Jelenleg

21
látogatónk van

2014. november 4. 08:02

M7 - Elemzés

Írta:
(35 szavazat)
40 hozzászólás

Bevezető

Én úgy gondoltam, hogy rövidre fogom az adatok legépelését, mivel a tankról nehéz igazán érdekes dolgokat mondani, helyette inkább kifejtem, hogy miért ilyen nehéz vele boldogulni és miért nem ajánlom senkinek.

Paraméterek

Ágyú

2 löveg is van ezen a tankon, amit lehet top lövegként használni. 

Az egyik egy 75mm-es meggymag köpő, Gun M3 néven. A másik a QF 6. PDR MK III. A választás eléggé egyértelmű, mivel a Gun M3-nak nincs páncélátütése! Alap lőszerrel 92mm-t üt át, szerintem ez semmire sem elég egy Tier 5-ös médium tanknál. Volt, hogy oldalról nem tudtam belőni vele a KV-1-et. 

Tehát a QF 6-os löveget kell használni. Egész kellemes 105 mm-t üt át alap lőszerrel, és 170 mm-es átütési értéket vesz fel prémium lőszerrel. Ezen a lövegen a HE lőszer nem elérhető. 

Töltés ideje igen barátságos, 1,91 másodperc, így érhető el 2318-as sebzés percenként (töltésgyorsítóval). 

Célzás ideje miatt kialakul az a szituáció, hogy gyorsabban tölt, mint céloz, de egy Célzásgyorsító valamelyest segíthet a helyzetünkön. 

Eddig nem tűnik rossznak ez a löveg, de most jön a feketeleves! A löveg elképesztően pontatlan és lassan is száll a lövedék. Közepes távra is komoly célzást igényel, távoli – pláne mozgó  célpontokat külön öröm, ha eltalálsz vele. Én pontatlanabbnak éreztem, mint amit papíron írnak. Papíron 0,41-es értéke van, ez 0,43-44 körül már reálisabb. Az ágyú emellett kellemesen mozog negatív irányba, sok olyan helyről ki lehet kukucskálni, ahonnét mással nem. 

Nem lenne ez az ágyú annyira rossz, de távolról alkalmatlan a támogatásra és letámadni is okosan kell vele, mert mozgás közben is nagy a szórása.

Torony

Páncélról felesleges is beszélni. Nagyon régen hajlamos volt pattanókat generálni, de ma csak díszként funkcionál. A toronynak van egy nagyon jó tulajdonsága, a látótáv. Tierjében a legmesszebb lát el, periszkóppal 475 méterről is képes spotolni. Periszkóp nélkül egyébként 380 méter a látótávja.

Forgási sebessége 48 fok/sec, ez egy elég jó érték, nem fogja tudni semmi se lekörözni.

Felépítmény

Bármi belövi, hisz 40 mm körüli páncélzata van szemből. Az álcára érdemes hagyatkozni, ami az egyik legjobb a Tierjében. Bokor mögött 35% feletti az álcánk, ez passzív felderítésre simán elég kell, hogy legyen.

Felfüggesztés

Elég gyorsan forog a test, 48 fokot tesz meg másodpercenként. A torony se éppen lomha, így nehéz tankokat és a páncélvadászokat le tudja körözni. Emellett talajellenállás értékei is kiválóak.

Motor

460 LE-s motor hajtja az M7-et. Szerencsére nem nagy a tömegünk, így elegendő ez a motor mindenre. A tank végsebessége 60 km/h és ezt el is képes érni.

Ajánlott játékstílus

Több fajta stílusban használják ezt a tankot. Van, aki távcsővel+szellőzéssel játszik aktív stílusban. Én inkább a minél nagyobb látótávra hagyatkozom. 

Az a nagy baj ennél a tanknál, hogy ugyan a látótáv+álca+sebesség értékei jók, de semmi más nem. Gondolná az ember, hogy akkor spotolgatunk majd. Csak ez nem megy olyan egyszerűen Tier 5-ös csatákban. Tier 7-be elég ritkán kerültem vele, tier 6-ban meg ugyanaz a helyzet, mint tier 5-ben. A felderített ellenfeleket igen ritkán sebzik. Emlékszem arra, amikor Malinovkán a házak mögött végiggaloppozott egy BDR és képtelen voltak eltalálni. Ez a baj ezzel a tankkal, hogy hiába spotolsz, ha a társak nem sebzik a célpontokat. 

A lövege egyszerűen nem jó. Sokkal rosszabb, mint ami papíron van feltüntetve és lassan is repül a lövedék. 110-es penetrációs érték nem lenne rossz, de sokra nem megy vele az ember, ha nem oda megy a lövedék, ahova szánják. KV-1 is gondot okoz már 300 méter körül, hiába a gyenge pontot célzod, úgyse találod el. Emlékszem olyan helyzetre, amikor direkt rosszul céloztam és úgy találtam el a gyenge pontját. 

Agresszív stílus valamennyire működik vele, de nagyon oda kell figyelni, mert volt hogy közvetlenül az ellenfél mellől nem talált a löveg. Egyedül lévő nehéz tankokat és páncélvadászokat érdemes lerohanni vele. Nehéz tankokat körözgetve kilőni, a páncélvadászoknál pedig vagy láncot lőni vagy beblokkolni. 

A jó lövegkitéríthetőségnek hála, legalább domboknál ki tudunk kukkantani, lőni egyet, majd visszahúzódni. Ezzel csökkenthetjük a belőhető felületet. 

Az a baj a tankkal, hogy az igazi előnyeit képtelenség kihasználni a szintjén a társak miatt. Én az egyik leggyengébb Tier 5-ös médium tanknak tartom. Free xp pumpálásra viszont kiválóan alkalmas.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

 • Periszkóp
 • Töltésgyorsító
 • Célzásgyorsító

Ajánlott fogyóeszközök

 • Kézi tűzoltókészülék
 • Kis elsősegélycsomag
 • Kis javítókészlet

Ajánlott legénységi képzettségek

1. sorba 6. érzék kell a parancsnokra, a többi tagra álca. A 2. sorba mehet javítás, majd újraosztás után BIA. Ezután a 3. sorba kell a javítást rakni.

Átlagos bevétel

Nagyon helyzetfüggő. Ha sikerül elkapni magányos nehéz tankokat vagy páncélvadászokat, akkor 15k-20k között ad. De vannak nála sokkal jobb kreditszerző gépek is.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • Nagyon jó látótáv
 • Jó álca érték 
 • Jó végsebesség és mozgékonyság

Hátrányai

 • Sokszor a társak miatt a látótáv haszontalanná válik
 • Fájdalmasan pontatlan a löveg
 • Tovább céloz, mint tölt 
 • Kevés olyan helyzet van, ahol nagyot lehet vele alkotni 

Kiknek ajánlott

Akinek van elég free xp-je kifullozni, majd átlépni a következő tankra. Kezdők gyakorlatilag semmit se fognak vele csinálni, a jobb játékosok meg bosszankodnak majd, hogy senki se lövi a felderített ellenfeleket. 

Néha lehet vele jobb köröket menni, de egy jó körre 4-5 gyenge kör jut. Szenvedős nagyon vele a játék. Sherman, Pz IV, T-34 nagyságrendekkel jobb tankok.


Az elemzést írta: Szu33Flanker

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:41

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Bence0721
  • Tankos
  · 9 éve
  Hát való igaz, a legkönnyebb kritizálni, de igazából nagyon sok rosszabb tank van ennél, csak néhányat említve : AMX 40, B1, az újonnan felújított (lebutított) M5 Stuart... (ha valaki nem tudná, mire gondolok : elvették a howitzert, helyébe kapott egy ötlövetű galambgyilkos légpuskát...)
  3 csillag, mert van benne igazság.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Hun_Mercenary
  • Tankos
  · 9 éve
  Kiknek ajánlott részhez simán oda lehetne írni, hogy akik szeretnek, és tudnak (van lehetőségük) szakaszban játszani, azoknak mindenképp jó választás. Kompenzálja az író által említett problémát a felesleges spotról (amivel nem értek egyet), illetve falkázni is lehet vele, ha a platoon társak is valami futkozó medet hoznak.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  OdinHUN
  • Tank elemző
  · 9 éve
  Én nagyon csipáztam ezt a kis dögöt, a 6 fontossal rohadt fun. A mobilitása az ami ledöbbentett, anno 3-as paltoonban játszottunk velük, valami elképesztő zerg ruhamokat lehet kivitelezni velük. Egyszer lehet vissza fogom venni mocskolódni.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Galacsin
  • Tankos
  · 9 éve
  Mikor megvettem anno kicsit féltem tőle, mert mindenki szidta, de kellemes csalódás volt. Van egy tök egyszerű trükk arra ha pontatlan a löveged: MENJ KÖZELEBB. Felépítménynél az kimaradt, hogy azért elég jól döntött az eleje, 1-2 hete Cromwellel elég hanyagul rálőttem kettőt az elejére és mindkettő lepattant, aztán persze ki is lőtt. Nem igazán csipázom negatív hangvételű elemzéseket. Egy elemzésnek kedvet kéne csinálnia egy tankhoz, nem megutáltatni vele.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  LowKillerHun027
  • Tankos
  · 9 éve
  Szeretem amikor egy elemzést úgy kezdenek hogy "nem ajánlom senkinek"
  Lehet hogy nem mentem vele sok csatát ( vagyis 4 et ) de szerintem nem egy használhatatlan tank. Nem sokat beszéltél arról hogy milyen jó a csőlehajlása, hogy ha véletlen nem segít a csapattárs feltalálták a szakaszt is...
  Hát nem tudom hogy ugyan azzal a játékkal játszunk-e de abból a nagyon kemény 6200 csatámból 1400 at könnyű tankokkal játszottam le és Tier 8ban sőtt még valamikor Tier 10ben is nehezükre esik eltalálni a célpontokat
  Ja és mivel most ilyen hangulatomban vagyok ebbe is belekötnék : "Kiknek ajánlott - Akinek van elég free xp-je kifullozni, majd átlépni a következő tankra"
  Szóval azoknak ajánlott akik nem akarnak játszani a tankkal mert átugorják? LoL
  "a jobb játékosok meg bosszankodnak majd, hogy senki se lövi a felderített ellenfeleket."
  Mit értesz itt jobb játékosnak, mármint a narancssárga az már jobb mivel jobb mint a piros
  Szóval a jobb játékos nem áll neki bosszankodni hanem megpróbálja kihozni a maxot a meccsből
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Hun_Mercenary
  • Tankos
  · 9 éve
  Szerintem nagyon el lett túlozva ez az elemzés. Tény, hogy nem egy M4 Sherman, de szerintem bőven játszható kategória.
  Én ezzel tanulgattam spotolni, és elég sok spot sebzést lőttek a tier5-ös társak. Nem éreztem azt, hogy feleslegesen spotolok.
  Kicsit sántít nálam a felszerelések rész is. Álcaháló nélkül nem tudom mennyire szerencsés a periszkóp. Ilyen felállásnál több értelme lenne a távcsőnek szerintem.
  Nem személyeskedésből, de lehet, hogy kéne egy épeszű határt húzni. Az írónak 800 alatti wn8-a van az elemzett tankkal. Szerintem ez nagyon kevés ahhoz, hogy használható tanácsokat tudjon adni. Egy tankot fikázni meg bárki tudna szerintem.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Camper03
  • Kiképző
  · 9 éve
  Én egyáltalán nem tartom rossz tanknak, sőt, nagyon meg is szerettem. Nem tudom mihez viszonyítani, de kellemesen lehet menet közben is lődözni. Értelemszerűen kevés lőszer talál, de egy T-34 sem jobb szerintem ezen a téren. Kimagaslót én sem alkottam vele, talán csak egyszer, de kellemesen meg lehet vele tanulni spotterkedni a scout besorolás nélkül. Én ezen gyakoroltam, mindig is egy könnyű tankként néztem rá.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Jacktor
  • Admin
  · 9 éve
  Hát irigyellek. Szó szerint gyűlöltem ezt a szemetet az iszony fos ágyúja miatt, amivel tényleg képtelenség eltalálni bármit is. Gyakorlatilag egy cső nélküli látcső, de mint a cikkben is említve van, ebben a tierben javarészt hiába spotolsz (már ha kapsz hozzá pályát) mert senki nem lövi.
  Most látom hogy azért 41 csatát lementem vele, nem vagyok normális...
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Bence0721
  • Tankos
  · 9 éve
  [quote name="Deadman78"]Azért nem olyan rossz ez a tank mint amilyennek leírod! :-) A baj vele, hogy egyfajta átmenet könnyű- és közepes tank között. De IMHO ezzel a tankkal nagyon jól el lehet sajátítani egy "szemét közepes tank" harcmodort. Felbukkansz, lősz egyet-kettőt, és pucolsz onnan. Én nagyon élveztem vele a játékot, könnyebb volt vele boldogulnom, mint pl. egy T-34-el. De hát kinek a pap, kinek a papné! :-)[/quote]

  Hát, nekem a lánya
  De amúgy ha választhatnék két ilyen opció közül ugyanazon áron, hogy : M7 + 100%-os legénység + ingyen garázshely vagy simán csak egy T-34, simán az utóbbit választanám. Nagyon sok pluszt kéne az M7 mellé rakni, hogy egyáltalán elgondolkodjak rajta... :-x
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Deadman78
  • Tankos
  · 9 éve
  Azért nem olyan rossz ez a tank mint amilyennek leírod! :-) A baj vele, hogy egyfajta átmenet könnyű- és közepes tank között. De IMHO ezzel a tankkal nagyon jól el lehet sajátítani egy "szemét közepes tank" harcmodort. Felbukkansz, lősz egyet-kettőt, és pucolsz onnan. Én nagyon élveztem vele a játékot, könnyebb volt vele boldogulnom, mint pl. egy T-34-el. De hát kinek a pap, kinek a papné! :-)
© 2023 WOTINFO. Minden jog fenntartva.