Jelenleg

27
látogatónk van

2014. november 4. 08:02

M7 - Elemzés

Írta:
(35 szavazat)
40 hozzászólás

Bevezető

Én úgy gondoltam, hogy rövidre fogom az adatok legépelését, mivel a tankról nehéz igazán érdekes dolgokat mondani, helyette inkább kifejtem, hogy miért ilyen nehéz vele boldogulni és miért nem ajánlom senkinek.

Paraméterek

Ágyú

2 löveg is van ezen a tankon, amit lehet top lövegként használni. 

Az egyik egy 75mm-es meggymag köpő, Gun M3 néven. A másik a QF 6. PDR MK III. A választás eléggé egyértelmű, mivel a Gun M3-nak nincs páncélátütése! Alap lőszerrel 92mm-t üt át, szerintem ez semmire sem elég egy Tier 5-ös médium tanknál. Volt, hogy oldalról nem tudtam belőni vele a KV-1-et. 

Tehát a QF 6-os löveget kell használni. Egész kellemes 105 mm-t üt át alap lőszerrel, és 170 mm-es átütési értéket vesz fel prémium lőszerrel. Ezen a lövegen a HE lőszer nem elérhető. 

Töltés ideje igen barátságos, 1,91 másodperc, így érhető el 2318-as sebzés percenként (töltésgyorsítóval). 

Célzás ideje miatt kialakul az a szituáció, hogy gyorsabban tölt, mint céloz, de egy Célzásgyorsító valamelyest segíthet a helyzetünkön. 

Eddig nem tűnik rossznak ez a löveg, de most jön a feketeleves! A löveg elképesztően pontatlan és lassan is száll a lövedék. Közepes távra is komoly célzást igényel, távoli – pláne mozgó  célpontokat külön öröm, ha eltalálsz vele. Én pontatlanabbnak éreztem, mint amit papíron írnak. Papíron 0,41-es értéke van, ez 0,43-44 körül már reálisabb. Az ágyú emellett kellemesen mozog negatív irányba, sok olyan helyről ki lehet kukucskálni, ahonnét mással nem. 

Nem lenne ez az ágyú annyira rossz, de távolról alkalmatlan a támogatásra és letámadni is okosan kell vele, mert mozgás közben is nagy a szórása.

Torony

Páncélról felesleges is beszélni. Nagyon régen hajlamos volt pattanókat generálni, de ma csak díszként funkcionál. A toronynak van egy nagyon jó tulajdonsága, a látótáv. Tierjében a legmesszebb lát el, periszkóppal 475 méterről is képes spotolni. Periszkóp nélkül egyébként 380 méter a látótávja.

Forgási sebessége 48 fok/sec, ez egy elég jó érték, nem fogja tudni semmi se lekörözni.

Felépítmény

Bármi belövi, hisz 40 mm körüli páncélzata van szemből. Az álcára érdemes hagyatkozni, ami az egyik legjobb a Tierjében. Bokor mögött 35% feletti az álcánk, ez passzív felderítésre simán elég kell, hogy legyen.

Felfüggesztés

Elég gyorsan forog a test, 48 fokot tesz meg másodpercenként. A torony se éppen lomha, így nehéz tankokat és a páncélvadászokat le tudja körözni. Emellett talajellenállás értékei is kiválóak.

Motor

460 LE-s motor hajtja az M7-et. Szerencsére nem nagy a tömegünk, így elegendő ez a motor mindenre. A tank végsebessége 60 km/h és ezt el is képes érni.

Ajánlott játékstílus

Több fajta stílusban használják ezt a tankot. Van, aki távcsővel+szellőzéssel játszik aktív stílusban. Én inkább a minél nagyobb látótávra hagyatkozom. 

Az a nagy baj ennél a tanknál, hogy ugyan a látótáv+álca+sebesség értékei jók, de semmi más nem. Gondolná az ember, hogy akkor spotolgatunk majd. Csak ez nem megy olyan egyszerűen Tier 5-ös csatákban. Tier 7-be elég ritkán kerültem vele, tier 6-ban meg ugyanaz a helyzet, mint tier 5-ben. A felderített ellenfeleket igen ritkán sebzik. Emlékszem arra, amikor Malinovkán a házak mögött végiggaloppozott egy BDR és képtelen voltak eltalálni. Ez a baj ezzel a tankkal, hogy hiába spotolsz, ha a társak nem sebzik a célpontokat. 

A lövege egyszerűen nem jó. Sokkal rosszabb, mint ami papíron van feltüntetve és lassan is repül a lövedék. 110-es penetrációs érték nem lenne rossz, de sokra nem megy vele az ember, ha nem oda megy a lövedék, ahova szánják. KV-1 is gondot okoz már 300 méter körül, hiába a gyenge pontot célzod, úgyse találod el. Emlékszem olyan helyzetre, amikor direkt rosszul céloztam és úgy találtam el a gyenge pontját. 

Agresszív stílus valamennyire működik vele, de nagyon oda kell figyelni, mert volt hogy közvetlenül az ellenfél mellől nem talált a löveg. Egyedül lévő nehéz tankokat és páncélvadászokat érdemes lerohanni vele. Nehéz tankokat körözgetve kilőni, a páncélvadászoknál pedig vagy láncot lőni vagy beblokkolni. 

A jó lövegkitéríthetőségnek hála, legalább domboknál ki tudunk kukkantani, lőni egyet, majd visszahúzódni. Ezzel csökkenthetjük a belőhető felületet. 

Az a baj a tankkal, hogy az igazi előnyeit képtelenség kihasználni a szintjén a társak miatt. Én az egyik leggyengébb Tier 5-ös médium tanknak tartom. Free xp pumpálásra viszont kiválóan alkalmas.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

 • Periszkóp
 • Töltésgyorsító
 • Célzásgyorsító

Ajánlott fogyóeszközök

 • Kézi tűzoltókészülék
 • Kis elsősegélycsomag
 • Kis javítókészlet

Ajánlott legénységi képzettségek

1. sorba 6. érzék kell a parancsnokra, a többi tagra álca. A 2. sorba mehet javítás, majd újraosztás után BIA. Ezután a 3. sorba kell a javítást rakni.

Átlagos bevétel

Nagyon helyzetfüggő. Ha sikerül elkapni magányos nehéz tankokat vagy páncélvadászokat, akkor 15k-20k között ad. De vannak nála sokkal jobb kreditszerző gépek is.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • Nagyon jó látótáv
 • Jó álca érték 
 • Jó végsebesség és mozgékonyság

Hátrányai

 • Sokszor a társak miatt a látótáv haszontalanná válik
 • Fájdalmasan pontatlan a löveg
 • Tovább céloz, mint tölt 
 • Kevés olyan helyzet van, ahol nagyot lehet vele alkotni 

Kiknek ajánlott

Akinek van elég free xp-je kifullozni, majd átlépni a következő tankra. Kezdők gyakorlatilag semmit se fognak vele csinálni, a jobb játékosok meg bosszankodnak majd, hogy senki se lövi a felderített ellenfeleket. 

Néha lehet vele jobb köröket menni, de egy jó körre 4-5 gyenge kör jut. Szenvedős nagyon vele a játék. Sherman, Pz IV, T-34 nagyságrendekkel jobb tankok.


Az elemzést írta: Szu33Flanker

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:41

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Black_Sheep_01
  • Tankos
  · 7 éve
  [quote name="aranyipeti@freemail.hu"]Ez a tank ígyis úgyis fos. 2x vetemedtem rá hogy kihúzzam vele a 6 ost de annyira játszhatatlan hogy elképesztő. + a Chaffe mindenben jobb nála 5 ben és még ha feldobja akkor is értékes tagja tudok lenni a csapatnak.[/quote]
  Egy lightot ne hasonlíts egy medhez, totál más játékstílust követel meg.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  aranyipeti@freemail.hu
  • Tankos
  · 7 éve
  Ez a tank ígyis úgyis fos. 2x vetemedtem rá hogy kihúzzam vele a 6 ost de annyira játszhatatlan hogy elképesztő. + a Chaffe mindenben jobb nála 5 ben és még ha feldobja akkor is értékes tagja tudok lenni a csapatnak.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Camper03
  • Kiképző
  · 7 éve
  [quote name="blslas"]Hi !

  Egy kérdésem lenne, mégpedig az , hogy mennyire dobálja fel tier 7be ?[/quote]
  Nálam nem volt sűrű a hetes meccs, de hát sose lehet tudni.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  blslas
  • Tankos
  · 7 éve
  Hi !

  Egy kérdésem lenne, mégpedig az , hogy mennyire dobálja fel tier 7be ?
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Camper03
  • Kiképző
  · 8 éve
  Nem tudom, mi bajotok az M7-tel, máig a kedvenc ötös közepes tankom, brutálisan OP nagy távolságokra még hatos szinten is. Kicsi a pen, és? APCR és 170 mm már 350 méterig majdnem mindent beüt. Lassan repül a lövedék? Szokj hozzá, sok tankon így van. Viszont ami tényleg hátráltatja az az, hogy ha spotolni akarsz, akkor a csapat miatt sokszor nem tudsz.
  Viszont egyáltalán NEM rossz a tank.

  Néha még ilyet is lehet vele menni:

  [img]http://kepfeltoltes.hu/150531/shot_433_www.kepfeltoltes.hu_.jpg[/img]

  [img]http://kepfeltoltes.hu/150531/shot_434_www.kepfeltoltes.hu_.jpg[/img]

  [img]http://kepfeltoltes.hu/150531/shot_435_www.kepfeltoltes.hu_.jpg[/img]

  Ami nagyon nagy hibája, hogy zabálja az ACPR-t, így pénzt keresni nem lehet vele. Viszont nem mellékesen a végjátékban úgy lőttem a foglaló VK-t, hogy nem látott rám közben (közel menni meg a 3 megmaradt HP-m miatt nem mertem) és csak azért nem nyertem, mert elfogyott a prém ammo.
  Ja és a sok mellé is azért volt, mert egyrészt semmi sem pontos mozgás közben, másrészt ez távolra sem az, harmadrészt meg bontottam a házakat, amik mögé cap közben bújt.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Dodge94HUN · 8 éve
  SH-ra egyáltalán nem. Sőt solopubra sem. Semmire nem jó. Rettenetes az a tank. T37 powa.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  kukázoltán
  • Tankos
  · 8 éve
  [quote name="Tettigonia"]Sziasztok!
  Tudom, hogy csak kicsit kapcsolódik, de érdekelne ennek a tanknak az utódja. A T21-ről sajnos nem találtam elemzést.
  A wotdb.info-n azt láttam, hogy ez már dobtáras,
  http://www.wotdb.info/#country=usa&tree=22054034
  míg a wiki oldalon ezt nem látom:
  http://wiki.wargaming.net/en/Tank:T21

  Tudtok segíteni? Ez is dobtáras tank?
  Mennyire lenne alkalmas 6-os strongholdra?
  Köszönöm![/quote]

  Amennyire én emlékszem (már rég játszottam vele) nem dobtáras a t21, a t71 viszont már dobtáras. A strongholdos kérdésedre pedig nem tudok választ adni mert én csak randomozok
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Tettigonia
  • Tankos
  · 8 éve
  Sziasztok!
  Tudom, hogy csak kicsit kapcsolódik, de érdekelne ennek a tanknak az utódja. A T21-ről sajnos nem találtam elemzést.
  A wotdb.info-n azt láttam, hogy ez már dobtáras,
  http://www.wotdb.info/#country=usa&tree=22054034
  míg a wiki oldalon ezt nem látom:
  http://wiki.wargaming.net/en/Tank:T21

  Tudtok segíteni? Ez is dobtáras tank?
  Mennyire lenne alkalmas 6-os strongholdra?
  Köszönöm!
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Yworl
  • Tankos
  · 9 éve
  Ez a 2. számú kedvenc tankom.
  3 jel megvan vele
  -Kis ágyú
  - Célzásgyorsító
  - Ventilátor
  - Periszkóp vagy töltésgyorsító
  (Töltésgyorsítót nem ajánlom mert anélkül is rohadt gyorsan tölt, ha lehet választani az 1,94 vagy a 2,04 akkor inkább válasszuk a többet ebben az esetben, mert a töltés különbözeti idő is értékes célzásszűkülést eredményez.)
  Inkább adjunk neki periszkópot, mert ez teszi a harctér királyává abban az esetben, ha már játék végefelé közeledünk, és minden közelharc már kihunyt.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Bence0721
  • Tankos
  · 9 éve
  [quote name="Jackal_hun"]38.000 csata, úgy hogy a recent 634. Ez nagyon alacsony, szerintem itt alapvető játéktechnikai összefüggések hiányoznak.
  Biztos vagyok benne, hogy kapom majd az ívet, amiért ezt írtam, de ez az igazság.[/quote]
  Nagyon is igazad van, én is akartam írni, de akkor jön a nyavalygás (ismét igazad van : "kapom az ívet") hogy mindenki csak a stathuszár, meg cseszteti az embereket az xvm szín alapján... én is próbáltam normális leírást készíteni az M3 Lee-ről, pedig ha beleírom mindazt, amit akkor éreztem, mikor először volt meg... (jó, persze szutyok legénység, semmi felszerelés és akkor még olyan kb. 1 k csatával paradicsomabb voltam a paradicsomnál )

  Ja, eszembe ötlött még valami, hogy a tankról is írjak : A Crusadernek ugyanez a lövege, de legalább még kevesebb a páncélzata, és lassabb is, sőt a látótávja is kisebb. És mégis egy iszonyúan jó fun tank, és rengetegen lenézik.
  Szóval ha lesz üres garázshelyem, lehet elgondolkodok rajta... :-*
© 2023 WOTINFO. Minden jog fenntartva.