bónuszként és még egy pozitívumként ki kell emelni, hogy a 2. legnagyobb hp-val (1450) rendelkezik tier 7-en belül (Tigris után) és megfelelő használattal ez aligha fogy el gyorsan.


Az elemzést írta: OdieHun

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:47

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Andrej72 · 5 éve
  Most vettem meg a hétvégén a BP-t, de mivel nem volt idegem a Churchill VII-tel szenvedni, így nem kevés free xp-t költöttem a Fekete Hercegre. Szerencsére a brit közepes ágból az összes modul megvolt hozzá, így a láctalp kivételével fullosan kezdhettem, de egy újonc 100%-os legénységgel. Némely helyzetben valóban frusztráló a lassúsága, főleg amikor rush van, és 2-3 lövésnél többet nem lehet leadni. Viszont amikor sikerült egy pozíciót megfogni vele, akkor nagyon jól tud működni. Főleg, hogy az első olyan Churchill variáns, aminek működő páncélja van. Azt vettem észre, hogy sokan reflexből a tornyot lövik, mivel a Churchilleken az volt a gyenge pont, aztán csak lesnek, amikor sorra pattannak. Még volt, hogy E75 is pattant a toronyról hulldownban, bár lehet, hogy ez csak mák volt. ;-)

  A legbosszantóbbak ennél a tanknál a rohadék tüzérek. Ha olyan a MM, hogy van 2-3, és ráadásul high tier tüzér, akkor van hogy olyan fókuszt kapok, hogy nem lehet túlélni.

  Ettől eltekintve nekem tetszik a tank. Szerintem nem annyira rossz, mint sokan azt mondják. Még T8-ban is el lehet vele lenni, viszont a T9 az nagyon szenvedős vele az tény.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Steve125 · 5 éve
  Számomra király ez a tank, mint ahogy a többi Churchill is. Passzol a stílusomhoz. A lassúsága miatt támadásban a második hullámban ér oda, viszont kapásból fel is borítja az erőviszonyokat és megvalósítja az áttörést. Védelemben pedig masszív, főleg szemből és a gyorsan töltő ágyújával visszahúzódásra készteti az ellenfelet. Persze egymaga eldönthet, de egymaga nem nyerhet csatát, kellenek a társak is.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Grande__Reagel · 5 éve
  Még néhány csata, és a Churchill VII-ból Black Prince lesz (Princless hehe ). Soha egy jó szót nem hallottam róla. Mondjuk a Churchill-ekról sem. Én kifejezetten a T10-es heavy miatt kezdtem el ezt az ágat, amiról viszont hallani jókat.

  Na mármost én a Churchilleket is szerettem, kifejezetten a T5-öst, a T6-tal azért volt kínlódás, kb 50 csata útán 40 alatt WR, hát nem szerettem, azóta 50+. Kezdtem belejönni. Nagyon fogok sírni közben? Vmi bíztatót esetleg, vagy a BP miatt meg fogom utálni az egész játékot, és mindent és mindenkit a pokolba fogok küldeni? Pláne, hogy vhogy a sidescrappelés nem az én műfajom, egyszerűen nem tudom ezt a stílust jól csinálni. Tudtok ajánlani vmit, h h vagy hol lehet megtanulni, kilesni eme műfaj sajátosságait? Bárminemű segítséget szívesen fogadok.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Angelus1991ster · 5 éve
  [quote name="flexman911"]
  A TOG II. egy tier6-os tank preferált MM-el, szóval az csak tier7-et lát, ugyanezzel az ágyúval.[/quote]
  Tog II abból az időből való, amikor még a wg-seket nem szállta meg az antikrisztus. Igaz bealszok mire meg tesz 200 méter-t de valahogy mégis nem rossz vele a játék. Tudtak "ít" adni neki.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Káposztaarcú · 5 éve
  az egészben az a jó h a 171mm pen mellett legalább mindig tier 9be megy. Ilyen pofátlan mm-et egyik tankkkal sem éltem meg, a charioteer oké h sokat megy t10be de az el is van ott köszöni szépen, itt meg jön kínos helyezkedés próbálás meg gold spamming, aztán kibasz az arty. A caer meg a conq valószínű kárpótol, legalábbis a leírások alapján
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  flexman911 · 5 éve
  [quote name="Zedetu"]

  Na, Na! LEGSZARABB???? A TOG2-t se felejtsük azééé ;-) :banana: :w00t:[/quote]

  A TOG II. egy tier6-os tank preferált MM-el, szóval az csak tier7-et lát, ugyanezzel az ágyúval.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Zedetu · 5 éve
  [quote name="rentonis"]17k csatám van hozzá 1900Wn8-am 50 csata után ennyit tudok mondani a Black Prince-ről=== Egyszer sem voltam vele top tier. olyan lassú , hogy csak a heavy oldal jöhet szóba bármelyik pályán ott meg az ellenfél rendszerint T8-9 Heavy. Repeszpáncéllal is simán 1hitel az arty. a Gold lőszer átütése papíron 239 Apcr lövedék érzésre: 170-180penes kommulatív. a páncélja egy adag fos 7-8as spotterek gond nélkül belövik.... SZÁMOMRA EDDIG A JÁTÉK TORONY MAGASAN LEGSZARABB TANKJA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!![/quote]


  Na, Na! LEGSZARABB???? A TOG2-t se felejtsük azééé ;-) :banana: :w00t:
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Angelus1991ster · 5 éve
  [quote name="LazarusShield"]
  Ez az elemzés még 9.10 (HD modell) előtt készült gyanítom. Azelőtt sem volt valami acélos tank (én még a "HD nerf" előtt játszottam vele és a torony elég jó volt a nagyrészét kitakaró lövegpajzssal) de azután ...
  [url]http://worldoftanks.com/en/news/pc-browser/17/910-hd-armor/[/url]

  Fear factor már akkor sem volt benne a pew pew ágyúja miatt, de legalább akkor még lehetett tornyozni vele. A 20km/h-ás sebesség meg arra elég hogy sehova ne érjen oda időben. Nem tudom mivel szolgált rá a WG-nél arra, hogy ilyen statokat kapott (attól eltekintve hogy brit).[/quote]
  Az ilyen lassú fostalicskákat gyorsabb töltésidővel lehet csak kompenzálni.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  LazarusShield · 5 éve
  [quote name="Johnypower"]"Hírhedt és félnek tőle" ezen besírtam a legshitebb 7es hevy. A 150es alfa vicc ezen a szinten már főleg egy hevynek,ráadásul még az átütése is a legrosszabb.A frontját meg simán átviszi 175 penes ágyú.[/quote]

  Ez az elemzés még 9.10 (HD modell) előtt készült gyanítom. Azelőtt sem volt valami acélos tank (én még a "HD nerf" előtt játszottam vele és a torony elég jó volt a nagyrészét kitakaró lövegpajzssal) de azután ...
  [url]http://worldoftanks.com/en/news/pc-browser/17/910-hd-armor/[/url]

  Fear factor már akkor sem volt benne a pew pew ágyúja miatt, de legalább akkor még lehetett tornyozni vele. A 20km/h-ás sebesség meg arra elég hogy sehova ne érjen oda időben. Nem tudom mivel szolgált rá a WG-nél arra, hogy ilyen statokat kapott (attól eltekintve hogy brit).
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Johnypower · 5 éve
  "Hírhedt és félnek tőle" ezen besírtam a legshitebb 7es hevy. A 150es alfa vicc ezen a szinten már főleg egy hevynek,ráadásul még az átütése is a legrosszabb.A frontját meg simán átviszi 175 penes ágyú.
© 2022 WOTINFO. Minden jog fenntartva.