Jelenleg 332 vendég és 3 tag online

2014. november 6. 09:36

Black Prince - Elemzés

Írta:
(23 szavazat)
45 hozzászólás

Paraméterek

Ágyú

A Black Prince a tier 7-es QQF 17-pdr Gun Mk. VII nevű löveget használja. A fejlődési ágán eddigi megtalálható tankok ágyújával egyenrangúnak tekinthető.

A standard lőszer átütése mindössze 171 mm, ami nem sok, de még így is elég arra, hogy minden tier 7-es tankot átüssünk szemből, ellenben már KV4-esek és IS3-ak esetében is szükségünk lesz a gold 239 mm-jére és akkor még nem is beszéltünk a tier 9-es meccsekről.

A HE lőszer is felejthető, hiszen 38 mm-es pen társul 190 hp/átütéssel, ami nem ad valami sokat hozzá.

A DPM-je sem kompenzálja a kicsi átlagsebzését (150 hp/átütés), mivel az újratöltése valamilyen misztikus úton nem vihető 4 másodperc alá, ami azért zavarba ejtő, mert a Churchill VII-nek ez az értéke 3,5 körüli volt.

A lövegsüllyedése/emelkedése ellenben már jobb mint az előző két brit nehézé, de még mindig nem alkalmas a dombok környékén való használatra.

A pontosság és a szinte nem létező célzási idő itt is jellemző, akárcsak az összes brit nehéz tanknál.

Torony

A Black Prince tornya nagyon hasonló „parent” harckocsijának tornyához. Ugyanúgy 152 mm-es a frontja, lövegpajzzsal megspékelve. Ez bőven elegendő és főleg hull-down pozícióban lehet kihasználni. A 95 mm-es oldala és hátulja azonban már nem elegendő a tierjében a pattintgatásra.

A masszív páncélzat ellenére a torony meglepően gyorsan forog, bár a tanktest ehhez már nem ad hozzá sokat, amit a medium és light harckocsik kihasználhatnak.

A látótávolsága 370 m, amivel jó brit heavyhez méltóan az élen helyezkedik el tierbeli társai között.

Felépítmény

A tanktest homlokpáncélzata 152 mm-es, akárcsak a Churchill VII-é, ellenben ez már egy hangyányival nagyobb döntöttséggel rendelkezik, így sidescrapelés esetén 200 mm-es átütés alatt nem képesek beütni.

Oldalt 95 mm-es védelmet kap, ami szintén elegendő a „sarok mögül kitolatok” taktika alkalmazására, ellenben a hátán mindössze 25 mm-nyi acél található, amiből már a tier 5-ös tankok HE lövedékei is profitálhatnak (bár ez elég ritka).

A tier 9-es, brutális pennel rendelkező nehéz harckocsik (pl. M103, Conqueror, stb.) ellen viszont már csak az auto-bounce szögek segíthetnek rajtunk.

Felfüggesztés

A lánctalpak, valamint a rajta található sárvédők hatalmasak, de szerencsére nem képeznek gyenge pontot, mint a „szülő-tank” esetében. Jóval lassabban képes forgatni a tanktestet, mint az összes többi brit heavy (18 fok/másodperc; ennél még a TOG II lánctalpa gyorsabb).

Motor

A Rolls-Royce Meteor névre hallgató motort használja, ami már végre átesett egy szintlépésen, így egy tier 5-ös enginet tudhatunk magunkénak, 600 lóerővel. Ellenben ez sem teszi sokkal gyorsabbá a „Fekete Herceget”, mindössze 20 km/h-ra képes.

A kigyulladás veszélye itt sem fenyeget minket, mert elég ritka, hogy a hátunk mögé kerülnek.

Ajánlott játékstílus

Nem kedveli a dimbes-dombos közeget a lövegsüllyedése és az arty-érzékenysége miatt. Mindkét okból kifolyólag jobb, ha elbújunk épületek sarkai mögé és sidescrapelünk, ami garantált élvezetet biztosít számunkra, hiszen csak hallgatnunk kell, ahogy csiripel az oldalpáncélunk a temérdek pattanástól.

Tier 8-as és tier 9-es heavyk ellen muszáj betölteni az arany lőszert.

Prokhorovka pályán, ha nincs arty, akkor megpróbálhatunk bemenni középre és viszonylag elegendő a lövegsüllyedésünk arra, hogy kihasználjuk a toronypáncélunkat.

A városos pályákon, tier 7-ben egyedül a T29 számít vetélytársnak ellene, ami ha hull-down pozícióba kerül, a BP 171 mm-es penje képtelen átvinni.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

 • Töltésgyorsító (létszükséglet, hiszen jóval gyengébb DPM-et kapunk, mint az előző két brit heavy tank esetében)
 • Szellőzés
 • Szerszámos láda (esetleg periszkóp)

Ajánlott fogyóeszközök

 • Kis javítókészlet
 • Nagy javítókészlet (gyulladásra nem sűrűn kerül sor)
 • Kis elsősegélycsomag

Ajánlott legénységi képzettségek

A parancsnokot szinte minden tankon KÖTELEZŐ felruházni elsőre a hatodik érzékkel. További első skilleknek javítást ajánlok, valamint másodiknak elit alakulatot, hogy a dpm-et valamennyire növeljük. Ezeken kívül hasznos még a Fegyverkovács, Off-Road Driving, Helyzetfelismerés, Biztonságos elhelyezés és az Adrenalin Roham (nagyon gyakran fordul elő, hogy a mérkőzés elején a heavyk elleni csatában elveszítjük a hp-nk nagy részét; ezért a további, megmaradt tankokat gyorsabban kell elintéznünk).

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • Nagyon erős torony- és frontpáncél, szinte gyenge pont nélkül
 • Pontos és gyorsan célzó löveg
 • Nagy látótávolság
 • Hírhedt és félnek tőle

Hátrányai

 • Az alacsony alfa sebzést nem kompenzálja magas DPM
 • Lomha
 • Alacsony átütés
 • Dombozásra nem alkalmazható lövegsüllyedés

Kiknek ajánlott

Akárcsak a Churchill VII esetében, ismét egy Acélfal-masináról beszélünk, bár annyira talán már nem érezhetjük magunkat biztonságban, pláne akkor nem, ha tier 9-es csatában játszunk. Nem érzem jogosnak, hogy a népszerű, WoT-os videókat tömegszámra gyártó Jingles a BP bemutató videójában ezt a harckocsit nevezte a sidescrapelés királyának. Ezt a titulust átadnám inkább a KV-4-nek vagy az IS-4-nek.

A négy Churchill heavy közül számomra ez volt a legkevésbé élvezetes, de ez még nem jelenti azt, hogy nem jó érzés egy ilyet vezetni. Meg kell szoknunk ellenben azt, hogy búcsút mondhatunk a Nagy Kalibereknek, mert ahhoz nem elegendő ez a dpm ezen a szinten.

Bónuszként és még egy pozitívumként ki kell emelni, hogy a 2. legnagyobb hp-val (1450) rendelkezik tier 7-en belül (Tigris után) és megfelelő használattal ez aligha fogy el gyorsan.


Az elemzést írta: OdieHun

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:47
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  perretz · 2 éve
  Én a csatak kb 40%-ában top tier voltam, kb 20%-ban volt 10-es ellenfelem. Ezt nem tapasztaltam eddig egy tankkal sem, sem simával, sem prémiummal. 230 csatát mentem vele.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Oberjunker · 2 éve
  [quote name="pap32"][quote name="perretz"][quote name="Oberjunker"]Ez a tank játszhatatlan.[/quote]

  Meglepően sokszor top tier, bár kiderült utólag a Cérna is MM preferált.[/quote]

  ??
  Ez valami vicc akart lenni, ugye? [/quote]
  Mármint melyik?
  Játszhatatlan, vagy, hogy top tier?

  (Én még az elején sem voltam vele top tier, pedig elvileg volt valami olyasmi, hogy a frissen kifejlesztett/megvásárolt tankok kapnak egy kis segítséget az első pár csatában, a besorolást tekintve.)
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  pap32 · 2 éve
  [quote name="perretz"][quote name="Oberjunker"]Ez a tank játszhatatlan.[/quote]

  Meglepően sokszor top tier, bár kiderült utólag a Cérna is MM preferált.[/quote]

  ??
  Ez valami vicc akart lenni, ugye?
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  perretz · 2 éve
  [quote name="Oberjunker"]Ez a tank játszhatatlan.[/quote]

  A Cérna grind elején én is ezt gondoltam, a végen egészen megszerettem, nem is költöttem rá free-xp-t, mind a 110k-t ezzel húztam ki. Amire figyelni kell: ne kockáztass pozíció választáskor, ha rosszul választasz célpontot, nincs visszaút, lekésel. Meglepően sokszor top tier, bár kiderült utólag a Cérna is MM preferált.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  HUNterRichie · 2 éve
  Én nem bírtam ki ezt a szutykot, inkább átmentem a med ágra a legénység miatt.

  "de ez még nem jelenti azt, hogy nem jó érzés egy ilyet vezetni" Fájdalmas! Régi MM-ben talán.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  matyiabagoly · 2 éve
  [quote name="Oberjunker"]Srácok!

  Most komolyan, ez a tank szerintem a WOT legsz@rabb tankja.
  Ez az erős torony ami itt van írva valahogy nekem nem jön le, még a kis Leo és a chafee is szemből üti át.
  - Ha esetleg top tier, olyan lassú, hogy vagy egyedül maradsz és szétszed az ellen mint 3 éves gyerek a lego death start, vagy mire eléred a csatát vége.
  - Nincs látótáv, úgy kapnak szét 13 mp. alatt, hogy nem látod honnan és mi lőtt.
  - Átütés, na az nincs olyan Angolos (nincs íze de jól néz ki a steak, viszont sz@r)
  - Nem félnek tőle, senki sem.
  - Páncél nincs.
  És gondolom a WG javított rajta valamicskét, hogy be tudja tenni, ha ez igaziból is ilyen volt sajnálom azokat a katonákat akiknek ebben kellet szörnyethalni.

  Ez a tank játszhatatlan.[/quote]
  Szerencsére senkinek sem kellett meghalnia benne, mivel a prototípusok csak a háború végére készültek el, utána meg már elavultnak ítélték a sorozatgyártásra. (Az angolok meglátták az IS-3-at és a BP terve azonnal a polcon landolt)
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Andrej72 · 2 éve
  Azért persze a Cérna is akkor lesz az ami, amikor már kifulloztad.

  A Conqueror meg még erre is rátesz egy lapáttal. Nincs olyan eszméletlen dpm-e, mint a Cérnának, de nagyon jó átütésű, pontos és jól szűkülő ágyúja van, a szintjén elfogadható alfával. A gond az, hogy a 9-es tankok már alig keresnek valami kreditet, a 10-esek, meg valóságos pénztemetők. Jó lenne már egy 8-as brit prémium HT.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Oberjunker · 2 éve
  Nagyon várom, gondoltam átugrom ezt, de sajnálom a 100k valahány free xp-t rá. mondjuk ha ezzel fogok tudni valaha játszani akkor mással nem lesz gond. Sidescrap sem megy vele, minden belő mindenhonnan.
  De köszi

KERES
© 2020 WOTINFO. Minden jog fenntartva.