Jelenleg

19
látogatónk van

2014. november 6. 08:54

Churchill VII - Elemzés

Írta:
(33 szavazat)
22 hozzászólás

Paraméterek

Ágyú

A tank a „tier 7-esnek” titulált QQF 77 mm Gun Mk. II löveget használja. Ez az ágyú meglepően hasonló paraméterekkel rendelkezik, mint a Churchill I-é.

Tier 5-ös „parent” tankjához képest csak 5-tel növekedett az átlagsebzése (140 sebzés/átütés) és mindössze 3-mal az átütése (148 mm). Ez viszont bőven elég tier 6-os meccsek esetében ahhoz, hogy az összes szembejövő heavynek legalább a tanktestét átüssük.

Tier 8-as meccsekben ez az átütés viszont már közel sem elég, így igen erősen ajánlott a gold lőszer betöltése pl. egy IS3-mal vagy Királytigrissel való találkozás esetén, aminek 208 mm a penje.

A HE lövedékeket, akárcsak a „szülő-tank” esetében, itt is elfelejthetjük, mert nem sebez, mindössze 190 hp-t átlagosan (ennek ellenére Hellcatek és Nashornok ellen én speciel szoktam alkalmazni).

Töltésgyorsítóval, szellőzéssel és elit alakulattal 3,5 másodperc körülire lehet redukálni a töltésidőt, ami hatalmas DPM-mel jár.

Iszonyatosan pontos és fenomenálisan gyors a célzási sebessége, ami segít az ellenséges harckocsik gyenge pontjainak belövésére tekintélyes távolságból is.

A lövegsüllyedés/emelkedés semmit sem változott, ugyanúgy ellehetetleníti a „domb mögül kidugom csak a tornyom és lövök, majd visszahúzódok” taktikát.

Torony

A tornya rendkívül erős, szemből 152 mm-es, megtámogatva lövegpajzzsal. Ezt tier 8-ig nem nagyon lövi át semmi, kivéve a szuperpenetrációval megáldott TD-k (Churchill GC, ARL V39, AT7, stb.). Ennek következtében, ha sikerül egy törmelék mögött hull-down pozícióba kerülnünk, szinte elpusztíthatatlannak hatunk.

Tier 4-es és néhány 5-ös tank számára még oldalról és hátulról is nehéz átütni, ugyanis mindkét területen egyaránt 95 mm-es a védettsége.

Akárcsak a Churchill I tornya, ez is gyorsan fordul, a medium és light tankoknak a megkerüléssel itt is garantáltan gondjuk fog adódni.

A látótávolsága (360 m) mint minden brit nehéz harckocsi esetében, a legnagyobb tierbeli heavy társai közül.

Felépítmény

Egy igazi, lassan mozgó erőd. 

Szemből kapunk egy 152 mm-es frontpáncélt, amit ha sidescrappel kicsit bedöntünk, 180 mm-es pen alatt nem nagyon üt be semmi. Az oldalai is lehetővé teszik ezt a taktikát 95 mm-es védettségükkel. A KV-2-esek szerelmesei egyedül akkor lélegezhetnek fel, ha sikerül egy ilyen monstrum hátába kerülniük, mert ott csak 50 mm-nyi páncél védi, amit ők bőven átütnek, így akár egylövésezhetik is.

Felfüggesztés

Ha azt hinnénk, hogy ez a harckocsi gyenge pont nélkül maradt, akkor nagyot tévedünk. Iszonyatosan nagy hátrányt okoz számára a sárvédője. Ezt szemből már tier 5-ös tankok is könnyen beütik és ezzel hp-t is vesznek le (ez nevetségesnek hat, hiszen elég ritka, hogy ott sebezni lehet egy harckocsit).

Sidescrapezés esetében kevésbé véd a lánctalp, de az oldalpáncél segítség nélkül is megoldja a feladatát.

Motor

Akárcsak a Churchill I, a 4-es szintű Bedford Twin-Six motort használja, aminek következtében érdemelte ki tőlem a lassan mozgó erőd megnevezést. A 350 lóerő nem elegendő a 40 tonnájának és mindössze 20 km/h-ás végsebességre képes, amit már csak a TOG II képes alulmúlni a heavy tankok közül.

Ajánlott játékstílus

Lomhasága és tanktestének nagy kiterjedése miatt nagyon szeretik az artyk, ellenben a páncélzata miatt annyira nem veszélyesek rá, mint a Churchill I-re. Ehhez társul indokként borzalmas lövegsüllyedése és lövegemelkedése, hogy miért is ne használjuk dombos pályaszakaszokon. Minden mapon keressük az egyenes talajt!

Tier 6-os, de még tier 7-es mérkőzésekben is könnyen a heavy csaták császárává válik, ugyanis megfelelő szögben sidescrapelve egyszerűen képtelenség átütni. Ez a szerepe drasztikusan lecsökken 8-as csatákban, ahol ráadásul kénytelenek leszünk aranylőszerhez folyamodni.

A hatalmas DPM-jét csak úgy tudja kihasználni, ha folyamatosan leláncoljuk az elénk érkező ellenséget.

Bár sniperkedésre is tökéletesen alkalmazható, amennyi sebzést ezzel a tankkal el lehet nyelni, badarság lenne nem az első sorba furakodni és ezáltal megmenteni a társainkat, valamint megnyerni a csatát.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

 • Töltésgyorsító
 • Szellőzés
 • Szerszámos láda (esetleg periszkóp)

Ajánlott fogyóeszközök

 • Kis javítókészlet
 • Nagy javítókészlet (tűzoltásra nem fog gyakran sor kerülni, mert szinte sosem kerül mögénk senki; ellenben a gyakori modulsebződés és a lánctalpak bőséges elvesztése végett ajánlott egy második javítócsomag)
 • Kis elsősegélycsomag

Ajánlott legénységi képzettségek

Parancsnokra első képzésként KÖTELEZŐ a hatodik érzék. A többi legénységi tagnak javítást ajánlanék. Ha 3,71-es újratöltéssel nem elégednénk meg, akkor fejleszthetünk elit alakulatot is. Ezeken kívül hasznos még a Fegyverkovács, Off-Road Driving, Helyzetfelismerés, Biztonságos elhelyezés és az Adrenalin Roham (nagyon gyakran fordul elő, hogy a mérkőzés elején a heavyk elleni csatában elveszítjük a hp-nk nagy részét; ezért a további, megmaradt tankokat gyorsabban kell elintéznünk).

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • Brutális pontosság és rövid célzási idő
 • Hatalmas DPM
 • Nagyon erős front- és toronypáncél
 • Gyors forgási sebesség
 • Nagy látótáv

Hátrányai

 • Nagyon lomha (bár nem fordul elő annyiszor, mint a TOG-gal, de néha lemaradunk a csatáról, és nem sebzünk eleget)
 • Nevetséges gyenge pont a sárvédők elején
 • Alacsony átütés

Kiknek ajánlott

Mint a Matilda, a KV1, a Black Prince, a KV4, a KV5, az ST I és a Maus; ez a tank is mágnese az Acélfal plecsninek. Akik szeretik az igazi, átüthetetlen nehéz tankokat illetve a közelharcot és nem riadnak vissza az alacsony végsebességtől, azoknak mindenképpen ajánlott a garázsba. Nagyon gyakori, hogy mi hozzuk le vele az egész csatát 2000+ sebzéssel, sokszor Nagy Kaliberrel.

Ebben a tankban értem el az eddigi egyetlen Pool Medalom 11 killel, ezért különösen kedves számomra és bátran nevezem az egyik legjobb tier 6-os tanknak, vetekedve a Cromwellel és a Hellcattel, amik ráadásul csak prémium lőszerrel tudják beütni a frontját.

Bónuszként megemlíteném, hogy a TOG II 1400 hp-ja utáni második helyet foglalja el 960-nal, ráadásul ezt a mennyiséget védi is valami. Győztes csaták esetében elég ritka, hogy elvesztenénk az összeset.


Az elemzést írta: OdieHun

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:47

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Krisoberst
  • Tankos
  · 7 éve
  Korrekt elemzés, de először furcsának találtam OdinHun-tól a viszonlyag száraz szöveget. Csak később vettem észre, hogy a leírást OdieHun készítette, nem OdinHun.
© 2022 WOTINFO. Minden jog fenntartva.